Испечати | Затвори го прозорот

За најголемите филозофи

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20505
Датум на принтање: 23.Февруари.2024 во 14:53
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: За најголемите филозофи
Постирано од: DDarko
Наслов: За најголемите филозофи
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:13
Не можеме да филозофираме без основата на најпознатите филозофи кој се занимавале со етика и духовните гранки на филозофијата, разликувајќи што е добро што е лошо, решавајќи тешки филозофски прашања и оставајќи нови за ние самите да ги сватиме и да ги дефинираме универзално, а не секој за себе си, а да не се потсетиме на нив.
Најпознати старогрчки филозофи: Аристотел, Платон, Сократ,...
Најпознати кинески филозофи: Конфучие, Лао Це, Џуанг Це, Менцие,... ( како што учевме по македонски јазик, по старо би требало да има ц место е, но сега е напишано според стандарден литературен македонски јазик )
Најпознати македонски филозофи: денес се смета дека Аристотел бил македонски филозоф, Митко Илиевски, Љубомир Цуцулевски.
Најпознати современи филозофи: Алберт Ајнштајн, Бенџамин Франклин, Вилијам Џејмс, Дејвид Бом.

Мислам дека овие најмногу би не интересирале и ве молам ако некој знае нешто дополнително нека напише за нив, нивната биографија, нивните дела, нивниот придонес за политиката, религијата, војската, принципите на правилно живеење.

Ако смеам да надополнам за крај најпознатите филозофи од идивиди: Меssenger, Анастеа, DDarko.големо%20гушкање
Најпознати филозофи од идивиди кој успеале да ја сватат љубовта и да ја дефинираат како и да ја живеат: bijonse1, sanja - a, pagane.

Се надевам дека малата шала нема да ги прекрши правилата на форумот и дека модераторите нема да реагираат на неа.
Поздрав и со здравје да се служиме со темата!среќаКоментари:
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:30
Филозофија во превод значи љубов кон вистината ( φιλοσόφια ). Не постои човек кој не филозофира, секој филозофира, некој научно, некој веронаучно, некој етички, некој со следење на туѓи животни патишта коментирајќи ги во биографиите. Филозофијата има неколку гранки: метафизика, етика, логика, онтологија, естетика...
Етика: која верувам дека најмногу ќе не интересира мене и Messenger, задлабочени во спознавањето на духовноста и моралностите во светот во кој живееме.
Поимот етика прв го воведел Аристотел од поимот Ethos или на македонски обичај, а моралноста има цел да го покаже начинот на регулирање на поединецот наспроти општествено во духовните правци на живеење. Пример, спознавање на почитта, љубовда, осудувањето, сомнежот, намерата, утехата.
Аристотел: Најголем старогрчки филозоф кој се денес смета дека бил античко македонски со што не се сложувам бидејќи ако ја погледнеме историјата таа ни кажува друг факт, а знаеме дека историјата е базирана само на факти, додека митологијата на приказни за боговите во некој времиња, што нема смисла читајќи ја и проучувајќи ја. Аристотел бил голем мислител, кој ја знаел добро математиката, физиката, логиката и напишал многу книги како што се: физика, метафизика, механика и други. Аристотел го дефинирал Бог како Дух кој е неподвижен трвдејќи дека ако е подвижен Бог тогаш тој не би бил прв туку пред него би постоеле движењето, силата, брзината.-------------


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:38
Конфучие живеел од 551 до 479 година пред новата ера.

Кина и соседните земји со векови биле под големо влијание на неговото капитално дело Аналект, кое се состои од неговите одговори на прашањата на 72 ученици со кои ја обиколувал земјата за време на таканаречениот Период на завојуваните држави.

Советите на Конфучие за живеењето вклучуваат позитивна самодисциплина, хармонија во семејниот живот и мир во светот. И по 2560 години, неговото дело се уште се изучува низ целиот свет.

По Конфучие суштината на секој човек е човекољубието.
Тоа е материјална суштина на човековите должности према другите а се искажува пеку совесноста,лојалноста,алтруизмот,обзирноста.
Единствено човекот кој е воден од правдољубието може правлно и потполно да ги извршува своите должности кон другите.
Аксиомот на совесноста према другите гласи-
„Ако сакаш да се издигнеш себеси,издигни ги другите“
Аксиом на алтруизмот -
„Не прави го на другите она што не сакаш да ти биде направено тебе“

„Племенитиот човек ја разбира исправноста,малиот човек ја разбира само користа“
                                 Конфучие

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:46
Конфучие.-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 10:52
И уште еден љубовен филозоф: Andjelina.
-
„На човека му е дадена моќ своето небо да го спушти наземи и да го нарече ЉУБОВ.
Нејзиното сваќање е колку поголеми штикли на аватар, толку повеќе памет има членот.големо%20гушкање

Алберт Ајнштајн ( http://mk.wikipedia.org/wiki/14_%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82 - 14 март , http://mk.wikipedia.org/wiki/1879 - 1879 – http://mk.wikipedia.org/wiki/18_%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB - 18 април , http://mk.wikipedia.org/wiki/1955 - 1955 ) бил http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 - германски http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0&action=edit&redlink=1 - теоретски физичар , најпознат по неговата http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0 - теорија на релативноста и теоријата за http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - масно-енергетска еквиваленција , E = mc2. Ајнштајн ја добил http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0 - Нобеловата награда за физика во 1921 година „за неговата работа во полето на теоретската физика, а особено за неговото откритие на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82&action=edit&redlink=1 - фотоелектричниот ефект .“
По овој цитат од википедија би рекол дека повеќе е научник физичар, но според Аристотел и филозофијата е гранка на науката. Значи основата на знаењето е науката. Мајка на науката е историјата, мајка на знаењето е повторувањето.среќа-------------


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 11:10
И уште еден љубовен филозоф: Andjelina.
- „На човека му е дадена моќ своето небо да го спушти наземи и да го нарече ЉУБОВ.
Нејзиното сваќање е колку поголеми штикли на аватар, толку повеќе памет има членот.


-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: Andjelina
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 11:23
Петте правила на Буда
(ви ги пренесувам на англиски...да не ја изгубат автентичноста низ преводот...мислам се разбираме)

1.Do not belive in anuthing (simply)because you have heard it.Do not belive in tradition because they have been handed.

2.Down for many generations do not believe in anything because it is spoken and rumoured by many.Do not belive in anything simply.

3.Because it is found written in your religious books do not belive anything merely on the authority of your teachers end elders.

4.But after observation and analysis,when you find that anything agrees with reason and conducive to the good and benefit of all...

5.then accept it and live up to it.
                           buddha Anguttara Nikaya

значи,не верувајте лекоумно во се што ви е кажано...размислете зошто некој ја пратил таа информација до вас како таква...проверете...профилозофирајте...побарајте ја целта на информацијата...корените...
а потоа ако е вредна прифатете ја и живејте со неа

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 12:23
зошто сите познати филозофи во историјата на човештвото биле само мажи ? ..........а ? размислување

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 12:25
Буда (буквално „разбуден“, од санскрит "budh" - се будам, будење) се нарекува човек кој до ослободување дошол преку http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0 - самсара .Сидарта Гаутама Буда, е мудрец од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Индија , и живеел во Северна http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Индија во текот на 6 век п.н.е., но се прославил во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Кина . Татко му, Судходана, бил владетел на царството на Шакиите (во денешен http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB - Непал , во тоа време територија на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Индија ). Мајка му била царицата Маја. Според традициите на тогашното време, принцот се оженил многу млад, на 16 години за една прекрасна и млада принцеза на име Јашодхара.Младиот принц живеел во својот дворец, разполагајќи со сите удобства. Но истовремено,соочувајќи се со реалноста во тогашно време, со неизбежната смрт и страданието на своето население, тој решил дека е потребно да се пронајде решение. И затоа на 29 години, тој го напуштил своето царство барајќи решение и излез од ваквата состојба на народот.Една вечер, седејќи под едно дрво (познато като Бодхи или дрвото Бо, „Дрвото на Мудроста”), на брегот на реката Неранџара при Бодхгаја, на 35-годишна возраст Готама постигнал Просветление, со кое станал познат како Буда „Просветлениот”.Буда го презел учењето за http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - реинкарнација од http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%B5%D0%B4%D0%B8&action=edit&redlink=1 - Ведите , а за http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3 - Бог ништо не кажувал. Тој сметал дека патот на Хинду е премногу тежок, и советувал поумерени подвизи. „Целта на животот е целосен мир, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0 - нирвана .Главното учење според Буда е:- За да има радост мора да има болка. Само откажување од задоволствата води во целосен мир;Во почетокот http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - будизмот бил сфаќан само како обична http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0 - филозофија , но преминала во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0 - религија . Слично е и со останатите филозофи од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Кина , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%B5 - Конфучие и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BE_%D0%A6%D0%B5 - Лао Це , како и индиските мудреци и богови. Народот после повеќе векови започнал да ги обожува овие мудреци, да им се моли, да им прави кипови и слично.Во текот на 45 години од своето работење и проповедање, тој ги учел на сите класи, мажи и жени, царови и селани, трговци и просјаци, светци и крадци – без да прави и најмала разлика помеѓу нив. Тој не ги признавал различностите по социјалната состојба или според класата на народот, и патот, кој тој го проповедал, бил отворен за сите луѓе, кои се биле способни да го разберат и следат.Буда починал на осумдесетгодишна возраст во градот Кушинара во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Индија .

Гледајќи го ова кратко "житие" дознаваме дека и Буда бил филозоф, паметно момче ( просветлено ), живо, имал одлично сваќање за животот, само не ми е јасно зошто денес се слави како што се слави некоја Виша Сила од страна на религија и која е целта за будизамот да стане религија?
-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 12:34
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

И уште еден љубовен филозоф: Andjelina.
- „На човека му е дадена моќ своето небо да го спушти наземи и да го нарече ЉУБОВ.
Нејзиното сваќање е колку поголеми штикли на аватар, толку повеќе памет има членот.


Сакаш да ти докажам дека е така?

Ако не носиш добри обувки, твоите стапала ќе ја сменат правобитната форма на коските на палецот, а со тоа ти се намалува способноста на правилно одење. Ако ти се намали способноста за правилно одење ти се јавува искривување на коските на нозете, со тоа најверојатно, барем јас така мислам, ширење на карлицата, а со тоа да 'рбетот дојде до сколиоза, со тоа се нарушува 'рбетниот мозок, со тоа информациите за чувствата, дразбите, со тоа целта на животот ти е да оздравиш, а за друго ќе немаш време и ќе немаш време да научиш и така нема да бидеш паметен.

А,а?плазење
Затоа треба да се удобни првин обувките т.е чевлите, штиклите, патиките...итн!

Ова го рекол DDarko пред неколку минути во 2009 година, а во блиската историја е познато како DDarkova медицинска филозофија, со која освестил лугето да носат правилно анатомски чевли бидејќи имаат хигиенско, а пред се здраствено значење.смеење
За жал слика од него нема бидејќи личноста е многу секси и не смее да се појави со лик на идивиди поради можност некому да се наруши видот.намигнување


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:38
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

зошто сите познати филозофи во историјата на човештвото биле само мажи ? ..........а ? размислување

Позицијата на жената во античката филозофија

Најголемиот број антички филозофи го оправдувале нееднаквиот социјален и правен третман со потчинувањето на поединецот под општата благосостојба и со нееднаквата поделба на надарености и способности. Жената се смета за „ по природа“ пониско суштество.
Пример од Аристотел: граѓани во неговите очи се само оние што се ослободени од куќните производни и репродукциски активности. На робовите, странците, жените и децата им е забрането учеството во политичкиот живот, бидејќи им недостасуваат неопходните предуслови. Тие дејствувале како помошници за да ги создадат неопходните рамковни услови за елитата како целосни граѓани.Жената за Аристотел е деформација на природата создадена од оплодување со недостатоци, еден вид дефицитарен предстепен кон мажот. Таа не поседува ниту разум ниту репродуктивни способности. Нејзе ñ се припишува за двете само пасивна, дополнувачка улога:
„Како што имено од сакатите потекнуваат понекогаш сакати, а понекогаш и не несакати, така од една жена се создава понекогаш повторно жена, но понекогаш и момче. Жената е како осакатен маж, а месечниот тек е семе, само нечисто семе. Бидејќи нејзе и недостасува само едно нешто, изворот на живот... бидејќи тој извор на живот го носи машкото семе“.


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:41

Сократ ( http://mk.wikipedia.org/wiki/4_%D1%98%D1%83%D0%BD%D0%B8 - 4 јуни , 470 п.н.е. - 399 п.н.е), ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - грчки : Σωκράτης, Сократис) е http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - старогрчки ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - атински ) http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84 - философ и една од најзначајните икони на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - Западната философска традиција.Сократ е родум од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Атина . Го напуштил занаетот на татка си (каменорежач) и сиот свој живот го посветил на философијата. Тој одел меѓу луѓето, разговарал со нив, ги терал на размислување, едностојно им поставувал прашања, а на одговорите други прашања. За него основен проблем е човекот, пред сѐ; неговото однесување во етичката сфера и во политичката. Тој решително им се спротиставувал на софистите, а пред сѐ; на нивниот http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - реализам и http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%83%D0%B1%D1%98%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&action=edit&redlink=1 - субјективизам , сметајќи дека човекот можел да пронајде знаења кои важат општо и нужно. Сократовата основна поставка била „Јас знам дека ништо не знам!“Уникатниот метод на подучување на учениците на Сократ се состоел во тоа што ученикот преку прашања и одговори доаѓал до сопствени заклучоци. При тоа Сократ играл улога на „акушер“ кој помагал да се раѓаат здрави духовни деца.


СОКРАТ СМЕТАЛ ДЕКА ЗНАЕЊЕТО Е ДОБРО, А НЕ ЗНАЕЊЕТО Е ЗЛО, А ТОГАШ ЗНАЕЛ ДЕКА НИШТО НЕ ЗНАЕЛ!намигнување ( СЕПАК ИМАЛ ЗНАЕЊЕ)среќа
-------------


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:43
Дарко, одма да се коригираш за наj познати современни филозофи...не%20зборувам


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:47
размислување.....не%20зборувам....нека%20ти%20е%20срам
филозофи...мажи...

Жената е како осакатен маж, а месечниот тек е семе, само нечисто семе. Бидејќи нејзе и недостасува само едно нешто, изворот на живот... бидејќи тој извор на живот го носи машкото семе“.

јас би рекла вака-
човекот без својата подобра половина односно без сродна душа е осакатен човек...
а семето...каде би посеале семе ако немате почва,а?
сепак изворот на животот не е само семето туку и почвата.
семето расфрлено низ ветар  е само обично јалово семе  кога нема каде да се посеенамигнување


-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: pagane
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:48
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Сократ ( http://mk.wikipedia.org/wiki/4_%D1%98%D1%83%D0%BD%D0%B8 - 4 јуни , 470 п.н.е. - 399 п.н.е), ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - грчки : Σωκράτης, Сократис) е http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - старогрчки ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - атински ) http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84 - философ и една од најзначајните икони на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - Западната философска традиција.Сократ е родум од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Атина . Го напуштил занаетот на татка си (каменорежач) и сиот свој живот го посветил на философијата. Тој одел меѓу луѓето, разговарал со нив, ги терал на размислување, едностојно им поставувал прашања, а на одговорите други прашања. За него основен проблем е човекот, пред сѐ; неговото однесување во етичката сфера и во политичката. Тој решително им се спротиставувал на софистите, а пред сѐ; на нивниот http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - реализам и http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%83%D0%B1%D1%98%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&action=edit&redlink=1 - субјективизам , сметајќи дека човекот можел да пронајде знаења кои важат општо и нужно. Сократовата основна поставка била „Јас знам дека ништо не знам!“Уникатниот метод на подучување на учениците на Сократ се состоел во тоа што ученикот преку прашања и одговори доаѓал до сопствени заклучоци. При тоа Сократ играл улога на „акушер“ кој помагал да се раѓаат здрави духовни деца.


СОКРАТ СМЕТАЛ ДЕКА ЗНАЕЊЕТО Е ДОБРО, А НЕ ЗНАЕЊЕТО Е ЗЛО, А ТОГАШ ЗНАЕЛ ДЕКА НИШТО НЕ ЗНАЕЛ!намигнување ( СЕПАК ИМАЛ ЗНАЕЊЕ)среќа
да надокнадим, оти мислам дека и тоа е наj важното во неговата биографиjа, оти и покажува и какво влиjание е имала неговата филозофиjа врз младите атинjани...Осуден од државта за богохулство и поквареност, за ширен на поквара сред младежта...умира...испиваjки чаша со отрова...таква му била казната ..бучиниш...му нуделе план за бегство...но Сократ е Сократ...и ставил црта...инаку немаше и да биде наj значимиот филозоф како идеjна проекциjа за во иднина.
Исто ...мудро заклучил:" Кога си женет за зла жена...неизбежно е да станеш филозоф."


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 13:58
Originally posted by pagane pagane напиша:

Дарко, одма да се коригираш за наj познати современни филозофи...не%20зборувам


Да надополнам за современите филозофи: Сејмон Блекбурн, Нед Блок, Дејвид Чалмерс, Саул Крипке, Жан Бодријар, Мишел Фуко.среќа


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 14:02
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

размислување.....не%20зборувам....нека%20ти%20е%20срам
филозофи...мажи...

Жената е како осакатен маж, а месечниот тек е семе, само нечисто семе. Бидејќи нејзе и недостасува само едно нешто, изворот на живот... бидејќи тој извор на живот го носи машкото семе“.

јас би рекла вака-
човекот без својата подобра половина односно без сродна душа е осакатен човек...
а семето...каде би посеале семе ако немате почва,а?
сепак изворот на животот не е само семето туку и почвата.
семето расфрлено низ ветар  е само обично јалово семе  кога нема каде да се посеенамигнување


Многу убаво кажано... И за крај, каде би била љубовта, дали таа би постоела, ако не постоел и другиот пол, во движење и сила како енергија, но не и поделена на две, а еднаква на една.среќа
Затоа во секоја држава во секоја религија жената треба да има поголеми права, бидејќи мажот е причинителот, а жената е волјата.


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 14:06
Жан Бодријар ( http://mk.wikipedia.org/wiki/29_%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B8 - 29 јули http://mk.wikipedia.org/wiki/1929 - 1929 http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D1%81 - Ремс , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Франција - http://mk.wikipedia.org/wiki/6_%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82 - 6 март http://mk.wikipedia.org/wiki/2007 - 2007 ) е француски http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0 - социолог и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8 - философ . Неговото дело се поврзува со http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - постмодернизмот и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - пост-структурализмот .


Здравје и живот за неколку 10000 години од него и биста ќе постирам.смеење

-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 14:07
И што спомнавме за жената, само погледнете го мојот потпис и ќе ви стане јасно што преставува и каква е улогата на жената во животот на мажот и обратно.среќа

-------------


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 15:57
DDarko, bravo za otvorenata tema!


Originally posted by DDarko DDarko напиша:


Пример од Аристотел: граѓани во неговите очи се
само оние што се ослободени од куќните производни и репродукциски активности.
На робовите, странците, жените и децата им е забрането учеството во политичкиот
живот, бидејќи им недостасуваат неопходните предуслови.....

... Жената за Аристотел е деформација на природата создадена од оплодување со недостатоци, еден вид дефицитарен предстепен кон мажот. Таа не поседува ниту разум ниту репродуктивни способности. Нејзе <font face="MAC C Swiss" size="2"><span lang="en">?</span><font face="Verdana" size="2"> се припишува за двете само пасивна, дополнувачка улога:<font face="Verdana" size="2">„Како што имено од сакатите потекнуваат понекогаш сакати, а понекогаш и не несакати, така од една жена се создава понекогаш повторно жена, но понекогаш и момче. Жената е како осакатен маж, а месечниот тек е семе, само нечисто семе. Бидејќи нејзе и недостасува само едно нешто, изворот на живот... бидејќи тој извор на живот го носи машкото семе“.


Ako gi stavime strancite i robovite na strana, togash spored Aristotel izlaga deka nemozhe bilo koj da upravuva so drzhavata. Chovek treba svojot zhivot da go posveti na toa, a ne na sekojdnevna manuelna rabota koja nema nekoi posushtestveni dopirni tochki so baranite kvaliteti. So drugi zborovi, folozofot e popodaten za upravuvanje i rakovodenje so drzhavata otkolku kamenorezachot (inspiriran od Sokrat) ili domakjinka koja sekojdnevno gotvi, chisti, pere i trcha po svoite deca. Denes vakviot stav nekoj mozhebi kje go okarakterizira kako nedemokratski i shovinistichki.

A za opisot na kvalitetite na zhenata... toa e dokaz deka nikoj ne e sovrshen, pa nitu Aristotel.

Originally posted by DDarko DDarko напиша:


Сократовата основна поставка била „Јас знам дека ништо не знам!“Уникатниот метод на подучување на учениците на Сократ се состоел во тоа
што ученикот преку прашања и одговори доаѓал до сопствени заклучоци.


Sokrat e "zapadna varijanta" na "istochen prosvetlen chovek" , genijalec bez kogo evropskata civilizacija bi bila fundamentalno osakatena. So negovata misla "Sega znam deka nishto ne znam" uspeal da ja sintetizira esencijata na mudrosta i prosvetlenosta kako nikoj do togash. Toa e negoviot moment na prosvetluvanje, kako sto bilo za Buda sedenjeto pod drvoto posle iscrpuvachkata borba so rekata. Onoa sto e esencijalno da se razbere e deka do toa prosvetluvanje i dvajcata doagjaat otkoga nauchuvaat s'e sto bilo poznato dotogash. Za da mozhe chovek da osoznae deka vo sushtina ne znae nishto, prvin treba da doznae s'e. Za da se osoznae deka blagosostojbata ne e s'e na svetov, treba prvin taa da se poseduva. So drugi zborovi kazhano, slepiot chovek nikogash nema da osoznae sto znachi temnina. Istochniot pandan na Sokrat, vo metodot na komuniciranje i poduchuvanje e J.Krishnamurti.


Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Гледајќи го ова кратко "житие" дознаваме дека и Буда бил филозоф, паметно момче ( просветлено ), живо, имал одлично сваќање за животот, само не ми е јасно зошто денес се слави како што се слави некоја Виша Сила од страна на религија и која е целта за будизамот да стане религија?


Koga Sokrat rekol "Duri sega doznav oti nishto ne znam...", Buda prodolzhil "...no edno sum siguren - postoi samo sega i toa e onakvo kakvo sto e, a ne onakvo kakvo sto sum mislel deka e... So toa de facto raskrsttil so site mozhni religii i veruvanja (koi detelno gi prouchil od denta koga go napushtil svoeto carstvo) kako chovekovi pretpostavki, tolkuvanja ili iluzii za sepostoechkoto. Za zhal, lugje kako lugje, vo aktot na svojata vechna ignorantost i nego go "unapredija" vo Bog... pojava koja znaeme deka postojano se povtoruvala vo chovekovata istorija megju site narodi na svetov.
-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 16:15
Според стандардно размислување државата е народот, а народот сме ние! Државата е и робот, државата е и странецот кој се придомил. Државата е ниско работната класа, високо работната класа, учениците, предучениците, бебињата, без присуство на homo - sapiens државата би била само територија и зоолошка, гледано од природен аспект, а гледано од општествен таа би била територија на туѓинци кој ја освоиле. Е сега човекот се дели анатомски на полови, на рамнини...итн! Се дели етички на празноглавец и на просветлен. Се дели на стар и млад. Уште каква поделба би немало, но основата на политиката се децата, нивна е иднината, а законите би требало да се донесуваат не по нивна одлука, но по нивната тежина во образованието и друѓите обврски, спорт, рекреации и друго. Значи за да има добра основа државата пред се треба да има народ во собрание, а не поединци кој го представуваат народот, бидејќи во Р. Македонија има 2000000 мислења, мислења на просјакот, на ромот, на албанецот, на турчинот, на работникот, на ученикот, е со нив не може да мислат само едно 50 души. Е сега Messenger ако ми кажеш, е како можат да влезат 2000000 луге во собрание, би ти одговорил, така што во времето на Аристотел се можело може и сега во современиот свет.намигнување
Значи треба власт која пред се ќе мисли на децата и владетел кој пред се ќе му бидат државата и децата во нејзе, без жена и деца целосно посветен на нејзе.среќа
Гледам дека Аристотел кој го имам во потписот под никот ни е овде нај трач тема.среќа


-------------


Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 17:03
Редно е да се почне од почетната буква, нелинамигнување, а некој беше кажал дека после Аристотел, се’ е повторување.
Кога сме кај Аристотел и политиката, позната е неговата изрека: “човекот по природа е zoon politikon“ или тој човекот го гледа како политичко суштество, чие најдобро дело (од неговиот труд) е државата-полисот, бидејќи човекот како единка најдобро се реализира во заедница и група.
Во таа смисла е и неговата: “оној што може да биде сам е или ѕвер или Бог.“
Заедно со другите единки, човекот во највисоката форма на човечка заедница (државата) ги реализира своите поединечни и општи потреби, преку политиката.

Политичката филозофија на Аристотел (и Платон) е актуелна и денес и се смета за една од највлијателните политички концепции.

Платон во неговата "Држава" човечките суштества првпат ги третира како граѓани на една заедница и прв прави диференцијација помеѓу владетел и владеани.


Друг пат повеќе, ве оставам да пишувате на темата, само да не испишете се’ додека се вратамплазење

Одлична тема Даркоголемо%20гушкање, знам дека Аристотел кога рекол дека “се’ друго освен бавење со филозофија е губење време“ мислел баш на тебеплазење-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 17:35
Лелеее каква привилегија, да мислел некој на мене пред 2000 и повеќе години ахх...среќа Се сложувама дека преку општеството, државата можеме да ги реализираме своите мислења, идеи и чуства, само прашање е колку општеството обраќа внимание на тоа?намигнување

-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:23
За блажениот учител наш Константин ФИЛОЗОФ:

Син на Лав и Марија учителот наш Константин не сакал да цица од туѓа дојка освен од мајчината. На седум години му се сонило да оди во градот на некој стратег и да си земе сопруга и помошничка спрема него, а тој ја одбрал најубавата украсена со златни ѓердани по име Софија т.е мудрост. Кога почнал да се школува напредувал во учењето повеќе од било кој ученик дури и замолил некој познат математичар да го научи на вештините на геометријата, но овој го одбил поради тоа што бил заречен да не учи никого во животот повеќе. Тогаш Константин му го понудил наследството од татка си, а го добил она што го бара. Бил љубен од сите и дал многу одговори за тоа што претставуваат елементите на Православието за кои некој мислат дека се пагански материјали.
На прашањето што е тоа филозофија?, тој без размислување одговорил: - "разбирање на на Божјите и човековите работи, колку човек може да се доближи до Бога, го учи човека со делата да биде слика на прилика на тој што створил. " Денес Православните Христијани го славиме како Светец заедно со неговиот поголем брат Методиј.

Целта на Константин Филозоф ( СВ. КИРИЛ ) и на СВ. Методиј не била само да го описменат старословенското население, но да го отргнат паганизмот донесен од Карпатите и да ја прифатат верата Православна која денес е најраспространета на балканот.среќа
-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:26

Еве го и споменикот на Светите Браќа Кирил и Методиј.


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:02

Платон.
( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - грчки : Πλάτων) ( http://mk.wikipedia.org/wiki/427_%D0%BF.%D0%BD.%D0%B5. - 427 п.н.е. – http://mk.wikipedia.org/wiki/347_%D0%BF.%D0%BD.%D0%B5. - 347 п.н.е. ) е исклучително влијателен класичен грчки http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84 - философ , ученик на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82 - Сократ , учител на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB - Аристотел , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB - писател и основач на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - Академијата во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Атина .Платон ја обожавал математиката, сметајќи ја за идеален производ на човечкиот дух и за совршено знаење. Таа љубов ја споделил со питагорејците. Над вратата на својата школа го ставил известувањето: „Нека не влегува никој кој не знае геометрија“.Главно влијание врз Платон извршил Сократ на кој му ги посветил речиси сите свои дела - дијалози, главно компонирајќи ги како Сократови разговори со личности познати во Атина во тоа време и други градови - држави. Овие дела се зачувани во целост - вкупно 35 дијалошки расправи и 13 писма. Главни негови дела се „ http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%28%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD%29 - Држава “, „Гозба“, „Федон“, „Софист“ и „Тимај“.


-------------


Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 12:47

Мишел Фуко ( http://mk.wikipedia.org/wiki/15_%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8 - 15 октомври http://mk.wikipedia.org/wiki/1926 - 1926 – http://mk.wikipedia.org/wiki/26_%D1%98%D1%83%D0%BD%D0%B8 - 26 јуни http://mk.wikipedia.org/wiki/1984 - 1984 ) бил француски http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8 - философ со катедра на Collège de France, катедра на која и ја дал титулата „Историја на Системите на Мисла“. Неговите текстови се од огромно значење за http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8&action=edit&redlink=1 - хуманистичките и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8 - општествените науки. Делото на Фуко често се среќава во дисциплини како http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0 - философија , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 - историја , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0 - културни студии, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0 - социологија , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5 - образование , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0 - литература , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%9F%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82 - менаџмент студии, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD_%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%BD - урбан дизајн , како и многу други.Фуко е добро познат по неговата критика на општествените иституции, особено на системите поврзани на различни начини за области како http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 - психијатрија , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - медицина и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80 - затвор . Неговите општи теории за http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%BE%D1%9C&action=edit&redlink=1 - моќ и односот меѓу моќта и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%9A%D0%B5 - знаењето во однос на историјата на западната мисла се дискутираат и применуваат нашироко.Делото на Фуко често се опишува како http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0 - постмодернист или http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - пост-структуралист . За време на ’60-те, сепак, тој е почесто поврзуван со http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&action=edit&redlink=1 - структуралистичкото движење. Иако тој на почетокот е среќен со овој опис, тој подоцна ја истакнува неговата одалеченост од структуралистичкиот пристап, тврдејќи дека за разлика од структуралистите, тој го нема прифатено формалистички пристап. Тој исто така не е заинтересиран ни со постмодерната, тврдејќи дека многу поинтересна за дискусија е дефиницијата на „модерноста“.
-------------


Постирано од: kladence
Датум на внесување: 24.Февруари.2021 во 16:42
Сакам да ве замолам ако имате материјал за Џордано Бруно да го постирате,бидејќи тоа што го има на интернет е многу оскудно ,а мене ми требаат и негови дебати,негови дела,биографија итн...Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk