|
Дали Исус навистина бил распнат? |
Внеси реплика | страница 123 10> |
Автор | ||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Октомври.2009 во 02:11 |
|||
Поради тоа што забележав дека деновиве доста муслимани се активни на форумов, го подигнувам следново, меѓу христијаните и муслиманите контраверзно прашање:
Дали Исус навистина бил распнат?
Имено, муслиманите, согласно нивната објава во Кyранот, велат дека Исус не бил распнат (а со тое и не воскреснал), туку дека некој друг бил распнат на местото на Исус, а на верниците им се причинило дека тоа е Исус.
Понатаму муслиманите велат дека денешниве евангелија во Новиот Завет не се вистинската порака на Исус (таканаречениот Инџил), туку дека тие се измислица на подоцнежните христијани т.е. дека тие извршиле едно злонамерно корумпирање на првичното евангелие (Инџилот) отстранувајќи одредени вистини од него и додавајќи други.
Во тој контекст јас би сакал да им поставам неколку елементарни прашања на почитуваните муслимани на форумов:
Бидејќи корумпираноста е атрибут на еден или повеќе престапници кои извршиле одреден престап во одредено место и одредено време, одговорете ми:
Кој, кога и каде го корумпирал (изменил) Инџилот?
Понатаму, во контекст на темава, доколку подоцнежните христијани го измениле Инџилот и на тој начин го претставиле Исус како распнат и воскреснат, тогаш како е можно христијаните да се вратиле во минатото и да ги измениле пророштвата на старозаветните пророци кои стотици години пред да се роди Исус пророкувале дека Исус ќе биде мачен, прободен, распнат и дека ќе воскресне?
Зарем сакате да не убидете дека христијаните од првите векови конструирале временска машина и дека со помош на неа се вратиле едно 10 века назад во минатото и ги измениле книгите на пророците и во нив додале пророштва дека Исус ќе биде распнат за гревовите на луѓето?
Се надевам дека ќе имаме плодна и конструктивна дискусија Изменето од EvAngelos - 15.Октомври.2009 во 02:23 |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
hleb20
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 126 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Znaci spored tebe e raspnat na krst i sekako spored : Матеј 27 39 А минувачите Го хулеа, вртејќи ги главите 40 и велејќи: „Ти, што го разурнуваш Храмот и што за три дни го соѕидуваш, спаси се Себеси, ако си Божји Син; слези од крстот!” 41 Исто зборуваа првосвештениците, со книжевниците и старешините, потсмевајќи Му се: 42 ”Другите ги спаси, а Самиот Себе не може да се спаси. Тој е Израелев Цар! Нека слезе сега од крстот и ќе Му поверуваме! Марко 15 29 А минувачите Го хулеа, вртејќи со своите глави и велејќи: „Уа! Ти што го уриваш Храмот и го соѕидуваш за три дни, 30 спаси Се Себеси и слези од крстот!” 31 Слично се ругаа првосвештениците, заедно со книжниците, говорејќи еден на друг: „Другите ги спаси, а Себе не може да се спаси! 32 Христос - Израелевиот Цар! Нека слезе сега од крстот, да видиме и да поверуваме!” Го навредуваа и оние, кои беа распнати со Него. Лука 23:26 И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса. Јован 19:19 А Пилат напиша и натпис и го стави на крстот; а беше напишано: „Исус Назареец, Јудејски Цар.” No spored petar ne e bas taka : Според Петар: Исус бил распнат на дрво според книгите со "Акти" (Дела Ап.) и "1 Петар" Акт 5 29 А Петар и апостолите во одговор рекоа: „Треба да Го слушаме Бога повеќе, отколку луѓето. 30 Бог на нашите татковци Го воскресна Исуса, Кого вие Го обесивте на дрво и Го убивте. 31 Бог, со Својата десница, Го возвиси Него за Началник и Спасител, за да му даде покајание на Израел и проштавање на гревовите. Потоа... Акт 10 38 Го знаете Исуса од Назарет, како Бог Го помаза со Светиот Дух и со сила, Кој помина правејќи добрини и оздравувајќи ги сите, кои ѓаволот ги измачуваше, зашто Бог беше со Него. 39 И ние сме сведоци за сè што направи во Јудејската Земја и во Ерусалим; Него Го убија обесувајќи Го на дрво. 40 Него Бог Го воскресна на третиот ден и Му даде да се јави, Потоа... Акт 13 28 Иако не најдоа никаква вина, која заслужува смрт, бараа од Пилата да Го погуби. 29 И кога исполнија сè што е напишано за Него, Го симнаа од дрвото и Го положија во гроб. 30 Но Бог Го воскресна од мртвите. Потоа... 1 Петар 2 23 Тој, Кој беше навредуван, не враќаше со навреда; кога страдаше - не се закануваше, туку се предаде Себеси на Оној, Кој суди праведно. 24 Тој Сам во Своето тело ги понесе нашите гревови на дрвото, та ние, умирајќи за гревовите, да живееме за правдата; преку Неговите рани се исцеливте. 25 Зашто скитавте како овци, но сега се вративте при Пастирот и Чуварот на вашите души. Samata biblija ne uci deka ne e vozmono da bide surovo raspnat.Ce zememe nekoj citat od Psalm potocno 91. Псалм 91 9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сèвишниот за своја закрила. 10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор. 11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта. 12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен. 13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата. 14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име. 15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам. 16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение. Tuka Bog jasno ni kazuva deka ce ja primi molitvata na negoviot pratenil(isus) i ce go spasi. Dali Isus se molese pred da bide raspnat ?? Sekako DA. dokazi od biblijata: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 26 39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти." 42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!" 44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава 22 41 И Тој се оддели од нив, колку што може да се фрли камен, и клекна на колена и се молеше, 42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!” 43 И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше. ovde Isus se molese pred da bide predaden od Juda. A vo psalm imame proroshtvo: Псалм 91 15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам. 1-Epa sega Bog ni dade lazno proroshtvo ili vistinsko? 2-Ili nekoi od apostolite ni ja kazuvaat vistinata ili lagata? Jas veruvam deka vistinsko e ona prvoto. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава 18 4 А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?” 5 Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник. 6 А кога им рече: „Јас Сум”, се тргнаа назад и паднаа на земјата. Nikoj ne paga na zemja samo poradi toa sto nekoj nekomu ke mu rece jas sum, no Bog vo Psalm veli deka ke ja uslusne negovata molitva, ke go spasi i vozdigne. Ova nivno famozno paganje otkako gi slusale zborovite, JAS SUM , ne moze nikako da se objasni, osven ako Bog ne go ostvaril vetenoto vo Psalm deka ke go spasi i vozdigne, koja pak se sovpaga so stihovite dadeni pogore. Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i k*ranot kako i Stariot Zavet vo k*ran Allah vo sledniot ajet veli: An-Nisa' 157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, 158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar. Ali 'Imran 54. I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje. 55. I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste sl*gali presuditi: 56. one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."... 57. A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Allah ne voli nasilnike. 58. Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i k*r’an mudri. Sard , prorostvoto od Psalm e vo potpolna soglasnost so toa sto veli Allah vo k*ranot , a toa e : Isus ne bil raspnat, tuku Bog ja uslusal negovata molitva upatena pred da dojdat evreite, i mu izlegol vo susret so toa sto go spasil i vozdiglan , isto kako sto ni potvrduva i k*ranot . Edna e vistinata . Selamun alejkum. |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Хлебати, па зарем крстот на Исус бил железен? Не, туку дрвен, па затоа на некои место е дрвениот крст е наречен дрво. Или пак сакаш да кажеш дека Петар и Лука мислат на некоја разлистена цреша која Исус ја носел на грб до Голгота?
За тоа како распнувале римјаните можеш да читаш и во историските книги кои пишуваат за Римската империја. Никаде нема таму да најдеш дека откорнувале цели дрва (разлестени цреши сливи) и дека на нив распнувале осуденици.
Од цитатите кои ти ги наведе можеме да видиме дека Таткото навистина му ја услишил молитвата на Исус, затоа што Исус молеше: "не како што сакам Јас, туку како што сакаш Ти!", "нека биде Твојата воља". Божјата воља беше Исус да биде распнат како жртва за гревовите на луѓето и со тоа да ги спаси оние што ќе ја прифатат таа жртва. Исус се молеше "нека биде Твојата воља" и таа молитва беше услишана од Таткото. Не знам што те буни тука?
Божјите ветувања од Псалм 91 не се однесуваат на Христовото распнување и затоа е бесмислено да се зборува на оваа тема за нив.
Но сепак има едно друго пророштво во стариот завет кое дирекно и јасно пророкува за Христовите страдања и распнување:
"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. " (Исаија 53:3-9, Библијата) Прашање до тебе hleb20, дали тука Бог ни дал лажно или вистинско пророштво?
Кyранот не може да сведочи за распнувањето на Исус затоа што е далеку од настанот, 6 века далеку од случувањата. Кога ќе се деси некоја сообраќајна несреќа се бараат очевидци, некои што биле присутни таму. Замисли денес да има сообраќајка во Скопје, а полицијата во 2609 година да повика сведоци од Нови Сад да сведочат за денешната сообраќајка во Скопје?
А кога веќе го спомна стариот завет, наврати се на горниот стих од Исаија 53 поглавје и кажи ми што Бог сведочи таму? Изменето од EvAngelos - 16.Октомври.2009 во 00:58 |
||||
|
||||
Muslima_23
Група Регистриран: 14.Октомври.2009 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
spored segashnata biblija aj da receme i poraneshanta ,pisuva,no vo k*ranot allah veli vaka; ZAREM SVARNO MISLEVTE DEKA SINOT MESIK MEJREMOV, BESE RAPSNAT NA KRSTOT,NE TOJ NE BESE MISLEA DEKA NEGO GO RAPSNAT NO TAKA IM SE PRECINI,TOJ E VOZDIGNAT SO TELO I DUSHA I TOJ ZIV,NA KIJAMECKIOT DEN SMAK SVETA KE SE SIMNE I KE SE BORI SO DEXHALOT TOJ KE UMRE I KE BIDE ZAKOPAN VO MEDINA
|
||||
ITEKILLAH_MUSLIMIN !!! ALLAH IS ONE
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Муслима, старозаветниот пророк Исаија, седумстотини години пред да се роди Исус прорекол дека Тој ќе биде мачен и дека ќе биде распнат/убиен за гревовите на луѓето. Дали и на пророкот Исаија му се причинило истото тоа што им се причинило на христијаните?
п.с. Не сакам од тебе брз одговор. Размисли добро на ова прашање и прочитај го неколку пати горното пророштво, во него е содржана целата спасителна порака која може да ти подари ослободување од осудата на гревовите и вечен живот во Божјото Царство.
|
||||
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сите вистински Ангели, Пророци, Апостоли, ... укажуваат на отелотворението на Мудроста БОЖЈА, на Неговиот прасветол Живот, на Неговата прасветла смрт, на Неговот прасветло Воскресение!
Но за жал - противникот БОЖЈИ - шејтанот се труди со лажги, со негирања, со чуда, ... да ги натера луѓето да не би Му се поклониле на отелотворението на Мудроста БОЖЈА во чистото Срце Исусово и со тоа да се противат на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (Христос)! Секое око набрзо - Иншалах - ќе ја види СОВРШЕНАТА ВИСТИНА! |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
al_islamia
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kazimi spisos kako bog se oteletvoril vo isus i kazimi zasto isus mu se molel na otecot koga bog se otelotvoril vo isus zasto imal potreba da se moli na otecot , koga samiot bog se otelotvoril vo isus i stanal covek, , spored vastaa teologija ,, pozdrav;. |
||||
al_islamia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
evangelos pozdrav do tebe imam edno prasanje do tebe
da receme isus bil ubien pa potoa voskresnal sporet vastata teologija i uucenje,. ako bil ubien pa voskrsnat togas so kakvo telo treba da dojde pred lugeto pred svoite sledbenici so negovoto telo znaci vo fizicki aspekt ili vo duhovno telo . pozdrav |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во духовното тело разумесе.Он е дув каде може да оди и да гледа се.Исус е насекаде покраj нас.Само ние не го видиме. |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros, sto ima vrska ova tvoe pishuvanje so temata Дали Исус навистина бил распнат? Povekje pati ti svrtiv vnimanie za postojanoto spamiranje na SITE temi so edni ISTI paroli so koi samo gi umrtvuvash diskusiite. Sekoe natamoshno "opshto-vrsko-filozofsko-simboilichno-parolistichko" repliciranje kje bide sankcionirano. Na ovoj forum sakame konstruktivni, informativni i edukativni diskusii, komentari i repliki koi kje go vplenuvaat interesot na chlenovite i kje gi inspirira da diskutiraat. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
al_islamia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немам представа
|
||||
al_islamia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ako nemas prestava togas ne se pojavuvaj vo forumov i ne repliciraj istoto prasanje vazi za evangelos , i site drugi koi imaat prestava |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
al_islamia, replikata na емил beshe mnogu iskrena. Toa treba da se vrednuva, a ne da se kritikuva.
Inaku, site imaat pravo da se pojavuvaat na forumov so konkretni komentari i repliki i nemozhe nikoj toa da im go zabrani. Patem, dali ti imash TVOJA pretstava za postavenoto prashanje ili pretstavata ti e pozajmena od k*ranot? |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Внеси реплика | страница 123 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |