Дали Исус навистина бил распнат?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20413
Датум на принтање: 05.Декември.2024 во 03:25 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Дали Исус навистина бил распнат?
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Дали Исус навистина бил распнат?
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 02:11
Поради тоа што забележав дека деновиве доста муслимани се активни на форумов, го подигнувам следново, меѓу христијаните и муслиманите контраверзно прашање:
Имено, муслиманите, согласно нивната објава во Кyранот, велат дека Исус не бил распнат (а со тое и не воскреснал), туку дека некој друг бил распнат на местото на Исус, а на верниците им се причинило дека тоа е Исус.
Понатаму муслиманите велат дека денешниве евангелија во Новиот Завет не се вистинската порака на Исус (таканаречениот Инџил), туку дека тие се измислица на подоцнежните христијани т.е. дека тие извршиле едно злонамерно корумпирање на првичното евангелие (Инџилот) отстранувајќи одредени вистини од него и додавајќи други.
Во тој контекст јас би сакал да им поставам неколку елементарни прашања на почитуваните муслимани на форумов:
Бидејќи корумпираноста е атрибут на еден или повеќе престапници кои извршиле одреден престап во одредено место и одредено време, одговорете ми:
Кој, кога и каде го корумпирал (изменил) Инџилот?
Понатаму, во контекст на темава, доколку подоцнежните христијани го измениле Инџилот и на тој начин го претставиле Исус како распнат и воскреснат, тогаш како е можно христијаните да се вратиле во минатото и да ги измениле пророштвата на старозаветните пророци кои стотици години пред да се роди Исус пророкувале дека Исус ќе биде мачен, прободен, распнат и дека ќе воскресне?
Зарем сакате да не убидете дека христијаните од првите векови конструирале временска машина и дека со помош на неа се вратиле едно 10 века назад во минатото и ги измениле книгите на пророците и во нив додале пророштва дека Исус ќе биде распнат за гревовите на луѓето?
Се надевам дека ќе имаме плодна и конструктивна дискусија
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Постирано од: hleb20
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 23:24
EvAngelos напиша:
Поради тоа што забележав дека деновиве доста муслимани се активни на форумов, го подигнувам следново, меѓу христијаните и муслиманите контраверзно прашање:
Имено, муслиманите, согласно нивната објава во Кyранот, велат дека Исус не бил распнат (а со тое и не воскреснал), туку дека некој друг бил распнат на местото на Исус, а на верниците им се причинило дека тоа е Исус.
Понатаму муслиманите велат дека денешниве евангелија во Новиот Завет не се вистинската порака на Исус (таканаречениот Инџил), туку дека тие се измислица на подоцнежните христијани т.е. дека тие извршиле едно злонамерно корумпирање на првичното евангелие (Инџилот) отстранувајќи одредени вистини од него и додавајќи други.
Во тој контекст јас би сакал да им поставам неколку елементарни прашања на почитуваните муслимани на форумов:
Бидејќи корумпираноста е атрибут на еден или повеќе престапници кои извршиле одреден престап во одредено место и одредено време, одговорете ми:
Кој, кога и каде го корумпирал (изменил) Инџилот?
Понатаму, во контекст на темава, доколку подоцнежните христијани го измениле Инџилот и на тој начин го претставиле Исус како распнат и воскреснат, тогаш како е можно христијаните да се вратиле во минатото и да ги измениле пророштвата на старозаветните пророци кои стотици години пред да се роди Исус пророкувале дека Исус ќе биде мачен, прободен, распнат и дека ќе воскресне?
Зарем сакате да не убидете дека христијаните од првите векови конструирале временска машина и дека со помош на неа се вратиле едно 10 века назад во минатото и ги измениле книгите на пророците и во нив додале пророштва дека Исус ќе биде распнат за гревовите на луѓето?
Се надевам дека ќе имаме плодна и конструктивна дискусија |
Znaci spored tebe e raspnat na krst i sekako spored :
Матеј 27
39 А минувачите Го хулеа, вртејќи ги главите
40 и велејќи: „Ти, што го разурнуваш Храмот и што за три дни го соѕидуваш, спаси се Себеси, ако си Божји Син; слези од крстот!”
41 Исто зборуваа првосвештениците, со книжевниците и старешините, потсмевајќи Му се:
42 ”Другите ги спаси, а Самиот Себе не може да се спаси. Тој е Израелев Цар! Нека слезе сега од крстот и ќе Му поверуваме!
Марко 15
29 А минувачите Го хулеа, вртејќи со своите глави и велејќи: „Уа! Ти што го уриваш Храмот и го соѕидуваш за три дни,
30 спаси Се Себеси и слези од крстот!”
31 Слично се ругаа првосвештениците, заедно со книжниците, говорејќи еден на друг: „Другите ги спаси, а Себе не може да се спаси!
32 Христос - Израелевиот Цар! Нека слезе сега од крстот, да видиме и да поверуваме!” Го навредуваа и оние, кои беа распнати со Него.
Лука 23:26 И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса.
Јован 19:19 А Пилат напиша и натпис и го стави на крстот; а беше напишано: „Исус Назареец, Јудејски Цар.”
No spored petar ne e bas taka :
Според Петар: Исус бил распнат на дрво според книгите со "Акти" (Дела Ап.) и "1 Петар"
Акт 5
29 А Петар и апостолите во одговор рекоа: „Треба да Го слушаме Бога повеќе, отколку луѓето.
30 Бог на нашите татковци Го воскресна Исуса, Кого вие Го обесивте на дрво и Го убивте.
31 Бог, со Својата десница, Го возвиси Него за Началник и Спасител, за да му даде покајание на Израел и проштавање на гревовите.
Потоа...
Акт 10
38 Го знаете Исуса од Назарет, како Бог Го помаза со Светиот Дух и со сила, Кој помина правејќи добрини и оздравувајќи ги сите, кои ѓаволот ги измачуваше, зашто Бог беше со Него.
39 И ние сме сведоци за сè што направи во Јудејската Земја и во Ерусалим; Него Го убија обесувајќи Го на дрво.
40 Него Бог Го воскресна на третиот ден и Му даде да се јави,
Потоа...
Акт 13
28 Иако не најдоа никаква вина, која заслужува смрт, бараа од Пилата да Го погуби.
29 И кога исполнија сè што е напишано за Него, Го симнаа од дрвото и Го положија во гроб.
30 Но Бог Го воскресна од мртвите.
Потоа...
1 Петар 2
23 Тој, Кој беше навредуван, не враќаше со навреда; кога страдаше - не се закануваше, туку се предаде Себеси на Оној, Кој суди праведно.
24 Тој Сам во Своето тело ги понесе нашите гревови на дрвото, та ние, умирајќи за гревовите, да живееме за правдата; преку Неговите рани се исцеливте.
25 Зашто скитавте како овци, но сега се вративте при Пастирот и Чуварот на вашите души.
Samata biblija ne uci deka ne e vozmono da bide surovo raspnat.Ce zememe nekoj citat od Psalm potocno 91.
Псалм 91
9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сèвишниот за своја закрила.
10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор.
11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта.
12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен.
13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата.
14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име.
15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.
16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение.
Tuka Bog jasno ni kazuva deka ce ja primi molitvata na negoviot pratenil(isus) i ce go spasi.
Dali Isus se molese pred da bide raspnat ?? Sekako DA.
dokazi od biblijata:
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 26
39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти."
42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!"
44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 22
41 И Тој се оддели од нив, колку што може да се фрли камен, и клекна на колена и се молеше,
42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!”
43 И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше.
ovde Isus se molese pred da bide predaden od Juda.
A vo psalm imame proroshtvo:
Псалм 91
15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.
1-Epa sega Bog ni dade lazno proroshtvo ili vistinsko?
2-Ili nekoi od apostolite ni ja kazuvaat vistinata ili lagata?
Jas veruvam deka vistinsko e ona prvoto.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 18
4 А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?”
5 Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник.
6 А кога им рече: „Јас Сум”, се тргнаа назад и паднаа на земјата.
Nikoj ne paga na zemja samo poradi toa sto nekoj nekomu ke mu rece jas sum, no Bog vo Psalm veli deka ke ja uslusne negovata molitva, ke go spasi i vozdigne.
Ova nivno famozno paganje otkako gi slusale zborovite, JAS SUM , ne moze nikako da se objasni, osven ako Bog ne go ostvaril vetenoto vo Psalm deka ke go spasi i vozdigne, koja pak se sovpaga so stihovite dadeni pogore.
Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i k*ranot kako i Stariot Zavet
vo k*ran Allah vo sledniot ajet veli:
An-Nisa'
157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
Ali 'Imran
54. I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.
55. I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste sl*gali presuditi:
56. one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."...
57. A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Allah ne voli nasilnike.
58. Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i k*r’an mudri.
Sard , prorostvoto od Psalm e vo potpolna soglasnost so toa sto veli Allah vo k*ranot , a toa e :
Isus ne bil raspnat, tuku Bog ja uslusal negovata molitva upatena pred da dojdat evreite, i mu izlegol vo susret so toa sto go spasil i vozdiglan , isto kako sto ni potvrduva i k*ranot .
Edna e vistinata . Selamun alejkum.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 00:57
hleb20 напиша:
Znaci spored tebe e raspnat na krst i sekako spored :
Матеј 27 Марко 15 Лука 23:26 Јован 19:19
No spored petar ne e bas taka :
Според Петар: Исус бил распнат на дрво според книгите со "Акти" (Дела Ап.) и "1 Петар"
|
Хлебати, па зарем крстот на Исус бил железен? Не, туку дрвен, па затоа на некои место е дрвениот крст е наречен дрво. Или пак сакаш да кажеш дека Петар и Лука мислат на некоја разлистена цреша која Исус ја носел на грб до Голгота?
За тоа како распнувале римјаните можеш да читаш и во историските книги кои пишуваат за Римската империја. Никаде нема таму да најдеш дека откорнувале цели дрва (разлестени цреши сливи) и дека на нив распнувале осуденици.
hleb20 напиша:
Samata biblija ne uci deka ne e vozmono da bide surovo raspnat.Ce zememe nekoj citat od Psalm potocno 91.
Tuka Bog jasno ni kazuva deka ce ja primi molitvata na negoviot pratenil(isus) i ce go spasi.
Dali Isus se molese pred da bide raspnat ?? Sekako DA. dokazi od biblijata:
39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти."
42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!"
42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!”
|
Од цитатите кои ти ги наведе можеме да видиме дека Таткото навистина му ја услишил молитвата на Исус, затоа што Исус молеше: "не како што сакам Јас, туку како што сакаш Ти!", "нека биде Твојата воља". Божјата воља беше Исус да биде распнат како жртва за гревовите на луѓето и со тоа да ги спаси оние што ќе ја прифатат таа жртва. Исус се молеше "нека биде Твојата воља" и таа молитва беше услишана од Таткото. Не знам што те буни тука?
hleb20 напиша:
1-Epa sega Bog ni dade lazno proroshtvo ili vistinsko? 2-Ili nekoi od apostolite ni ja kazuvaat vistinata ili lagata?
Jas veruvam deka vistinsko e ona prvoto.
|
Божјите ветувања од Псалм 91 не се однесуваат на Христовото распнување и затоа е бесмислено да се зборува на оваа тема за нив.
Но сепак има едно друго пророштво во стариот завет кое дирекно и јасно пророкува за Христовите страдања и распнување:
"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. " (Исаија 53:3-9, Библијата)
Прашање до тебе hleb20, дали тука Бог ни дал лажно или вистинско пророштво?
hleb20 напиша:
Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i k*ranot kako i Stariot Zavet
|
Кyранот не може да сведочи за распнувањето на Исус затоа што е далеку од настанот, 6 века далеку од случувањата. Кога ќе се деси некоја сообраќајна несреќа се бараат очевидци, некои што биле присутни таму. Замисли денес да има сообраќајка во Скопје, а полицијата во 2609 година да повика сведоци од Нови Сад да сведочат за денешната сообраќајка во Скопје?
А кога веќе го спомна стариот завет, наврати се на горниот стих од Исаија 53 поглавје и кажи ми што Бог сведочи таму?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: Muslima_23
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 01:05
spored segashnata biblija aj da receme i poraneshanta ,pisuva,no vo k*ranot allah veli vaka; ZAREM SVARNO MISLEVTE DEKA SINOT MESIK MEJREMOV, BESE RAPSNAT NA KRSTOT,NE TOJ NE BESE MISLEA DEKA NEGO GO RAPSNAT NO TAKA IM SE PRECINI,TOJ E VOZDIGNAT SO TELO I DUSHA I TOJ ZIV,NA KIJAMECKIOT DEN SMAK SVETA KE SE SIMNE I KE SE BORI SO DEXHALOT TOJ KE UMRE I KE BIDE ZAKOPAN VO MEDINA
------------- ITEKILLAH_MUSLIMIN !!! ALLAH IS ONE
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 01:45
Муслима, старозаветниот пророк Исаија, седумстотини години пред да се роди Исус прорекол дека Тој ќе биде мачен и дека ќе биде распнат/убиен за гревовите на луѓето.
Дали и на пророкот Исаија му се причинило истото тоа што им се причинило на христијаните?
п.с. Не сакам од тебе брз одговор. Размисли добро на ова прашање и прочитај го неколку пати горното пророштво, во него е содржана целата спасителна порака која може да ти подари ослободување од осудата на гревовите и вечен живот во Божјото Царство.
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 15:55
Сите вистински Ангели, Пророци, Апостоли, ... укажуваат на отелотворението на Мудроста БОЖЈА, на Неговиот прасветол Живот, на Неговата прасветла смрт, на Неговот прасветло Воскресение!
Но за жал - противникот БОЖЈИ - шејтанот се труди со лажги, со негирања, со чуда, ... да ги натера луѓето да не би Му се поклониле на отелотворението на Мудроста БОЖЈА во чистото Срце Исусово и со тоа да се противат на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (Христос)!
Секое око набрзо - Иншалах - ќе ја види СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: al_islamia
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:21
spiros напиша:
Сите вистински Ангели, Пророци, Апостоли, ... укажуваат на отелотворението на Мудроста БОЖЈА, на Неговиот прасветол Живот, на Неговата прасветла смрт, на Неговот прасветло Воскресение!
Но за жал - противникот БОЖЈИ - шејтанот се труди со лажги, со негирања, со чуда, ... да ги натера луѓето да не би Му се поклониле на отелотворението на Мудроста БОЖЈА во чистото Срце Исусово и со тоа да се противат на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (Христос)!
|
kazimi spisos kako bog se oteletvoril vo isus i kazimi zasto isus mu se molel na otecot koga bog se otelotvoril vo isus zasto imal potreba da se moli na otecot , koga samiot bog se otelotvoril vo isus i stanal covek, , spored vastaa teologija ,, pozdrav;.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:30
evangelos pozdrav do tebe imam edno prasanje do tebe
da receme isus bil ubien pa potoa voskresnal sporet vastata teologija i uucenje,. ako bil ubien pa voskrsnat togas so kakvo telo treba da dojde pred lugeto pred svoite sledbenici so negovoto telo znaci vo fizicki aspekt ili vo duhovno telo . pozdrav
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:35
Во духовното тело разумесе.Он е дув каде може да оди и да гледа се.Исус е насекаде покраj нас.Само ние не го видиме.
-------------
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:35
spiros напиша:
|
Spiros, sto ima vrska ova tvoe pishuvanje so temata Дали Исус навистина бил распнат?
Povekje pati ti svrtiv vnimanie za postojanoto spamiranje na SITE temi so edni ISTI paroli so koi samo gi umrtvuvash diskusiite.
Sekoe natamoshno "opshto-vrsko-filozofsko-simboilichno-parolistichko" repliciranje kje bide sankcionirano.
Na ovoj forum sakame konstruktivni, informativni i edukativni diskusii, komentari i repliki koi kje go vplenuvaat interesot na chlenovite i kje gi inspirira da diskutiraat.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:42
емил напиша:
Во духовното тело разумесе.Он е дув каде може да оди и да гледа се.Исус е насекаде покраj нас.Само ние не го видиме. | akoe duhovno zasto vo biblijata pisuva deka dosol vo fizickto telo spored luka 29,43,24,
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:49
Немам представа
-------------
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:52
емил напиша:
Немам представа |
ako nemas prestava togas ne se pojavuvaj vo forumov i ne repliciraj istoto prasanje vazi za evangelos , i site drugi koi imaat prestava
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 16:58
al_islamia, replikata na емил beshe mnogu iskrena. Toa treba da se vrednuva, a ne da se kritikuva.
Inaku, site imaat pravo da se pojavuvaat na forumov so konkretni komentari i repliki i nemozhe nikoj toa da im go zabrani.
Patem, dali ti imash TVOJA pretstava za postavenoto prashanje ili pretstavata ti e pozajmena od k*ranot?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 17:09
Messenger напиша:
al_islamia, replikata na емил beshe mnogu iskrena. Toa treba da se vrednuva, a ne da se kritikuva.
Inaku, site imaat pravo da se pojavuvaat na forumov so konkretni komentari i repliki i nemozhe nikoj toa da im go zabrani.
Patem, dali ti imash TVOJA pretstava za postavenoto prashanje ili pretstavata ti e pozajmena od k*ranot? |
ovae moe licno prasanje i bi sakakl da znam sto vsusnsost se krie vo taa temtaika i zabuna
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 19:32
Znachi nemash TVOJA pretstava, a gledash deka ima nekoja "zabuna"?
Za kakva "zabuna" govorish? Tvoja? Hristijanite nemaat nikakva zabuna so toa. Vo Biblijata pishuva deka e raspnat, a bidejki tie ja sledat Biblijata kako svoja Kniga - veruvaat vo nea.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 19:37
EvAngelos напиша:
hleb20 напиша:
Znaci spored tebe e raspnat na krst i sekako spored : Матеј 27 Марко 15 Лука 23:26Јован 19:19No spored petar ne e bas taka : Според Петар: Исус бил распнат на дрво според книгите со "Акти" (Дела Ап.) и "1 Петар"
|
Хлебати, па зарем крстот на Исус бил железен? Не, туку дрвен, па затоа на некои место е дрвениот крст е наречен дрво. Или пак сакаш да кажеш дека Петар и Лука мислат на некоја разлистена цреша која Исус ја носел на грб до Голгота?
За тоа како распнувале римјаните можеш да читаш и во историските книги кои пишуваат за Римската империја. Никаде нема таму да најдеш дека откорнувале цели дрва (разлестени цреши сливи) и дека на нив распнувале осуденици.
OBESEN i raspnat ne e sosem isto.
39 И ние сме сведоци за сè што направи во Јудејската Земја и во Ерусалим; Него Го убија обесувајќи Го на дрво.
hleb20 напиша:
Dali Isus se molese pred da bide raspnat ?? Sekako DA. dokazi od biblijata: 39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти." 42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!" 42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!” |
Од цитатите кои ти ги наведе можеме да видиме дека Таткото навистина му ја услишил молитвата на Исус, затоа што Исус молеше: "не како што сакам Јас, туку како што сакаш Ти!", "нека биде Твојата воља". Божјата воља беше Исус да биде распнат како жртва за гревовите на луѓето и со тоа да ги спаси оние што ќе ја прифатат таа жртва. Исус се молеше "нека биде Твојата воља" и таа молитва беше услишана од Таткото. Не знам што те буни тука?
Pazi sega go priznavas proroshtvovto za podolu do negirash. Zborovite gi vrtish kako ti odgovaraat a na onaka kako sto se.
hleb20 напиша:
1-Epa sega Bog ni dade lazno proroshtvo ili vistinsko? 2-Ili nekoi od apostolite ni ja kazuvaat vistinata ili lagata? Jas veruvam deka vistinsko e ona prvoto. |
Божјите ветувања од Псалм 91 не се однесуваат на Христовото распнување и затоа е бесмислено да се зборува на оваа тема за нив.
Но сепак има едно друго пророштво во стариот завет кое дирекно и јасно пророкува за Христовите страдања и распнување:
"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)
Прашање до тебе hleb20, дали тука Бог ни дал лажно или вистинско пророштво?
a sega mal del od ovoj citat ti odgovarat se odnesuvaat na Isus. hmmm. ne izusti ni zbor ne se soglasuvam zato sto od na "krst" go molese na Boga zosto me ostavi. I za kakov grob zboruva koga dogmata na xristijanite e bash voskresnuvanjeto koe e naj kontradiktno vo biblijata.
hleb20 напиша:
Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i k*ranot kako i Stariot Zavet |
Кyранот не може да сведочи за распнувањето на Исус затоа што е далеку од настанот, 6 века далеку од случувањата. Кога ќе се деси некоја сообраќајна несреќа се бараат очевидци, некои што биле присутни таму. Замисли денес да има сообраќајка во Скопје, а полицијата во 2609 година да повика сведоци од Нови Сад да сведочат за денешната сообраќајка во Скопје?
А кога веќе го спомна стариот завет, наврати се на горниот стих од Исаија 53 поглавје и кажи ми што Бог сведочи таму? |
Policijata e edno a Allah(Bog) drugo. :-)
a sega ti kazimi sto se sluci ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 18
4 А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?”
5 Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник.
6 А кога им рече: „Јас Сум”, се тргнаа назад и паднаа на земјата.
Nikoj ne paga na zemja samo poradi toa sto nekoj nekomu ke mu rece jas sum, no Bog vo Psalm veli deka ke ja uslusne negovata molitva, ke go spasi i vozdigne.
Ova nivno famozno paganje otkako gi slusale zborovite, JAS SUM , ne moze nikako da se objasni, osven ako Bog ne go ostvaril vetenoto vo Psalm deka ke go spasi i vozdigne, koja pak se sovpaga so stihovite dadeni pogore.
A pak sega da videme sto kazuvat biblijata okolu vremeto na paspnuvanjeto.
Marko veli:
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
No,kako,koga Ivan veli:
19:14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”
znaci sega vaka:
1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)
Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)
|
Постирано од: Muslima_23
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 21:00
Jas ne veruvam deka bil rapsnat.no hristijanite veruvaat. sekoj si ima pravo na svoe veruvanje.nikoj so sila ne moze da gi natera.da veruvaat deka ne bil rapsnat mada sto toa e vistina deka ne bil.a nitu muslimanite moze nekoj hristijani da gi nateraat so sila da veruvaat deka isus bil rapsnat.znaci sekoj si ima svoja vera i sekoj po svojata vera si ima veruvanje.
------------- ITEKILLAH_MUSLIMIN !!! ALLAH IS ONE
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 21:30
Messenger напиша:
Spiros, sto ima vrska ova tvoe pishuvanje so temata Дали Исус навистина бил распнат? |
Сите вистински пророци - кои што биле во чистиот Дух БОЖЈИ и Совршената МУДРОСТ БОЖЈА ја имале за свој Господ - навестувале и навестувале и навестувале ... дека спасителната Мудрост БОЖЈА еден ден ќе се отелотвори, сите глупости и гревови на овој свет ќе ги победи и една нова епоха за сите ќе отвори!
Зарем најавата на вистинските Пророци и сведоштвото на вистинските Апостоли, за тебе нема врска?
За мене има голема и тоа - со врска - го пишав погоре!
Messenger напиша:
Povekje pati ti svrtiv vnimanie za postojanoto spamiranje na SITE temi so edni ISTI paroli so koi samo gi umrtvuvash diskusiite. ? |
Јас би пропаднал во страм кога само и би помислил дека сведоштвото и верата на пророците и апостолите е спам!
Што се работи за умртвувањето, можете не само да ме “умртвите“ на форумов, туку истото да го сторите - удостовувајќи ме - и со мојот телесен живот, но да го посведочам најсветото, засигурно нема да ме спречите!
Иншалах!
Sekoe natamoshno "opshto-vrsko-filozofsko-simboilichno-parolistichko" repliciranje kje bide sankcionirano.
Messenger напиша:
Na ovoj forum sakame konstruktivni, informativni i edukativni diskusii, komentari i repliki koi kje go vplenuvaat interesot na chlenovite i kje gi inspirira da diskutiraat. |
До таму ли сме стигнале, толку ли се сме се здрвиле, толку ли се скамениле нашите срца, што дури и распнувањето Христово - и Неговото Воскресение - не ни ги додира, не ни ги пленат истите? Постојано ги едуцираме нашите души и никако да ја разбереме Вистината, никако да го прифатиме сведоштвото ???
Удирај, господине модераторе, удирај што посилно, подолго и поболно... Да ги носам ударите ќе ми биде голема чест, но не наречувајте ја никогаш повеќе спам, Најрадостната Вест!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 22:52
Da nadovrzam za kontradikciite post raspnuvanjeto.
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).
1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.
2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.
3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.
Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.
Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.
Jas pak insistiram edno moze da bide vistina spored tebe koe???
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:14
da receme isus bil ubien pa potoa voskresnal sporet vastata teologija i uucenje,. ako bil ubien pa voskrsnat togas so kakvo telo treba da dojde pred lugeto pred svoite sledbenici so negovoto telo znaci vo fizicki aspekt ili vo duhovno telo
zosto messenger ne se obides da odgovoris na ova prasanje nego obikoluvas sosem drugi raboti
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:32
hleb20 напиша:
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).
1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.
2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.
3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.
Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.
Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.
Jas pak insistiram edno moze da bide vistina spored tebe koe??? |
Сакаш да кажеш дека во сите четири извештаи има деталји и нијанси кои се разликуваат едните од другите?
Се сложувам!
И пролетната, и летната, и есенската, и зимската светлина се разликува една од друга, но сепак е една те иста светлина!
Сетисе на една случка која била пред извесно време и си ја доживеал во кругот на твоите блиски пријатели, (што значи сите сте биле сведоци на таа случка) и пробајте да ја реконструирате, пишувајќи ја на хартија!
Јас сум 100% сигурен дека и покрај тоа што сите ќе пишувате вистински и искрено за случката, тие извештаи ќе бидат сепак различни во деталји и нијанси!
Кога евангелиските извештаи би биле потполно идентични, тоа би било вистински разлог да се сомнева човек дека некој насилно ги координирал за да ги убеди луѓето!
Но за среќа тоа не е случај со Евангелиските извештаи на сведоците Христови!
ХалелуЈАХ
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:44
Vaka sega kese obideme podetalno.
ako ISus ne voskresnal propaga celata hristijanska vera kako sto veli pavle:
14 ако, пак, Христос не воскреснал, тогаш напразна е нашата проповед, празна е и вашата вера. 15 Би се покажале како лажни сведоци Божји, бидејќи сведочевме против Бога дека Го воскреснал Христос, Кого што не Го воскреснал, ако навистина мртвите не воскреснуваат. . 16 Зашто, ако мртвите не воскреснуваат, и Христос не воскреснал; 17 ако, пак, Христос не воскреснал, напразна е верата ваша; вие сте уште во своите гревови; 18 тогаш и оние, што умреле за Христос, пропаднале. 19 И, ако само во овој живот се надеваме на Христос, тогаш сме ние најбедни од сите луѓе.
Pa prodolzuva vaka:
35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно
A dodeka isus posle "voskresnuvanjeto" se javuva so slednive zborovi:
37 А тие, така збунети и уплашени, помислија дека гледаат дух. Но Тој им рече: „Што се плашите и зошто такви мисли влегуваат во срцата ваши? Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ А кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете. Но, додека тие од радост уште не веруваа и се чудеа, Тој им рече: „Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив. Ев. Според Лука 24 .
Poentata e sledna:
За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?
За да ги убеди дека не е тоа што оние мислат, дека е истиот тој Исус, им напоменува дури и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ Секој збор од Исус е да им докаже дека Не е она што тие мислат, дух.
Секоја Верзија на Библијата сведочи дека Исус бил жив, Библијата на Јеховините сведоци вика дека Исус бил жив, Римокатоличкта Библија вика дека Исус бил жив, Протестантската те. Џејмс Кинг верзијата на Библија исто така, РСВ верзијата исто така, Било која Библија да ја читате ќе ви каже дека Исус бил жив , а не Воскреснат!
Ним по Своето страдање им се претстави жив, со многу верни докази, јавувајќи им се четириесет дни и зборувајќи им за царството Божјо. дела на апостолите 1 ред 3
Но тие, кога чуја дека е Тој жив и дека таа Го видела, не поверуваа.(се зборува за Марија Магдалена дека го видела жив на Исус, па им посведочила а тие не поверувале) Евангелие според Марко 16 ред 11 А и некои жени од нашите нé запрепастија; тие биле рано на гробот, и не го нашле телото Негово; и кога се вратија, рекоа дека им се јавиле ангели и дека им кажале дека е Тој жив. Евангелие според Лука 24 -22
И додека се чудеа на тоа, одеднаш пред нив застанаа двајца мажи во светли облеки; 5 тие се уплашија од страв и ги наведнаа лицата кон земјата, а овие им рекоа: „Зошто Го барате Живиот меѓу мртвите? Евангелие според Лука 24. -4
Нај чист цитат од Библијата кој на нај јасен начин објаснува дека Исус небил фатен, распнат и убиен на Крстот, е : Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Тогаш некои од книжниците и фарисеите одговорија и рекоа: „Учителе, сакаме да видиме знак од Тебе!“ А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Ovaa e prikaznata za Jona vo biblijata za da ni bide pojasno zosto kako jona i isus.
Бог му наредува на Јона да оди и да проповеда во Ниневија големиот град, но Јона не ја послушал наредбата од Бога, па избегал и потрчал до јафа каде што најде брод за Тарсис, се качил во него, но бидееќи избега од наредбата од Бога, Бог испратил силен ветер над Морето, кое толку се разбранило замалку да го проголта бродот, па сите се запрашале што згрешиле, што од Бога добија ваква казна и кој е виновникот за тоа, па одлучиле да фрлат ждрепка, па паднала на Јона, и го запрашале што направил што Бог е налутен на него, па им кажал за наредбата од Бога која тој неја извршил, и самиот им вели да го фрлат вморе за да се смири морето, и они да се спасат. Така и направиле, одкога го фрлиле вморе, морето се смирило, а Бог му наредува на китит да го проголта на јона… заповеда Господ на една голема риба да го проголта Јона; и Јона остана во утробата на тој кит три дена и три ноќи. Му се помоли Јона на својот Господ Бог од утробата на рибата, па рече: „Кон Господ повикав во мојата неволја и Тој ме чу… Авдиј 2 . 1 - 3
После сето ова Китот го исфрла на копно на Јона, И Јона оди да ја изврши задачата дадена од Бога, да проповеда во Нинавија.
11 Тогаш заповеда Господ на рибата, и таа го исфрли Јона на копното.
После добиеното знаење за чудото на Јона, можеме да анализираме и споредиме со чудото за кое им зборува Исус. Да го разјасниме и чудото на Јона: Значи Јона бил проголтан од големата риба (кит) кој кит го држел во својата утроба 3 дена и 3 ноќи после тоа го исфрлил китот, Јона на копно. чудото е дека никој човек неможе да издржи 3 дена и 3 ноќи во утробата на еден кит и да остане жив, Но Јона останал жив тоа го потврдува и цитатот каде вели дека се молел од утробата на китот, а за да некој се моли услов е да биде жив, мртов човек неможе да се моли, ако Јона умрел, тогаш нема чудо, тоа се очекувало да умре во утробата на китот , но неумрел па тоа е чудото, е сега можеме да споредиме чудото кое го дава Исус, со чудото на Јона.
Првата можност беше како што Јона беше… - така и Синот Човечки ќе биде…
Па каков беше Јона ???
Кога се фрли во море? .................................................ж ив
Кога го стави китот во својата утроба ? .......…………...жив
Каков беше во утробата на китот кога се молеше ?......жив
Каков беше кога китот го исфрли на копно?.................жив
Да споредиме сега каков беше Исус ???
Каков беше кога го фатија римските вијници ?.............. жив
Каков беше кога го распнаа на крстот?.........................жив
Потоа го прободе војникот со копје и тој умре…………..Мртов
Кога го ставија во тајната дупка, според Библијата 3 дена и три ноќи каков беше?........ Мртов
Па после тоа суедеќи според Библијата воскреснал.
Па сега прашувам: дали горенаведеното, е како Јона, или спротивно од Јона ???
Исус вели каков што беше Јона, таков бев и јас, синот човечки! Јона беше во секоја од наведените состојби жив, Но бидееќи се поентира на трите дена во стомакот на рибата, и трите дена во срцето на земјата заклучуваме дека Јона беше ЖИВ а Исус во срцето на земјата беше МРТОВ што пак потврдува дека е спротивно од тврдењето на Исус,
сега се соочуваме со проблем, некој овде лаже, неможе и двата искази да бидат вистинити! Дали Исус лаже или пак нашите браќа Христијани кои тврдат дека Исус беше распнат и воскресна ?
Не доликува на еден Божји гласник да зборува невистина, секако дека Исус ја зборуваше вистината, а некои Христијани кажуваат лага за Исус дека бил распнат и воскреснал, самиот Исус го кажува тоа, им дава чудо, па тоа чудо вика дека беше жив а не мртов!
Allah jasno ni pokazal vo k*ranot za isa.a.s so sledniov ajet:
Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157
SubahanAllah (slaven neka e Allah).
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:51
spiros напиша:
hleb20 напиша:
Jas pak insistiram edno moze da bide vistina spored tebe koe??? |
Сакаш да кажеш дека во сите четири извештаи има деталји и нијанси кои се разликуваат едните од другите?
Се сложувам!
И пролетната, и летната, и есенската, и зимската светлина се разликува една од друга, но сепак е една те иста светлина!
Сетисе на една случка која била пред извесно време и си ја доживеал во кругот на твоите блиски пријатели, (што значи сите сте биле сведоци на таа случка) и пробајте да ја реконструирате, пишувајќи ја на хартија!
Јас сум 100% сигурен дека и покрај тоа што сите ќе пишувате вистински и искрено за случката, тие извештаи ќе бидат сепак различни во деталји и нијанси!
Кога евангелиските извештаи би биле потполно идентични, тоа би било вистински разлог да се сомнева човек дека некој насилно ги координирал за да ги убеди луѓето!
Но за среќа тоа не е случај со Евангелиските извештаи на сведоците Христови!
ХалелуЈАХ
|
Jas se slozuvam celosno so tebe deka site ce napiseme za sluckata neso razlicno.
I se donesuva eden zaklucok biblijata e pisuva od obicni ljuge kako mene.tebe i dr.
A ne od boga zasto siguren sam deka ce se soglasesh so mene BOG E BEZGRESEN.
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala.
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:54
so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 23:58
hleb20 напиша:
Jas se slozuvam celosno so tebe deka site ce napiseme za sluckata neso razlicno.
I se donesuva eden zaklucok biblijata e pisuva od obicni ljuge kako mene.tebe i dr.
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala. |
БОГ неслучајно ги избрал грешниците, слепите, глувите, несовршените, неписмените, ... коишто веруваат на Најрадосната Вест, за да ја порази “мудроста“ на тие што бараат совршени докази, златни телиња,безгрешни книги и тн. како понатамошен материјален доказ на БОЖЈАТА СОВРШЕНОСТ!
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 02:14
hleb20 напиша:
За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ? |
al_islamia напиша:
so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen |
Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.
Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите!
И ајде, до кога ќе чекам од вас да ми одговорите на Кого се однесува следново старозаветно пророштво:
"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)
|
Постирано од: Dzingis Kan
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 11:20
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 12:11
Dzingis Kan напиша:
се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. |
Самиот збор "тело" означува телесно воскресение. Зборот "телесно" произлегува од зборот "тело". Тоа тело кое ќе биде водено по духот и затоа апостолот Павле го нарекува тело духовно. Доколку воскресението се однесуваше само на духот, а не и на телото, тогаш Павле ќе речеше: "се сее тело, воскреснува дух".
Тело е едно, дух е друго. Телото е материја, духот е дух. Терминот тело духовно не означува нематеријална материја, туку материја која ќе биде водена од духот.
Дискусијата со телата Павле ја започнува токму одговарајќи на прашањето "Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?" Доколку воскреснатите нема да добијат тела, тогаш Павле немаше пола пасус да објаснува за природата на овие тела, туку едноставно ќе кажеше дека тие нема да имаат тела, туку ќе бидат само дух.
Доколку воскреснатиот Исус немаше тело тогаш Тој немаше да ги убедува дека има тело велејќи им да го допрат. А доколку пак тие верувале само во духовно воскресение, тогаш зошто продолжиле да веруваат дека Христос воскреснал откако го допреле воскреснатото тело на Христос?
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 12:54
spiros напиша:
hleb20 напиша:
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala. |
БОГ неслучајно ги избрал грешниците, слепите, глувите, несовршените, неписмените, ... коишто веруваат на Најрадосната Вест, за да ја порази “мудроста“ на тие што бараат совршени докази, златни телиња,безгрешни книги и тн. како понатамошен материјален доказ на БОЖЈАТА СОВРШЕНОСТ! |
Sto zborovash be covek navistina si nesvatliv bez argumenti so tvoi zborovi ovde mozeme da vidime deka gresnicite,slepite,nepismenite,gluvite veruvaat vo Boga a dodeka pismenite,gledacite,slusacite sovrsenite se tie sto ne veruvaat. koga i samiot ti nakraj pisuvas Bog e sovrsen.
i navistina ne ti kometiram povece citaj gi vnimatelno gorenavedenite tekstovi podrzani so argumenti.
BLAGODARNOST PRIPAGA SAMO NA GOSPODAROT NA SVETOVITE.
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 13:05
EvAngelos напиша:
hleb20 напиша:
За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ? |
al_islamia напиша:
so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen |
Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.
Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите!
И ајде, до кога ќе чекам од вас да ми одговорите на Кого се однесува следново старозаветно пророштво:
|
PRVO KE TE ZAMOLAM PROCITAJ GI VNIMATELNO TEKSTOVITE I POKAZI ARGUMENTI .
ZA ISAILJA VECE TI ODGOVORIV EVE USTE EDNAS:
Tie sto tokmu go odbegnavaa,predadoa,izbegnavaa se nekolku apostoli koi podoca go velicaa ama podocna.
Za toa sto ne izustil zdor a sto bese ovaa:
„Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил?”
I za koj grob zboruvat koga i samiot vikash dek voskresnuvanjeto bilo i telosno t.e so celoto negovo telo. sekako spored tebe bilo takvo a spored pavle ne e bash taka, procitaj pogore.
i sega se odnesuvat na isus ili na drugi???
Ko sto ti vikase za Psalm91 ??
A koga spomnav toa prorstvo spored tebe za kogo e ?
Selamun alejkum.
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 13:25
EvAngelos напиша:
"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата) |
hleb20 напиша:
ZA ISAILJA VECE TI ODGOVORIV EVE USTE EDNAS:
Tie sto tokmu go odbegnavaa,predadoa,izbegnavaa se nekolku apostoli koi podoca go velicaa ama podocna.
|
Сакаш да кажеш дека апостолите Го прободиле Исус, дека тие Го однеле како јагне на колење, дека тие го измачувале, дека тие го раниле на смрт, дека тие Го отстраниле од земјата на живите?
Зарем не е очигледно дека погоре пророкот Исаија пророкува за страдањето и распнувањето на Исус?
Кажи ми како ова пророштво се вклопува во исламското верување дека Исус бил поштеден од страдањата и дека друг страдал и друг бил распнат на Негово место? Зарем и на старозаветниот пророк Исаија (кој пророкувал преку Божјиот дух) му се причинило?
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 23:17
Prvo ne e temata da pisuvame kako Pavle skoro vo celiot Isusov zivot propovedal protiv Isus itn.
Vtoro postirash samo eden del od mojot post a sto vikash ti za droguto za zboruvanjeto koga mu se molel na Boga (zamisli Bog go molet na Bog) a Isaija kazuvat deka NE JA OTVORL SVOJATA USTA. A vo kakov grob e zakopan koga samiot veruvah deka voskresnal so celoto svoe telo.
Ako se soglasish so Isaija treba da go negirash voskresnuvanjeto neli???
Pa spored tebe se odnesuvat na Isus ili ne?? spored isaija sekako.
i ne mi odgovori isto spored tebe na kogo se odnesuvat prorostvoto od psalm:
Псалм 91
Ke nadovrzam da ne se bunish:
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 26
44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 22
41 И Тој се оддели од нив, колку што може да се фрли камен, и клекна на колена и се молеше,
43 И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше.
Ova e momentot koa se molese pred da bide predaden od Juda.
Spored Hristijanite Isus bil raspnat, no Bog nam vo Psalm ni kazuva deka ke ja uslusne molitvata i ke ja primi, a voedno i ke go spasi od namerite na nevernicite koi imaa namera da go ubijat.
Isus se molese za spasenie, dodeka Bog vo Psalm za negovata molitva ni veli:
da ve podsetam
Псалм 91
Posledno pranshanje do tebe : Koj den bese Isus raspnat, i koga "voskresna" ???
Ovaa prasanje e tesno povrzano so raspnuvanjeto ne e off topic.
seta pocit.
selamun alejkum. Blgagodarnost pripaga na Gospodarot na svetovite . Slaveno da bidet negovoto ime SUBAHANALLAH.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 00:41
hleb20 напиша:
Sto zborovash be covek navistina si nesvatliv bez argumenti so tvoi zborovi ovde mozeme da vidime deka gresnicite,slepite,nepismenite,gluvite veruvaat vo Boga a dodeka pismenite,gledacite,slusacite sovrsenite se tie sto ne veruvaat. koga i samiot ti nakraj pisuvas Bog e sovrsen.
i navistina ne ti kometiram povece citaj gi vnimatelno gorenavedenite tekstovi podrzani so argumenti.
BLAGODARNOST PRIPAGA SAMO NA GOSPODAROT NA SVETOVITE. |
Елхамдулилах + ХалелуЈАХ!
БОГ го избрал најбедното, најгрешното, најсиромашното, најболното, ... од овој свет што верува во Најрадосната Вест, така преку нивната вера во Неговото најмило, да ги посрами неверните цареви, “пророци“, книжници, “мудреци“, филозофи, богаташи, воини, ...!
Се надевам дека сега ти се разјасни тоа што - всушност - требаше од одма да ти биде јасно!
Селам!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 00:59
spiros напиша:
hleb20 напиша:
BLAGODARNOST PRIPAGA SAMO NA GOSPODAROT NA SVETOVITE. |
Елхамдулилах + ХалелуЈАХ!
БОГ го избрал најбедното, најгрешното, најсиромашното, најболното, ... од овој свет што верува во Најрадосната Вест, така преку нивната вера во Неговото најмило, да ги посрами неверните цареви, “пророци“, книжници, “мудреци“, филозофи, богаташи, воини, ...!
Се надевам дека сега ти се разјасни тоа што - всушност - требаше од одма да ти биде јасно!
Селам! |
Posleden komentar sto ti pisuvam :
NEMAM KOMENTAR (no coment).
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 01:20
hleb20 напиша:
Posleden komentar sto ti pisuvam :
NEMAM KOMENTAR (no coment). |
Зашто словото за крстот е безумие за оние што пропаѓаат, а за нас, кои се спасуваме, сила Божја.
Зашто е напишано: „Ќе ја уништам мудроста на мудрите и ќе ја отфрлам разумноста на разумните.”
Каде е мудрецот? Каде е книжникот? Каде е препирачот од овој век? Не ја претвори ли Бог мудроста на овој свет во лудост?
Зашто светот при мудроста Божја не Го позна Бога со мудрост; Бог благоволи со безумието на проповедта да ги спаси оние што веруваат.
ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 17:44
"Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста." (Исаија 53:7-9)
hleb20 напиша:
a sto vikash ti za droguto za zboruvanjeto koga mu se molel na Boga ... a Isaija kazuvat deka NE JA OTVORL SVOJATA USTA.
|
Погоре пророкот не зборува за буквално неотварање на устата, туку пророкува дека Христос нема да се противи на измачувањето, дека нема да одговара на обвиненијата, дека нема да се брани од нив, и токму тоа се случило:
"И (Ирод) Му поставуваше многу прашања, но Тој (Исус) не му одговори ништо."
(Лука 23:9)
"И пак влезе во преторијата и Му рече на Исуса: „Од каде си Ти?” Но Исус не му одговори."
(Јован 19:10)
hleb20 напиша:
A vo kakov grob e zakopan koga samiot veruvah deka voskresnal so celoto svoe telo.
|
Исус не воскреснал во истиот момент кога умрел на крстот, туку прво бил погребан, во новата гробница на богатиот Јосиф, ТОКМУ ОНАКА како што превдиде пророкот Исаија:
"Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага." (Исаија 53:9)
Само во овој стих има 4 пророштва за Исус:
1. Исус беше погубен меѓу злочинците.
"Тогаш распнаа со Него двајца разбојници: едниот оддесно, а едниот одлево." (Матеј 27:38)
2. Неговиот гроб беше при богатите.
"А кога се стемни, дојде богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој и самиот беше Исусов ученик; тој отиде при Пилата и го побара Исусовото тело. Тогаш Пилат нареди да му биде дадено. И Јосиф го зеде телото, го завитка во чисто платно и го положи во својот нов гроб"
(Матеј 27:57-60)
3. Исус не направил неправда.
"И, ние сме праведно осудени, зашто го примаме заслуженото од тоа што сме сториле. Но, Овој (Исус) не направил никакво зло." (Лука 23:41)
4. Исус не изустил лага.
Посочето некоја лага на Исус и ќе го побиете ова пророштво.
Значи само во овој еден стих од 53-тото поглавје од пророкот Исаија наоѓаме 4 пророштва кои што се исполниле во библискиот Исус, а камо ли пак да ги анализираме и другите стихови, а камо ли пак другите поглавја на Исаија? А камо ли пак другите пророци?
Повторно останува да виси прашањето: Како е можно христијаните од првите векови да се вратиле десетина века назад во времето на старозаветните пророци и да ги прилагодиле нивните пророштва согласно нивниот, според вас муслиманите, "измислен" лик на распнатиот и воскреснатиот Исус Христос?
hleb20 напиша:
Ako se soglasish so Isaija treba da go negirash voskresnuvanjeto neli???
|
Каде Исаија го негира воскреснувањето на Исус?
hleb20 напиша:
Pa spored tebe se odnesuvat na Isus ili ne?? spored isaija sekako.
|
Дефинитивно и недвосмислено пророштвото на Исаија се однесува на библискиот Исус Христос, но не и на исламскиот Иса Алмасих.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:04
A ovaa ne e odgovor , Koga Pilatot go prasahase na (isus) dali si ti carot evrejski ?? Sto mu odgovorii, zamolci usta ne otvori sekako ne. mu odgovoril:TI VELISH.
Koga ne ti odgovaraat vikash : ne zamaj sega bukvalno.
a koga ti odgovarat zemaj bukvalno. Ne me uci mene ne si dostoen iako se mislish deka si.
A za prashanjeto moe zasto ne odgovarash ??
Jas ke se obidam da go odgovoram ne so moi zborovi sekako, so zborovi od biblijata. Prasahanje:
NA KOJ DEN BIL ISUS RASPNAT, I NA KOJ DEN VOSKRESNAL??
Odgovor:
Тој ден беше петок, и саботата веќе настапуваше. Евангелие според Лука 23 - 54
А кога се стемни веќе, бидејќи беше петок, односно ден спроти сабота, Ев. според Марко 15 – 42
a koga voskresna?
Odgovor:
NEDELA.
Posle tri dena i tri noci .
petok den - 1
petok noc - 1
sabota den -1
sabota noc - 1
nedela den - 1
nedela noc???
1+1+1=3 dena.
1+1=2 noci.
Ko sto Isus rece:А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
I sega ne ocekuvam mng od tebe zashto najednostavnata matematika sto za prvo oddelenec e ednostavno, ama zatebe NE E.
Isto kako 1+1+1=3
a ne 1+1+1=1
Nemat smisla, se cudam ti kakva smisla naogash.
Ako uspeish da mi izvadish 3 dena i 3 noci te kandidiram za nobelova nagrada za nova Matematika.
A ako vo slucaj ja go smetash i cetvrtok za noc kako sto nekoi drugi se izvagaat procitaj pogore koga e raspnat vo sati. Apsolutno ne mozet da bidet cetvrtok noc. proveri pogore.
SE izvinuvam odnapred z drskosta takov mie karakterot.
Selamun alejkum.
|
Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 20:13
A ako vo slucaj ja go smetash i cetvrtok za noc kako sto nekoi drugi se izvagaat procitaj pogore koga e raspnat vo sati. Apsolutno ne mozet da bidet cetvrtok noc. proveri pogore.
Selamun alejkum.
----------------------------------------------------------
pa se gleda deka dobro ne ja poznavas bozjata misla i promisla iako gledam deka dobro si ja prostudiral biblijata toa sto ne go svajkas e toa stokako sto jona bese tri dena i tri noki vo vlasta na kitot taka i hristos ce bidi vo vlasta na vladatelot na ovaj svet a toa e tri dena i tri noki isto kako i jona
------------- ----------osana--------
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 20:44
EvAngelos напиша:
hleb20 напиша:
al_islamia напиша:
|
ako bese mrtov ili kako sto tvrdide umrel za grevovite vasi trebalo da dojde so duhovno telo , toa e logicno svatlivo ane co fizickoto telo , zatoa i isus go potvrduva toa vo bilijata spored luka 14,39,43,, da go doprat da vidat deka nee duh tuku istiot kakov sto bil vo fizicki aspekt toa znaci deka voopsto nitu umrel , sto se pokolupuva so k*ranskite citati
NO NE GO UBIJA I NE GO RASPNAA TUKU TOA SAMO IM SE PRICII! NISTO NE ZNAAEJA ZA NEGO SAMO PRETPOSTAVUVAA NE GO UBIJA SIGURNO.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 20:56
melhisedek напиша:
Selamun alejkum.
----------------------------------------------------------
pa se gleda deka dobro ne ja poznavas bozjata misla i promisla iako gledam deka dobro si ja prostudiral biblijata toa sto ne go svajkas e toa stokako sto jona bese tri dena i tri noki vo vlasta na kitot taka i hristos ce bidi vo vlasta na vladatelot na ovaj svet a toa e tri dena i tri noki isto kako i jona
|
hehe.
Tvoi zborovi .
Procitaj ubavo pogore spored biblijata NE SPORED MENE koga bil raspnat (na koj den) i koga voskresnal (na koj den)
Eve ako ti odet tebe matematikata dobro najdi mi tri dena i tri noci ostavi toa so Jona(trni go nastrana).
Pa i tebe ke te vkluceme za kandidat na nobelovata nagrada. Uste ednash ke ti povtoram ostavi sve Jona,mojata misla,mojata religija itn. I probaj mozet ke uspeish.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 22:33
Според Мудроста за Која сведочи Светото Писмо: еден ден започнува со зајдисонцето!
Од тоа произлегува дека; Телото Исусово беше три дена без Духот во Него!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 22:46
Citaj gore ako si sposoben odgovori .
Ako ne molci cekaj nekoj sto mozet da odgovoret(imat da cekash,cekash i cekash dodeka si ziv).
Brate edna zabeleshka ne svacaja kako navreda (za mene e grev da navreduvash) ama ne znam kako da se izjasnam na drugi nacin : Tresish gluposti. izvi uste ednash nemam golem recnik.
Selamun alejkum.
|
Постирано од: Sola scriptura
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 22:50
spiros напиша:
Според Мудроста за Која сведочи Светото Писмо: еден ден започнува со зајдисонцето!
Од тоа произлегува дека; Телото Исусово беше три дена без Духот во Него!
|
Otkade pak sega proizleze ovaa misticna teologija koja sto nema vrska so realnosta?
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 23:05
Sola scriptura напиша:
Otkade pak sega proizleze ovaa misticna teologija koja sto nema vrska so realnosta? |
И ти се наречуваш; сола скриптура?
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 00:00
melhisedek напиша:
... tri dena i tri noki ... |
Сакан мелхиседек, најпонижно те молам да ми простиш што неможам потполно да те поддржам и да ја потврдам оваа изјава!
Никаде и никој од вистинските сведоци - очевидци - кои сведочат за отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус), не посведочил и рекол дека три полни дена и три полни ноќи Прасветото Тело Исусово било без Духот во Него!
Уште еднаш, те молам простими!
hleb20 напиша:
...: Tresish gluposti.
Selamun alejkum. |
Алејкум ва Селам!
Телесниот човек не го прима она што е од Божјиот Дух: за него тоа е безумство
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 02:03
al_islamia напиша:
ako bese mrtov ili kako sto tvrdide umrel za grevovite vasi trebalo da dojde so duhovno telo , toa e logicno svatlivo ane co fizickoto telo , |
Кога Библијата зборува за воскресение, таа зборува за воскреснување на телото. Во фразата "духовно тело" зборот "тело" е именка, а зборот "духовно" е придавка. Именката е таа што кажува за каква работа станува збор. Па така кога ќе кажеме "црвена маса", овој термин не претставува црвен боја, туку маса која има црвена боја. Па така и духовното тело за кое што зборува Павле по природа е тело (материја), но е водено од духот, а не од страстите и похотите (читај контекст!)
Второ, духот на Исус воопшто не бил мртов за потоа да има потреба да воскресне. Во Библијата јасно пишува дека Исус го предал Својот дух на Таткото "Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” (Лука 23:46)
Трето, Исус неколку пати им претскажа на учениците дека Тој ќе биде предаден на грешниците во Ерусалим, дека ќе биде мачен, дека ќе биде распнат и дека ќе воскресне. Зарем не е малку смешно да излегувате со вакви теории дека потоа Исус сакал да ги убеди дека ништо од ова не се случило и дека Тој уствари се зезал претоа
Четврто, кога Библијата зборува и за идните воскресенија, таа исто така збори за телесни воскресенија. Исус во евангелието по Јован вели дека "Не чудете се на тоа, зашто доаѓа час во кој сите, кои се во гробовите, ќе го чујат Неговиот глас и ќе излезат од нив, кои правеле добро, ќе воскреснат за живот; а кои правеле зло, ќе воскреснат за осудување" (Јован 5:28-29)
Значи овде Библијата јасно зборува за телесно воскресение, а не на духовно воскресение на и онака живиот дух
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 20:11
znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov ke se pojavel so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien.
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 20:30
Nekogash ne znam so kogo pisuvam dali so 8 god. dete ili??
Ti so tvoi zborovi kazuvah neshta ili koga davash citati od biblijata e sosema kontradiktna na drugite citati.
I so tvoi zborovi objasnuvash neso so nemat smisla.
Umot Bog ni o dal da razmisluvame. A tvoeto razmisluvanje go pokazuvah, i eve citame site i nikoj smisla ne mozet da ti najdet.
Citai pogore sto veli pavle za voskresnuvanejeto.
Brate vistinata e edna iako mozet da bidet bolna, porano ili podocna ke mora da prifatime.Nastojuvaj sto porano.
Insistiram za matematikata kako ti odi?? Baram tvoj stav.
Do evangelos.
Bismilah( vo imeto na Allah).
|
Постирано од: alf
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 21:14
Постирано од: Logos
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 22:33
al_islamia напиша:
znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov ke se pojavel so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien. |
Е ај објасни ми го тоа твое така наречено духовно тело
многи ме интересира?
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 22:53
al_islamia напиша:
znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo |
Точно така. Конечно се разбравме
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 22:56
hleb20 напиша:
Nekogash ne znam so kogo pisuvam dali so 8 god. dete ili??
|
И тогаш зеде едно дете, го постави меѓу нив, го гушна и им рече:
„Кој прима едно такво дете во Мое име, Мене Ме прима, а кој Ме прима Мене, не Ме прима Мене, туку Оној, Кој Ме пратил.”
Фала и Слава БОГУ + Елхамдулилах + ХалелуЈАХ !
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 16:49
Logos напиша:
al_islamia напиша:
znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov ke se pojavel so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien. |
многи ме интересира? |
sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 16:55
za toa sd razbravme a zosto od druga strana biblijata zboruva sprotivno
TAKVOE VOSKRESENIETO NA MRTVITE SE SEE RASPAGANJE ; VOSKRESNUVA SO NERASPAGANJE SE SEE TELO DUSEVNO VOSKRESNUVA TELO DUHOVNO , IMA TELO DUSEVNO , IMA I TELO DUHOCNO
znaci spored ovie citati od biblijata se zboruva deka voskresenieto na teloetoe duhovno ao d druga strana mi zboruva za telesno voskresenie ,, nemoze edna ljubenica pod dve miski da drzite pozdrav
|
Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 17:14
al_islamia напиша:
Logos напиша:
al_islamia напиша:
многи ме интересира? |
sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat. |
Значи ти го признаваш тој дел од Евангелието по Лука каде што Исус се појавува во физичко тело, а го отфрлаш делот каде што Тој е суден, измачуван, распнат и воскреснат. Како само вие муслиманите ја касапите Библијата!
Шо ми одговара, тоа ќе го пишам а? Е мало сутра! Ај баш поФтори ги цитатите, па да видиме.
Повторно, ние христијаните веруваме во физичко воскресение, по кое ќе ни биде дадено ново тело кое ќе биде бесмртно и вечно.
Филипќаните: 3:21 Кој ќе го преобрази нашето унизено тело, да се сообрази со Неговото славно тело, според дејствието на Неговата сила, со која може да покори си под Себе.
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 17:33
Rita.MD напиша:
al_islamia напиша:
Logos напиша:
al_islamia напиша:
многи ме интересира? |
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat. |
Значи ти го признаваш тој дел од Евангелието по Лука каде што Исус се појавува во физичко тело, а го отфрлаш делот каде што Тој е суден, измачуван, распнат и воскреснат. Како само вие муслиманите ја касапите Библијата!
Шо ми одговара, тоа ќе го пишам а? Е мало сутра! Ај баш поФтори ги цитатите, па да видиме.
Повторно, ние христијаните веруваме во физичко воскресение, по кое ќе ни биде дадено ново тело кое ќе биде бесмртно и вечно.
Филипќаните: 3:21 Кој ќе го преобрази нашето унизено тело, да се сообрази со Неговото славно тело, според дејствието на Неговата сила, со која може да покори си под Себе.
| ostavivgi muslimanite nastrana raspravame za isus da li e raspnat i dajtemi dokazi za toa toa sakam da slusnam
spored bibliajata isus im dokazuva deka e ziv i deka nee duh toa znaci deka nee raspnat deka nee umrell, ziv e on , zatoa i se pjavil so telesno , fizicko telo a od druga strna spored biblijata voskresenieto e so duhovno telo , dali me razbirate
e sega kazete vie so koe telo voskresnal i se pojavil na ucenicite so telesno i duhovno telo , evangelos veli so telesno ako bil i se pojavil so telesno znaci im dokazal na ucenicite deka voopsto ne bil rapsnat nitu umrel ako se pojavel duhovno togas ke veruvavte i sto veruvate deka isus bil raspnat i imrel , no spored luka dokazuva kako isus im veli da go doprat da uvidad deka nee duh da mu dadat hrana , da im dokaze deka on e ziv zasto tie veruvaa vo duhovno bitie, taka da im dokazuva deka nee duh i deka on e ziv i nee raspnat .
A TIE TAKA ZBUNETI I UPLASENI POMISLIJA DEKA GLEDAT DUH NO ON IM RECE STO SE PLASITE I ZASTO TAKVI MISLI VLEGUVAAT VO SRCATA VASI? VIDETE GI RACETE MOI I NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT; DOPRETE SE DO MENE I GLEDAJTE; ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOOSKI A KAKO STO GLEDATE , JAS IMAM IMATE LI OVDE NEZTO ZA JADENJE ? TIE MU DADOA PARCE RIBA PECENA I MED SO SEKEI KOGA ZEDE JADESD PRED NIV(LUKA,24,37,43,)
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 18:29
Па тој стих не докажува дека Исус не бил распнат! Мислиш дека доктор Лука бил толку глупав за да запише очигледни контрадикции?
А раните? Од што се ако не бил распнат на крст? Сам си ги направил?
Стиховите совршено се сложуваат со христијаните, а тоа што на вас муслиманите не ви одговара, тоа е друга работа.
Еве, прочитај внимателно од 1 Коринтјаните 15 глава:
42 Така е и со воскресението на мртвите; се сее во распадливост, воскреснува во нераспадливост;
43 се сее без чест, воскреснува во слава; се сее во слабост, воскреснува во сила;
44 се сее природно тело, воскреснува духовно тело. Ако има природно тело, има и духовно тело.
45 Така е напишано: „Првиот човек, Адам, стана жива душа”; а последниот Адам - животворен Дух.
46 Но не е прво она што е духовно, туку е прво природното, а духовното доаѓа потоа.
47 Првиот човек е од земја, земјен; вториот Човек е од небото.
48 Каков е земниот, такви се и земните; каков е небесниот, такви се и небесните.
49 И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот.
50 Ова ви го велам, браќа: телото и крвта не можат да го наследат Божјото Царство; ниту распадливото го наследува нераспадливото.
51 Еве! Ви кажувам тајна: не ќе - умреме сите, но сите ќе се измениме,
52 во еден миг, во миг на окото, при гласот на последната труба: имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се измениме,
53 зашто треба ова распадливото да се облече во нераспадливо; и ова смртното да се облече во бесмртност.
54 А кога, ова, распадливото ќе се облече во нераспадливост; и, ова, смртното ќе се облече во бесмртност, тогаш ќе се збидне напишаното слово: „Победата ја проголта смртта.“
Во Библијата, духовното тело кое се спомнува, е всушност прославеното физичко тело, бесмртно и вечно (во тој аспект се зборува за духовното, не е веќе грешно, смртно и ранливо како ова сега што го имаме).
Тоа беше Неговото поранешно тело, но сега имаше својства на духовно.
Јован 20:19 А вечерта, на истиот прв ден на седмицата, додека вратата, каде беа собрани учениците, беше затворена поради страв од Јудејците, Исус дојде, застана насреде и им рече: „Мир вам!”
Вратата беше затворена? Од каде дошол?
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 18:47
za da ima duhovno treba da bide mrtov ili raspnat a vo biblijata isus im veli deka nee duh i gi moli da go doprat da im dokazi deka nee duh a toa znaci deka ne raspnat
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 20:23
hleb20 напиша:
Vaka sega kese obideme podetalno.
ako ISus ne voskresnal propaga celata hristijanska vera kako sto veli pavle:
14 ако, пак, Христос не воскреснал, тогаш напразна е нашата проповед, празна е и вашата вера. 15 Би се покажале како лажни сведоци Божји, бидејќи сведочевме против Бога дека Го воскреснал Христос, Кого што не Го воскреснал, ако навистина мртвите не воскреснуваат. . 16 Зашто, ако мртвите не воскреснуваат, и Христос не воскреснал; 17 ако, пак, Христос не воскреснал, напразна е верата ваша; вие сте уште во своите гревови; 18 тогаш и оние, што умреле за Христос, пропаднале. 19 И, ако само во овој живот се надеваме на Христос, тогаш сме ние најбедни од сите луѓе.
Pa prodolzuva vaka:
35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно
A dodeka isus posle "voskresnuvanjeto" se javuva so slednive zborovi:
37 А тие, така збунети и уплашени, помислија дека гледаат дух. Но Тој им рече: „Што се плашите и зошто такви мисли влегуваат во срцата ваши? Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ А кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете. Но, додека тие од радост уште не веруваа и се чудеа, Тој им рече: „Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив. Ев. Според Лука 24 .
Poentata e sledna:
За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?
За да ги убеди дека не е тоа што оние мислат, дека е истиот тој Исус, им напоменува дури и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ Секој збор од Исус е да им докаже дека Не е она што тие мислат, дух.
Секоја Верзија на Библијата сведочи дека Исус бил жив, Библијата на Јеховините сведоци вика дека Исус бил жив, Римокатоличкта Библија вика дека Исус бил жив, Протестантската те. Џејмс Кинг верзијата на Библија исто така, РСВ верзијата исто така, Било која Библија да ја читате ќе ви каже дека Исус бил жив , а не Воскреснат!
Ним по Своето страдање им се претстави жив, со многу верни докази, јавувајќи им се четириесет дни и зборувајќи им за царството Божјо. дела на апостолите 1 ред 3
Но тие, кога чуја дека е Тој жив и дека таа Го видела, не поверуваа.(се зборува за Марија Магдалена дека го видела жив на Исус, па им посведочила а тие не поверувале) Евангелие според Марко 16 ред 11 А и некои жени од нашите нé запрепастија; тие биле рано на гробот, и не го нашле телото Негово; и кога се вратија, рекоа дека им се јавиле ангели и дека им кажале дека е Тој жив. Евангелие според Лука 24 -22
И додека се чудеа на тоа, одеднаш пред нив застанаа двајца мажи во светли облеки; 5 тие се уплашија од страв и ги наведнаа лицата кон земјата, а овие им рекоа: „Зошто Го барате Живиот меѓу мртвите? Евангелие според Лука 24. -4
Нај чист цитат од Библијата кој на нај јасен начин објаснува дека Исус небил фатен, распнат и убиен на Крстот, е : Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Тогаш некои од книжниците и фарисеите одговорија и рекоа: „Учителе, сакаме да видиме знак од Тебе!“ А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Ovaa e prikaznata za Jona vo biblijata za da ni bide pojasno zosto kako jona i isus.
Бог му наредува на Јона да оди и да проповеда во Ниневија големиот град, но Јона не ја послушал наредбата од Бога, па избегал и потрчал до јафа каде што најде брод за Тарсис, се качил во него, но бидееќи избега од наредбата од Бога, Бог испратил силен ветер над Морето, кое толку се разбранило замалку да го проголта бродот, па сите се запрашале што згрешиле, што од Бога добија ваква казна и кој е виновникот за тоа, па одлучиле да фрлат ждрепка, па паднала на Јона, и го запрашале што направил што Бог е налутен на него, па им кажал за наредбата од Бога која тој неја извршил, и самиот им вели да го фрлат вморе за да се смири морето, и они да се спасат. Така и направиле, одкога го фрлиле вморе, морето се смирило, а Бог му наредува на китит да го проголта на јона… заповеда Господ на една голема риба да го проголта Јона; и Јона остана во утробата на тој кит три дена и три ноќи. Му се помоли Јона на својот Господ Бог од утробата на рибата, па рече: „Кон Господ повикав во мојата неволја и Тој ме чу… Авдиј 2 . 1 - 3
После сето ова Китот го исфрла на копно на Јона, И Јона оди да ја изврши задачата дадена од Бога, да проповеда во Нинавија.
11 Тогаш заповеда Господ на рибата, и таа го исфрли Јона на копното.
После добиеното знаење за чудото на Јона, можеме да анализираме и споредиме со чудото за кое им зборува Исус. Да го разјасниме и чудото на Јона: Значи Јона бил проголтан од големата риба (кит) кој кит го држел во својата утроба 3 дена и 3 ноќи после тоа го исфрлил китот, Јона на копно. чудото е дека никој човек неможе да издржи 3 дена и 3 ноќи во утробата на еден кит и да остане жив, Но Јона останал жив тоа го потврдува и цитатот каде вели дека се молел од утробата на китот, а за да некој се моли услов е да биде жив, мртов човек неможе да се моли, ако Јона умрел, тогаш нема чудо, тоа се очекувало да умре во утробата на китот , но неумрел па тоа е чудото, е сега можеме да споредиме чудото кое го дава Исус, со чудото на Јона.
Првата можност беше како што Јона беше… - така и Синот Човечки ќе биде…
Па каков беше Јона ???
Кога се фрли во море? .................................................ж ив
Кога го стави китот во својата утроба ? .......…………...жив
Каков беше во утробата на китот кога се молеше ?......жив
Каков беше кога китот го исфрли на копно?.................жив
Да споредиме сега каков беше Исус ???
Каков беше кога го фатија римските вијници ?.............. жив
Каков беше кога го распнаа на крстот?.........................жив
Потоа го прободе војникот со копје и тој умре…………..Мртов
Кога го ставија во тајната дупка, според Библијата 3 дена и три ноќи каков беше?........ Мртов
Па после тоа суедеќи според Библијата воскреснал.
Па сега прашувам: дали горенаведеното, е како Јона, или спротивно од Јона ???
Исус вели каков што беше Јона, таков бев и јас, синот човечки! Јона беше во секоја од наведените состојби жив, Но бидееќи се поентира на трите дена во стомакот на рибата, и трите дена во срцето на земјата заклучуваме дека Јона беше ЖИВ а Исус во срцето на земјата беше МРТОВ што пак потврдува дека е спротивно од тврдењето на Исус,
сега се соочуваме со проблем, некој овде лаже, неможе и двата искази да бидат вистинити! Дали Исус лаже или пак нашите браќа Христијани кои тврдат дека Исус беше распнат и воскресна ?
Не доликува на еден Божји гласник да зборува невистина, секако дека Исус ја зборуваше вистината, а некои Христијани кажуваат лага за Исус дека бил распнат и воскреснал, самиот Исус го кажува тоа, им дава чудо, па тоа чудо вика дека беше жив а не мртов!
Allah jasno ni pokazal vo k*ranot za isa.a.s so sledniov ajet:
Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157
SubahanAllah (slaven neka e Allah). |
Citajte dobro sto vika Palvle za voskresnuvanjeto i Isus istoto go potvrduvat so toa sto ima barat jadenenje da im dokazet deka ne e "voskresnat" ima potreba od jadenje.
I nikoj da mi odgovoret koj den bil raspnat i koga voskresnal?? Ne mi se veruvaat nikoj da ne znaet zato sto Pavle pogore ni vikat ako ne voskresnal nsata vera so prosti zbovi PROPAGAT.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 22:49
Ова е класично спамирање. Доколку сите така си ги цитираме сопствените коментари со цел да се "надкажеме", форумов ќе ја изгуби суштината, ќе ја загуби бојата, ќе стане црно-бел.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 00:07
hehe.
Nishto podmolno nemat tuka.
Spam e koga copirash samo recenica na nekogo ili nekoi zborovi sto imaat druga poenta pa gi vrtih gore,dole,levo itn,samo za da kometirash neso so velet kaj nas "kolku vo muabet da si"
Izjasni se be brate za toa sto te prashuvam, ili se plashes od nesho nemaj strav jas ne "grizam".
Tolku li teshko e da odgovorish(se cudam)??
Na nisto ne mi odgovarsh,lelel.ccc.
Selamun alejkum.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 00:15
Јас не одговарам на спамови, туку само на прашања од луѓе кои бараат одговор.
Нашата дискусија запре кај пророштвото на Исаија, 53-тото поглавје:
EvAngelos напиша:
На Кого се однесува ова пророштво?
|
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 00:24
al_islamia напиша:
Rita.MD напиша:
al_islamia напиша:
Logos напиша:
al_islamia напиша:
многи ме интересира? |
| ostavivgi muslimanite nastrana raspravame za isus da li e raspnat i dajtemi dokazi za toa toa sakam da slusnam
spored bibliajata isus im dokazuva deka e ziv i deka nee duh toa znaci deka nee raspnat deka nee umrell, ziv e on , zatoa i se pjavil so telesno , fizicko telo a od druga strna spored biblijata voskresenieto e so duhovno telo , dali me razbirate
e sega kazete vie so koe telo voskresnal i se pojavil na ucenicite so telesno i duhovno telo , evangelos veli so telesno ako bil i se pojavil so telesno znaci im dokazal na ucenicite deka voopsto ne bil rapsnat nitu umrel ako se pojavel duhovno togas ke veruvavte i sto veruvate deka isus bil raspnat i imrel , no spored luka dokazuva kako isus im veli da go doprat da uvidad deka nee duh da mu dadat hrana , da im dokaze deka on e ziv zasto tie veruvaa vo duhovno bitie, taka da im dokazuva deka nee duh i deka on e ziv i nee raspnat .
A TIE TAKA ZBUNETI I UPLASENI POMISLIJA DEKA GLEDAT DUH NO ON IM RECE STO SE PLASITE I ZASTO TAKVI MISLI VLEGUVAAT VO SRCATA VASI? VIDETE GI RACETE MOI I NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT; DOPRETE SE DO MENE I GLEDAJTE; ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOOSKI A KAKO STO GLEDATE , JAS IMAM IMATE LI OVDE NEZTO ZA JADENJE ? TIE MU DADOA PARCE RIBA PECENA I MED SO SEKEI KOGA ZEDE JADESD PRED NIV(LUKA,24,37,43,) |
Jas ke ti citiram od Biblijata kade pisuva deka ISUS bil raspnat i kade pisuva deka ISUS voskresnal, i toa samo od edno Evangelie, Svetoto Evangelie spored Luka:
Se nadevam deka imas Biblija da gi proveris stihovite.
I koga dojdoa na mestoto Cerepnica,Go raspnaa tamu Nego i zlocincite ,edniot oddesno,a drugiot odlevo.
( Luka 23:33).
"...tie se uplasija i gi navednaa licata kon zemjata,a ovie im rekoa: ' Zosto go barate Ziviot megu mrtvite?
On ne e ovde, a voskresna; setete se kako vi rece koga bese uste vo Galileja, govorejki, deka Sinot Covecki treba da bide predaden na lugje gresnici i da bide raspnat, i na tretiot den da voskresne."
(Luka 24:5-7).
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 00:30
Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)
Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE.
Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE.
Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE.
Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 00:52
hleb20 напиша:
Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)
Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE. Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE. Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE. Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus. |
Доколку првото погребение не се однесува на Христовата смрт на крстот, тогаш излегува дека Исус прво бил погребан меѓу злочниците, а потоа му го преместиле телото во друг гроб - меѓу богатите
Но ок, штом не се согласуваш дека тоа пророштво се однесува на Исус, тогаш повели кажи за кого пророкува Исаија?
Кој е Тој што бил измачуван, прободен и сотрен за гревовите на другите?
Кој е Тој што го дал Својот живот како принос за грев?
Кој е Тој што бил отстранет од земјата на живите за гревовите на Својот народ?
Кој друг бил вброен меѓу злочинците и погребан меѓу богатите?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 01:02
EvAngelos напиша:
hleb20 напиша:
Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата) Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE. Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE. Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE. Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus. |
Доколку првото погребение не се однесува на Христовата смрт на крстот, тогаш излегува дека Исус прво бил погребан меѓу злочниците, а потоа му го преместиле телото во друг гроб - меѓу богатите
Но ок, штом не се согласуваш дека тоа пророштво се однесува на Исус, тогаш повели кажи за кого пророкува Исаија?
Кој е Тој што бил измачуван, прободен и сотрен за гревовите на другите?
Кој е Тој што го дал Својот живот како принос за грев?
Кој е Тој што бил отстранет од земјата на живите за гревовите на Својот народ?
Кој друг бил вброен меѓу злочинците и погребан меѓу богатите? |
Razmisli sto ti velam. Ne vrtigi zborovoite jasno ko den e DEKA NEGOVIOT GROB BIL MEGU ZLOCNICITE A TOJ ZASUZUVL DA BIDET POGREBAN MEGU BOGATITE e sosema kontradiktno koga samiot ti vikash ISUS BIL ZAKOPAN VO BOGATA GROBNICA. Toa ti e brate prifati go isto odgovaral a gore mozeme da videme deka "NE IZUSTIL ZBOR". Na kogo se odnesuvaat ovaa?: Spored mene na nikogo zasto segashnata biblija ne e verodostojna. A spored tebe ko sto gledam e verodostojna za kogo se odnesuvat Psalm 91. Ona vtoroto se sovpagaat povece na Isus gledai podobro stihovite gore.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 01:21
Абе со ѕид да правев муабет до сега ќе ме разбереше Ајде, терај си со арно со убо, добра ноќ.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 12:42
al_islamia напиша:
za da ima duhovno treba da bide mrtov ili raspnat,a vo biblijata isus im veli deka nee duh i gi moli da go doprat da im dokazi deka nee duh a toa znaci deka ne raspnat |
Првиот дел од реченицава врска нема со вториот. Нема спротивставеност. Тоа е само во твојата глава.
Почни да правиш разлика помеѓу дух и духовно тело.Овие два поими не се едно исто. Капираш?
Нормално дека не е дух туку има тело-духовно тело (физичко, но прославено и трајно), поради тоа што беше распнат, умре и воскресна.
И не намеравам веќе да се натегам околу ова. Прво расчисти некои работи самата со себе, а после ќе видиме.
|
Постирано од: Sola scriptura
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 13:30
Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 13:46
Sola scriptura напиша:
Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita? |
Какви нервози? Иако немам живци со изолир лента, не се нервирам толку брзо.
Камо среќа прво да прашуваа пред да донесуваат заклучоци.
Ај прочитај си подолу каде што објаснив накратко.
|
Постирано од: Dzingis Kan
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 20:05
EvAngelos напиша:
Dzingis Kan напиша:
се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. |
Самиот збор "тело" означува телесно воскресение. Зборот "телесно" произлегува од зборот "тело". Тоа тело кое ќе биде водено по духот и затоа апостолот Павле го нарекува тело духовно. Доколку воскресението се однесуваше само на духот, а не и на телото, тогаш Павле ќе речеше: "се сее тело, воскреснува дух".
Тело е едно, дух е друго. Телото е материја, духот е дух. Терминот тело духовно не означува нематеријална материја, туку материја која ќе биде водена од духот.
Дискусијата со телата Павле ја започнува токму одговарајќи на прашањето "Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?" Доколку воскреснатите нема да добијат тела, тогаш Павле немаше пола пасус да објаснува за природата на овие тела, туку едноставно ќе кажеше дека тие нема да имаат тела, туку ќе бидат само дух.
Доколку воскреснатиот Исус немаше тело тогаш Тој немаше да ги убедува дека има тело велејќи им да го допрат. А доколку пак тие верувале само во духовно воскресение, тогаш зошто продолжиле да веруваат дека Христос воскреснал откако го допреле воскреснатото тело на Христос? |
Togas znaci i vo Rajot ludjeto ce bidat i duhovno i telesno proziveani?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 20:20
EvAngelos напиша:
Абе со ѕид да правев муабет до сега ќе ме разбереше Ајде, терај си со арно со убо, добра ноќ. |
Konecno se nadevam deka svati deka ne e za Isus neli, pogreban megu zlocnicite NE POGUBEN, a ko shto vikash ti Isus bese pogreban vo bogata grobnica neli??
Isto ko so zid da si pravel muabet, no razlikata od drugite "zidovi" koi samo te slushaat JAS ZBORUVAM.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 20:25
Rita.MD напиша:
Sola scriptura напиша:
Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita? |
Какви нервози? Иако немам живци со изолир лента, не се нервирам толку брзо.
Камо среќа прво да прашуваа пред да донесуваат заклучоци.
Ај прочитај си подолу каде што објаснив накратко.
|
hehe.
Eve posho nemah zivci ako moze da mi odgovorish ti, kako sto gledam od drugite nikako da odgovorat(se cudam zs):
kolku dena i noci pominaa od petok nautrno de nedela rano????
Eve ti da videme kakov zaklucok ke donesih??
Samo dno prasanje e ne te opteretuvam so mng. Obidise.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 22:37
hleb20 напиша:
kolku dena i noci pominaa od petok nautrno de nedela rano????
|
"Зашто, како што Јона беше во утробата на големата риба три дни и три ноќи, така и Синот Човеков ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи."
(Исус Христос во ев. Матеј 12:40)
1 Ден - Петок
1 Ноќ - Петок (Вонредна ноќ заради Христовата смрт, од 12pm до 15pm по денешно сметање на времето)
"А беше околу шестиот час, кога настана темнина по целата земја, до деветиот час" (Лука 23:44)
2 Ден - Сабота
2 Ноќ - Петок спрема Сабота
3 Ден - Недела
3 Ноќ - Сабота спрема Недела
Вкупно: три дни и три ноќи.
Dzingis Kan напиша:
Togas znaci i vo Rajot ludjeto ce bidat i duhovno i telesno proziveani? |
Да.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:13
Evangelose Чедо Божје, денот во културата во која (по мајчина страна) БОГ ја отелотвори Својата Прасветла МУДРОСТ почнува со ноќта!
Затоа те молам корегирај го редоследот, бидејќи Живиот БОГ е БОГ на редот !
Шалом!
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:19
Hehehe, kaj najde sega ziti majka "vonredna noc" lelel se otepav od smeenje, navistina si zabegan od patot brate.
Bash me interesira dali site ja mislat ko tebe ili si zabegan slucaj (poedinec).
A sega eve ti vidi vo kolku satot bese raspnat Isus da im bide pojasno na citatelite zasto ova pogore sto go napisha ti e apsluten APSURD.
Marko veli:
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
NO KAKO,KOGA IVAN VELI:
19:14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”
1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)
Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)
Jasno ko den i sega ti mi izvagash "vonredna noc" SAkash da kazish imalo zatemnuvanje na sonceto ( hehehhe).
OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:26
hleb20 напиша:
...
Jasno ko den i sega ti mi izvagash "vonredna noc" SAkash da kazish imalo zatemnuvanje na sonceto ( hehehhe).
OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum. |
Побратиме, Ја одбиваш Мудроста БОЖЈА Која е Единствениот ПАТ за Спасение!
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:31
hleb20 напиша:
Hehehe, kaj najde sega ziti majka "vonredna noc" lelel se otepav od smeenje, navistina si zabegan od patot brate.
Bash me interesira dali site ja mislat ko tebe ili si zabegan slucaj (poedinec).
......
OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum. |
Хлеб, вакви работи како отиден, забеган, навистина не се во ред, убаво е да си дискутираш со аргументи, но како што доликува на човек. Помисли дека зад мониторот седат луѓе и не употребувај такви изрази кога се обраќаш кон некого, па уште бараш да не се навреди. Знам дека ви е тешко на некои да го сфатите тоа, ама обидете се.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:41
Ha Ha Ha Ha...Abe zborvav so eden muslimanin sto sega veruva vo hristos za toa sto ja spoznal vistinata i tipov mi kaza mn rab kako prvo...Deka muslimanite imale nekoj BOG na sonceto li so ti ja znam tamu se vikal ALAH,mi kaza deka k*ranot e zapisan posle 500 god posle ISUS sto od start se nivno pagja vo voda,nemam so povekje---ISUS UMREL I BIL RASPNAT NA KRSTOT ZA NASITE GREVOVI AMIN!!!!!!!!!!!.
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:42
hleb20 напиша:
|
"А беше околу шестиот час, кога настана темнина по целата земја, до деветиот час" (Лука 23:44)
"Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ." (Битие 1:5)
hleb20 напиша:
Marko veli: 15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа. NO KAKO,KOGA IVAN VELI:
|
Тука се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин: Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа. Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус, во евангелието по Марко, не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот.
Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот (според Јован), а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти хлебати го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:44
maria_magdalena напиша:
hleb20 напиша:
......
OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum. | Хлеб, вакви работи како отиден, забеган, навистина не се во ред, убаво е да си дискутираш со аргументи, но како што доликува на човек. Помисли дека зад мониторот седат луѓе и не употребувај такви изрази кога се обраќаш кон некого, па уште бараш да не се навреди. Знам дека ви е тешко на некои да го сфатите тоа, ама обидете се. |
Se izvinuvam vo pravo si.
Ama "vonredna noc"???
da ne se soglasuvah i ti so nego???
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:51
hehe.
Kaj mene ne tie finti. Bog ja narece svetlinata den, a temninata noc, lelele sho e sega ovaa kako prvo nemat vrska so raspnuvanjeto na isus tuku so sozdavnajeto na svetot. pa bebe malo znaet deka svetlinata e den i temninata noc.
Ne koristi vakvi eftini finti, ajde sho ti si vece (......) vaka gi terash na nekoi sto ne ja poznavaat biblijata , ednostavno gi povikuvas so tebe na ovja pat (z.....) .
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:55
hleb20 напиша:
pa bebe malo znaet deka svetlinata e den i temninata noc.
|
Бебе мало знае, ама голем хлеб не знае
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 23:58
Ne mozesh da izlezish na kraj so mene .
Nikogash.
I samiot sam siguren deka si znoish vistinata ama ete gavolot sho ti pravet nikako da ja prifatish.
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 00:06
hleb20 напиша:
...Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)
... |
Знаеш дека Исус - како и најголемиот дел на вистинските БОЖЈИ пророци - по мајка е Евреј (Јудеец)?
Знаеш како според сите вистински пророци започнува еден ден?
1 Битие 1:5
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 00:08
abe HLEB bivase li da ti tolku zaaman samo to kazi mi
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 01:02
hleb20, bratot spiros ti veli onaka kako sto e... evreite denot go broele od nokjta koja mu prethodi.
Znam... i mene mi e toa chudno i ne mi se dopagja, ama toa e toa... kako reshile, taka pravele.
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 01:20
"Естира пак му порача на Мардохеја: „Ајде собери ги сите Евреи, кои со наоѓаат во Шуша. Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки. Така подготвена ќе влезам кај царот, иако е спротивно на законот, па ако треба да загинам ќе загинам.” Тогаш Мардохеј се повлече и направи како што му нареди Естира.
Во третиот ден, откако прекрати да пости ги соблече молитвените облеки и се облече во царската облека."
(Естира 4:15 - 5:1)
Еве уште една потврда за тоа што евреите подразбирале под терминот "три дена и три ноќи"
Зарем не е Библијата фантастична книга, секогаш спремна да се одбрани од лаичките напади на муслиманите
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 22:46
"Естира пак му порача на Мардохеја: „Ајде собери ги сите Евреи, кои со наоѓаат во Шуша. Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки. Така подготвена ќе влезам кај царот, иако е спротивно на законот, па ако треба да загинам ќе загинам.” Тогаш Мардохеј се повлече и направи како што му нареди Естира.
Во третиот ден, откако прекрати да пости ги соблече молитвените облеки и се облече во царската облека."
(Естира 4:15 - 5:1)
Od kaj znaesh ti koga pocnal da posti ??
A shto ako pocnal da posti navecer t.e pocnuvajci od noc normalno e deka posle tretod den ke zavrsi .
Noc
Den
Noc
Den
Noc
Den
Zavrsuvat so den.
Sto me danesuvat do vakov zaklucok procitaj go dobro tekstot:
1- otkako prekrati da posti (ocigledno jadel neso za vecera) .
2- gi soblece molitvenite obleki (slucajno da ne se molel koga spiel ko sho tvrdish ti) .
ZA fantasticna kniga, zdravje po fantasticna za toa se soglasuvam so tebe.
|
Постирано од: AcaRank.
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 16:58
Според верските писанија ДА. Инаку кој може со точност да тврди. Ако некој има било какви докази нека каже да ги видиме и прочитаме.
------------- Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 20:45
Eve uste eden jasen dokaz deka Isus ne RASPNAT koj samiot toj(Isus) ni go potvrdil:
1. Тогаш Духот Го одведе Исус во пустината за да биде искушуван од ѓаволот.
2. И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне.
3. А кога се приближи до Него, искушувачот Му рече: „Ако си Син Божји, заповедај овие камења да станат лебови.“
4. А Тој му одговори и рече: „Напишано е - ‚човек не живее само од леб, туку и од секој збор што излегува од устата на Бога.‘“
5. Тогаш ѓаволот Го одведе во Светиот град и Го постави на стреата од храмот
6. и Му рече: „Ако си Син Божји, скокни долу, зашто напишано е: ‚На ангелите Свои ќе им заповеда за Тебе да Те запазат и на раце ќе Те земат за да не Си ја сопнеш ногата од камен.‘“
7. А Исус му рече: „Напишано е исто така - ‚Не искушувај Го Господ, Твојот
Бог.‘“
8. Потоа ѓаволот го одведе на многу висока планина и Му ги покажа сите
царства на светот и нивната слава
9. и Му рече: „Сето ова ќе Ти го дадам, ако паднеш и ми се поклониш.“
10. Но, Исус му рече: “Бегај од Мене, сатано, зашто е напишано: ‚На Господ, Твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му слузиш!“
(Матеја 4: 1-10)
Pod citatot 6 (vo crveno) zabelezuvame neshto cudno t.e.
Satanata zboruva za proroshtvoto na Isus uste pred da se rodi.
I sega se prasuvate shto ima tuka cudno , shto pokazuva deka Isus ne RASPNAT??? Poglednete vnimatelno za ko proroshrtvo mu zboruva:
Псалм 91
I sega shto ke mi rechete ???
Jasno ko den. Isus go potvrduvat proroshtvoto od Psalm 91 ili Isus lazet ???
A vo proroshtvoto (Psalm 91) Bog ni kazuva deka ke go zastiti od sekoja nevolja i ke go spasi.
A spored vas Bog lazet???
Isus mu se pomolil na Bog pred da bide predaden:
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 26
I kako sega se prashuvam prvo Bog velet ke go spasam od sekoja nevolja Isus istoto ni go potvrduva .
A dodeka vie tvrdite deka Isus e raspnat , fakticki odet protiv voljata Gospodova koj ni ja kazal od porano i Isus ja potvrdil (vidi pogore).
Ova e ushte eden od mng dokazi shto samata biblija ni gi pokazuva deka Isus ne e RASPNAT NITU VOSKRESNAT.
POVELETE KOMENTIRAJTE !
Od mene:
„Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157
------------- Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 21:35
Eve, jas ti veruvam. Ama hristijanskata dogma veli poinaku.
Ete i ti mozhesh mene da mi poveruvash deka Muhamed ne e posledniot prorok i dek Bog ne mu shepkal nishto, ama Islamskata dogma veli poinaku.
I sto pravime sega?
Ajde da napravime edna nasha religija? Sto velish? Polovina-polovina...
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 21:44
Rimskiot istoricar Tacit, koj ziveel na krajot na prviot vek od n.e. , napisal:
" Imeto Hristijani poteknuva od imeto na covekot Hristos, koj bil kaznet so raspnuvanje vo tekot na vladeenjeto na Tiberij od racete na eden od porok*ratorite, Pontij Pilat."
( The Complete Works of Tacitus, New York, 1942, "The Annals", book 15 page 44).
Eve eden istoriski dokaz deka Isus bil raspnat.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 21:55
Eeeee... rasipuvach na zabavi...
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 22:04
Messenger напиша:
Eeeee... rasipuvach na zabavi... |
ZS ? Ve zafrknav vo sozdavanjeto na nova religija
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 22:37
Messenger напиша:
Eve, jas ti veruvam. Ama hristijanskata dogma veli poinaku.
Ete i ti mozhesh mene da mi poveruvash deka Muhamed ne e posledniot prorok i dek Bog ne mu shepkal nishto, ama Islamskata dogma veli poinaku.
I sto pravime sega?
Ajde da napravime edna nasha religija? Sto velish? Polovina-polovina... |
Ako se vratish na temava nanazad nekolku stranici ke vidish deka i EvAngelos i site dr. hristijani ovaa proroshtvo go smetaa deka ne namento na Isus proveri sam( da ne ti postiram) .
Ova tie eden od mng dokazi za reshavanje na dogmata , epa sega ako ne mu veruvaat na Isus i na Bog nivnino pravo.
A toa za Muhamed a.s. navedi nekoi argumenti kako e mozno nekoj nepismen da napise sam od sebe takva sveta kniga. Poveli.
Ko shto gledash pogore ovie se argumenti i citati izavadeni pogodi od kade: BIBLIJATA.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 22:43
hleb20 напиша:
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 26 39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти."
42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мeне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!"
I kako sega se prashuvam prvo Bog velet ke go spasam od sekoja nevolja Isus istoto ni go potvrduva .
A dodeka vie tvrdite deka Isus e raspnat , fakticki odet protiv voljata Gospodova koj ni ja kazal od porano i Isus ja potvrdil (vidi pogore).
|
Како што можеш да видиш (од болдираното) Исус се молеше да биде вољата на Отецот и бидејќи вољата на Отецот беше Исус да биде распнат за гревовите на луѓето, Бог му ја исполни оваа молитва на Исус. Доколку Исус се молел да биде избавен од невољите и доколку не додадел на крајот од Неговата молитва "но нека биде Твојата воља" тогаш Бог ќе го избавел од распнувањето, но Исус не го направил тоа, туку доброволно се даде Себе си како жртва за гревовите на луѓето.
Од каде знаеме дека Божјата воља била Исус да биде распнат?
Па тоа го читаме дури и во стариот завет, на пример кај пророкот Исаија:
"Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев" (Исаија 53:10, Библијата)
Исто така и во новиот завет читаме...
"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. " (Исус Христос во ев. Јован 3:16, Библијата)
Оттука, а и од многу други библиски стихови, гледаме дека Божјата воља била Исус Христос да биде распнат. И од едниот и од другиот стих можеме да го видиме и мотивот зошто Бог го направил тоа, а тоа е љубовта. Божјата љубов кон нас грешниците ја насочи Божјата воља да Го даде Својот единороден Син Исус Христос да биде принесен како жртва за нашите гревови, за секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот. Ете тоа е Божјата воља и како што читаме погоре од стиховите што ги наведе hleb20 за оваа Божја воља се молеше дури и Исус Христос и знаеме дека таа воља беше исполнета.
KINGDAVID, еве ти еден цитат од еден друг историчар, Јосиф Флавие (37 - околу 100), еврејски генерал кој подоцна станал историчар и пишувал кон крајот на првиот век во своето дело "Антиквитетите на евреите" (или старините на евреите) и таму на два наврати го спомнува Исус, од кој едниот цитат е следниов:
"Таму во тој период се појави Исус, мудар човек, ако можеме да го наречеме човек, зашто правеше величествени дела и ги учеше луѓето кои вистината ја прифаќаа со задоволство. Тој придоби многу Евреи, а исто така и многу Грци. Овој човек бил Месија. И кога Понтиј Пилат Го осуди на смрт со распнување на инсистирање на нашите духовни водачи, оние што го сакаа не се разотидоа веднаш. По три дена тој повторно се појави пред нив, жив, како што претскажаа светите пророци, кои навестувале и многу други чудесни работи за него. А христијанството, движење чие име поттекнува токму од неговото, сеуште не е згаснато."
(Антиквитети на Евреите, 18та книга, 3то поглавје, 3ти стих)
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 22:55
Do EvAngelos.
Ostavi be brate kako se moleshe ne kazuvat Bog kako ke mu se moli , samo deka ke mu se pomoli.
I shto veleet ponatmu Bog od ka ca mu se pomolet.
Dali vikat ke bide RASPNAT ili ke bide spasen od sekoja nevolja, angelite ke go cuvaat da ne se sopne na kamen a zamisli raspnat na krst. (cisto bogohulie) spored biblijata ispagat deka Bog lazet.
Se uveri li sega deka ova proroshtvo od psalm 91 e za Isus?? zashto pred tea negirase.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2009 во 23:10
хлебати, повели цитирај ме каде јас сум пишал дека Псалм 91 не се однесува на Исус Повели цитирај ме ако сум пишал, а доколку не сум пишал такво нешто, вред е да се извиниш за клеветата.
Псалм 91 се однесува на Исус, ама тој воопшто не зборува за Исусовото распнување, а најмалку пак за Негово избавување од таа света должност заради која Исус дојде на земјата. За ова ти објаснив во предходниот коментар ама очигледно не ги читаш моите коментари туку се едно те исто си верглаш и едни исти коментари ги копираш по неколку пати, така што не гледам причина и мотив да ти објаснувам понатака. Во предходниот коментар ти образложив зошто Исус е распнат, а уште повеќе ти е објаснето во предходните коментари на оваа тема. Се што ти преостанува е да читаш.
|
|