|
Проблем со завеса на '78 советски ФЕД 3б |
Внеси реплика |
Автор | |
Izzi
Сениор BRAINIAC Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4475 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Август.2009 во 12:36 |
Поздрав на сите
Имам еден проблем со рускиот ФЕД кој го спомнав пред неколку месеци... Вчера отидов да го развијам првиот филм кој го имам некогаш иссликано, и забележав нешто доста лошо... На долниот дел од сите слики се појавува еден голем бел триаголник. Прво мислев дека е нешто до објективот (нечисти леќи и слично), ама кога го извадив објективот и разгледав убаво, видов дека е всушност до завесата. На горниот дел од завесата има еден малку...да речам, подизлупен дел. Кога ја насочив камерата кон светло (со изваден објектив), видов дека тој подизлупен дел пропушта малку светлина...што ми го осветлува филмот уште пред да ја направам фотката. Дали може да ми понудите некое homemade решение...или општо било какво решение? Благодарам однапред. |
|
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zemi si drug Fed ili Zorki. Jas bi ti preporacal Kiev.
Popravka ne vredi |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
решен сум да го спасам овој...
|
|
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Црн лак за нокти. Од страната на леќата, во многу тенок слој. Прво провери дали има некаде да се залепи. Оваа појава е честа кај Фед, можеш и да прогуглаш.
И секако кажи што си направил. |
|
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
нема да испука слојот при сликање?
|
|
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gud Lak . Jas ne bi se zamaral so popravki na ruski masini koi gi ima na toni za bespari |
|
|
|
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го послушав советот на Дени...
Земав црн лак за нокти, од страната на леќата намачкав еден слој (убаво го покрив целиот излупен дел), го остаив да се исуши...по некои 3-4 саати го проверив на светло - не пропушта, го проверив механизмот - работи како порано, и слојот на лак не испукува туку напротив доста флексибилен е. Па, ќе видам наредниов филм како ќе излезе... Поздрав и фала за помошта |
|
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еееете така. Се очекуваат резултатите, кога ќе ги добиеш.
Изменето од mdeni - 27.Август.2009 во 15:12 |
|
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Филмот го развив веќе, сликите излегоа супер!
Го нема веќе тој триаголник доле што се појавуваше и лакот држи. Проблем бр.2: Добив на подарок Зенит 11 (јесс СЛР), ама го има истиот проблем со завесата...ја применив истата процедура како и со ФЕДот, ама овојпат лакот испука и почнува да се лупи по малце... Има негде на нет туторијал како да се смени завеса? Фала однапред |
|
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ejj, so Zenit ne se Zamaraj . Najdi drug ili uste podobro najdi si Praktica. Samo pusti muabet po rodnini i komsii kje se najde nesto
|
|
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve ti tutorial za servisiranje na Zenit...
Zemas telefon i vrtis 070 258 091, koga ke ti se javi tip od drugata strana go baras Sergej (gospod bog za ruskite fotoaparati), mu go kazuvas problemot i vednas ako postoi moznost (delovi) dobivas razumna cena i se dogovaras kaj damu go odneses aparatot... Ednostavno neli? |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |