IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Какао
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Какао

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
Mazak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 24.Мај.2015
Локација: YesImSupercool
Статус: Офлајн
Поени: 629
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mazak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Какао
    Испратена: 05.Јуни.2015 во 02:30
Го јадам во форма на чоколада и чоко-торти и колачи.
“Be content with what you have. You have enough to live a happy life.”
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2015 во 22:48
Во последно време,редовно го консумирамсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2014 во 14:06

Утврдено: Какаото е поздраво од чајот


Се рушат сознанијата за благотворноста на зелениот и црниот чај.

Германски истражувачи од „Arhives of Internal Medicine“, почнуваат да ги рушат сознанијата за благотворноста на зелениот и црниот чај во намалувањето на крвниот притисок.

Испитаниците над кои што биле извршени тестирањата за таа цел конзумирале какао кое сепак делувало како поделотворно. По две недели бил забележан еднаков крвен притисок како и кај испитаниците кои користеле лекови за намалување на притисокот. 

Затоа, следниот пат кога ќе одбиете да изедете едно чоколатце, сетете се дека чоколадата со висок процент на какао е во служба на здравјето, и без грижа на совест, направете добро дело за вашиот притисок.



Изменето од Valerija - 02.Април.2014 во 14:06
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2014 во 22:20

Пијте какао и немајте грижи



Стана многу модерно да се пие какао со мали пенести бомбици.

Дали знаевте дека какаото содржи повеќе од 300 хемиски соединенија кои позитивно влијаат на нашето здравје? Шолја жешко какао пред спиење ќе го намали нивото на стрес и ќе ги сочува функциите на мозокот.

Стана многу модерно да се пие какао со мали пенести бомбици кои пливаат по површината на овој здрав пијалак. Ако нив не можете да ги набавите, својата шолја какао збогатете ја со крем шлаг. Или испијте ја чиста, без ништо.

Шолјата топло какао нека ви стане дневна навика. Вашиот организам ќе ви биде благодарен.

Какаото е познато како билка која го чува организмот од слободни радикали, го намалува стресот и депресијата, штити од срцеви болести и крвни садови, како и од многу видови рак.

Одличен извор е на железо, а покрај тоа го регулира нивото на шеќер и холестерол во телото.

Го поттикнува помнењето и ја подобрува концентрацијата. Ја намалува опасноста од срцев и мозочен удар.

Ја омекнува кожата, а со тоа го забавува процесот на стареење. Покрај тоа, какаото е силен афродизијак и антиоксиданс.

Американските истражувања докажуваат дека редовното консумирање какао го бистри мозокот, а флавоноидите во овој пијалак ја забрзуваат циркулацијата и допирот на кислород до мозокот, со што се спречува деменцијата.

Ако на тоа ги додадете ниските температури, жешкото какао додатно ќе го опушти и загрее мрзливото тело, ќе ја разбуди носталгијата и барем на кратко ќе ве врати во детството.



Изменето од Valerija - 31.Март.2014 во 22:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2014 во 21:16

Пијте какао!

Пијте какао!

Зрната какао содржат огромно количество природни антиоксиданси наречени флаваноиди. Затоа и какао-правта направена од овие зрна е непобитно привлечен избор за пијалок. Покрај антиоксидансите, какаото го стимулира сератонинот, хормонот за среќа, кој е намален кај луѓето во депресија и кај жените во ПМС. Уживајте во вашата шолја какао со млеко секогаш кога можете и почуствувајте ја корисноста на антиоксидантите што ги содржи!

p1030765

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Schatzii7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unglaublich

Регистриран: 19.Октомври.2011
Локација: Lost somewhere
Статус: Офлајн
Поени: 7055
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2014 во 15:20
Си пијам какао уште од мала ја имам таа навикаголема насмевка
во текот на денот пијам или шолја какао или ладно млеко со несквик,
без едно од овие две не поминува ден.

»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
Кон врв
Crna Arapina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2013
Статус: Офлајн
Поени: 575
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Crna Arapina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2014 во 13:02
мњам мњам прекрасно 
Train hard,Fight easy !
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2014 во 09:05

Дали знаевте дека какаото содржи повеќе од 300 хемиски соединенија кои позитивно влијаат на нашето здравје? Шолја жешко какао пред спиење ќе го намали нивото на стрес и ќе ги сочува функциите на мозокот.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-01

Стана многу модерно да се пие какао со мали пенести бомбици кои пливаат по површината на овој здрав пијалак. Ако нив не можете да ги набавите, својата шолја какао збогатете ја со крем шлаг. Или испијте ја чиста, без ништо.

Шолјата топло какао нека ви стане дневна навика. Вашиот организам ќе ви биде благодарен.

Какаото е познато како билка која го чува организмот од слободни радикали, го намалува стресот и депресијата, штити од срцеви болести и крвни садови, како и од многу видови рак.

Одличен извор е на железо, а покрај тоа го регулира нивото на шеќер и холестерол во телото.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-02

Го поттикнува помнењето и ја подобрува концентрацијата. Ја намалува опасноста од срцев и мозочен удар.

Ја омекнува кожата, а со тоа го забавува процесот на стареење. Покрај тоа, какаото е силен афродизијак и антиоксиданс.

Американските истражувања докажуваат дека редовното консумирање какао го бистри мозокот, а флавоноидите во овој пијалак ја забрзуваат циркулацијата и допирот на кислород до мозокот, со што се спречува деменцијата.

Ако на тоа ги додадете ниските температури, жешкото какао додатно ќе го опушти и загрее мрзливото тело, ќе ја разбуди носталгијата и барем на кратко ќе ве врати во детството.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-04

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
smilegirl Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 48
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај smilegirl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2011 во 21:40
Пијам 1-2 пати неделно
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 23:48
Несквик де то голема%20насмевка
Сакам ... као ... какао оооо !!! трепкање 
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 21:42
 Го сакам какаото ... ама со млеко  среќа
 
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 17:37
Bas sega go pijamсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2011 во 21:45
Go obozavam,posto ne su ljubitel na kafeto,kakaoto mi doagja kako zamena,ama go pijam so 3 kocki shekjerсреќаголема%20насмевка
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2010 во 14:11
Јас па...само какао..кафе скоро никогаш...

Еве нешто што мене ми беше интересно...да научам повеќе

Од какао до чоколада

Трансформацијата на какаовото зрно во чоколада е комплексен процес, во кој состојките, времето и температурата играат доста важна улога. Со варирање на овие три параметри, имаме можност да произведиме разноврстни и единствени рецепти.

Какаовите дрвја растат само во тропските жешки подрачја во екваторските шуми. Сенките од високо-растечките растенија ги заштитуваат младите дрвца од јакото сонце и силните ветрови. После пет години, тоа е доволно јако за да преживее. И тоа е, почетокот каде што се почнува. Ќе научиме повеќе на следниве страници.

Култивирање на какаото

Какаовото дрво наречено Theobroma Cacao, расте во топлите и влажни екваторски шуми во екваторијалниот појас во 10°N и 10°S од екваторот. Иако потеклото на дрвото е неодредено, може да се каже дека се среќава во тропските региони на Венецуела, Хондурас и Мексико. Некои веруваат дека тоа потекнува од длабоките Амазонски дождовни шуми, други од Мексико. Но научните докази велат дека вистинската престолнина на какаото и чоколадото лежат во Ulua долината во Ходнурас. Во денешницата, какото се култивира на глобално ниво, но сепак во близината на екваторот во внимателно одбрани плантажи во тропските дождовни шуми на Африка, Азија и Латинска Америка.

Најголемите производители на какао се Брегот на Слоновата Коска, Гана и Индонезија.

Денес, Африка е најголемиот снабдувач со какао, 75% од светската жетва на какао се наоѓа во Африка. Са смалите фарми низ многуте илјади села низ Африка какаовот одгледување претставува основен извор на егзистенција.



Постојат три различни врсти на какаови дрва. Поголемиот дел од дрвата кои денес ги гледаме низ плантажите се култивирани или хибриди при што секои од нив си се со свои сопствени карактеристики.



Criollo , познат и како принц меѓу какаовите дрва, произвесува плодови со многу тенка обвивка. Какаото само посебе има многу изразита боја и единствена префинета арома. Оваа врста произведува многу мала жетва и е многу барана.

Forastero е појак тип на дрво и е мнгоу полесно за култивирање но произведува и многу поголеми приноси. Какаото има послаб мирис, но со појака арома. Поради своите карактеристики Forastero мешунката често се нарекува и јако какао со што на чоколадото му дава типична и препознатлива арома, па поради тоа е основна состојка во поголемиот дел од чоколади и се наоѓа во 80% од какаовата микстура.

Trinitario е хибрид на претходните два типа и ги има истите карактеристики на двете претходни: има јака но селектирана арома, и што е многу важно многу е лесно да се култивира.

Какаовото дрво двета во два циклуса на 6 месеци во текот на целата година.

Илијадници бели (женски) и розеви (машки) цветови растат во текот на циклусот. Само неколку од нив ќе бидат оплодени, по природен пат или со раце, а не повеќе од 40 ќе прераснат во какаови плодови. Овие плодови прераснуват во зелени лубеници.

После 6 месеци какаовите плодови се целосно созреани и од зелена боја стануваат жолто-портокалеви. Под големо внимание какаовите плодови се берат од стрна на работниците и не се внимава да не се оштетат. Какаовите плодови се држат неколку дена после жетвата, надворешната обвивка се отсранува со оштри ножеви без да се допре мешунката што е внатре. Ова се прави два пати годишно.

Во многу Афрички земји, како што е и Брегот на Слоновота Коска главната жетва трае од Октомври до Март, додека внатршната од Мај до Август.

Пулпата која го содржи бесценетата какаова мешунка после тоа се отстранува од плодот и се збира во гоелми кошници. Мешунките после тоа, во зависност од типот, се оставаат да ферментираат од пет до седум дена. Ова се прави или на земја или на места кои се покриени со бананови лисја.

Ферментацијата е важна за да се отсранат по природен пат останатите овожни пулпи кои останале залепени на мешунката. Мешунката ја менува бојата од беж во лилјава и развива арома.

После ферментацијата тие се отсрануваат и се оставаат да се исушат на сонце околу 6 дена. Мешунките се отстранети регуларно.

Кога мешунките се суви, фармерите ги носат нивните скапоцени жетви во откупните центри каде што се прави оцена на мешунките. Од секој фармер се земаат примероци од 100 мешунки и на основ тоа се става код за квалитет.

После вагањето и пакувањето на мешунките во бали од по 50-60 kg, се врши нивни транспорт, со што продажбата е направена, а изворот и квалитетот на мешунките е обезбеден.

Илијадници товари со какао се земаат од откупните центри и се регистрира нивното потекло. После втората квалитативна контрола, се врши испорака на различни места.

Од мешунка до ликер

Натоварените контањери со какаови мешунки пристигаат од екваторијалните региони на Африка, Азија и Америка. Примероци се земаат од секја пратка со цел да се анализираат и да се одредат нивните карактеристики. Какаовите мешунки од различни извори се мешаат врз основа на соодветниот рецепт. Какаовоата мечунка од различен регион секогаш ги одредува соодветните карактеристични вкусови на секоја чоколада. Афричките мешунки се познати по нивните „тела“, т.е. основната арома што тие му ја даваат на чоколадото. Америчките и Азиските даваат доста префинета и рафинирана арома.

Какаовите мешунки прво се чистат од било какви камења, нечистотии и песоци и брзо се мијат под тушеви. Ова овозможува да се исчистат полесно и да се отсрани семето од обвивката околу нив. Само главните делови остануваат за продукција. Какаото после тоа се пече, со што се постигнува нивната карактеристична арома. Семките се ставаат во секачи со што се мелат, па после тоа се добица фин какаов ликер. Температурата која се постигнува во овај процес овозможува каковиот путер кој што се содржи во ликерот да се растопи, одвојувајќи ја течноста од какаовиот ликер. Чоколадниот ликер сега е спремен за користење како состојка за производство на чоколадо. Следно што може да се произведе е какаовиот путер и какаов прав.

Од ликер во прашок

Какаовиот ликер може да се процесира понатаму. Направен е од две различни компоненти „какаов путер и какаов прав“ кои претставуваат основи за неколку различни апликации. Овие две компоненти можат да се одвојат само со пресирање на течниот какаов ликер. Фактички, се ставаат во цилиндрични туби и се компресираат под висок притисок. Какаовиот путер е доволно голем да помине низ микроскопските отвори и се собира одводено, додека какаовите остатоци остануваат притиснати заедно во цилиндерот.

На крај од оваа пресувачка процедура, остатокот се остранува и се носи во наредни стази од каде се добива многу фин какаов прав.

Од ликер до чоколада

Какаовиот ликер, какаовиот путер, шеќер, млеко и ванила се основните репроматеријали од кои се прават разни видови на чоколада: Темна чоколада се прави од чоколаден ликер, чоколадов путер и шеќер. За млечната чоколада се додава уште и млеко.

За белата чоколада се користат само чоколадниот путер, шеќер и млеко ( не се додава ликер, со што се објаснува коскестата боја на белото чоколадо)

На сите типови, ванила или ванилин прашак се додадва за да се подобри вкусот.

Сите состојки претходно мора доста прецизно да се измерат за различни типови на чоколадо. Овие состојки се мешаат заедно и после тоа се блендираат во хомогена чоколадна смеса. Оваа мешавина после тоа се става помеѓу преси во кои се формираа фина прашина. Ова на финалниот продукт ќе му даде маза текстура и хомоген изглед.

Овој чоколаден прашак се чува со саати во затворени садови се додека не се добие целосно посакуваната арома. Со помош на топлината која се создава во садовите се прави евапорација на непожелните кисели ароми, а од друга страна од прашокот се добива хомогена паста.

На крајот од овој процес, какаов путер и соја лецитин се додаваат за да се добие течна чоколадна смеса. Соја лецитинот обезбедува стабилизација на течноста и емулзирање на чоколадата

Вискозноста на чоколадата се мери после овај процес. Врз основ на каков тип на чоколада се бара течноста има различни степени. Течната чоколада се пакува во големи загреани танкери кои можат покасно да се користат за пумпање или транспортирање на чоколадата во остантите индустриски процеси.

Оформување на чоколадата

За да се направи ова чоколадата мора прво да се загрее. Ова овозможува каковите кристали да се сплотат во светли, густи и тврди облици. Со ова чоколадата се става во соодветни модули за да го добие соодветниот облик па после тоа се преминува на ладење.

Во текот на ладењето чоколадата постанува тврда и мазна па излегува од модулите во перфектен облик, па оди на пакување.

Вака спакуваните блокови, капки или други облици се спремни за складирање или праќање ви дистрибутивните центри.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.