IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - The truck camera (XXL-FX format)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

The truck camera (XXL-FX format)

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
pekisix Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 29
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pekisix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: The truck camera (XXL-FX format)
    Испратена: 10.Март.2009 во 19:55
Interesen nacin i tehnika na izrazuvanje na umetnikot. Vredi da se vidi.

http://nikonrumors.com/2009/03/09/the-truck-camera-xxl-fx-format.aspx

Изменето од pekisix - 10.Март.2009 во 19:59
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2009 во 21:57
Oh Yes !
me likes it ...
samo pazi-sea ke ti se nafrlat histogramdjiite i pixel counterite ...
za mene e mnogu ubavo i high end art...
kontrolata na procesot e malku pogolema od edna golema holga... no... definitivno ne e za sekogo

odlicno!!!!!!!!!

PS-odamna sonuvam za edno kombe 750 so dupce na nego :-)
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2009 во 22:28
А сликите ви се допаѓаат?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2009 во 23:16
good pint
i ne samo sto mi se dopagjaat FOTOGRAFIITE, tuku uspevam da se soziveam so procesot i da me vovlece vo "filmot"... i videoto i samite printovi... pardon-zivi printovi...

DA!
mislev deka e toa jasno za mene od ona sto go napisav ...
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pekisix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2009 во 23:50
Mene licno mi se dopagaat zatoa i go postirav linkot. Kolku so mozev da zabelezam vo videoto ima interesni kompozicii na fotografiite, a i interesen mi e nacinot kako gi izrabotuva. Fakt e deka nema na site nema da mu se dopadne, sepak relativno e.
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 00:58
totalno dopadlivo!!!...mnogu hipi mi e so kombe shetkanje po svetov...ushte da bese VW ;)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 01:04
ne razbiram malce za postapkata...
toa shto se proektira ne e negativ, pa kako togash izleguva normalna BW fotografija, a ne negativ od scenata?!
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 01:22
Originally posted by pekisix pekisix напиша:

Mene licno mi se dopagaat zatoa i go postirav linkot. Kolku so mozev da zabelezam vo videoto ima interesni kompozicii na fotografiite, a i interesen mi e nacinot kako gi izrabotuva. Fakt e deka nema na site nema da mu se dopadne, sepak relativno e.

Prashanjeto sto treba da si go postavish e dali takvi sliki se eksluzivni samo za takov nachin na rabota ili istite mozhat da se dobijat i so "normalni" kameri i PS. Kako sto gledash toj ne ostanuva samo na fotografiranje, tuku i manipulira so niv kako sto se praveshe pred vremeto na PS.

Ako takvite sliki mozhat da e dobijat i po deneshni "konvencionalni" nachini, ostanuva prashanjeto sto e poentata na arhaichniot proces na rabota prikazhana na videoto (kakoi i na onoj od onaa poraneshna tema na koja sto diskutiravme vo pogolemi detali) ?

Odgovorot e : nema nikakva ekskluzivnost i originalnost vo finalniot produkt, tuku celata pompa e stavena na nachinot/tehnikata na izrabotkata.

Drugoto prashanje sto treba da si go postavish e : dali umetnosta se pretstavena so finalniot produkt ili so tehnikata koja e upotrebena za da se dobie toj produkt?

Na ova prashanje odgovori si samiot.

Ako se interesirash za najrazlichni procesi na izrabotka na fotografija, togash ova mozhe da bide interesna informacija, kako i onaa poraneshnata (ne znam samo koj kogo kopira?). Prviot fotograf imashe prikolka, ovoj ima kamionche, pa ochekuvam sledniot genijalen fotograf da se pojavi so najgolem kamion i taka, ednash za sekogash, da se dokazhi kako nedostizhen umetnik... dodeka ne se napravi pogolem kamion.

Изменето од Zoran K - 11.Март.2009 во 02:08
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pekisix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 02:08
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Originally posted by pekisix pekisix напиша:

Prashanjeto sto treba da si go postavish e dali takvi sliki se eksluzivni samo za takov nachin na rabota ili istite mozhat da se dobijat i so "normalni" kameri i PS. Kako sto gledash toj ne ostanuva samo na fotografiranje, tuku i manipulira so niv kako sto se praveshe pred vremeto na PS.

Ako takvite sliki mozhat da e dobijat i po deneshni "konvencionalni" nachini, ostanuva prashanjeto sto e poentata na arhaichniot proces na rabota prikazhana na videoto (kakoi i na onoj od onaa poraneshna tema na koja sto diskutiravme vo pogolemi detali) ?

Odgovorot e : nema nikakva ekskluzivnost i originalnost vo finalniot produkt, tuku celata pompa e stavena na nachinot/tehnikata na izrabotkata.

Drugoto prashanje sto treba da si go postavish e : dali umetnosta se pretstavena so finalniot produkt ili so tehnikata koja e upotrebena za da se dobie toj produkt?

Na ova prashanje odgovori si samiot.

Ako se interesirash za najrazlichni procesi na izrabotka na fotografija, togash ova mozhe da bide interesna informacija, kako i onaa poraneshnata (ne znam samo koj kogo kopira?). Prviot fotograf imashe prikolka, ovoj ima kamionche, pa ochekuvam sledniot genijalen fotograf da se pojavi so najgolem kamion i taka, ednash za sekogash, da se dokazhi kako nedostizhen umetnik... dodeka ne se napravi pogolem kamion.

P.S. Mislenjeto i izjavite dadeni od mene ne go reflektiraat stavot na administratorot na forumov, nitu pak na negovite chlenovi. Zatoa nema potreba od prakjanje LP poraki do nikogo.

Zoran, kako prvo nemam potreba da si go postavuva prasanjeto zatoa sto jas nigde ne napomenav deka fotografiite se eksluzivni, nitu pak deka se orginalni, nitu pak deka toa ne moze da se postigni so "normalni" kameri i PS. Toa sto go kazav e deka mi se dopaga i mi e interesen nacinot na koj se izrazuva i mislam oti bev jasen so toa sto sakav da go kazam.

Na tvoeto vtoro prasanje, za koe i imas navedeno deka samiot treba da si go odgovoram, eve ke si go odgovoram. Za mene prvenstveno e da ima dobra kompozicija vo fotografijata i da e pravilno eksponirana,potoa tehnikata na dobivanje ili obrabotkata vo PS.

Celokupniot proces na dobivanje na finalniot proizvod koj e nacin na fotografot da ja predstavi svojata kreativnost za mene predstavuva UMETNOST! 

Mozebi nekoj nema da se soglasi so mene, ama zatoa eve napomenuvam deka toa e moe licno mislenje i dozivuvanje na nestata.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 03:21
OK, velish deka za tebe procesot na dobivanje na finalniot produkt e UMETNOST.

Sega go znam tvojot stav.

Jas povekje pati sum rekol deka za mene sekogash finalniot produkt e onoj koj ja reprezentira umetnosta, a ne alatot i procesot. Umetnosta ne ja valoriziram spored toa koja marka kamera e upotrebena ili koj proces na razvivanje na filmot e odbran vo dobivanjeto na slikata. Toa mozhe da bidat samo informacii so koi se objasnuva tehnichkiot priod vo procesot na sozdavanjeto na umetnichkoto delo, no samoto po sebe tie ne se umetnichki dela, tuku alati i nachin na nivna upotreba. Selektiranjeto i upotrebata na alatot i procesot na rabotata, za mene, mozhat da bidat znaenje ili umeshnost, no ne i umetnost.

Se razbira deka nikoj ne mora da se slozhi so nikogo... no dobro e da znaeme koj sto misli koga komentirame, bidejki taka kje gi odbegneme nepotrebnite nedorazbiranja.

Изменето од Zoran K - 11.Март.2009 во 03:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 09:55
...teshko deka nekoj koj broi pixeli i se zanimava so svadbarska fotografija (only) moze toa da go skuzi...
ne bi go napishal ova dokolku ne gledam nadmenost vo tvojot stav pogore - sto - jasno ni e na site - ti vo eden dolg tekst koj sodrzi nisto-ke go pobies no... ostanuva
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 15:10
mi se dopagja diskusijava, potiknuva interesni prasanja za umetnosta, procesot i proizvodot

jas sum na mislenje deka celiot proces e vazen, a ne samo finalniot proizvod, barem vo smisla na ostavanjeto na umetnickiot avtorski pecat.

ako e samo rezultatot vazen togas nema potreba od angaziranje modeli, svetlo, pravenje scena, fotografiranje i post produkcija .... mnogu e polesno da se nacrta idejata! ili da se angazira crtac koj kje ja zavrsi rabotata - taka nema da ima potreba od logistika, dobri objektivi, aparat so dobra rezolucija, nitu pak silen kompjuter :)голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаплазење

no pak kje bide vazno dali negovoto umetnicko delo (na slikarot) kje bide akvarel, maslo na platno ili pak samo grafika :) ili pak nekoj lud kolaz so kombinacija na razlicni materijali i tehniki

premnogu mi e fatalistichka idejata deka samo rezultatot e vazen...
togas na primer ne bi imalo potreba od planinarenje - site bi vozele so avtomobil do vrvot, ako poentata e samo da se osvoi najvisokata tocka. no ima i nesto vo procesot na kacuvanje :):):)

Just to spice up things :)
ako e vazen samo rezultatot, seksot nema da treba da bide raznoviden,  so predigra i so ljubov. ednostavno dovolno kje bide da se soblecat gakjite, da se odraboti repproduktivniot proces i potoa da se uziva vo finalniot (umetnicki)  proizvod :)голема%20насмевкаголема%20насмевкаплазењеплазењеголема%20насмевка

Изменето од dimi - 11.Март.2009 во 15:11
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 17:13
dimi, go spodeluvam tvoevo razmisluvanje.

Vo procesot na izrabotkata na umetnichkoto delo vazhni se upotrebeniot alat i procesot na rabotata. Vo nashiov sluchaj, dali kje se koristi filmska kamera ili digitalna , dali kje se upotrebi DX, FF ili medijum format kamera, kakov objektiv kje se upotrebi, kakvo osvetluvanje, propovi, kakva postpodukcija kje se koristi ponatamu i t.n.

No ovie izbori zavisat od kreativnosta na fotografot, negovata ideja i celta na fotografskoto delo.

Prashanjeto sto jas go postavuvam e: koj del od toa pretstavuva umetnost? Dali upotrebeniot alat ili umetnikovata vdahnovenost?

Konkretno za dvata posocheni sluchai: dali fotografiite na ovoj chovek se poumetnichki zatoa sto koristi kamionche za razlika od onoj drugiot sto upotrebuva prikolica? I dali ako nekoj se pojavi so trejler od foto kamera kje bide najdobar umetnik i kje pravi najdobri umetnichki fotografii od site?

Prefrleno poblizu do nas, dali fotograf koj koristi Nikon D40 e poslab umetnik i pravi poslabi umetnichki dela otkolku ako koristi D3X? Dali zagolemeniot broj megapikseli go pravi pogolem umetnik?

Dali Dave Black e pogolem umetnik denes so D3X od vchera koga imashe D3?

P.S. Mi se dopagja primerot so seksot. Umetnosta vo nego ne zavisi od alatot i procesot, koi se isti za site, tuku od umetnichkiot talent od onoj koj gi koristi. Patem, reproduktivniot rezultat ne e sekogash cel na seksot.

P.P.S. Znam deka moeto mislenje ne mora da e spodeleno so drugite, no toa ne znachi deka treba da bide primeno lichno od bilo kogo ili deka treba da se kreira antagonizam.

Изменето од Zoran K - 11.Март.2009 во 17:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 19:33
pa Zoran jas bi odgovoril deka umetnosta ne e natprevar, nema podobar...

za tehi4ko poznavanje, da moze da da se klasificiraat lugjeto vo dobri i podobri, no ne i vo umetnosta...

bi dodal deka procesot e biten bidejki na krajot od nitu edno delo ne ostanuva nishto...bukvalna vizualizacija na moive zborovi http://www.youtube.com/watch?v=PSLU9PiXgRk

Изменето од m_p - 11.Март.2009 во 19:47
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.