IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Јуда Искариот
    Испратена: 07.Февруари.2009 во 08:51
Делото на Јуда е за осудување и поука какви вистинските верници (следбеници Христови) нетреба да бидат, бидејќи тоа е животонепријатна ѓаволштина која нанесува бол и води во пекол.

Да, делото на Јуда било и ќе биде за осуда а неговата душа и сите негови сродни души за сожалување и милост!
Затоа и некои верници (и заедници) вршат молитви за помилување на душата Јудина (Искариот)и за сите грешни души!

Јас мислам дека за БОГА е можно душата на Јуда Искариот да биде во Рајот, но од неговиот карактер (како што е преставен во Евангелието) таму нема да има нити трага.

Што мислите вие?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 14:45
Многу интересно спирос, и јас многу размислувам за ова, да не речам, ми ја земата темата од уста.

Секако, делото е за осуда.
Но...ај да размислиме аналитички, со своја глава, и ослободени од осуда поради тоа.

1.Исус знаеше кој ќе го предаде.
2. На Тајната Вечера му рече “Стори го тоа што мораш побрзо“.
3. Јуда знаеше дека Исус знае што треба да стори...
4. И го стори тоа...
5. Потоа се обеси на Крвната Нива, како што беше предвидено во Пророците...

Се прашувам, нели и Јуда имал однапред одредена мисија?
Ако Исус дојде да не спаси, да не погине никој освејн “погибелниот син“ како што е напишано...нели е и тоа еден вид жртва?

Многу ме интересира.

Поздрав до сите.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 14:56
Исус знаше кој ке го предаде како Бог, Но Бог ја почитува и загарантира слободата на секоја, па и на злочинецот.
Но подоцна , кога ке дојде судот, прадата за секо од нас и на секој ке му се суди според неговите дела, затоа и Господ може да не предупреди , на пример како на Јуда, но не не спречува на сила затоа што тоа не по слободта и не е по правдата.

А дека Јуда знаел, точно е но знаел и дека е злодело но заробеноста на неговите страсти не му дале да се покае и ослободи. тоа е вистинско заробеништво. и сам си пресудил. За жал.

искрено и јас жалам за Јуда иако и тие се во прво што му судат зашто го предадел Господа, Спасителот на светот       
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 15:15

Јас не би рекол дека е жртва. Жртва е кога даваш нешто свое заради некоја цел, но во случајов Јуда не бил Исусов иако Исус му ја даде таа шанса. Јуда бил крадец уште од почетокот (Јован 12,6), така што тој уште од почетокот бил со погрешни мотиви влезен меѓу 12мината. Тој најверојатно мислел да заработи нешто материјално, или пак мислел дека Исус ќе станел овоземен Цар на Израел па ќе грабне некоја позиција. Не знаеме, можеме само да нагаѓаме, но сепак провидно е дека Јуда не бил христијанин, така што не бил тој жртвуван од Бог, туку Бог му дал шанса да биде еден од Христовите, но тој самостојно одлучил да биде против. Бог го знаел тоа, но Божјото предзнаење нема врска со нашата лична и слободна одлука.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 16:23
И тоа што викате...Јуда знаел-ама бил заробеник на својата алчност, како еден вид страст.
Ама и мене некако ми е жал за Јуда. Сепак верувам дека Бог најдобро знае, околу тоа каде му е местото на Јуда.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 18:40
Баш вчера после зајдисонце, синот ми кажуваше дека во нивниот клуб, тој од другарите членови бил избран да им биде благајник.

Така си разговарав со него (тој набрзо 10 а јас 40 годишен) за таа благајничка служба.
Веднаш дојде муабетот на Јуда Искариот и поуката како нетреба да бидеме.

Ако погледнам во минатото, таму ми се појавува еден од мојте дедовци кој имал работа со многу (туѓи) пари.

Една вечер - според кажувањето - кога пребројал парите, што ќе види?!    Вишок!     И тоа голем вишок!
Нити едно, нити две, си ја зел ташната со пари и право тргнал од куќа до куќа кај луѓето што им припаѓале парите. Кога ги прашал (биле многу луѓе) дали неприметиле дека имаат помалку пари, тие му одговориле дека тие се задоволни и со толку.

Одкако им ги вратил на сите до динар, се вратил дома и блажено си заспал.

Оваа случка и најзиното прикажување од стриковците и таткоми, ми ја грее душата моја грешна и ми укажува дека не секој кој работи со пари мора да постапува како Јуда!

Изменето од spiros - 07.Февруари.2009 во 18:42
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 18:43
Многу убав пример, навистина чесен човек бил твојот дедо.
Не секој кој работи со пари мора да е Јуда, како што велиш, но колкумина денес не се такви? Колку чесни луѓе останаа?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 19:04
Воспитанието е многу важна работа!

Германскиот верник и филозов Имануел Кант (1724-1804) прашува:
А кој го воспитува твојот воспитувач?

За да заклучи:
Светото Писмо со својата прекрасна убавина самото потврдува и посведочува од каде тоа потекнува!

Кој консеквентно верува на Евангелието, тој несуди никого и неследи никого освен ХРИСТОС!

Јас ја отворив темава бидејќи баш вчера - со синотми - разговаравме за Јуда Искариот а утринава Месинџер (по вторпат) изрази желба да се отвори тема за Јуда Искариот.

п.с. Јас не се сметам за чесен човек. Замене тој епитет му припаѓа само на Еден и на Неговите вистински чеда!

Изменето од spiros - 07.Февруари.2009 во 19:05
in Time & Eternity!

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 20:12
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И тоа што викате...Јуда знаел-ама бил заробеник на својата алчност, како еден вид страст.Ама и мене некако ми е жал за Јуда. Сепак верувам дека Бог најдобро знае, околу тоа каде му е местото на Јуда.

Po smisla, Hristos vo negovata objava od 1989 godina, "Ova e Mojata Rec:Alfa i Omega" za Juda, go objasni slednoto:

Bozjiot plan ne bese Isus da odi na krst. Toa bese eden vid plan B. (za ova pisuvav vo drugi temi).

Juda beshe edna dusha seushte premnogu svrtena kon nadvoreshnosta t.e. svetot, i nemase jasna odluka Za ili protiv Hrista. Bidejci dvajca gospodari nikoj ne moze da sluzi, drugata strana uspea da go pridobie. Juda samiot se izdade sebe si vo tekot na poslednata vecera koga zema zalak bez da se pomoli vo svoeto vnatresno. Imeno coveka go izdavaat mnogu nadvoresni elementi kako na pr. negovite gestovi, obleka, drzenje, zborovi, mislenje i postapuvanje, no i zracenjeto na negovata dusha - aurata.

Isus od Nazaret povece pati uspevase da se izvlece od opasni situacii koga tolpata sakase da go napadne i kamenuva poradi negovite propovedi i dela. No toj togas kako nevidliv zaminuvase pokraj niv. Juda sakajci na necesen nacin da zaraboti srebrenici, veruvase deka Isus i ovoj pat ce go odbegne apsenjeto, a toj pak ce dojde do pari. Ne e vo sklad so Bozjite zakoni blizhnite da se izdadat. Zatoa Isus ne go ni izdade Juda, iako Juda se podgotvuvase za predavstvo.

Koga medjutoa Juda uvide sto storil nego najprvin go obzema kaenje, toj sakase da gi vrati srebrenicite vo hramot i da dade objasnuvanje. No svestenicite i fariseite so toa sto ne mu dadoa moznost toa da go stori i nivnite zborovi iskazani pri toa kon nego, go oteraa vo smrt.

Otkoga satanskite sili go navedoa da go predade Isusa, tie potoa tolku dolgo telepatski go izmacuvaa psihicki dur ne popushti i ne krena raka vrz sebe. Na toj nachin mrakot ja zadobi dusata na Juda za eden podolg vremenski period.

Hristos objasni vo "Ova e Mojata Rech":

"Onoj koj svojot blizhen go izdava, osuduva ili mu sudi, toj samiot sebe si se predava na temninata, koja togas, bidejki toa i e vo interes i ako i e vozmozhno, go tera vo smrt, so cel za sebe da ja pridobie negovata dusha za podolgo vreme.
...Zatoa pazete na svojot govor i postapki! Edna nepravda može brgu da dovede do nesreka. Pricinata sekogas ja nosi predizvikuvačot - no isto i onie koi toa go odobruvaat, koi imaat od toa korist i taka ja zgolemuvaat nepravdata."
od "Ova e Mojata Rec" (80. poglavie - Pokajanieto na Juda)

Medjutoa, prividniot poraz na Isus se pretvori vo Hristova pobeda. Toj na krstot otkoga gi izgovori zborovite: "Se svrshi!" i go ispusti Duhot, ja raspredeli izbavitelskata iskra vo site ludje i dushi. Preku nejze i dushata na Juda ce go najde patot kon svetlinata i eden den ce prejde vo vecniot zivot, bidejci Bog site svoi deca podednakvo gi ljubi.

Изменето од Majkl - 07.Февруари.2009 во 20:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 21:42

Здраво мајкл!

Биди те молам така љубезен и пиши за Јуда Искариот во планот А, според објавата преку посредната реч на пророчицата Габриеле од Германија !

поздрав
in Time & Eternity!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:01

Juda napravi hula protiv Svetiot Duh, a toa ne se prostuva.

Iako znaese deka Isus Hristos e Sin Bozji i Mesija,sepak go predade na svestenicite i fariseite za trieset srebrenici.(Matej 12:31)

Isus Hristos znaese deka eden od apostolite ke go predade, pa zatoa vo molitvata do Otecot vo Getsimanskata gradina toj rece:

"Dodeka bev so niv(apostolite) vo svetot, Jas gi pazev vo Tvoeto ime ;onie sto si Mi gi dal, gi zacuvav i nikoj od niv ne pogina, osven pogibelniot sin, za da se ispolni Pismoto".(Jovan 17:12).

Toa Isus koga go zboruvase vo molitvata ,Juda uste ne bese dojden so fariseite, ssvestenicite i rimskite vojnici da go uapsat, a Isus veke znaese deka Juda nema da se pokae za grevot pred Boga , tuku samo sovesta ke go pece i deka ke se obesi. A bez pokajanie pred Boga nema zivot vecen.

Zatoa Juda e narecen "pogibelniot sin".
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:28
Originally posted by spiros spiros напиша:

Здраво мајкл!

Биди те молам така љубезен и пиши за Јуда Искариот во планот А, според објавата преку посредната реч на пророчицата Габриеле од Германија !

поздрав

Vo toj slucaj nemase da dojde do predavstvo, barem ne uspesno, i tragicnite nastani ce bea odbegnati.

"Planot A" bese pogolemiot del od evrejskiot narod da go prifati Isusa od Nazaret prepoznavajci go kako Mesija i ziveejci gi negovite pouki. Na toj nacin, preku masovni dela na ljubov kon bliznite namerite na mracnite sili(rastkajuvanje na site sozdadeni formi) ce bese osueten i bez zrtvata na krstot.

Isus od Nazaret togas ce ostanese povece decenii vo svoeto telo kako duhoven vladetel na Carstvoto na Mirot koe postepeno uste togas ce ja opfatese zemjinata topka. So ogled deka toa ne se sluci, Isus se obvitka so del od vinata na rodot Davidov preku sto stana vidliv i prepoznatliv za mrakot, i morase na krst. Sepak, i na toj nacin na temninata i bese dadena moznost da se odmeri so svetlinata, imeno deka i pokraj site obidi i napori protiv Nego, posledniot poteg sepak e Hristoviot a so toa i negova e pobedata.

No sega predstoi vo Duhot vtoroto Hristovo doadjanje koe povece nema da moze nikoj da go spreci.

Изменето од Majkl - 07.Февруари.2009 во 22:30
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:32
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

"Dodeka bev so niv(apostolite) vo svetot, Jas gi pazev vo Tvoeto ime ;onie sto si Mi gi dal, gi zacuvav i nikoj od niv ne pogina, osven pogibelniot sin, za da se ispolni Pismoto".(Jovan 17:12).

Toa Isus koga go zboruvase vo molitvata , Juda uste ne bese dojden so fariseite, ssvestenicite i rimskite vojnici da go uapsat, a Isus veke znaese deka Juda nema da se pokae za grevot pred Boga , tuku samo sovesta ke go pece i deka ke se obesi. A bez pokajanie pred Boga nema zivot vecen.

Zatoa Juda e narecen "pogibelniot sin".

Ne zabelezhuvate deka veli "...za da se ispolni Pismoto"?

Ako ne beshe taka, togash Pismoto nemashe da bide ispolneto. Juda e zhrtva za ispolnuvanje na Pismoto.

Изменето од Messenger - 07.Февруари.2009 во 22:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:34
Мајкл, нели со овој план А се отфрлаат Старозаветните Пророштва? Па таму е се јасно кажано, и за распнувањето межу два разбојника, па мислам и за Јуда има нешто) خособено кај Исаија.збунетост

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.