IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Колку се чита Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку се чита Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Колку се чита Библијата?
    Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:36
Драги сестри и браќа во Исус!

Би сакал да ве запрашам околу тоа колку често се чита Библијата во вашата околина? Мене ме интересира дали вашите родители / деца / роднини / комшии / пријатели / колеги - дали знаете дека и тие читаат? Дали некогаш сте разговарале за некој стих/послание од Библијата?

Морам да кажам дека поголем дел од членовите тука имаат читано / читкаат чат-пат / проучуваат Библија - но тоа е само исклучително мал број на верници во Македонија и пошироко.

Иако во Македонија над 70% се декларираат како христијани - мене ми паѓа многу тешко како никој од мојот круг на познаници не чита Библија - освен неколку браќа и сесри кои се посветени во верата. Јас кого и да прашам - сите пореку ме гледаат... ко небаре кузнае што да сум ги прашал?! :) Или пак ќе добијам коментар - Библијата е за свештениците :D

Па би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа? Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!

Поздрав и Божји благослов!
ВасилК

Изменето од VasilK - 04.Февруари.2009 во 12:39
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:50
paaa od tie sto gi znam 60% ja citaat ili ja imaat procitano....ama sto ako ja procitale koa ne ja primenuvaat..
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:51
Мислам дека не доволно
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:05
ne citam (probav i se okazav)a i onie so gi poznavam ne citaat a ne ni probale...samo skrateni verzii so slika za mali deca
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:26

Originally posted by VasilK VasilK напиша:

Драги сестри и браќа во Исус!Би сакал да ве запрашам околу тоа колку често се чита Библијата во вашата околина? Мене ме интересира дали вашите родители / деца / роднини / комшии /
пријатели / колеги - дали знаете дека и тие читаат? Дали некогаш
сте разговарале за некој стих/послание од Библијата?Морам да кажам дека поголем дел од членовите тука имаат читано / читкаат чат-пат / проучуваат Библија - но тоа е само исклучително мал број на верници во Македонија и пошироко.Иако во Македонија над 70% се декларираат како христијани - мене ми паѓа многу тешко како никој од мојот круг на познаници не чита Библија - освен неколку браќа и сесри кои се посветени во верата. Јас кого и да прашам - сите пореку ме гледаат... ко небаре кузнае што да сум ги прашал?! :) Или пак ќе добијам коментар - Библијата е за свештениците :DПа би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа? Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!Поздрав и Божји благослов!ВасилК

Здраво. Прво - Библијата (Светото Писмо) не им е наменето само на свештениците туку, првенствено на нас - верниците.

Второ - Познавам повеќемина што читаат Свето Писмо, особено Новиот Завет, но и многумина кои не читаат.

Знам, исто така, дека многумина читаат и друга богословска литература, особено дела од Светите Отци на Црквата, од разни периоди, како и дела од современи богословски автори. Знам и зошто тоа го прават. Затоа што, според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник (тоа е исто како на бебе да му давате двопек) и, читајќи, литература (богословска), неизмерно полесно ќе ја сфатат и суштината на напишаното во Писмото.

Ако го прочиташ постот во Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА - Што е постаро - Црквата или Новиот Завет полесно ќе го разбереш ова што го пишувам. Таму можеш да видиш (разбереш) што значи да се толкува Св. Писмо „слободоумно“ и кон каде води тоа!

Поздрав во Христа Господа.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:51
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник

Ова не е точно.
Спорен православната и католичката црква Светото Писмо е "тврда храна" за обичниот верник и наводно треба таа тврда храна црковните великодостојници (клирот на црквата) да им ја џвакаат и потоа да им ја бутаат во устата на обичните верници, наспроти Исус кој секогаш милуваше да им проповеда на обичните селани, на бедните, сиромашните, а додека пак најчесто ги укоруваше токму свештениците.

Со оваа измама (Светото Писмо е тврда храна за обичните верници) ткн. "црква" со векови манипулирала со обичната раја и ги влечела за нос неинформираните луѓе каде што ќе посакала.
Но за среќа денес го имаме Светото Писмо на разбирлив јазик и тоа е достапно до речиси секој човек што ќе посака да го има. Така што залудно ти Miki_P и сите останатаи православци се обидувате да ја ширите оваа средновековна ерес во 21век кога луѓето можат слободно да ја земат Библијата во раце и да ги разобличат вашите човечки бизнис придодавки на неа намигнување
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 18:01

Па би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа?
Nekoi citaat, nekoi ne. Smetam deka rezultatite od nekriticko citanje biblija ne se dobri, duri i smetam deka e podobro da ne se cita. No sekoj si ima sloboden izbor.

Vo knigite na biblijata naodjame od edna strana brojni pozitivni duhovni upatstva od Duhot bozji(Na. pr. vo Evangelijata ili Otkrovenieto) no i bezbroj uzasi pred se vo stranicite na Stariot Zavet koi svestenickata kasta uste od biblijski vreminja mu gi stava vo ustata na Bog. Biblijata kako celina e pecatena vo milionski tirazi i distribuirana e niz celiot svet na ogromen broj jazici. Dali e svetot poradi toa posrecen? Ne bi rekol. Dovolno e da pogledneme vo svetot za da vidime sto ni donesoa zborovite na Biblijata.

Pred nekolku godini imase vo evropskite mediumi za nekoj bracen par koj sakal Biblijata da ja stavi vo lista na stetni knigi za mladi poradi uzasnata sodrzina(povikuvanje na ubivanje na: deca, celi narodi i neistomislenici, homoseksualci i tn.) i moznosta taa stetno da vlijae vrz psihata na mladite. Jas licno ja pozdravuvam taa inicijativa!

Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!Поздрав и Божји благослов!ВасилК
Biblijata - kako sto samoto ime veli, e zbir na knigi. Napisana e od razlicni avtori niz povece vekovi. Tie knigi nekoj gi sobral i gi smestil vo edna. Generalno, knigite se za citatelite. Sekoj citatel ima pravo da cita sto saka i kolku sto saka.

Hristos ne nè povika da ja citame Biblijata, tuku da go sledime preku prakticiranje t.e. ostvaruvame Hristovoto ucenje. Isklucivo taka moze da se raste i sozreva vo Hrista.

Isusovoto ucenje koe treba da go sledime e izlozeno vo Isusovata Beseda na Gorata. Dodusa taa e sodrzana i vo Biblijata, no vo samo eden nejzin del: Evangelieto spored Matej. Citajci ja biblijata, taa moze da ne navede da poveruvame deka dovolna e samo verata vo Hrista(na pr. kaj poslanicite na Pavle nekogasniot Savle) ili na drugi raboti(na pr. deka Bog znae da se razgnevi i da gi kaznuva duri i nevinite za toa) koi nemaat vrska so Hristovoto ucenje.

Sto sè sodrzi navistina Biblijata i neubavite posledici od toa, moze da se procita povece pod ovoj link
Prorok br.15 "Zivotnite tazat, prorokot obvinuva!" a ja preporacuvam i brosurata "Biblijata e falsifikuvana! Hieronimie - falsifikatorot na Biblijata" koja ja predstaviv tuka. Koj saka besplaten primerok od brosurata po posta, neka me kontaktira vo L.P.

Изменето од Majkl - 04.Февруари.2009 во 18:07
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 20:56

Za zal, Biblijata iako e najprodavana kniga vo svetot, opsto zemeno malku se cita, a kaj nas vo Makedonija retko nekoj da ja cita.

Od moite razgovori so prijatelite gledam deka iako site imaat Biblija, taa im faka prasina na policata i ne ja citaat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 21:31

Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник

Ова не е точно.

Спорен православната и католичката црква Светото Писмо е "тврда храна" за обичниот верник и наводно треба таа тврда храна црковните великодостојници (клирот на црквата) да им ја џвакаат и потоа да им ја бутаат во устата на обичните верници, наспроти Исус кој секогаш милуваше да им проповеда на обичните селани, на бедните, сиромашните, а додека пак најчесто ги укоруваше токму свештениците.

Со оваа измама (Светото Писмо е тврда храна за обичните верници) ткн. "црква" со векови манипулирала со обичната раја и ги влечела за нос неинформираните луѓе каде што ќе посакала.

Но за среќа денес го имаме Светото Писмо на разбирлив јазик и тоа е достапно до речиси секој човек што ќе посака да го има. Така што залудно ти Miki_P и сите останатаи православци се обидувате да ја ширите оваа средновековна ерес во 21век кога луѓето можат слободно да ја земат Библијата во раце и да ги разобличат вашите човечки бизнис придодавки на неа намигнување

Мене, јасно ми е како ден, што велат нововерците, но исто така ми е јасно и што велат најголемите умови од човештвото а членови на Црквата Христова, за ова, како: Св. Јован Златоуст, св. Василиј Велики, св. Григориј Богослов, св. Максим Исповедник, св. Григориј Палама... - светители - Божји угодници, и сега треба да го мерам искажувањето на „дотичниов“ и Светилата на Црквата - Чувај, Господи од поголеми искушенија.

Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 22:29
Jas dnevno licno citam nov zavet od 5 do 15 glavi i za dva meseca taka mozes da go procitas cel nov zavet

{no da cabe e i cel da go procitas za den ako ne go praktikuas bozjiot zbor}

obavezno practica

Изменето од Pentakostalec - 04.Февруари.2009 во 22:32
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 22:32

Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Ова не е точно.

Не поведувајте се по оние кои го извртуваат Светото Писмо, бидејќи ќе пропаднете. Вели старецот Клеопа, и продолжува, - Чујте што вели апостол Петар за списите на светиот апостол Павле: (Во Посланијата) „во кои има некои работи тешки за разбирање, што неучените и неупатените ги изопачуваат, како и другите Писма, за своја погибел“ (2. Петр. 3, 16).

За своја погибел, брате, за своја погибел. Ти знаеш дека може да се спасиш, но „оковот“ вели не, мора да се гине.

Изменето од Miki_P - 04.Февруари.2009 во 22:33
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 00:02

Miki_P, таму Петар вели дека во Павловите писма има некои работи тешки за разбирање, но сепак не вели невозможни за разбирање па сега ни треба некои ткн. "свети отци" да ни ги преџвакаат, туку едноставно вели дека тие работи се тешки за разбирање и бараат малку повеќе читање за да се разберат. Исто така вели дека неупатените ги изопачуваат тие работи и не само тие работи, туку и другите писма (кои не се тешки за разбирање). Значи од контекстот гледаме дека станува збор за намерно и целисходно изопачување на светите писма од некои злонамерни изопачувачи (а не обични читатели) кои го прават тоа, како што вели Петар, за нивна погибел затоа што пробуваат многумина да заведат во заблуда.

И пак ќе повторам, Христос не им го проповедаше евангелието првенствено на книжниците, на свештениците, на закониците, на филозофите, туку на обичните, на простодушните, на бедните, на бедните по дух - нарекувајќи ги истите благословени. Тоа јасно го гледаме од Христовата изјава:

Одете и раскажете му на Јована што видовте и чувте: слепи прогледуваат, хроми проодуваат, лепрозните се очистуваат, глувите прослушуваат, мртвите стануваат и на бедните им се проповеда Евангелието;
Евангелската порака е преедноставна за да има потреба од ткн. "толкувачи". Таа е прејасна: Христос умре за нашите гревови и воскресна. Тој е нашиот Господ и Спасител. Секој што верува во Него добива простување на гревовите и вечен живот. Секој што ќе поверува во ова станува Христијанин и го добива Светиот Дух - Духот на Вистината кој ќе го упатува во вистината при подлабокото читање на Светите Писма.

Павле вели на едно место: (2 Тимотеј 3,16)

Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата, за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.

Овде "Божјиот човек" не се однесува само на ткн. "свети отци" туку за сите христијани затоа што сите христијани се Божји луѓе, а не само ткн. "свети отци".

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 01:37
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!

Hristos ne nè povika da ja citame Biblijata, tuku da go sledime preku prakticiranje t.e. ostvaruvame Hristovoto ucenje. Isklucivo taka moze da se raste i sozreva vo Hrista.

Isusovoto ucenje koe treba da go sledime e izlozeno vo Isusovata Beseda na Gorata. Dodusa taa e sodrzana i vo Biblijata, no vo samo eden nejzin del: Evangelieto spored Matej. Citajci ja biblijata, taa moze da ne navede da poveruvame deka dovolna e samo verata vo Hrista(na pr. kaj poslanicite na Pavle nekogasniot Savle) ili na drugi raboti(na pr. deka Bog znae da se razgnevi i da gi kaznuva duri i nevinite za toa) koi nemaat vrska so Hristovoto ucenje.

Извини - можеби погрешно се изразив! :)

Мислам дека читањето само по себе не не прави верници / вистински Христови следбеници. Верувам дека ако сакаме да бидеме негови ученици, мора на дело да се покажаме преку верување и живеење на неговото учење - како што Тој ни покажал преку дела, но и како што ни заповедал.

Сепак, за да го дознаеме ова од прва рака - убаво би било да ја читаме Библијата, или?!

Поздрав и ББ!
ВасилК
//учи за испит утре :)
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 20:14
Не само што треба да се чита туку и треба да се практикува.
Како што рече Пентакосталец, (Обавезна практика).
Шалом.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.