IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Самокритичност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самокритичност

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Самокритичност
    Испратена: 04.Декември.2008 во 15:25
Самокритиката ја сметам за многу важна карактеристика за секоја индивидуа.

Реално согледување на сопствените недостатоци, грешки, маани, фобии... и соочување со самите себеси, со цел недостатоците да се корегираат или елиминираат, толку колку што сме во моќ. За да се изградиме како личности (нема да кажам “нормални“, за мене тоа е недефиниран и многу еластичен поим), неопходна е барем мала доза на самокритика, како позитивен коректор на индивидуалниот карактер и однесување.

Ја сфаќаме ли самокритиката како внатрешна дијалектика во развојот на една личност или живееме по инерција: си прогледуваме самите на себеси низ прсти, и тогаш кога знаеме дека не сме во право или дека има нешто во нас што треба да се менува?...збунетост

Што мислите за самокритиката и дали се дрзнувате понекогаш и да го искритикувате Вашето Височество?..голема%20насмевка

Дали сте способни да си “удрите“ чврга и да си кажете: седи, кец, денес беше тапа!!!плазење

Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 15:58
изненадување не!!! Неговото Височество ЈАС е секогаш во правоплазење
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
miki_lutrija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Септември.2008
Поени: 1106
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај miki_lutrija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:32
Интересна тема...Ако бидат сите самокритични,светов би бил подобар.Секој би ги согледувал своите мани и би се трудел да ги поправи истите...И тогаш сите би биле среќни и задоволни Ама...сепак постои и тоа ама... Сите сме различни...Јас лично,многу сум самокритична и мислам дека тоа е добра особина.Но не сум секогаш,признавам Понекогаш си прогледувам и јас низ прсти
Тоа што секоја љубов во себе носи длабока трагичност,најмалку може да биде причина да не се љуби...
Кон врв
BIB Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Belgium
Поени: 68
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 17:05
Mi se dopaga temata.
Samokriticna sum ,ponekogas i odpoveke sto se odrazuva na mojata samodoverba.Ponekogas tolku se zanesuvam vo kritikata za sebe sto posle toa si velam dali voopsto trebase i do tolku da se izdavam pred drugite.No znam da bidam kriticna i sprema drugite,koi se nadevam go svakaat dobronamerno.Vo sekoj slucaj pozitivno ili ne toa e osobina koja tesko se kontrolira.

Изменето од BIB - 04.Декември.2008 во 17:06
Кон врв
apce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Октомври.2007
Локација: Malaysia
Поени: 2717
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај apce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 12:51
DA i premnogu samokriticna
ama ne se izdavamне%20кажувај%20никому
se pravamхерој
apce
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 14:34
da, si gi znam maanite, ama ne se mnogu samokritikuvam i ne se trudam premnogu da gi promenam, pa i tie se del od mene, pa zosto drugite da me zivciraat mene a jas niv ne

si gi sakam i niv i ne se zamaram premnogu, ovaa za mene

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 23:44
Многу често се критикувам и се карам самата со себе. Некојпат стимулативно делува, некогаш премногу самокритичност ја убива самодовербата.
Човек треба да биде реалистичен во поглед на сопствените карактерни особини и сите составни делови кои ја чинат неговата индивидуа но, притоа да води сметка да не забегува во екстреми од целокупната претстава што ја има изградено за себе.
МНогу често си ги признавам грешките и мислам дека треба да престанам да го правам тоа на глас, бидејќи секогаш некој ја чека таа прилика да ја злоупотреби.
Признајте си пред самите себеси, но никогаш не се самоктритикувајте пред други. Тие не се ништо подобри од вас а голем дел од луѓето тоа го сметаат за слабост
Кон врв
Eli Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 1968
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Eli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 18:20
Mnogu interesna tema

Sum samokriticna i mnogu pati znam samata na sebe da si prefrluvam za mnogu nesta..sekogas gi sogleduvam sopstvenite greski i se trudam da gi popravam,megutoa ne se kritikuvam sebe si premnogu pred drugi lica..znam i javno da kazam sto ne mi se dopadnalo kaj mene i sl.megutoa se do odredena granica,bidejki sekoas ima takvi koi toa ke go ismejat ili zloupotrebat..

Изменето од Eli - 06.Декември.2008 во 18:21
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 19:16
fiozofijata  na  ziveejne  so  samokriticnost  e  tesko svatliva  za  poedinci  i zatoa  taa  kaj  niv  dava  sprotiven  rezultat.
   pa  taka  ako  pocneme  da  se  samokritikuvame  pred  site  nie  vo  toj  moment  pravime  ogromna  greska{soblaznuvajne}  so  sto  se  pojavuva  custvo  na  zavist  kaj  niv  -vo  smisla  deka  nie  sne  premnogu  hrabri  pa  pa   i  pokraj  tolku  nasovrsenosti  nie  pak  se  snaojdzame  -ako  ova  go  primenuvate  znajte  deka  mnogu  okolu  vas  ke  ve  mrazat
-ZNACI   NIKOGAS  NE  ZALETESE 
 - - no  koga  ke  se  samokritikuvame  za  nasite  gresni  postapki  samo  vo  mediumite  na  nasata  svest  {pokajuvajne} kaj  nas  se  oformuva  karakter  so  neznost  na  malo  dete  i  vo  taa  situacija  nikoj  nemoze  da  i  oddolee  na  detskata  ljubov  pa  taka  okolu  nas  ke  ima  mnogu  lujdze.............
     no  ako  ostaneme  samo  na  samokriticnost  togas  mozno  e  da  dobieme  i  simtom   na  niska  vrednost  pa  zatoa  za  da  se  uramnotezi  osobinata  na  karekterot   potrebno  e  pokraj  samokriticnosta  da  primenuvame    metod  samoubeduvajne {molitva}..........
Кон врв
ana sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2008
Поени: 2278
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 19:23
Sekogas sum samokriticna takva i ke bidam
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 23:01
Nemam potreba, ima koj da mi ja sraboti taa rabota
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2008 во 02:22
Самокритичноста е неопходна
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2008 во 18:10
Somo golemite luge mozat da si ja priznaat greskata, jas ne sum taka golem
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 14:24

Јас смеам да се самокритикувам, друг не смее тоа така лежерно, често и особено без причина да го прави...........
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.