![]() |
|
Самокритичност |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 04.Декември.2008 во 15:25 |
Самокритиката ја сметам за многу важна карактеристика за секоја индивидуа.
Реално согледување на сопствените недостатоци, грешки, маани, фобии... и соочување со самите себеси, со цел недостатоците да се корегираат или елиминираат, толку колку што сме во моќ. За да се изградиме како личности (нема да кажам “нормални“, за мене тоа е недефиниран и многу еластичен поим), неопходна е барем мала доза на самокритика, како позитивен коректор на индивидуалниот карактер и однесување.
Ја сфаќаме ли самокритиката како внатрешна дијалектика во развојот на една личност или живееме по инерција: си прогледуваме самите на себеси низ прсти, и тогаш кога знаеме дека не сме во право или дека има нешто во нас што треба да се менува?...
![]() Што мислите за самокритиката и дали се дрзнувате понекогаш и да го искритикувате Вашето Височество?..
![]() Дали сте способни да си “удрите“ чврга и да си кажете: седи, кец, денес беше тапа!!!
![]() |
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
miki_lutrija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 1106 |
Интересна тема...Ако бидат сите самокритични,светов би бил подобар.Секој би ги согледувал своите мани и би се трудел да ги поправи истите...И тогаш сите би биле среќни и задоволни
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Тоа што секоја љубов во себе носи длабока трагичност,најмалку може да биде причина да не се љуби...
|
|
![]() |
|
BIB ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Belgium Статус: Офлајн Поени: 68 |
Mi se dopaga temata.
Samokriticna sum ,ponekogas i odpoveke sto se odrazuva na mojata samodoverba.Ponekogas tolku se zanesuvam vo kritikata za sebe sto posle toa si velam dali voopsto trebase i do tolku da se izdavam pred drugite.No znam da bidam kriticna i sprema drugite,koi se nadevam go svakaat dobronamerno.Vo sekoj slucaj pozitivno ili ne toa e osobina koja tesko se kontrolira. ![]() Изменето од BIB - 04.Декември.2008 во 17:06 |
|
![]() |
|
apce ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Октомври.2007 Локација: Malaysia Статус: Офлајн Поени: 2717 |
DA i premnogu samokriticna
ama ne se izdavam
![]() se pravam
![]() |
|
apce
|
|
![]() |
|
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
da, si gi znam maanite, ama ne se mnogu samokritikuvam i ne se trudam premnogu da gi promenam, pa i tie se del od mene, pa zosto drugite da me zivciraat mene a jas niv ne
![]() ![]() si gi sakam i niv i ne se zamaram premnogu, ovaa za mene ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Многу често се критикувам и се карам самата со себе. Некојпат стимулативно делува, некогаш премногу самокритичност ја убива самодовербата.
Човек треба да биде реалистичен во поглед на сопствените карактерни особини и сите составни делови кои ја чинат неговата индивидуа но, притоа да води сметка да не забегува во екстреми од целокупната претстава што ја има изградено за себе. МНогу често си ги признавам грешките и мислам дека треба да престанам да го правам тоа на глас, бидејќи секогаш некој ја чека таа прилика да ја злоупотреби. Признајте си пред самите себеси, но никогаш не се самоктритикувајте пред други. Тие не се ништо подобри од вас а голем дел од луѓето тоа го сметаат за слабост ![]() |
|
![]() |
|
Eli ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Mnogu interesna tema
![]() Sum samokriticna i mnogu pati znam samata na sebe da si prefrluvam za mnogu nesta..sekogas gi sogleduvam sopstvenite greski i se trudam da gi popravam,megutoa ne se kritikuvam sebe si premnogu pred drugi lica..znam i javno da kazam sto ne mi se dopadnalo kaj mene i sl.megutoa se do odredena granica,bidejki sekoas ima takvi koi toa ke go ismejat ili zloupotrebat.. Изменето од Eli - 06.Декември.2008 во 18:21 |
|
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
|
![]() |
|
dejanpp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
fiozofijata na ziveejne so samokriticnost e tesko svatliva za poedinci i zatoa taa kaj niv dava sprotiven rezultat.
pa taka ako pocneme da se samokritikuvame pred site nie vo toj moment pravime ogromna greska{soblaznuvajne} so sto se pojavuva custvo na zavist kaj niv -vo smisla deka nie sne premnogu hrabri pa pa i pokraj tolku nasovrsenosti nie pak se snaojdzame -ako ova go primenuvate znajte deka mnogu okolu vas ke ve mrazat -ZNACI NIKOGAS NE ZALETESE - - no koga ke se samokritikuvame za nasite gresni postapki samo vo mediumite na nasata svest {pokajuvajne} kaj nas se oformuva karakter so neznost na malo dete i vo taa situacija nikoj nemoze da i oddolee na detskata ljubov pa taka okolu nas ke ima mnogu lujdze............. no ako ostaneme samo na samokriticnost togas mozno e da dobieme i simtom na niska vrednost pa zatoa za da se uramnotezi osobinata na karekterot potrebno e pokraj samokriticnosta da primenuvame metod samoubeduvajne {molitva}.......... |
|
![]() |
|
ana sk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
Sekogas sum samokriticna takva i ke bidam
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Nemam potreba, ima koj da mi ja sraboti taa rabota
|
|
![]() |
|
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Самокритичноста е неопходна
|
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Somo golemite luge mozat da si ja priznaat greskata, jas ne sum taka golem
|
|
![]() |
|
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Јас смеам да се самокритикувам, друг не смее тоа така лежерно, често и особено без причина да го прави........... ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |