|
Крштевање |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 14.Август.2008 во 04:12 |
И после подолга дебата сепак не дојдовме до еден заеднички став по ова прашање. Не сме направиле никаков напредок кон решавање на оваа дилема, речиси сите сеуште си стојат на претходните убедувања. Мене сепак ме интересира не само ставот на форумџииве кои учествуваа во дебатата, туку и поширокиот став по ова прашање кое сеуште претставува дилема за некои.
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не верувам дека некогаш можеме да дојдеме до заеднички став по ова прашање...
Ете, го кажав и тука своето мислење, но не знам како тоа ќе допринесе кон разрешување на оваа дилема...? Мнозинството ќе одлучи? |
|
Do what is right, come what may...
|
|
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Далеку од тоа дека одиме на избори. Без разлика што ќе биде резултатот од анкетава, мислам дека нема дилема по ова прашање за Христијаните. Како што реков мене само ме интересира општиот став по ова прашање, да видам дали има некаков напредок.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа што ти не ме сметаш за Христијанин, не значи дека не сум... |
|
|
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите после мала пауза поради летните одмори. Се надевам дека добро се одмарате и ги наполнивте батериите за периодот кој ни следува.
Иако сум муслиман имам свое мислење по ова прашање. Овој пат ќе бидам краток и ќе кажам дека доколку некој треба да се крсти, тоа би требало да му се случи тогаш кога тој ќе одлучи да и припаѓа на христијанската религија т.е тогаш кога тој ќе стане потполно свесен за својата религиозност. Мислам дека е малку глупо некој да се крсти како бебе а потоа во текот на животот истиот тој да прифати да биде атеист или пак да прифати некоја друга религија. Треба да се даде право на избор на секој, и доколку човек одлучи да се крсти тоа е ок и е исто како да се крстил порано зато што тој во својата душа сепак се чувствувал како христијанин. А ако одлучи да не го направи тоа затоа што не верува, тогаш пак ок, т.е неговите родители не направиле дополнителни напори а можеби и заштедиле некој динар од нереализираната крштевка. |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da, se slozuvam deka koga ke te krstat kako bebe, toa tie na eden nacin nametnato i ne e tvoj izbor. isto kako i sunetot vo muslimanstvoto , se vrsi na nekoja vozrast od 4-10 godini i taa odluka ja nosat roditelite ... megjutoa tradicija
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да до некаде си во право но сепак тука има некои работи кои треба да се разграничат. Сунетот покрај традиционален и религиозен карактер се прави и од здравствени причини(во исламот ништо па и ниедна “традиција“ не е случајна и се си има своја практична примена во реалниот живот). Да се крштеваш на 20 години е ок но да те прават сунет на 20 години........?
И Исус- Иса а.с како дете бил направен сунет нели а бил “крстен“ малку подоцна ако не се лажам(ова колку да ти потенцирам дека оној во кој веруваш бил поголем муслиман од мене). И доколку се држиме до традицијата тогаш во ред јас разбирам дека секој родител кој е добар христијанин има желба своето дете да го крсти и сл. Но сепак ова треба да се потврди подоцна во животот кога тоа дете ќе стане зрело да размисли дали ќе продолжи да живее како христијанин. Ова би била само една потврда и можеби уште подобар чин кога еден возрасен човек ќе покаже дека во целост го наследил она што неговиот родител му го пренел. Ништо лошо нема тука нели? |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da, Isus bil obrezan, i jas nekolku pati go postavuvav toa prasanje kako i zosto toj cin se izgubil potoa vo hristijanstvoto i ne dobiv vistinski odgovor od nikogo.
inaku znam slucaevi koga e napraven sunet i na postari od 20 god , voglavnom bile toa deca pd mesoviti brakovi |
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има многу случаи кога луѓе од различни причини се прават сунет.Некои кои ја примиле исламската религија тоа го прават подоцна кога, некои од здравствени причини но сепак најдобро е тоа да се направи во раното детство затоа што тогаш бебињата и помалите деца честопати заболуваат од болести поврзани со половите органи, запечувања на мочните патишта и сл. Што се однесува до крштевањето значи омекнувам во ставот и препорачувам луѓето кои биле крстени во детството истото да го направат и како возрасни за да може да си ја потврдат својата религија.
Изменето од misterX - 14.Август.2008 во 11:00 |
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може како бебе , но ако не го крштевале како бебе може и кога ќе порасне и поверува |
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МистерХ - вашите деца не ги носите в џамија?
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зошто кога ќе порасне И ПОВЕРУВА?
Ако верата не е потребна кога ги крстите бебињата, тогаш зошто е потребна кога ги крстите возрасните?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sunetisuvanjeto kako redovna "zdravstvena" mera odamna e otfrleno od modernata medicina. Prestanete da ja shirite taa dezinformacija samo zatoa sto odgovara na dogmata. Sunetisuvanjeto na site dechinja koi se rodeni vo islamski semejstva ima samo religijsko znachenje i se vrshi od religijska lichnost i so religijska intonacija.
"Zdravstveniot argument" se koristi za nishto drugo osven da se izvrshi dodaten pritisok vrz obichnite neuki lugje deka dokolku ne go storat toj vazhen religijski obichaj go rizikuvaat zdravjeto na deteto.
Nema potreba od naveduvanje na faktot deka najgolemiot broju na zhiteli na ovaa planeta ne pravat sunet na decata i ne postoi nikakva epidemija od uremichni ili seksualni problemi kako sto sakaat da impliciraat muslimanskite nauchnici i sveshtenici.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Иако сум вон тема,ама не можам ,а да не ти речам дека ти воопшто не разбираш ништо ниту од медицина ниту од наука, па колку и да се обидуваш овде да звучиш поинаку. Очигледно е дека појма немаш ниту од значењето на зборот превентива,ниту од сите досегашни студии кои научниците ги направиле и сеуште ги прават во нивните истражувања по однос на ова прашање. Ајде кажи ми еден,единствен твој авторитетен квазимедицинар или научник кој ќе има храброст да потврди дека сунетисувањето не е во ред? Можеш и на друга тема. |
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |