![]() |
|
CERN |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Автор | |
Astra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://news.yahoo.com/s/ap/20080910/ap_on_sc/big_bang
|
|
What you see,hear and feel is not always true.
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() Ти кажав да не се секираш за дупката... прво кај мене ќе се појави...
![]() |
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
a-ha se e vo red...kako da ne...dezinformacii siris anastea..ako e se vo red..sto e ova sto mi se pojavi
![]() ![]() |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
LHC на CERN, Женева, е активиран денес околу 9:30. Прелиминарниот експеримент засега тече според програмата.
Во првиот експеримент се инјектирани сноп честички во 27 километри долгиот тунел во една насока, а потоа друг сноп во обратна насока за да се верифицира дека акцелераторот функционира коректно. Во следните недели сноповите ќе бидат инјектирани истовремено во обратни насоки за да се види што се случува кога влегуваат во колизија со голема брзина.
Полната ефикасност на акцелераторот треба да биде постигната во текот на 2009-та година. Директорот на CERN, Robert Aymar е задоволен од постигнатото и очекува големи откритија.
|
|
![]() |
|
REGRUT ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 09.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 19 |
najnovona ovoj link ke ima online ima mn razlicni kazuvanja za vremeto koga ke bide oficijalniot start
http://webcast.cern.ch/index.html eve vi i tajmeri http://warning.blackapplehost.com/ ![]() Изменето од REGRUT - 10.Септември.2008 во 01:15 |
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
...sto i da se sluci...8 septemvri e neraboten den...,posle sto bide neka bide... |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
|
REGRUT ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 09.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 19 |
epa toa e sudniot den na 10 septemvri ke vidime sto ke se slu4i da slusnav deka seto toa moze da se sledi online na oficijalnata strana na LHC.
|
|
![]() |
|
Dogi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
срамота е што го работат со огромни средства и фондови, за огромни средства и фондови, огромни пари се во прашање.
вистинските научници сами си ги финансирале идеите и експериментите, од љубов кон науката, а не кон парите. барајќи ги Higgs boson честичките, ќе си го најдат следното чудовиште, после атомските бомби. ќе се запрашате зошто, заради забава, заради наука, или заради пари?! чија забава, во кој дворец? чија наука, нуклеарна? CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire) Европски центар за НУКЛЕАРНИ истражувања, а ваму му забрануваат на Иран да си обезбедува нуклеарна енергија за стопанствени цели, т.е. бизнис. чии пари, во чиј џеб!? |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
![]() |
|
Погледнете го клипчето... како некои вработени од европската лабораторија го објаснуваат експериментот низ музика: истражувајќи го потеклото на материјата и нејзиното однесување еден момент после големиот Биг Бенг...
![]() |
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
....aj nie taka i taka,ama im se cudam na tie tamu..kako mozat tolku da zabegaat...od eden snop na nasoceni atomi ili neznam sto, da se sluci cudo nevideno dosega..!
![]() |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Па еве ја најновата вест во врска со експериментот кој треба да се изведе на 10-ти септември во CERN. Текстот е извадок од денешниот бр. на весникот Шпиц.... ЕКСПЕРИМЕНТ НА СУДНИОТ ДЕН Експериментот што треба да се случи следната недела во лабораторијата на ЦЕРН (Европска организација за нуклеарни истражувања), на околу сто метри под земјата во близина на француско-швајцарската граница, во близина на Женева некои веќе го нарекуваат експеримент на судниот ден. Машина-акцелераторот на честички, со чија помош ќе се изврши експериментот е долг речиси 300 километри и чини 4,4 милијарди фунти. Еден дел од научниците се обидува да го стопира она што ќе биде најмоќно, најголемо и можеби и најважно истражување досега. Тие стравуваат дека со ова се навлегува во потполно непознато подрачје што би можело да ја загрози сигурноста на целата планета. Имено, црната дупка што ќе се креира за време на експериментот може да ја проголта земјата, пренесува телевизијата „Нова“. Професор Ото Рослер, кој ја предводи оваа група истражувачи кои се противат на експериментот, дури и ги тужи 20-те земји што го финансираат проектот пред европскиот суд за човекови права. Според теориите на научниците кои учествуваат во проектот, во моментот кога ќе биде придвижена, а тоа треба да се случи на 10 септември, оваа „апокалиптична машина“ за разбивање атоми ќе постане буквално временска машина. Таа треба да открие како настанала вселената и што се случувало по Големата експлозија пред 14 милијарди години. Се очекува во моментот кога научниците ќе создадат услови по големото прскање, да се појават бараните и претпоставени честички, кои ја создаваат материјата и нови димензии. Стручњаците веруваат дека тогаш ќе бидат создадени многу мали дупки, мали верзии на чудовишта од далечниот космос кои ја впиваат целата материја околу себе, дури и светлината, која по пат на најголема можна брзина не може да им побегне. Групата која стои зад целиот проект, ЦЕРН тврди дека малите црни дупки ќе исчезнат веднаш штом ќе бидат создадени. Оттаму тврдат дека овој експеримент е од клучна важност за откривање на вечните мистерии за создавањето на вселената и се што е во неа. |
|
![]() |
|
којсумјас ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Odlicno... Molam i ponatamu izvestuvaj....od crnata dupka... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
ufff,..dobro e,...mi olesna,...do sledniot ,.pat!
![]() |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |