![]() |
|
Евангелие на Марија Магдалена |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Автор | |
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 30.Јуни.2008 во 14:26 |
Interesno e da se procita uste pointeresno e da se razmisluva, gresno e da se nagadja, no najinteresno sepak ce e da se diskutira... Go procitav nekolku pati (prostete sto ne go njadov na Makedonski jazik - i steta sto ne e zacuvano vo celost)mnogu prasanja isplivuvaat dodeka se cita - moe mislenje e deka ovaa evangelie od koj znae kakvi pricini (gi ima nekolku koi jas mislam deka se pricini, no kako sto rekov gresno e da se nagadja) e sokrieno i ne mu e davan nikakov znacaj sto mislie vie zosto ??????
The Gospel According to Mary Magdalene Chapter 4 (Pages 1 to 6 of the manuscript, containing chapters 1 - 3, are lost. The extant text starts on page 7...) . . . Will matter then be destroyed or not? 22) The Savior said, All nature, all formations, all creatures exist in and with one another, and they will be resolved again into their own roots. 23) For the nature of matter is resolved into the roots of its own nature alone. 24) He who has ears to hear, let him hear. 25) Peter said to him, Since you have explained everything to us, tell us this also: What is the sin of the world? 26) The Savior said There is no sin, but it is you who make sin when you do the things that are like the nature of adultery, which is called sin. 27) That is why the Good came into your midst, to the essence of every nature in order to restore it to its root. 28) Then He continued and said, That is why you become sick and die, for you are deprived of the one who can heal you. 29) He who has a mind to understand, let him understand. 30) Matter gave birth to a passion that has no equal, which proceeded from something contrary to nature. Then there arises a disturbance in its whole body. 31) That is why I said to you, Be of good courage, and if you are discouraged be encouraged in the presence of the different forms of nature. 32) He who has ears to hear, let him hear. 33) When the Blessed One had said this, He greeted them all,saying, Peace be with you. Receive my peace unto yourselves. 34) Beware that no one lead you astray saying Lo here or lo there! For the Son of Man is within you. 35) Follow after Him! 36) Those who seek Him will find Him. 37) Go then and preach the gospel of the Kingdom. 38) Do not lay down any rules beyond what I appointed you, and do not give a law like the lawgiver lest you be constrained by it. 39) When He said this He departed. Chapter 5 1) But they were grieved. They wept greatly, saying, How shall we go to the Gentiles and preach the gospel of the Kingdom of the Son of Man? If they did not spare Him, how will they spare us? 2) Then Mary stood up, greeted them all, and said to her brethren, Do not weep and do not grieve nor be irresolute, for His grace will be entirely with you and will protect you. 3) But rather, let us praise His greatness, for He has prepared us and made us into Men. 4) When Mary said this, she turned their hearts to the Good, and they began to discuss the words of the Savior. 5) Peter said to Mary, Sister we know that the Savior loved you more than the rest of woman. 6) Tell us the words of the Savior which you remember which you know, but we do not, nor have we heard them. 7) Mary answered and said, What is hidden from you I will proclaim to you. 8) And she began to speak to them these words: I, she said, I saw the Lord in a vision and I said to Him, Lord I saw you today in a vision. He answered and said to me, 9) Blessed are you that you did not waver at the sight of Me. For where the mind is there is the treasure. 10) I said to Him, Lord, how does he who sees the vision see it, through the soul or through the spirit? 11) The Savior answered and said, He does not see through the soul nor through the spirit, but the mind that is between the two that is what sees the vision and it is [...] (pages 11 - 14 are missing from the manuscript) Chapter 8: . . . it. 10) And desire said, I did not see you descending, but now I see you ascending. Why do you lie since you belong to me? 11) The soul answered and said, I saw you. You did not see me nor recognize me. I served you as a garment and you did not know me. 12) When it said this, it (the soul) went away rejoicing greatly. 13) Again it came to the third power, which is called ignorance. 14) The power questioned the soul, saying, Where are you going? In wickedness are you bound. But you are bound; do not judge! 15) And the soul said, Why do you judge me, although I have not judged? 16) I was bound, though I have not bound. 17) I was not recognized. But I have recognized that the All is being dissolved, both the earthly things and the heavenly. 18) When the soul had overcome the third power, it went upwards and saw the fourth power, which took seven forms. 19) The first form is darkness, the second desire, the third ignorance, the fourth is the excitement of death, the fifth is the kingdom of the flesh, the sixth is the foolish wisdom of flesh, the seventh is the wrathful wisdom. These are the seven powers of wrath. 20) They asked the soul, Whence do you come slayer of men, or where are you going, conqueror of space? 21) The soul answered and said, What binds me has been slain, and what turns me about has been overcome, 22) and my desire has been ended, and ignorance has died. 23) In a aeon I was released from a world, and in a Type from a type, and from the fetter of oblivion which is transient. 24) From this time on will I attain to the rest of the time, of the season, of the aeon, in silence. Chapter 9 1) When Mary had said this, she fell silent, since it was to this point that the Savior had spoken with her. 2) But Andrew answered and said to the brethren, Say what you wish to say about what she has said. I at least do not believe that the Savior said this. For certainly these teachings are strange ideas. 3) Peter answered and spoke concerning these same things. 4) He questioned them about the Savior: Did He really speak privately with a woman and not openly to us? Are we to turn about and all listen to her? Did He prefer her to us? 5) Then Mary wept and said to Peter, My brother Peter, what do you think? Do you think that I have thought this up myself in my heart, or that I am lying about the Savior? 6) Levi answered and said to Peter, Peter you have always been hot tempered. 7) Now I see you contending against the woman like the adversaries. 8) But if the Savior made her worthy, who are you indeed to reject her? Surely the Savior knows her very well. 9) That is why He loved her more than us. Rather let us be ashamed and put on the perfect Man, and separate as He commanded us and preach the gospel, not laying down any other rule or other law beyond what the Savior said. 10) And when they heard this they began to go forth to proclaim and to preach. Kakva e nejzinaa uloga se gleda deka nekako e nad drugite (barem mene taka mi izgleda)apostoli ???? Ostavete go Den Braun na strana. Изменето од Templarius - 30.Јуни.2008 во 14:27 |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
![]() |
|
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
templarius ushte prevod da dadesh nekako ke nema ko tebe
a ova e od evangelijata od mrtvo more ? |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Ете едно од многуте евангелиа кои не биле вклучени во Библијата.
Тоа што пишува дека е Евангелие според Магдалена не мора да значи дека е навистина нејзино дело. Во поранешните времиња од почит кон некого делата се потпишувале во негово име, на пр. случај со постарите списи на Платон кои всушност ги напишале некои од неговите ученици. Постои и Евангелие Исусово но тоа не го напишал Исус, туку еден од неговите следбеници. Но врз осова на таа книга Христос 1989 преку внатрешната Реч преку Габриеле од Вирцбург го издиктира делото: Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега исправајќи, продлабочувајќи и објаснувајќи ги стиховите од евангелието Исусово. Инаку книгата од пред некоја година е издадена и на македонски јазик. Изменето од Majkl - 30.Јуни.2008 во 16:16 |
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Евангелието не е според Магдалена, туку е крстено Евангелие по Марија. Се претпоставува дека се однесува на Марија Магдалена, но исто толку основа има да се мисли дека се однесува и на Марија Богородица.
Како и да е - конкретниот текст по никаков начин не е во судир со постоечките евангелија и не претставува никаква закана или контрадикторност. Текстот е гностички, пишуван некаде во 2риот век (според јазичната структура), што значи дека не потекнува директно ниту од едната, ниту од другата Марија. Сите тие теории дека текстот бил скриен се смешни - никому ли не му текнало, дека можеби не бил скриен, туку бил заборавен?!?! Ако по илјада години некој прави проучување на македонската литература, да речеме, ќе има детална информација за Петре М.Андреевски и за Рацин, но случајно ископувајќи по остатоците од тоа што некогаш било Скопје, ќе попадне на урнатини на доста грда зграда, без никакви обележја, со многу книги внатре (за која ние знаеме дека е градска библиотека, но тие по нас нема да знаат), и ќе пронајде книга од Младен Крстевски на пример... И се разбира - ќе заклучи - ете, неговите текстови биле скриени, затоа што тој ја претставувал вистината која не сакале да ја слушнат! А ние денес знаеме, дека неговите текстови ќе останат во заборав, затоа што се лошо напишани и беззначајни, а не затоа што носат било каква вредност... И токму затоа останале Рацин, Андреевски и слични ним да бидат претставници на македонската литература... Обидете се со истата логика да погледнете и на историјата, многу работи ќе се поедностават. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Добра логика, може да е и така за Евангелието според Магдалена(или Марија или...)но историските факти укажуваат на тоа дека други списи биле активно уништувани токму за да не се или се извитопери вистината. |
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Се разбира дека биле уништувани многу текстови - тоа биле нормални историски процеси... Ако било кој од тие текстови содржел доволно вистина, тогаш ќе опстоел и ќе имало луѓе кои веруваат во него.
Конкретниот текст - не значи ништо за самата вера, можеби би имал влијание околу учеството на жените во свештенството, ништо повеќе... |
|
|
|
![]() |
|
Или можеби биле уништувани бидејќи така темнината се штитела себе си? |
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Мајкл, ИншАллах кога ќе имам повеќе време ќе отворам една тема специјално за тебе "Евангелие по тетка Габриеле"
![]() ![]() |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
Ја сфаќам твојата поента. Да, ако сака човек може и така да гледа на работите. Затоа се вели дека верата не може да се докаже. |
|
![]() |
|
Мајкл - во последниве 50 години се излезени на јаве стотици религиозни текстови, многу од кои противречат на официјалната Христијанска доктрина. Дали некој од нив предизвика сериозно нарушување на верата? Дали некој од нив предизвика бран на следбеници? Дали некој од нив ги отвори очите на луѓето и внесе светлина во нивните души? Дали некој од нив создаде нова вистина?
Не... Во истите тие 50 години, произлегоа барем 10-тина други религиозни учења и се раширија на запад (Сциентолози, Харе-Кришна, Мун итн итн итн), кои имаат сериозно влијание и следбеници. Што значи - луѓето не поверуваа на текстовите кои наводно се криени и уништувани, а беа спремни да поверуваат на некои сосема нови работи (потпрочитај во што се веруваат сциентолозите, ќе видиш за што зборувам). Заклучок - текстовите не носеа во себе вистина, не носеа во себе Божја Реч. |
|
|
|
![]() |
|
gospel ![]() Сениор ![]() Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Templarius, Gi poseduvam site apokrifni evangelija koi sto se napisani vo 2, 3 i 4 vek posle Isus Hristos, a nekoi i mnogu podocna. Toa se evandelie spored Toma, spored Filip, Petrovo evangelie, evangelie spored Marija Magdalena i red drugi. Odgovorno tvrdam deka tie Misticni - Apokrifni navodni evangelija ne se napisani od gore spomenatite licnosti, tuku se napisani od Gnosticite koi sto razvile Gnosticko ucenje kon krajot na 1 i pocetokot na 2 vek. Nivnata zadaca bila da go poremetat ucenjeto na prvite rano-hristijani i da go urnat bozestvoto na Isusa Hrista, (kako sto toa go pravat denesnite Jehovini svedoci). Za niv pisuva i apostolot Jovan Bogoslov vo svoite 3 poslanici, napagjajki go ucenjeto na Gnosticite, koi sto se pojavile za vreme na negoviot zivot. I navistina koga ke se sporedat so 4 evangelija od Noviot Zavet, se gleda ogromna razlika vo stilot na pisuvanjeto, infornaciite sto se plasiraat i vo se drugo. Za da go potkrepam ova sto go kazav, eve ti prenesuvam samo eden del od #Navodnoto# - Evangelie spored Marija Magdalena. Sporedi go so ostanatite evangelija od Noviot zavet, i vidi ja ogromnata razlika koja sto postoi pomegju niv. EVANDJELJE PO MARIJI "... Da li će materija biti spašena ili ne?" Spasitelj je rekao: "Sve prirode, sve prilike i sva stvorenja postoje jedno u drugome i jedan sa drugim i opet će biti razriješeni u svoje vlastito korijenje. Jer priroda materije se može razriješiti samo u korijen svoje prirode, (ne k porijeklu). Tko ima uši da čuje, neka čuje." Petar mu je rekao: "Kako si nam već sada objasnio sve stvari, reci nam još i ovo: što je grijeh svijeta?" Spasitelj je rekao: "Nema (uistinu) grijeha, ali vi činite grijeh, jer vršite djela, koja proizlaze iz prirode brakolomstva. Njih se tada naziva grijehom. Radi toga je dobro došlo u vašu sredinu, k biću svake prirode, da bi ih opet vratilo u njihovo korijenje." Dalje je nastavio i rekao: "Radi toga nastajete i radi tog a umirete (...). Tko može razumjeti, neka razumije. Bolno je, kada se ne poznaju sebi slični i da su proizišli iz suprotne prirode. Tada u cijelome tijelu nastaje jedna zbrka. Radi toga sam rekao: Imajte hrabrosti, a ako ste bez hrabrosti, imajte ipak hrabrosti. Jer vi imate pred očima različite osobe prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje! " Kada je blaženi to rekao, sve je pozdravio i rekao: "Mir neka je sa vama, težite za mojim mirom. Budite jako oprezni, da vas nitko ne vodi krivim putem sa riječima: 'pogledaj ovdje ili, vidi tu!', jer Sin čovječji je u vašoj unutrašnjosti. Slijedite ga! Oni koji ga traže, naći će ga. Idite dakle i propovijedajte evanđelje o carstvu! Nisam vam dao nikakvu zapovijed osim onoga u čemu sam vas poučio. Također nisam dao nikakav zakon kao što to čine davaoci zakona, da ne bi bili zakonom zahvaćeni." Kada je to rekao, nestao je. Ali oni bijahu tužni i plakaše jako i rekoše: "Da li sada moramo ići poganima i propovijedati evanđelje o Sinu čovječjem? On ne bijaše pošteđen - kako bi mi bili sačuvani!" (pošteđeni) Marija je tada ustala, sve pozdravila i rekla svojoj braći: "Ne plačite, ne budite tužni i ne sumnjajte, jer njegova će milost biti sa svima vama i vas će štititi. Slavimo puno više njegovu veličinu, jer nas je pripremio i učinio ljudima." Kada je Marija to rekla, Preokrenula je k dobrome smisao kod slušaoca i oni su počeli izmjenjivati riječi spasiteljevih misli. Petar je rekao Mariji: "Sestro, mi znamo da te je spasitelj više nego druge žene, volio. Reci nam stoga Spasiteljeve riječi, kojih se sjećaš, koje znaš, a mi ne, i koje mi također nismo čuli." I ona im je počela govoriti slijedeće riječi: Ja vidjeh Gospodina u jednom licu i rekoh mu: "Gospodine, vidjela sam te danas u lice." On mi je odgovorio: "Blagoslovljena da si ti, koja se ne kolebaš kod moga pogleda. Jer kakvo je vaše srce, takva je vaša sposobnost gledanja!" Ja mu rekoh: "Gospodine, da li čovjek koji vidi, vidi lice kroz dušu ili kroz duh?" Spasitelj je odgovorio i rekao: "On ne vidi kroz dušu niti kroz duh, već ono što je između ovo dvoje, hrabrost (ćud), vidi lice." (...) A požuda je rekla: "Nisam te vidjela gdje silaziš dolje. Ali sada te vidim gdje se penješ gore. Zašto dakle, lažeš? Ti ipak meni pripadaš!" Duša je odgovorila i rekla: "Ja sam te doduše vidjela, ali ti mene nisi vidjela i također nisi me prepoznala. (Ti si mi) poslužila kao ruho - ali me nisi prepoznala." Kada je to rekla, klicajući od veselja otišla je. Na to je došlo treće nasilje, koje se zove neznanje. Ono je htjelo ispitati dušu: "Kuda ideš? Uhvaćena si na svježem djelu, uhvaćena si u grijehu. Dakle, na sud!" Ali duša je rekla: "Zašto me osuđuješ, kada ja tebe ne sudim? Ja sam doduše bila uhvaćena, ali ja sama nisam uhvaćena. Nisam bila shvaćena, ali ja sam shvatila, da će se cijeli svemir opet poroditi, kako zemaljske stvari tako i nebeske." Nakon što je duša iza sebe ostavila treće nasilje, popela se gore i vidjela četvrto nasilje. Ono bijaše od sedam prilika. Prva prilika je tama. Druga požuda. Treća neznanje. Četvrta uzrok smrti. Peta je carstvo tijela. Šesta je bijesno ludilo tijela. sedma je znanost (bijesa). To je sedmorica šegrta bijesa. Oni su pitali dušu: "Otkuda dolaziš, ubojico ljudi, i kuda te vodi put, ti pobjediteljice ¬prostora?" Duša je odgovorila i rekla: "Što me je zadržavalo, ubijeno je, što me je okrenulo, pobijeđeno je. Mojoj požudi je došao kraj, a neznanje je umrlo. U svijetu sam razriješena iz svijeta, i u jednoj osobi razriješena sam višom osobom. Oslobođena sam okova nesposobnosti za spoznaju, čije je postojanje vremenski ograničeno. Od sada ću imati mir, (jer je ovo pravi trenutak u tijeku eona) -postići ću mir u šutnji." Kada je Marija to rekla, zašuti. Jer to bijaše sve, što je Spasitelj s njom razgovarao. Ali Andrej je imao primjedbu i braći je rekao: "Recite što mislite o tome što je rekla? Ja svakako ne vjerujem, da je spasitelj tako govorio. Njegovo učenje sigurno ima drugo značenje." Također je i Petar rekao primjedbu i pitao svoju braću za mišljenje o spasitelju: "Da li je on stvarno govorio u četiri oka sa jednom ženom i nas iz toga isključio? Tre*amo li se mi možda k njoj okrenuti i svi ju slušati? Da li joj je dao prednost pred nama?" Marija je tu zaplakala i rekla Petru: "Moj brate Petre, ti ne vjeruješ? Zar misliš da sam ja ovo sve sama izmislila u svome srcu i lažem o spasitelju?" Sada je Levi uzeo riječ i rekao Petru: "Petre, ti si oduvijek bio nagao. A i sada vidim kako si se ražestio protiv ove žene, kao da si njezin protivnik. Ali ako ju je spasitelj udostojao -tko si ti, da ju smiješ odbaciti? Sigurno ju je spasitelj poznao skroz na skroz. Radi toga ju je više volio nego nas. Mi se tre*amo posramiti i obući savršenog čovjeka, mi tre*amo postati takvi, kako nam je on zadao, i najavljivati evanđelje, bez da izdamo drugu zapovijed ili zakon, osim onoga u čemu nas je spasitelj poučio." Kada je Levi to rekao, pripremili su se za navješćivanje i propovijedanje. |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Ne navleguvam vo toa koj napishal koe evangelie i koe e ispravno, a koe ne, tuku ja gledam poentata na onie sto naveduvaat deka kako sto ima odbrani evanglija koi vlegle vo Noviot Zavet, taka ima i koi ne se odbrani vo selekcijata sto e izvrshena vo Nikea. Kako sto se slichni megjusebno onie koi se odbrani, taka se slichni i onie koi se otfrleni.
Onoa sto mene mi pagja vo ochi e faktot deka od site onie godini sto Isus gi minal vo svoeto aktivno propovedanje megju narodot nie oficijalno imame (zemajki vo obzir deka site evangelija se slichni do identichnost) samo edna sosem mala knishka koja se prochituva za polovina chas, od koja pak ima Isusovi citati sto mozhat da se soberat na samo nekolku stranici. Ne e toa malu chudno ? P.S. Da ne spomnuvam deka vo tie evangelija se zboruva za ragjanjeto i za poslednite nekolku godini, dodeka za onoa sto e megju niv ne se spomnuva nitu eden zbor. Ne se sluchuvalo nishto? Nemalo nikakvo znachenje? Ne bilo napishano? Bilo editirano? Nikoj nishto ne znael za toj period? Изменето од Messenger - 01.Јули.2008 во 14:28 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Според православните теолози, во тоа време за младите евреи до одредена возраст не било достојно да се бават со подучување и да советуваата а бидејќи според нив Исус се држел до обичаите на заедницата тогаш тој си молчел па оттаму и ништо не било запишано. Така е според православните теолози... Но би сакал да го наведам она во кое јас верувам: Во Евангелието Исусово се вели дека тој како млад човек патувал меѓу другото во Индија, Египет... Но Христос во делото на откровение „Ова е Мојата Реч:Алфа и Омега„ објаснувајќи ги стиховите од евангелието Исусово дека многу луѓе веруваат оти тој како Исус од Назарет патувал во далечните земји за да ја изучува Божјата мудрост но дека тој во реалноста само патувал во некои погранични области, се состанувал со луѓе од други народи и вери за да разговараат за Божјата љубов и за да прави дела на несебична љубов, додуша како мал со родителите биле во Египет, но никогаш за да ја изучува мудроста божја оти тој самиот бил Мудрост од Божјата мудрост. Како момче бил доста ангажиран околу занаетот со Јосиф а секогаш кога можел одел меѓу животните во природата и го научил јазикот на животните. Меѓу другото го вериле со една девојка, објаснува дека морал да ја искуси и женската природа за да може да ги разбере подоцна многуте жени со кои подоцна се среќавал, но тој никогаш не бил женет во смисла на нашето денешно сфаќање на зборот „женет„. Меѓутоа неговата мисија интензивно се активирала дури во периодот за кој зборуваат и другите евангелија. Изменето од Majkl - 01.Јули.2008 во 16:16 |
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
И јас можам денес да напишам "евангелие по Исус". Ќе веруваш во него? Не знам зошто толку се палите по некои новокомпоновани турбо фолк евангелија. Зарем ви здосадија старите добри, проверени и автентични евангелија? |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |