|
Петки и вистинско знаење |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | ||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... ako vnimatelno citashe ... mojata "krivica" kaj profesorite e vo nedostatokot na profesionalnosta... se dodeka vnesuvaat emocii...cuvstva... ke otstapuvaat od principi... ke si dozvoluvaat da bidat predmet na manipulacija... |
||
Ema14
Нов член Регистриран: 30.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da jas imam hemija 3 ( a za polugodie imav 5!?) poso ne odam kaj profesorkana na privatni casoj... a tie so odet imet 5,iako ni za 0 ne zasluzvet...
|
||
Respekt za onie koi me cenat,sakaat i mui go cuvaat grbot.A ostanatite?Pozdrav jas sum na vrvot
|
||
*___****M@r!J@****___*
Група Регистриран: 26.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas u prva u4ev nenormalno mn istorija i se borev da mi pisi 4 ka a use nekolku u4enici vo klas bukvalno predavaa prazni testovi a gi dobivaa 5 ki
naredna godina koga mu rekov na klasniot deka za da dobijam 5 ka dali treba da mi prepisi penkaloto na sred cas i da go dopisam testot vo nekoja kafana zamisli predadov prazen test mi pisa 1 predadov popraven 4ka a vo nikoj slu4aj nemav poeni za 5 pa mi pisa 5 potoa praev use eden testi i vo cela redica samo jas dobiv razli4en pak go predadov prazen i sega prviot 1 go izmeni vo 4 a posledniot ne go pisa pa od 4 i 5 mi spusti 5 na kraj godina I DALI SETO OVA MOZE DA VE ASOCIRA NA NESTO STO PO GA......... SE SLU4UVA VO DRZAVAVA KAKO MOZE DA ZEMAT NA DUSA NEKOE DETE NA KOE MU E POTREBEN USPEH ZA STIPENDIJA DA RE4EME I NEGOVATA ZASLUZENA 5 KA DA JA PISAT NA NEKOJ KOJ KE ODI NA PRIVATEN PA TOA E ZALNO |
||
taor
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Оценките не се мероло за знаење.
|
||
*___****M@r!J@****___*
Група Регистриран: 26.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
taka e
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.... petkite i vistinskoto znaenje... izgleda smeshno... no ne e... tragicno e.... a samo trebashe da im se kaze na onie koi urgiraat... NE MU PRAVITE USLUGA NA DETETO... naprotiv...mu nanesuvate shteta... mozebi ke razberea....
Петките се стопија на матурските испити Жаклина Хаџи-Зафирова Освен Бирото за развој на образованието, сите други се незадоволни од матурата. Родителите, поради послабиот успех што го покажале децата на матурата и високите суми за приговори. Учениците се сомневаат во критериумите за оценување, додека директорите на училиштата се засрамени поради оценките на нивните ученици и се прашуваат каде е пропустот.... i ovdeka se mava po dzebot na roditelite... ...decata.. normalno bez doza na samokritika... ... direktorite ...na prag se da ...otkrijatt topla voda... ...profesorite gi docekaa svoite 5 minuti... koga tie zboruvaa...nikoj ne gi slushashe... ...ucilishnite psiholozi i pedagozi molcat...pravat strategija preku koj proekt... da zarabotat... ...sovetnicite molcat... tie se sovetnici... "sovetuvaa" od koi ucebnici da se uci... normalno od tie koi TIE gi pishuvaa... zaedno so profesorite od fakultet... pa po niv se i testovite za matura... ... edno e dobro... dogodina ... site ke ucat za znaenje... petkite ke se podzaboravat... ili za niv ke se izborat... ucenicite... |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Otsekogas imalo pokloneti petki , no denes nemame pokloneti petki, denes imame petki kolku da se petki.
Za zal znam deka se povtoruvam i veke sum go napisala ova , no uste od prvo odd ne se ucat decata da rabotat samostojno i so svoj trud da gi dobijat ocenkite , tuku sekogas nekoj mora da raboti so niv. Ne se ucat da se borat za podobra ocenka, tuku roditelot ke pojde pa ke ja resi na kraj rabotata. Ako ima privatna firma i uste moze da ja sponzorira kerkata na nastivnackata.... mnogu lesna rabota. i ova veke go ima napisano, ama pak ke go napisam. Koga pogolemiot sin zavrsi vtoro odd. i seuste nemase opisni sveditelstva, negovata nastavnicka pred da gi podeli sveditelstvata ni rece : - Ima roditeli koi po sekoja cena sakaat decata da im bidat odlicni i pod necij pritisok jas morav tie deca da gi napravam odlicni. No smetav deka e nepravedno sprema drugite deca, pa jas i niv gi napraviv odlicni. i ova e prv pat vo moeto 24 godisno rabotenje site ucenici da se so site petki" ete tolku i posle tie deca nema da pagjaat na maturski ispiti kako kruski? |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Самиот систем на оценување на децата со оценки е погрешен. Тие треба да се укинат, како што беше направено во едно основно училиште Eselbach во Германија, каде наместо оценки професорите на крајот од годината даваат еден општ извештај кон што покажува ученикот интерес, во што е успешен а во што помалце успешен.
Одличен ученик не е исто што и паметно дете, а уште помалце снаодливо дете. А во животот практичната снаодливост е битна(не зборувам за „снаоѓање„ преку лажење и крадење). |
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... i kaj nas se sproveduva opisno ocenuvanje.... samo malku poteshko se prifaka... bidejki site prashuvaat za kakva ocena odgovara dadeniot opis... a i ne e dozvoleno da se naveduvaat nepostiganjata... se sugerira da se navedat samo postiganjata na ucenikot...
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
opisnoto ocenuvanje kaj nas poveke lici na karakteristika na samoto dete , otkolku opis na negovoto znaenje i postignati rezultati.
vo sveditelstvata ne smee da stoi deka deteto nesto ne znae, i ako nesto ne e navedeno vo sveditelstvoto, znaci deteto ne go sovladalo toa. ama od kade jas da znam sto se treba da stoi vo sveditelstvata> kako da gi baram sveditelstvata na ostanatite 35 deca za da sporedam? a sekoe e razlicno. sega ova se odnesuva na sveditelstvata koi gi pisuva nastavnickata na mojot sin, bidejki sekoja nastavnicka sama si gi pisuva po svoi kriteriumi. vo sveditelstvoto stoi deka toj se druzi so odredena grupa deca . toa mene malku me zacudi, pa go prasav, dali e skaran ili ne zbori so site deca. toj mi kaza ne e skaran so nikogo, zboruva so site, ama najveke se druzi so 3 drugarcinja. ne otidov da ja prasam nastavnickata sto sakala da kaze, bidejki jas se prasuvam sto ke mi odgovorese ako ja prasav dali so site koleski na rabota isto komunicira, ili ima 1 ili 2 ili 3 so koi e pobliska. i kakva vrska ima toa so nejzinata rabota kako nastavnik... Изменето од butel2 - 17.Јули.2008 во 08:57 |
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... spored site kriteriumi... ne e normalno...ako vo edno oddelenie/klas...nema 10% slabi oceni... 10% dvojki... 10% petki... a ostanatoto trojki i cetrvorki... kako shto ne e normalno po site predmeti...ist ucenik da ima samo petki... po nieden zakon na fizikata... ne moze ucenik da e podednakvo nadaren i za prirodni i za opshtestveni nauki.... loshata upisna politika ja napravi petkomanijata... podobruvanje na upisnata politika ke go podobri i ocenuvanjeto...
|
||
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za da ima ucenik petka po nekoj predmet ne mora da znaci deka e nadaren za istiot. Ako ucenikot pominuva dovolno vreme nad kniga i im posvetuva dovolno vnimanie na predmetite nema da ima nikakov problem so ocenkite. Vo ocenkata ne spadja samo talentot tuku i posvetenosta, odgovornosta, ucestvoto na cas, vnimanieto i pocit prema predmetot i taka natamu... Zborot mi bese...ne mora da znaci deka samo talentiranite ke imaat petki, tuku ako se potrudi covek i ako ima zelba moze mnogu raboti da ostvari a ne edna vosliva petka da dobie. Baska materijalot do sredno ne e kojznae kakov pa da moze samo genijalcite da go razberat. Toj e namenet za ucenici i za ludje na taa vozrast i e predviden za ucenje sto znaci deka moze a i treba da se nauci. |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да беше така јас ќе имав петки по математика во основно!Едвај 2 или 3 вадев на контролните на времето, а да знаеш многу одговарав на твојот опис и упатства горе. |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ете, оваа информација ја немав! Од кога се спроведува описното оценување кај нас? Паметно, и мошне го поздравувам! Но се надевам нема да биде од типот на јапонското: ДОБРО УСПЕАВ; УСПЕАВ; и ПОТРУДИ СЕ УШТЕ МАЛЦЕ . Имено во Јапонија и покрај овој метод на оценување меѓу децата постои фанатичен натпревар и патолошки срам ако некој не е оценет со ДОБРО УСПЕАВ, огромен притисок да учат, учат и како последица на тоа: огромен број на самоубиства меѓу учениците. |
||
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |