|
Гаврил Македонецот |
Внеси реплика | страница 123 10> |
Автор | ||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Март.2008 во 19:12 |
|
Изменето од Vladimir88 - 20.Март.2008 во 19:15 |
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Меѓу иконите во црквите, но и кај приватните лица во Малешевијата, се наоѓаат и голем број икони од Гаврил Атанасов Зогравски, познат иконописец од Бугарија http://malesh-net.com/index_fail/naslovna_rligija.html |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://tripatlas.com/Gavril_Atanasov
'Gavril Atanasov' was a famous Bulgarian icon painter from Berovo (Malesh region) in the 19th century. |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Епа можам да кажам дека тие што ја дизајнирале страната за некои работи се неписмени...... Требале да ја погледнат иконата, јасно си пишува на неа македонец... Како може Берово да е во денешна Бугарија??? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
кој знае што е ова и како се вика
A bronze locket found at Austerlars Bornholm |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама некако не се поклопува со тоа што го збориш ти..сепак се потпишал како македонец....а не како бугар...и Берово не е Бугарија...тие од сајтот на Малешевијата погрешиле нешто со пишувањето.. Ова исто случајот како со Самоил, ама пак има докази дека он бил македонски цар.... |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што гледам, ми се чини дека годината е 1897 г. (а не 1877). Буквите на натписот е согласно новобугарскиот правопис (а не црковнословенски како што би бил ако беше во 1877 г.)
Па и сам Гаврил Атанасов работил до 1920 г.: Од 1899 до 1920 година во манастирот работел и зографот Гаврил Атанасов-Беровец. Согласи се дека една творечка кариера од 1870 до 1920 е премногу долга за еден човечки живот... Кажи ми каде живеел и творел после 1913 г. Гаврил Атанасов? Во кралството на Србо-хрватите или во Бугарското царство? Изменето од Македон - 25.Септември.2009 во 02:06 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Незнам Дуле.. Али знам дека творел и во Бугарското царство и во Отоманското царство и јасно се изјаснил за македонец Треба ли да ги покажуваме сонцињата на мајка богородица??? Многу македонски симболи по црквиве и многу македонци м.м.е. А нели сички сме си блгари од првото качество? Дуле он не работи како роб, не дига камења или сл.. Прави икони..... Иконописец е освен тоа живеел во планина, како може да не му биде подолго работното време?? Дуле... Како второ неможе тој натпис да биде црконословенски кога тоа е 1877 година... И што ако претходно изработувал Дуле икони........па го примиле во манастирот зошто бил успешен иконописец... Има и такви случаеви нели? Изменето од Македон - 25.Септември.2009 во 02:21 |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Grcki popis na jazicite 1912god
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.hostanimage.com/files/31ovsuqopyn6r5xgjksu.jpg |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој ќе ги коментира пописите од 1912 година
Јасно стои Маcedonian Slavs... No comment Од меѓународни извори де.. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ете Владе даде поубава слика мада и на мојата јасно се гледа каде стои Македонски па сите други под него како дијалекти,вклучувајки го и бугарскиот
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова тема ми се види интересна. Не ја читав целата, ама мислам дека треба да воскресне. |
||
Внеси реплика | страница 123 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |