|
Грижа кон родителите |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | ||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Февруари.2008 во 15:51 |
|
Ме интересира на оваа тема да ги споделиме нашите размислувања за нашата грижа кон родителите, раководени исклучиво ОД СТАВОВИТЕ НА ВЕРИТЕ И ВЕРСКИТЕ СВЕТИ КНИГИ.
|
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?
Ova me interesira kako konkretno e napishano. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Edna od desette zapovedi e: Pochituvaj gi majka si i tatka si.
Soodvetno - treba da se grizhime za niv. Vo Noviot Zavet istotaka se povikuva na grizha za nemokjnite, bednite i starite, shto istotaka bi gi vkluchilo roditelite, so shto ushte ednash se potvrduva deka treba da se grizhime za niv. Toa e normalen priroden ciklus. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аааа, многу убава тема.
Да ручам и еве ме... |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не заобиколувај го прашањето.Ако имаш што да одговориш-одговори,ако немаш молчи.Подобро тие така отколку да се глупираш. |
||
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
SIZE=2]Многу убаво Зидарски,дали ќе можеш да ми дадеш цитати од Новиот Завет каде се спомнуваат родителите и грижата за нив? Ти благодарам! |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Efendija, za zhal ne mozham... ne go znam Noviot Zavet na pamet, sum go rekol vekje toa. Kje go ostavam toa na EvAngelos, toj e najpotkovan vo oblast na konkretnite tekstovi. Kolku shto se sekjavam, vo Noviot Zavet, ne se spomnati direktno roditelite, a se spomnati bolni, stari i nemokjni. No - nema potreba da se spomnuvaat posebno, zatoa shto gi ima vo desette zapovedi.
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во ред Зидарски,за Стариот Завет знам,ме интересира чисто информативно за Новиот Завет,но,како што велиш ќе го почекаме ЕвАнгелос да ни одговори на прашањето. |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kako shto ti rekov - nema potreba da se potencira posebno, zatoa shto vekje e "regulirano" so zapovedite. Tie se direktno izdadeni od Boga i se vechni.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Efendija, nemoj sega da begash od sopstvenata tema. Ti samiot velish Ме интересира на оваа тема да ги споделиме нашите размислувања за нашата грижа кон родителите, раководени исклучиво ОД СТАВОВИТЕ НА ВЕРИТЕ И ВЕРСКИТЕ СВЕТИ КНИГИ. Jas te prashuvam tokmu toa i ti kako nekoj sto ja otvoril temata treba prviot da go dadesh tvoeto mislenje. Znachi mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ? Ti ja postavi temata, ti go poznavash Islamot i ti odgovori. Ajde, ne ja rasipuvaj sopstvenata tema. Изменето од Messenger - 26.Февруари.2008 во 16:31 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи само за Новиот Завет, ОК, Еван сигурно знае подобро но еве еден стих
“Деца, на родителите свои бидете им послушни во се, зашто тоа Му е благоугодно на Господа!“ (Колосјаните, 3,20) |
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ефесјаните 6, 1-3
“Вие деца, бидете им послушни на родителите свои, во името на Господа, зашто тоа е справедливо. Почитувај ги татка си и мајка си-тоа е првата заповед со ветување, за да ти биде добро, и да живееш долго на земјата“.... Изменето од maria_magdalena - 26.Февруари.2008 во 16:36 |
||
|
||
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
“И Господарот твој одреди: -Само Него да го обожавате, а на родителите добро да им правите. Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост, не кажувај им ни “ уф“. Не обраќај им се со висок глас и зборувај им зборови благородни“ (Ел Исра 23-24).
Пратеникот Мухаммед а.с. рекол “ Сакате ли да ве известам за најголемите гревови? -Да му се препишува здруженик на Аллах и да се биде непослушен кон родителите. Изменето од mudzahid - 26.Февруари.2008 во 17:02 |
||
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој може да го сака Бога со цело срце ако не си ги сака родителите.?! |
||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |