Испечати | Затвори го прозорот

Грижа кон родителите

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12385
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 01:17
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Грижа кон родителите
Постирано од: efendija
Наслов: Грижа кон родителите
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 15:51
Ме интересира на оваа тема да ги споделиме нашите размислувања за нашата грижа кон родителите, раководени исклучиво ОД СТАВОВИТЕ НА ВЕРИТЕ И ВЕРСКИТЕ СВЕТИ КНИГИ.

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:00
Mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?

Ova me interesira kako konkretno e napishano.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:09
Edna od desette zapovedi e: Pochituvaj gi majka si i tatka si.
Soodvetno - treba da se grizhime za niv. Vo Noviot Zavet istotaka se povikuva na grizha za nemokjnite, bednite i starite, shto istotaka bi gi vkluchilo roditelite, so shto ushte ednash se potvrduva deka treba da se grizhime za niv. Toa e normalen priroden ciklus.

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:12
Аааа, многу убава тема.
Да ручам и еве ме...среќа

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:16
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?

Не заобиколувај го прашањето.Ако имаш што да одговориш-одговори,ако немаш молчи.Подобро тие така отколку да се глупираш.

-------------

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:17
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Edna od desette zapovedi e: Pochituvaj gi majka si i tatka si.
Soodvetno - treba da se grizhime za niv. Vo Noviot Zavet istotaka se povikuva na grizha za nemokjnite, bednite i starite, shto istotaka bi gi vkluchilo roditelite, so shto ushte ednash se potvrduva deka treba da se grizhime za niv. Toa e normalen priroden ciklus.
[

SIZE=2]Многу убаво Зидарски,дали ќе можеш да ми дадеш цитати од Новиот Завет каде се спомнуваат родителите и грижата за нив?

Ти благодарам!

-------------

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:21
Efendija, za zhal ne mozham... ne go znam Noviot Zavet na pamet, sum go rekol vekje toa. Kje go ostavam toa na EvAngelos, toj e najpotkovan vo oblast na konkretnite tekstovi. Kolku shto se sekjavam, vo Noviot Zavet, ne se spomnati direktno roditelite, a se spomnati bolni, stari i nemokjni. No - nema potreba da se spomnuvaat posebno, zatoa shto gi ima vo desette zapovedi.

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:24
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, za zhal ne mozham... ne go znam Noviot Zavet na pamet, sum go rekol vekje toa. Kje go ostavam toa na EvAngelos, toj e najpotkovan vo oblast na konkretnite tekstovi. Kolku shto se sekjavam, vo Noviot Zavet, ne se spomnati direktno roditelite, a se spomnati bolni, stari i nemokjni. No - nema potreba da se spomnuvaat posebno, zatoa shto gi ima vo desette zapovedi.

Во ред Зидарски,за Стариот Завет знам,ме интересира чисто информативно за Новиот Завет,но,како што велиш ќе го почекаме ЕвАнгелос да ни одговори на прашањето.

-------------

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:26
Kako shto ti rekov - nema potreba da se potencira posebno, zatoa shto vekje e "regulirano" so zapovedite. Tie se direktno izdadeni od Boga i se vechni.

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:30
Originally posted by efendija efendija напиша:

Не заобиколувај го прашањето.Ако имаш што да одговориш-одговори,ако немаш молчи.Подобро тие така отколку да се глупираш.

Efendija, nemoj sega da begash od sopstvenata tema. Ti samiot velish

Ме интересира на оваа тема да ги споделиме нашите размислувања за нашата грижа кон родителите, раководени исклучиво ОД СТАВОВИТЕ НА ВЕРИТЕ И ВЕРСКИТЕ СВЕТИ КНИГИ.    

Jas te prashuvam tokmu toa i ti kako nekoj sto ja otvoril temata treba prviot da go dadesh tvoeto mislenje. Znachi mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?

Ti ja postavi temata, ti go poznavash Islamot i ti odgovori. Ajde, ne ja rasipuvaj sopstvenata tema.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:31
Значи само за Новиот Завет, ОК, Еван сигурно знае подобро но еве еден стих

“Деца, на родителите свои бидете им послушни во се, зашто тоа Му е благоугодно на Господа!“ (Колосјаните, 3,20)

-------------

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 16:33
Ефесјаните 6, 1-3
“Вие деца, бидете им послушни на родителите свои, во името на Господа, зашто тоа е справедливо. Почитувај ги татка си и мајка си-тоа е првата заповед со ветување, за да ти биде добро, и да живееш долго на земјата“....

-------------

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 17:01
“И Господарот твој одреди: -Само Него да го обожавате, а на родителите добро да им правите. Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост, не кажувај им ни “ уф“. Не обраќај им се со висок глас и зборувај им зборови благородни“ (Ел Исра 23-24).

Пратеникот Мухаммед а.с. рекол “ Сакате ли да ве известам за најголемите гревови?
-Да му се препишува здруженик на Аллах и да се биде непослушен кон родителите.

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 17:19

Кој може да го сака Бога со цело срце ако не си ги сака родителите.?!

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 23:10
Во христијанството грижата кон родителите е посебно нагласена. Таа не само што е стимулирана во Светото Писмо, туку таа претставува и обврска.
Во Стариот Завет грижата кон родителите е заповедана во 10-те Божји Заповеди.

Почитувај ги татка си и мајка си, како што Господ, твојот Бог, ти заповеда, за да живееш долго и за да ти биде добро на земјата, што Господ, твојот Бог, ти ја дава.
(Второзаконие 5:16)

Исполнувањето на оваа заповед Бог го наградува со долг и добар живот на земјата. "за да живееш долго и за да ти биде добро на земјата".
Бог толку ја нагласил грижата кон родителите што за прекршувањето на оваа заповед, санкцијата било смртна казна!
"Кој ќе ги проколне татка си или мајка си нека биде погубен.”
(Излез 21:17)

Во Новиот Завет почитта и грижата кон родителите исто така е повторена од Исус Христос и од апостолите.
Тука ќе ги повторам стиховите кои Мариа Магдалена ги наведе:

“Деца, на родителите свои бидете им послушни во се, зашто тоа Му е благоугодно на Господа!“
(Колошјаните 3:20)

“Вие деца, бидете им послушни на родителите свои, во името на Господа, зашто тоа е справедливо. Почитувај ги татка си и мајка си - тоа е првата заповед со ветување, за да ти биде добро, и да живееш долго на земјата
(Ефешјаните 6:1-3)

Интересна е тука забелешката на апостолот дека, иако ова било 5тата заповед од 10-те Божји Заповеди, сепак ова е првата заповед со ветување (награда!)

Исто така интересно е да се спомне дека кога Исус, како по обичај, се препирал со фарисеите и книжниците тој во една прилика ги укорил нив заради нивното лукаво прекршување на оваа заповед заради некои си свои традиции (човечки преданија).

"Тогаш фарисеите и книжниците, од Ерусалим, Му пристапија на Исуса и рекоа: ”Зошто Твоите ученици го престапуваат преданието на старите? Бидејќи не си ги мијат рацете, кога јадат леб.” А Тој во одговор им рече: „Зошто и вие ја престапувате Божјата заповед, заради вашето предание? Зашто Бог рекол: ‘Почитувај ги татка си и мајка си,’ и ‘Кој го злоречува татка си или мајка си, со смрт нека умре;’ а вие велите: кој ќе му рече на татка си, или на мајка си: ‘Она со што би можел да се ползуваш од мене, Му е подарено на Бога, тој не треба да дава на татка си или мајка си;’ и така го укинавте Божјиот збор заради вашето предание. Лицемери! Добро Исаија пророкуваше за вас, велејќи: ’Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене. Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.’”
(Матеј 15:1-9)

(Забелешка: Верувам дека Исус слично би ги искарал и денешниве православци кои, исто така, заради своите преданиа ги прекршуваат Божјите Заповеди)

Исус Христос уште како мал (12 годишна возраст) им бил послушен на Своите родители.

И слезе со нив и дојде во Назарет, и им беше послушен.
(Лука 2:51)

Толку би додал јас на оваа тема, иако не верувам дека оваа тема би произвела некоја посебна дискусија на форумов. Познато е дека кај сите верници присутни на овој подфорум (муслиманите, христијаните, православците, атеистите итн.) грижата кон родителите е императив.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 23:36
Eve nesto interesno vo prilog na ovaa tema:

Amerikanka – medicinska sestra

Vijest o svom prelasku na islam poslala je medicinska sestra iz Amerike pod naslovom : ”Dobrocinstvo prema roditeljima me je povuklo da primim islam”. Ona kaze: ” Prvi put sam cula o islamu dok sam pratila neki televizijski program. Smijala sam se podacima koje sam slusala. Nakon toga proslo je godinu dana otkako sam prvi put cula za islam do mog sljedeceg susreta s njim. Medjutim, gdje? U bolnici u kojoj sam radila. Dosla su dva bracna druga i u njihovoj pratnji starica, tesko bolesna. Bila je to majka, njen sin i snaha. Snaha bi sjedila pored majke i stalno gledala u nju. Ja, dok bih obavljala svoju duznost posmatrala bih ovu djevojku. Gledala bih je kako stalno place, brise svoje suze, pa place, brise suze i tako neprestano.

Jednom sam je upitala za razlog tog njenog silnog placa, pa me je obavjestila da je zajedno sa svojim suprugom dosla iz druge drzave da potraze za njegovu majku lijeka. Dok je pricala sa mnom plakala je i molila za ozdravljenje stare majke. Mnogo sam se zacudila njenom slucaju. Dolazi iz druge drzave sa svojim muzem kako bi pronasli lijeka za njegovu majku?!”

Ova amerikanka kaze: ” Tada sam se sjetila svoje majke. Gdje je moja majka? Nisam je vidjela vec cetiri mjeseca! I jos uvijek razmisljam o svojoj posjeti njoj! Nisam cesto posjecivala rodjenu majku , a sta bi bilo da je to majka mog supruga?! Zadivio me je postupak ovih bracnih drugova, jer je starica bila u teskom stanju, bila je blize smrti nego zivotu. Ali, vise me je zadivio postupak snahe! Sta nju briga za majkom njenog covjeka?! Zar da sebe slama zbog starice, a bila je preljepa djevojka?! Zbog cega sve ovo?

Zamisljala sam sebe na mjestu ove starice, kako bih voljela i kako bih bila presretna da mene moja djeca ovako paze! Mnogo sam zavidjela ovoj starici na ljubavi njene djece! Bracni drugovi su sjedili uz staricu cijelo vrijeme, nisu je napustali. Dolazili su joj pozivi izvana, vjerovatno ostala djeca ove majke raspituju se za njeno stanje.

Jednog dana usla sam u salu za cekanje u kojoj se nalazila i ova mlada djevojka, snaha bolesne majke, pa sam iskoristila priliku da je upitam o onome sto sam htjela. Pricala mi je o pravima roditelja u islamu. Zadivio me polozaj koji islam pridaje roditeljima, nacin ophodjenja s njima na koji islam podstice! Nakon nekoliko dana starica je umrla. Njen sin i snaha mnogo su plakali, kao da su ostali sirocad iza svoje majke.

Mnogo sam razmisljala o postupku ovo dvoje mladih i onome sto sam saznala o pravima roditelja u islamu. Poslala sam zahtjev jednom od islamskih centara trazeci od njih literaturu o pravima roditelja. Nakon citanja ove literature osjetila sam nesto u svojim prsima kao nikada do tada. Zamisljala sam sebe kao majku! Zamisljala sam svoju djecu kako me vole, raspituju se i brinu za moje stanje sve do kraja mog zivota!

Ovaj lijepi osjecaj podstaknuo me je da iskazem svoju pripadnost islamu! Ovaj lijepi osjecaj ponukao me je da izgovorim: ”LA ILAHE ILLALLAH, MUHAMMEDUN RESULULLAH”, a od islama sam poznavala samo dobrocinstvo prema roditeljima! Hvala Allahu, udala sam se za covjeka koji je, takodje, primio islam. Rodila sam djecu i Allaha molim za njihovu uputu. Ja sam danas Ummu Abdul-Melik! Molite Allaha za mene i moju djecu, za nasu postojanost u vjeri!”

Preuzeto sa predavanja ”Moja majka” sejha Halida Rasida – Casopis ”El-Asr”

Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 23:45
Еве уште нешто:

МАЈКО МОЈА,МИ НЕДОСТАСУВАШ НАЈПОВЕЌЕ НА СВЕТОТ!

„Мојата мајка имаше само едно око.Ја мразев...беше срамота за мене.Во нашето школо спремаше храна за учителите и за нас.
Еден ден додека уште бев во тоа основно школо,мајка ми влезе во класот и ме поздрави.Ми беше толку многу срам.Како можеше тоа да ми го направи?Ја игнорирав,и упатив поглед полн со омраза и побегнав.Подоцна сите мои пријатели ми се подсмеваа и ми велеа:Блјак твојата мајка има само едно око!
Пропаднав в земја и посакав мојата мајка да ја нема...Кога повторно ја видов станав и и реков:-Ако повторно мислиш да ме правиш предмет на исмејување подобро ти е да умреш.
Мајка ми ништо не ми одговори..
Не застанав ни за момент да размислам што реков,бев полн со омраза и бес во себе.Бев незаинтересиран за нејзините чувства..Едноставно што сакав е да побегнам што подалеку и да немам никаков контакт со неа.

Во подоцнежниот живот учев многу и тешко.Така да добив шанса да одам во Сингапур и да студирам...Бев пресреќен!Се оженив,купив куќа и добив свои деца.Бев среќен со својот живот,со своите деца иако живеев во друга земја.

Но еден ден дојде мојата мајка да ме посети...Ме немаше многу години видено,а и внуците исто.Се појави на вратата.Моите деца почнаа да ја исмејуват.Јас почнав да и се дерам како може само така да се појавува непоканета.Се дерев:-Како можеш да доаѓаш туку така и да ми ги плашиш децата?Гони се оттука и да не те гледам!

Мојата мајка само тивко одговори:„Извинете мора да сум ја погрешила куќата„ и замина...

После неколку години дојде писмо кај мене.Повикан сум на матурска.Ја излажав жена ми дека треба да одам на службен пат.После прославата,од радозналост свратив до стариот дом.Кога ме видоа соседите ми рекоа дека е веќе мртва.Нит една солза не пуштив.Ми дадоа едно писмо и ми рекоа дека е од неа...

„Мил мој сине
Мислев на тебе цело време.
Извини што така упаднав во твојата куќа и ти ги исплашив децата.
Ми беше драго дека си успеал во работата и дека ќе дојдеш на прослава овде.
Јас можеби нема ни да станам од креветот да те видам.
Жал ми е што секогаш те срамев и ти бев терет.

Гледаш, кога беше мал се случи една несреќа и го изгуби едното око.
Како мајка неможев да поднесам да растеш со едно око.
Докторите те прегледаа и ми рекоа дека е можно.
Тогаш јас ти го дадов моето...
Бев пресреќна кога знаев дека мојот син,го гледа светот за мене со тоа око...

Со љубов,Секогаш за тебе
Твојата мајка..

----
П.С. Текстов го позајмив од Ефендија.

Постирано од: ZlatniLiljan
Датум на внесување: 26.Февруари.2008 во 23:54
ALLAH HU EKBER!! ALLAH HU EKBER!!  ALLAH HU EKBER!!!

Mornici mi prelazea po mojava koza, Allah da te nagradi brat Omer(a i na bratot efendija isto) za vasite postovi.. navistina premnogu poucno.

-------------
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 00:35
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Еве уште нешто:

МАЈКО МОЈА,МИ НЕДОСТАСУВАШ НАЈПОВЕЌЕ НА СВЕТОТ!

„Мојата мајка имаше само едно око.Ја мразев...беше срамота за мене.Во нашето школо спремаше храна за учителите и за нас.
Еден ден додека уште бев во тоа основно школо,мајка ми влезе во класот и ме поздрави.Ми беше толку многу срам.Како можеше тоа да ми го направи?Ја игнорирав,и упатив поглед полн со омраза и побегнав.Подоцна сите мои пријатели ми се подсмеваа и ми велеа:Блјак твојата мајка има само едно око!
Пропаднав в земја и посакав мојата мајка да ја нема...Кога повторно ја видов станав и и реков:-Ако повторно мислиш да ме правиш предмет на исмејување подобро ти е да умреш.
Мајка ми ништо не ми одговори..
Не застанав ни за момент да размислам што реков,бев полн со омраза и бес во себе.Бев незаинтересиран за нејзините чувства..Едноставно што сакав е да побегнам што подалеку и да немам никаков контакт со неа.

Во подоцнежниот живот учев многу и тешко.Така да добив шанса да одам во Сингапур и да студирам...Бев пресреќен!Се оженив,купив куќа и добив свои деца.Бев среќен со својот живот,со своите деца иако живеев во друга земја.

Но еден ден дојде мојата мајка да ме посети...Ме немаше многу години видено,а и внуците исто.Се појави на вратата.Моите деца почнаа да ја исмејуват.Јас почнав да и се дерам како може само така да се појавува непоканета.Се дерев:-Како можеш да доаѓаш туку така и да ми ги плашиш децата?Гони се оттука и да не те гледам!

Мојата мајка само тивко одговори:„Извинете мора да сум ја погрешила куќата„ и замина...

После неколку години дојде писмо кај мене.Повикан сум на матурска.Ја излажав жена ми дека треба да одам на службен пат.После прославата,од радозналост свратив до стариот дом.Кога ме видоа соседите ми рекоа дека е веќе мртва.Нит една солза не пуштив.Ми дадоа едно писмо и ми рекоа дека е од неа...

„Мил мој сине
Мислев на тебе цело време.
Извини што така упаднав во твојата куќа и ти ги исплашив децата.
Ми беше драго дека си успеал во работата и дека ќе дојдеш на прослава овде.
Јас можеби нема ни да станам од креветот да те видам.
Жал ми е што секогаш те срамев и ти бев терет.

Гледаш, кога беше мал се случи една несреќа и го изгуби едното око.
Како мајка неможев да поднесам да растеш со едно око.
Докторите те прегледаа и ми рекоа дека е можно.
Тогаш јас ти го дадов моето...
Бев пресреќна кога знаев дека мојот син,го гледа светот за мене со тоа око...

Со љубов,Секогаш за тебе
Твојата мајка..

----
П.С. Текстов го позајмив од Ефендија.

плачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачењеплачење
Ах бре Г-н Ефендија, те има-и кога не си на форум...и не ме оставаш рамнодушна...големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 00:59
Навистина трогателна приказна. Верувам дека не е вистинска случка и затоа ќе си дозволам да ја критикувам мајката во горната приказна.
Сметам дека таа направила многу погрешен избор.
1. Да му кажела благовремено на своето синче дека таа му го подарила окото, тој ќе ја сакал премногу и тие ќе си имале убав семеен живот, а тој ќе бил горд на својата мајка.
2. Но бидејќи не му кажала, тој со своите ниски морално-етички стандарди ја мразел, се срамел од неа и се одалечил од неа. Тие имале лош семеен живот, таа имала несреќен живот со отсуство на љубовта од својот син. По нејзината смрт, откако син и дознал за окото, тој сигурно паднал во голема депресија и сигурно до крајот на животот го гризела совеста како можел да и го направи сето тоа на мајка си.

Заклучок:
- На мајката и се родила опак син
- Мајката го направила погрешниот избор (2).

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 01:08
размислување А-бе Евангелос...
Ќе пукнам.......неможам више...газење%20од%20смеење

Но приказната сепак ми се допаѓа, бидејќи навистина, силна е мајчината љубов, и кога би била вистинита, мајката би се жртвувала за детето. Сепак, тоа е само приказна, нели...

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 01:21

Гарант откако синот дознал колку ја оплескал, не можејќи да го издржи гризот на совеста, си рекол:

"Навистина бев ѓубре. Не заслужувам да гледам низ ова око. Ова око некогаш го гледало светот со пожртвувана љубов и сочувство, а до сега гледаше низ темнината на моето закоравено срце. Затоа ќе го извадам и ќе го погребам со мајка ми."

И потоа си го извадил окото загриженост

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 01:26
Знаеш, грижата на совест е опасна работа...особено, откако лицата кон кои ја чувствуваме истата не се веќе меѓу живите, а уште повеќе-ако тоа биле наши родители.

Расказов, тематски само, ме потсетува на расказот “Грев“ од Иван Цанкар.

Дефинитивно, за мене текстов “МАЈКО МОЈА,МИ НЕДОСТАСУВАШ НАЈПОВЕЌЕ НА СВЕТОТ!“ е убав и вреден за размислување.

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 01:44
Мариа, зарем не гледаш во сржта на оваа приказна нешто христијанско? Христијанска паралела?

1. Детето го губи окото.
1. Човекот паѓа во грев.

2. Мајката се сожалува на детето.
2. Бог се сожалува на човекот.

3. Мајката го жртвува своето око за детето.
3. Христос го жртвува Својот живот за човекот.

4. Мајката ослепе, за синот да гледа.
4. Христос умре, за човекот да живее.

5. Детето ја мрази мајка си.
5. Човекот го мрази Бог.

6. Мајката му ја изразува својата љубов на детето по својата смрт.
6. Христос преку евангелието ја изразува Својата љубов кон човекот по Својата смрт.

7. Доколку детето се покае и ја прифати љубовта од мајка си, тоа ќе продолжи да гледа во животот.
7. Доколку човекот се покае и ја прифати Божјата љубов, тој ќе добие вечен живот.
љубов

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 01:52
Пред конечно да си легнам, јас сега ќе ти речам од срце: Блазе си им на тие родители што те имаат толку умен...и слава му на Бога што направил од Тебе ваков христијанин.

Зар смеам после ова да се дрзнам да коментирам и да пишувам на Вероисповед? Немам зборови...
Можам само да учам од тебе...црвенеењецрвенеењецрвенеење

-------------

Постирано од: Sandokan
Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 03:07
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Мариа, зарем не гледаш во сржта на оваа приказна нешто христијанско? Христијанска паралела?

1. Детето го губи окото.
1. Човекот паѓа во грев.

Paga radi sopstvenata strast..da ne go gledaat drugite kakva sakata majka ima..kompleks na poveketo mladi deneska(pr.se srami da kaze kako zivee doma,dali e siromasen,ima bolna majka i itn.)

2. Мајката се сожалува на детето.
2. Бог се сожалува на човекот.

Majkata sekogas go zali deteto toa e dar od Boga i milost kon lugeto.Bog sekogas se sozaluva na covekot.Vo eden hadis se prenesuva deka Bog e pomilozliv od majka koja go pregrnala svoeto dete za da ne go frli vo ogan.Koga ke go stori taa toa..nikogas!Taka i Bog ne saka da go frli vo ogan nikogo,sem koga samiot covek ke go zasluzi toa so dokazite koi gi ima od Bog.

3. Мајката го жртвува своето око за детето.
3. Христос го жртвува Својот живот за човекот.
Kakvi sporedbi pravis i jas ti se cudam.Normalno deka site pratenici se zrtvuvale da ja dostavat vistinata do lugeto,megu koi i Avram i Noe..no ako mislis deka nekoj drug umrel za tvoite denesni grevovi..grdno se varas.Pa toa i malo dete ke go rezonira deka sekoj za sebe ke si go nosi teretot na sudniot den..Duri i majka svoeto dete ke go otfrli zaradi tezinata na kaznata..

4. Мајката ослепе, за синот да гледа.
4. Христос умре, за човекот да живее.
]
Majkata ima cuvstvo daruvano od Bog,a nezahvalnikot na ona sto Bog mu go ima daruvano ke vozvrati kako nemu mu odgovara...Bog e ziv i vecen e nikogas ne e ni roden nitu umrel.Zalam sto taka mislis za Bog.Se nadevam deka nekoj den ke ja razberes negovata golemina.

5. Детето ја мрази мајка си.
5. Човекот го мрази Бог.

Sekoj nevernik,ohol go mrazi Bog i sekoj onoj koj ne se povinuva na negovata odredba.Evreite ne go prifatija Isus..hristijanite ne go prifatija Muhamed.Ima li pogolema nepravda od otfrlanje na Bozjite zborovi i negoviot posleden verozakon na zemjata.

6. Мајката му ја изразува својата љубов на детето по својата смрт.
6. Христос преку евангелието ја изразува Својата љубов кон човекот по Својата смрт.

Da samo vo koe od evangelijata..spored Matej,Luka,Jovan ili Marko..Jas go Baram evangelieto spored Isus koe mu e objaveno od Bog.A toa e vrateno gore na neboto od prosta pricina da mu otstapi mesto na Qur'anot.

7. Доколку детето се покае и ја прифати љубовта од мајка си, тоа ќе продолжи да гледа во животот.
7. Доколку човекот се покае и ја прифати Божјата љубов, тој ќе добие вечен живот.

Dokolku covek ja bara vistinata i ja prifati bezuslovno(pr.zs Bog gi izbral muslimanite..nikogas nema da stanam terorist..itn) toj ke bide vo vecnosta..no vo rajot..Tesko mu na onoj koj ja dobie vecnosta vo pekolot.
љубов

-------------
Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)       

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 12:30

Eve nesto interesno vo prilog na ovaa tema:

Amerikanka – medicinska sestra

Vijest o svom prelasku na islam poslala je medicinska sestra iz Amerike pod naslovom : ”Dobrocinstvo prema roditeljima me je povuklo da primim islam”. Ona kaze: ” Prvi put sam cula o islamu dok sam pratila neki televizijski program. Smijala sam se podacima koje sam slusala. Nakon toga proslo je godinu dana otkako sam prvi put cula za islam do mog sljedeceg susreta s njim. Medjutim, gdje? U bolnici u kojoj sam radila. Dosla su dva bracna druga i u njihovoj pratnji starica, tesko bolesna. Bila je to majka, njen sin i snaha. Snaha bi sjedila pored majke i stalno gledala u nju. Ja, dok bih obavljala svoju duznost posmatrala bih ovu djevojku. Gledala bih je kako stalno place, brise svoje suze, pa place, brise suze i tako neprestano.

Jednom sam je upitala za razlog tog njenog silnog placa, pa me je obavjestila da je zajedno sa svojim suprugom dosla iz druge drzave da potraze za njegovu majku lijeka. Dok je pricala sa mnom plakala je i molila za ozdravljenje stare majke. Mnogo sam se zacudila njenom slucaju. Dolazi iz druge drzave sa svojim muzem kako bi pronasli lijeka za njegovu majku?!”

Ova amerikanka kaze: ” Tada sam se sjetila svoje majke. Gdje je moja majka? Nisam je vidjela vec cetiri mjeseca! I jos uvijek razmisljam o svojoj posjeti njoj! Nisam cesto posjecivala rodjenu majku , a sta bi bilo da je to majka mog supruga?! Zadivio me je postupak ovih bracnih drugova, jer je starica bila u teskom stanju, bila je blize smrti nego zivotu. Ali, vise me je zadivio postupak snahe! Sta nju briga za majkom njenog covjeka?! Zar da sebe slama zbog starice, a bila je preljepa djevojka?! Zbog cega sve ovo?

Zamisljala sam sebe na mjestu ove starice, kako bih voljela i kako bih bila presretna da mene moja djeca ovako paze! Mnogo sam zavidjela ovoj starici na ljubavi njene djece! Bracni drugovi su sjedili uz staricu cijelo vrijeme, nisu je napustali. Dolazili su joj pozivi izvana, vjerovatno ostala djeca ove majke raspituju se za njeno stanje.

Jednog dana usla sam u salu za cekanje u kojoj se nalazila i ova mlada djevojka, snaha bolesne majke, pa sam iskoristila priliku da je upitam o onome sto sam htjela. Pricala mi je o pravima roditelja u islamu. Zadivio me polozaj koji islam pridaje roditeljima, nacin ophodjenja s njima na koji islam podstice! Nakon nekoliko dana starica je umrla. Njen sin i snaha mnogo su plakali, kao da su ostali sirocad iza svoje majke.

Mnogo sam razmisljala o postupku ovo dvoje mladih i onome sto sam saznala o pravima roditelja u islamu. Poslala sam zahtjev jednom od islamskih centara trazeci od njih literaturu o pravima roditelja. Nakon citanja ove literature osjetila sam nesto u svojim prsima kao nikada do tada. Zamisljala sam sebe kao majku! Zamisljala sam svoju djecu kako me vole, raspituju se i brinu za moje stanje sve do kraja mog zivota!

Ovaj lijepi osjecaj podstaknuo me je da iskazem svoju pripadnost islamu! Ovaj lijepi osjecaj ponukao me je da izgovorim: ”LA ILAHE ILLALLAH, MUHAMMEDUN RESULULLAH”, a od islama sam poznavala samo dobrocinstvo prema roditeljima! Hvala Allahu, udala sam se za covjeka koji je, takodje, primio islam. Rodila sam djecu i Allaha molim za njihovu uputu. Ja sam danas Ummu Abdul-Melik! Molite Allaha za mene i moju djecu, za nasu postojanost u vjeri!”

Preuzeto sa predavanja ”Moja majka” sejha Halida Rasida – Casopis ”El-Asr”

]Да...само во исламот е присутна грижата за родителите. Оваа жена доживеала вистинско просветлување и спасение со тоа што се преобратила во ислам, Алах да ја нагр(а)ди...
Која е смислата на постов?
Грижа за родителите или пак конвертирање во ислам?збунетост

-------------

Постирано од: the king
Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 13:08
efendija pofalba i od mene za temava...

ova e smo uste edna tema koja go pokazuva na delo islamskiot humanizam, milozlivost, uctivost i pocit...

ova e uste eden dokaz deka islamot e bozjata vera...

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 13:15
Originally posted by the king the king напиша:

А се друго е-ѓубре според вас, тоа е единственото што ми се разјасни на форумов, особено последниве 2-3 дена.

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 14:34
Mene ushte ne mi e odgovoreno na prashanjeto:

Sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?

Kakov e stavot na sherijatiot vo vrska so ova vo odnos na roditelite i kakov e vo odnos na decata? Na krajot, kako treba decata vo toj sluchaj da se odnesuvaat prema roditelite?

-------------

Постирано од: apce
Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 19:36
mesi, i jas go cekam odgovorot na ova prasanjeзбунетост
ama ocigledno nema da go dobieme

-------------
apce

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 19:40
Ke go dobieme.

Nash*te chlenovi se gordi i iskreni muslimani i kako takvi sekogash ja zboruvaat vistinata. Ponekogash im faka malu vreme za da go pronajdat odgovorot, no na krajot sekogash se javuvaat.

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 21:23
Mesi prvo toa sto go imas na um nema da go ostvaris, so tek na vreme stana mnogu providen, jasno ti se citaat namerite sto gi imas, a koi ne prestavuvaat nisto drugo osven oskvarnuvanje na Islam. Se navrativ na temata konvertiti vo Islam kade sto imavte prasanje do efendijata (mislam zidarski go imase postaveno), a on ima pisano post  koj glasi Averzijata (odpadnistvoto) od Islam koe prestavuva i objasnuvanje od golem islamski naucnik dr. Jusuf el Kardavi. Kade e premnogu ubavo elaboriran problemot na odpadnistvoto od Islam, no vie ne bevte zadovolni od toj odgovor, se somnevam od pricina sto ne ste dovolno kompetentni i isllamski potkovani da go razberete toa objasnuvnje, pa barate nas stav za Serijatski propis kako nie podobro da znaeme od dr. Kardavi.. Cisto se somnevm deka sakate da doznaete nesto povece za Islam, naprotiv, vie se nosite od vasiot intelekt i skromnoto znaenje sto go imate za Islam, so edna cel da go oskvarnavite Islam, i da gi omalovazete muslimanite. Ne gledam pricina zosto da ti se odgovori na tvoeto prasanje, koga sum siguren deka povtorno nema da go prifatete odgovorot (a celta jasno ti se cita),, toa za tebe ce bide kako na dete od prvo odelenie da mu elaboriras temi od Poslediplomski studii od nekoja naucna oblast, a od druga strana toa dete se smeta za doktor na nauki i e spremno da gi pobie faktite koi ce mu se navedat! 

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 21:37
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by the king the king напиша:

А се друго е-ѓубре според вас, тоа е единственото што ми се разјасни на форумов, особено последниве 2-3 дена.

Ќе може ли да дознаеме од кои постови тоа ти се разјасна?

Датум на внесување: 27.Февруари.2008 во 23:23

jas sum relativno nova na forumot, redovno citam sto se slucuva na podforumot veroispoved megutoa retko postiram bidejki ne sum dovolno potkovana za toa.E,sega navistina bi sakala da go znam odgovorot na prasanjeto sto go postavi Mesi i toa bez nikakvi zadni nameri. Cisto od sto sakam da znam. Blagodaram

-------------
apce

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 01:48
jas sum relativno nova na forumot, redovno citam sto se slucuva na podforumot veroispoved megutoa retko postiram bidejki ne sum dovolno potkovana za toa.E,sega navistina bi sakala da go znam odgovorot na prasanjeto sto go postavi Mesi i toa bez nikakvi zadni nameri. Cisto od sto sakam da znam. Blagodaram (apce)

Neizbježno pitanje onima koji prihvate islam, a ostave vjeru u kojoj su do tada bili, jeste kako su roditelji, rodbina i prijatelji prihvatili prelazak na islam?

PIERRE VOGEL(Salahudin Ebu Hamza)  :
Roditelji su, hvala Bogu, imali razumijevanja. Također i moja nena(baba). Često razgovaramo o islamu i sve što im pričam, predočim im dokaze za to. Oni nemaju protudokaze. Ja nisam ni od koga ništa ukrao niti sam ikoga ubio. Život sam uredio prema Šerijatu i oni zbog toga ne mogu ništa prigovoriti. I dalje ih volim kao i prije. Moj se odnos prema njima nije nimalo promijenio. Ako pokušavaju da mi nešto prigovore, svjesni su da nemaju dokaza pri sebi i zato su se pomirili sa mnom ovakvim kakav sam. Hvala Allahu na tome.

-------------

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 01:56

Prethodno pitanje sam ti postavio i iz drugog razloga. Velik broj ljudi, mahom omladine, primi islam ili se kao rođeni muslimani koji je nisu prakticirali vrate vjeri. Oni imaju problema s roditeljima koji tu promjenu ne mogu prihvatiti, ili roditelji često imaju problema s njima, pa nastanu problemi u porodici. Koji je, po tebi, najbolji način da se ti problemi riješe?

Vogel: Ja sam uvijek bio principijelan. Ako je Božiji Poslanik zabranio rukovanje sa ženom koja nije bliži rod, držao sam se toga. Ali nisam im grubo objašnjavao te propise. Uvijek sam to pokušavao uraditi na mudar način. Trudio sam se da shvate da ako je nešto Allah naredio pa porodica to neće prihvatiti, onda nije kriva vjera nego porodica koja se ne želi pomiriti s tim. Svaki čovjek mora slijediti Allahove propise.

Naravno, ako porodica ne zna ili ne razumije te propise, musliman je dužan da im to objasni na najljepši mogući način. Ako je porodica muslimanska, ali ne prakticira islam, a onda se sin ili kćerka vrate islamu i počnu ga prakticirati, pa sin počne prakticirati sunnet, pusti bradu ili se kćerka pokrije, a roditelji se tome suprotstavljaju, treba se lijepo odnositi prema njima. Trebaju biti blagi u ophođenju s roditeljima i strpljivi. Nipošto ne smiju pokidati veze s njima i stalno trebaju moliti Allaha da ih uputi.

-------------

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 02:01
ZlatniLiljan, prashanjeto beshe mnogu ednostavno:

Sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ?

Znachi ako postirash neshto, toa treba da bide zakonot, a ne prikazni za nekoi lugje, koj sto napravil i koj sto rekol.

Nemam nikakvi specijalni nameri, samo sakam da doznaam kako glasi sherijatskiot zakon, ne kako nekoj si go tolkuva ili kako bi sakal lichno da napravi.

-------------

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 06:49
PISMO JEDNE MAJKE

Sine moj! Ovo je pismo od tvoje sirote majke. Stid me je što pišem, nakon nesigurnosti i dugog čekanja uzela sam pero nekoliko puta, ali su mi suze smetale. Nekoliko su mi puta prestale suze, ali mi srce nije dopustilo. O, sine moj! Nakon dugo vremena vidim da si porastao, postao zreo i lijepo usklađuješ stvari. Imam jedno pravo, da barem pročitaš ovo pismo, a kasnije, ako želiš, pocijepaj ga kao što si učinio s mojim srcem.

O, sine moj! Prije 25 godina za mene je bio jedan veoma radostan dan kad mi je doktorica rekla da sam u drugom stanju. Majke dobro znaju značaj ovih riječi, to je mješavina sreće i radosti s početkom uznemiravanja i mnogih promjena u organizmu. Poslije ovoga, držala sam te 9 mjeseci u svom stomaku, ustajala sam s teškoćom, spavala sam s teškoćom, hranila sam se i disala s teškoćom i pored toga, ništa mi nije umanjivalo ljubav prema tebi. Naprotiv, iz dana u dan ona se sve više povećavala i jedva sam čekala da te vidim.

Nosila sam te, sine moj, uz poteškoću za poteškoćom, bol za bolom, radovala sam se tvojim pokretima (u stomaku), radovala sam se povećanju tvoje tjelesne tježine koja za mene nije bila teška. To su bile duge muke, a kasnije dolazi ona noć kad nisam ni oka sklopila. Imala sam toliko veliki bol da to nijedno pero ne može zapisati, a niti jezik opisati. Nekoliko puta sam se suočila oči u oči sa smrću, a onda si se pojavio ti, tvoj plač se miješao s mojom radošću i odstranio bol i rane.

Sine moj! Godine su prolazile, a ja sam te držala u naručju, kupala sam te svojim rukama, spavao si u mom naručju, dojila sam te svojim mlijekom, ostajala sam bez sna samo da bi ti spavao, umorno sam te po cijeli dan držala, samo da bi ti bio radostan, da bih radosno gledala tvoj osmijeh, nestrpljivo sam čekala da ti od mene nešto zatražiš, pa da ti to svim srcem dam, a to je za mene bio vrhunac zadovoljstva. Prolazili su dani i noći, a ja sam nastavila u ovom stanju, sretna dojilja, vrijedna služavka i gladna, sve dok nisi porastao i postao momak. Na tebi se pokazaše prvi znaci zrelosti, a ja sam tražila na sve strane da tebi nađem lijepu nevjestu.

Dođe svadbeni dan, a meni se odvojilo srce, potekle su mi suze radosti za tvoj novi život, kao i za rastanak s tobom. Prošli su teški dani i vidim da nisi više onaj koga poznajem, negirao si me i zaboravio moje pravo. Prolaze dani, a ja te ne viđam, ne čujem tvoj glas. Zamrzio si osobu koja se prema tebi lijepo ponašala.

O, sine moj! Tražim samo malo. Imaj me u vidu, barem u ravni sa svojim drugovima, stavi i mene na listu svojih mjesečnih obaveza, da bih te samo malo vidjela.

Sine moj! Oslabila sam, umorile su me patnje, a i bolest me je snašla, s teškoćom ustajem, krećem se s teškoćom i opet moje srce sije ljubav prema tebi. Ako te neko jednog dana bude poštovao, bio bi mu zahvalan čitavog života, a tvoja majka toliko ti je dobra učinila, a ti se ne osvrćeš na nju, ponašala se lijepo prema tebi, a ti je ne nagrađuješ. Bila je godinama tvoja služavka, a ti zaboravio sve, dokle je stigla tvoja velikoumnost!

Sine moj! Kad god čujem nešto lijepo o tebi radujem se i ja, jer si moj rod, ali čudim se kakav sam grijeh učinila što me ne posjećuješ i ne želiš da me očima vidiš. Da li sam ti ikada uskratila pravo prema meni?! Stavi me u najmanju ruku u položaj jedne obične služavke i daj joj njenu zaslugu. Pokazi malo blagosti prema meni, daj mi moju nagradu i ponašaj se lijepo prema meni, jer Allah voli one koji se dobro ponašaju.

O, sine moj! Želim da te vidim, ne želim ništa više od toga. Dopusti da vidim oblik lica tvog!

O, sine moj! Srce mi plače, a suze same teku. Ti nastavljaš svoj život, a ljudi pričaju o tvom dobrom moralu i uvažavanju prema njima.

O, sine moj! Zar nije došlo vrijeme da se tvoje srce smiluje jednoj starici koja je prepatila i koju želja za tobom ubi od čekanja. Razorio si njena osjećanja, razljutio si njeno srce u toj mjeri da su joj se i suze osušile na očima.

Ne žalim se i ne molim se protiv tebe, ne pokazujem svoju ljutnju. Ukoliko moja dova prijeđe oblake i stigne do vrata neba, stići će te moja kletva, a nad tobom i tvojom porodicom slit će se nesreća.

Ne, neću to učiniti, ti i dalje ostaješ duša moja, sreća i proljeće mog života. Uvjeri se, sine moj. Kosa počinje da ti bijeli, proći će godine i ti ćeš ostarjeti, a nagrada je prema radu. Napisat ćeš pismo sinu svom sa suzama u očima, kao što ja tebi pišem. I znaj da kod Allaha sakupljaju se žalbe.

O, sine moj! Boj se Allaha zbog svoje majke, zaustavi joj suze, obraduj je u njenoj nesreći, a zatim, ako želiš, pocijepaj njeno pismo. I znaj, ko čini dobro, sebi ga čini, a ko se loše ponaša, sebi štetu nanosi.

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 09:09
Пратеникот Мухаммед а.с. рекол: “Далеку нека е, далеку нека е и далеку нека е оној кај кого неговите родители, еден или двајцата, ќе доживеат старост-а нема да влезе во џеннетот (рајот) поради нив“.

-------------

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 09:54
Ova ne e tema za mene, ama sepak nesto me tera da napisam nesto .... grizata za moite roditeli dodeka ziveeja voopsto ne bese od nikakvi verski pobudi.

Procitav tuka nekoja prikaska zamedicinska sestra.... jas imam edna prikaska od mojot zivot .... i samo ke kazam deka dodeka jas se plasev za necij zivot , zenata muslimanka koja od nekoi pricini bese isto tamo mi rece :

ama zeno sto places i se sekiras , sto e od Alah, toa e..

Vo nejzinite zborovi nitu osetiv davanje na nekoj pottik za nadez ili borba , ednostavno i mnogu ladno, Alah taka saka ...

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 10:01

ova e prasanjeto na Mesi,sto i licno mene me interesira. pa zatoa pak ke zamolam da se odgovori.

efendija, kalifah, pustinski vasite odgovori sekogas se iscrpni i potkrepeni so argumenti ve molam odgovorete i na ova prasanje. blagodaram

-------------
apce

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 13:04
Originally posted by apce apce напиша:

Mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ? Ova me interesira kako konkretno e napishano.

ova e prasanjeto na Mesi,sto i licno mene me interesira. pa zatoa pak ke zamolam da se odgovori.

efendija, kalifah, pustinski vasite odgovori sekogas se iscrpni i potkrepeni so argumenti ve molam odgovorete i na ova prasanje. blagodaram

Одговорот барај го во темата Апостазија или Отпадништво од Ислам,мислам дека е на темата КОНВЕРТИТИ ВО ИСЛАМ.

Но,една работа треба да знаеш кога станува збор за Исламот.Не постои вистински муслиман кој го напуштил или ќе го напушти Исламот и ќе премине во Христијанство од убедување.

Датум на внесување: 28.Февруари.2008 во 13:11
Со оглед дека ги видовме ставовите на верите по прашањето за грижата на родителите,ќе го поставам ова прашање:

ЗОШТО ДЕНЕСКА ИМАМЕ ТОЛКУ МНОГУ СТАРЕЧКИ ДОМОВИ,,КОГА ОД ДРУГА СТРАНА ВЕЛИМЕ ДЕКА СИ ГИ САКАМЕ,ПОЧИТУВАМЕ И СЕ ГРИЖЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 09:34
ЗОШТО ДЕНЕСКА ИМАМЕ ТОЛКУ МНОГУ СТАРЕЧКИ ДОМОВИ,,КОГА ОД ДРУГА СТРАНА ВЕЛИМЕ ДЕКА СИ ГИ САКАМЕ,ПОЧИТУВАМЕ И СЕ ГРИЖЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?

Vakva tema ima vo podforumot semejstvo.... imame 2 tipa na starecki domovi :

gerijatriski domovi kade starite lica se smestuvaat poradi bolest i nemoznost samite da se grizat za sebe i imaat potreba od tugja nega , a nivnite deca poradi rabotnite obvrski ne se vo moznost da im ja pruzat taa 24 casovna potrebna nega.

i penzionerski domovi kade se smestuvaat stari lica , zdravi, korisnici na penzija, koi nemaat svoj dom.

e sega zosto tolku mnogu stari lica po domovite... ova e veke nadvor od temata veroispoved, a mozebi i ne e. Ne znaci deka toa e negriza za roditelite, koga navistina ne bi se grizele ne bi gi ni smestuvale tamu kade im e ovozmozena nega , a sepak milostiviot Bog ne im dava na site ubava starost i zdravje ...

Датум на внесување: 08.Март.2008 во 00:04
Nema serijatski sudovi ovde , no sekoj koj go napustil islamot ...a prethodno go prifatil dobrovolno se znae..zatoa prav musliman nikogas nema da go otfrli islamot zosto e spremen da ja prifati kompletno i celosno religijata..toa e tesko da go razberete , no znajte deka pred nekoj da bide sankcioniran ke bide povikan da dooobro obrazlozi zosto go napusta islamot i ke se sovetuva se dodeka ne se otkrijat vistinskite motivi..nekogas se parite nekogas materijalniot status ,a nekogas se raboti koi kako na primer , mediumska kampanja , lazni informacii i itn..nekogas samiot covek potpaga pod vlijanie na strastite i stanuva bukvalno satanist i go zamrzuva islamot,,bidejki e pod vlijanie na gavolot.Dali treba da bide ubien??
Ne! ima vreme da se povika ,da se leci dokolku e napadnat od demoni ili podobro receno , se ostava vreme da toj sto go prifatil ..zboram za serijatska drzava..sto vo denesno vreme ne postoi, no ima i drug nacin , a toa e proteruvanje i progon od svoeto mesto..deka obicno tie luge se malku i vo denesno vreme koga ziveaat milijardi luge ,faktot e jasen.Otpadnici od islamot skoro i da nema bidejki da bides prav musliman znaci mnogu raboti..od veruvanje do praksa.Ednostavno receno..koj ne se mmoli 5 pati na den ne e ni musliman za koj ke kazeme deka e od ubeduvanje ..taka i da nema da mu se sudi...Takviot vo denesno vreme ne ni ni trebal...ednostavno receno,Bog ne zavisi od brojot na vernici, nitu od toa dali se milijardi vo prasanje ili pomalku..toj zaradi poedinci megu nas koi se iskreni mozebi celi naselbi drzi da bidat nekazneti..se nadevam deka so moeto skromno znaenje do negde vi objasniv..no da kazam deka jas ne sum serijatski strucnjak..za toa postojat cel niz na islamski ucenjaci

-------------
Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)       

Датум на внесување: 08.Март.2008 во 00:15
Sandokan, samata pomisla deka, spored sherijatskiot zakon, vo Islamot se vleguva ispraveno na dve noze, a se izlaga legnat vo kovcheg, e krajno morbidno.

Do sega ne sum nashol nishto vo Islamot shto bi mi poprechilo da go prouchuvam i da go preporachuvam, no koga se soochiv so sherijatskiot zakon, seto toa drastichno se smeni.

I se ushte nemozham da sfatam kako mozhelo blagosta i ubavinata na onoj islam jas sto go poznavav da bide spoena so ovoj za koj zboruvame sega. I sega razbiram zoshto se pojavile sufistite. Tie nemozhele da go prifatat istoto onoa sto nemozham da go prifatam nitu jas!

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2008 во 00:26
Prifatil ili ne..toa e Bozjiot zakon..toa nema da ja smeni odredbata na Bog..tvoe e da proucuvas , a moe da povikuvam,nekogas sakame da ziveeme vo sopstven utopisticki son..no edna rabota ke ti napomenam..Islamot ima cel da go primeni kako cel serijatot,a toj instrument se lugeto.Lugeto ne se dorasnati deneska da go pocituvaat seрijatot kako sto treba i нема да го разберат тоа сто го зборам..Овој систем е строг но во таа мерка како сто лугето се спремни да го прифатат.Не велам дека нема друго решение некогаш,но шеријатот е јасен...прашање на времето е кога ќе се врати..но тогаш верувам дека секој ќе ја разбере пораката на исламот и казната на спротиставување на Божјите закони ,како и наградата за оние кои се верници..Сепак најбитна е вечната казна или вечниот мир.Јас се надевам дека секого од вас ќе го окупира вечниот мир.Што се битни правилата на играта кога нема кој да ја игра.Значи освен тоа што ти нешто си истражувал треба да напоменеш дека денес исламот нема инструменти односно луѓе кои тоа би го спровеле.Верувам дека ме разбра

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2008 во 00:30
Te razbiram, no za mene toa e idealistichki pogled na rabotite. Ne bi se povtoruval tuka, no onoa sto mislam sum go napishal ovde:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12318 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12318

-------------

Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 00:42
Originally posted by efendija efendija напиша:

Jas Mislam Deka Roditelite Treba Da Se Poshtovaat Mnogu. Ako Nemame Pochit Prema Nashiot Takto/Majka Znachi Navistina Nie Togash Sme Megu Nevernicite. A Potoa Se Rodi Pa Majkata Go Izrasnala Go Nauchila Da Se Odnesuvash Prema Drugite Luge I Mnogu Drugi Raboti. Tatkoto Raboti Za Sinot Pravi Se Dodeka Sinot Ne Napravai 19/20 Godini pa Potoa Negovo E Da Se Grishi Samiot Na Roditelite Treba Da Bide Najjzablagodaren Zato Shto Toa Shto Go Napravile Za Sinot E Premnogu. Pa Neka Bide Blagodaren Na Allaha Zatoa Shto Tolku Go  Zadovoli od Roditelite. Inache Temava e Zakon. Navistina Mi Se Svide Neka Sekoj Eden Gi Pokaze Negovite Chustva Prema Roditelite Da Vidime Koj Kakvo Mislenje Ima .. голема%20насмевка 

-------------
Nothing Remains !!

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 02:13
Zosto tolku malce muslimani ima po tie domovi?

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 02:17
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Brate,Neznam,Dali i imat Voopsto Muslimani vo Domovite!!!

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 02:18
Ima edna turcinka ili turcin, trekoa od turkska nacionalnost....bas na mtv1 bese skoro...

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 20.Март.2008 во 23:15
TI SI VINOVEN A POTOA DETETO       
Dosol nekoj covek kaj Halifata Omer ibn El-Hattab da se zali na svoeto dete poradi neposlusnost. H. Omer go povikal deteto da dojde pred nego i pocnal da go ukoruva velejci mu:
       - Zarem ne se plasis od Allah dz.s. poradi tvojata neposlusnost kon tatka si?
Deteto odgovorilo: Potpolno te razbiram O Vladaru na Pravovernite! No, dali tatko mi imase nekoi obvrski   kon mene?
      -    Sekako! Odgovoril H.Omer
- Te molam objasni mi gi Allah da ti se smiluva? reklo deteto.
H.Omer pocnal da mu gi objasnuva obvrskite: “ 1.Tatko ti bese dolzen da ti izbere dobra majka koja ce te vospituva; 2.da ti stavi dobro islamsko ime;3. da te pouci od Allahovata Kniga.”
Deteto reklo: O Vladaru na pravovernite! Mojot tatko ne izvrsil nitu edna obvrska kon mene: Se ozeni so zena,za koja mie sram da recam deka e moja majka; mi stavil ime so neubavo znacenje; ne me poucil od Allahovata Kniga nitu bukva. Togas kazi mi kako da mu bidam poslusen nemu? H. Omer koga ja slusnal ispovedta   na deteto, mnogu se nalutil, se svrtil kon covekot so negoviot stap velejci mu: “Prvo ti si bil neposlusen kon nego,a potoa toa e neposlusno kon tebe, ti si vinoven za negovoto loso odnesuvanje kon tebe. Begaj od tuka i baraj oprost od Allaha.”

Vo edna prilika go prasale Hazreti Alija:"Koga treba da se pocne so odgojuvanje na deteto?"-im odgovoril: "Dvaeset godini pred da se rodi!"

-------------

Датум на внесување: 21.Март.2008 во 00:39

Затоа што муслиманските семејства се многубројни, често се живее во заедници, често стапката на невработени жени е поголема и секогаш има некој кој ќе може да се грижи за старите.

Далеку од тоа дека “оправдувам“ ваква работа. Но ја гледам како некое нужно зло ЗА НЕКОИ.

Еве да земеме пример едно мало семејство составено од маж, жена и 1-2 деца. Мажот и жената работат, децата учат, имаат свој живот, активности...

Се разболува родителот-родителите (тешко) а се нема средства да се вика жена или медицинска сестар која ќе се грижи за него.
И? Дали сега жената треба да ја напушти работата? А одвај крпат крај со крај? Кому да го остават старото лице ако е неспособно да се грижи за себе?

Лошо е да се гледа црно-бело на работите и да се осудуваат оние кои направиле такво нешто, треба да се земат предвид и факторите што ги набројав.

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 00:48
Mislam deka imase slicna tema

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Март.2008 во 00:55
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Имало-немало, испаѓа дека само христијаните не се грижат за родителите, нели гледаш дека тоа е поентава?

-------------

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 00:57
On samo kaza deka mnogu malku muslimani ima po domovite!

Pozz

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 01:00
Nenenene dosta diskutiravme za nekoi ajeti (nesakam da gi naveduvam tuka) koi bea sprotivni i kontradiktorni taka da nema sto da se pravime site (mislam na hristijanite i na muslimanite) deka sme svetci.
Prasanje dali znaete kolku muslimani ima vo domovi za stari lica vo Sirija,Kuwait,Turcija??? Iluzorno e na ovoaa prasanje so domovi za stari lica da mu se priodja od religiski aspekt koga se raboti za cisto sociolosko demografska pojava vo dadeno opstestvo...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 01:01
а кој рекол дека тие се БАШ христијани кои ги оставиле родителите во дом? тоа се кариеристи алчни за пари, немааат можеби ни х од христијанин

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 01:09
Se soglasuvam so vas! Starite i iznemosteni luge odma da gi etiketirame!
Zal mi e za tie luge, cel zivot im se posvetile na decata, a potoa tie grb im vrtat!
No za nekoi luge kako sto kaza Marija M., sigurno domot kako solucija e podobar!
Sekoj si ja poznava svojata sostojba!
No sepak smetam, deka za razlika od poveketo zemji, vo Mk. domovite se poprazni, uste si e kaj nas tradicijata doboro vkoreneta. Iako sum od onie koi ne ja sakaat ponekogas zatupenata tradicija, vo ovoj slucaj mi se dopaga!

Pozz

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: tofu
Датум на внесување: 21.Март.2008 во 11:35
Домовите кај нас се празни од две причини. Прво, добрите домови се многу скапи така што не може секој да си ги дозволи. Второ, евтините домови личат на кочини! Инаку ако пратите стар човек во дом тоа не значи дека не ви е грижа за него. Едноставно, не можете да се грижите и за него, и за себе, и за своите деца. А ги знаете старите какви се, бетер од бебиња! Имаат милион потреби. Дури и на нив би им било подобро доколку седат во дом, со луѓе на нивни години, па ќе имаат и муабет за што да прават.

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Датум на внесување: 21.Март.2008 во 15:03
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

а кој рекол дека тие се БАШ христијани кои ги оставиле родителите во дом? тоа се кариеристи алчни за пари, немааат можеби ни х од христијанин

e da, lugjeto treba da gi napustat rabotnite mesta i da ne gi prehranuvaat svoite deca . koe razmisluvanje

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 20:37

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Имало-немало, испаѓа дека само христијаните не се грижат за родителите, нели гледаш дека тоа е поентава?

Pa neli Delata se tie koi se Plod na Verata!??(nekade imashe pishuvano za toa)

Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom nemat Plod znaci nemate i Vera!!!

a za Muslimani vo Domovite,mnogu malku ima(ako vece gi imat)!!!

Jas ne pamtam vo ovie 23 god,nieden Slucaj od Dolnorekasnskiot kraj da Odneset vo Dom!!
Pa ni pred toa imalo!

-------------
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 21:12
Инаку, за информација само, историјата на старските домови потекнува-токму од исламскиот свет. Тоа е бар познато на секој кој е поупатен во оваа област.

За да не постирам долги текстови со историјати, само мал вовед-а вистински заинтересираните нека читнат повеќе.намигнување

Early psychiatric hospitals

Main article: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_psychology - Islamic psychology

The first psychiatric hospitals and insane asylums were built in the http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age - medieval Islamic world as early as the 8th century. http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_medicine - Muslim physicians http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_psychology - psychologists built the first ones in http://en.wikipedia.org/wiki/Baghdad - Baghdad from 705, followed by http://en.wikipedia.org/wiki/Fes - Fes in the early 8th century, and http://en.wikipedia.org/wiki/Cairo - Cairo in 800. Other famous psychiatric hospitals were built in http://en.wikipedia.org/wiki/Damascus - Damascus and http://en.wikipedia.org/wiki/Aleppo - Aleppo in 1270. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatric_hospital#cite_note-Syed-0 - [1] and

Е сега зошто баш од Река нема, па незнам, запрашајте се, можеби бројноста на семејствата и поголемиот процент невработеност кај жените овозможува се некој да има по дома и да се грижи за старото лице.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 21:34

Middle East

Main article: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_psychology - Islamic psychology

Unlike medieval Christian physicians who relied on http://en.wikipedia.org/wiki/Demonic_possession - demonological explanations for http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_illness - mental illness , medieval http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_medicine - Muslim physicians and http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_psychology - psychologists relied mostly on http://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_psychology - clinical observations . They made significant advances to http://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatry - psychiatry and were the first to provide http://en.wikipedia.org/wiki/Psychotherapy - psychotherapy and http://en.wikipedia.org/wiki/Moral_treatment - moral treatment for mentally ill patients, in addition to other forms of treatment such as http://en.wikipedia.org/wiki/Bathing - baths , drug http://en.wikipedia.org/wiki/Medication - medication , http://en.wikipedia.org/wiki/Music_therapy - music therapy and http://en.wikipedia.org/wiki/Occupational_therapy - occupational therapy . In the 10th century, the http://en.wikipedia.org/wiki/Persian_people - Persian physician http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_Zakar%C4%ABya_R%C4%81zi - Muhammad ibn Zakarīya Rāzi (Rhazes) combined http://en.wikipedia.org/wiki/Psychology - psychological methods and http://en.wikipedia.org/wiki/Physiology - physiological explanations to provide treatment to mentally ill patients. His contemporary, the http://en.wikipedia.org/wiki/Arab - Arab physician Najab ud-din Muhammad, first described a number of mental illnesses such as http://en.wikipedia.org/wiki/Agitated_depression - agitated depression , http://en.wikipedia.org/wiki/Neurosis - neurosis , http://en.wikipedia.org/wiki/Priapism - priapism and http://en.wikipedia.org/wiki/Erectile_dysfunction - sexual impotence (Nafkhae Malikholia), http://en.wikipedia.org/wiki/Psychosis - psychosis (Kutrib), and http://en.wikipedia.org/wiki/Mania - mania (Dual-Kulb). http://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatric_hospital#cite_note-Syed-0 - [1]

In the 11th century, another Persian physician http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna - Avicenna recognized ' http://en.wikipedia.org/wiki/Psychophysiology - physiological psychology ' in the treatment of illnesses involving http://en.wikipedia.org/wiki/Emotion - emotions , and developed a system for associating changes in the http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse - pulse rate with inner feelings, which is seen as a percursor to the http://en.wikipedia.org/wiki/Word_association - word association test developed by http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Jung - Carl Jung in the 19th century. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatric_hospital#cite_note-1 - [2] http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna - Avicenna was also an early pioneer of http://en.wikipedia.org/wiki/Neuropsychiatry - neuropsychiatry , and first described a number of neuropsychiatric conditions such as http://en.wikipedia.org/wiki/Hallucination - hallucination , http://en.wikipedia.org/wiki/Insomnia - insomnia , http://en.wikipedia.org/wiki/Mania - mania , http://en.wikipedia.org/wiki/Nightmare - nightmare , http://en.wikipedia.org/wiki/Melancholia - melancholia , http://en.wikipedia.org/wiki/Dementia - dementia , http://en.wikipedia.org/wiki/Epilepsy - epilepsy , http://en.wikipedia.org/wiki/Paralysis - paralysis , http://en.wikipedia.org/wiki/Stroke - stroke , http://en.wikipedia.org/wiki/Vertigo_%28medical%29 - vertigo and http://en.wikipedia.org/wiki/Tremor - tremor . http://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatric_hospital#cite_note-2 - [3]

Па, ајде Халид, како ти се допаѓа ова? или сега пошто ти кажав малку и за историјата на Старските домови....секако ќе го смениш мислењето?голема%20насмевка

-------------

Постирано од: dzem
Датум на внесување: 09.Април.2008 во 21:46

Грешка си Мариа .Грижата на родителите е баш приоритет кај муслиманите .

Вредноста на родителите не може да се замени со ништо Аллах џ.ш . ни препорачува во К*ранот да ни `уф ` ни водишка не смееш да изразиш а камоли да се остават во дом или незнам што тоа е апсурдно тоа што го изнесуваш сигурно лага е !!!!!!

-------------
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 21:51

# Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.

# Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!"

-------------
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 21:53
Originally posted by dzem dzem напиша:

Грешка си Мариа .Грижата на родителите е баш приоритет кај муслиманите . Приоритет е и кај христијаните. заповедта за грижа за родителите е единствена заповед со услов “Сакај ги и почитувај ги твоите родители за да имаш долг живот и да ти биде убаво на земјата“
Така да, не реков дека кај муслиманите не е така.

Вредноста на родителите не може да се замени со ништо Аллах џ.ш . ни препорачува во К*ранот да ни `уф ` ни водишка не смееш да изразиш а камоли да се остават во дом или незнам што тоа е апсурдно тоа што го изнесуваш сигурно лага е !!!!!! Каква лага изнесов? Не разбирам. Ако ги читаш погорните постови, ќе видиш дека токму МУСЛИМАНИ го начнаа тоа прашање дека христијаните не се грижеле за родителите и ги давале во старски домови, што не е точно. Токму затоа и приложив мал историјат за потеклото на истите. Давањето на старо лице во дом незначи негрижа или бегање од одговорноста, но понекогаш човек е немоќен дома да ја пружи сета неопходна медицинска помош. Затоа се тие домови. За згрижување. Од љубов и потреба настанале а не од негрижа и себичност.

-------------

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 22:04

Ne barem prema mene kaj nas pokraj shto nalozuva verata , nego e tradicija da se grizime za roditelite se do nivniot kraj.
Toa so domovi ne mozam ni da go zamislam sigurno tie ne ne izrasnale pa da gi ostavime vo dom ne go zasluzuvaat toa !!!
Pa makar i kolku bilo toa tesko, za nas po sekoja cena!!!

-------------

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 22:09
Originally posted by dzem dzem напиша:

Ne barem prema mene kaj nas pokraj shto nalozuva verata , nego e tradicija da se grizime za roditelite se do nivniot kraj.
Toa so domovi ne mozam ni da go zamislam sigurno tie ne ne izrasnale pa da gi ostavime vo dom ne go zasluzuvaat toa !!!
Pa makar i kolku bilo toa tesko, za nas po sekoja cena!!!

Кој рече дека го заслужуваат тоа?
Но токму твојот исламски брат вака рече погоре
Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom nemat Plod znaci nemate i Vera!!! “

Јас не се согласувам со тоа.
И кога би била модератор-би суспендирала некого за ваква изјава.

Кој сега лаже и кој кажува гачки овдека?

-------------

Постирано од: trebo.r.a
Датум на внесување: 09.Април.2008 во 22:12
sega neznam za shto pishuvash mariamagdalena.dali za starski domovi ili za medicinski centri ???

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 22:13
shto se lutish maria dali vistinata tolku te boli.

Датум на внесување: 09.Април.2008 во 22:36
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Која тоа вистина ме боли? Од кого?
Ваква
Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom nemat Plod znaci nemate i Vera!!! “

Грешка си.

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 12:45

Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Која тоа вистина ме боли? Од кого?Ваква Epa sega maria,Vashive.t.e.Polnite domovi so
Starci/Starici..Pokazuvaaat Kolku samo Plod imate,Ama bash ic!!A stom
nemat Plod znaci nemate i Vera!!!
Грешка си.

G,Greska,Vie ste Greshka,Vistinta te bolet,

A za toa so si pishala Istorijata za Starskite domovi poteknuvala od "Islamskiot svet"..Xexexe..!!

No nie sega zboruvame za Vo Mkd,i Domovite se Prepolni so Stari Luge,Nemuslimani!!

P.s.Izvini ako se navredi!!
P.s.2.Ke me banirashe ako bese Moderator a,a Zosto ??

P.s.3.Ova ti beshe za toa sto ne nareche Muhamedanci!!
Pa posle ni se Izvini!!
Pa eve i jas sega ti Klepnav,pa ti se Izviniv!!
Ce go sledam tvojot Primer!!

-------------
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 13:11
И овде како и на другата тема ќе го повторам мојот апел до тебе

Те замолив од пред некој ден да не ми се обраќаш и да не ме цитираш. Се надевам дека како добар муслиман отсега па натаму ќе го почитуваш тоа.

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 13:20

И овде како и на другата тема ќе го повторам мојот апел до тебе

Те замолив од пред некој ден да не ми се обраќаш и да не ме цитираш. Се надевам дека како добар муслиман отсега па натаму ќе го почитуваш тоа.

Мариа мислам дека секој има право да реплицира, а ако те навредува тука се модераторите нека реагираат ако мислат така.

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:13

И овде како и на другата тема ќе го повторам мојот апел до тебеТе замолив од пред некој ден да не ми се обраќаш и да
не ме цитираш. Се надевам дека како добар муслиман отсега па натаму ќе
го почитуваш тоа.

A jas,pak istoto i Ovde ke ti go kazam!!!

Deka se slozuvam da ne ve citiram i da ne vi reliciram,No zapomni,ke povtoram isto!!

Ako vidam od vasha Strana Apsurdi i Potcenuvanje na Islamot I Muslimanite,Gorenavedenovo koe sum go kazal NEMA DA VAZI!!!

T..eEkspresna replika ke imash,i toa licno od mene!!

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:59
Grizha za roditeli znachi grizha za roditeli.

Toa podrazbira da se napravi se sto e potrebno vo dadenata situacija za da se zgrizhi roditelot. Vreminjata se menuvaat, potrebite i uslovite na zhiveenje isto taka. Porano, so generacii lugjeto zhiveele vo edna kukja ili, kako arapskite nomadi, se dvizhele so shatorite kade sto imale uslovi za zhiveenje. Zgrizhuvanjeto za roditelite vo tie vreminja znachelo nivno chuvanje vo kukjata (koja vprochem im pripagjala na roditelite, a ne na decata) ili nosenje so sebe vo nomadskoto patuvanje.

Denes uslovite se sosem podrugi. Decata zhiveat so roditelite dodeka ne sozdadat svoe semejstvo i se oddeluvaat vo druga kukja, pa duri i vo drug grad ili drzhava. Isto taka, denes i mazhot i zhenata moraat da rabotat za da sozdadat nekakvi pristojni uslovi za zhivot na semejstvoto i da im ovozmozhat podobri uslovi za uchenje i start vo zhivotot na svoite deca. Edna vakva nova situacija na egzistencija ne ja otfrla opcijata na zgrizhuvanje na roditelite po stariot terk, no isto taka otvara i novi opcii koi porano ednostavno ne postoele.

Denes postojat specijalizirani mesta za lugje vo godini i so specijalni potrebi, kade im se ovomozhuva neprekanata 24 chasovna asistencija od sekakov vid, vkluchuvajki medicinski sestri, redovni poseti na lekar i terapeuti, a istovremeno tamu se postojano vo drushto so lugje od svojata vozrast, tokmu onie so koi ja delele svojata mladost i so koi imaat slichni iskustva i temi za muabeti. Ne znam dali nekoj od vas imale shansa da posetat nekoe takvo mesto, no jas sum videl nekolku i mozham da vi kazham deka tie izgledaat kako hoteli so site ekstra udobstva koi mozhat zhivotot da vi go napravat ispolnet i interesen I bez da izlezete nadvor od niv.

So ova ne velam deka toa denes e edinstveniot i najdobriot nachin na zgrizhuvanje na roditelite, no sakam da posocham deka e edna nova povolna opcija koja se pochesto bidnuva podobra od onaa starata. Rabotata e sto lugjeto, slepo pratejki ja tradicijata i pishaniot zbor, ne se obiduvaat da gi razberat neshtata sto gi nudi novoto vreme.

Bi zakluchil so onoa sto postojano gi povtoruvam, a toa e ne gi gledajte zborovite i ne sudite po niv, tuku razberete go motivot, idejata i odnesuvajte se spored toa. Mudrosta ne e vo bojata na otpechatenite bukvi i zborovi, tuku vo svesta sto stoi pozadi niv.

I koga kje se razbere taa, togash prestanuvaat raspraviite okolu zborovite Ili okolu nivnoto bukvalno sledenje, tuku se zhivee spored osoznaenoto i spored najdobrite uslovi i mozhnosti vo segashniot moment.

Treba da bideme srekni oti denes postojat razni opcii i deka ni se dava shansa da odbereme onoa sto najmnogu ke odgovara za zgrizhuvanjeto na nash*te roditeli. Sekoja opcija e dobra za odredena situacija ili odredeno ubeduvanje i koristenjeto na bilo koja od niv kako argument za dokazhuvanje na nechija pogolema vrednost, ljubov ili religioznost navistina e neshto deplasirno.

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2008 во 15:38
ГРИЖА КОН РОДИТЕЛИТЕ

Сведоци сме дека и кај нас под влијание на Запад се случува се поголемо разбивање и раслојување на семејството кое што доведува до отуѓеност и осаменост на постарите личности.Ним во тие поодминати години најпотребно им е дружењето во кругот на семејната атмосфера,врз сето наше внимание и разбирање.
Родителите голем дел од животот им го посветуваат на своите деца за да им го обезбедат се она што им е потребно за живот.Тие ги одгојуваат,хранат,школуваат,бдеат над нив додека не ги извадат на селамет.Секако дека станува збор за одговорни родители кон своите деца. И тие секако заслужуваат да им се посвети должното внимание кога ќе ја дочекаат староста.

Тоа внимание од нас го бара Аллах џ.ш.:

“И Господарот твој нареди:”Само Него да го обожавате,а на родителите добро да им правите.Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост,не вели им ни 'уф'.Не обраќај им се со висок глас и зборувај им благородни зборови.И пред нив спушти ги крилјата на потчинетоста и милоста, и речи :”Господару мој,смилувај им се онака како што тие ми се смилуваа кога бев малечок!” (Ел-Исра:23-24)

Од Мухаммед а.с. се пренесуваат голем број на хадиси кои ги изрекол за должностите и вниманието кон родителите:

“На Аллах џ.ш. најмили дела му се клањањето намаз во негово време и добродетелство кон родителите”.

“Аллаховото задоволство е врз задоволството на родителите,и Аллаховата лутина е врз лутината на родителите”.

“Правете им задоволство на вашите родители па и вашите деца ќе ви прават вам”.

“Кој му е покорен на Аллах џ.ш. и на родителите ќе биде во Џеннетот на највисок степен”.

“Три дови без сомнение ќе бидат примени:довата на родителот со која го проколнува своето дете,довата на оштетениот и довата на мусафирот-патникот”.

Еден човек кој што направил голем грев го прашал Мухаммеда а.с.,како да се ослободи од тој грев.Мухаммед а.с. го прашал дали има жива мајка.Му одговорил дека нема.Мухаммед а.с. го прашал дали има жива сестра од мајка му,(теза-тетка).Му одговорил дека има. “Прави и добро”,-му рекол Мухаммед а.с.

Шекспир рекол дека неблагодарноста на детето е поопасна од змијскиот заб.

Мухаммед а.с. рекол:

“Ако посака,Аллах џ.ш. сите казни може да ги одложи до Судниот ден,освен непослушноста кон родителите.Казната за овој грев Аллах џ.ш. ја убрзува уште на овој свет,пред смртта на грешникот”.

Муаз ибн Џебел го пренесува преданието во кое што стои дека Мухаммед а.с. ја забранал непослушноста кон родителите па макар и да го исклучат од наследство.Луѓето кои што им биле непослушни на своите родители на овој свет нема да го вкусат џеннетскиот мирис.

Аллах џ.ш. во к*р,анот ни порачува:

“И на човекот Ние му одредивме да се однесува добро кон родителите свои.Мајката го носеше,слабеејќи од ден во ден,и го доеше две години :”Биди благодарен,и Мене и на родителите твои.Мене сите ќе ми се вратат !”( Лукман:14)

“А ако родителите се трудат да те наговорат да Ми припишуваш здруженик за што,всушност,не знаеш ништо,немој да им бидеш послушен,но примерно однесувај се кон нив на овој свет.И следи го патот на оној кој Мене ми е послушен.Потоа враќањето ваше до Мене води,па ќе ве известам за она што го работевте.” ( Лукман:15)

Човекот е должен да ги почитува своите родители и да им прави добро,бидејќи тие го изведоа на виделина.Му ја дале сета неопходна помош и внимание додека бил беспомошен.Потоа го школувале и му ja дале,во рамките на своите можности ,неопходната попатнина за живот.

Исламот бара од човекот да им биде покорен и послушен на своите родители до една одредена граница.Таа граница на покорност и послушност исчезнува во оној момент кога родителите сакаат да го одведат во заблуда,на Аллах џ.ш. да му припишеме нешто што не Му доликува.Аллах џ.ш. ни сугерира тогаш да не ги слушаме,но великодушно да се однесуваме кон нив.

А великодушно да се однесуваш кон родителот значи да не го оставаш кога е стар и изнемоштен и да не го препушташ на времето кое што нема респект кон никој.Местото на нашите родители е покрај нас,за да можеме да им ја понудеме раката на помошта,да им упатеме утешителен збор,а не во некој старечки дом далеку од оние кои што потекнале од нив.Детето е дел од родителот.Родителот никогаш не го заборава и секогаш е во состојба да му прости.А ние,ми се чини,што повеќе напредуваме во науката,техниката и другите области,го губиме она вистинско чувство према вредностите кои што верата ни ги налага,а за кои нашите предци и те како воделе рачун.Тие биле на понизок степен на образованост од нас,во денешниот смисол на зборот.Помалку знаеле,но, тоа што го знаеле далеку повеќе го применувале.

Колку ние ќе бидеме внимателни кон нашите родители,толку можеме да очекуваме нашите деца да бидат внимателни кон нас.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 26.Април.2008 во 15:44
Многу убав пост Омер.
Особено овој дел посебно ми се допаѓа:

А великодушно да се однесуваш кон родителот значи да не го оставаш кога е стар и изнемоштен и да не го препушташ на времето кое што нема респект кон никој.Местото на нашите родители е покрај нас,за да можеме да им ја понудеме раката на помошта,да им упатеме утешителен збор,а не во некој старечки дом далеку од оние кои што потекнале од нив.Детето е дел од родителот.Родителот никогаш не го заборава и секогаш е во состојба да му прости.А ние,ми се чини,што повеќе напредуваме во науката,техниката и другите области,го губиме она вистинско чувство према вредностите кои што верата ни ги налага,а за кои нашите предци и те како воделе рачун.Тие биле на понизок степен на образованост од нас,во денешниот смисол на зборот.Помалку знаеле,но, тоа што го знаеле далеку повеќе го применувале.

Колку ние ќе бидеме внимателни кон нашите родители,толку можеме да очекуваме нашите деца да бидат внимателни кон нас. “

аплаузаплаузаплауз

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2008 во 15:48
Ти благодарам.Инаку постот го позајмив од брат ми ефендија,кој за жал сеуште не е одбаниран.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 26.Април.2008 во 17:14
Одбаниран е ефендијата, сигурно! Проверувам сега зошто не може да се логира...

Датум на внесување: 26.Април.2008 во 17:17

Ти благодарам.Инаку постот го позајмив од брат ми ефендија,кој за жал сеуште не е одбаниран.

P.s.Omer,fala sto me Potseti!!

Ne sum zaboravil,no 2-3 dena ne bev na forum pa sega prenesuvam!!,Sellam za Muslimanite od Efendija!!

A Pozdrav za Drugite!!

Vcera bev kaj efendija,mnogu dobro si pominavme so bratot!!

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2008 во 19:17
“И Господарот твој нареди:”Само Него да го обожавате,а на родителите добро да им правите.Ако еден од нив или двајцата кај тебе доживеат старост,не вели им ни 'уф'.Не обраќај им се со висок глас и зборувај им благородни зборови.И пред нив спушти ги крилјата на потчинетоста и милоста, и речи :”Господару мој,смилувај им се онака како што тие ми се смилуваа кога бев малечок!”(Ел-Исра:23-24)

Еден стар човек седел во дворот од својата куќа заедно со синот кој токму завршил високи студии. Одненадеж,една врана слетала на зидот. Таткото го прашал на синот:”Што е она?” Синот му одговорил:”Тоа е врана “.

После извесно време,таткото повторно го прашал: ”Што е она?” Синот му одговорил:”Тоа е врана “.

Поминале неколку минути,а таткото повторно го запрашал на синот по трет пат:”Што е она?”Синот му одговорил:”Татко,само што ти реков дека тоа е врана!”.

Не поминало долго време,а таткото пак го прашал на синот:”Што е она?”
Овој пат на лицето од синот можело да се виде мала вознемиреност: “Татко,тоа е врана,врана!” Повторно таткото го прашал:”Што е она?”

Но,овој пат син му му одговорил со груб тон:”Татко,нон-стоп прашуваш едно те исто,иако секогаш ти одговарам дека тоа е врана.Зарем не си во состојба да разбереш еднаш засекогаш,и да ме оставиш на мира ?”.

Таткото станал и отишол во собата.Набрзо се вратил носејќи го својот стар дневник. Отворил на една страна и му рекол на син му да прочита што пишува. Синот почнал да чита:

“Денес,мојот мал син седеше со мене во нашиот двор,кога одеднаш долета врана.Синот 25 пати ме праша:”Што е она?”,а јас 25 пати му одговорив ни малку вознемирен,дека тоа е врана.Она што го чувствував беше љубов кон мојот невин и малечок син.”

Тогаш таткото му ја објаснил на синот разликата помеѓу нивните ставови:”Кога беше малечок,ми го постави ова прашање 25 пати и јас ниту еднаш не бев изнервиран од твоите прашања туку упорно и смирено ти одговарав.А кога денеска јас тебе ти го поставив истото прашање,но,повторувајќи го само 5 пати,ти се изнервира,налути и беше нетрплеив со мене.”

Му дошол некој човек на Аллаховиот Пејгамбер а.с. и го запрашал:”Аллахов Пратенику! Јас ја ставив мојата мајка на врат,па ја носев повеќе од две миљи,и тоа по толку вжештен песок,што парче месо можеше да се испече на него.Дали со тоа ја искажав должната благодарност кон својата мајка?”

Мухаммед а.с. му одговорил:” Можеби со тоа си искажал само најобично внимание.”

-------------
I'm muslim-don't panic!

Датум на внесување: 19.Мај.2008 во 18:51
(Немој да бидеш непослушен на своите
родители па макар и да ти наредат да го напуштиш
своето семејство и своето богатство)

Почитта кон родителите е ставена на второ место што
докажува на важноста на истата и грижата на Пејгамберот а.с. за нив. Ако подлабоко размислиме околу тоа прашање ќе
видиме дека на Возвишениот Аллах џ.ш. му припаѓа најголема
заслуга за нашето доаѓање на овој свет, потоа родителите.

Затоа среќаваме како послушноста кон Аллах и почитта кон
родителите доаѓаат споени во многу места во к*р'анот. Погледајте во пејгамберот Ибрахим а.с. кој иако неговиот татко беше идолопоклоник, дури и нивен изработувач, тој му се обраќа со зборовите (татко мој): "Кога му рече на својот татко: О татко мој, зошто обожаваш она што не слуша, ниту гледа ниту може да ти донесе некаква корист.." (Мерјем, 41)
Имено, послушноста кон родителите не е условена со ислам,
што значи тие и да бидат немуслимани човекот е должен
да ги почитува, со исклучок само кога ќе го наведуваат на
припишување придружник на Аллах џ.ш., тогаш нема послу-
шност. Аллах џ.ш. вели: "А ако родителите се трудат да те
наговорат да Ми припишуваш придружник за што, всу-
шност, не знаеш ништо, немој да им бидеш послушен, но
примерно однесувај се кон нив на овој свет." (Лукман, 15)
Посебно се истакнува улогата на мајката за постоење на
човекот и сето она што го претрпела на патот за негово растење и воспитување. Затоа Аллах вели: "И на човекот Ние му одредивме да се однесува добро кон родителите свои.
Мајката го носеше, слабејќи од ден во ден, и го доеше
две години " (Лукман, 14)
Притоа, треба да се има предив дека непослушноста кон
родители е причина за непослушноста на своите деца кон
истиот човек. Ибн Омер р.а. пренесува дека Аллаховиот Пејгамбер с.а.в.с. рекол: "Почитувајте ги вашите родители, за да ве почитуваат вашите синови, и бидете чедни (морални) за да бидат и вашите жени чедни (морални)." (Таберани, хасен)

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2011 во 19:51
Obnoveno po baranje na Pllutar7.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk