|
Зошто мноштво верски заедници? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Чико
Група Регистриран: 31.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 44 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Февруари.2008 во 10:03 |
Во светот секој ден се формираат се поголем број верски заедници.Во тоа мноштво поголем дел представуваат христијански заедници,од кои секоја за себе тврди дека единствена на вистински начин го следи Исусовото евангелие.
Така ни се наметнуваат повеќе прашања:Зошто постојат толку многу толкувања?Дали вистината е далеку од човекот,или човекот се труди да биде далеко од неа?Зошто постојат разлики помеѓу религиите?И на крај,Зошто воопшто постојат разлики помеѓу животните филозофии? Изменето од Чико - 05.Февруари.2008 во 10:05 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Така требит.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во пробата да ја објасниме природата на разликите помеѓу религиите,постои опасност да бидеме површни-да се занимаваме со религиозната форма наместо со нејзината содржина.
Постојат разлики помеѓу религиите кои се само формални,кои не подразбираат разлика помеѓу нивните содржини,меѓутоа,постојат и оние разлики кои се значајни,бидејќи го откриваат различниот однос на човекот спрема доброто и злото,спрема неговата сопствена животна одговорност и карактерот на мотивите кои го покренуваат. |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
луѓе што ви стана со темиве??????????
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moe mislenje e deka vosekoja drzava treba da ima samo po edna verska zaednica od sekoja religija.
poveke zaednici od ista vera vo edno opstestvo e pogresna rabota i podelba na vernicite... |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
интересно размислување,може да се земе примерот на израелското општество,кога се испомешале повеќе религии настанало морално опаѓање.
Човекот е разумно суштество способно да го разликува доброто од злото,а истотака и одговорно сустество на кого совеста го укорува за злото,како и сустество со слободна волја,способно да даде отпор на искушението(зло). Тогаш зошто? |
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е,зошто де? |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Религијата човекот треба да го прави мудар,способен да го разликува доброто од злото,а неговата совест одговорна,но и растеретена.Таа треба чвековата волја да ја направи слободна во изборот на доброто,а неговото срце очистено од грев.Меѓутоа религијата може да добие и спротивна функција доколку човекот не сака да на себе да ја понесе одговорноста да разумно мисли и постапува во склад со својата совест.
Во суштина-религијата,и воопшто било која друга животна филозофија,може да има само една од двете функции:или да со своите морални идеали го сочува човекот од злото,или да му пружи изговор за злото кое тој ќе го прави во името на тие идеали. Изменето од Чико - 05.Февруари.2008 во 21:16 |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во сразмерност со изопачувањето на својата функција самата религија трпи и изопачување на својата наука.Наместо да пружи мудрост со која човекот ќе го разликува доброто од злото,таа пружа површност со која човекот своето зло го прогласува за добро.Така?
Наместо да неговата совест ја направи одговорна,таа му пеужа систем за психолошка сатисфакција на неговата нечиста совест.Наместо да ја усмери волјата на грешникот кон покајание,таа го наводи да со својата волја само ја намалува манифестацијата на злото во своето изразување. Наместо да го наведе на ревностсо оние мотиви кои се плод на духовното новораѓање,таа ги побудува фанатичните пориви на неговата грешна природа. коментар? |
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
no da ne se mesa tuka politikata, politikata e mnogu tuga so religijata i ne smee da se mesaat no denes go gledame sprotivnoto se e ispolitizirano...
|
|
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога Господ би дал само едно и јасно јавување
Само една книга, која би била доволно јасна Само една заедница, една црква Кога се би било јасно како собирање и одземање Тогаш луѓето не би збореле за Господ Не би пишувале милиони книги Веројатно по цел ден би гледале филмови и фудбал Квизови и Вести на Телевизија Најголем дел од книгите по сите цркви и зедници, се напишани против други заедници Протестантите се опседнати со тоа дека православните се паганска религиа А православните слично, дека протестантите се волци во овча кожа Ете ја нашата вера Љубовта е додека го бараш господ, а кога ќе го најдеш Тогаш ќе си бараш друга забава Затоа Господ ни прати безброј лажни религии, учители, книги .... Изменето од Nikki - 06.Февруари.2008 во 12:19 |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За жал,да.
Дискутирајќи за оваа тема може да размислуваме за причините на овој зголемен број верски заедници. Едни од тие се:Губење на здравиот разум,погрешната употреба на волјата,механизмите кои ги применува нечистата совест и фанатизмот на непрепородените човекови мотиви. Како што луѓето се разликуваат помеѓу себе по облиците и механизмите на изопачување,така се разликуваат и нивните сфаќања на религијата,па од тука имаме мноштво различни верски заедници од кои секоја собира луѓе со барем една заедничка форма на религиозно изопачување. Може со анализа на споменатите принципи да ги наведуваме примерите од религиозниот живот и науките на разни верски заедници. |
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da pa zatoa ni go isprati i posledniot pratenik i poslednata, i najcista kniga, no vie odbivte da ja prifatite i ostanavte razdeleni, dokolku ja prifatevte nemase da bide vaka kako sto e denes ce bese poinaku i podobro za site...
|
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga vekje postavi tolku prasanja i ZASTA? me interesira shto ova odnesuvanje na lugjeto mora da go vrzuvas so religiite i verskite zaednici so stanuva so demoktarskite , humanite, kulturnite civilizaciski pridobivki so normalno covecko odnesuvanje- covek kon covek, zednica kon zaednicite, narod kon narod i toa sve nadvor od site religiski pravila zatoa sto civilizaciskite normi treba da se iznad site stari religiozni svakjanja a moeto svjakjanje za verski zaednici e da se zamati rabotata do nevideni granici da moze da se upravuva so lugjeto ko so marioneti so pomali i pobrojni zaednici toa podobra manipulacija Изменето од anakin - 06.Февруари.2008 во 13:16 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |