IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кyранот и Алкохолот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кyранот и Алкохолот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Кyранот и Алкохолот
    Испратена: 28.Јануари.2008 во 23:58
Еве уште една тема интересна за размислување!

Ставот на Христијанството сметам дека на сите ви е добро познат по ова прашање бидејќи веќе добро го обработивме на темата "Библијата и Алкохолот."
Ги повикувам сите добронамерни муслимани да дадат свој придонес на оваа тема со своите излагања, кои препорачувам да бидат поткрепени со цитати од Кyранот и поштедени од непотребни спамирања со огромни цитати од некои книги, напишани на латиница, кои верувам никој не ги чита на форумов.

Однапред ви благодарам!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Еве уште една тема интересна за размислување!

Ставот на Христијанството сметам дека на сите ви е добро познат по ова прашање бидејќи веќе добро го обработивме на темата "Библијата и Алкохолот."

Ги повикувам сите добронамерни муслимани да дадат свој придонес на оваа тема со своите излагања, кои препорачувам да бидат поткрепени со цитати од Кyранот и поштедени од непотребни спамирања со огромни цитати од некои книги, напишани на латиница, кои верувам никој не ги чита на форумов.

Однапред ви благодарам!

Vidi go ti nego,istiot moj voved ,samo od sprotiven agol ....demek...ova da go sfatam kako kontra udar...

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:05
Сите велат е забрането а јас лично имам видено како пијат алкохол..патем и кај мајка ми на работа...сите се кријат дека постат за рамазан а кога ке видиш кај неа во канцеларија јадат...потоа се вадат со тоа дека нивниот Бог рекол ако не можеш да издржиш криј се.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:10
Сите имаме такви искуства блу, и меѓу таканаречените "христијани" (надвор постат, а дома ждерат) и меѓу таканаречените "муслимани" (надвор постат, а дома ждерат).
Ве замолувам да ја дисктираме темава прецизно на нејзиниот наслов, значи "Кyранот и Алкохолот", а не "Муслиманите и Алкохолот".

Еве јас ќе го скршам мразот со еден ајет:

О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!
(Сура 5:90)

Изменето од EvAngelos - 29.Јануари.2008 во 00:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:19
Allah dz.s. vo 90-91 ajet od sura Maide rekol: O VJERNICI,VINO I KOCKA I KUMIRI I STRELICE ZA GATANJE SU ODVRATNE STVARI,SHEJTANOVO DJELO;ZATO SE TOGA KLONITE DA BISTE POSTIGLI STO ZELITE.SHEJTAN ZELI DA POMOCU VINA I KOCKE UNESE MEDJU VAMA NEPRIJATELJSTVO I MRZNJU I DA VAS OD SJECANJA NA ALLAHA I OD OBAVLJANJA NAMAZA ODVRATI,PA,HOCETE LI SE OKANUTI?"

Muhammed a.s. rekol:"Ona sto opiva vo golemi kolicini,zabraneto e da se konzumira i vo najmala kolicina!"(Ahmed,Ebu Davud,Tirmizi)

Isto taka vo druga prilika Muhammed a.s. gi prokolnal slednive osobi koi sto rabotat na proizvodstvo i ponuda na alkoholni pijaloci:

-onoj sto go cedi,
-onoj za kogo se cedi,
-onoj koj go pie,
-onoj koj go distribuira,
-onoj na komu mu se distribuira,
-onoj koj go toci,
-onoj koj go prodava,
-onoj koj sto od zarabotuvackata so nego se hrani,
-onoj koj sto go kupuva,i:
-i onoj za kogo se kupuva.(Tirmizi,Ibn Madze)

P.S.Site muslimani koi ti si gi videla deka pijat alkohol blueprayer,se golemi gresnici.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:25
Ти БЛАГОДАРАМ efendija за убавиот и детален одговор. голема%20насмевка

Само едно нешто не разбирам и се надевам дека муслиманите ќе ми објаснат:
Ако Кyранот вели дека виното е ѓаволска работа и дека не треба да се конзумира ни во најмала количина, тогаш зошто Аллах во рајот ви ветува реки со вкусно вино?

Изменето од EvAngelos - 29.Јануари.2008 во 00:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:28
Prvo edno blagodaram,pa posle za toa!

Si go znaes nasiot adet na komuniciranje.

Изменето од efendija - 29.Јануари.2008 во 00:36
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:42
zosto ne odgovorite na evangelos,zosto alah vo rajot vi vetuva reki so vkusno vino? bas me interesira kakva e taa rabota.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:45

Ти БЛАГОДАРАМ efendija за убавиот и детален одговор. голема%20насмевка

Само едно нешто не разбирам и се надевам дека муслиманите ќе ми објаснат:

Ако Кyранот вели дека виното е ѓаволска работа и дека не треба да се конзумира ни во најмала количина, тогаш зошто Аллах во рајот ви ветува реки со вкусно вино?

E sega so zadovolstvo odime ponataka:

EvAngelos,koga Qur'anot zboruva za Dzennetot-Rajot,toa ne moze se da se sfati bukvalno,tuku toa se simboli koi se upotrebeni na nas sfatliv jazik.

Сите тие к*р’ански описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето:

„Примерот на џеннетот кој е ветен мутекијам, е во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15). „Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата сушност и поединечностите не ни се откриени во детали.

„Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”.(Ес-Сеџде, 17).

„..на џеннетот, чија широчина ги опфаќа небото и земјата..”(Али Имран, 133).

Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча .

„..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” (Ел-Вакиату, 32). Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува.. и вино:

„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата.

За џеннетлиите к*р’анот вели:

„Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43). Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат.

Џеннетот е, исто така, гајб, значи нам непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џехеннемот е телесно и душевно страдање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и страдање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати. Џеннетот не е ниту пазар на секакво овоштие и зеленчук, а не е ни џехеннемот печка за пржење на месо.

Ako imas uste bujrum!

Изменето од efendija - 29.Јануари.2008 во 01:29
Кон врв
KikoMC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KikoMC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:51
Баш ме интересира одговорот!
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:52
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:53
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

Баш ме интересира одговорот!

Vece e odgovoreno.
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:55

О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!

Mala korekcija na ajetotot:

О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка(gnasota) шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш,за да бидете спасени!

Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:55
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,235 секунди.