Кyранот и Алкохолот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11796
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 04:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кyранот и Алкохолот
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Кyранот и Алкохолот
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 23:58
Еве уште една тема интересна за размислување!
Ставот на Христијанството сметам дека на сите ви е добро познат по ова прашање бидејќи веќе добро го обработивме на темата "Библијата и Алкохолот."
Ги повикувам сите добронамерни муслимани да дадат свој придонес на оваа тема со своите излагања, кои препорачувам да бидат поткрепени со цитати од Кyранот и поштедени од непотребни спамирања со огромни цитати од некои книги, напишани на латиница, кои верувам никој не ги чита на форумов.
Однапред ви благодарам!
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:03
EvAngelos напиша:
Еве уште една тема интересна за размислување!
Ставот на Христијанството сметам дека на сите ви е добро познат по ова прашање бидејќи веќе добро го обработивме на темата "Библијата и Алкохолот."
Ги повикувам сите добронамерни муслимани да дадат свој придонес на оваа тема со своите излагања, кои препорачувам да бидат поткрепени со цитати од Кyранот и поштедени од непотребни спамирања со огромни цитати од некои книги, напишани на латиница, кои верувам никој не ги чита на форумов.
Однапред ви благодарам! |
Vidi go ti nego,istiot moj voved ,samo od sprotiven agol ....demek...ova da go sfatam kako kontra udar...
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:05
Сите велат е забрането а јас лично имам видено како пијат алкохол..патем и кај мајка ми на работа...сите се кријат дека постат за рамазан а кога ке видиш кај неа во канцеларија јадат...потоа се вадат со тоа дека нивниот Бог рекол ако не можеш да издржиш криј се.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:10
Сите имаме такви искуства блу, и меѓу таканаречените "христијани" (надвор постат, а дома ждерат) и меѓу таканаречените "муслимани" (надвор постат, а дома ждерат).
Ве замолувам да ја дисктираме темава прецизно на нејзиниот наслов, значи "Кyранот и Алкохолот", а не "Муслиманите и Алкохолот".
Еве јас ќе го скршам мразот со еден ајет:
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!
(Сура 5:90)
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:19
Allah dz.s. vo 90-91 ajet od sura Maide rekol: O VJERNICI,VINO I KOCKA I KUMIRI I STRELICE ZA GATANJE SU ODVRATNE STVARI,SHEJTANOVO DJELO;ZATO SE TOGA KLONITE DA BISTE POSTIGLI STO ZELITE.SHEJTAN ZELI DA POMOCU VINA I KOCKE UNESE MEDJU VAMA NEPRIJATELJSTVO I MRZNJU I DA VAS OD SJECANJA NA ALLAHA I OD OBAVLJANJA NAMAZA ODVRATI,PA,HOCETE LI SE OKANUTI?"
Muhammed a.s. rekol:"Ona sto opiva vo golemi kolicini,zabraneto e da se konzumira i vo najmala kolicina!"(Ahmed,Ebu Davud,Tirmizi)
Isto taka vo druga prilika Muhammed a.s. gi prokolnal slednive osobi koi sto rabotat na proizvodstvo i ponuda na alkoholni pijaloci:
-onoj sto go cedi,
-onoj za kogo se cedi,
-onoj koj go pie,
-onoj koj go distribuira,
-onoj na komu mu se distribuira,
-onoj koj go toci,
-onoj koj go prodava,
-onoj koj sto od zarabotuvackata so nego se hrani,
-onoj koj sto go kupuva,i:
-i onoj za kogo se kupuva.(Tirmizi,Ibn Madze)
P.S.Site muslimani koi ti si gi videla deka pijat alkohol blueprayer,se golemi gresnici.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:25
Ти БЛАГОДАРАМ efendija за убавиот и детален одговор.
Само едно нешто не разбирам и се надевам дека муслиманите ќе ми објаснат:
Ако Кyранот вели дека виното е ѓаволска работа и дека не треба да се конзумира ни во најмала количина, тогаш зошто Аллах во рајот ви ветува реки со вкусно вино?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:28
Prvo edno blagodaram,pa posle za toa!
Si go znaes nasiot adet na komuniciranje.
|
Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:42
zosto ne odgovorite na evangelos,zosto alah vo rajot vi vetuva reki so vkusno vino? bas me interesira kakva e taa rabota.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:45
EvAngelos напиша:
Ти БЛАГОДАРАМ efendija за убавиот и детален одговор.
Само едно нешто не разбирам и се надевам дека муслиманите ќе ми објаснат:
Ако Кyранот вели дека виното е ѓаволска работа и дека не треба да се конзумира ни во најмала количина, тогаш зошто Аллах во рајот ви ветува реки со вкусно вино? |
E sega so zadovolstvo odime ponataka:
EvAngelos,koga Qur'anot zboruva za Dzennetot-Rajot,toa ne moze se da se sfati bukvalno,tuku toa se simboli koi se upotrebeni na nas sfatliv jazik.
Сите тие к*р’ански описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето:
„Примерот на џеннетот кој е ветен мутекијам, е во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15). „Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата сушност и поединечностите не ни се откриени во детали.
„Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”.(Ес-Сеџде, 17).
„..на џеннетот, чија широчина ги опфаќа небото и земјата..”(Али Имран, 133).
Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча .
„..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” (Ел-Вакиату, 32). Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува.. и вино:
„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата.
За џеннетлиите к*р’анот вели:
„Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43). Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат.
Џеннетот е, исто така, гајб, значи нам непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џехеннемот е телесно и душевно страдање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и страдање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати. Џеннетот не е ниту пазар на секакво овоштие и зеленчук, а не е ни џехеннемот печка за пржење на месо.
Ako imas uste bujrum!
|
Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:51
Баш ме интересира одговорот!
-------------
|
Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:52
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:53
KikoMC напиша:
Баш ме интересира одговорот! |
Vece e odgovoreno.
|
Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:55
EvAngelos напиша:
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!
(Сура 5:90) |
Mala korekcija na ajetotot:
EvAngelos напиша:
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка(gnasota) шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш,за да бидете спасени!
(Сура 5:90) |
-------------
|
Efendija Allah da te nagradi za ubaviot odgovor
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:56
Brat da ne saka i naucni dokazi a mu dades, pa da vide deka k*ran ja potvrduva na naukata i na zdraviot razum
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:57
khaleefah напиша:
Efendija Allah da te nagradi za ubaviot odgovor
|
Amin! Ene ve entum ve kullu muslimiiin.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:02
Ama mnogi si se falite samite sebe si, belkim ste nekakov sportski tim, pa navivate kako na naptrevar.
Ne ve kritikuvam, samo vi kazhuvam kako im izgleda na lugjeto od strana.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:04
Bas pomislev deka taka ke pomisles
-------------
|
I ja isto
|
Messenger напиша:
Ama mnogi si se falite samite sebe si, belkim ste nekakov sportski tim, pa navivate kako na naptrevar.
Ne ve kritikuvam, samo vi kazhuvam kako im izgleda na lugjeto od strana. |
E ajde ,de pofaline i ti,za da ne bideme sami!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:07
Nema nishto losho vo toa. Ako ve pravi posrekni, zoshto da ne?
I ako se dade dobar odgovor, dobro mislenje, izdrzhan komentar, i toa e dobro i treba da se pofali, bez obzir dali ke se slozhime so nego ili ne.
Taka li e efendija?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:10
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:23
efendija напиша:
и вино:
„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 32). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата. |
Сигурен си дека точно го цитираш ајетот Ел-Вакиату 32 ?
Јас поинаку читам во Кyранот:
"Ќе има овошје разновидно" (Ел-Вакиату, 32)
Овде ништо не пишува ништо за никакво вино, а камо ли за некакво посебно вино од кое глава не боле
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:31
EvAngelos напиша:
efendija напиша:
и вино: „Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 32). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата. |
Сигурен си дека точно го цитираш ајетот Ел-Вакиату 32 ?
Јас поинаку читам во Кyранот:
"Ќе има овошје разновидно" (Ел-Вакиату, 32)
Овде ништо не пишува ништо за никакво вино, а камо ли за некакво посебно вино од кое глава не боле |
Vo pravo si namesto 19 ajet sum zapisal 32.Znaci sum gi pomesal mestata,sega e editirano i se e vo red.Toj e 19 ajet. AJ PROVERI SEGA?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:35
Проверив и повторно не најдов никакво вино. Еве го целиот контекст:
"Ќе ги служат вечно млади момчиња и, одејќи еден до друг, со чаши, и со ибрици и со пехари, со вода изворска, од неа не ќе се оддалечат и не ќе се откажат."
(Ел-Вакиату 17-19)
Да не си помешал ти вода со вино?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:40
EvAngelos напиша:
Проверив и повторно не најдов никакво вино. Еве го целиот контекст:
"Ќе ги служат вечно млади момчиња и, одејќи еден до друг, со чаши, и со ибрици и со пехари, со вода изворска, од неа не ќе се оддалечат и не ќе се откажат."
(Ел-Вакиату 17-19)
Да не си помешал ти вода со вино? |
EvAngelos jas go znam originalot,i ti citirav od bosanskiot prevod na Qur'anot,makedonskiot prevod ima mnogu greski,i zatoa ne citirav od nego.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:45
Ок, штом босанската и македонската верзија, пардон превод, се толку различни, еве ќе напишеме од англискиот превод на Abdullah Yousuf Ali
With goblets, (shining) beakers, and cups (filled) out of clear-flowing fountains:
No after-ache will they receive therefrom, nor will they suffer intoxication:
Го гледаш некаде тука зборот "vine" или можеби и овој превод не е во ред?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:48
Или можеби преводот на Muhammad Asad:
Immortal youths will wait upon them with goblets, and ewers, and cups filled with water from unsullied springs by which their minds will not be clouded and which will not make them drunk;
Опссс повторно вода, а не вино
Или и овој не е добар превод?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:49
17. služiće ih vječno mladi mladići,
18. sa čašama i ibricima i peharom punim pića iz izvora tekućeg - 19. od koga ih glava neće boljeti i zbog kojeg neće pamet izgubiti -
Efendi brat, ova e od Besim Korkut na bosanski prevod..
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:51
EvAngelos напиша:
Ок, штом босанската и македонската верзија, пардон превод, се толку различни, еве ќе напишеме од англискиот превод на Abdullah Yousuf Ali
With goblets, (shining) beakers, and cups (filled) out of clear-flowing fountains:
No after-ache will they receive therefrom, nor will they suffer intoxication:
Го гледаш некаде тука зборот "vine" или можеби и овој превод не е во ред? |
Coveku!-dali ti imas razum,ili ne sakas da razberes sto e kontekst na tekst,pa neli ubavo ti kazav deka se raboti za simboli spomnati na nam sfatliv nacin.Ne mora vo ajetot da stoi zborot vino za da se razbere na sto se misli,toj ajet e samo nadopolnuvanje na toa,za kakvo vino stanuva zbor vo Dzennetot.I sto e tuka tolku nejasno,Islamskiot stav ti go iznesov takov kakov sto e,a dali ti ce veruvas vo nego IC UVO NE MI TRREPNUVA!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:58
Ajde eve ja celata tema,pa citaj sto se misli pod dzennet i Dzehennem i pod stradanjata i uzivanjata vo niv:
ЏЕННЕТ И ЏЕХЕННЕМ
(Извадок од ДИЈАЛОГ СО ПРИЈАТЕЛОТ НЕВЕРНИК)
Овој пат пријателот беше потполно сигурен во себе.
Започна говорејќи полека:
Како ќе не казни Бог, а Тој е Сеопшт- Доброчинител- Милозлив, за грев со ограничено траење со вечна казна (...тие вечно ќе останат во џехеннемот)? Кои сме ние и што претставуваме во однос на Божјата големина, за да ни се свети со таква освета. Човекот е само атом во вселената и во однос на Божјата големина значи нешто ситно и безвредно, т.е. не значи ништо.
Исправајќи ги претпоставките на пријателот, почнуваме :
Прво-не сме ние атом ниту прашка во вселената. Таква е само нашата положба кај Бога. Напротив таа е важна и значајна. Зарем не е Тој оној што не вдахнал со дел од Својот дух? Нели ни се поклонија анѓелите (мелеците)? Нели ни ги вети наследствата на небата и земјата и кажа:
„Навистина ги одликувавме синовите Адемови и им дадовме да патуваат по морето и по копното. Ги опскрбивме со најубаво и високо ги одликувавме при многу Наши суштества” (Ел-Исра, 70).
Во нас значи има боженствен дух.
Во однос на вселената, ние не сме трошка ни атом. Ние така изгледаме кога се гледаат нашите тела во нејзинот простор.
Но, зарем ние не ја опфаќаме целата вселена со нашиот ум, појмувајќи ги законите, кои владеат во него. Благодарејќи на ова астронаутот се спушта на Месечината, потврдувајќи ја точноста на нашето знаење. Зарем ова не докажува дека ние, гледајќ на нашиот дух, сме поголеми од вселената и дека го поседуваме? Затоа поетот имал право кога кажа.: „И мислиш дека си мало тело, а во тебе е содржан најголемиот свет”.
Човекот е, како што велат суфиите, сеопфатна книга, а вселената се нејзините страници.
Човекот значи е голем и важен : тој во себе носи Божји дух. И неговото работење мора да биде пресметано.
Што се однесува до приговорот во врска со казнувањето со вечна казна за нешто што е од ограничено траење (гревот) го цениме тоа за уште една грешка во резонирањето на нашиот доктор. Аллах им вели за вечните казненици, кога побарале да бидат вратени на овој свет, па да работат поинаку:
“...а кога би биле вратени, сигурно повторно би се вратиле на она што им било забрането. Тие навистина се лажговци...” (Ел-Енам, 28), т.е. нивното грешење не е ограничено со време. Тоа е постојано својство кое би се повторувало, како што се гледа од ајетот; а кога би биле вратени, тие сигурно повторно би се вратиле на она што им било забрането. Тие навистина се лажговци. Нивмиот грев не е значи некаков моментен пад или ситуација во која се нашле. За нив Аллах џ.ш. вели на едно друго место во к*р’анот:
„Тој ден кога Аллах ќе ги проживее сите тие на Него ќе му се колнат и ќе сметаат дека со тоа нешто постигнале и здобилее Тие навистина се лажговци” (Ел-Муџаделе, 18).
Од наведениот ајет се назира еден друг вид на одлучност и предизвик од страна на казнетите, кој оди до таму да тие се соочуват со Аллах џ.ш. со своите лаги и лажни заклетви и тоа на денот на пресметувањата, на денот кога ќе бидат кренати сите завеси. Тоа е знак на крајно насилство. Не сме овде веќе со грев со ограничено траење, туку пред грев чие траење е вечно и пред душа која во себе носи вечно зло. Оттука и вечната казна за нив. За тоа јасно зборува и ајетот од к*р’анот:
„И тие нема да излезат од џехеннем” (Ел-Бекаре,168). А Ибн Ареби вели:„Милоста за овие е што ќе се навикнат на огинот. И таа во пеколот ќе им биде погодна средина”.
Без сомнеж постои сродност помеѓу злобните души и огинот. Некои од нив се всушност факели од завист, љубомора, омраза, страст, сите својства на огинот. Ниту еден миг не се, а да не распламнат војна и разгорат огин, зошто огинот е нивно скривалиште и нивна природа. И на таквите души одредиште ќе им биде џехеннемот, кој е праведен за нив. Тоа е поставување на работите на вистинско место. Кога по некаков случај на таквите души џеннетот би им бил засолниште, тие не би го почувствувале(не би им одговарал).
Зарем тие не одбиле спокој на земјата?
Треба џеннетот и џехеннемот да се разберат во најширока смисла. Огинот во пеколот не е согорителен. Спалувањето на него не е како на овој свет. Бог вели деке неверниците се казнети со џехеннемскиот огин и во него ќе се колнат едни со други. Во неа постои стебло кое дава плод. Тоа стебло се вика Зеккум. Со корења до дното на џехеннемот. Постои и џехеннемска вода која ќе биде пијалок на казнетите.
Тој огин во кој се наоѓа стебло и во кој има вода, секако е нешто поразличен од овосветскиот.
„Кога еден народ ќе влезе во огинот ќе ја проколнува сестрата. И конечно кога во џехеннемот ќе се испособерат сите, последната ќе и каже на првата:- „Наш Создателу, овие не одведоа во заблуда, па дај им двојна казна!-Бог на тоа ќе каже-Секој ќе има двојна казна, но вие тоа не го знаете” (Ел-Е’араф, 38). И тие во џеххенемот, а тоа е ватра, ќе зборуваат.
(“...чиво е гориво луѓето и камењата?”)(Ел-Бекаре,24).
Огинот за кој досега стана збор спаѓа во гајбот на нештата. Она што е кажано за него е само симболично.
Не смее ова да се разбере така како ние да ги одрекуваме телесноста и сетилноста, а ја признаваме душевната казна. Телесната казна постои и не е дозволено во неа да се сомнева. Ние веруваме во нејзиното постоење. Ние само тврдиме дека дека поединечностите на тоа страдање и нејзиниот начин и сите детални описи , сепак ни се потполно непознати и неспознајни. По она како к*р’анските показанија ни се претставуваат можеме да заклучиме дека тоа не е вообичаениот огин за кој знаеме, какви што ќе бидат и телата што ги знаеме, секако поинаку од овие наши овоземски тела...
Тоа истото се однесува и на џеннетот. Не е тоа пазар на зеленчук, хурми, шипки, грозје...Сите тие к*р’ански описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето:
„Примерот на џеннетот кој е ветен мутекијам, е во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15). „Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата сушност и поединечностите не ни се откриени во детали.
„Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”.(Ес-Сеџде, 17).
„..на џеннетот, чија широчина ги опфаќа небото и земјата..”(Али Имран, 133).
Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча .
„..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” (Ел-Вакиату, 32). Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува.. и вино:
„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 319). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата.
За џеннетлиите к*р’анот вели:
„Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43). Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат.
Џеннетот е, исто така, гајб, значи нам непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џехеннемот е телесно и душевно страдање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и страдање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати. Џеннетот не е ниту пазар на секакво овоштие и зеленчук, а не е ни џехеннемот печка за пржење на месо.
Казнувањето на Ахиретот не е покажување на сила од страна на Бога џ.ш. над Неговите робови, туку е чистење, претставување, исправање и милост:
„Нема Аллах да ве казни, ако вие Му бидете благодарни и ако верувате” (Ен-Ниса, 147).
Основата е значи неказнувањето.
Аллах џ.ш. нема да го казни вистинскиот верник. Тој ќе го казнува оној кој е суров и кој Го порекнува и за чие упатување не можеле да помогнат сите средства и начини на упатување, запознавање и вразумување:
„И сигурно Ние ќе им дадеме да ја сетат полесната казна пред најголемата, за да се повратат” (Ес-Сеџде, 21).
Божјето одредение е тоа овие да ја сетат полесната казна на овој свет за да се пробудат по долго спиење, да се протресат по долго затапување и дремкање („за да се повратат”).
Ако не помогнат овие средства и ако оној кој го одрекува Бога и понатаму продолжи да го одрекува, тогаш не останува ништо друго освен негово соочување со вистинската казна за да ја спознае .. а запознавањето на Вистината е всушност, милост. Кога Бог би ги оставил во нивното слепило, во нивното незнаење и би ги запоставил, во самата Негова одлука би имало насилство, а Бог е чист од тоа. Изложување на огин на оние кои го заслужиле тоа е навистина внимание кон нив. Бидејќи сите Божји дела се милост. Тој кон оние кои го заслужиле џехеннемот е милозлив на тој начин што им го дал, на тој начин ги поучил. А кон оној што го спознал и верувал милозлив е воведувајќи го во ветениот му џеннет, кој му припаѓа како чест и признание од страна на неговиот Создател и Господар.
„Ќе го казнам со Мојата казна оној кого сакам, но мојата милост опфаќа се” (Ел-Е’арат, 156). Тој значи направил Неговата милост да опфаќа се, па и казната Негова. Да го прашаме сега пријателот дали Бог би бил, по неговото мислење, поправеден ако ги изедначил насилниците со оние на кои насилството им било сторено, убијците со нивните жртви, па сите еднакво ги наградил на оној свет? Дали би било праведно, по мислењето на докторот, да се израмни црното со белото? На оние кои ја исклучуваат Божјата казна им го упатуваме следното прашање: Зарем Бог навистина не не казнува уште на овој свет? Што се староста, болеста, ракот, ако не се казни, но на еден одреден поинаков начин.
Кој е творецот на микробитее? Зарен не е тоа опомена и предупредување дека сме пред Бог кој може да ни прати казна.
Д-р Мустафа Махмуд
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:01
efendija напиша:
Ne mora vo ajetot da stoi zborot vino za da se razbere na sto se misli, |
Ок, значи во ајетот не пишува вино и дека тоа е ваша претпоставка. Но да не го најдев јас тој цитат во Кyранот сите ќе ти поверуваа дека во ајетот тоа го пишува за виното, бидејќи ти напиша:
efendija напиша:
и вино:
„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19). |
но сега барем знаеме дека ајетот не посмнува никакво вино, а проблемот со виното останува, бидејќи во еден стих е опишано каков ѓаволска работа, а во друг стих како рајски сон
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени! (Сура 5:90)
Сличен ли е оној во Џенетот (Рајот) - кој е ветен за богобојазливите - во кој реки течат непрестано, во кој има и реки со млеко, со вкус непроменет, и реки со вино вкусно за оние што го пијат, и реки со мед исцеден... за нив во Џенетот има секакви видови овошје и прошка од Господарот нивни... со оној кој е за навек во огинот, и кој пие вода што врие, која цревата ќе им ги попари? (Сура 47:15)
Тука и во двата ајети јасно стои напишано вино и не остава простор за претпоставки и манипулации.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:03
EvAngelos напиша:
efendija напиша:
Ne mora vo ajetot da stoi zborot vino za da se razbere na sto se misli, |
Ок, значи во ајетот не пишува вино и дека тоа е ваша претпоставка. Но да не го најдев јас тој цитат во Кyранот сите ќе ти поверуваа дека во ајетот тоа го пишува за виното, бидејќи ти напиша:
efendija напиша:
и вино: „Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19). |
но сега барем знаеме дека ајетот не посмнува никакво вино, а проблемот со виното останува, бидејќи во еден стих е опишано каков ѓаволска работа, а во друг стих како рајски сон
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени! (Сура 5:90)
Сличен ли е оној во Џенетот (Рајот) - кој е ветен за богобојазливите - во кој реки течат непрестано, во кој има и реки со млеко, со вкус непроменет, и реки со вино вкусно за оние што го пијат, и реки со мед исцеден... за нив во Џенетот има секакви видови овошје и прошка од Господарот нивни... со оној кој е за навек во огинот, и кој пие вода што врие, која цревата ќе им ги попари? (<FONT face="Times New Roman CYR">Сура 47:15)
<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Тука и во двата ајети јасно стои напишано вино и не остава простор за претпоставки и манипулации. |
Ti ja pastirav celata tema po ova prasanje,pa pa meten si i citaj sto pisuva tamu za ona sto go prasuvase!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:09
Originally posted by efendija
и вино:
„Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19).
Aj pogledni kako e staven ajetot,i dali vo nego e vmetnat zborot vino,ili toa e nad ajetot.I nemoj sega da izmisluvas deka nekoj manipulira so ajetot,ajetot e kristalno citiran onakov kakov stoe.Zatoa ti povtoruvam celo vreme koga citas nesto,dobro da go citas.
|
Постирано од: Fantastic Lady
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:11
najprvin me vcuduvate vie dragi forumisti,,i onie koi prasuvaat i onie koi odgovaraat,,,nestata gi gledate od vasiot da ne kazam mnogu tesen agol...
be little open minded please,,,coz the way u see things its for crying,,,for explaining or understanding God's words,,,u should use ur brain ,,,coz as a first point,,God revealed His books to people with brain,,,nd as i can see there r very little ppl who complete these conditions,,
Thank U,,,
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:12
Пред, после, над, под, лево, десно, каде и да го ставиш зборот видно, факт е дека во ајетот нема да најдеш никакво вино, но тој збор ќе го најдеш во ајетите кои ги постирав погоре
Ѓаолска работа или Рајски сон, ту би ор нот ту би?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:14
PROCITAJ PRETPAZLIVO NA k*rANSKITE AJETI STO TI GI PISAV NA BOSANSKI POGORE; CE VIDES KADE SE ASOCIRA NA VINO!!!!!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:15
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:18
Brate,ova "pastorce vo senka" ne znae da cita ti garantiram,toa e edno izdresirano pionce koe mora da negira se sto nie ce napiseme,ostaj go,toj dobro znae dek Bog belezi se i deka ce izlezeme eden den pred nego na odgovornost.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:22
17. služiće ih vječno mladi mladići,
18. sa čašama i ibricima i peharom punim pića iz izvora tekućeg -
19. od koga ih glava neće boljeti i zbog kojeg neće pamet izgubiti -
Sigurno ovde se zboruva za obicna voda od koja nema da boli glava i poradi koja nema da izgubat pamet.?
EvAngelos ziti majka dosta me zasmejuvas.
Ajde frli sega kako sto e redot USTE EDNO BLAGODARAM!
|
Постирано од: Fantastic Lady
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:23
luge,,,ve molam,,,razmisluvajte malku so svoja glava,,,pa kade ziveete vie,,zarem ne gledate deka site civilizirani luge se trudat da ostanat se podaleku od alkoholot,,,pa ve molam kazete mi barem edno pozitivno svojstvo na alkoholot,,
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:24
Асоцијации се играат во средно кога ти е досадно на час
Јас ви постирав 2 ајети за кои не ви се потребни асоциации затоа што ви пишува јасно, читко и дословно ВИНО. Во едниот ајет тоа вино е наречено ѓаволска работа, а во другиот ајет се вели дека Аллах ќе ви спреми цели реки со вино.
Зарем е можно во рајот да има и ѓаволски работи?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:24
Ne znae brat, ako znaese ce bese podobro za nego... Znaenjeto e na povisoko nivo od negovoto povrsinsko zabelezuvanje na faktite.. Ako znae treba da veruva, a ako veruva znae deka samo na Allah, Bog treba da go slusame i on e samo dostoen da dava zakoni i da bara odgovornost za nivno sproveduvanje,, Samo Allah e dostoen da go molime, i sekoj vernik go praktikuva toa ( toa vklucuvajki go tuka i Isus koj se molel na Allah).
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:25
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:28
Dosta se blamiras,koga jasno tie odgovoreno na prasanjeto,nemoj da izigruvas sega detektiv,ocigledno e deka si tapa vo nekoi raboti.Seti se nanazad malce koga te prasav da mi kazes kakvo vino piel Isus dali prevrieno ili ne prevrieno,ednostavno go zaobikoli prasanjeto,a dobro znaes deka motivot na temata e od vasa protestantska kniga,i toa se vasi zaklucoci a ne moi,tamu molcis,a ovde sega se pletkas za sekoj zbor,iako mnogu jasno tie objasneto prasanjeto.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:31
Posto si tolku pameten,ajde jas da te prasam nesto,za da svatis sto se simboli: Ako te prasa sin ti ,koj ima 7 godini:TATKO STO E SEKS?-Kako ce mu odgovoris?
Dali ce mozes vistinski da mu pojasnis na sinti sto e seks,koga toj ne moze da go sfati,nitu rabere toj poim,ili ce posegnes po simboli,po sporeduvanja?
Ajde da te vidam pametnjakovicu!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:35
efendija напиша:
Dosta se blamiras,koga jasno tie odgovoreno na prasanjeto,nemoj da izigruvas sega detektiv,ocigledno e deka si tapa vo nekoi raboti.Seti se nanazad malce koga te prasav da mi kazes kakvo vino piel Isus dali prevrieno ili ne prevrieno,ednostavno go zaobikoli prasanjeto,a dobro znaes deka motivot na temata e od vasa protestantska kniga,i toa se vasi zaklucoci a ne moi,tamu molcis,a ovde sega se pletkas za sekoj zbor,iako mnogu jasno tie objasneto prasanjeto. |
Не се сеќавам дека си ми упатил такво прашање лично мене, инаку би ти одговорил се разбира.
Јас немам никаква моја протестантска книга и тоа не се мои заклучоци. Јас се водам исклучиво по Библијата и моите заклучоци ги вадам од таму. Очекував ова до сега да го приметеше и без да ти го кажам, бидејќи до сега не цитирам од ниедна книга, па ни протестантска, туку цитирам само библиски цитати.
Како и да е, јас отидов кај перницата а вие останете ми со здравје се читаме утре задутре
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:38
Ubavo da se naspies!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:40
Kako da ti odgovori be brat, pa neli postojano vo negovite postovi koristi asocijacii i toa bez vrska kade sto nema osnova..
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:46
Pustinski-Lav напиша:
Kako da ti odgovori be brat, pa neli postojano vo negovite postovi koristi asocijacii i toa bez vrska kade sto nema osnova.. |
Selam brate,neka koristi sto saka,vistinata ce izleze na videlina.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:50
Alejkum selam,, navistina taka e brat, ama za mnogu kasno ce bide koga ce ja doznaat vistinata, ama hajr za toa povece treba tie da se mislat
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:55
se tesite li ili si se ubeduvate vo samo vasata vistina,covekot vi iznese nepobitni fakti a vie ako,ako ce izleze vistinata ,
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:59
se tesite li ili si se ubeduvate vo samo vasata vistina,covekot vi iznese nepobitni fakti a vie ako,ako ce izleze vistinata ,
Ne si dovolno jasen, za koj decko zboruvas? Kakvi fakti ni iznese??
Pa ne gledas deka temata e k*ran i Alkohol, pa jasno e navedeno deka e zabraneto strogo za musliman da konzumira i vo najmala mera alkohol,, i koj donese fakti, covek sto se pijanci???
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 03:03
pa evangelos vi kaza deka vo rajot ve ceka vino pa vie videdete sega,a toa dali se pijanci neznam dali ti si toj sto trba da kaze
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 03:11
A be lucky, EvAngelos nema nas sto da ni kaze za nasata vera,, toa sto on go kazuva od k*ran nie go znaeme na pamet i go praktikovame,,, a stavot negov jasen ni e nas!.. A tebe ako ne ti e jasno nesto procitajgo postot sto stoi na predhodnata strana go ima isprateno efendija Dzennet i Dzehennem i ce nauci mozebi nesto povece..
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 03:18
gi procitav site postovi od otvaranje na temata i tamo na edno mesto se vika ima vino vo dzennetot za onoj koj go pie sigurno se misli za tie sto go konzumirale vo ovozemaljskiot zivot
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 03:29
Bratce mi se sospa,, a ti mozes slobodno da go procitav toa sto ti go preporacav, ocigledno ne si procital, pa sto donesuvas sasvim sprotivni zaklucoci
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 03:35
ajde leka noc' i od mene
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 09:41
EvAngelos напиша:
Асоцијации се играат во средно кога ти е досадно на час
Јас ви постирав 2 ајети за кои не ви се потребни асоциации затоа што ви пишува јасно, читко и дословно ВИНО. Во едниот ајет тоа вино е наречено ѓаволска работа, а во другиот ајет се вели дека Аллах ќе ви спреми цели реки со вино.
Зарем е можно во рајот да има и ѓаволски работи?
Не, туку не сисфатил. Читај подолу! |
Гледам многу сте изнапишеле за еден ден.....
Моногу речености, но и многу недоречености.
Евангелосе, другар, ај вака:
Замисли дека сме си отишле ја и ти на лимонада, и онака релаксирано си правиме муабет.
Е сега, што се однесува до виното, тоа е спомнато како пример, еден пример за сите опојни средства кои се забранети на овој свет. Значи, во контекст на ајетот, се спомнуваат повеќе забрани, гнасни работи, меѓу кои е и виното.
Знаеш, виното, за разлика од свинското месо е поштено.
Но и двете се забранети, за да Бог не искуша по примерот на првите луѓе (забранетото е најслатко).
Е, според исламското учење, она што важи за овој свет нема да важи за оној свет, знаеш и сам. Нема повеќе искушенија.
На оној свет, како што објасни мојот почитуван брат Ефендија, ќе има работи само слични на нашиве тука. Па за да се приближат до народот, така се објаснети.
Бог е чист и сака чистотија. Тој е убав и сака убавина.
Па таков и рајот ќе биде. Чист и убав.
Место за оние кои Му биле покорни, за да уживаат!
Кога Бог го создал рајот, му заповедал на ангелот Џибрил (Гаврил):
-Оди и види го рајот.
-Господару, -рекол тој- ова е најубавото нешто. Кога некој би го видел не би сакал да излезе од него!
Епа тоа ти е. Ако е внатре се чисто, чисти ќе бидат и пијалоците, како и тоа вино, од кое апстинирале. Убаво и вкусно, а сепак да не боли глава, да не те тера на зло. Ни малку ни многу - исто.
Така, другар Евангелос, ние си знаеме за што и кога некој ајет е објавен, а од тебе убаво што сакаш да прашаш за да ти се разјасни. Значи, едниот е за овој свет, а другиот за оној свет. Ако апстинираш од забранетото гнасно од овој свет, ќе имаш дозволеното најубаво на оној свет....
Кога се некои луѓе пријатели, подобро се разбираат.
А ја и ти, со лимонадиве, раат сме и од вино и од вода
П.С: Има безалкохолно пиво, демек пиво, а нема главоболки и вртења. Е кога луѓето направиле такви пива, Бог е семоќен и може да дозволи такви вина на одредено време и место (вечниот рај)!
Е па другар, бујрум!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 09:42
Заборавив да ги поселамам моите почитувани браќа и сестри во исламот, а и да им посакам добро утро, на сите оние што се пред малите и големи, тенки и дебели, а сепак монитори!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 09:57
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 09:59
ок?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 10:05
alejkum selam ve rahmetullahi ve berekatehu, mir, spas, milost vrz tebe i ostanatite clenovi
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 18:51
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 20:27
Aj sega otidi do prviot lekar i prahaj dali Alkoholot, ili vinoto tvoe, gi leci ranite ili gi nadraznuva????
Alkoholot vo medicinata nese koristi za lecenje na rani, zashto od medicinata se znae deka alkohol isturen vrz rana gi unishtuva keliite i vlia nadraznuvacki na ranata, i namesto shto pobrgu d aj zazdravi ranata Alkoholot go pravi sprotivnoto!!!
Sekako deka alkoholot se koristi vo medicinata ali kako meshavina ne kako cist alkohol, pr. prashajgo lekarot patem od shto e sostavne jodot (betadine)
I za tie po jasno ke ti dadam primer :
Otrovot od zmijata e najkoristen vo Medicinata, ali ne kako cist otrov tuku kako meshavina, delovite koi se korisni se zemaat i se vnesuvaat kontraserumi za da ne bide ubitacen za covekoviot organizam, ili da ne bide shteten za drugite organi, zashto poznato e deka sekoj lek koj e namenet za eden zabolen organ e shteten za drug.
E sega vinoto MOZEBI ima nekoe dobro, ali vo ovozemna forma Vinoto e shtetno za organizmot a pogotovo za mozokot, pa mnogu e ocigledno, i apsurdno da se veruva deka vo alkoholot ia nekoe dobro, pa vidi kako finkcionira svetov, Alkoholot se zabranuva na javni rabotni mesta, vo soobrakajnata industrija, vo javnite ustanovi, i toa vo site evropski zemji tolerancijata na Alkohol vo site gorenavedeni raboti e "O" nemoze znaci ni edna kapka da se konzumira.... Pa zashto site smetaat deka e shtetno , a ti tvrdish sprotivno???
Kako ke drzish ti predavanja na tvoite braka, koga si pod dejstvo na alkohol, kako ke funkcionira covek vo bilo koja oblast ako e pod dejstvo na alkohol????
razmisli ne se blamiraj deka gi zdrvi Muslimanive.... nie ja citame Biblijata a ne delovi od antiislamski stranici pa demek neshto znaesh, daleku si od poznavanje na Islamot, Privilegija e za tebe shto si imal k*ran , ako en lazesh, bideeki svojstveno e za tebe.
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Постирано од: Crashandburn
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 22:56
Vinoto vo dzennetot t.e. rajot nema da bide isto kako ovosvetskoto. Nema da bide opivno.
A kolku sto znam Alkoholot e i medicnski zabranet a toa nesto go otkrija vo 20 vek.
A zamislete Muhammed a.s. toa go znael duri pred 14 veka :D
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 22:59
Evco posto ne planiram da si igram shah sotebe okolu ajetite. Koj ajet za sto vazi i kako vazi i kako se tumaci ,samo ednostavno ke ti kazam eden hadis na pajgamberot koj veruvam ke ti pojasni mnogu raboti.
Muhammed s.a.v.s rekol " Vo dzennet ke ima ona sto oko ne videlo, nitu uvo slusnalo nitu pak mozokot mozel da zamisle "
Znaci Allah rekol ke ima ovosje ,ke ima ptici ke ima zeni itn. ali kako sto samiot Hadis kazuva tie nema da bidat kakvi sto nasite oci videle ili pametot zamislil. Istoto ke bide i so vinoto. Ke go ima i kakvo ke bide samo Allah znae.Ama ona sto e sigurno e deka nema da bide kako ovozemskoto.
Poz
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 23:21
"O tom-potom", sto bi rekle nekoi lugje.
|
Постирано од: Sandokan
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 01:15
alejkuym selam na bratot Daija posto toa mi e dolznost..hah
------------- Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:14
Evangelos ne se javuva.
Ili sprema nesto,
ili Adzija mu se vrail od odmor
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:16
site znaeme deka vo islamot e zabraneto vinoto, no ne veruvam deka site znaeme kako doslo do zabrana na negovata upotreba.
vsusnost vo vremeto na muhammed s.a.v.s. na nekoja sedenka ashabite (drugarite, na muhammed) ispile poveke vino a taka vo pijana sostojba pristapile na namaz(molitva), no bidejki bile dosta opieni ne mozele dobro da gi citiraat aetite od k*ranot koi se izgovaraat vo tekot na molitvata.
posle ovaa slucka na muhammed mu dosla objava vo koja se zabranuva pristap na molitva vo pijana sostojba, taka se resil problemot no po izvesno vreme se slucilo eden od zitelite na mekka da pravi problemi so svoeto semejstvo, posle sto dosla i objavata na ajetot koj go postirase evangelos, so koj se zabranuva sekakva upotreba na alhoholni pijaloci.
znaci ova e zabrana poradi problemite koi gi pravi onoj koj e opien.
znaci toa ne znaci deka allah go zabranuva toa zatoa sto ne go saka toj pijalok ili zatoa sto e ne dobar za konzumiranje tuku poradi negovoto vlijanie vrz covekot.
no se znae deka covekot so svojata smrt se oprostuva od familijata i toa e kraj na negovite dela znaci nema poveke molitvi nema poveke nisto samo cekanje na presudata i prestoj onamu kade sto mu e mestoto, znaci ako e vo rajot toj tamu nema so kogo da pravi problemi i nema da obavuva molitvi toa e veke zavrseno...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:18
Znaeme, kako koj, no sepak blagodaram za toa gore napisanoto.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:19
Sandokan напиша:
alejkuym selam na bratot Daija posto toa mi e dolznost..hah |
E, a da te prasam nesto.
Tamu od kade sto si, ima li bezalkoholno pivo?
Si probal li?
Boli li glava?
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:31
Interesno e koga ucam sekogas po nesto
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:41
KHAT PLANT PHOTOS
Khat cultivation in agricultural stairs above Yemen mountains' tips
Khat Shrub
Khat Leaves
Khat selling in " Sana'a Khat Market " - Yemen
A Yemeni woman on her way back from the khat farms ( Notice that she was chewing khat - see the bulg in the left cheek
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:41
Добар дел од населението во Јемен и други држави на Арабискиот полуостров, времето го минуваат џвакајќи кат. Ова растение се сади како што гледате на цели плантажи, а неговото џвакање ги доведува луѓето во една трансцедентално-блажена состојба, поради присуството на психоактивни материи катихинон и катин. Го џвакаат сите-и стари и млади.Дали ви е познато ова? Молам за учтив коментар.
WHAT IS KHAT ?
Khat(pronounced "cot")
is a natural stimulant from the Catha edulis plant, found in the
flowering evergreen tree or large shrub which grows in East Africa and
Southern Arabia to tree size . It reaches heights from 10 feet to 20
feet and its scrawny leaves resemble withered basil.
Khat plant is a thirsty seedless plant which best grows above sea by many thousands of feet and can load droughts for several months while other crops fail.
Fresh Khat leaves are crimson-brown and glossy but become yellow-
green and leathery as they age. They also emit a strong smell. The most
favored part of the leaves is the young shoots near the top of the
plant. However, leaves and stems at the middle and lower sections are
also used. Khat leaves contain psychoactive ingredients known as cathinone,
which is structurally and chemically similar to d-amphetamine, and
cathine, a milder form of cathinone. Fresh leaves contain both
ingrediants; those left unrefrigerated beyond 48 hours would contain
only cathine, which explains users' preference for fresh leaves.
http://en.wikipedia.org/wiki/Khat
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:51
Ne bi bilo podobro postot da ti bese vo podforumot na kultura i tradicija
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 13:57
Ти пак по обичај, заобиколуваш или праќаш на спиење ако не ти одговара.
Се работи за исламски земји каде алкохолот е забранет, а ваму џвакањето кат е како џвакање мастика.
Зошто тогаш во “традиција и култура“ да го поставам, и тоа ли ќе ме упатуваш?
Ако не го знаеш веќе одговорот, дај простор на некој што знае па да каже.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 14:02
Jas samo dadov predlog, jer premnogu izobliceno izgleda toa sto go kazuvas za da ima vrska so Islam.. ama interesno ce bide da vidam kakva korelacija ce izmisls sega
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 14:12
Лаве, лаве....
Нема да измислам ништо, приложив-и прашав некој што знае да каже: Зошто алкохол е забранет- а кат се толерира?
И пак ќе речам, дај простор на некој што знае...
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 14:20
ne gresis katot ne se torelira, zabranata ne vazi samo za nekoi vidovi tuku kon site pijalici pa i drugi raboti koi dejstvuvaat vrz zdraviot razum na covekot...
a toa sto kazuvas deka tia se muslimani, mozebi so ime no ne i so iskrenost i veruvanje, ne4ma covek na ovoj svet bez greska, mnogu primeri ima na luge koi se trgnati nastrna od site verski raboti pa si pravat se po svoja zelba, pa tuka jas gi stavam i ovie kraista.
znaci nema nisto dozvoleno stom dejstvuva vrz coveckiot zdrav razum...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 14:27
Нема да измислам ништо, приложив-и прашав некој што знае да каже: Зошто алкохол е забранет- а кат се толерира?
Magdalena zosto postavuvas prasanja koga si go znaes odgovorot.?!. Islam e vera koja sto go dozvoluva ona sto go dozvoluva i zdraviot razum, i go zabranuva ona sto go zabranuva zdraviot razum.!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 14:31
Maria Magdalena, prashanjeto ne e tolku nadvor od temata kako sto samo izgleda na prv pogled. Koga si veke tamu, togash mozhesh da go spomnesh i Avganistan, kako najgolemiot prizvoditel na droga. Toa ke mu dojde kako muslimanite koga ke spomnat droga i hristijanski zemji (koi sekako i ne postojat vo toj bukvalen smisol).
Rabotata e sto tie neshta ne se pishuvaat kako nachin na zhiveenje i kako preporaka od nitu edna sveta Kniga. Spored toa Pustinski ima potpolno pravo so svojata replika. Toa se obichai, kako i stomachniot tanc, koi ne se del od Islamot, no koi shto lugjeto (muslimani ili nemuslimani) od tie teritorii gi prakticirale od najstari vreminja i ne pomisluvaat da gi smenat poradi nekakvi k*ranski preporaki. Jas toa poveke bi go gledal kako zemanje na k*ranot za preporaka na zhiveenje, no ne i kako plan za bukvalno egzistiranje.
Muslimanskite chlenovi, spored onoa sto go imam chitano od niv, se zalagaat tokmu za dosledno pratenje na k*ranot do poslednoto slovo, bez iskluchok, sto kako takvi gi stava vo grupata na muslimani fundamentalisti. Zatoa za niv vakvite primeri ne se primeri na Islamot, tuku primeri za lugje muslimani koi ne se dosledni vo pratenjeto na nivnata sveta Kniga.
Se nadevam, deka kako nemusliman, deka bev dovolno korekten i precizen vo objasnuvanjeto.
P.S. Toleriranjeto na takvite delanija od drzhavata ne e poradi toa sto istite se dozvoleni vo k*ranot, no bidejki taa ne e potpolno Islamska zemja kako sto e propishano vo Knigata. Taa ili nema nishto protiv onoa shto go naveduvash ili ima protiv, no nema sila ili zhelba istoto da go suzbie
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 15:28
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 15:30
P.S. Testirav vnesuvanje slika,
A grafikonot e skala na stetnosta na odredeni zabraneti drogi i supstancii,koja slucajno ja najdov na internet.
Tamu ima i za khat,iako neznam tocno kakvo e ova rastenie.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 15:40
[QUOTE=efendija]P.S. Testirav vnesuvanje slika,
A grafikonot e skala na stetnosta na odredeni zabraneti drogi i supstancii,koja slucajno ja najdov na internet.
Tamu ima i za khat,iako neznam tocno kakvo e ova rastenie.
Бујрум ефенди, поздрав од мене
Епа затоа и го ставив овој податок, не да провоцирам како што мисли некој, туку знам дека мнозина од твоите браќа незнаат за оваа многу стара и раширена појава. Ме интересираше дали во к*ранот стои нешто за катот, и сметав дека местото е соодветно, бидејќи како и алкохолот, и оваа супстанца е депресант на централниот нервен систем.
(Без оглед што на графиконот ти е на последно место)
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 15:53
abe lud'e alkohol ne e droga ne stvara fizicka zavisnost i ne boli glava od nego dokolku se konzumira umereno naprotiv e i korisen za krvotok i za razlaganje na mastite vo organizmot .nekoi zborat za bezalkoholno pivo tocno postoi ama vo germanija na primer i normalnoto pivo ne se smeta za alkohol tuku oficijalno za dodatok na hrana a pivoto i vinoto se tuka negde po jacina samo sto crnoto vino edna casa posle jadenje e mnogu zdravo
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 15:57
Vo k*r'anot mnogu jasno stoi deka "Alkoholot i site opojni sredstva se zabraneti",istoto se potvrduva i vo Hadisot na Allahoviot Pejgamber,siguren sum deka vo k*r'anot khatot ne e spomnat po ime,no,ako istiot ima tretman na droga ili opojno sredstvo,ili kako sto velis marija:и оваа супстанца е депресант на централниот нервен систем.
Togas spored k*r'anot i te kako e zabranet,bez ogled sto ne se spomenuva po ime.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 16:05
abe lud'e alkohol ne e droga ne stvara fizicka zavisnost i ne boli glava od nego dokolku se konzumira umereno naprotiv e i korisen za krvotok i za razlaganje na mastite vo organizmot .nekoi zborat za bezalkoholno pivo tocno postoi ama vo germanija na primer i normalnoto pivo ne se smeta za alkohol tuku oficijalno za dodatok na hrana a pivoto i vinoto se tuka negde po jacina samo sto crnoto vino edna casa posle jadenje e mnogu zdravo
Mizi da te laza.!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 16:46
pa jas znam deka vie ne veruvate vo niedno nesto ako ne e podrzano od k*ranot a jas vi pisuvam za dokazani raboti neli muhamed go zabranil po pijankata na negovite prijateli pa tie ne bile kadar za nego a go konzumirale ne e rabota da se opijanime od vinoto poentata e vo toa da go konzumirame so slast i so merka.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 16:53
hr.lucky напиша:
pa jas znam deka vie ne veruvate vo niedno nesto ako ne e podrzano od k*ranot a jas vi pisuvam za dokazani raboti neli muhamed go zabranil po pijankata na negovite prijateli pa tie ne bile kadar za nego a go konzumirale ne e rabota da se opijanime od vinoto poentata e vo toa da go konzumirame so slast i so merka. |
Алкохолот дефинитивно е штетен, тој е како што кажав погоре депресант на ЦНС. Алкохолот создава зависност. Против маснотии во крвта-да ама во форма на лек, на пр. некоја алкохолна тинктура (која се зема на пр. 3хдневно по пет капки)... Што е мера? Некој од една чаша ќе се опие, друг од две...со тек на време толеранцијата станува помала па од 100 мл. ќе се валка по земја. Е пошто мера нема-подобро да не се пие.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 17:35
alkoholot definitivno ne e steten ako se konzumira normalno ,pa sega na kogo kolko mu drzi pametot i kolku go podnesuva toa e relativno nema nekoja odredena mera 100ml-200ml inaku vinoto veli odi ti jas c'e te stasam znaci samiot covek treba da odluci do kaj da odi.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 17:40
maria_magdalena напиша:
hr.lucky напиша:
pa jas znam deka vie ne veruvate vo niedno nesto ako ne e podrzano od k*ranot a jas vi pisuvam za dokazani raboti neli muhamed go zabranil po pijankata na negovite prijateli pa tie ne bile kadar za nego a go konzumirale ne e rabota da se opijanime od vinoto poentata e vo toa da go konzumirame so slast i so merka. | Алкохолот дефинитивно е штетен, тој е како што кажав погоре депресант на ЦНС.Алкохолот создава зависност.Против маснотии во крвта-да ама во форма на лек, на пр. некоја алкохолна тинктура (која се зема на пр. 3хдневно по пет капки)...Што е мера?Некој од една чаша ќе се опие, друг од две...со тек на време толеранцијата станува помала па од 100 мл. ќе се валка по земја.Е пошто мера нема-подобро да не се пие. |
Marija, ne mozhesh da gi penalizirash SITE zatoa sto NEKOI ne umeat da se kontroliraat. Toa ne e ni demokratija, ni edukacija, tuku chista diktatura (neka mi izvinat muslimanite od podforumov, no sekoj ima sloboda na svoe mislenje. Ova ne go velam za da provociram ili da navreduvam). A zamisli ,ako odime za site raboti poovoj terk, togash poveketo neshta ke mora da se zabranat bidejki SEKOGASH ima NEKOI koi ne mozhat da se kontroliraat vo bilo shto ili shto namerno preteruvaat i zloupotrebuvaat. I koj ke ni bide reperniot sistem za odreduvanje sto da se zabrani, a shto ne? Interpretacii na kniga? Koja kniga ke odbereme za toa, sto ke gi zadovoli site lugje, i po chija toa interpretacija ke se rakovodime?
Zarem ne gledash deka toa vodi kon ednoumie? Zarem nemame veke dovolno iskustvo od istorijata kade sto se dokazhalo deka seto onoa sto bilo staveno pod parolata "site ednakvi", "kako za eden, taka za site", "sekomu spored potrebite i od sekogo spored sposobnostite" i "eden narod, edna drzhava i edna religija" bile chisti utopii i donele samo do katastrofalni posledici i stradanja na milioni nedolzhni lugje, zheni i deca?
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 18:15
Месинџер, јас реков-ШТО Е МЕРАТА? Што е реперот? Каде пишува една чаша, две чаши...
Што е малку- а што многу?
Кој одредува?
По дефиниција: Алкохолизмот е хронична и прогресивна болест....која води до трајни оштетувања на ЦНС...и единствен лек да не прогресираат оштетувањата е-лицето СОСЕМ да престане да пие.
Дали има мера колку некој треба да испие за да стане алкохоличар? Дали и колку е таа мера иста за сите луѓе? Како знае некој колку е доста?
За каква утопија ми зборуваш ти?
Кој сака да пие-нека пие, јас не зборувам за едноумие и закон по кој треба да не се цуга.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 18:22
Jas verojatno te razbrav pogresho. Ne znam zoshto, no mi se prichini deka se zalozhuvash za zabranuvanje na alkoholnite pijaloci zatoa sto nekoj ne mozhe da se kontrolira vo pienjeto.
Mislam deka tuka povikuvanjeto na alkoholizmot ne e neshto na shto mora da se svrtuva vnimanie bidejki site sme zapoznaeni so posledicite na negovoto prekumerno konzumiranje.
Taka e vprochem i so site ostanati raboti. Taka, na primer, lugje stradaat i umiraat i od prekumerno konzumiranje shekjer i sol, pa ovie raboti ne se zabranuvaat.
Rabotata e sto ne smee da se dozvoli vo edno demokratsko opshtestvo sankcioniranje na mnozinstvoto samo zatoa sto nekoe malcinstvo ne e odgovorno za svoite postapki.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 18:33
[QUOTE=Messenger]Jas verojatno te razbrav pogresho.Да, дефинитивно погрешно си ме разбрал. Ne znam zoshto, no mi se prichini deka se zalozhuvash za zabranuvanje na alkoholnite pijaloci zatoa sto nekoj ne mozhe da se kontrolira vo pienjeto.
Не. Нека се продаваат слободно, паметниот ќе си направи пари од тоа-неумниот ќе страда.
Mislam deka tuka povikuvanjeto na alkoholizmot ne e neshto na shto mora da se svrtuva vnimanie bidejki site sme zapoznaeni so posledicite na negovoto prekumerno konzumiranje.
Безброј се, и жалосни се, заслужуваат посебна тема, можеби и ќе отворам.
Taka e vprochem i so site ostanati raboti. Taka, na primer, lugje stradaat i umiraat i od prekumerno konzumiranje shekjer i sol, pa ovie raboti ne se zabranuvaat.
Аааааааа, така. Токму така. Што е мерата? Кој е репер? Дали е општа? дали индивидуализирана? Каде стои?
Rabotata e sto ne smee da se dozvoli vo edno demokratsko opshtestvo sankcioniranje na mnozinstvoto samo zatoa sto nekoe malcinstvo ne e odgovorno za svoite postapki. Не санкционирам никого, кој сака да пие-нека љока, нека се ваља, нека спие мочан по клупи, нека се опива до бесвест.... Немам ни намери ниту пак ингеренции за таква работа.QUOTE]
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 18:50
hr.lucky nie sekako veruvame vo k*ran bidejci sme uvereni deka vo nego e samo vistina,, a ti bidejki ne veruvas vo toa, procitajsi sto kazuva naukata, mnogu ubavi postovi maria magdalena ima isprateno
Navistina nemozam da svatam koja e taa mera koja e dozvolena?? Mozam da zamislam kako e so cigari (a oni se pomalce stetni od alkohol, duri ne se sporeduva toa), i nekoj moze da kaze deka pusenjeto cigari e stetno (navistina e taka) ama dve tri cigari ne e tolku stetno a moze na covekot da mu donese korist(sto e apsolutno ne tocno).. arno ama ako pusis dve tri vo den cigari, koj moze da dokaze deka na tolku ce ostane.. i nema da ja zgolemuva kolicinata(brojkata na ispuseni cigari)??? Ovoj primer go navedov, zatoa sto od praksa znam kako e.. a alkohol nikogas ne sum konzumiral, ama veruvam vo ona sto vo k*ran go pisuva i naukata go potvrduva deka samo loso moze da ti donese!!!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 19:09
Pustinski, me vlechish za jazik, ama ajde ke premolcham okolu neshto sto se spremav da vi ponudam za razmisluvanje koga zapochnav edna druga tema, kade shto se otkazhav posle edna hrabra replika.
Ama sega ke go povtoram onoa sto go komentirav pred tebe:
Rabotata e sto ne smee da se dozvoli vo edno demokratsko opshtestvo sankcioniranje na mnozinstvoto samo zatoa sto nekoe malcinstvo ne e odgovorno za svoite postapki
Ne e vazhno vo koja kniga sto pishuvalo i sto se smeta za malu stetno ili mnogu stetno. Vazhna e chovekojata sloboda, garantirana od Boga i odgovornosta sto sledi od nea. Razmisli malu okolu toa.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 19:20
e lave moj ubavo napisav na posledniot post mera nema se e relativno i jas ce ti kaz"am od mojot primer konzumiram alkohol 15 godini nemam otideno na lekar osim na zubar i nikogas sum nemal glavobolji ili gubenja ,mojot para dedo ziveese 103 god. dedomi e 87 god. ziv i zdrav fala bogu site piele i butur nisto samo i toa ti e znaenje sega kako epa koj slepo veruva vo edno znaenje z"ivotot mu pominuva vo neznaenje pa treba da se istrazuva
|
|