![]() |
|
Етичко-моралните норми и хомосексуалноста |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |||
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 08.Јануари.2008 во 23:19 |
||
Најчесто етиката претставува стремеж кон теориско разграничување на принципите на “доброто“ и принципите на “лошото“. Моралот, пак, вообичаено е поврзан со практичното дејствување, во согласност со тие принципи.
Меѓутоа, категоризацијата на “доброто“ и “лошото“ не секогаш ги опфаќаат истите граници. Она што за едни е “кршење на правилата“, за други е сосем прифатливо. Еве неколку примери од секојдневниот живот: ~Момент 1 - жената во муслиманскиот свет е свето нешто, кое според нив, треба да се заштити од туѓите погледи. За разилка од нив, во христијанскиот свет ова “правило“ не важи. ~Момент 2 - примитивниот живот, без придобивките на новото време, е избор на амишите. Од друга страна, поголемиот дел од човештвото денес не може да се замисли без постoење на современта технологија. ~Момент 3 - нашиот роднина или близок пријател се наоѓа во сигурно зло (бате ја крши вазната на мама). За негово “избавување“ потребно е да излажеме и свесно лажеме (ја лажеме мама со тоа што и кажуваме “незнам кој беше“ или “јас бев“). *Кој е вистинскиот неморал, кој е во право, а кој не? *Кој или што ги опрeделува нормите на моралот и етиката? Прашањето е: како се вколпува хомосексуалноста во (не)моралот, според вас? (хинт 1: дадените примери се само насоки за размислување, а не предмет за нивна анализа) (хинт 2: темава е целно отворена на овој форум, за дискусија на едно повисоко ниво, без можност за нејзино присоединување со некоја од постоечките за хомосексуалноста) (хинт 3: темава не ги поврзува криминалот, болеста, сексот... по никој основ, туку исклучиво служи за етичко-морален осврт) Повелеле, изјаснете се. |
|||
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|||
![]() |
|||
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Во свет во кој моралот се повеќе го губи своето основно значење, во свет на лицемерие, прељуби, мамење,легално крадење, дилање дрога, убиства, не знам дали го имам тоа право хомосексуалноста да ја етикетирам како неморален чин. Но дека се коси со законите на природата тоа е факт: во природата спротивно наелектризираните тела се привлекуваат, а оние со ист набој се одбиваат.
|
|||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|||
![]() |
|||
sensei ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
||
etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki. Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.
Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata. batalete etika i moral, lecete se. |
|||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|||
![]() |
|||
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
||
~Каква врска има здравјето со темава?
~Доказ? |
|||
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|||
![]() |
|||
RebeL ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
||
До тука потполно се сложувам со тебе.
Ок очигледно не си ги читал острите полемики во подфорум секс. Не е проблем, ќе кажам пак. Спротивно наелектризирани тела.. Луѓето не се јони или магнети за да се привлекуваат или одбиваат единствено според тие основни правила на физиката. .. Да не продолжувам на тема природност на работите оти тоа не е тема на разговор тука. Морал. Според мене, моралот е најлабилниот концепт во светот. Со текот на времето моралот се менува постојано. Само пред нешто повеќе од половина век, на пример незамисливо било жените да бидат облечени во панталони, или да носат сукња до колена. Тоа било крајно неморално. А денес, поготово сега на студовите, и поготово тука во Битола (незнам за другите градови), излезете на широк сокак за викенд и ќе видите на најголемите студови некои женски се пицнати во мини сукњи и по танки фармерски јакни и се прават дека не им студи. А никој не ги гледа така намуртено (освен мене ![]() Друг пример за колку брзо се менува моралот. Често повозрасните роднини мене и на братучедите ни викаат „ееее во наше време сите се прибираа дома уште во 8 саат навечер!“ -- а денес е ок некој да се прибере дома и во 5 сабајле. И уште еден многу познат пример. Порано, а богами и сега по некои села, имањето секс пред брак било исто така крајно неморално. А сега слободно се зборува за секс во подфорум секс овде. ![]() Значи, безцелно е да се зборува за дали хомосексуалноста е морална или не. Ако веќе е декриминализирана и официјално не се смета за болест, тогаш зошто некои луѓе (а многу се), се дрзнуваат да ги осудуваат хомосексуалците, покрај другите работи и дека се неморални? Изменето од RebeL - 09.Јануари.2008 во 00:25 |
|||
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА! |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Moralot e nepishan zakon prifaten od chlenovite na opshtestvoto. Kako takov obichno vodi poteklo od mnogu damneshni vreminja i e del od skoro site religijski uchenja.
Mislam deka definicijata kazhuva se... Ako ne sakash da se sudruvash so opshtestvenite normi, togash gledaj da se soobrazish so niv ili ne go deklariraj onoa sto opshtestvoto moralno go sankcionira. So drugi zborovi, dokolku sakash da bidesh chlen vo edno opshtestvo ne mora da veruvash vo opshtoprifatenite principi na zhiveenje i opshtenje, no respektiraj gi. Ako toa go saka mnozinstvoto, togash najdemokratski e istoto da bide prifateno od site. Toa ne te obvrzuva da veruvash i da se slozhuvash so mnozinstvoto, no kako chlen na zaednicata te obvrzuva da go pochituvash. Sto ke pravish privatno, dokolku ne povreduvash nikogo vo nikoj smisol, toa e tvoja rabota. Zatoa na zapad doshle do nekakvo sredno reshenie, pa velat deka homoseksualnosta e "stil na zhiveenje". Kako takvo, reshile da go toleriraat zadrzhuvajki go pravoto na moralna osuda. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
||
...edna dilema ima samo za mene lichno, a toa e prirodnata reprodukcija na chovekot, drugo sve moz da svatam i ljubav i bliskost i raganje so takvi geni...nemam problem so nishto i neam protiv, ama koja bi bila smislata na zivotot vo sluchaj na homoseksualizmot...???
![]() |
|||
![]() |
|||
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
||
Етиката и моралот се збир од норми што ги поставува заедница за правилно однесување на членовите во неа. Нешто како куќен ред во проширена форма. За тоа различни заедници имаат различни сваќања за одредени морални врфедности или антивредности. |
|||
|
|||
![]() |
|||
RebeL ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
||
Ок пак се врти муабетот на природноста на работите. Ќе го кажам само ова: Никој не зборува за СИТЕ луѓе да бидат хомосексуалци и да не смеат да имаат хетеро секс и да се репродуцираат. |
|||
|||
![]() |
|||
Mishell_G ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Јуни.2007 Локација: Sweden Статус: Офлајн Поени: 575 |
||
Moralnosta ne se sogleduva vo seksualnata preferencija.. Moralot e odraz na licnosta, bez ogled na nejziniot stil na zivot. Ne postoi korelacija pomegju ovie dve raboti.
|
|||
![]() |
|||
||
Точно! ![]() ![]() |
|||
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Ne se nametnuvaat so sila, tuku se prifakjaat od lugjeto kako uslov da se pripagja vo edna organizirana zaednica vo koja ima opshtoprifateni pravila na odnesuvanje. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
||
Убава тема, мислам доста спомнавме за ова во темите на секс.
Ај една друга насока, јас имам еден морално-етички, уствари другарски проблем со хомоориентирани луѓе. И ќе го кажам јавно, големо прашање ми е ![]() Значи по некои дружења кои сум ги имала со хомоориентирани луѓе, не само македонци туку и надвор, сум на мислење дека се несигурни пријатели во смисла - unreliable. Прво, лажење. Можам да разберам дека растењето во средина каде се чувствуваат различни ги тера да се заштитат, па и да подлажнат за да не се разоткрие вистината, конкретно сексуална ориентација. Меѓутоа. Од лажење за да не се откриеш како хомо, тоа прераснува во лажење и измислување филмови за се’ и сешто, и за нешто за што би-немало-потреба-. За нешта од животот, од дружењето, мислења, постапки, секојдневни нешта. А скоро секој кој го имам запознато бил доста интелигентен, па така да филмовите не биле безначајни, т.е. доста богати содржински. ![]() Друго, себичност. Врти-сучи, може и да добиеш у ребра, ама тој се навикнал да се грижи само за себе, и ти можеш да свириш ама не дај боже да го загрозиш, па дури и да е тоа во форма на блискост и споделување, заемно другарство. После....не може се’ да се врти околу неговиот хомо-пенис, или хомо-ваџајна, или хомо-секс! Ако се сака да се биде прифатен како човек и како другар, како колега, па дај тргни се малку од твоето меѓуножје и види го светот со другите во него, биди заедно со другите. Понекогаш мислам дека и тие самите не можат да ја преболат својата различност. Контрадикторности пар-екселанс. Зборевме нешто слично и пошироко околу хомо-пропагандите. Ете тоа беше мојата -мака-, фала на внимание, се извинувам на гњаважа од долг пост, и да спомнам само дека не генерализирам секако- давам јас многу шанси да ми се покаже спротивното. ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Секој има право да одбере живот каков што нему му одговара се додека со тоа не ги загрозува или повредува другите членови на заедницата. |
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |