Испечати | Затвори го прозорот

Етичко-моралните норми и хомосексуалноста

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11387
Датум на принтање: 19.Февруари.2025 во 21:29
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Етичко-моралните норми и хомосексуалноста
Постирано од: doriangray
Наслов: Етичко-моралните норми и хомосексуалноста
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 23:19
Најчесто етиката претставува стремеж кон теориско разграничување на принципите на “доброто“ и принципите на “лошото“. Моралот, пак, вообичаено е поврзан со практичното дејствување, во согласност со тие принципи.
Меѓутоа, категоризацијата на “доброто“ и “лошото“ не секогаш ги опфаќаат истите граници. Она што за едни е “кршење на правилата“, за други е сосем прифатливо.
Еве неколку примери од секојдневниот живот:
~Момент 1 - жената во муслиманскиот свет е свето нешто, кое според нив, треба да се заштити од туѓите погледи. За разилка од нив, во христијанскиот свет ова “правило“ не важи.
~Момент 2 - примитивниот живот, без придобивките на новото време, е избор на амишите. Од друга страна, поголемиот дел од човештвото денес не може да се замисли без постoење на современта технологија.
~Момент 3 - нашиот роднина или близок пријател се наоѓа во сигурно зло (бате ја крши вазната на мама). За негово “избавување“ потребно е да излажеме и свесно лажеме (ја лажеме мама со тоа што и кажуваме “незнам кој беше“ или “јас бев“).

*Кој е вистинскиот неморал, кој е во право, а кој не?
*Кој или што ги опрeделува нормите на моралот и етиката?

Прашањето е: како се вколпува хомосексуалноста во (не)моралот, според вас?

(хинт 1: дадените примери се само насоки за размислување, а не предмет за нивна анализа)
(хинт 2: темава е целно отворена на овој форум, за дискусија на едно повисоко ниво, без можност за нејзино присоединување со некоја од постоечките за хомосексуалноста)
(хинт 3: темава не ги поврзува криминалот, болеста, сексот... по никој основ, туку исклучиво служи за етичко-морален осврт)

Повелеле, изјаснете се.

-------------
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!

Коментари:
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 23:42
Во свет во кој моралот се повеќе го губи своето основно значење, во свет на лицемерие, прељуби, мамење,легално крадење, дилање дрога, убиства, не знам дали го имам тоа право хомосексуалноста да ја етикетирам како неморален чин. Но дека се коси со законите на природата тоа е факт: во природата спротивно наелектризираните тела се привлекуваат, а оние со ист набој се одбиваат.

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 23:53
etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki. Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.

Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata.
batalete etika i moral, lecete se.

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 00:00
Originally posted by sensei sensei напиша:

etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki(според тебе). Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.

~Каква врска има здравјето со темава?

Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata.batalete etika i moral, lecete se.

~Доказ?

-------------

Постирано од: RebeL
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 00:20
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Во свет во кој моралот се повеќе го губи своето основно значење, во свет на лицемерие, прељуби, мамење,легално крадење, дилање дрога, убиства, не знам дали го имам тоа право хомосексуалноста да ја етикетирам како неморален чин.

До тука потполно се сложувам со тебе.

Но дека се коси со законите на природата тоа е факт: во природата спротивно наелектризираните тела се привлекуваат, а оние со ист набој се одбиваат.

Ок очигледно не си ги читал острите полемики во подфорум секс. Не е проблем, ќе кажам пак. Спротивно наелектризирани тела.. Луѓето не се јони или магнети за да се привлекуваат или одбиваат единствено според тие основни правила на физиката.

.. Да не продолжувам на тема природност на работите оти тоа не е тема на разговор тука.

Морал. Според мене, моралот е најлабилниот концепт во светот. Со текот на времето моралот се менува постојано. Само пред нешто повеќе од половина век, на пример незамисливо било жените да бидат облечени во панталони, или да носат сукња до колена. Тоа било крајно неморално. А денес, поготово сега на студовите, и поготово тука во Битола (незнам за другите градови), излезете на широк сокак за викенд и ќе видите на најголемите студови некои женски се пицнати во мини сукњи и по танки фармерски јакни и се прават дека не им студи. А никој не ги гледа така намуртено (освен менеголема%20насмевка), и никој не ги нарекува неморални.

Друг пример за колку брзо се менува моралот. Често повозрасните роднини мене и на братучедите ни викаат „ееее во наше време сите се прибираа дома уште во 8 саат навечер!“ -- а денес е ок некој да се прибере дома и во 5 сабајле.

И уште еден многу познат пример. Порано, а богами и сега по некои села, имањето секс пред брак било исто така крајно неморално. А сега слободно се зборува за секс во подфорум секс овде. среќа

Значи, безцелно е да се зборува за дали хомосексуалноста е морална или не. Ако веќе е декриминализирана и официјално не се смета за болест, тогаш зошто некои луѓе (а многу се), се дрзнуваат да ги осудуваат хомосексуалците, покрај другите работи и дека се неморални?

-------------
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 00:36
Moralot e nepishan zakon prifaten od chlenovite na opshtestvoto. Kako takov obichno vodi poteklo od mnogu damneshni vreminja i e del od skoro site religijski uchenja.

Mislam deka definicijata kazhuva se...

Ako ne sakash da se sudruvash so opshtestvenite normi, togash gledaj da se soobrazish so niv ili ne go deklariraj onoa sto opshtestvoto moralno go sankcionira.

So drugi zborovi, dokolku sakash da bidesh chlen vo edno opshtestvo ne mora da veruvash vo opshtoprifatenite principi na zhiveenje i opshtenje, no respektiraj gi. Ako toa go saka mnozinstvoto, togash najdemokratski e istoto da bide prifateno od site. Toa ne te obvrzuva da veruvash i da se slozhuvash so mnozinstvoto, no kako chlen na zaednicata te obvrzuva da go pochituvash.

Sto ke pravish privatno, dokolku ne povreduvash nikogo vo nikoj smisol, toa e tvoja rabota. Zatoa na zapad doshle do nekakvo sredno reshenie, pa velat deka homoseksualnosta e "stil na zhiveenje". Kako takvo, reshile da go toleriraat zadrzhuvajki go pravoto na moralna osuda.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 00:40
...edna dilema ima samo za mene lichno, a toa e prirodnata reprodukcija na chovekot, drugo sve moz da svatam i ljubav i bliskost i raganje so takvi geni...nemam problem so nishto i neam protiv, ama koja bi bila smislata na zivotot vo sluchaj na homoseksualizmot...???збунетост

-------------
...I feel like there is no need for conversation...

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 00:56

etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki. Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata.batalete etika i moral, lecete se.

Етиката и моралот се збир од норми што ги поставува заедница за правилно однесување на членовите во неа. Нешто како куќен ред во проширена форма. За тоа различни заедници имаат различни сваќања за одредени морални врфедности или антивредности.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 01:11
Originally posted by ...Well... ...Well... напиша:

...edna dilema ima samo za mene lichno, a toa e prirodnata reprodukcija na chovekot, drugo sve moz da svatam i ljubav i bliskost i raganje so takvi geni...nemam problem so nishto i neam protiv, ama koja bi bila smislata na zivotot vo sluchaj na homoseksualizmot...???збунетост

Ок пак се врти муабетот на природноста на работите. Ќе го кажам само ова: Никој не зборува за СИТЕ луѓе да бидат хомосексуалци и да не смеат да имаат хетеро секс и да се репродуцираат.

-------------

Постирано од: Mishell_G
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 01:16
Moralnosta ne se sogleduva vo seksualnata preferencija.. Moralot e odraz na licnosta, bez ogled na nejziniot stil na zivot. Ne postoi korelacija pomegju ovie dve raboti.

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 01:19
Originally posted by Mishell_G Mishell_G напиша:

Moralnosta ne se sogleduva vo seksualnata preferencija.. Moralot e odraz na licnosta, bez ogled na nejziniot stil na zivot. Ne postoi korelacija pomegju ovie dve raboti.

Точно! намигнувањеаплауз Истото и јас што го зборам нон стоп на другите теми. Секој си има свои зацртани различни морални норми и вредности, и неможе тие да бидат наметнати од еден на друг со сила.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 01:24
Originally posted by RebeL RebeL напиша:

Точно! намигнувањеаплауз Истото и јас што го зборам нон стоп на другите теми. Секој си има свои зацртани различни морални норми и вредности, и неможе тие да бидат наметнати од еден на друг со сила.

Ne se nametnuvaat so sila, tuku se prifakjaat od lugjeto kako uslov da se pripagja vo edna organizirana zaednica vo koja ima opshtoprifateni pravila na odnesuvanje.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 10:09
Убава тема, мислам доста спомнавме за ова во темите на секс.
Ај една друга насока, јас имам еден морално-етички, уствари другарски проблем со хомоориентирани луѓе. И ќе го кажам јавно, големо прашање ми есреќа

Значи по некои дружења кои сум ги имала со хомоориентирани луѓе, не само македонци туку и надвор, сум на мислење дека се несигурни пријатели во смисла - unreliable.

Прво, лажење. Можам да разберам дека растењето во средина каде се чувствуваат различни ги тера да се заштитат, па и да подлажнат за да не се разоткрие вистината, конкретно сексуална ориентација. Меѓутоа. Од лажење за да не се откриеш како хомо, тоа прераснува во лажење и измислување филмови за се’ и сешто, и за нешто за што би-немало-потреба-. За нешта од животот, од дружењето, мислења, постапки, секојдневни нешта.  А скоро секој кој го имам запознато бил доста интелигентен, па така да филмовите не биле безначајни, т.е. доста богати содржински.среќа
Друго, себичност. Врти-сучи, може и да добиеш у ребра, ама тој се навикнал да се грижи само за себе, и ти можеш да свириш ама не дај боже да го загрозиш, па дури и да е тоа во форма на блискост и споделување, заемно другарство.
После....не може се’ да се врти околу неговиот хомо-пенис, или хомо-ваџајна, или хомо-секс! Ако се сака да се биде прифатен како човек и како другар, како колега, па дај тргни се малку од твоето меѓуножје и види го светот со другите во него, биди заедно со другите. Понекогаш мислам дека и тие самите не можат да ја преболат својата различност. Контрадикторности пар-екселанс.
Зборевме нешто слично и пошироко околу хомо-пропагандите.

Ете тоа беше мојата -мака-, фала на внимание, се извинувам на гњаважа од долг пост, и да спомнам само дека не генерализирам секако- давам јас многу шанси да ми се покаже спротивното. намигнување

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 10:41

Во свет во кој моралот се повеќе го губи своето основно значење, во свет на лицемерие, прељуби, мамење,легално крадење, дилање дрога, убиства, не знам дали го имам тоа право хомосексуалноста да ја етикетирам како неморален чин.
До тука потполно се сложувам со тебе.

Но дека се коси со законите на природата тоа е факт: во природата спротивно наелектризираните тела се привлекуваат, а оние со ист набој се одбиваат.
Ок очигледно не си ги читал острите полемики во подфорум секс. Не е проблем, ќе кажам пак. Спротивно наелектризирани тела.. Луѓето не се јони или магнети за да се привлекуваат или одбиваат единствено според тие основни правила на физиката... Да не продолжувам на тема природност на работите оти тоа не е тема на разговор тука.Морал. Според мене, моралот е најлабилниот концепт во светот. Со текот на времето моралот се менува постојано. Само пред нешто повеќе од половина век, на пример незамисливо било жените да бидат облечени во панталони, или да носат сукња до колена. Тоа било крајно неморално. А денес, поготово сега на студовите, и поготово тука во Битола (незнам за другите градови), излезете на широк сокак за викенд и ќе видите на најголемите студови некои женски се пицнати во мини сукњи и по танки фармерски јакни и се прават дека не им студи. А никој не ги гледа така намуртено (освен менеголема%20насмевка), и никој не ги нарекува неморални. Друг пример за колку брзо се менува моралот. Често повозрасните роднини мене и на братучедите ни викаат „ееее во наше време сите се прибираа дома уште во 8 саат навечер!“ -- а денес е ок некој да се прибере дома и во 5 сабајле.И уште еден многу познат пример. Порано, а богами и сега по некои села, имањето секс пред брак било исто така крајно неморално. А сега слободно се зборува за секс во подфорум секс овде. среќаЗначи, безцелно е да се зборува за дали хомосексуалноста е морална или не. Ако веќе е декриминализирана и официјално не се смета за болест, тогаш зошто некои луѓе (а многу се), се дрзнуваат да ги осудуваат хомосексуалците, покрај другите работи и дека се неморални?

Секој има право да одбере живот каков што нему му одговара се додека со тоа не ги загрозува или повредува другите членови на заедницата.

-------------

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:45
aman bre so ovie homoseksulaci OTEKOVTE!!!!
dajte nekoja druga tema da mu se nevidi, celo vreme za toa zborite!

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 14:19
Ако тие се задоволни од таквиот живот зошто да ги разубедувам во спротивно. Право на личен избор.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

So drugi zborovi, dokolku sakash da bidesh chlen vo edno opshtestvo ne mora da veruvash vo opshtoprifatenite principi na zhiveenje i opshtenje, no respektiraj gi. Ako toa go saka mnozinstvoto, togash najdemokratski e istoto da bide prifateno od site. Toa ne te obvrzuva da veruvash i da se slozhuvash so mnozinstvoto, no kako chlen na zaednicata te obvrzuva da go pochituvash.
Одлично кажано. Почитувај за да бидеш почитуван. Колку што знам, хомосексуалците, барем јас, немаат ништо против хетеросексуалците, така што и хетеросексуалците треба да не` почитуваат.

Sto ke pravish privatno, dokolku ne povreduvash nikogo vo nikoj smisol, toa e tvoja rabota.
Е ова е она кон што претендирав. Гледам дека има уште луѓе, кои можат да гледаат пообјективно на работите. Хомосексуалците, не повредуваат никого, ниту прават некаква општествена штета.

Originally posted by Kali Kali напиша:

Прво, лажење. Можам да разберам дека растењето во средина каде се чувствуваат различни ги тера да се заштитат, па и да подлажнат за да не се разоткрие вистината, конкретно сексуална ориентација.
Драга, барем јас не се чувствувам различен, туку другите ме сметаат за различен. Верувам дека најголемиот дел од хомосексуалците ќе се согласат со мене. Е поради тоа што некој ме(не`) доживува различно, ние мораме да се камуфлираме за да не “стрчиме“. Ете го и моето прашање за темава. Морално ли е да бидеме осудени како различни, а да не сме?

Друго, себичност. Не може се’ да се врти околу неговиот хомо-пенис, или хомо-ваџајна, или хомо-секс! Ако се сака да се биде прифатен како човек и како другар, како колега, па дај тргни се малку од твоето меѓуножје и види го светот со другите во него, биди заедно со другите. Понекогаш мислам дека и тие самите не можат да ја преболат својата различност.
Не верувам дека некој хомосексуалец толку живописно го објаснува својот интимен живот, на кој ќе стигне. Тоа може да се случи со личности кои ги смета за доволно блиски. Не знам какво искуство си имала ти со твоите геј-другарчиња, меѓутоа ако тие ти кажувале за тоа, веројатно е погоре споменатата причина. Доколку ти не си сакала да знаеш за тоа, слободно си можела да ја смениш темата или директно да ставиш до знаење дека не те интересира тоа. И не е точно дека живееме во “геј-свет“, барем јас. Единствените геј-другари ми се преку он-лајн, а приватно најблиските другари/ки ми се стрејт.

да спомнам само дека не генерализирам секако- давам јас многу шанси да ми се покаже спротивното. намигнување
Мило ми е што не генрализираш, бидејќи еве јас ти го докажав спортивното.

Секој има право да одбере живот каков што нему му одговара се додека со тоа не ги загрозува или повредува другите членови на заедницата.
Апсолутно точно! Има ли уште нешто да се дискутира?!

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:21
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

etikata i moralot se temelat najcesto vrz medicinata, psihologijata, sociologijata i slicni nauki(според тебе). Te ucat na nekoi principi koi se esencijalni za zacuvuvanje na zdravjeto.

~Каква врска има здравјето со темава?

Sledstveno najgolemiot problem na homoseksualnosta lezi vo medicinata.batalete etika i moral, lecete se.

~Доказ?

Zdravjeto ima golema vrska. Sakam da ukazam deka glavnata teza na pro-homo taborot deka strejtasite gi diskriminiraat homosite zaradi nekoi prazni, apstraktni i zastareni eticko-moralni normi e non-sens i zamena na tezi. So toa se odvrakja vnimanieto od faktot deka se saka da se pomogne na psiho-socioloskoto zdravje na tie lugje, i da se spreci ponatamosnoto sirenje na bolesta.

Zatoa ne mi se dopagja nametnuvanje na debata za eticko-moralni normi, koga problemot e strogo medicinski.

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: diogenskopje
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:28
eh Dorian...ti vikam se e popusto..ne mozes da nametnes edna tema koga se uste luge ko sensei ziveat vo 1950-te koga se mislelo deka homosex. e bolest...Nekogas i vesterki se palea vo Salem...no nejse..ne vredi na nekoi luge da im se objasnuva..toa e isto kako "pisanje uz veetar" намигнување

-------------
When I die, I want to go peacefully like my grandfather did, in his sleep. Not yelling and screaming like the passengers in his car."

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:36
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

Не верувам дека некој хомосексуалец толку живописно го објаснува својот интимен живот, на кој ќе стигне. Тоа може да се случи со личности кои ги смета за доволно блиски. Не знам какво искуство си имала ти со твоите геј-другарчиња, меѓутоа ако тие ти кажувале за тоа, веројатно е погоре споменатата причина. Доколку ти не си сакала да знаеш за тоа, слободно си можела да ја смениш темата или директно да ставиш до знаење дека не те интересира тоа. И не е точно дека живееме во “геј-свет“, барем јас. Единствените геј-другари ми се преку он-лајн, а приватно најблиските другари/ки ми се стрејт.

Дориан, изгледа не сум била јасна.
Мене не ми пречи муабет за интимен живот-не стана муабет за тоа, и да, тоа е знак за блискост.
Дури ова последново не можам да кажам дека ми пречи, туку само го констатирав. И како што кажа, ’’геј свет’’, да.
Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?

Добро, нема да навлегувам веќе понатаму, може да ни стане непријатно беспотребно.
Инаку, ако ти Оскар Вајлд ти е инспирација за никот, и мене ми е една од поомилените книги:)
И он беше ’’геј’’, нели?

Аха, и да додадам: тие не биле за мене ’’геј-другарчиња’’ во деминутив, туку луѓе кои сум ги почитувала. 

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:39
Oscar Wilde bese gay...  tocno големо%20гушкање

-------------
When I die, I want to go peacefully like my grandfather did, in his sleep. Not yelling and screaming like the passengers in his car."

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:44
Па знаев! голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:48

Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?

Marginalnite grupi imaat potreba da bidat marginalizirani, od poveke pricini vnatresni i nadvoresni. Edna nadvoresna pricina e deka taka se pokorisni vo potkopuvanjeto na opstestvoto. Razdeli - kompromitiraj - vladej

-------------

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:08
Aleksandar Makedonski, golemiot vojskovodec, za kogo se tepame so milite ni nasi sosedi...
guess what??? psssstttt...bil zaljuben vo svojot lepuskast ljubovnik
psssssttttt.....sramota, kjutete...prepisete ja istorijata!!!
pa zar toj???
ma nas e toj!!! nas!!! samo pederastata zicka mu e grchkaнамигнување

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:16
Го добија педерите најјакиот аргумент голема%20насмевка Александар Македонски

И Мики Маус да не бил педер? голема%20насмевка Ако бил, тогаш гарант ќе си помислам дека тоа е правата ствар. намигнување

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:29
PRAVA STVAR E DA BIDES SENSEI,
BEZ RAZLIKA SO KOGO KE SI LEGNES VECER

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:30
Ех, Александар.
Во тоа време сите со сите пуздер се правеле, немало норми, немало забрани. Живееле примитивно, пиеле крв од отсечените скршени черепи на освоените, на жртвеник ги ставале своите деца и ги убивале, промискуитетот, педофилијата, инцестот, голотијата го немале истото значење како денеска, срамот како категорија не постоел. Свеста не постоела во форма како денеска.
Моралот не постоел, подоцна религијата го донела.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:39
Александар Македонски не само што ги одобрувал туку и ги поттикнувал хомосексуалните односи меѓу своите војници. Ама тоа го правел познавајќи ја добро психологијата на војникот - по долго отсуство од дома и немање сексуални односи со жената, војникот почнува да чувствува носталгија за родниот крај. Со цел да го ублажи тоа чувство ја поттикнувал хомосексуалноста.( дека е така сведочи и фактот дека оваа појава денес е најевидентна по затворите)
Друг аспект кој го оправдува овој негов потег е чувството за блискост и помош во битката.
Нормално дека нам денес ни е тешко да го сватиме и одобриме тоа. Од друга страна,пак, како што се повикуваме на Александар дека сме негови потомци, логички ќе признаеме дека сме поколение на хомосексуалци. А тоа никој не го сака!

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:42
UTRE SABAJLE RELIGIJATA GO DONELA!!!

JAS NE SUM RELIGIOZNA, A SE SMETAM SEBE SI ZA COVECNA I MORALNA.

PRESTANETE DA GO FORMULIRATE SOVRSENIOT COVEK PREMA SOPSTVENIOT URNEK!!! IMA MNOGU NESOVRESENOSTI OKOLU NAS: I PEDOFILIJA I INCEST I UBISTVA...KUPISTA, KUPISTA NASEKADE OKOLU NAS, JAS HOMOSEXSUALNOSTA VO NIV NE JA VBROJUVAM

-------------

Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:44

Убава тема, мислам доста спомнавме за ова во темите на секс. Ај една друга насока, јас имам еден морално-етички, уствари другарски проблем со хомоориентирани луѓе. И ќе го кажам јавно, големо прашање ми есреќаЗначи по некои дружења кои сум ги имала со хомоориентирани луѓе, не само македонци туку и надвор, сум на мислење дека се несигурни пријатели во смисла - unreliable. Прво, лажење. Можам да разберам дека растењето во средина каде се чувствуваат различни ги тера да се заштитат, па и да подлажнат за да не се разоткрие вистината, конкретно сексуална ориентација. Меѓутоа. Од лажење за да не се откриеш како хомо, тоа прераснува во лажење и измислување филмови за се’ и сешто, и за нешто за што би-немало-потреба-. За нешта од животот, од дружењето, мислења, постапки, секојдневни нешта.  А скоро секој кој го имам запознато бил доста интелигентен, па така да филмовите не биле безначајни, т.е. доста богати содржински.среќа Друго, себичност. Врти-сучи, може и да добиеш у ребра, ама тој се навикнал да се грижи само за себе, и ти можеш да свириш ама не дај боже да го загрозиш, па дури и да е тоа во форма на блискост и споделување, заемно другарство. После....не може се’ да се врти околу неговиот хомо-пенис, или хомо-ваџајна, или хомо-секс! Ако се сака да се биде прифатен како човек и како другар, како колега, па дај тргни се малку од твоето меѓуножје и види го светот со другите во него, биди заедно со другите. Понекогаш мислам дека и тие самите не можат да ја преболат својата различност. Контрадикторности пар-екселанс.Зборевме нешто слично и пошироко околу хомо-пропагандите. Ете тоа беше мојата -мака-, фала на внимание, се извинувам на гњаважа од долг пост, и да спомнам само дека не генерализирам секако- давам јас многу шанси да ми се покаже спротивното. намигнување

Може затоа етикетата Педер/Педерка почесто се користи како атрибут на карактерот на личноста а не како синоним за хомосексуалец.   

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:48
Токму така, моралот во основа ја има религијата, која пак ја донел развојот на свеста.

И грешиш, јас немам против хомо-ориентираност.
Тоа беше малку офф топик, во врска со времето на Александар.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:59
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

IMA MNOGU NESOVRESENOSTI OKOLU NAS: I PEDOFILIJA I INCEST I UBISTVA...KUPISTA, KUPISTA NASEKADE OKOLU NAS, JAS HOMOSEXSUALNOSTA VO NIV NE JA VBROJUVAM

Hah, prasanje na vreme e koga i tie raboti nema da gi vbrojuvas... Relativizam i se e mozno.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 18:08
NE POCITUVAM LUGJE KOI NA BILO KOJ NACIN POVREDUVAAT DRUGI LUGJE.
A HOMOSEXSUALCITE NE MOZAT DA TE POVREDAT, OSVEN AKO NE DAJ BOZE MNOGU SE ZANESITE VO LJUBOVNIOT ZAR плазење hihi...
A SE` DODEKA NE NE` POVREDUVAAT, NE SE ZAKANA ZA OPSTESTVOTO I MOZAT DA SI NOSAT CIPKANI GAKJICKI VO KOJA BOJA SAKAATголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 18:20
koja e razlikata pomegju pedofilija i homoseksualnost? I dvete se seksualna opredelba. Samo vtoroto e opravdano od dnevno-politicki pricini.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 18:24
GOLEMA!
PEDOFILIJA E ZLOUPOTREBA NA DECA
HOMOSEXSUALNOST E DOBROVOLNA OPREDELBA NA DVAJCA VOZRASNI

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 19:56

koja e razlikata pomegju pedofilija i homoseksualnost? I dvete se seksualna opredelba. Samo vtoroto e opravdano od dnevno-politicki pricini.

Како може педофилијата да е определба. Таа е злоупотреба на деца за задоволување на изопачени страсти. Значи, ако некој сака за злоупотреби дете, тоа е негова лична определба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 20:22

Zdravjeto ima golema vrska. Sakam da ukazam deka glavnata teza na pro-homo taborot deka strejtasite gi diskriminiraat homosite zaradi nekoi prazni, apstraktni i zastareni eticko-moralni normi e non-sens i zamena na tezi. So toa se odvrakja vnimanieto od faktot deka se saka da se pomogne na psiho-socioloskoto zdravje na tie lugje, i da se spreci ponatamosnoto sirenje na bolesta.Zatoa ne mi se dopagja nametnuvanje na debata za eticko-moralni normi, koga problemot e strogo medicinski.
Aко не ти се допаѓа темава, не пишувај, ионака одиш оффтопик. Ако тврдиш дека е болест, префрли се на другите теми и со факти и аргументи од медицинскиот свет, поткрепи ги твоите квази-размислувања.
(Хинт: Препрочитај ги хинтовите)

И како што кажа, ’’геј свет’’, да. Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?Добро, нема да навлегувам веќе понатаму, може да ни стане непријатно беспотребно.
Ах, дефинитивно погрешно сум те разбрал, а и ти мене. “Етикетата“ геј- и стрејт- ја ставив за да не пишувам опширно, лица со хомосексуална или хетеросексуална определба. Не ми беше целта да вршам диференцијација.

Инаку, ако ти Оскар Вајлд ти е инспирација за никот, и мене ми е една од поомилените книги:)И он беше ’’геј’’, нели?
Не сум знаел дека бил хомосексуалец, никот ми се допадна, бидејќи го гледав филмот со глумецот што ми е на аватар. Еве од вас дознавам.

Marginalnite grupi imaat potreba da bidat marginalizirani, od poveke pricini vnatresni i nadvoresni. Edna nadvoresna pricina e deka taka se pokorisni vo potkopuvanjeto na opstestvoto. Razdeli - kompromitiraj - vladej

~Кои се тие маргинални групи, закои ти зборуваш?
~Која е таа маргинална група што сака да биде маргинализирана?
~Доколку користиш повиско ниво на изрзување, осигурај се тоа што го кажуваш да има смисла.

-------------

Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 23:02

...epa brate buntovnik, ako e taka i koa sme vishe kaj namentuvanjeto so sila na nekoj nachin, odgovori mi na prashanjevo zasto ima tolku otvoreno temi za homoseksualnosta na ovoj forum, dali toa nekoj se obidue da reklamira neshto, nametne ili propoveda ili sto e rabotata...ednostavno ima premnogu vnimanie i temi za da bide se toa taka naivno kao sto probuete da go predstavite...moe mislenje sekako...:)

-------------
...I feel like there is no need for conversation...

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 16:02
Originally posted by ...Well... ...Well... напиша:

...epa brate buntovnik, ako e taka i koa sme vishe kaj namentuvanjeto so sila na nekoj nachin, odgovori mi na prashanjevo zasto ima tolku otvoreno temi za homoseksualnosta na ovoj forum, dali toa nekoj se obidue da reklamira neshto, nametne ili propoveda ili sto e rabotata...ednostavno ima premnogu vnimanie i temi za da bide se toa taka naivno kao sto probuete da go predstavite...moe mislenje sekako...:)

Епа брате бунар голема%20насмевка се зезам Well, има толку теми во врска со хомосексуалноста отворени на овој форум со цел да се разбијат бројни предрасуди, стереотипи, и заблуди кои мнозинството од луѓето во мкд ги имаат. Со цел да дознаат нешто повеќе околу тоа оние кои не се запознаени со таа појава, со цел да се објаснат некои работи кои се нејасни - сето тоа од прва рака, осетено од своја кожа, а не измислено или фантазирано. Ок е?

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 16:06

И он беше ’’геј’’, нели?

Зошто мора да го ставаш тој збор во наводници? Знам, можи се фаќам за сламка, знам, ситничар сум, ама сепак кога се пишува некој збор во наводници, тоа се прави со цел да се исмее зборот во наводници или оној кој го кажува зборот или нешто во кое ние не веруваме. Како што често тоа го прават на пример грците кога не цитираат нас и ќе речат ---оние од нивната (или т.н.) „Република Македонија“---  <- нели ви е навредливо тоа?

Можеби не ти било тоа целта.. ама јас да си кажам....среќа

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 16:32
...Rebel deckic..ne vredi da debatiras so luge koi imaat seuste srednovekovni svakanja..ne razbiraat deka vremeto na palenje vestici vo Salem e dalecno minato 

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 16:44

Зошто мора да го ставаш тој збор во наводници? Знам, можи се фаќам за сламка, знам, ситничар сум, ама сепак кога се пишува некој збор во наводници, тоа се прави со цел да се исмее зборот во наводници или оној кој го кажува зборот или нешто во кое ние не веруваме. Како што често тоа го прават на пример грците кога не цитираат нас и ќе речат ---оние од нивната (или т.н.) „Република Македонија“---  <- нели ви е навредливо тоа?

Можеби не ти било тоа целта.. ама јас да си кажам....среќа

Затоа што не ми се допаѓа етикетата.
Не сакам да ги дефинирам личностите по сексуалната ориентација, па повеќе пишувам хомосекс. ориентирани, а не геј. Ни сакам да ме нарекуваат стрејт.

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 01:03
Moralot ne e prirodna kategorija, tuku opshtestvena.

Onoa sto e sozdadeno od prirodata ne zavisi od opshtestvenoto sankcioniranje.

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 01:29
Ако е моралот општествена категорија а создаденото не зависи од оп. санкционирање, тогаш каде живее хомосексуалецот?
Со ретки исклучоци, живее во општеството.
Според тоа, подложен е на морално санкционирање. Од себе-сопствената совест можеби и од околината...

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 01:40
Kade zhivee homoseksualecot ne e relevantno za kreacijata na prirodata. Prirodata ne sozdava nishto specijalno samo za da gi zadovoli posebnite moralni normi na opshtestvata.

Moralnite normi se relevantni samo za opshtestvoto. Zatoa na pochetokot na temata rekov deka:

Moralot e nepishan zakon prifaten od chlenovite na opshtestvoto. Kako takov obichno vodi poteklo od mnogu damneshni vreminja i e del od skoro site religijski uchenja.

Mislam deka definicijata kazhuva se...

Ako ne sakash da se sudruvash so opshtestvenite normi, togash gledaj da se soobrazish so niv ili ne go deklariraj onoa sto opshtestvoto moralno go sankcionira.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk