IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Религија - ДА или НЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Религија - ДА или НЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 7>
Автор
Порака
badredboy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај badredboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Религија - ДА или НЕ
    Испратена: 05.Јануари.2008 во 21:41
Човекот е тој што ја создал религијата зар не !?
Па колку е правилно тоа што во денешно време тој е подреден на неа? Тоа е прашањето на оваа тема?
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2008 во 23:56
da,...bash,...tolku i e podreden,....shto ,vo prashanje doagja toa,....  dali e stvarno najinteligentnoto sushtestvo na planetata,....so takvo ,....veruvanje!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
aurelianus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2007
Поени: 202
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aurelianus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 00:14
Затоа тоа не е ни прва ни последна заблуда...која за чудо сеуште се негува!!
8"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 01:57
Samo ne gubite od vid deka religijata bila prvata filozofija, prvata nauka (sko mozheme uslovno da go upotrebime ovoj moderen termin), prviot moral, prvoto se sto mozhe da se povrze so chovekoviot duhoven zhivot.

So vreme se menuvala, ja potpolnuvala prazninata sto chovekot ja chustvuval poradi skromnoto znaenje za svetot okolu nego, pa na nekoj nachin i go zadrzhala onoa spiritualno vo nego koga Dekart izjavil deka za nego postoi samo onoa sto mozhe go vidi, a Njuton go razrabotil moderniot pogled na naukata koj veli deka svetov ne e nishto poveke od eden slozhen mehanizam (neshto kako chasovnik) koj mozheme kako mozaik da go podelime na negovite sostavni delovi i taka da go prouchime i replicirame vo detali.

Znachi na religijata treba da se gleda kako na duhovna ekspresija koja si ima svoj istoriski tek i sto sepak ima nekoja vrednost.

Dali taa vrednost znachi i denes isto kako sto toa vazhelo pred poveke iljadnici godini, toa e veke sosem drugo prashanje, osobeno zemajki ja vo predvid dogmatskata cementiranost i nepromenlivost na skoro site religii.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 03:26
Originally posted by badredboy badredboy напиша:

Човекот е тој што ја создал религијата зар не !?

Зависи што подразбираш под религија. Според мене и атеизмот е еден вид на религија и зависно на која деноминиација на атеизам и припаѓаш, во една гранка од неа богот може да ти бидат парите, богатството, во друга гранка тоа може да ти биде славата, моќта..во трета убавината на своето тело, во четврта твоите сетила, во петта твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Јас сметам дека Бог е Тој што создал религиозен потенцијал во нас. Ако нашето тело има потреба од храна, облека и сл. нашиот дух има потреба од религиозност. По мое убедување, тоа е знак дека нешто внатре во нас има потреба да комуницира со Создателот. Нешто во нас што копнее по својот духовен Создател, по Својот Небесен Татко.
Религиозноста ја нема кај животните (Богомолката не се моли). Религиозноста е типична за човекот како битие создадено по образот Божји (според Библијата).
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
CONTESSA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 1620
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CONTESSA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 04:14
VERUVAME ZA DA PRIPAGAME ,VERUVAME DA SE CUSTVUVAME ZASTITENO.SEKOJ IMA APSOLUTNO PRAVO NA SVOJA VEROISPOVED.TOA SE MOITE VERUVANJA ALI IMA EDNA RABOTA STO VEKE PODOLGO VREME ME NERVIRA E TOA STO CRKVATA SAMA SEBE SE STAVA NA NAJVOZVISEN PIEDISTAL A NE BOG!
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 16:16
ako site luge bi pocituvale barem tretina od bozjite zapovedi, svetot bi bil mnogu poubavo mesto za ziveenje
zarem e loso da se zivee spored pravilata na bilo koja religija?vo sekoja verska kniga se naogaat mnogu mudri poraki koi mozat mnogu da pomognat vo zivotot, ne mora da si vernik za da sfatis deka religijata moze da donese samo dobro, deka propoveda ubavi raboti, i covek ke bide posreken ako pocituva barem del od niv...
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 18:03
ДА:
како храна за душата, како метод на воспиување, како ориентир во животот кон сите позитивни вредности, како филозофија...

НЕ:
како догма, како средство за заведување на масите, како поттикнувач на верско нетрпение...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:06
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ДА:
како храна за душата, како метод на воспиување, како ориентир во животот кон сите позитивни вредности, како филозофија...

НЕ:
како догма, како средство за заведување на масите, како поттикнувач на верско нетрпение...
se soglasuvam iako ne sum nekoj religiozen tip
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
topsexy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
10-K-H-HOT

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 3022
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај topsexy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:17
Zavisi koj sto podrazbira pod religija...
pr.ja u bog mn.malku veruvam.pa spored toa...
religija ne mi pretstavuva nesto od posebno znacenje
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:40
ако бар малку би се почитувала религијата тогаш светот би бил многу подобар.
но религијата се почитува онолку колку ја почитуваат проповедниците- светите оци.
..но за жал тие велат: ,,не гледајте ние што правиме, слушајте што ние ви зборуваме,,.
а народо како народ, го прави тоа кое му е забрането. а, можеби светите оци така милуваат да биде?
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:55
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ДА:

НЕ:
se soglasuvam iako ne sum nekoj religiozen tip

Штом се согласуваш се подразбира дека не си некој религиозен тип. Тоа и е став на нерелигиозен тип.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 22:00
Originally posted by orlov orlov напиша:

ако бар малку би се почитувала религијата тогаш светот би бил многу подобар.но религијата се почитува онолку колку ја почитуваат проповедниците- светите оци...но за жал тие велат: ,,не гледајте ние што правиме, слушајте што ние ви зборуваме,,.а народо како народ, го прави тоа кое му е забрането. а, можеби светите оци така милуваат да биде?

Ако Господ им рекол На Адам и Ева: јадете од ова овошје оти е многу убаво, човекот и ден денес ќе си бешее во рајот и јаболката ќе ја сметавме за штетно овошје. Ама господ тогаш не знаел ништо за инаетот ни човечки.
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 22:13

RELIGIJA - NE!!! zatoa sto e na visoko mesto na listata na predizvikuvaci na konflikti megju lugjeto - vojni duri.

DOMASNO VOSPITUVANJE - DA!!! mojot tatko komunist nikogas ne mi velese: ne pravi losi raboti oti ke goris vo pekolot, tuku: bidi dobra za da bides srekna. I jas ne kradam, ne lazam, cesna sum i fer kon drugite.
A vo crkva ne odam.
i ne znam duri ni da gi nabrojam 10 zapovedi...ama gi pocituvam
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.