![]() |
|
Религија - ДА или НЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 7> |
Автор | ||
badredboy ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 05.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 05.Јануари.2008 во 21:41 |
|
Човекот е тој што ја создал религијата зар не !?
Па колку е правилно тоа што во денешно време тој е подреден на неа? Тоа е прашањето на оваа тема? |
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
da,...bash,...tolku i e podreden,....shto ,vo prashanje doagja toa,.... dali e stvarno najinteligentnoto sushtestvo na planetata,....so takvo ,....veruvanje!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
aurelianus ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 202 |
|
Затоа тоа не е ни прва ни последна заблуда...која за чудо сеуште се негува!!
|
||
8"
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Samo ne gubite od vid deka religijata bila prvata filozofija, prvata nauka (sko mozheme uslovno da go upotrebime ovoj moderen termin), prviot moral, prvoto se sto mozhe da se povrze so chovekoviot duhoven zhivot.
So vreme se menuvala, ja potpolnuvala prazninata sto chovekot ja chustvuval poradi skromnoto znaenje za svetot okolu nego, pa na nekoj nachin i go zadrzhala onoa spiritualno vo nego koga Dekart izjavil deka za nego postoi samo onoa sto mozhe go vidi, a Njuton go razrabotil moderniot pogled na naukata koj veli deka svetov ne e nishto poveke od eden slozhen mehanizam (neshto kako chasovnik) koj mozheme kako mozaik da go podelime na negovite sostavni delovi i taka da go prouchime i replicirame vo detali. Znachi na religijata treba da se gleda kako na duhovna ekspresija koja si ima svoj istoriski tek i sto sepak ima nekoja vrednost. Dali taa vrednost znachi i denes isto kako sto toa vazhelo pred poveke iljadnici godini, toa e veke sosem drugo prashanje, osobeno zemajki ja vo predvid dogmatskata cementiranost i nepromenlivost na skoro site religii. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Зависи што подразбираш под религија. Според мене и атеизмот е еден вид на религија и зависно на која деноминиација на атеизам и припаѓаш, во една гранка од неа богот може да ти бидат парите, богатството, во друга гранка тоа може да ти биде славата, моќта..во трета убавината на своето тело, во четврта твоите сетила, во петта твојот прекрасен интелигентен ум итн.
Јас сметам дека Бог е Тој што создал религиозен потенцијал во нас. Ако нашето тело има потреба од храна, облека и сл. нашиот дух има потреба од религиозност. По мое убедување, тоа е знак дека нешто внатре во нас има потреба да комуницира со Создателот. Нешто во нас што копнее по својот духовен Создател, по Својот Небесен Татко.
Религиозноста ја нема кај животните (Богомолката не се моли). Религиозноста е типична за човекот како битие создадено по образот Божји (според Библијата).
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
CONTESSA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 1620 |
|
VERUVAME ZA DA PRIPAGAME ,VERUVAME DA SE CUSTVUVAME ZASTITENO.SEKOJ IMA APSOLUTNO PRAVO NA SVOJA VEROISPOVED.TOA SE MOITE VERUVANJA ALI IMA EDNA RABOTA STO VEKE PODOLGO VREME ME NERVIRA E TOA STO CRKVATA SAMA SEBE SE STAVA NA NAJVOZVISEN PIEDISTAL A NE BOG!
|
||
![]() |
||
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
|
ako site luge bi pocituvale barem tretina od bozjite zapovedi, svetot bi bil mnogu poubavo mesto za ziveenje
![]() zarem e loso da se zivee spored pravilata na bilo koja religija?vo sekoja verska kniga se naogaat mnogu mudri poraki koi mozat mnogu da pomognat vo zivotot, ne mora da si vernik za da sfatis deka religijata moze da donese samo dobro, deka propoveda ubavi raboti, i covek ke bide posreken ako pocituva barem del od niv... |
||
![]() |
||
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
|
ДА:
како храна за душата, како метод на воспиување, како ориентир во животот кон сите позитивни вредности, како филозофија... НЕ: како догма, како средство за заведување на масите, како поттикнувач на верско нетрпение... |
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
|
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
topsexy ![]() Сениор ![]() ![]() 10-K-H-HOT Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3022 |
|
Zavisi koj sto podrazbira pod religija...
pr.ja u bog mn.malku veruvam.pa spored toa...
religija ne mi pretstavuva nesto od posebno znacenje
|
||
![]() |
||
orlov ![]() Сениор ![]() ![]() army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
|
ако бар малку би се почитувала религијата тогаш светот би бил многу подобар.
но религијата се почитува онолку колку ја почитуваат проповедниците- светите оци. ..но за жал тие велат: ,,не гледајте ние што правиме, слушајте што ние ви зборуваме,,. а народо како народ, го прави тоа кое му е забрането. а, можеби светите оци така милуваат да биде? |
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
![]() |
||
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
|
Штом се согласуваш се подразбира дека не си некој религиозен тип. Тоа и е став на нерелигиозен тип. |
||
|
||
![]() |
||
|
Ако Господ им рекол На Адам и Ева: јадете од ова овошје оти е многу убаво, човекот и ден денес ќе си бешее во рајот и јаболката ќе ја сметавме за штетно овошје. Ама господ тогаш не знаел ништо за инаетот ни човечки. |
||
|
||
![]() |
||
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
|
RELIGIJA - NE!!! zatoa sto e na visoko mesto na listata na predizvikuvaci na konflikti megju lugjeto - vojni duri. DOMASNO VOSPITUVANJE - DA!!! mojot tatko komunist nikogas ne mi velese: ne pravi losi raboti oti ke goris vo pekolot, tuku: bidi dobra za da bides srekna. I jas ne kradam, ne lazam, cesna sum i fer kon drugite.
A vo crkva ne odam.
i ne znam duri ni da gi nabrojam 10 zapovedi...ama gi pocituvam
|
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |