Испечати | Затвори го прозорот

Религија - ДА или НЕ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11319
Датум на принтање: 29.Јули.2025 во 00:34
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Религија - ДА или НЕ
Постирано од: badredboy
Наслов: Религија - ДА или НЕ
Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 21:41
Човекот е тој што ја создал религијата зар не !?
Па колку е правилно тоа што во денешно време тој е подреден на неа? Тоа е прашањето на оваа тема?

Коментари:
Постирано од: brza
Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 23:56
da,...bash,...tolku i e podreden,....shto ,vo prashanje doagja toa,....  dali e stvarno najinteligentnoto sushtestvo na planetata,....so takvo ,....veruvanje!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: aurelianus
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 00:14
Затоа тоа не е ни прва ни последна заблуда...која за чудо сеуште се негува!!

-------------
8"

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 01:57
Samo ne gubite od vid deka religijata bila prvata filozofija, prvata nauka (sko mozheme uslovno da go upotrebime ovoj moderen termin), prviot moral, prvoto se sto mozhe da se povrze so chovekoviot duhoven zhivot.

So vreme se menuvala, ja potpolnuvala prazninata sto chovekot ja chustvuval poradi skromnoto znaenje za svetot okolu nego, pa na nekoj nachin i go zadrzhala onoa spiritualno vo nego koga Dekart izjavil deka za nego postoi samo onoa sto mozhe go vidi, a Njuton go razrabotil moderniot pogled na naukata koj veli deka svetov ne e nishto poveke od eden slozhen mehanizam (neshto kako chasovnik) koj mozheme kako mozaik da go podelime na negovite sostavni delovi i taka da go prouchime i replicirame vo detali.

Znachi na religijata treba da se gleda kako na duhovna ekspresija koja si ima svoj istoriski tek i sto sepak ima nekoja vrednost.

Dali taa vrednost znachi i denes isto kako sto toa vazhelo pred poveke iljadnici godini, toa e veke sosem drugo prashanje, osobeno zemajki ja vo predvid dogmatskata cementiranost i nepromenlivost na skoro site religii.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 03:26
Originally posted by badredboy badredboy напиша:

Зависи што подразбираш под религија. Според мене и атеизмот е еден вид на религија и зависно на која деноминиација на атеизам и припаѓаш, во една гранка од неа богот може да ти бидат парите, богатството, во друга гранка тоа може да ти биде славата, моќта..во трета убавината на своето тело, во четврта твоите сетила, во петта твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Јас сметам дека Бог е Тој што создал религиозен потенцијал во нас. Ако нашето тело има потреба од храна, облека и сл. нашиот дух има потреба од религиозност. По мое убедување, тоа е знак дека нешто внатре во нас има потреба да комуницира со Создателот. Нешто во нас што копнее по својот духовен Создател, по Својот Небесен Татко.
Религиозноста ја нема кај животните (Богомолката не се моли). Религиозноста е типична за човекот како битие создадено по образот Божји (според Библијата).

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: CONTESSA
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 04:14
VERUVAME ZA DA PRIPAGAME ,VERUVAME DA SE CUSTVUVAME ZASTITENO.SEKOJ IMA APSOLUTNO PRAVO NA SVOJA VEROISPOVED.TOA SE MOITE VERUVANJA ALI IMA EDNA RABOTA STO VEKE PODOLGO VREME ME NERVIRA E TOA STO CRKVATA SAMA SEBE SE STAVA NA NAJVOZVISEN PIEDISTAL A NE BOG!

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 16:16
ako site luge bi pocituvale barem tretina od bozjite zapovedi, svetot bi bil mnogu poubavo mesto za ziveenje
zarem e loso da se zivee spored pravilata na bilo koja religija?vo sekoja verska kniga se naogaat mnogu mudri poraki koi mozat mnogu da pomognat vo zivotot, ne mora da si vernik za da sfatis deka religijata moze da donese samo dobro, deka propoveda ubavi raboti, i covek ke bide posreken ako pocituva barem del od niv...

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 18:03
ДА:
како храна за душата, како метод на воспиување, како ориентир во животот кон сите позитивни вредности, како филозофија...

НЕ:
како догма, како средство за заведување на масите, како поттикнувач на верско нетрпение...

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:06
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ДА:
како храна за душата, како метод на воспиување, како ориентир во животот кон сите позитивни вредности, како филозофија...

НЕ:
како догма, како средство за заведување на масите, како поттикнувач на верско нетрпение...
se soglasuvam iako ne sum nekoj religiozen tip

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Постирано од: topsexy
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:17
Zavisi koj sto podrazbira pod religija...
pr.ja u bog mn.malku veruvam.pa spored toa...
religija ne mi pretstavuva nesto od posebno znacenje

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:40
ако бар малку би се почитувала религијата тогаш светот би бил многу подобар.
но религијата се почитува онолку колку ја почитуваат проповедниците- светите оци.
..но за жал тие велат: ,,не гледајте ние што правиме, слушајте што ние ви зборуваме,,.
а народо како народ, го прави тоа кое му е забрането. а, можеби светите оци така милуваат да биде?

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:55
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ДА:

НЕ:
se soglasuvam iako ne sum nekoj religiozen tip

Штом се согласуваш се подразбира дека не си некој религиозен тип. Тоа и е став на нерелигиозен тип.

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 22:00
Originally posted by orlov orlov напиша:

ако бар малку би се почитувала религијата тогаш светот би бил многу подобар.но религијата се почитува онолку колку ја почитуваат проповедниците- светите оци...но за жал тие велат: ,,не гледајте ние што правиме, слушајте што ние ви зборуваме,,.а народо како народ, го прави тоа кое му е забрането. а, можеби светите оци така милуваат да биде?

Ако Господ им рекол На Адам и Ева: јадете од ова овошје оти е многу убаво, човекот и ден денес ќе си бешее во рајот и јаболката ќе ја сметавме за штетно овошје. Ама господ тогаш не знаел ништо за инаетот ни човечки.

-------------

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 22:13

RELIGIJA - NE!!! zatoa sto e na visoko mesto na listata na predizvikuvaci na konflikti megju lugjeto - vojni duri.

DOMASNO VOSPITUVANJE - DA!!! mojot tatko komunist nikogas ne mi velese: ne pravi losi raboti oti ke goris vo pekolot, tuku: bidi dobra za da bides srekna. I jas ne kradam, ne lazam, cesna sum i fer kon drugite.
A vo crkva ne odam.
i ne znam duri ni da gi nabrojam 10 zapovedi...ama gi pocituvam

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 22:21
NE
negledam nikakva pricina taa da me smeni
na dobro a nitu na lose
sum si so sum si i so neja i bez neja
veruvam deka ova vazi za site
osim
za fundamentalisti i fanatici
koi radi religija se otrule na edna  hacienda pred 15 tina godini
nim im donese samo smrt a toj glavnot propovedac nemal dupe da otide vo rajov

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 22:30
[QUOTE=anakin] NE
negledam nikakva pricina taa da me smeni
na dobro a nitu na lose
sum si so sum si i so neja i bez neja
veruvam deka ova vazi za site
osim
koi radi religija se otrule na edna  hacienda pred 15 tina godini
nim im donese samo smrt a toj glavnot propovedac nemal dupe da otide vo rajov

тоа се секташи - не верници. Секташите ги води фанатик со оболем ум, а членовите слепо му веруваат, па се чести случаите на колективни самоубиства.

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 22:32
.........osim
koi radi religija se otrule....................

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 23:41
Супер што овој пост што го поставив донесе толку коментари кои во многу нешта беа и различни и заеднички!
Значи сите се согласуваме дека религијата ја измислил човекот, сите се согласуваме дека човекот без религија може да опстане а таа (религијата) без него не може!
Јас сега после еден куп коментари ке си кажам за мене:
Јас си почитувам свои етички и морални стандарди кои воопшто не се поврзани со било која религија ,јас се трудам кога имам пари кои можам да ги подарам- да НЕ го правам тоа на Црквата ,туку да им ги дадам на тие гладни пред црквата....па мојот апел е тоа дека што побрзо осознаеме дека црквата само ја заглупува народната маса толку побргу ке успееме да разјасниме дека и религијата е една идеологија која за брзо ке биде безначајна- па така заедно да си направиме подобар свет-без луѓе кои самите се убиваат,или убиваат илјадници во името не овој или оној бог !!

Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 11:12
Religiozen nesum voopshto - a vo Boga veruvam apsolutno.
Ne verevuvam deka idejata na Gospod bila da posotjat religii ili ako sakata ushte povekje da postoi crkva so organizacija i hirearhija identichna na Rimskata imperija.
A sto se odnesuva do Adam i Eva jabolkoto i slichno -
da vi kazam mene seriozno mi nedostasuva moeto rebro.
Osobeno koga odam vo krevet sam - togas najmnogu mi nedostiga rebroto.
Eh Gospodi, zoshto, zoshto mi go odzema moeto rebro???
Znam deka Tvoite patishta se tajni, pa sepak, shto ti trebashe?
Kade da go najdam sega moeto rebro?
Vo oblik na nekoja super privlechna ubavica so angelski lik velish??? Vo red odam da ja pobaram
A zoshto taa taka gjavolesto mi se smeshka???

-------------
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!

Постирано од: Ateist
Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зависи што подразбираш под религија. Според мене и атеизмот е еден вид на религија и зависно на која деноминиација на атеизам и припаѓаш, во една гранка од неа богот може да ти бидат парите, богатството, во друга гранка тоа може да ти биде славата, моќта..во трета убавината на своето тело, во четврта твоите сетила, во петта твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Јас сметам дека Бог е Тој што создал религиозен потенцијал во нас. Ако нашето тело има потреба од храна, облека и сл. нашиот дух има потреба од религиозност. По мое убедување, тоа е знак дека нешто внатре во нас има потреба да комуницира со Создателот. Нешто во нас што копнее по својот духовен Создател, по Својот Небесен Татко.

Религиозноста ја нема кај животните (Богомолката не се моли). Религиозноста е типична за човекот како битие создадено по образот Божји (според Библијата).

Не можеше дури ни на оваа тема да не ги спомнеш атеистите и да плеснеш 300 глупости за нив. Што си толку опседнат? Да не си ти некој прикриен Атеист?? Уште еден волк во јагнешка кожа.

BTW не познавам верник, посебно од твојата секта (која ти ја нарекуваш вера) кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно. Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.

-------------
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:47
se povekje i povekje napreduvame vo soznanieto za nas
za civilizacijata
za opstanok
se povekje se nadevam lugjeto koi ja imat taa nokj da napravat neso so damnesnite lugje sonuvaa i napisaa za toa
RAJ NA ZEMJATA
no rastot na civilizacijata go potisnuva toa- tesko se pravi RAJ so prenetrupana Planeta- so se pogolema potreba za hrana ii voda
doagja denot koga religijata kje ja zameni informacijata
lugjeto se gladni za znaenje
sakat se da znaat i se pomalku da veruvaat
strasni sme- vladeeme so planetava
bogovi sme tuka
no dali sme pametni bogovi koi kje se grizat za novite bogovi koi kje dojdat
toa e prasanjeto
vojnite
nuklearkite
zagaduvanjeto
toa e pogolem problem so koj treba da se zanimavame
a religijata- nikako ne pomaga
zatoa sto covekot e iznad sekoja religija
covecnosta moze da ne donese na malku podobro a ne religijata

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:52

Па колку е правилно тоа што во денешно време тој е подреден на неа? Тоа е прашањето на оваа тема?

СИГУРНО ПОСТОИ НЕКОЈА БОЖЈА СИЛА ИЛИ Е ВОЉА НА МОЌНИ ДА ГО СТАВАТ НАРОДОТ ВО ПОД ОДРЕДЕНА ПОЛОЖБА- ДА МУ ВЛЕАТ ЗАВИСТ.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:54
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

BTW не познавам верник,... кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Во право си. И јас познавам доста верници, независно дали се теисти или атеисти, кои имаат повеќе од еден бог.
Познавам теисти кои се поклонуваат на Создателот и парите.
Познавам атеисти кои се поклонуваат на парите и телото.
Познавам теисти кои се поклонуваат на кариерата и Создателот
Познавам атеисти кои се поклонуваат на Сексот и Егото.
Итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно.

Да да, му рекол часовникот на Часовничарот: "Јас те создадов тебе" газење%20од%20смеење

Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.

Ајде, кога веќе спомна, биди фраер до крај и наведи ми неколку штетни последици кои ми ги предизвикува мојата вера во Христос.
javascript:void%280%29;">hmm

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:59

BTW не познавам верник,... кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Во право си. И јас познавам доста верници, независно дали се теисти или атеисти, кои имаат повеќе од еден бог.
Познавам теисти кои се поклонуваат на Создателот и парите.
Познавам атеисти кои се поклонуваат на парите и телото.
Познавам теисти кои се поклонуваат на кариерата и Создателот
Познавам атеисти кои се поклонуваат на Сексот и Егото.
Итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно.

Да да, му рекол часовникот на Часовничарот: "Јас те создадов тебе" газење%20од%20смеење

Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.

Ајде, кога веќе спомна, биди фраер до крај и наведи ми неколку штетни последици кои ми ги предизвикува мојата вера во Христос.

Нема потреба да не се верува дека е така.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 13:03

Ev postojano me iznenaduvas so svojata lucidnost

da umrev vcera nemase da go doznam ovoj produhoven odgovor-
eh logicnosta da ti e na ramniste so matematikata bi bilo super za tebe i SUPER ZA CELIOT GRAD

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 15:28

ДА ДА ДА му рече господ на својот создател, човекот, ако не беше ти ќе беше некој друг

Јас ете ќе бидам фраер до крај и ќе ти кажам неколку.
Целосна ваша заслепеност, пијаност од вера, ниедна одлука без да се консултирате со вашиот бог, зависност (како наркоманине, навлечени сте на бог) ширење верска омраза..... да не набројувам повеќе

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 16:17

Јас ете ќе бидам фраер до крај и ќе ти кажам неколку.
Целосна ваша заслепеност, пијаност од вера, ниедна одлука без да се консултирате со вашиот бог, зависност (како наркоманине, навлечени сте на бог) ширење верска омраза..... да не набројувам повеќе

И што кажа сега? Се читаш ли ти пред да постираш?
Ти реков да ми наброиш штетни последици од мојата вера во Христос, а ти ми велиш "пијаност од вера"? Што сакаш да кажеш со тоа? Дека така "пијан" од вера не можам да возам кола? Ќе ми ја земат возачката? Или пак дека мојата вера ме учи да не се опивам и да бидам претпазлив во сообраќајот?
За каква заслепеност зборуваш? За тоа што не гледам на светот чисто материјалистички и кратковидо? Затоа што гледам и кон духовните вредности и кон вечната перспектива? Затоа што за мене смртта не претставува точка, туку запирка?

Да те поправам малку за тоа последното. Верските конфликти и војни под капата на христијанството секогаш биле предводени токму од "атеистите во одора", оние кои се декларираат како верници, а всушност се атеисти во црни мантили кои сакаат економски да профитираат или политички да дејствуваат за свои интереси.

Да почнам јас да набројувам штетни последици од твојата религија или да ти дадам уште една шанса тебе да пробаш да ми најдеш некоја реална штетност од мојата христијанска вера?

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 19:30
Da , sekoj ima neprikosnoveno pravo da mu se moli na svojot Gospod - ili da ne veruva vo nego. Se slozuvam so Ev

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 20:36

[QUOTE=Ateist]Да почнам јас да набројувам штетни последици од твојата религија или да ти дадам уште една шанса тебе да пробаш да ми најдеш некоја реална штетност од мојата христијанска вера?

1. Моја религија не постои. Јас не верувам во ништо. Стави си го еднаш во твојот ограничен и со религија опиен ум. Еве ја твојата штетност ја покажуваш тука со оваа проста реченица.
2. Баш би сакал да чујам кои тоа атеисти, ама атеисти а не оние кои ти ги нарекуваш атеисти само затоа што не припаѓаат на твојата секта.

-------------

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 20:41

Ova go upatuvam do site "ateisti":

"OVOJ SVET NE E OBICEN PREMIN,A COVEKOT NE E SLUCAEN PATNIK"

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 20:43
Originally posted by efendija efendija напиша:

JAs sum ateist.....i navistina ne znam sto vie site imate neso protiv site niv?
crna grupa vo opstestvoto.......
ja razbrav porakava tvoja.
steta sto ne moze sekoj dostatno da ja primeni...

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 20:52
Originally posted by topsexy topsexy напиша:

Ova go upatuvam do site "ateisti": "OVOJ SVET NE E OBICEN PREMIN,A COVEKOT NE E SLUCAEN PATNIK"

Prasanjeto jas bi go postavil vo obraten smer:STO IMATE VIE ATEISTITE PROTIV VERNICITE?

P.S. Mnogu mie milo sto sija razbrala mojata poraka,se nadevam deka ce podrazmislis za nea.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 21:03

Оваа реченица брате е веќе чуена на сите форуми и подфоруми од твоја страна. да имаше доблест да ни ја објајниш??? Веројатно ни ти не знаеш што значи.

Очигледно твојата „способност“ за здраво расудување толку може, само да препишува нечија туѓа мисла извадена од контекст.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 21:09

Prasanjeto jas bi go postavil vo obraten smer:STO IMATE VIE ATEISTITE PROTIV VERNICITE?

Кога ќе успеете да разберете дека атеистите не се никакви верници и не веруваат во ништо, и сите оние кои што се декларираат како верници нема да ги трпате во атеисти? Ако не ви со допаѓаат како верници, не ни ги припишувајте нам, не ни требаат, задржете си ги.

Ако има некој кој што е прав верник, а не само декларативно, верувај дека ќе го почитувам, ама овде нема такви. Се сте декларативни верници. А против таквите и тоа како имам против.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 00:35

Кога ќе успеете да разберете дека атеистите не се никакви верници и не веруваат во ништо,

Ти си атеист. Ти веруваш дека Бог не постои. Ти немаш математички доказ дека Бог не постои. Ти веруваш во тоа. Ти си верник, како и јас. Јас верувам дека постои, ти веруваш дека не постои. И двајцата веруваме. И двајцата сме верници. Ти си верник атеист.

и сите оние кои што се декларираат како верници нема да ги трпате во атеисти?

Декларативните или како што јас ги нарекувам "православни атеисти" како и да ги наречеш, во што и да ги облечеш, каква титула и да им дадеш, тие ќе си останат она што се - атеисти.
Тоа се луѓе кои не веруваат во Бог, но се декларираат пред другите како побожни заради некакви интереси. Тие се оние кои прават зулуми по црквите, што фрлаат црна сенка по христијанството, што предизвикуваат раздори, расправи, конфликти, па во минатото и војни. Тие се оние кои удираат по џебот на обичниот верник, кои се возат во скапи мерцедеси, градат високи и раскошни куќи...сето тоа во "името на Бог".

Извини атеист ако ти ги навредив верниците од твојата секта, ама зборуваме за вистината нели? среќа

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 00:38

Оваа реченица брате е веќе чуена на сите форуми и подфоруми од твоја страна. да имаше доблест да ни ја објајниш??? Веројатно ни ти не знаеш што значи.

Очигледно твојата „способност“ за здраво расудување толку може, само да препишува нечија туѓа мисла извадена од контекст.

Pa zatoa uporno ja povtoruvam brate moj!Zatoa sto ovaa recenica krie golema mudrost,koja mnogumina tvoi istomislenici na krajot od zivotot,koga smrtta im dosla do ustata ja sfatile i zazalile sto si go prokockale zivotot.Namerno ne se ni obiduvam da ja komentiram,taa za mene nosi jasna poraka,no bi sakal ,ti,vecerva pred da legnes da podrazmislis za nejzinata sodrzina.

Mojata "sposobnost"e takva kakva sto e,i jas mu blagodaram na Boga za toa. Komu zablagodaruvas ti?

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 00:49

Кога ќе успеете да разберете дека атеистите не се никакви верници и не веруваат во ништо,

Ти си атеист. Ти веруваш дека Бог не постои. Ти немаш математички доказ дека Бог не постои. Ти веруваш во тоа. Ти си верник, како и јас. Јас верувам дека постои, ти веруваш дека не постои. И двајцата веруваме. И двајцата сме верници. Ти си верник атеист.

и сите оние кои што се декларираат како верници нема да ги трпате во атеисти?

Декларативните или како што јас ги нарекувам "православни атеисти" како и да ги наречеш, во што и да ги облечеш, каква титула и да им дадеш, тие ќе си останат она што се - атеисти.
Тоа се луѓе кои не веруваат во Бог, но се декларираат пред другите како побожни заради некакви интереси. Тие се оние кои прават зулуми по црквите, што фрлаат црна сенка по христијанството, што предизвикуваат раздори, расправи, конфликти, па во минатото и војни. Тие се оние кои удираат по џебот на обичниот верник, кои се возат во скапи мерцедеси, градат високи и раскошни куќи...сето тоа во "името на Бог".

Извини атеист ако ти ги навредив верниците од твојата секта, ама зборуваме за вистината нели? среќа

Евангелос ! Ти си добар човек , тоа можеби е релативно но нема врска . Како можеш ти како верник да си дозволиш да вреѓаш ???  Ако за тоа не си свесен мене ми е навистина многу жал . Православната вера ја нарекуваш секта !!! За тебе искрено мислам дека кога не би бил под влијание на оној     дркаџија ти би бил навистина добар верник .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 00:58

Originally posted by topsexy topsexy напиша:

Ova go upatuvam do site "ateisti": "OVOJ SVET NE E OBICEN PREMIN,A COVEKOT NE E SLUCAEN PATNIK"

P.S. Mnogu mie milo sto sija razbrala mojata poraka,se nadevam deka ce podrazmislis za nea.

Moeto prasanje e pak sto vie imate protiv nas?
Dali ti u toa sto veruvas e neso realno?
ti dali samiot znaes vo sto veruvas?/???????????????
izvini,ali ne bi rekla deka e taka........

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:11
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Евангелос ! Како можеш ти како верник да си дозволиш да вреѓаш ???  Ако за тоа не си свесен мене ми е навистина многу жал . Православната вера ја нарекуваш секта !!!

Каде тоа навредив јас? Јас не ја нареков православната вера секта, туку верниците од сектата на атеист. А колку што знам, атеист не е православен верник, туку атеистички верник.

Мене атеист двапати ми се обрати со овој збор, ама мене тоа не ме тангира воопшто, знаејќи дека дури и Христос и учениците ги нарекувале секта (Сектата на Патот). Па кога можеле нив, зошто јас би бил поштеден.

Подобро цензурирај си ја навредата во твојот пост, отколку да ми ги гледаш под лупа моите постови. Не мора да си номиниран верник за да не навредуваш.
Поздрав зен.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:19
Evangelos , "pravoslavni ateisti" se tvoi zborovi . A toa ne vo red da go kaze nekoj koj e dobro upaten vo hristijanstvoto !
Ne gledam jas pod lupa nemam tolku golema pricina za toa . Ama edna rabota da bide spomenata deka sekoj si go odbira sam patot i ne e bas ubavo custvoto koga nekoj ke ti rece "ne odi tamu ela so mene" .
Za da mozes da "preobratis" nekogo treba  da si malku , kako da kazam da ne me svatis pogresno "sofisticiran" eve ke recam .

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:39

Evangelos , "pravoslavni ateisti" se tvoi zborovi . A toa ne vo red da go kaze nekoj koj e dobro upaten vo hristijanstvoto !

Напротив. Тоа се прави зборови и на право место упатени од некој кој е добро упатен во христијанството.
Поправи ме ако грешам. Како би ги нарекол ти оние кои се лупаат во гради дека се православни македонци и се пијанчат околу бадниковиот оган, се кршат со јајца за велигден, ако се билдери тетовираат разни икони (од модарство) на рамото, трицепсот или грбот, ако имаат добри гради (за девојките зборам) ставаат крст за да им ги разделува итн итн... НО...
Се смеат на помислата дека постои Бог, никогаш во животот не отвориле Библија, од Христовото воскресение си прават вицови, кажуваат и безобразни висеви за "Дедо Боже"...едноставно веруваат дека Бог не постои, а се нарекуваат православни. Кажи ми кој е најприкладниот термин за нив?

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:44

Евангелос ! Како можеш ти како верник да си дозволиш да вреѓаш ???  Ако за тоа не си свесен мене ми е навистина многу жал . Православната вера ја нарекуваш секта !!!

Каде тоа навредив јас? Јас не ја нареков православната вера секта, туку верниците од сектата на атеист. А колку што знам, атеист не е православен верник, туку атеистички верник.

Мене атеист двапати ми се обрати со овој збор, ама мене тоа не ме тангира воопшто, знаејќи дека дури и Христос и учениците ги нарекувале секта (Сектата на Патот). Па кога можеле нив, зошто јас би бил поштеден.

Подобро цензурирај си ја навредата во твојот пост, отколку да ми ги гледаш под лупа моите постови. Не мора да си номиниран верник за да не навредуваш.

Поздрав зен.

Какви се глупости не изнатреска.
Какви бе православни Атеисти?
Еднаш засекогаш запамти и пикни го у таа твоја тупа глава. Не постојат верници Атеисти. Не веруваме дека господ не постои, знаеме дека не постои. Ако нештото не го прифаќаме, не значи дека „веруваме“ во спротивното. Нема вера кај нас.

Дека никого не си навредил се гледа од твојот пост. Полн си со злоба и нетолерантност кон се што е различно од тебе. Ти како таков ниту верник можеш да се наречеш, уште помалку Христијанин. Тие барем имаат доблест да ме почитуваат таков каков што сум.
Ти ли и твојата секта (која е дефакто тоа) најдовте себе си да ги оправате сите други? Нарекувањето на сите кои не се протестанти или Евангелисти или којзнае како веке се нарекувате, се Атеисти? секоја чест но ти не го заслужуваш името христијанин. Засрами се од вакви постови.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:50

Напротив. Тоа се прави зборови и на право место упатени од некој кој е добро упатен во христијанството.
Поправи ме ако грешам. Како би ги нарекол ти оние кои се лупаат во гради дека се православни македонци и се пијанчат околу бадниковиот оган, се кршат со јајца за велигден, ако се билдери тетовираат разни икони (од модарство) на рамото, трицепсот или грбот, ако имаат добри гради (за девојките зборам) ставаат крст за да им ги разделува итн итн... НО...
Се смеат на помислата дека постои Бог, никогаш во животот не отвориле Библија, од Христовото воскресение си прават вицови, кажуваат и безобразни висеви за "Дедо Боже"...едноставно веруваат дека Бог не постои, а се нарекуваат православни. Кажи ми кој е најприкладниот термин за нив?

Ne mozam da branam nesto so ne moze da se odbrani , vo pravo si deka pogore spomenatite pogresno ja pretstavuvaat pravoslavnata vera . Ama mene mi e nesvatlivo kako moze da ti bide tebe ubavo ako nekoj drug e nevernik ! Da bidam pojasen , ti bi se custvuval dobro koga oni bi otisle vo pekolot za nivnite grevovi ??? Toa go gledam postojano vo tvoitie komentari , mozebi gresam i bi sakal da ne sum vo pravo za ova .
Mojot stav e deka e naj dobro sekoj da si ja gleda svojata rabota . kolku so mene mi e poznato ne dobro da sudis ako nemas nekoj sertifikat za toa .

Evangelos ne mi e poentata da provciram , toa ne e moja osobina .

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:51

Pa zatoa uporno ja povtoruvam brate moj!Zatoa sto ovaa recenica krie golema mudrost,koja mnogumina tvoi istomislenici na krajot od zivotot,koga smrtta im dosla do ustata ja sfatile i zazalile sto si go prokockale zivotot.Namerno ne se ni obiduvam da ja komentiram,taa za mene nosi jasna poraka,no bi sakal ,ti,vecerva pred da legnes da podrazmislis za nejzinata sodrzina.

Mojata "sposobnost"e takva kakva sto e,i jas mu blagodaram na Boga za toa. Komu zablagodaruvas ti?

На себе си и на мајка ми и татко ми

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:55
zen, ни мене не ми е сфатливо од каде ти заклучи дека мене ми било убаво ако некој друг е неверник или ако некој друг оди во пеколот. Предлагам да се префрлиме од темата "EvAngelos", на темата "Религија - Да или Не".
Претпоставувам дека се сложивме околу терминот православни атеисти.
Дискусијата продолжува, а ние остануваме пријатели.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:58
Jas vekje rekov deka bi sakal da ne sum vo pravo .

Sto se odnesuva do mene ok e , nemav namera tebe da te pretstavam kako tema na razgovor .

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 01:58
Neka ti bide ateist,samo da nereces posle deka na vreme ne sum te opomenal!
Jas ovde zavrsuvam so diskusijava,a vam vi pozeluvam sreca i medjusebno razbiranje za ponataka

POZDRAV DO SITE!

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:03

zen, ни мене не ми е сфатливо од каде ти заклучи дека мене ми било убаво ако некој друг е неверник или ако некој друг оди во пеколот. Предлагам да се префрлиме од темата "EvAngelos", на темата "Религија - Да или Не".
Претпоставувам дека се сложивме околу терминот православни атеисти.

Дискусијата продолжува, а ние остануваме пријатели.

Пак ти, очигледно ни оопомените не стигаат до тебе. Протестантски Атеист, тоа би била точната дефиниција за тебе.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:03

Не постојат верници Атеисти. Не веруваме дека господ не постои, знаеме дека не постои.

Да не се качи горе на небото и го виде Неговиот престол празен па сега "знаеш" дека Него го нема? среќа Колку што јас го видов дека е таму, толку и ти го виде дека не е таму. Јас верувам и ти веруваш. Јас сум верник и ти си верник. Јас тоа го признавам, ти тоа не го признаваш. Зошто? Заради твојата горда надуеност од високо да им се обраќаш на малоумните заслепени теисти со зборот верници, демек ти си оној кој се знае и се научно докажал итн бла бла бла.
Мило мое верниче големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:04

Neka ti bide ateist,samo da nereces posle deka na vreme ne sum te opomenal!
Jas ovde zavrsuvam so diskusijava,a vam vi pozeluvam sreca i medjusebno razbiranje za ponataka

POZDRAV DO SITE!

Немаш потреба да ме опоменуваш. Поздрав и до тебе.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:09

Не постојат верници Атеисти. Не веруваме дека господ не постои, знаеме дека не постои.

Да не се качи горе на небото и го виде Неговиот престол празен па сега "знаеш" дека Него го нема? среќа Колку што јас го видов дека е таму, толку и ти го виде дека не е таму. Јас верувам и ти веруваш. Јас сум верник и ти си верник. Јас тоа го признавам, ти тоа не го признаваш. Зошто? Заради твојата горда надуеност од високо да им се обраќаш на малоумните заслепени теисти со зборот верници, демек ти си оној кој се знае и се научно докажал итн бла бла бла.

Мило мое верниче големо%20гушкање

Мил мој атеисту, не си ништо подобар одколку твоите „Православни Атеисти“ кои ти ги измисли.
Зошто си атеист? Сега ќе ти објаснам.
Јас не верувам дека постои, А ти не веруваш дека не постои, Значи си неверник Атеист исто како мене.

А дали ти си докажал дали постои се видело од твоите постови, се е јасно.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:09

Пак ти, очигледно ни оопомените не стигаат до тебе. Протестантски Атеист, тоа би била точната дефиниција за тебе.

Опомени од кого? Не прочитав никаде мене модератор да ми се обрати.
Јас не протестирам кон ништо, ниту пак сум приврзаник на лутеранците за да бидам протестант. Ако го сметаш за протестантско Христовото учење, тогаш ок - протестант сум.
Атеист не сум затоа што верувам дека Бог постои.

Не се спуштам на твое ниво за да давам дефиниции за тебе (иако ми текнуваат добри предлози голема%20насмевка).
Знам дека сум ти интересен, но сепак задржи се на темата или отвори си тема "Моите мисли за ЕвАнгелос" во Разно и таму плукај по мене. Тука во ред е да бидеш он-топик.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:13

Да докажев дека Бог постои, немаше да бидам верник. Но не докажавме, ни јас дека постои, ни ти дека не постои. Затоа остануваме верници секој согласно своите аргументи и убедување.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:18
Врати се назад во твоите постови и види дека ти отиде прв оф-топик и служејки се со навреди. Ако не ме чепкаш не те чепкам, но толку ти „дал господ“ кратко ти е паметењето.

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:34
Атеист, те послушав и се навратив назад до првата тема. Ова го забележав:
Ти прв ми реплицираше и отиде оф-топик служејчи се со следниве навреди: Опседнат, волк во јагнешка кожа, секташ, заслепен, ограничен и со религија опиен ум, тупа глава, протестантски атеист и сл.

A единствената моја навреда кон тебе беше "атеист", т.е. она што и сам се декларираш дека си. А исто така и на едно место ја спомнав и твојата горда надуеност. Во тој момент така те почувствував, извини ако те навреди тоа.

Кои се моите други навреди?

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 02:37

Да докажев дека Бог постои, немаше да бидам верник. Но не докажавме, ни јас дека постои, ни ти дека не постои. Затоа остануваме верници секој согласно своите аргументи и убедување.

e vidis
vo istorija na covectvoto postoi eden fakt-- se sto postoi i civilizacijata tvrdi deka postoi- se se dokazano-matematicki- hemiski-- fotografski- arheoloski-sekako i lugjeto za se vikat deka postoi - za se sto e dokazano
a se somnevat za nedokazani  a toa se ( atlantida- UFO-( MEJBI NEKOJ MOZEBI IMA DOKAZI)-merlin- i drugi poimi koi se zemani od legendite)

postojat pojmi nedokazani- bog- barem jas ne vidov arheoloski ili fotografski dokaz za matematicki ili hemisli se somnevam- dusha- raj- pekol- gjavol

nekoj spomnal elekroni ne se dokazani- se pastirav fotografii od elekroni i orbiti

taka da covecki e da se tvrdi se sto ne e dokazano ne postoi se dodeka ne se dokaze
taka nie homo sapiensi ( COVEK MUDAR) funkcionirat

i site vernici da gi svatat ateistite kako HOMO SAPIENSI _ MUDRI LUGJE koi navistina funkcionirat na toj princip- DOKAZI PA KJE ZNAM
NEMA DOKAZ_ nemi pagja na pamet da veruvam

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 09:38

Еве го твојот прв пост, бидејќи не сакаш да видиш да те потсетам. А тоа беше поводот на мојата реакција.
Веројатно ни овде не гледаш ништо навредливо нели?

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 12:04

Абе да ме утепаш, не гледам среќа
Како што мене не ми смета некој мојата вера да ми јанарекува религија, а мене верник, јас воопшто не знам зошто некој атеист би се нашол навреден доколку и неговата вера биде наречена религија, а самиот тој верник. Зарем ако ти речам дека си човек и дел од човештвото, тоа ќе те навреди? Ај не зезај, опушти се малку.

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 13:19

covekot se sostoi vo materijalniot svet od:
1. minerali
2. vitamini
3. proteini
4. jaglenohidrati i
5. masti

no ne e samo toa ...
tuku se sostoi od:
1. verba
2. nadez i
3. ljubov

Ako se primeni teorijata na verojatnosti...

do kolku e :
1. verba 100 %
2. se nadeva 100 % i
3. ljubov 100 %

ke bide produhoven ...
moze da stigne i do svetec ...

no dokolku e:
1. verba - 100 %
2. nadez - 100 % i
3. ljubov - 100 %

moze da bide prav djaol...

no kako sto znaeme da bideme vo se prosecni ...
1. verba 50 %
2. nadez 50 % i
3. ljubov 50 %

togas 12,5 % sme covecka priroda ...
a 87,5 sme djaolska priroda ...

PREMA TOA TREBA MNOGU ZA DA BIDEME COVECKA PRIRODA ....
1. verba 80 %
2. nadez 80 % i
3. ljubov 80 %

ZA DA BIDEME POVEKE COVEKOVA PRIRODA ...
VAKA KE BIDEME 51.2 % COVEK...
I 48.8 % DJAOL ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 13:26

znam kakvi komentari ke dobijam ...

no so teorijata na verojatnost toa e tocno ... !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 15:33
Ок КРАЈ ЗА ОВАА ТЕМА !!!
Целта не е да има препукувања....
Ние што сме атеисти си кажавме што мислиме,тие што веруваат во некој бог си кажаа (на што се мамат!)...па доста е...
Кога тогаш ке се образуваат и ке сватат дека господ не постои...и религијата е само една обична (додуша...малку поголема)идеологија!!

Не давајте ги вашите пари за црквата...туку на сиромавите што се пред црквата!!

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 16:54
teoretski,...site mozat da bidat vernici,...zatoa shto imaat vo shto da veruvaat,.pa,zatoa i taka se imenuvani,..
...ama,...ni teoretski,...ne bi mozelo site da bidat nevernici,...mislam,... ne bi bile imenuvani kako takvi,....zatoa shto neveruvanjeto vo neshto,...ne moze da se definira, bez da ima nekoi shto veruvaat vo toa,....sakam da kazam,..."nevernicite" se posledica na postoenjeto na vernici,....ama ,sami po sebe ne bi mozele da postojat,....ako nema na primer,..nieden vernik,...koga ke dojde toa vreme,..nema da ima ni "nevernici",..."malku zavrzano",....ama ,taka e,..голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 20:01

Абе да ме утепаш, не гледам среќа

Како што мене не ми смета некој мојата вера да ми јанарекува религија, а мене верник, јас воопшто не знам зошто некој атеист би се нашол навреден доколку и неговата вера биде наречена религија, а самиот тој верник. Зарем ако ти речам дека си човек и дел од човештвото, тоа ќе те навреди? Ај не зезај, опушти се малку.

Опушти се и ти малку, дека си атеист видовме.
Ако не ти е сеуште јасно Дека немам Вера во ништо не може да го нарекуваш Атеизмот религија. Ако за тебе плукањето по се што не ти е во најмала рака глупо колку и тебе, не е навреда не знам што е. Ако за тебе речам дека си дел ол глупите и тоа не треба да те навредува.

-------------

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 24.Ноември.2008 во 09:57
Religijata samo gi deli lugjeto,
laga e religijata.

-------------

Датум на внесување: 24.Ноември.2008 во 12:48
vernik -da
religiozan-ne

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:17
kolku i da e dobra religijata,
sepak gi razdeluva lugjeto

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 18:49
pa da

Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 19:03
relegija e tesno povrazan sistem na praktiki ili veruvanja veruvanja vo nesto ne mora da e bog a veruvam site vie veruvate vo nesto ima nesto mora da ima nesto ne sme nie sade tuka i ne sme sade taka zato veruvajte imajte verba praktikuvajte da veruvate

Постирано од: criminal-F
Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:51
ne znam i da i ne veruvaj ama samo na gospod ne odi tolku dlaboko zs religijata e kako bunar ke vlegvis ama nikogas ne ke izlegvissss

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:34
opijum za narod

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 10:16

Covekot ja sozdal religijata zatoa sto mu e potrebno vo nesto da veruva, za da toa nesto(vo slucajov religijata) mu dade sila da cekori vo zivotot.

-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!

Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 14:10
religija da ,,za da veruvame vo bog.

Датум на внесување: 15.Февруари.2009 во 16:26
Originally posted by ANITA11 ANITA11 напиша:

religija da ,,za da veruvame vo bog.
a kade e bog?
ili veruvas vo nesto sto ne e nisto?

Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 14.Август.2009 во 15:51
da

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2009 во 16:05
ma  , kakva religija?!изненадувањезбунетост

-------------

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 15.Август.2009 во 09:32
Често немам време за религија

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Датум на внесување: 15.Август.2009 во 09:34
mnogumina od nas nemaat vreme, no da se bide religjiski chovek ne znachi deka treba da se otkazhesh od se, pa da go sakash Gospod, mozheme da posvetime malku vreme no pred se treba da se ubedime i veruvame vo postoenjeto na Bog...

-------------

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 16.Август.2009 во 21:26
И ДА и НЕ.
Често се прашувам дали религијата ГИ СПОЈУВА ЛУЃЕТО или само УШТЕ ПОВЕЌЕ ГИ РАЗЕДИНУВАразмислување

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 17.Август.2009 во 03:37
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

И ДА и НЕ.Често се прашувам дали религијата ГИ СПОЈУВА ЛУЃЕТО или само УШТЕ ПОВЕЌЕ ГИ РАЗЕДИНУВАразмислување

90% od svetskite vojni se nastanati vrz religiska osnova....epa vidi sega ti.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2009 во 07:46

И ДА и НЕ.Често се прашувам дали религијата ГИ СПОЈУВА ЛУЃЕТО или само УШТЕ ПОВЕЌЕ ГИ РАЗЕДИНУВАразмислување

Spiritualnosta, produhovenista i prosvetlenosta gi priblizhuva lugjeto, religiite gi razdeluvat na nashi i vashi, tochni i greshni, bozhji i gjavolski...

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 17.Август.2009 во 10:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Spiritualnosta, produhovenista i prosvetlenosta gi priblizhuva lugjeto, religiite gi razdeluvat na nashi i vashi, tochni i greshni, bozhji i gjavolski...
Za toa Bog ne e kriv se razbira, no lugjeto koj se delile od edna vistina do tolku mnogu nasokji.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2009 во 19:58
Religijata e coporativna zaednica, a poveketo gi mrzi da citaat i mnogu cesto se sveduvaat na obicni bandi

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2009 во 21:48
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Za toa Bog ne e kriv se razbira, no lugjeto koj se delile od edna vistina do tolku mnogu nasokji.

Bog ne pravi religii, niv go pravat lugjeto.

Spored toa, nitiu edna religija ne ja dava vistinskata slika na Boga, a sekoja od niv prezentira detal od Negovata refleksija vo nas.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2009 во 21:49
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Religijata e coporativna zaednica, a poveketo gi mrzi da citaat i mnogu cesto se sveduvaat na obicni bandi

Ima mnogu vistina vo toa.

-------------

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 17.Август.2009 во 22:27

Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Bog ne pravi religii, niv go pravat lugjeto.

Spored toa, nitiu edna religija ne ja dava vistinskata slika na Boga, a sekoja od niv prezentira detal od Negovata refleksija vo nas.

Ниту една религија не ја дава вистинската слика за Бога, ама некои пак се обидуваат да ја наметнат веќе создадената нивна слика слика за Бога врз другите и затоа доаѓа до раздор и омраза помеѓу луѓето тага
Ете како религијата може да биде причина за војна.
Убаво си кажа bounty_hunter погоре, и тоа е факт!
Религијата и те како знае да ги разедини луѓето.....тага

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 17.Август.2009 во 23:30
Религија-зашто дА не
Таа не за секого, таа не е за бездушни, себични деструктивци иако Бог живее и во нивните срца.
Исто би било кога на двајца различни луѓе им дадеш нож-едниот ќе отиде одма да прави зулуми и да убива а другиот ќе делка дрво, ке изработува предмети и ќе сече зеленчук за храна. Исто е и со религијата треба да знаеш да ја живееш и разбираш.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 18.Август.2009 во 00:11
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Религија-зашто дА не
Таа не за секого, таа не е за бездушни, себични деструктивци иако Бог живее и во нивните срца.
Исто би било кога на двајца различни луѓе им дадеш нож-едниот ќе отиде одма да прави зулуми и да убива а другиот ќе делка дрво, ке изработува предмети и ќе сече зеленчук за храна. Исто е и со религијата треба да знаеш да ја живееш и разбираш.

големо%20гушкање

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 18.Август.2009 во 00:19
ova e losho...formulirano !тага

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2009 во 11:04
da -toa sme nie

Датум на внесување: 19.Август.2009 во 23:02
religijata e edna golema zabluda

Датум на внесување: 20.Август.2009 во 12:59
Во божјите храмови наместо да чувствуваат почесто гледаат...кој има во нивната заедница

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk