|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика | страница <1 8990919293 98> |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Логорот до Асеновград да не бил како дедовата ракавичка? Колко му е бил капацитетот: 10 000 - 100 000 ? като те читам ке излезе што половината од женското население е ибило интернирано во Асеновград. Во деjствителност там са били од 25 до 160 чоека (општо). Колко са били жените не знам, но да примем 1/3 става ли? http://bg.wikipedia.org/wiki/Гонда_вода_(лагер) |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Те молим да изброиш колко пати... особено за "агресиjата" во ХІХ век |
||
|
||
goran-twin
Сениор Регистриран: 02.Јануари.2012 Статус: Офлајн Поени: 385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мене не ми е јасно како може да слушате што кажале револуционерите за нашиот идентитет или што направиле па да верувате.Па нели знаете дека тие се сепак револуционери фатени за пушки,а не се историчари па да ни го одредуваат идентитетот.
Значи факт е дека многу револуционери во почетокот на создавачето на револуционерната организација тморо не си го познавале идентитетот доволно.Ако се фатиле за пушки не значи и дека се уки во погледот на историјата македонска.Иако се нарекувале македонци за тие лица и за целиот народ бледнеела македонската национална свест поради предолгото ропство.Но сепак кај нив потоел идентитетот,јазикот,името макенонец за кое подоцна ќе се пробуди.Но ќе се пробуди и истражувањето за идентитетот за кое има еден куп неоспорни докази кои ни говорат за нашиот идентитет. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jaс каде кажав дека тој бил огромен логор или нешто слично? Тоа што сите семејства на партизаните биле малтретирани и затворани не значи дека истите биле носени во тој логор. Дел биле затворани и во Скопје. Друг дел пак бил малтретиран во бугарските участоци. Но, тоа што истиот имал малку затвореници, не го прави тој да не биде тоа што бил - логор! |
||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Никаде не спомнав за бугарската агресијата во 19-ти век. Јас кажав дека населението и во тој век било исто на овие простори, и не само во 19-ти него и порано и покасно. А како агресори и завојувачи, со еден збор окупатори на овие простори се јавувате во 1-ва и 2-ра светска војна, периоди кои ви се обележени како национални катастрофи ( според размислувањата на Б. Димитров, ваш историчар, човек кој лично го познавам ), поради погрешните државни политики. |
||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Така бива... Оти си мислев да не речеш што првата агресиjа е преку Егзархиjата... --- И сепак - трудно е да наречеш "агресиjа" настаните од І-вата и ІІ-рата светска воjна.. То е било световна касапница. |
||
|
||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Егзархијата и нивните стремежи кон населението во вардарска македонија ни се познати, тука нема што да се дискутира. Ама за вториот дел од твојот пост, ти симнувам капа, ова прв пат го слушам во животот, со начинот на кој сакаш да ја свртиш одговорноста од бугарската агресија и окупација на Вардарска Македонија како и делови од Јужна и Источна Србија. Да во право си и првата и втората светска војна беа вистинска касапница, милиони луѓе ги изгубија своите животи, ама забораваш и да напоменеш дека и во двете војни бевте на страната на касапите, а воедно и на страната на поразените. И наместо да следува извинување официјално од страна на бугарската држава кон оштетените народи, во овој случај србите и македонците, да се признае дека сте биле на погрешната страна, вие и понатаму ги негирате случувањата. Секогаш кога ќе згрешам признавам, кога некого ќе го навредам ќе му кажам извини, човечки е, ама од вас тоа не сум го чул. И ти сега тука ми раскажуваш приказни и го релативизираш учеството на Бугарија во фашистичката коалиција и нивните злосторства на овие простори. крај на муабетот и пресипувањето од шупљо во празно. |
||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тие не си го познавале идентитетот, сега ти после 130 години им го познаваш, за мислење се користи мозокот, не газот.
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако не си го познавале идентитетот како си сигурен дека биле бугари?Баш ме интересира зошто во доста постови тоа го тврдиш.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Демееееееееек не си го познавале, аман па и ти ко од скопје да си, демек „Е ТИ ЗНАЈШ ЗА МЕНЕ ЈАС НЕ ЗНАМ а а а а ?“
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Трајко Бошкоски - Тарцан.
Трајко Бошкоски - Тарцанот (Голем Радобил, Прилепско, 12 јуни 1918 – Сливник, Велешко,6 јануари 1943) е македонски комунист и првоборец во НОБ во дилема сум кога е роден и кога е загинат? |
||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бугарите не можат и не сакаат да сфатат дека секое нивно поминување на македонска територија е проследено со илјадници убиства и пљачки. Затоа никој не ги сака. Тие што се про-бугари најверојатно профитирале дебело од окупацијата.
Им верувам на старите која станува збор кој е кој... Баба ми не викаше „ги избркаа србите, дојдоа нашите“, туку „испадија ги србиштата, дојдоа б`лгарето, да им се сотре семката и на едните и на другите“.
|
||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
toa na bugsarski li go e rekla be
ili na makedonski? |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
„Бугарското управување во Вардарска Македонја 1941 - 1944„ Зборник на документи Државна агенција „Архиви„ |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Внеси реплика | страница <1 8990919293 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |