|
Nikon D40/40x (testovi-mislenja-sporedbi) |
Внеси реплика | страница <1 7891011> |
Автор | |
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fichot,
Ona sto e bitno e da ima objektivot motorce i CPU za da raboti so D40x (mislam deka D40 nemase potreba od toa - imase kardan) Nikon 18-135 e OK i za dvata i verojatno najdobriot izbor od kit ponudata na Nikon. Bidi vnimatelen vo izborot vo sekoj slucaj. Ako se resis za Sigma, ili Tamron ... pojdi na nivnite stranici i preku niv kontaktiraj gi so prasanje za objektivot sto te interesira. Za detalni informacii okolu D40, procitaj sto ima napisano vo ovaa tema i pogledni gi recenziite do koi imame dadeno linkovi (da ne povtoruvame se odnovo) Pozdrav i dobro dojde na forumot za fotografija |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala, dobro najdov.
...mislis na motorce za AF? kolku sto gledam na dpreview ni edniot ni drugiot nemaat. Znaci AF samo so AF-S i AF-I objektivi. E sega dali od Nikon ima samo takvi objektivi... aj ke si prasham u Sigma/Tamron/Tokina.. :D Cisto me interesirase dali modelot poddrzuva objektivi od drugi proizvoditeli. I, dali moze da se koristat stari, "manuelni" objektivi? Primer: objektivive od Yashicava sto gi imam, dali bi mozel gi iskoristam i na nikonot, preku mount adapter ili...(cisto sumnjam al ne boli da se prasha, taka) Poz. |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fichot,
Nestata odat obratno. Mozebi ce ti zvuci kako cepidlacenje, no ima mnogu pricini da go naglasam ova: Modelot ne poddrzuva nisto drugo osven Nikon objektivi! Prasanjeto e dali Sigma, Tamron i Tokina gi pravat objektivite da bidat kompatibilni so teloto. Ako prasas vo Nikon, tie ce ti kazat deka modelot poddrzuva samo Nikon objektivi. Ako prasas vo S/T/T ce te prasaat za koj objektiv se interesiras, ili ce ti gi navedat onie koi se kompatibilni so daddeniot model. Koga stanuva zbor za Nikon, mislam deka nemas potreba od 3rd party proizveduvaci, bidejci Nikonovite kit stakla se so odlicen kvalitet i opticki na nivo kako i 3rd party staklata, samo sto se kompletno kompatibilni so teloto. So noviot kit 18-55IS i Canon ima na raspolaganje odlicen kit objektiv, za razlika od stariot koj bese zivo djubre. Ako sakas da si napravis samiot sporedba na staklata pogledni vo: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10537 Po prasanje na MF objektivi i kombinacii so adapter, ne sum siguren dali ce strada samo AF funkcijata. Mislam deka na D40/D40x im e potreben i kontakt so cipot vo objektivot za kontrola na ekspozicijata. Po toa prasanje verojatno podobro pominuvaat Nikon D50/70/70s Ne sum navleguval podlaboko vo ovie temi, bidejci ne me interesiralo pletkanje so adapteri, extenderi, macro prsteni i sl. Изменето од Mire - 26.Ноември.2007 во 18:34 |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
dimson
Нов член Регистриран: 24.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nina blagodaram za sovetot!dali znaes vo kompletot sto odi na d40 odi noviot 18-55mm AF-Skit ps.vo Pix+ pozdrav |
|
http://photo.net/photodb/user?user_id=2419889
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
So novata strategija Nikon ima za cel da gi odstrani nezavisnite proizvoditeli na objektivi kako svoja konk*rencija. Faktichki do sega tie imaa shansa da go pravat toa bidejki Nikonovite stakla bea moshne skapi. Sega cenite se spushteni tolku nisko, a nivniot kvalitet e dovolno visok, da ne se ostavi mesto za razmisluvanje na neshto drugo. Edinstveno profi-serijata e skapa, no taa i onaka ne e nameneta za hobisti i entuzijasti.
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a da videse vo kupi prodaj, Zlatko prodava nov canon 350 d so dobar komplet od zum leki , torba, filtri i mem. karticki. jas mislam deka ako razmisluvas za nikon d40, zemi si canon 350d , osven ako mozes da se dokacis do d40x
|
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
lapop
Нов член Регистриран: 26.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikon D40/40x ima AF so Sigma HSM objektivi
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ili vo prevod so motorce i cip . Sepak e dobro da si prasas. Odgovaraat na mail, takva im e politikata kon klientite. Pred 3-4 godini koga kupuvav Minlota SLR si prasav i mi odgovorija |
|
|
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nina, toa e apsolutno individualno... jas go zemav canonot so sigma 17-70, i spored mojot afinitet na fotografiranje, ne sum pocuvstvuval potreba za pogolema fokalna dolzina... ednostavno tipot na fotografija sto go preferira fotografot, treba da e merka i pri kupuvanje na objektiv... sekako, dobro e da se ima pokrieno sto pogolem raspon, no toa kosta pari... uste eden primer... pogledni gi fotografiite na Sanja... ona ima 10-22 i 50 prime... mislam deka za pocetok kit objektivot na Nikon so 18-55 e odlicna zdelka vo odnos na cena/performansi... |
|
pekisix
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 28.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 29 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moe mislenje e deka Nikon D40 za cenata koja ja ima e odlicna DSLR kamera vklucuvajki go i kit objektivot 18-55. I jas pred da go kupam razmisluvav pomegu D40(nov) ili Canon 350D nastaro. Izborot padna na Nikonot zatoa sto poveke mi odgovarase so cenata i toa deka go zemav nov. Od strana na funkcionalnost i kvalitet bev prilicno iznenaden, samo kako sto kaza Nina, toa sto treba da vlezes vo menito za da podeses toa sto ti treba malku se gubi vreme. Ama toa veke ne mi e problem zatoa sto so brzo mi stana rutina. Bi sakal da e malku po gabariten oti nekako mi gini vo racete :P ama toa e toa. Da mi dozvoluvase budjetot poveke ke odev na varijanta D80.
Pozdrav |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Epa, sekogash bilo taka... poniskata cena bara hardversko/softverski kompromisi. Ne deka toa ke go namali kvalitetot na slikite, tuku ke ja namali brzinata na rabotata so kamerata. Ako ne ste vo profi foto biznis toa nema neshto specijalno da ve pogodi. Samo ke si zashtedite pari ili ke vi ovozmozhi da si kupite ushte nekoj objektiv.
|
|
NINA_SK
Сениор Регистриран: 11.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 601 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Branko , jas se uste ne sum gi definirala svoite afiniteti vo fotografijata . No isto taka znam deka od koga go kupiv 55-200 mm ne go simnav od aparat . Ednostavno uzivam vo nego .
Koga ke vlezes vo ova hobi , kolu i da imas afiniteti kon nesto sakas da imas pogolem izbor na leki . Sega na primer razmisluvam za edna fiksna 50 . A Nikonot , nikonot si go obozavam , i koga pak bi imala moznost da biram pak bi go napravila istiot izbor . Od druga strana imav moznost da porabotan na Canon 350D , dali e do navikata , no Nikonot poveke mi legna na raka . Da povtoram jas sum user kogo ne go interesira sto ima vnatre , no razlikata e ocigledna . |
|
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas si kupiv D40 so 18-55 od pixplus, i kefoj sum. em eftin, em super e. vo vrska so menito, ima edno kopce (toa function) koe mozis da si go programiras za koja sakas opcija. inace za drugite ima posebni kopcinja, ili kombinacija. mene mi e namesteno to kopce da mi go menva white balance, a ako sakam da smenam iso, odam preku menito, posto i ISO menuvam poretko.
ova e edinstven slr sho sum go imal ili probal, i ne znam da dam nekoja sporedba, ali ok e. iam edno prasanje do forumdziive, pa aj da vidime, posto ne go najdov nikade dosega na forumov. so kitot iam 18-55 lekja, i sega, normalno razmisluva da zemam ushte edna. dali bi bilo poarno da zemam 18-135 i da ja sitnam ovaa 18-55kava, ili 55-200? i zosto? kako sto razmisliuvam jas, ako zemam 18-135 toas ke nema potreba da se vlecka i 2 objektiv so mene, i dobivas na podviznost. isto taka, nema da imas potreba od menuvanje na objektivite, pa valkanje na senzorot i tie raboti (od so me fakja strav :)))). od druga strana, so 2 objektivi imas pogolem raspon na fokus. shto mislite po ova prasanje? |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eh, uste da ima eden odgovor dobar za site... kako "one size fit everybody".
Ajde da pochneme od pochetokot... deka za puritanska rabota najdobro e da se ima poseben fiksen objektiv za sekoja fokalna dolzhina. Dobro, ama toa znachi nosenje mnogu objektivi, a tehnologijata napredna dovono sto mozhe da se ima i kusi zumovi so odlichen kvalitet. Tie obichno se klasificiraat kako profi zumovi i cenata ne im e mala. Kvalitetot im e mnogu dobar do odlichen i komoditetot sto go davaat tie na profesionalnite fotogafi im e povazhen otkolku nekoj procent razlika vo kvalitetot na slikata (sto i onaka e nezabelezhliv za obichnite lugje). E sega, so zgolemuvanjeto na rasponot na zumovite se zgolemuvaat i optichkite problemite koi moraat da se reshat, pa zatoa za da se dobie prifatliva prodazhna cena mora se ekonomizira so nivniot optichki kvalitet. Znachi rabotite stanuvaat obratno proporcionalni: pogolem raspon i poniska cena - poslab kvalitet. Ne zboruvam za dimenziite na takviot sistem bidejki site znaeme oti pogolem zum stanuva potezhok i ponezgoden za nosenje i t.n. Znachi onoa sto treba da se razbere e deka pogolem zum, osobeno pri poniska cena ne nosi podobar kvalietet, tuku pogolem komoditet. Ako toa se znae i ako se prifati toj uslov kako neproblematichen, togash prikaznata zavrshuva tuka. Kupi i bidi sreken forever and ever after. Malu pokonkretno okolu tvojot izbor... 18-55 i 55-200 kolku i da se dobri, spagjaat vo najekonomskata Nikonova linija. Serijata nad niv e 18-70, 18-135, 18-200, 55-200VR i 24-120. Faktichki site ovie zumovi imaat ista kontrukcija so minimalni razliki i se razbira sekoj e so razlichen fokalen raspon. Изменето од Zoran K - 28.Ноември.2007 во 20:15 |
|
Внеси реплика | страница <1 7891011> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |