IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православно vs Протестантско Христијанств
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православно vs Протестантско Христијанств

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 22>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 18:57
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Аџи барем јавно си признаваш дека си ЕРЕТИК - Христа Го нарекуваш „НАЈСТАР СИН“, уште колку други синови имала Богородица!?????????

еве... Ерес било дека Христос бил најстар.... ЕПА КОЈ Е ПОСТАР ДЕ????

Ти да не си случајно??? DeadDeadDeadDeadDeadDeadDead
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 18:58
ДОЧИТАЈ ГО ПРАШАЊЕТО, СИ ОДГОАРАШ И ЧИТАШ КАКО ШТО ТИ СЕ ДОПАЃАClap
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:00
еве ти именца, да се позабавуваш малце...

Хус, Тертулијан, Еразмо, Августин, Златоуст, Атаназије, итн итн... Но всушност ниеден од нив не е битен. Бидејќи и НИТУ ЕДЕН да немало, го имаме Христа, кого го следиме. Ние не следиме луѓе, туку Бога...

А тебе сарде, што мислиш дека твоите клетви ќе бидат услишени, нека Господ ти прости за закоравеното и заблудено срце... бидејќи и ти си негово чедо... А до мене, твоите отровни стрели, не допираат... Заштитата на Господ над Војските е со нас....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:01
епа ти заблуденко бомбоњерски, СИ ЧИТАШ тоа што сакаш, бидејќи јас НЕ РЕКОВ дека имала други деца, туку дека Христос бил најстар.... LOLLOLClapClapClapClapClapClap Значи ако обвинуваш некого, не се залетувај, пред да се описмениш барем...
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:03
Морам да призам дека ме израдува. Долго и многу успешно се претставуваше за овчичка, конечно го потврди она на што не предупреди Христос: 

Pazete se od la`nite proroci, koi doa|aat vo ov~a ko`a, a odnatre se *volci grablivi. (Матеј 7,15)

и во Дела:

28. *Pazete, pak, na sebe i na celoto stado, me|u koe Duhot Sveti ve

postavi za episkopi, za da ja pasete crkvata na Gospoda i Boga, koja ja pridobi On so Svojata krv.

*1.Tim.4,16;

*1.Petr.5,2;

29. Bidej}i znam deka po moeto zaminuvawe *}e se vturnat pome|u vas luti volci, koi nema da go

{tedat stadoto;

*Mat.7,15;

30. a i od vas samite }e stanat lu|e, {to }e zboruvaat izopa~eno, za da gi

odvratuvaat u~enicite zaedno so sebesi.

31. Zatoa bidete budni i pomnete, deka celi tri godini dewe i no}e

ne prestanuvav so solzi da pou~uvam sekogo od vas.

32. A sega, bra}a, ve predavam na Boga i na slovoto na

Negovata blagodat; On mo`e da ve unapredi podobro i da vi dade nasledstvo me|u site osveteni.

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:05
тоа се однесува на вас, на волците во црни мантии, што одат од народот да го соберат и тоа последно парче леб.... Бескруполозни Сатански слуги кои повторно го распнуваат оној кој божем го проповедаат.....

бљак..... DeadDeadDeadDeadDeadDeadDead
Кон врв
ubav Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ubav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:10
abe adjio koj gospod te stiti kazisi ednas za sekogas olesni si se mnogu zabegues u pisuvanjava kako mozes da kazes deka svetcive ne bile bitni znaci spored tebe isus hristos samo gi iskoristil za sirenje na verata i potoa gi otfrlil kako nepotrebni, se znae koj moze da iskazuva vakvi stavovi samo drugata strana to est luci.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:13
Светиите биле МНОГУ ВАЖНИ... Но да се стават на исто дури и повисоко рамниште со ГОСПОД??? БОГОХУЛСТВО НАД БОГОХУЛСТВАТА.... ЕРЕТИЦИ!!!!!
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ubav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:18
vidi adjio za popovite sto ke se ogresat ima koj da im sudi i sekoj sto ke se ogresi bez razlika na koja pozicija e vo pravoslavnata crkva sam ke si plati pred boga jas nevelam deka nema crkovni lica sto se ogresile bez razlika kako materijalno ili na drug nacin ama da ja stavas cela religija vo ist kos ne ide 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:20
не ја ставам целата религија.... Имам многу пријатели кои се православни, некои од нив дури и верници, па некои дури и попови.... Ама, чекајте бе... до кога ќе се прави мпц дека не гледа во каков разврат се претвори попството? стана синоним за лоповлук!!!

значи нека се „исчисти гумното“ од ваквите створови, во СИТЕ христијански деноминации.... а најлошото од се, е што ВИЕ ТАКВИТЕ ЛУЃЕ ги браните....
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:34
Originally posted by аџија аџија напиша:

еве ти именца, да се позабавуваш малце...

Хус, Тертулијан, Еразмо, Августин, Златоуст, Атаназије, итн итн... Но всушност ниеден од нив не е битен. Бидејќи и НИТУ ЕДЕН да немало, го имаме Христа, кого го следиме. Ние не следиме луѓе, туку Бога...

А тебе сарде, што мислиш дека твоите клетви ќе бидат услишени, нека Господ ти прости за закоравеното и заблудено срце... бидејќи и ти си негово чедо... А до мене, твоите отровни стрели, не допираат... Заштитата на Господ над Војските е со нас....

Конечно...

Св. Јован Златоуст, оној истиот кој ни ја предаде службата што ја служиме скоро секој ден. Еден од столбовите на Православието.
Св. Атанасиј, веројано на Велики мислиш оној кој бил Цариградски Патријарх и кој е најпознат во заштитата на Православието од еретиците, учесник на Соборите.
Тертулиан чии дела се чуваат по православните и римокатоличките манастири.
Св. Августин римокатолички апологет.
Овој Хус не го знам кој е, искрено.

Па ако овие ги признаваш за христијани за тебе Аџија, па ти си бил истовремено и Православен и Римокатолички Христијанин.

Само

Ако ги признаваш горните Светители за христијани

Зошто не одиш на службата од Св. Јован Златоуст која се служи секој ден во многу цркви во твојот град.
Зошто не му оддадеш почит на Патријархот Св. Атанасиј Велики?
Зошто не ги читаш делата на Тертулијан и Августин и не го прифатиш аскетскиот подвиг кој го живееле.

Дали овие луѓе навистина биле христијани или противбожни луѓе. Ако биле христијани тогаш христијански се однесувале. Ако биле противбожји луѓе тогаш противбожно се однесувале.

Ако ги нарекуваш за христијани тогаш читај ги нивните дела и угледај се на нив како што тие се угледале на апостолите а тие на Христа. Овие биле христијани или противбожји луѓе бидејќи овие луѓе пишувале толкувања на Библијата кои ние ги следиме, па сега треба да ги следиш и ти. Во спротивно според нивниот живот ти нема да бидеш христијанин туку отпадник од христијанството.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ubav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 19:37
vidi adji ako zborime protiv ludje vo religijata konkretno vo nasava mpc i ja se slozuvam deka ima mnogu elementi na biznis interesi na ludje koi se vo vrvot na mpc i tie ke se ostranat sto pobrzo toa podobro kako i vo sportot i vo politikata makedonija mora ednas za sekogas da se otarasi od ludjeto koi nekat drzavata da odi napred samo ti ova sto go kazuvas sega e sprotivno diametralno od ona sto go kazuvase do sega ti ne zborese protiv lopovite vo crkvata tuku protiv pravoslavieto kako religija i nemoze nekoj sto ja prestavuva religijata i se ogresil pred istata da bide slika za celata religija deka e pogresna.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 20:16
@ Bronhi + аџија

Nemam namera da vi se vpletkuvam vo megjusebnite diskusii i ne mislam da branam ili napagjam apsolutno nikogo, no od aspekt na informiranost na ostanatite chlenovi vo vrska so Isus i so negovite braka i sestri, sakam da vi svrtam vnimanie deka veke zboruvavme na ovaa tema. Za onie koi ne se sekavaat ili nemale shansa da ja prochitaat ovaa tema, bi sintetiziral uste ednas.

Marija i Josif imale i drugi deca posle Isusovoto ragjanje. Otvorete go Noviot Zavet oti odgovorot e zapisan tamu.

Mateja 1.24: Stom se razbudi Josif od sonot, napravi taka kako sto mu bese zapovedal angelot Gospodov i ja primi zenata svoja. 1.25: i ne se doblizi do nea, dodeka taa ne go rodi svojot prvoroden Sin i Go nareche Isus.

Ovie zborovi eksplicitno velat deka tie nemale odnosi kako maz i zena DODEKA ne se rodil Isus.

Mateja 13.55: Neli e Ovoj sin na drvodelecot? Majka Mu ne se li vika Marija i brakata Negovi – Jakov i Josija, Simon i Juda?

Da ne se javi somnenie dali se ovie decata na Marija prosledete go i ova:

Mateja 27.56: Megju niv bea Marija Magdalena i Marija, majka im na Jakova i Josija i majkata na Zevedeevite sinovi.

Marko 6.3 : Ne e li On drvodelecot, Sinot na Marija, brat na Jakova, Josija, Juda i Simona? I ne se li ovde megju nas sestrite Negovi?

Ako ima nekoj koj misli deka zborovite “braka” i “sestri” se samo atributi za onie koi go sledele Isus po vera, neka gi prochita slednive nekolku reda:

Marko 3.31 : I dojdoa majka Mu i brakata negovi, pa, stoejki nadvor, porachaa da go viknat. 3.32: A okolu Nego sedeshe narodot. I Mu rekoa: “Ete majkaTi i brakata Tvoi, i sestrite Tvoi, nadvor se i Te baraat”. 3.33: A On im odgovori, velejki: “koja e Mojata majka, ili koi se brakata Moi?” 3.34: Pa, koga gi pogledna onie sto sedea okolu Nego, reche: “Eve gi Mojata majka i Moite braka.” 3.35: Zasto onoj, koj ja ispolnuva voljata Bozhja, toj Mi e brat, i sestra, i majka”.

Ochebijno e deka samiot Isus tuka pravi razlika megju brakata i sestrite od negovoto semejstvo i onie koi mu se braka i sestri po Bozhjiot zbor. Toj eksplicitno veli deka negovi braka i sestri ne se samo chedata na Marija i Josif, tuku site onie “koi ja ispolnuvaat voljata Bozhja”.

Razlikata megju negovite braka i negovite uchenici e naglasena i spored Evangelieto na Jovana 2.12: Potoa sleze vo Kapernaum, On i najka Mu, i brakata Negovi, i uchenicite Negovi; i tamu ostanaa nekolku dena.

Treba podobar dokaz ovoj deka Marija I Josif imale i drugi deca?

Tvrdokornite dogmatichari i skeptichari bi rekle: a sto ako site ovie deca bea sozdadeni od Josif pred Isusovoto ragjanje? Toa bi znachelo deka Isus e poslednoto nivno dete i kako takov bi bil najmlad. Prosledete go Marko uste ednas:

Marko 15.40: Imashe i zheni sto gledaa od daleku; megju niv bese i Marija Magdalina, i Marija, majkata na maliot Jakov i na Josija, i Salomija, 15.41: koi kako i togas, koga On bese vo Galileja, vrvea po Nego i Mu sluzheja, i mnogu drugi sto bea doshle so Nego vo Erusalim.

Za tvrdenjeto deka Marija nemala drugi deca posle Isus nema apsolutno nikakov dokaz.

Mateja 12:46 do 12:50 go potvrduva onoa sto go navedovme od Marko 3.31 do 3.35.

Dobar primer za razlikata megju Isusovite braka po krv i “brakata”(uchenicite) po Bozhjiot zbor e ovoj del od Jovanovoto Evangelie:

Jovan 7.3: Togas brakata Negovi Mu rekoa: “Izlezi odovde i otidi vo Judeja, ta i uchenicite Tvoi da gi vidat delata sto gi vrsis. 7.4: Oti nikoj ne pravi nesto tajno, koga i sam saka da se prochue. Ako Ti gi vrsis ovie raboti, togas pokazi se pred svetot? 7.5: Zasto i brakata Negovi ne veruvaa vo Nego.

Vo originalot na grchki jazik, za “rodnini” se koristi zborot “sugenes” (sugenia), sto oznachuva rod po krvna linija. Ja zabelezuvate strukturata na zborot “suGENES”? Vo nea se sostoi zborot “geni”. Za onie koi se rodeni od ista majka se upotrebuva zborot “adelfos” (od ist stomak, od ista vnatresnost). Tokmu ovoj zbor e upotreben vo Jovanoviot tekst. So toa ednoznachno e potvrdeno deka “brakata” Isusovi se negovi rodeni braka, a ne rodnini, prijateli ili uchenici i idni apostoli.

Najubava potvrda za ova ima vo Poslanieto na svetiot apostol Pavle co Galatjanite:

Do Galatjanite 1.19: Drugi, pak, od apostolate ne vidov osven Jakova, bratot Gospodov.

Kako posledno bi vi posochil nesto od deloto na svetiot apostol Luka:

1.13: I koga dojdoa, se iskachija vo gornata odaja, kade sto ziveeja Petar i Jakov, Jovan i Andrej, Filip i Toma, Vartolomej i Matej, Jakov Alfeev i Simon Zilot i Juda Jakovov. 1.14: Tie site ednodusno bea postojano vo molitva i molenje so nekoi zheni i so Marija, majkata na Isusa, i so brakata Negovi.

Spored posochenite delovi ochigledno e deka Isus imal brajka i sestri i deka toj ne bil najmladiot od niv. Znaeme deka brakata mu se vikale Simon, Jakov, Josija i Juda, i deka edna od negovite sestri se vikala Salomija.

Izvenete me uste ednas sto nepovikano vi se vmetnav vo diskusijata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 20:50
фала ти messanger, што не потсети уште еднаш на тој интересен пост... Овде сепак дебата излезе вон контрола, затоа што некои не се упатени во ранохристијанските списи, и бараат по секоја цена некого овде да спалат на ломача....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.