|
Kомпарации на некои камери |
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Автор | |
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу не благодарно е да се прават вакви споредби (бидејќи се различни категории на камери) но еве што најдов. |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Najnovata tehnologija na digitalni filmski kameri se dvizi okolu CMOS chipot i toa eden chip, taka sto CCD ke ostane za ENG kamerite uste nekoe vreme. HV20 e CMOS i toa ne e nekoj problem, problem e kakov CMOS, sepak toa e consumer camera. Sepak jas ke ja zemam za domasna upotreba.
Vo odnos na SDI izlezot na G1 vo odnos na A1, upotreblivosta e vo toa sto na snimanje ako zemes so tebe montazna edinica so SDI in karticka ala "blackmagic design" (kako najeftina, a odlicna opcija), ke dobies signal direkno od chipot i ke ja izbegnes MPEG kompresijata. Ke dobies superioren signal. E sega toa si ima i scoi nedostatoci. Kartickata e eftina okolu 300 - 400$ i e na PPro2, no za da dobies 10bit uncompressed HD ke ti treba da ja stavis na kompjuter so RAID za da moze da vrtat diskovite, i toj kompjuter da go nosis na snimanje. Ne e strasno ama ne e za snimanje nadvor deka ti treba struja i celiot setap e nazgoden za transport, poveke e za studiski snimanja. Ako so G1 snimas na kaseta togas ne ti treba SDI, pravi capture native preku 1394. Alternativnite mobilni SDI in resenija se mnogu skapi za gledanje minimum 15000 dolari. Vo amerika snimaat indi filmovi so H1 so SDI ama sepak imaat set so agregati, svetla i site nisani. Duri nosat i HDCAM SR 4:4:4 dek na snimanje i od kamerata vlagaat direkno vo dek (takov dek ne mi ni teknalo da vidam kolku pari e ) SDI out kreva cena na kamera ama kreva cena za uste okolu 1500 evra na postoecka montaza, taka sto, vidi, razmisli Pozdrav |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zaboraviv da kazam deka edvaj cekam da stavat nesto kako FOVEON senzorot na SIGMA za video, toa ke bide revolucija
|
|
|
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Далтон благодарам за објаснувањето. У фу! 1500 евра за монтажна единица и плус 2200 за разликата помеѓу A1 и G1 тоа е многу. Кога би имал толку, подобро би земал плус уште една А1 и за покривање настани би било срча.
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Далтон кога веќе спомна, што е разликата помеѓу Glidecam и Steadycam?
Ме стави малце на мисла зошто така го формулира прашањето.
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo princip istata rabota ja vrsat i dvete, samo sto Steadycam e brand epten, toa e prvata firma koja ima napraveno takov tip na poddrska za kameri, Vardar film imaat eden star steadycam koj tezi desetici kila i e so seriski broj 200 i nesto, znaci prvi na balkanot sme go imale :). Za mali kameri dobar e i Glidecam i dosta poevtin, trreba da vidis korisnici sto kazuvaat iako i od dvete sum cital super preporaki, kaj nas zastapnik na Steadycam e Vision kolku sto znam, i super se za dogovaranje, Ljupa gazdata e car (ne e reklama)
|
|
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред. Колку што пратам на интернет, најголемиот број производители го користат името Steadycam и чудно ми дојде кога ме праша дали е Steadycam или Glidecam. Иако повеќето ги произведуваат во различни верзии, со една рака со две раце, со или без монитор... ги нарекуваат како Steadycam. |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa ti e kako sto brichot go vikame Zhilet, krpite Vileda itn.
|
|
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е да баш така!
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бидејќи темава е компарации на камери, и ова што би одело во следниве редови не е баш за во оваа тема (но се воздржувам да отворам нова) мислам дека од веќе отворениве оваа е нај соодветна а се работи за следното. Во петокот имав пуштено да се ренда видео материјал, кепчан од HDV видео камери некои си 10-15 мин. за да добијам стандарден HDV материјал. Не ми се верува но материјалов се рендаше скоро 15 часа , за споредба SD материјал од час и половина, сосе ефекти и куп други тракатанции оди за 2 до 2,5 часа.
Инаку машината е AMD Athlon 3200 со 1 Gb ram.
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да ве информирам дека Русите извадиа тестови за споредба на дел од камериве кои ги разгледувавме, т.е. Canon XH A1, Sony FX1 и FX7. Па кој знае или подразбира руски може да ги погледне. Инаку можам да кажам од досегашното мое искуство дека тестовите што ги прават се непристрасни и максимално објективни. Затоа што имам користено некои модели, а и сеуште користам, кои ги имаат тестирано и резултатите (објавени) и она што може да се види во пракса, тоа е тоа.
Значи она што е добиетно како резултат тоа и го објавуваат.
|
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да напомнам и тоа дека, споредбите ги даваат со по неколку различни сетирања, тестови за шумови, острина, веродостојност на колорит и т.н. и т.н.
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas duri sega go procitav ova. Nekakva greska vo setingot da ne imas, aj kazi mi kakvi ti se podesuvanjata na proektot i na export i so koj softver? |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |