IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Дали во Македонија има слобода на говорот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали во Македонија има слобода на говорот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 20>
Прашање: Дали во Македонија има слобода на говорот?
Одговор Гласови Статистика
19 [51,35%]
18 [48,65%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 00:05
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

[QUOTE=Pavaroti]
Ма се согласувам 100%намигнување
Ако во Македонија нема слобода на говор ( и тоа без последици) незнам каде има. Можеш и полицајци да пцуеш и да не добиеш  ќотек, нити пак да изгубиш позиција.изненадување

„Џ.А. го нарушил јавниот ред и мир со омаловажување на полицајците на тој начин што им се обратил со зборовите: „Кој к.. дојдовте вие, к… да ми го јадете вие сте најголеми лопови во полицијата, вие сте најголеми бандити, да ми го најдете паричникот кој беше закачен на закачалка, за кој к.. сте вие полицајци, да направите претрес на сите што седат околу мене и на капутите што се закачени на закачалка и да направите претрес на вработената келнерка и ме боли к… што ќе следува“.

.изненадување..aj da te vidam,.."prati" go sinot tvoj da opcue nekoj policaec pa da vidime kolku lesno ke pomine!изненадување

...ako nekade ,...obichen chovek ne smee da opcue policaec( osobeno koga e sam) ,..ne znam kade  na drugo mesto ne moze,.. osven tuka vo demokratskava vi makedonija!

...a, toa deka nekade  ke izedesh i kjotek  za toa ,...mozebi mislish na onie juzno amerikanski zemji i slichni na niv,..ama , vo demokratski  sigurno nema ...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 01:05
Originally posted by brza brza напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

[QUOTE=Pavaroti]
Ма се согласувам 100%намигнување
Ако во Македонија нема слобода на говор ( и тоа без последици) незнам каде има. Можеш и полицајци да пцуеш и да не добиеш  ќотек, нити пак да изгубиш позиција.изненадување

„Џ.А. го нарушил јавниот ред и мир со омаловажување на полицајците на тој начин што им се обратил со зборовите: „Кој к.. дојдовте вие, к… да ми го јадете вие сте најголеми лопови во полицијата, вие сте најголеми бандити, да ми го најдете паричникот кој беше закачен на закачалка, за кој к.. сте вие полицајци, да направите претрес на сите што седат околу мене и на капутите што се закачени на закачалка и да направите претрес на вработената келнерка и ме боли к… што ќе следува“.

.изненадување..aj da te vidam,.."prati" go sinot tvoj da opcue nekoj policaec pa da vidime kolku lesno ke pomine!изненадување

...ako nekade ,...obichen chovek ne smee da opcue policaec( osobeno koga e sam) ,..ne znam kade  na drugo mesto ne moze,.. osven tuka vo demokratskava vi makedonija!

...a, toa deka nekade  ke izedesh i kjotek  za toa ,...mozebi mislish na onie juzno amerikanski zemji i slichni na niv,..ama , vo demokratski  sigurno nema ...

Ajde opcuj ti policaec bilo kade vo nekoja demokratska drzava, pa da vidis kako ke si pomines изненадување

Samo kaj nas e mozno covek  da gi pcue policajcite a nisto da ne mu napravat.

Policajcite se sluzbeni lica koi se odgovorni za redot i mirot i zasluzuvaat pocit!

P.S. Zatoa velam jas kaj nas vo Makedonija voopsto lugjeto nemaat ni pretstava sto znaci sloboda na govor i negova zloupotreba ...
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 01:30
za nadvor e malku poteshko da go ispitame toa ama,

...ajde,..utre ke odime ti da opcuesh tuyka nekoj ,..pa da vidime  dali ke ti fali vlakno od glava,...

...na primer,..ke se vozime se dodeka nekoi ne ne soprat i ti onaka ,..koga ke ti kaze dobar den( ako ti kaze voopshto! ) ke mu otsechesh edna,

..a be , ebi si majkata,..napraviv li neshto losho shto me sopirash , budalo edna!

...ako navistina ti se nasmee policaecov na toa ,..povekje nema usta da otvoram protiv zemjava i narodov!

...zatoa ,...ne zbori koga pojma nemash ,..mislam ,..napamet de!

Изменето од brza - 12.Јануари.2011 во 01:30
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 07:58
Тука можат да псујат оние ...видните...за давање на пример на децата и народот...па и полицајците да им имаат страв...да бил друг ...би си го добил...овој е во структурите на власта...да
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 10:55
Originally posted by Pavaroti Pavaroti напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... Дали Груевски сега може да го тужи за клевета? ...

... Дали некого Црвеновски оптужи што го поврзуваа со некаков атентат на починатиот претседател Трајковски, ...

Да, да! Истото важи и за Црвенковски!
Груевски го спомнав само како пример.
Што се однесува до Црвенковски, иако и мене лично ми остави простор за сомнеж неговото прекумерно препотување (во Февруари), сепак тоа не ми дава за право да речам (посебно не јавно) дека Црвенковски е вмешан во убиството на Трајковски.
Е сега, ако одиме по логиката на:
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

нема што Груевски да тужи некого ако не докаже прво дека клеветата е невистината...

тогаш треба Црвенковски да докаже дека не е замешан во убиството на Трајковски!!! глупчо
Абе забеган еден, зарем не си слушнал за поимот „пресумпција на невиност“? btw. мислам дека тоа е и уставна категорија.
А ако не разбираш што тоа значи, тоа е обратно од она што ти го велиш.
Имено, ако ти речеш: „Златник украде златник“намигнување, без соодветни докази, тогаш тоа е клевета. Значи ти треба да го докажеш тоа, а не јас да докажувам дека не сум украл златник, т.е. да ја докажувам невистинитоста на твојата клевета!
Мислам дека ме разбра! А дали ќе го прифатиш тоа, или уште повеќе, дали ќе го признаеш тоа јавно ... тоа е друга работа.мир
Од неколкуте погорни постови заклучувам/е дека кај нас, за некого, под поимот слобода на говор се подразбира да можеш секого (посебно полицајците и политичарите) да го вреѓаш, обвинуваш, напаѓаш ... без притоа да имаш последици. Ако е тоа репер, тогаш и јас сум на ставот дека кај нас нема слобода на говор.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 11:10

Originally posted by Pavaroti Pavaroti напиша:

... Дали Груевски сега може да го тужи за клевета? ...

... Дали некого Црвеновски оптужи што го поврзуваа со некаков атентат на починатиот претседател Трајковски, ...

Да, да! Истото важи и за Црвенковски!
Груевски го спомнав само како пример.
Што се однесува до Црвенковски, иако и мене лично ми остави простор за сомнеж неговото прекумерно препотување (во Февруари), сепак тоа не ми дава за право да речам (посебно не јавно) дека Црвенковски е вмешан во убиството на Трајковски.
Е сега, ако одиме по логиката на:

нема што Груевски да тужи некого ако не докаже прво дека клеветата е невистината...

тогаш треба Црвенковски да докаже дека не е замешан во убиството на Трајковски!!! глупчо
Абе забеган еден, зарем не си слушнал за поимот „пресумпција на невиност“? btw. мислам дека тоа е и уставна категорија.
А ако не разбираш што тоа значи, тоа е обратно од она што ти го велиш.

Не е виновен се додека не се докаже спротивното..........да

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 12:33
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ajde opcuj ti policaec bilo kade vo nekoja demokratska drzava, pa da vidis kako ke si pomines изненадување

Samo kaj nas e mozno covek  da gi pcue policajcite a nisto da ne mu napravat.

Policajcite se sluzbeni lica koi se odgovorni za redot i mirot i zasluzuvaat pocit!

P.S. Zatoa velam jas kaj nas vo Makedonija voopsto lugjeto nemaat ni pretstava sto znaci sloboda na govor i negova zloupotreba ...

Мене не ми личи да пцујам јавно- само у себе карам мајка..шајканамигнување
Со поцрвенетово се согласувам
А ова помодреното- да знаат поголемиот број луге, ама се сведуваат на сатира од едноставна причина што кај нас и се е сатира- од двојни аршини на почитување закони, до двојни аршини за навреди.
Сето ова е резултат на прекршување на слободата на говорот токму од оние за кои е воведена слободата на говороттага
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 22:38
овој дел од демократијата никогаш не ми бил јасен, можеби дека не сум учел право, ама сепак, како е можно оптужениот да тужи како ќе му текне?

а за полицајците не коментирајте ќе ве молам, тие за се се тука, само ред и мир не чуваат, и не е вистина дека не смеат да тепаат што ќе стигнат, јас на пример, ако се најдам во конфликт со нив, без никаков проблем сол ќе ме направат (сега, зависи и што човек е) а некој друг си е заштитен како бела мечка... и да не почнам да набројувам какви оправдувања има полицијата кога ти требаат, а не превземаат ништо...
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 23:30

...ajde,..utre ke odime ti da opcuesh tuyka nekoj ,..pa da vidime  dali ke ti fali vlakno od glava,...

...na primer,..ke se vozime se dodeka nekoi ne ne soprat i ti onaka ,..koga ke ti kaze dobar den( ako ti kaze voopshto! ) ke mu otsechesh edna,

..a be , ebi si majkata,..napraviv li neshto losho shto me sopirash , budalo edna!

...ako navistina ti se nasmee policaecov na toa ,..povekje nema usta da otvoram protiv zemjava i narodov!

Brza, nemam namera da opcujam policaec ako me sopre koga vozam  голема%20насмевка

Ti taka li pravis збунетост плазење
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2011 во 23:52

Brza, nemam namera da opcujam policaec ako me sopre koga vozam  голема%20насмевка

јас еве си признав на пример, секогаш сум спремен за пцуење полицајци, па што сакаат нека ми прават после...
ако ме сопре, не, нема да се бунам, но ако ми каже зошто ме сопрел и испадне дека е некоја глупост имам што да му се изнакажам...

а инаку во тие западните земји кои толку сите милувате да си ги ставате во секоја реченица сите, не заборавајте дека не се сите исти, и во многу од тие „западни“ полицаец смее да те пипне само ако го нападнеш физички или се противиш на казни и притворање, во спротивно можеш да го пцуеш до сабајле!
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2011 во 00:06

јас еве си признав на пример, секогаш сум спремен за пцуење полицајци, па што сакаат нека ми прават после...
ако ме сопре, не, нема да се бунам, но ако ми каже зошто ме сопрел и испадне дека е некоја глупост имам што да му се изнакажам...

а инаку во тие западните земји кои толку сите милувате да си ги ставате во секоја реченица сите, не заборавајте дека не се сите исти, и во многу од тие „западни“ полицаец смее да те пипне само ако го нападнеш физички или се противиш на казни и притворање, во спротивно можеш да го пцуеш до сабајле!

Ne e tocno poslednoto. Toa pretstavuva navreda na sluzbeno lice . нека%20ти%20е%20срам
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2011 во 12:38
Македонија е проглесена од Фридон Хаус за делумно слободна држава во друштво со БИХ и Албанија...да
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2011 во 12:42
http://blic.rs/Vesti/Politika/229261/Srbija-oznacena-kao-slobodna-zemlja-u-izvestaju-Fridom-hausa

Извештајот на Фридом хаус опфака 194 земји..ама овде ни се објанвени само резултатите од соседните..да

Изменето од MyWay - 14.Јануари.2011 во 12:49

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2011 во 12:47

овој дел од демократијата никогаш не ми бил јасен, ...

Добро е кога човек знае што незнае. аплауз
Оттука ја гледам причината зошто прашуваш:

... како е можно оптужениот да тужи како ќе му текне?

Ако малку го анализираш твоето прашање, самиот ќе го најдеш одговорот.
Велиш „оптужениот“!
Во самиот збор „оптужен“ лежи суштината на проблемот, односно тоа кажува дека некој веќе го оптужил некого! Па, ако таа оптужба не е вистинита, тогаш неправедно оптужениот има право, има основа да го тужи тој кој ја изнел таа невистина. Значи не е „како ќе му текне“!
Или, попластично со примерот кој погоре го изнесов. Ако ме оптужиш мене дека сум украл нешто, ти треба тоа да го докажеш. Во спротивно јас како оптужен имам право да ти поднесам пријава за клевета.

Што се однесува до навредување на полицајците во другите земји, пред малку на ТВ гледав една емисија за САД и во контекст на една дискусија се спомна токму тоа: „ ... ти можеш и Обама да го опцуеш, но полицаец - никако...“
Искрено, ме зачуди зошто е тоа така. Ако полицаецот е претставник на државата, тогаш што е Претседателот?
Но, Америка си е посебна приказна и, многу работи од таму не ме чудат.
А, што се однесува за кај нас, па не само ако опцуеш полицаец, туку и мене ако некој ме опцуе, „сол ќе го направам“. 
Секако, ако ме фаќа око!плазење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.