Испечати | Затвори го прозорот

Дали во Македонија има слобода на говорот

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23792
Датум на принтање: 21.Ноември.2024 во 19:40
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали во Македонија има слобода на говорот
Постирано од: afrodit
Наслов: Дали во Македонија има слобода на говорот
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:06
Јас мислам дека нема..

Коментари:
Постирано од: Pavaroti
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:16
Originally posted by afrodit afrodit напиша:

Јас мислам дека нема..

А да кажеше каде тоа се забранува слободата на говор.....а на вака

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:16
Јас мислам дека има најголеми слободи кои што може да постојат.
Секој може да си каже што му лежи на срце и да не одговара во 99% од случаите,тие 1% е тужбите за клевета.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:19
Originally posted by fiks fiks напиша:

Јас мислам дека има најголеми слободи кои што може да постојат.Секој може да си каже што му лежи на срце и да не одговара во 99% од случаите,тие 1% е тужбите за клевета.

Ех сега ќе те обвинат дека си симпатизер на дпмне

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:24
има, ама за џабе е слободата, кога никој не те слуша
и под слобода на говор не се подразбира само тресење зелени по форуми анонимно трепкање

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:25
За пример за слобода на говор или во случајов пишување може да се земе форумов.
Секој кој пишувал на него и при тоа не навредувал членови,не користел вулгарности во постови си ја имал,ја има и ќе ја има слободата на говор преточена низ неговото перо на форумот,сепак форумот Идивиди е медиум,со помалку почитувачи од некој си печатен или телевизиски,но сепак медиум.

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:34
ИМА слобода на говор- НЕМА слобода на МИСЛА
ИМА слобода на говор- НЕМА култура на зборување и СЛУШАЊЕ.

Кога излегоа студентите архитекти на простести: не е што на најнизок начин го дискредитираа нивниот збор и глас, туку немаше кој од НАС да ги слушне. Многумина се согласија дека студентите ’’не знаат’’ што зборуваат- и дека Владата добро прави што решила да ’’гради’’.

Во ера на интернет и телефонија, заблуда е да се рече дека човек не може слободно да зборува.
Дали си дозволува слободно да мисли, е прашање.
Ако мисли, можеби и ќе се осмели да проговори.

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:40
Mojata teza e deka ima sloboda na govorot- samo shto govorot e bez vlijanie odnosno na nikogo ne deluva kazanoto.тага

-------------

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:49
Има ама ДОМА...надвор...како и на плоштадот..следува ќотек во присаство на полиција, од организирани БАНДИ од власта...пардон имаше и ЦРКОВЊАЦИ...барем според обележјата...па некои имаа и бради...слични на попчињата....ДПМНЕ овски???да

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:58
Originally posted by Kali Kali напиша:

ИМА слобода на говор- НЕМА слобода на МИСЛА
ИМА слобода на говор- НЕМА култура на зборување и СЛУШАЊЕ.

Кога излегоа студентите архитекти на простести: не е што на најнизок начин го дискредитираа нивниот збор и глас, туку немаше кој од НАС да ги слушне. Многумина се согласија дека студентите ’’не знаат’’ што зборуваат- и дека Владата добро прави што решила да ’’гради’’.

Во ера на интернет и телефонија, заблуда е да се рече дека човек не може слободно да зборува.
Дали си дозволува слободно да мисли, е прашање.
Ако мисли, можеби и ќе се осмели да проговори.

најмногу можам да се согласам со ова
(фикс, остај тоа шо се зезавголема%20насмевка)
исто така протестот на студентите беше добар пример за тоа како мислата често се испревртува и се етикетира во нечии цели, а народот што ги следи само медиумите на Велија и Латас и собраниски канал, на пример, може лесно да поверува на секакви шпекулации кои го црнат мислењето
слобода на говор има, но истиот е секогаш изманипулиран и исто како никогаш да не постоел

-------------

Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 15:59
Слободата на говорот се мери според тоа да напишеш или кажеш нешто секако против власта,со критика која би ги открила нејзините негативни влијанија,или пак да пофаилш ако има за фалење, но настанува проблем,кога почнуваш да ја критикуваш до таа мера што веќе и попречуваш во нејзините негативни работи,односно ја откриваш.     Тогаш настанува ограничување или уништување на тој што и смета, и сега че речете тоа се однесува на претходните настани,но така функционира и на запад,ако им ја загрозуваш положбата на властодржците тие гледаат да те свиткаат.
инаку говор на слобода имаат сите провладини медиуми,а и оние кои не сакаат да си имаат проблем,па ги мекнеат ставовите,затоа што следи линч,па осуда и на крај укинување. За обичниот човек не е проблем тој може да си лае ,но да не пречи,а според тоа каков народ сме и колку ни работи свеста,подобро е да си мекнееш отколку да критикуваш.

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 16:52
А според вас ова е демократија и слобода на говорот??

А1 Телевизија цел на Власта

26.12.2010 18:25

Власта нема да се откаже да ја стави А1 под своја контрола или да ја земе за себе. Се повеќе е јасно дека единствениот проблем беше и останува телевизијата.

Допрва ќе следи тешка битка во која се очекува државата да ги употреби сите механизми за да ја згасне телевизијата.

Откако се виде дека медиумот и по масовните апсења функционира беспрекорно, преку провладините медиуми сега ќе се форсира обидот да се оцрнуваат новинарите на А1 за наводна вмешаност во криминал и да се заплашуваат дека ќе бидат апсени.

Сега тие се државниот непријател број 1. Политичкиот аналитичар Ким Мехмети синоќа во програмата на А1 коментираше - власта ќе направи се да ја преземе А1.

„Оваа власт се ќе направи да ја преземе А1, да испадне дека сопственикот толку должи, и стварно не е ништо чудно Ивона да биде главен и одговорен уредник, но тогаш нормално, во таква луда куќа никогаш не би одел на интервју. И тука има една замка што е подготвена за вас новинарите. Уште првата вечер гледав во провладините телевизии, одеше поднапис - окривен и за злосторничко здружување. Тоа е наменето за вас новинарите и за нас што доаѓаме тука, демек ние сме група, помагачи на злосторничко здружение“, изјави Ким Мехмети, политички аналитичар.

И пред апсењето, сопственикот на А1 Велија Рамковски изјавуваше дека власта има план да ја урне а1. да ја покори и да ја преземе А1 телевизија.

„Почнува процесот за битката за А1 Телевизија и тоа, уредувачката политика треба да биде државната, која спроведува во Сител, треба да биде и во А1, тоа е таа битка. Ако ја совлада А1, бидејќи совлада се наоколу тогаш имаме потполно устоличување на диктатурата. “, рече Велија Рамковски, сопственик на А1.

И во упадот на 25 ноември и по апсењата власта тврдеше и се правдаше дека А1 никогаш не била цел.

Сега сепак интензивно се работи на цела шема да се поврзе телевизијата со работењето на фирмите кои беа цел на инспекциите за да може да се обезбеди уништување на телевизијата.

А1 како најгледана и највлијателна телевизија одолеа и ќе одолева на сите закани и обиди да се покори на власта.б

Итни консултации во Советот за радиодифузија
27.12.2010 19:05

Во Советот за радиодифузија уште од утрово раздвижено. По информацијата на А1 Телевизија дека Борис Арсов на последната седница се интересирал и распрашувал дали со апсењето на сопственикот и директорот на А1 Телевизија се исполнуваат условите за одземање на дозволата за работа на Телевизијата, претседателот закажал итни консултации со сите членови на Советот.

Арсов денеска не сакаше да даде изјава за А1 Телевизија. Се повика на синоќешниот демант во кој тврди дека од негова страна никогаш не постоела иницијатива за одземање на дозволата.

„Се залагам за почитување на Законот за радиодифузна дејност, а секако за казнување на сите електронски медиуми кои истиот го прекршуваат по било кој основ“, стои во реакцијата на Арсов.

Останува нејасно дали прашањето за можностите за затворање на Телевизијата, Арсов го поставил од лична љубопитност и недоволно познавање на Законот за радиодифузија или пак тоа било смислен обид да се испита пулсот во Советот, како би реагирале членовите доколку точката за затворање на А1 Телевизија и официјално побара да биде ставена на дневен ред.

Арсов и Машовиќ, и двајцата членови во Советот кои со своите ставови против А1 Телевизија се истакнаа уште по полициската опсада на Телевизијата минатиот месец, беа избрани во јули по предлог на владејачкото мнозинство, иако без речиси никакво искуство во областа на радиодифузијата.

Арсов е инженер за електроника и телекомуникации, и дојде од Агенцијата за електронски комуникации, а Машовиќ е стручњак хидротехника, пневматика и автоматика, со потесен интерес - Механика на флуиди и струјно-технички системи, а во Советот дојде од Царина, каде имала статус на униформирано лице, со посебни должности и овластувања.

?????????????????????

Или битно е само да се навива за ВМРО-ДПМНЕ ????

МАШКИ зелени умови,за никаде сте..

Барем да бевте мажи како од СДСМ,паметни образовани интелегентни,а не вака како Вмровците.

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 17:15
Афродита би било добро и е мислам пожелно како автор на темава да пишеш барем твое мислење,а не да се копираат вести од нет.

Нека има дискусија а не копи-пејст на статии од нет,не е тамава секс занимливости па да ставиме истражување на некој сексолог од странство.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 17:22

Афродита би било добро и е мислам пожелно како автор на темава да пишеш барем твое мислење,а не да се копираат вести од нет.

Нека има дискусија а не копи-пејст на статии од нет,не е тамава секс занимливости па да ставиме истражување на некој сексолог од странство.

Мое мислење??

Па имам напишано

Ево уште еднаш

Битно е само да се навива за ВМРО-ДПМНЕ ????

МАШКИ зелени умови едни,за никаде сте..

Барем да бевте мажи како од СДСМ,паметни образовани интелегентни,а не вака како Вмровците.

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 17:29

Афродита

Афродита НЕ,туку Афродит

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 17:29
А кој спомена партии сегазбунетост

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 17:31
Афродит не е цуца???
Убо...ми се допагаат ставовите за слобода на говорот...
Јас си ја земам таа слобода која ја има овде кај нас...затоа имам проблеми...но не ме поколебува тоа да си искажувам мои лични ставови...Е овде во Македонија мора да сте спремни на поттиснување на таквите...сршено%20срце

-------------

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 18:19
Слобода на говор во Македонија ИМА. Секој си кажува што сака без око да му трепне. Дали е навредлив или не, тоа е веќе друга тема. Што е многу важно, дали по искажаниот збор ти следи отказно решение од работното место, телефонски повици од непознат број и тешки закани кон тебе или кон семејството, конструиран судски процес и.т.н., се зависи од тебе/нас/мене како понатаму ке издржиме. Дали ке покажеш “заби“ кон притисокот или ке се повлечеш?

Има многу примери за слободата на говорот кај нас но ништо не вреди сето тоа покрај огромната машинерија (тв пропаганда) која буквално го “исчистија умот“ на обичниот граѓанин.

Доволно е да се послуша бел/црн бумбар и секако водителката па ако ималку се има во умот ке се разбере делувањето и ГОВОРОТ кој го употребуваат слушателите/гледачите. Исто така и на емисијата јади бурек, ако внимателно слушаме ГОВОР на некои индивидуи, ке разбереме дека ЛОГИКАТА ја изгуби смислата.

Проблемот не е во говорот, туку во разбирањето на демократијата. Разумниот говор во Македонмија е исто како да сте застанале пред ѕидот и го молите да се помести чекор наназад.

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 18:22
Какво потиснување- јас имам една маана- не толерирам глупости и не се помирувам со нив. Па посебно не со овие нашиве, башка завиткани во ефтини хартии, не.

Не постои начин некој да ти ја ограничи слободата на говор-доколку сам не му го дозволиш тоа.

Во времето на најголемите репресии против слободното изразување, луѓето биле необично креативни во изнаоѓање начини за да го кажат тоа што го мислат.

Сега ги имаме сите средства, и повеќе од што ни треба: прашање е колку ги користиме, и на кој начин, и за која цел...?

-------------

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 18:32

Какво потиснување- јас имам една маана- не толерирам глупости и не се помирувам со нив. Па посебно не со овие нашиве, башка завиткани во ефтини хартии, не.Не постои начин некој да ти ја ограничи слободата на говор-доколку сам не му го дозволиш тоа.Во времето на најголемите репресии против слободното изразување, луѓето биле необично креативни во изнаоѓање начини за да го кажат тоа што го мислат.Сега ги имаме сите средства, и повеќе од што ни треба: прашање е колку ги користиме, и на кој начин, и за која цел...?

Одлично кажано.

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 19:25
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Има ама ДОМА...надвор...како и на плоштадот..следува ќотек во присаство на полиција, од организирани БАНДИ од власта...пардон имаше и ЦРКОВЊАЦИ...барем според обележјата...па некои имаа и бради...слични на попчињата....ДПМНЕ овски???да

Што подразбираш под црковњаци? Тие што носат бради? Значи сите мажи со бради се црковњаци? На ваква логика верувам и Аристотел би ти позавидил.

А плукањето по свештениците барем од тебе не ме чуди.

Се чудам, како ли говориш за слобода на говорот, а на темата социјализам или капитализам оправдуваш постоење на такво општество, какво што во Македонија ја газеше секоја можна слобода, па дури и правото на живот.

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 19:56
Originally posted by Македон Македон напиша:

Што подразбираш под црковњаци? Тие што носат бради? Значи сите мажи со бради се црковњаци? На ваква логика верувам и Аристотел би ти позавидил.

А плукањето по свештениците барем од тебе не ме чуди.

Се чудам, како ли говориш за слобода на говорот, а на темата социјализам или капитализам оправдуваш постоење на такво општество, какво што во Македонија ја газеше секоја можна слобода, па дури и правото на живот.
Koga bi bilo tolku prosto za da se odgovori...Pa denes imtelektualcite se odkazuvaat od slobodata samo za sitna privilegija od vlasta...Taka da prasaweto  za sloboda, prava od raboten odnos, ekonomska sloboda...socijalni prava...sloboda na izbor...ima mnbogu segmenti na nekakvi prava...Nekoi ne trpat nepravdi pa se gotovi da bidat zrtvi na sistemot vo ime na pravdata,,,nekoi molcat vo ime na parite...i bez izvrtuvanje na moite tezi...Jas velam deka nekoj imal problemi so naa bivsa partija poradi baranje pogolemi demokratski pridobivki vo partijata...za zal denes partiite se pocentralizirani od onie pred poveke od 25 godini,,,Znaci do narodot e...dali e spremen na promeni i na unapreduvanje na demokratijata...Nekoi uveren sum deka bi se soglasile i na diktatura samo za da preziveat...Zatoa i se mnozat gavazi i vlastitutki...a i kodosi...ako pratite  sto ni se slucuva...Inaku ako analizirame od Ace Golemiot do denesen den...neznam...forumot bi bil pogolem i od Biblijata,Kapital,k*ran,Tora i enciklopedijata Larus...Vo slovenija poslednata anketa veli 87 ispitanici se izjasnile deka pravata na rabotnicite bile pogolemi vo prethodniot sistem...Procitajte ...interesni podatoci...a i 50 za sevkupniot zivot,,,Pazete vo Slovenija...ne vo Makedonija...Makedonija vsusnost e na opaskata na Evropa...
A ova crkovnjaci...pa tie so crkovnite obelezja koi tepaa...po javno iskazaniot zbor na plostad...So toa krstovite i crkovni znaminja bea anarhisti????плазењеплазењеплазењеплазењеCirkusot ne mora da ima klovnovi...дада
Eve me mene zdrav i ziv..i na rabotno mesto ..od toa vreme...denes bi me isterale od rabota...taka da se sprotivstavuvam...A podmetnuvanja vo delot na Stalin, Hitler...sistemi...toa ne e na ovaa tema...toa si e na drugata tema...i za toa tamu...Neli ovde e tema...koja [to e...Gi defokusiras onie koi go prebaruvaat forumot i pratat tema za sloboda na govorot...Posledici poistojat...toa e jasno...se drugo e drn.drn...pa i tepanje na plo[tad...zna;i doma psujte si i izduvajte se za da ne dobiete kotek od organizirani ordi od vlasta...плазење

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 20:05

Koga bi bilo tolku prosto za da se odgovori...Pa denes imtelektualcite se odkazuvaat od slobodata samo za sitna privilegija od vlasta...Taka da prasaweto  za sloboda, prava od raboten odnos, ekonomska sloboda...socijalni prava...sloboda na izbor...ima mnbogu segmenti na nekakvi prava...Nekoi ne trpat nepravdi pa se gotovi da bidat zrtvi na sistemot vo ime na pravdata,,,nekoi molcat vo ime na parite...i bez izvrtuvanje na moite tezi...Jas velam deka nekoj imal problemi so naa bivsa partija poradi baranje pogolemi demokratski pridobivki vo partijata...za zal denes partiite se pocentralizirani od onie pred poveke od 25 godini,,,Znaci do narodot e...dali e spremen na promeni i na unapreduvanje na demokratijata...Nekoi uveren sum deka bi se soglasile i na diktatura samo za da preziveat...Zatoa i se mnozat gavazi i vlastitutki...a i kodosi...ako pratite  sto ni se slucuva...Inaku ako analizirame od Ace Golemiot do denesen den...neznam...forumot bi bil pogolem i od Biblijata,Kapital,k*ran,Tora i enciklopedijata Larus...Vo slovenija poslednata anketa veli 87 ispitanici se izjasnile deka pravata na rabotnicite bile pogolemi vo prethodniot sistem...Procitajte ...interesni podatoci...a i 50 za sevkupniot zivot,,,Pazete vo Slovenija...ne vo Makedonija...Makedonija vsusnost e na opaskata na Evropa...
A ova crkovnjaci...pa tie so crkovnite obelezja koi tepaa...po javno iskazaniot zbor na plostad...So toa krstovite i crkovni znaminja bea anarhisti????плазењеплазењеплазењеплазењеCirkusot ne mora da ima klovnovi...дада

Marsovec, повели, презентирај ја анкетата од Словенија, дај линк да видиме за што станува збор. А во однос на тепачите, не тепаа тие со црковните обележја. Или пак, доколку имаш доказ, презентирај ни ги овде. Во сите досегашни анкети југосносталгијата во Словенија е на минимум, застапена само кај оние кои се многу стари за да ја разберат реалноста во која живеат.

А слободата на говор тогаш и сега не споредувај ја, никој нема да ти верува. Многу добро знаеме каква беше тогаш, а каква сега. Сега барем не се случаат плачови на оние што исчезнуваа навечер.

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 20:19
Влези во mondo и прочитај или пренеси го тука...мене ми го пратија по електронска пошта...инаку од 28.12.2010...значи денес...така..

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 20:24

Влези во mondo и прочитај или пренеси го тука...мене ми го пратија по електронска пошта...инаку од 28.12.2010...значи денес...така..

Влегов на таа страна, ги најдов линковите до словенечките весници, но само еден од нив беше на англиски, а сите други на словенечки, а тој јазик не го разбирам. Затоа повели, пренеси ги тука, сите да ги видиме тие анкети.

-------------

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 20:59
слобода на говорот во Македонија има
 вистинското прашање е дали постои разумен говорнамигнување

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 21:06
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

Taka e Andjelina да Pozdrav do tebe големо%20гушкање

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: brza
Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 21:16
...ushte da ja sfati shto saka da kaze,изненадување

...znaejki koj go kazal toa!намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 21:36

"слобода на говорот во Македонија има
 вистинското прашање е дали постои разумен говор"

Vaka , ova kako sto go napisa Andjelina e mnogu tocno. среќа

A isto taka i sekoj ima pravo na sloboda na mislenje i na  partisko opredeluvanje, taka da ni toa ne e problem vo koj kontekst e kazano  намигнување

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 28.Декември.2010 во 23:02
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

Кога ѕвецка еврото нема разумен говор. Од век и векова пара врти кај што бургија не можеизненадување

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 00:14
ili ova:

...koj be forumski zakon vi e prekrshen shto go izbrishavte preku nokj ..zvuchno-aromatichniov grafit?изненадување

...ustvari, mozebi i toj vi e chen tuka ,....збунетост

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 19:39
Слобода на говор- збунетост
Да опцуеш некому мајка-а да останеш со заби во устата или со неотечен нос- е ли тоа слобода на говор?
- Да кажеш што сакаш за некој политичар- а да не му платиш ни денар оштета (додуша кога тоа се однесува за овие од опозицијата-многу си покомотен-оти они на суд не добиваат)- е ли тоа слобода на говор?
Не другари-слободата на говорот се однесува само за “избраните“- новинари и политичари (сегашни и бивши).
Затоа да не се залажуваме!

-------------

Постирано од: novace
Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 19:58
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Кога ѕвецка еврото нема разумен говор. Од век и векова пара БУШИ кај што бургија не можеизненадување

КРАЈ на муабетот...голема%20насмевкада
намигнување

-------------
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:06

Slobodata na govorot ne znaci sloboda da se navreduva nekogo .

Inaku, vo Makedonija ima sloboda na govor i fala mu na Boga za toa.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:10
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Slobodata na govorot ne znaci sloboda da se navreduva nekogo .

Inaku, vo Makedonija ima sloboda na govor i fala mu na Boga za toa.

bash i nema,.да..

ako imashe,..nemashe da bide pendirano toa shto go posochiv..

...mozebi sakash na se da mu svirat fanfari i ...da mu se laska?...

toa li e tvojot "smisol" za sloboda?изненадување

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:19

brza, zboruvav opsto,  ne mislev konkretno za tvojot primer so kontejnerot,

No,  se razbira deka toa e navredlivo sto go pisuva na toj kontejner bez razlika za koja licnost se raboti.

Zamisli da osamne edno utro i da si go vidis tvoeto ime i prezime na kontejnerite vo tvojata ulica napisano so pogrdni zborovi i etiketi, dobro li kje ti bide? збунетост

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:23
...ako sum go zasluzil....pa, neka bide be!

...inache,..rekov vekje ednash,..vo eden svetski hit film,

...nekoj,... na nekoj drug mu vika..-"glup si kako regan"!

...i nema potreba povekje da se kazuva,...svetski hit...eeejjjj!изненадување

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:24
Напишав нешто малку ’’безобразно’’ во секс и и мене ми е корегирано...а за љубов беше муабетот..... плазење

Баш се прашувам, при толку внимавање меѓу нашиов народ што ќе се каже и како, како е можно толку во аут да сме?
Никој да не биде навреден, а притоа полудевме од идиотски работи сервирани секој ден на прес и на вести, во ’’културна’’ фолија.

Изгледа треба од корен да се менува ’’правилникот’’, т.е. свеста за тоа што е навредливо, а што не.
Не е навредливо ако кажеш дека премиерот е -ваков и онаков-тоа е во домен на демократско право на критика на власта.
Навредливо е тоа што тој го сервира на народов во форма на закони, одлуки, и сл.
Премногу суета, премалку вистинско почитување и грижа едни за други....
Слободно зборуваме, но малку вистински комуницираме и разговараме....

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:30

Напишав нешто малку ’’безобразно’’ во секс и и мене ми е корегирано...а за љубов беше муабетот..... плазење

Баш се прашувам, при толку внимавање меѓу нашиов народ што ќе се каже и како, како е можно толку во аут да сме?
Никој да не биде навреден, а притоа полудевме од идиотски работи сервирани секој ден на прес и на вести, во ’’културна’’ фолија.

Изгледа треба од корен да се менува ’’правилникот’’, т.е. свеста за тоа што е навредливо, а што не.
Не е навредливо ако кажеш дека премиерот е -ваков и онаков.
Навредливо е тоа што тој го сервира на народов во форма на закони, одлуки, и сл.
Премногу суета, премалку вистинско почитување и грижа едни за други....

i te kako navredlivo !да

...ama samo za narod koj shto nema lice...od gjon!да

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:31

Se smeam koga gi citam vasite komentari. Kako be vo Makedonija da nema sloboda na govor?

Ima sloboda na govor i na ulica i vo mediumite.

Eve, Nikola Gruevski  go narekuvate "Patorot" , "Gujo", "Hitler" .

Branko -" Rosaviot", itn...

Sloboda na govor nema vo komunisticki zemji kako sto se Kina, Severna Koreja , kade informaciite se cenzurirani, tamu nema ni Google ni Facebook ni Youtube itn.

Se bunite zatoa sto moderatorot vi izbrisal nekoja slika a ima pravo toa da go napravi ako saka i smeta deka gi narusuva pravilata na forumot .

P.S. brza, daj mi go emotikonceto sto se krsti da go stavam - ovde изненадување

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:32
Sloboda na govorot e sirok poim...Najverojatno se misli na politicka sloboda na govor, sto apsolutno ja ima vo Makedonija. Sekoj politicar moze da jade se i sesto niz mediumite i toa slobodno bez posledici dokolku ne navreduva nikogo. Ne gledam deka nekoj bil macen i zatvoren a nitu pak zamolcuvan od ovaa pa ni od prethodnite vlasti zaradi politicka aktivnost i neistomislenost...
Duri i premnogu sloboda imaat politicarite od odredeni malcinstva vo Makedonija...
A za toa deka narodot nema sloboda na govor e donekade tocno...No toa si e do narodot ne e do nikoj drug...Zamisli situacija kolku maloumen treba da bide nekoj za po direktiva na drug da otide na plostad i tepa studenti...Toa e Makedonskiot ni narod, imame pametni ludje, imame nezagadeni umovi no imame i strasno golem broj na prosti, glupi i pomateni umovi...Goooolem broj...

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 29.Декември.2010 во 20:53
..apsolutna sloboda na govor , tuka,imaat samo onie shto imaat imunitet,..a se znqae koi  gomnari  se tie,..

...za site "pod" niv...nema apsolutna sloboda na govor!изненадување

...kakva shto ima vo navistina demokratskite zemji,..a ne kvazidemokratski kako shto e tuka...vo makedonijava...bezimena...

-------------

Постирано од: annaja
Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 02:04
Море како почнаа на фрчат кривични пријави за навреда,и за дивно чудо ги добиваат,па овие парите ги донираат,хумано нема што...

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 07:22
Порано (во YU), никој не смееше да писне против социјализмот, против самоуправувањето, против водачот Тито ...
Денес во т.н. комунистички држави сеуште е така. Не се смее да се писне против режимот, а посебно не против лидерот.
Што се однесува до МК, за разлика од овие држави, некаква* слобода на говор има.
Но, што е со останатиот свет? Дали и таму има слобода на говор? Дали на пр. во Америка слободно можеш да излезеш (на митинг, на ТВ...) и да агитираш за комунизмот? Дали можеш да го критикуваш нивниот политички систем? Дали можеш (како кај нас) да му лепиш етикети на Претседателот (на пр. „ Кај може таков црнчуга да води држава?“ или „Абе тој црнчиште е само за на памукови полиња“ ...)? Видовме како помина, на какви критики наиде италијанскиот Премиер Берлускони, кој му рече дека е „малку повеќе исунчан“!

* - кога на Сител ќе кажат нешто против оваа Влада или против Социјалистичката партија, а посебно против Ѕинго, или кога ќе се оправдаат некои постапки на оваа Влада од страна на новинарите на А1 и кога ќе се каже отворено дека навистина Велија направил криминал, ама без притоа да има некакви последици тој што го изрекол тоа, е тогаш во МК ќе има вистинска слобода на говор.

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 08:31
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Порано (во YU), никој не смееше да писне против социјализмот, против самоуправувањето, против водачот Тито ...Денес во т.н. комунистички држави сеуште е така. Не се смее да се писне против режимот, а посебно не против лидерот.Што се однесува до МК, за разлика од овие држави, некаква* слобода на говор има.Но, што е со останатиот свет? Дали и таму има слобода на говор? Дали на пр. во Америка слободно можеш да излезеш (на митинг, на ТВ...) и да агитираш за комунизмот? Дали можеш да го критикуваш нивниот политички систем? Дали можеш (како кај нас) да му лепиш етикети на Претседателот (на пр. „ Кај може таков црнчуга да води држава?“ или „Абе тој црнчиште е само за на памукови полиња“ ...)? Видовме како помина, на какви критики наиде италијанскиот Премиер Берлускони, кој му рече дека е „малку повеќе исунчан“!* - кога на Сител ќе кажат нешто против оваа Влада или против Социјалистичката партија, а посебно против Ѕинго, или кога ќе се оправдаат некои постапки на оваа Влада од страна на новинарите на А1 и кога ќе се каже отворено дека навистина Велија направил криминал, ама без притоа да има некакви последици тој што го изрекол тоа, е тогаш во МК ќе има вистинска слобода на говор.

Социјалистичко и комунистичко управување малку се разликуваат. СФРЈ можеше настава да им држи на сегашните комунистички земји од типот на Јужна Кореја за демократија, а од финансиска гледна точка да не правиме муабет.

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 10:20
"Видовме како помина, на какви критики наиде италијанскиот Премиер Берлускони, кој му рече дека е „малку повеќе исунчан“

pa?збунетост...berluskoni i treba da se kritikuva,..zatoa shto e javna lichnost!...a i da ne mu faleshe nekoe vlakno od glavata poradi toa?

...a, shto ...nikoj obichen ne smee tamu da go "nakaze" crniot ,a?изненадување

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 17:56
Originally posted by brza brza напиша:

Абе види сеА! Не дека некој неможе да го „накаже“ црниот ... тој некој може се да му рече или да му направи, дури и да го убие, нели? Ама ... велиме да не сноси последици!
Ај ти, немора да одиш до Америка, туку тркни до амбасадта на Кале, и на Рикер речи му нешто за „црниот“.
(Незнам, можеби и ќе к*ртулиш, доколку и овој не го симпатиШеголема%20насмевкаплазење)
Originally posted by Pavaroti Pavaroti напиша:

Социјалистичко и комунистичко управување малку се разликуваат. СФРЈ можеше настава да им држи на сегашните комунистички земји од типот на Јужна Кореја за демократија, а од финансиска гледна точка да не правиме муабет.

Извини, незнам која беше поентава на твојов коментар под мојот цитиран пост? изненадување не%20знам

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 18:26

Абе види сеА! Не дека некој неможе да го „накаже“ црниот ... тој некој
може се да му рече или да му направи, дури и да го убие, нели? Ама ...
велиме да не сноси последици!
Ај ти, немора да одиш до Америка, туку тркни до амбасадта на Кале, и на Рикер речи му нешто за „црниот“.
(Незнам, можеби и ќе к*ртулиш, доколку и овој не го симпатиШеголема%20насмевкаплазење)

Извини, незнам која беше поентава на твојов коментар под мојот цитиран пост? изненадување не%20знам

Порано (во YU), никој не смееше да писне против социјализмот, против самоуправувањето, против водачот Тито ...
Денес во т.н. комунистички држави сеуште е така. Не се смее да се писне против режимот, а посебно не против лидерот.

поради овие две реченици дека имаш наведено како исто уредување комунизам и социјализам.
Извини ама постот ти беше многу долг па ме мрзеше да го дочитам, па сега го дочитав.

И ова да го додам ако на некого му се обратиш со „црнчуга“ го врѓаш по верска линија.

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 18:42
Добро де, сега!намигнување
Ме фаќаш на неважни ситници. 
Кога се зборува за социјализам и комунизам, нормално е дека ќе се нагласи разликата. А овде не беше таков случајот.
Впрочем, иако досега во светот нема ниту една комунистичка држава, сепак општоприфатен термин е комунизам, комунист. Па така и јас по инерција пишав „комунистички земји“.
Сепак ова беззначајна грешка нема никакво влијание врз содржината, односно смислата на кажаното.да

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 21:26

Абе види сеА! Не дека некој неможе да го „накаже“ црниот ... тој некој може се да му рече или да му направи, дури и да го убие, нели? Ама ... велиме да не сноси последици!

i....shto ke ti se sluchi ako na riker mu kazesh deka negoviot shef lichi na ,..."obrijan" majmun?збунетост

...zatoa shto, najverojatno e potomok na negovata pra...baba i........vistinski majmun?изненадување

....mozebi FBI ke ti tropne na vrata?збунетост

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 21:37

Абе види сеА! Не дека некој неможе да го „накаже“ црниот ... тој некој
може се да му рече или да му направи, дури и да го убие, нели? Ама ...
велиме да не сноси последици!
  i....shto ke ti se sluchi ako na riker mu kazesh deka negoviot shef lichi na ,..."obrijan" majmun?збунетост...zatoa shto, najverojatno e potomok na negovata pra...baba i........vistinski majmun?изненадување....mozebi FBI ke ti tropne na vrata?збунетост

Незнам за Рикер ама на Тачи да му речеш кај си бе шип.......

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 22:05

Сосема почна да се забегува од темата...Прашањето е има ли слобода на говор овде кај нас...Очигледно е дека нема...Видете што се случува со А1 телевизија...а и тоа е слобода на говор...Инаку оние кои се ХРАБРИ и имаат стискавец јавно да се спротивстават на овој режим ...токму од тој режиом се прогласуваат за предавници...соросоиди....комуњари...за нив нема раководни места...недај боже АМБАСАДОРи...места кои се резервирани за послушните ДЕБИЛИ...и влаституитки...на што сме сведоци...значи има хајка против оние кои јасно се изјаснуваат...а тоа не е по ќеиф на власта...Затоа можеби и на форумот има јавни ПОДДРЖУВАЧИда.........на власта???

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2010 во 01:19
ај не зборете се и сешто по форумов, слобода на говор не значи и анархија на говор, нити пак слобода на говор подразбира само пцуење и навреди
не ја знам точната дефиниција, ама според мене, слобода на говор е да имаш слобода да се спротиставиш на нешто или да го поддржиш преку искажување на мислите, доколку имаш правилен аргумент за истото, и таа ќе вреди само ако има кој да го ислуша говорот и да го земе в предвид
кај нас има слобода на говор, но откако ќе се искажеш, тој е оцрнет од разни чаршиски и нецивилизирани муабети од среден век
што ме доведува до друг заклучок, за таа слобода на говор, треба да постојат интелектуалци, разумни и објективни луѓе, а не некој кој до вчера држел мотика во рака и нема основен речник, а не па да знае да размислува, без разлика што поддржува

-------------

Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 31.Декември.2010 во 01:28
Originally posted by afrodit afrodit напиша:

Афродит би било добро и е мислам пожелно како автор на темава да пишеш барем твое мислење,а не да се копираат вести од нет.

Мое мислење??

Па имам напишано

Ево уште еднаш

Битно е само да се навива за ВМРО-ДПМНЕ ????

МАШКИ зелени умови едни,за никаде сте..

Mome, ti ne si za politika,, a i  uopste zenskite ne se za politika,imame sreka nie mazite sto svetot ne e pod kontrola na zeniteголема%20насмевка
Aj sega odi na pod forumot seks,i tuka pisuvaj sto sakas.

On-Topik,  okolu temata, mislam deka sloboda na govorot ima,ama so trista cenzuri i kazni, evo naprimer slucajot so Velija Ramkovski,covekot si kaza nekoi vistini raboti protiv ova vlada, i odma go zatvorija so Alfite,ko da e naj golem terorist,, i odma posle najdoa mana,deka nemal plakano za danocite ova ona salaban balaban itn,,, ama toa  ne e nisto, a i za toa ne e uapsen,
Uapesen e  samo zaradi toa sto, ke mu izlezese lagite i kriminalot na Gruevski,deka parite od budzetot odat po reklamite na VMRO-DPMNE,toa e toa,, koj e protiv Gruevski,i koj ne e za edno umijeto toj avtomatski se proglasuva neprijatel na ova drzava, toa e isto kako so makedonskite forumi,ako si protiv moderatorite,ili ako se prepukuvas so administratorite odnosno ako ne se soglasuvaat so tvoite komentari,odma ke bides baniran, isto kako sto e baniran Velija Ramkovski od opstestvoto...):):):):)

Zaklucok: Sloboda na govorot ima ama mnogu malku, za kogo kako, ako si  so edno umije kako drugite, togas OK,ama ako ne si,togas tesko tebe,ke ti najdat iljada pricini i ke go jades stapot...

-------------
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.

Датум на внесување: 31.Декември.2010 во 08:30
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ај не зборете се и сешто по форумов, слобода на говор не значи и анархија на говор, нити пак слобода на говор подразбира само пцуење и навредине ја знам точната дефиниција, ама според мене, слобода на говор е да имаш слобода да се спротиставиш на нешто или да го поддржиш преку искажување на мислите, доколку имаш правилен аргумент за истото, и таа ќе вреди само ако има кој да го ислуша говорот и да го земе в предвидкај нас има слобода на говор, но откако ќе се искажеш, тој е оцрнет од разни чаршиски и нецивилизирани муабети од среден векшто ме доведува до друг заклучок, за таа слобода на говор, треба да постојат интелектуалци, разумни и објективни луѓе, а не некој кој до вчера држел мотика во рака и нема основен речник, а не па да знае да размислува, без разлика што поддржува

Значи тие....необразованите немаат право на реч, али кога треба париче за државата и за тие што знаат да зборат е тогаш.....

Датум на внесување: 02.Јануари.2011 во 18:42
Originally posted by Polaris Polaris напиша:

Мome, ti ne si za politika,, a i  uopste zenskite ne se za politika,imame sreka nie mazite sto svetot ne e pod kontrola na zeniteголема%20насмевкаAj sega odi na pod forumot seks,i tuka pisuvaj sto sakas

Поларис,корегирај се со речникот

А ево ти уште нешто за тебе

Бразил ја почна новата година со првата жена

Дилма Русеф нов претседател на Бразил

02.01.2011 14:31
Дилма Русеф

Бразил ја почна новата година со првата жена - претседател на чело на државата. Дилма Русеф ја положи заклетвата со што и официјално ја презеде функцијата од нејзиниот претходник и ментор Луиш Игнасио Лула Да Силва.

Во инаугурацискиот говор таа најави искоренување на сиромаштијата, подобрување на образовниот систем, довршување на инфраструктурните проекти и реформи во сите сфери од општеството.

Од неа се очекува да го продолжи напредокот на Бразил за време на Да Силва, кој до крајот од мандатот имаше поддршка од 87 проценти.

Предизвик за Русеф ќе биде управувањето со коалицијата која Да Силва до сега успешно ја држеше заедно, но во прилог и оди тоа што токму тој ја избра за свој наследник.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=132463

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 02.Јануари.2011 во 21:33

Сосема почна да се забегува од темата...Прашањето е има ли слобода на говор овде кај нас...Очигледно е дека нема...Видете што се случува со А1 телевизија...а и тоа е слобода на говор...

Marsovec, tokmu toa pokazhuva kako slobodata na govorot se zloupotrebuva za iskrivuvanje na vistinata i shirenje lagi i dezinformacii.

Toa ne e sloboda na govor, tuku anarhija - koga sekoj govori shto kje mu padne na umot bez da bide odgovoren za kazhanoto... a demokratija ne e istiot da ochekuva da ne bide sankcioniran za takvoto deluvanje vo opshtestvoto.

Pravi razlika megju ovie raboti.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:06
Да прашам нешто??? Говорот на омраза на Латас. Недоделканиот и Бурекџијата се слобода на говор???? а на другите чотек на плоштад...на суд з клевета...конструкции во медиуми????
Слободата на говор е да имаш право дома да псуеш...а надвор те чека глутница организирана од власта????
Ваква слободдаа има и во Северна Кореја...дада

-------------

Постирано од: Генерал Митре
Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:17
Месинџер не си ја разбрал работата изгледа. Во една демократија секој има право на СВОЕ ЛИЧНО мислење, што е и загарантирано во уставот. Значи моето лично мислење си е само мое и смеам да мислам што сакам.

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:20
имаше некој цитат од некој француз не ми текнува кој беше кога овој му викал на ФАШИСТОТ:“ Јас ниту го сакам ниту се согласувам со твоите фашистички мислења но ке загинам ако треба ти слободно да мислиш“
го разбра ова?

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:42

Да прашам нешто??? Говорот на омраза на Латас. Недоделканиот и Бурекџијата се слобода на говор???? а на другите чотек на плоштад...на суд з клевета...конструкции во медиуми????
Слободата на говор е да имаш право дома да псуеш...а надвор те чека глутница организирана од власта????

Toa shto go rekov vazhi za site.

Govorot na latas ne sum go slushnal, no prtpostavuvam deka bil isprovociran od odnosot na novinarite od A1 koi gi vidov na ponazad posochenoto video i zakoi smiot Velija se iskazha deka bilo preterano.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Toa shto go rekov vazhi za site.

Govorot na latas ne sum go slushnal, no prtpostavuvam deka bil isprovociran od odnosot na novinarite od A1 koi gi vidov na ponazad posochenoto video i zakoi smiot Velija se iskazha deka bilo preterano.

Ова навистина е смешно...говорот на омраза бил ИСПРОВОЦИРАН....Такви оправдувања даваат и агресорите а и сите насилници...како и волкот со јагнето што му ја матело водата...
Што нема да се прочита тука...на форумот...
Навистина властитутките имаат еден куп на одбрана на власта и дискредитација на ДЕМОКРАТИТЕ...за ЖАЛ...така е...плазење

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 14:53
Originally posted by Генерал Митре Генерал Митре напиша:

Месинџер не си ја разбрал работата изгледа. Во една демократија секој има право на СВОЕ ЛИЧНО мислење, што е и загарантирано во уставот. Значи моето лично мислење си е само мое и смеам да мислам што сакам.

Dodeka ne se sfati edna rabota nema nikogash da se zhivee vo vistinsko demokratsko opshtestvo:

Slobodata na govorot e venchana za lichnata odgovornost.

Demokratijata ja garantira slobodata na lichnoto mislenje, no koga toa mislenje kje bide javno izneseno togash taa go vrzuva so lichnata odgovornost na govornikot.

Dokolku ne postoi taa odgovornost ne postoi nitu civilizirana demokratija. Onoa shto nekoi od vas podrazbiraat vrzuvanjkji gi terminite "sloboda na govor" i "demokratija" ne e mnogu daleku od anarhija.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:14
...ako nekoj smee i kazuva,.javno!!..lugjeto poedinechno da mu "repnat" tuzba na nekoj,..ako sakaat...

...togash i jas bi trebalo da mozam da go poplukam javno,...toj shto go pobaral i kazal toa!

...toa bi bilo vistinska sloboda na govor,..a ne tuka palamudenje nekoe, deka uvredite ne spagjale vo taa kategorija..

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:16
Значи дека анархијата ја прават Латасоиди...Недоделкановци и Бурекџии...а и оние кои го злоупотребуваат судскиот систем за пресметка со неистомислениците????Сител и Ѕинго се најдобар пример...
Размислете зошто...а и од надвор веќе не лоцирале како немање на слобода на медиумите...а за слободата на единките најдобро сведочи тепањето на плоштат на слободомислечките...кои власта ги осуди...ги нападна ги претепа...со самоорганизирани банди...а под патронат на полицијата...Срамно ...но и препознатливи примери при воведување на диктатура во некои минати времиња....(Мусолини, Хитлер...и др.)///дада

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:21
...ova nekako ke mu dojde kako skopski....HYDE park !

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:25
На оваа власт, не и се допаѓа кога некој воопшто мисли поинаку...
Ги исфилтрираа луѓето и меѓу нивните редови кои се дрзнаа да се спротивстават. Всушност, никогаш досега не сме имале толку соединета власт која зборува во еден глас.
Значи, секој еден кој мисли поинаку, камоли пак зборува, ги повредува чувствата на премиерот. Дали е тоа граѓанин, новинар, стручно лице, политичар, сеедно. Оваа власт не толерира и на секој начин го дисквалификува и дисредитира различното мислење.

Да започнеме оттаму, значи од точка бр. 1 ....за да некако и некогаш стигнеме до личните одговорности при јавно зборување во демократско општество.   

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:40

...ako nekoj smee i kazuva,.javno!!..lugjeto poedinechno da mu "repnat" tuzba na nekoj,..ako sakaat...

...togash i jas bi trebalo da mozam da go poplukam javno,...toj shto go pobaral i kazal toa!

...toa bi bilo vistinska sloboda na govor,..a ne tuka palamudenje nekoe, deka uvredite ne spagjale vo taa kategorija..
само поради тоа што некој смее да те тужи за што ќе му прдне и ти можеш да го плукнеш кога сакаш, не значи дека демократријата треба да дозволи истото да се случува постојано, така настанува анархија, тоа сака да ти го каже и месинџер
всушност, истото сакав да го кажам и јас кога спомнав дека за слобода на говор треба да постои образована и културна група на луѓе

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:49
Таа одговорност за искажаното ја нема ни самата власт која треба да ја чува и негува демократијата!
Тоа е основното! За помали несреќни изјави-лапсузи, одредени политичари и функционери од Германија и Англија беше мислам, си дадоа оставки!
Тука самиот премиер си дозволува говор на омраза, и нема несреќни, туку неверојатно смешни и глупави изјави (да не зборувам за одлуки и ’’проекти’’)!!!
Каде е нивната одговорност, и каде сме ние да ја побараме од нив?

Затоа велам дека да, во Македонија имаме слобода на говор, и скапо ја плаќаме!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:54

ај не зборете се и сешто по форумов, слобода на говор не значи и анархија на говор, нити пак слобода на говор подразбира само пцуење и навредине ја знам точната дефиниција, ама според мене, слобода на говор е да имаш слобода да се спротиставиш на нешто или да го поддржиш преку искажување на мислите, доколку имаш правилен аргумент за истото, и таа ќе вреди само ако има кој да го ислуша говорот и да го земе в предвидкај нас има слобода на говор, но откако ќе се искажеш, тој е оцрнет од разни чаршиски и нецивилизирани муабети од среден векшто ме доведува до друг заклучок, за таа слобода на говор, треба да постојат интелектуалци, разумни и објективни луѓе, а не некој кој до вчера држел мотика во рака и нема основен речник, а не па да знае да размислува, без разлика што поддржува

Значи тие....необразованите немаат право на реч, али кога треба париче за државата и за тие што знаат да зборат е тогаш.....
секој има право на збор, но под право на збор не мора секогаш да се подразбира да тресеш се и сешто на секаде, мора да постои самоконтрола и култура, која тие што немаат завршено ни основно, ја немаат
и не може аргат да ти објаснува за квантна физика, бидејќи не знае да собере два и два, (нормално, и физичар не знае да сади компири, ама не се меша во компири)
тој со слободата на говор може да си каже све што му лежи на душа, ама никој нема да го слуша

кај нас проблемот е што е обратно, стручни лица ги сметаат за будали, додека аргатите владеат, а тоа е нешто опасно...

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 15:57

Таа одговорност за искажаното ја нема ни самата власт која треба да ја чува и негува демократијата!
Тоа е основното! За помали несреќни изјави-лапсузи, одредени политичари и функционери од Германија и Англија беше мислам, си дадоа оставки!
Тука самиот премиер си дозволува говор на омраза, и нема несреќни, туку неверојатно смешни и глупави изјави (да не зборувам за одлуки и ’’проекти’’)!!!
Каде е нивната одговорност, и каде сме ние да ја побараме од нив?

Затоа велам дека да, во Македонија имаме слобода на говор, и скапо ја плаќаме!
точно, одговорноста треба да ја поседуваат сите, а особено и власта
туку кога веќе збориме за премиерот, не знам како може да имаш некакво очекување од него кога самиот не знае р да каже, не знае реченица да состави, не знае да си ги оправда и објасниу своите дела, нити пак да донесе заклучок и решение

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:01

............. истото сакав да го кажам и јас кога спомнав дека за слобода на говор треба да постои образована и културна група на луѓе
...koj shto si zasluzil toa i ke go dobie odmene...mishto povekje ...ako nekoj me pravi glup so toa shto mi kazuva glupavi izgovori za neshto ..i sl...jas slobodno mozam da mu kazam shto i da e...sprema negovata kultura , jasno !

...e, sega , tuke e problemot shto nekoj moze se da kaze , pa makar i nekulturno,..a ochekuva posle kultuera da dobie...

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:10

............. истото сакав да го кажам и јас кога спомнав дека за слобода на говор треба да постои образована и културна група на луѓе
...koj shto si zasluzil toa i ke go dobie odmene...mishto povekje ...ako nekoj me pravi glup so toa shto mi kazuva glupavi izgovori za neshto ..i sl...jas slobodno mozam da mu kazam shto i da e...sprema negovata kultura , jasno !

...e, sega , tuke e problemot shto nekoj moze se da kaze , pa makar i nekulturno,..a ochekuva posle kultuera da dobie...
нормално дека некој си го заслужил плукањето, ама ако остане само на еден шлајм, тогаш ништо не правиш
и всушност некој највеќе се плаши кога ќе види дека има некој посилен од него, а не само обичен плукач, ако сакаш да влијаеш на власта, слободно прави го тоа, ама осигурај се дека нема да бидеш на исто ниво со нив и дека ќе увидат со кого навистина си имаат работа
...и истото што си го пишал ти, ќе го пише некој од тие што си ги опишал во твојот пост, ако остане на плукање, и така нигде на одиме, ај ако не да извадиме сите ножеви на некоја чистинка и да победи тој што ќе остане жив... брееее како децана, он прв почна, е не, он беше и т.н. ...нигде не води...

а за власта пишав во претходниот пост, таа треба да биде најодговорна за се, што кај нас не е случај

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:19
...jasno deka ima sloboda ama ne i za "normalniot" gragjanin na ovaa zemja!

...toj navistina moze se da "isturi" od usta ,

ama , posle ke mu najdat "trista" drugi "nepravilnosti" poradi koi ke odgovara,...a, ne za toa shto go kazal,

...za da ja ..."uchutkaat" golemata usta!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:26
епа самиот граѓанин, му дозволил на некој да му прави така

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:31

kako onoj shto "dozvolil" da mu izrasne ona..."konopon" ...taka?

a be,...na sekoj ,...pa duri i na papata ke mozesh da mu najdesh "neshto",

...samo ako na nekoj mu potreba takvo ... neshto !

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 16:46

на мене не можеш да ми најдеш ништо среќа
ако сакаш да кажеш дека се работи за подметнување, прилично сум сигурен дека не е тоа, сите кои ги апсеа до сега, имаа некаква основа за тоа, а тоа отсекогаш на владата и доаѓало како кец на десетка за да си ги намали противниците

и плус папата има многу да сокрие, кај него не треба многу барање газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 18:15

ако сакаш да кажеш дека се работи за подметнување, прилично сум сигурен дека не е тоа, сите кои ги апсеа до сега, имаа некаква основа за тоа, а тоа отсекогаш на владата и доаѓало како кец на десетка за да си ги намали противниците

и плус папата има многу да сокрие, кај него не треба многу барање газење%20од%20смеење

kaj go vide toa , ziti?!изненадување

...sakav da kazam deka, ako navistina imalo od konopot nasekade tamu,...togash toa samo edno zanchi,

...pametnite ke sfatat shto...намигнување

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 18:31

kaj go vide toa , ziti?!изненадување

...sakav da kazam deka, ako navistina imalo od konopot nasekade tamu,...togash toa samo edno zanchi,

...pametnite ke sfatat shto...намигнување

Немој така....па зарем ЦЕЛА БИТОЛА во АПС????да

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 18:38
ima , ama samo na "papir"!

inache ...sloboda ( ama , samo za nekoi) ima samo za ...pljachkanje na narodot!да

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 18:57

Demokratijata ja garantira slobodata na lichnoto mislenje, no koga toa mislenje kje bide javno izneseno togash taa go vrzuva so lichnata odgovornost na govornikot.

Dokolku ne postoi taa odgovornost ne postoi nitu civilizirana demokratija. Onoa shto nekoi od vas podrazbiraat vrzuvanjkji gi terminite "sloboda na govor" i "demokratija" ne e mnogu daleku od anarhija.

Моето мислење е слободно и слободно можам да го изнесувам јавно па било и какво да е- значи све додека е мое мислење не е врзано за ништо.
еве те пример, немој лично да го сваќаш не ми е намерата да те навредувам
Ако кажам вака-“ Месинџер е лопов“, тогаш ги кршам сите правила на етика одговорност демократија или било што.
А ако речам - “ Јас МИСЛАМ дека месинџер е лопов“ тоа е мое слободно мислење што не може никој ниту да ми го забрани ниту да ме тужи за нешто..
голема разлика нели? намигнување

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 21:38

Milo mi e shto go dade ovoj primer bidejki tokmu toa e onoa shto mora da se razbere za demokratijata i slobodniot govor.

Vo demokratijata slobodnoto mislenje e granatirano, a garancijata na slobodniot govor ne podrazbira dozvola za lazhenje i klevetenje.

Toa e onoa shto znachi:

Znachi imash pravo da mislish shto sakash. Tuka si odgovarash samo samiot sebe si...

Imash pravo na sloboden govor, no tuka si odgovoren pred opshtestvoto. Ne mozhesh da "treskash" shto kje ti padne na um, ne mozhesh da klevetish i ne mozhesh da lazhesh.

Treba da se razbere deka demokratijata ne e anarhija, a slobodata na govor ne e "shto na um - toa na drum".

I za dvete neshta postojat lichna i zaednichka odgovornost.

Zatoa i tuka, na ovoj nash forum, postojat pravila i propisi po koi morame da se pridrzhuvame, zatoa i forumov odgovara pred opshtestvoto so sodrzhinata na onoa shto e izneseno vo nego.

Demokratija i sloboden govor pred s'e e odgovornost, a potoa s'e drugo.

Za zhal, kaj nas se s'e drugo, a odgovornosta e samo nekakov arhaichen termin na koj povekje ne mu se znae nitu znachenjeto.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 22:48
Пак не ја разбра работава. Во една демократија имам право на свое мислење и имам право да го изразам како мислење. Барем така беше во тие демократски земји каде што живеев 30 години. Незнам можеби Македонија е поголема демократија од Америка, Шведска или другите.
На форумов пристапувам и дискутирам според однапред одредени правила од страна на сопственикот на форумот. Ако не ми се допаѓаат не доаѓам. Ако не ги поштувам ќе ме шутнат.
 Во демократијата не можеш и не смееш да ме осудиш за моето ЛИЧНО мислење.
и ондак то

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 23:09
@Messenger
џабе се мачиш да објаснуваш, многу луѓе ги мешаат лончињата демократија-анархија

a тоа што ќе кажеш дека „Месенџер е лопов“ не докажува ништо, се додека не си го објасниш и поддржиш истото и го направиш достојно за да ти го земат в предвид, а тука треба да постои и одговорноста со која ќе докажеш дека не си нецивилизирана будала
еден пример за ова е фактот дека можеш да тужиш кого сакаш, за било што, ама мораш да го докажеш своето обвинение

но тука има два проблема, кај нас не се вреднува било какво мислење, без разлика дали е издржано и културно или е обична пцовка, туку на истото се фрлаат камења
друг проблем е што двајцата соговорници (од кои еден е власта, а друг народот во овој случај) треба да ги поседуваат истите особини, а кај нас власта не ги поседува

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2011 во 23:15

Пак не ја разбра работава. Во една демократија имам право на свое мислење и имам право да го изразам како мислење. Барем така беше во тие демократски земји каде што живеев 30 години. Незнам можеби Македонија е поголема демократија од Америка, Шведска или другите.
На форумов пристапувам и дискутирам според однапред одредени правила од страна на сопственикот на форумот. Ако не ми се допаѓаат не доаѓам. Ако не ги поштувам ќе ме шутнат.
 Во демократијата не можеш и не смееш да ме осудиш за моето ЛИЧНО мислење.

и ондак то
убаво што пиша дека не смее никој да те осудува, поради истите причини не можеш ни ти никој да осудуваш како ќе стигнеш
зошто тогаш постои такво нешто како тужба за клевета?
бидејќи демократија не подразбира анархија, тешко е само да се определи границата меѓу нив

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 00:52

Пак не ја разбра работава. Во една демократија имам право на свое мислење и имам право да го изразам како мислење.

Abre nekoj sigurno ne razbira... KADE prochita deka rekov oti nemash pravo na svoe mislenje i izrazuvanje? Kade?

Во демократијата не можеш и не смееш да ме осудиш за моето ЛИЧНО мислење.и ондак то

KADE prochita deka rekov oti kje bidesh osuden za tvoeto mislenje? Kade?

Ti mozhesh da si mislish kolku shto sakash i shto sakash... ne postoi nikakvo sankcioniranje na misli.

No koga kje stanesh i javno kje gi kazhesh tvoite misli treba da znaesh deka snosuvash celosna ODGOVORNOST za niv.

E, sega razbra ili ne?

Taka e vo site demokratski zemji.

TOA e demokratija.

Govorenje bez odgovornost s'e i seshto, alapachenje, lazhenje i kllevetenje ne e nikakva demokratija tuku anarhija.

Ova voopshto ne e teshko da se razbere.

I s'e dodeka vo Makedonja lugjeto ne pochant da se odnesuvaat demokratski so celosna lichna i zaednichka odgovornost, drzhavata nema nikogash da ni pojde kako shto treba.

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 00:56
^^^
абе меси, што убаво се согласував со тебе се додека не рече народов дека не носел одговорност, носи народот одговорност, само му е смучено од нечија одговорност, па се сведува на алапачење, тоа е главната причина
јас и сосема одговорно да го искажам својот став, и некој друг се зафркава со него после многу обиди, кажи каде може да доведе тоа?

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 01:04

@Messengerџабе се мачиш да објаснуваш, многу луѓе ги мешаат лончињата демократија-анархија

Znaesh toa kako e....

... koga na dete koe nikogash ne videlo sladoled kje mu dadesh kornet, ova celoto berbat kje se stori...

Mu treba vreme na narodot da se nauchi da koristi neshto so koe nikogash nemal iskustvo vo svojata istorija. Rabotite ne se osoznavaat samo so chitanje i slushanje. Treba preku niv da se mine so lichno iskustvo, da se padne, da se izvalka i da se izdraska za da mozhe navistina da se razbere.

Drug nachin nema.

^^^абе меси, што убаво се согласував со тебе се додека не рече народов дека не носел одговорност

I s'e dodeka vo Makedonja lugjeto ne pochant da se odnesuvaat demokratski so celosna lichna i zaednichka odgovornost, drzhavata nema nikogash da ni pojde kako shto treba.

Lichna i zaednichka odgovornost. Zaednichka vo smisla na grupa lugje, partija, vlada...

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 01:14
...nekoi pa,..imunitetot go sfakjat kako sloboda da pravat se i seshto,...ne samo da zborat!

...i takvite  treba da se..."galat"....so "birani" zborovi?!изненадување

-------------

Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 05:11

Тема: Дали во Македонија има слобода на говорот?

Ако дефиницијата за слобода на говорот е секој за секого, во секое време, секаде да може да шлапа сешто, тогаш нема земја со поголема слобода на говорот.

-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!

Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 11:53
Пак се вртиме околу капиталистичкото, зборувај колку што можеш,ама не загрозувај ми ја позицијата,оти матната че те изеде. Значи во Македонија се шлапа,и така е , кога на некој од гнасите на власта им се посочат гадостите тие се навредени и веднаш,не смее овој вака,не смее оној така и се затнува новинарот со (корумпирани) судии,па му се изрекуваат санкции,а ако си ја тера власта по свој терк и цели редакции и тв-станици ги става во свој џеб,е тогаш се е правилно.
Проблемот е кај нас што можеби има закони,но не се почитуваат или се селективни,секој на кого ,како му одговара, од тука доаѓаат и сите слободи,па и таа за слобода или тортура врз говорот.

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 08.Јануари.2011 во 23:06
Koj e toj so ke si dozvoli nekoj da lupa gluposti a otposle koga ke mu stegne prijava, a be nema demokratija, totalitarizam i drugi sranja. Pred da kazes nesto protiv nekogo treba da imas argumenti za toa so go zboris, dokazi a ne kako poedinci ovdeka lupanje prazna slama, te onoj perel pari ( a nemaat pojma so e toa perenje pari ) te onoj kradel, te onoj pravel ova ona.

Ama mozam i da gi razberam poedinci, prostotilukot e ogromen na nasite prostori.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Датум на внесување: 08.Јануари.2011 во 23:25
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Koj e toj so ke si dozvoli nekoj da lupa gluposti a otposle koga ke mu stegne prijava, a be nema demokratija, totalitarizam i drugi sranja. Pred da kazes nesto protiv nekogo treba da imas argumenti za toa so go zboris, dokazi a ne kako poedinci ovdeka lupanje prazna slama, te onoj perel pari ( a nemaat pojma so e toa perenje pari ) te onoj kradel, te onoj pravel ova ona.

Ama mozam i da gi razberam poedinci, prostotilukot e ogromen na nasite prostori.
НАВИСТИНА Е ОГРОМЕН...глупирање
ЗАТОА И КОРУМПИРАНОСТА Е ОГРОМНА....дадада

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 00:01

ај жити се пред да збориш за тропање глупости, види си го постот и колку зелени има во него
кривични не се стегаат за тропање глупости, ниту пак можеш да тужиш секого за клевета, не си го користи муабетот на месенџер за да оправдаш одредени појави во државава

-------------

Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 00:41
Ехее, најголема, овде секој можи да си кажва и да си прај шо сака.Дури мислам дека е и преголема.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 00:49
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Ехее, најголема, овде секој можи да си кажва и да си прај шо сака.Дури мислам дека е и преголема.
ти си жива потврда за тоа да

-------------

Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 02:33
Ne!изненадување

-------------
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 10.Јануари.2011 во 01:44

ај жити се пред да збориш за тропање глупости, види си го постот и колку зелени има во него
кривични не се стегаат за тропање глупости, ниту пак можеш да тужиш секого за клевета, не си го користи муабетот на месенџер за да оправдаш одредени појави во државава

Ne znam za zeleni ili crveni ili pak nekoi drugi boi, a i ne me interesira, edino so me interesira e deka ne moze nekoj na nekogo da mu go valka  imeto bez argumenti, i da pomine taka. Na zapad pred novinarot da napise nesto i da stavi svoj potpis pred da pocne da mu valka ime na nekogo treba da ima zdravi dokazi za toa, inace ne go spasuva ni sveti petar posle.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Датум на внесување: 11.Јануари.2011 во 19:21
Да, во Македонија има слобода на говорот, ако не верувате прашајте го Тито Петковски. Вака да му се обратеше некој друг на овој Унгарецов...комуњарската банда револуција ќе кренеше на форумов.

Постирано од: Курчи
Датум на внесување: 11.Јануари.2011 во 19:22
нема , на груевски жена му не смее да каже у јавност дека бил педер

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk