IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 81>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:56
Докажавме дека Влахов Мицов лаже дека Ботев го ЗАПЛАШУВАЛ Прличев. Сега да ја видиме историјата со Каравелов каква е.
Македон изгледа знае најмногу по прашањето, нека тој каже освен кај откривателот на филозофскиот клуч дали може да се најде нешто другаде.

Изменето од Каснакоски - 14.Октомври.2009 во 14:57
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 15:01
Originally posted by Македон Македон напиша:

Ајде прочитај си ја автобиографијата и види каде се образувал Прличев, што правел, кому предавал и слично во младоста. Дури и дедо му молитвите ги кажувал на грчки.

Едно е да бидеш воодушевен од грчкиот јазик и култура, а друго е да бидеш гркоман. Прличев се школувал во Охрид, па во Атина, но бил во постојан судир со Грците и гркоманите и за време на неговото школување, и за време на неговата учителска дејност. Дека бил гркоман имам прочитано и во статија од бугарски автор, ама тоа е идиотштина, и би кажал- проста елементарност во согледувањето на нештата од авторите на такви глупави статии.

Изменето од Pat - 14.Октомври.2009 во 15:01
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 15:06
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Докажавме дека Влахов Мицов лаже дека Ботев го ЗАПЛАШУВАЛ Прличев. Сега да ја видиме историјата со Каравелов каква е.
Македон изгледа знае најмногу по прашањето, нека тој каже освен кај откривателот на филозофскиот клуч дали може да се најде нешто другаде.

Прво да кажам во однос на потписот, ме праша каков заклучок ќе се изведе. За мене (не мора да е точно, точно во случајов и нема) тоа претставува еден пример на македонската преродбеник, кој тргнувајќи од елинизмот, бугарштината, на крајот доаѓа до она кое е нужно, своето, македонското. Елинизмот го заменува со бугаризам, односно со верба дека е Бугарин, дека сме една нација , дека говориме еден јазик, дека имаме една Црква  и слично, се додека не сфаќа на крајот дека исте негови идеали и надежи во бугарштината целосно пропаѓаат. Бугарската црква не го сака, во Бугарија не е прифатен, бугарскиот јазик не го научува ( иако елинскиот и другите ги знае наизуст ), односно му се случува и нешто што пред тоа му се случи со елинизмот, кога ја одби наградата за Сердарот ( О Арматолос ) од грчките власти.
Говорот дека Цариградските Архиереји се подобри кон народот од бугарските, односно дека имал помалку проблеми со грчките Архиереји, отколку со бугарските исто додава на тежина, односно е дополнителен израз на неговата разочараност. Секако, ова му се случува кон крајот на животот, па и затоа се враќа во Македонија.
Останува сега секој да си го извлече заклучокот.

П.С. За закaните побарај: Љубен Каравелов: Собрани сочиненија. Т. 5. C. 1985, c. 189
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 15:52
Поглед од еден французин:

Раjмон Детрез
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 01:23

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

тоа ви е не сме ние Македонците криви што вие сакате да сте Бугари

Не сме и ние криви дека вие сте сакале и не сте наоѓале маана на тоа, а сега не сакате.

Ние барем не сакаме да се китиме со туѓи перја, да речеме хеленистички.

Вие несакате да се китите со туѓи перја, само сакате да си бидете Бугари, кои ќе го носат слваното бугарско име, ќе зборувате на македонски јазик и неразбирливо за нормалниот свет ќе гравитирате према запад, односно Македонија.

За каква ти тоа хеленистичка култура зборуваш? За онаа која ја напишаа Германците! За да можеш објективно да зборуваш на овие теми, пред се ќе треба да почнеш со проучувањето на творците на германската идеологија, Кант, Хегел, Винкелман, Хумболт, Нибур...сите учени од Гетинген, па ако сакаш пролистај го и Маркс. Немој да го пропуштиш филехелнеското движење.   

Новата држава (Грција)не се поврза со своето блиско минато онака како што беше останато во колективната меморијата на широките народни маси туку ги прифати популарните сознанија за античка Грција, сознанија и минато веќе креирани во западна Европа. Овие сознанија за античка Грција веќе 100тина години се креираа од од политичкиот и академскиот естаблишмент на Европа, а пред се германскиот.

Таткото на Ото, Кралот Лудвиг I од Баварија беше обеседнат со античка Грција и ги воспита своите деца со желба еден ден едно од нив да постане неприкосновен владетел на оваа славна земја.

Германската опчинетост со античките грчки градови држави започна во 18 век меѓу високите општествени кругови и се разбира последователно во образовниот систем. Новиот култ ќе фати корен на просторот кој во 1821 година ќе стане познат по името Грција. Со други зборови Германците во суштина ја создадоа модерна Грција и модерните Грци врз основа на романтичарската германска ариевска идеологија.

Никос Димоу ќе го изјави следново во NY Times:

“Тоа е грешка на Германците, рече годсподинот Димоу за грчката гордост по оваа кауза. Тој наум го имаше пред се Јохан Винкелман, германски историчар од 18 век чија визија за античка Грција беше дека тоа е земја населена со убави, високи, руси и мудри луѓе, кои го претставуваат совршенството. Вусшност, беше наметнато земјата да го обликува модерниот грчки идентитет, според германски терк.

Ние зборувавме албански и самите се нарекувавме Ромеи, но Винкелман, Гете, Иго, Делакроа ни рекоа, не, вие сте Хелени директни потомци на Платон и Сократ и така стана. За една мала и сиромашна нација тоа прествувашњ огромен товара на нејзините рамења, од кој товар никогаш нема да се ослободи“.

Египетската колонизација на грчкото крајбрежје и нејзиното влијание врз формирањето на грчката цивилизација, феникиското влијание, антрополошките разлики беа некометабилни со теориите за супериорноста на белата раса. Грција требеше да постане афтохтона, а нејзината цивилизација зародишот на европската цивилизација, односно потврда за надмоќноста над сите што имаат поизразен пигмент.

Каде се наоѓате вие во оваа приказна како Бугари со 1300 годишна историја?! Кога од едни Ромеи, Албанци, Словени, Власи... Германците успеале да создадат антички Грци зошто пак од вас некој да неможел да создаде создаде Бугари со словенско потекло?!

Се обидувам одоколу да дојдам до поентата, односно како да се објасни филството, манството во глобала, последователно на тоа и бугарофилството и бугаромаството.

Филозофскиот клуч за бугарското национално прашање по се изгледа не е во ваши раце, туку во нечиви други кој совесно го чува и не е сеуште спремен да го предаде. Се додека тоа не се случи вие ќе треба да учите за формирањето на бугарскиот идентитет од информации од втора рака. Можеш слободно да ме сметаш дека и јас претставувам, за вас, извор на информации од втора рака.

Изменето од Platenik - 15.Октомври.2009 во 01:50
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
g-1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Јули.2009
Поени: 356
Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 09:09
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

тоа ви е не сме ние Македонците криви што вие сакате да сте Бугари

Не сме и ние криви дека вие сте сакале и не сте наоѓале маана на тоа, а сега не сакате.

Ние барем не сакаме да се китиме со туѓи перја, да речеме хеленистички.

Вие несакате да се китите со туѓи перја, само сакате да си бидете Бугари, кои ќе го носат слваното бугарско име, ќе зборувате на македонски јазик и неразбирливо за нормалниот свет ќе гравитирате према запад, односно Македонија.

За каква ти тоа хеленистичка култура зборуваш? За онаа која ја напишаа Германците! За да можеш објективно да зборуваш на овие теми, пред се ќе треба да почнеш со проучувањето на творците на германската идеологија, Кант, Хегел, Винкелман, Хумболт, Нибур...сите учени од Гетинген, па ако сакаш пролистај го и Маркс. Немој да го пропуштиш филехелнеското движење.   

Новата држава (Грција)не се поврза со своето блиско минато онака како што беше останато во колективната меморијата на широките народни маси туку ги прифати популарните сознанија за античка Грција, сознанија и минато веќе креирани во западна Европа. Овие сознанија за античка Грција веќе 100тина години се креираа од од политичкиот и академскиот естаблишмент на Европа, а пред се германскиот.

Таткото на Ото, Кралот Лудвиг I од Баварија беше обеседнат со античка Грција и ги воспита своите деца со желба еден ден едно од нив да постане неприкосновен владетел на оваа славна земја.

Германската опчинетост со античките грчки градови држави започна во 18 век меѓу високите општествени кругови и се разбира последователно во образовниот систем. Новиот култ ќе фати корен на просторот кој во 1821 година ќе стане познат по името Грција. Со други зборови Германците во суштина ја создадоа модерна Грција и модерните Грци врз основа на романтичарската германска ариевска идеологија.

Никос Димоу ќе го изјави следново во NY Times:

“Тоа е грешка на Германците, рече годсподинот Димоу за грчката гордост по оваа кауза. Тој наум го имаше пред се Јохан Винкелман, германски историчар од 18 век чија визија за античка Грција беше дека тоа е земја населена со убави, високи, руси и мудри луѓе, кои го претставуваат совршенството. Вусшност, беше наметнато земјата да го обликува модерниот грчки идентитет, според германски терк.

Ние зборувавме албански и самите се нарекувавме Ромеи, но Винкелман, Гете, Иго, Делакроа ни рекоа, не, вие сте Хелени директни потомци на Платон и Сократ и така стана. За една мала и сиромашна нација тоа прествувашњ огромен товара на нејзините рамења, од кој товар никогаш нема да се ослободи“.

Египетската колонизација на грчкото крајбрежје и нејзиното влијание врз формирањето на грчката цивилизација, феникиското влијание, антрополошките разлики беа некометабилни со теориите за супериорноста на белата раса. Грција требеше да постане афтохтона, а нејзината цивилизација зародишот на европската цивилизација, односно потврда за надмоќноста над сите што имаат поизразен пигмент.

Каде се наоѓате вие во оваа приказна како Бугари со 1300 годишна историја?! Кога од едни Ромеи, Албанци, Словени, Власи... Германците успеале да создадат антички Грци зошто пак од вас некој да неможел да создаде создаде Бугари со словенско потекло?!

Се обидувам одоколу да дојдам до поентата, односно како да се објасни филството, манството во глобала, последователно на тоа и бугарофилството и бугаромаството.

Филозофскиот клуч за бугарското национално прашање по се изгледа не е во ваши раце, туку во нечиви други кој совесно го чува и не е сеуште спремен да го предаде. Се додека тоа не се случи вие ќе треба да учите за формирањето на бугарскиот идентитет од информации од втора рака. Можеш слободно да ме сметаш дека и јас претставувам, за вас, извор на информации од втора рака.

Одличен текст, нема што!

-------------------------------------

Имам само мало прашање,

- Никос Диму, изјавата ја дал на грчки или на англиски (важно е, затоа што многу нешто се менува во суштината на утврдување на мајчиниот јазик на Никос Диму)

- Ако може да се додаде информација за потеклото на Никос Диму

-------------------------------------------

и во делот за формирањето на грчката држава фали едно мало дообјаснување,

- со чија пролеана крв е формирана грчката држава, грчката????

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 10:01
Nikos Dimou

Штом е за New York Times сигурно е на англиски. Човекот е роден во Грција, а дали е Грк тоа незнам!

Зарем потребно е да се спомнува се кој не го положил животот за Елада? Власи, Македонци, Албанци..... ама пустото сите припадници на Патријаршијата, а по тој критериум Грци.

Грчката ослободителната воја ја почнува Грофот Испиланти некаде на територијата на денешна Молдовија, многу километри оддалечено од Атина, во тој временски поериод претежно турско-алабанско градче.

Изменето од Platenik - 15.Октомври.2009 во 10:02
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 19:23
голема%20насмевка

Изменето од lav4eto - 23.Декември.2009 во 17:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 19:34

Нашето е македонски Б`лгарин и прво за него да кажам. Континуитивно низ историјата населението на Македонија е документирано како бугарско. Како Бугари се определуваат сите без изклучок македонски преродбеници. Сите тие се сметаат како дел од бугарскиот народ кој живее во Бугарија (тогаш така се нарекувала само денешна северна Бугарија) Тракија и Македонија.
Народ кој зборува еден јазик (со повеќе дијалекти), кој има општи идејали - бугарска просвета и култура, бугарска црква, бугарска држава.
До 1878 се постигнати првите два, кои се општи за сите.
Во 1878 целината е раскината. Интересите на Бугарите во Кнежеството се едни, на Бугарите кои останале под ропство - други.
Постепено се појавува терминот македонски Бугарин, за да се разликува од Бугарин од државата Бугарија. Синоним на македонски Бугарин е и терминот Македонец.
Разликите се задлабочуваат со времето. През 20-30 години веќе се појавуваат национални сепаратисти, кои изјавуваат дека Македонците не се Бугари. Имало двојствена национална свест. Кога била создаде федералната единица Македонија во рамките на Титова Југославија, чисто македонската национална свест веќе се избистрила.
Политиката, образовниот систем, целата државна машинерија пропагира антибугаризам. Фалсификува се историјата, сите јасно декларирани Бугари од Македонија се претставуваат како етнички Македонци. И т.н.

Долга тема, ама тоа е од мене најопшто.

Тука кажав кои се моите исходни видувања во однос на Македонците.

Ве повикувам секој да каже од кои позиции разговара.
Македон е свидетел дека си ги корегирам ставовите и не држам од инает на нив.
Ако некој може да ме убеди дека грешам ќе му бидам благодарен.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 20:01
Јавно, овде , пред сите кажувам, не сум сведок на апсолутно ништо поврзано со тебе, ниту со твоите ставови, а јас и ти по ниту едно прашање немаме постигнато никаков заеднички став, најмалку по тоа за националната свест, а посебно не за некаква двојна свест и избирстување на истата ( тој дел ми е посебно хипотетички и философски ) и знаеш дека за мене тоа е невистинито.

Изменето од Македон - 14.Март.2010 во 20:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 20:35
Да де. Читај Што сум напишал. Никаде не напишав дека имаме нешто заедничко со тебе во ставовите.
Имаме една ГУЗЕН НЕГОНЕН БЕГА.
Кажи како било според тебе.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 20:53

Да де. Читај Што сум напишал. Никаде не напишав дека имаме нешто заедничко со тебе во ставовите.
Имаме една ГУЗЕН НЕГОНЕН БЕГА.

Прочитав јас многу добро, затоа и го издвоив делот каде велам дека не сум сведок за ништо, од оној каде потенцирав дека немаме заеднички ставови за ништо. Ако не ме разбра ти, тоа е друга работа.

Чинам, многупати сум зборувал за тоа, сега само ќе споменам за двојната национална свест,за избиструвањето и за антибугарската машинерија во НР Македонија .
Апсурдно е некој да говори за двојна етничка ( национална) свест, а притоа да не изнесе некакви докази, каде јасно ќе видиме дека некој имал двојна етничка свест, не етничко-географска, каде се врзува некој како за своето етничко потекло, така и за местото, регионот каде живее. Но тоа не е двојна етничка свест. Двојна етничка свест може да постои, иако не мора, ако некој има родители со различни потекла, па се ориентира кон двете, ја практикува културата на двајцата и слично.
Во однос на избиструвањето, сакам да ми дадеш доказ дека кај народот во периодот од 1941-1944 година немало бистра национална свест, туку дека била заматена, согласно твојата терминологија. Сакам јасен доказ, не философски разговор или некакви книги од вашите веб страни.
И на крајот во однос на антибугарската машинерија од формирањето на НР Македонија, само би те упатил да ги погледнеш сите оние документи, почнувајќи од АСНОМ, до Резолуцијата на информбирото и да ми посочиш каде ти ја согледа таа антибугарска машинерија.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 21:09
Во АСНОМ не ја согледав, ама кога ја покажав, зошто твојот колега ми ја избриша?

Дали мислиш еден Шатев кој ...
Да не продолжувам.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 21:18

Во АСНОМ не ја согледав, ама кога ја покажав, зошто твојот колега ми ја избриша?

Дали мислиш еден Шатев кој ...
Да не продолжувам.

Не само во АСНОМ, кажи и дека од 1941-1944 ја нема двојната свест кај борците, колку и да ја бараш во "периодот на ослободувањето". Не случајно се случувало тоа што се случувало.

А од 1944 година можеш на многу места да сретнеш дека се говори братскиот бугарски народ, а се осудува големобугарската хегемонистичка и фашистичка политика, исто како што на многу места се осудува големогрчката и големосрпската.

Во однос на другото, во туѓо име не говорам, посебно не за нешто кое не сум го видел.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.