IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали може да постои добро без лошо?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали може да постои добро без лошо?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 78910>
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 22:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Religijski, grev e onoa shto e protiv Bozhjata volja, zakoni, propisi i preporaki. Za da gi nauchish niv reba da otvorish soodvetna religijska kniga. Dobar primer za toa shto e grev vo Hristijanstvoto (a toa navistina vazhi i za site drugi religii) se nepochituvanje na desete Bozhji zapovedi (ne kradi, ne lazhi, ne preljubstvuvaj...)

Да но, има уште многу други заповеди кои што се против Божјата воља освен тие десетте Божји заповеди. Јас се слагам со тие десет Божји заповеди, зашто се пред се од морално-етичка природа. Е сега, да не заборавиме дека и останатите "заповеди" (не знам дали можам така да ги наречам) се пишувани од нас самите, луѓето. Ако некои заповеди важеле пред 2 милениуми, моралните граници во последните 2000 год. се поместени понапред и она што пред толку многу време било неморално и за осудување, денес е најнормална појава.
Еве еден пример:
Ако јас премногу посакувам да правам одредена работа (еве екстремен пример, да играм на рулет), која мене ми предизвикува задоволство и уживам во тоа, а наспроти тоа оние кои што се до мене ги прави несреќни и тоа го осудуваат како грев, но сепак не им предизвикува никаква штета, што правиме тогаш. Останатите од страна мене ми ги поставуваат границите до каде ми е дозволено, осудуваат работа која на ниеден начин нив не ги засега. А, мене ми е скратено задоволството.

Што правиме овде?

Inaku, potpolno se slozhuvam so tebe deka ne treba da se odnesuvame chovekoljubivo, milosrdno i humano megju sebe zatoa shto nad glava ni stoi nekakov Bozhji mech. Toa bi bilo potpolno pogreshno razbiranje na rabotite.

Na vremeto, imashe edna prekrasna zhena Rabija, podocna proglasena za svetica. Ednash ja videle kako trcha po sokacite na seloto so fakel vo ednata raka i kofa voda vo drugata.

Zachudenite selani ja prashale:

- Ti si spoulavela Rabija! Kade trchash so fakelot i kofata?

- Odam da go izgasnam pekolot i da go zapalam Rajot - im rekla Rabija.

- Aman zheno, ti navistina si se pomestila od umot stom govorish vakva hula - povikale lugjeto po nea. - Zoshto go pravish ova???

- Zatoa shto ne sakam da go ljubam Boga poradi strav ili nagrada - im vozvratila Rabija.

Prekrasno, neli? Tokmu onoa shto go velish i ti.

Прекрасен пример од кој многу може да се научи.

Сепак, не го спомна најголемиот грев на денешницата голема%20насмевка...парите.намигнување
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 23:48
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Ако јас премногу посакувам да правам одредена работа (еве екстремен пример, да играм на рулет), која мене ми предизвикува задоволство и уживам во тоа, а наспроти тоа оние кои што се до мене ги прави несреќни и тоа го осудуваат како грев, но сепак не им предизвикува никаква штета, што правиме тогаш. Останатите од страна мене ми ги поставуваат границите до каде ми е дозволено, осудуваат работа која на ниеден начин нив не ги засега. А, мене ми е скратено задоволството. Што правиме овде?

Сепак, не го спомна најголемиот грев на денешницата голема%20насмевка...парите.намигнување

Samiot si dade odgovor na postavenoto prashanje.

Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 23:49
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 23:56

Ако јас премногу посакувам да правам одредена работа (еве екстремен пример, да играм на рулет), која мене ми предизвикува задоволство и уживам во тоа, а наспроти тоа оние кои што се до мене ги прави несреќни и тоа го осудуваат како грев, но сепак не им предизвикува никаква штета, што правиме тогаш. Останатите од страна мене ми ги поставуваат границите до каде ми е дозволено, осудуваат работа која на ниеден начин нив не ги засега. А, мене ми е скратено задоволството. Што правиме овде?

Samiot si dade odgovor na postavenoto prashanje.

Ак се коцкам само од чисто задоволство, не за пари, за ништо материјално?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2009 во 00:07
Togash toa ne e kockanje, tuku zabava.

Ako vlozhuvash pari, togash e kockanje. Toa e grev.

Ako site vrednosti na zhivotot gi stavish pod monetarna vrednost, togash toa e promashuvanje na smisolta na zhivotot.

Ako stanesh zavisen od bilo shto, vkluchuvajki gi i parite, togash nema nikogash da bidesh sloboden chovek...

Temata za prosvetluvanjeto i blagosostojbata govori tokmu za toa.

Nishto ne ti e zabraneto dokolku ne stanesh zavisen od toa i ne nanesuvash shteta i bol na sebe si i na drugite.

Moj sovet - stoj podaleku od ruletot i bilo koja druga igra na srekja, vkluchuvajki i Loto. Tie ne se napraveni da ti donesat srekja tebe, tuku na onoj koj ti gi nudi.

Изменето од Messenger - 02.Декември.2009 во 00:08
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2009 во 00:25

Togash toa ne e kockanje, tuku zabava.

Ako vlozhuvash pari, togash e kockanje. Toa e grev.

Ako site vrednosti na zhivotot gi stavish pod monetarna vrednost, togash toa e promashuvanje na smisolta na zhivotot.

Ako stanesh zavisen od bilo shto, vkluchuvajki gi i parite, togash nema nikogash da bidesh sloboden chovek...

Temata za prosvetluvanjeto i blagosostojbata govori tokmu za toa.

Nishto ne ti e zabraneto dokolku ne stanesh zavisen od toa i ne nanesuvash shteta i bol na sebe si i na drugite.

Moj sovet - stoj podaleku od ruletot i bilo koja druga igra na srekja, vkluchuvajki i Loto. Tie ne se napraveni da ti donesat srekja tebe, tuku na onoj koj ti gi nudi.

голема%20насмевка Фала на советот, самиот го имам искусено тоа и вистина е така и мило ми е што пред некој ден славев годишнина од моето откажување од такви игри. Го посочив тоа само како пример.

Ако трошиш пари на пиење, за да си направиш задоволство, тоа е исто на коцкањето, не се коцкаш, вложуваш пари. Има и доста други слични примери. Оти тоа не се смета за грев, или се смета за помал?

Изменето од bounty_hunter - 02.Декември.2009 во 01:04
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2009 во 05:04
Ednostavno kazhano, seto onoa shto ti shteti tebe ili na drugite se smeta za grev. I kolku sto e shtetata pogolema, pogolem e i grevot.

Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 15:45
nemoze ...tie se kako dve vo edno i sekogas gi ima okolu nasite bitija..
Кон врв
riki1899 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2008
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај riki1899 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 17:21
se e relativnoi...taka da..za nekoj toa sto e loso za drug e dobro i obratno
    basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?      
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2009 во 01:43
kako moze nesto da bide loso ako ne se znae sto e dobro?збунетост
You live only ONCE!
Кон врв
riki1899 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај riki1899 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2009 во 14:00
hehee a kako moze nesto da e dobro ako ne se znae sto e loso
    basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?      
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 18:23
Ednoto ne odi bez drugoto.

Nema temnina bez svetlina, nema gjavol bez Bog.

Slepiot ne mozhe nikogash da ja osoznae temninata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 18:46
Во вашата средина и опкружување, посматрајте, набљудувајте и дојдете до заклучок од какви типови на луѓе сте опкружени. Ќе ви стане јасно дека сите се различни на свој начин, дали позитивен, или негативен. Тоа е она што не прави целосни, што не исполнува.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2014 во 00:38

Ако постои едното без другото, како ќе направиме разлика?
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13942
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2014 во 01:25
,,,a koja e povrzanosta pomegju dvete koga , ednoto so drugoto nema približna toĉka,,,,
,,,,dobroto predizvikuva blagoprijaten filing,,,so site svoi atributi,,,,
,,,,lošoto samo posebe vlečka,neprijatnosti, tegobni sostojbi, pa duri prosledeni i so bolka,,,, duševna ili telesna,,,
taka da nemora da postoi ednoto za da se osoznae drugoto,,,, no,,,,
,,,,celata rabota e vo toa što ednata sostojba predizvikuva emanat na drugata,,,i zaradi,postoenjeto na odredenata konkretna sostojba,se pojavuva drugata,a ne deka edna bez druga ne odat,,,,
,,,stepenot na intelektot e dovolno razvien da gi prepoznava suštinski i konkretno kako dve razliĉni sostojbi,,,,
,,,ne e potrebno da bideme srekni a vo isto vreme da ne boli glava,,,ednoto go isklučuva drugoto,,,,
,,,,,,predizvik ili vistina,,,,:),,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 78910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.