IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Идолопоклонички однос кон Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Идолопоклонички однос кон Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2009 во 05:35
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Ne, vo Predanijata ne sodrzat sigurno 100% takvi raboti, samo e premnogu doobjasneto ona shto ne e dobro jasno vo Slovoto, a i dopolnitelni raboti, eve na primer vidi gi poukite od Svetite otci, mnogumina sto rekle tie e vo soglasnost so Slovoto, no ne e tolku toa objasneto tamu.

OK, ama eve za mitarstvata konkretno, sto mislis za toa?

Zosto ni samiot zbor mitarstva go nema spomnato vo Svetoto Pismo?

KINGDAVID, буквалното фаќање за збор од Библијата е идолопоклонички однос кон Библијата. Инаку, учењето за митарствата е содржано и во самата Библија.

п.с. во овој контекст, еве едно прашање за тебе:

Што се случува со душата откако човек ќе умре?

1)Dali smetas deka ima zborovi vo Biblijata koi ne se Bogovdahnoveni?

2)Kade se spomnati mitarstvata vo Biblijata? Posoci mi Bibliski stihovi da proveram ako moze.

P.S. Sto se slucuva so dusata otkako covek ke umre pisuva vo Biblijata:

"I ke se vrati pravot vo zemjata, kako sto si bil; a duhot ke se vrati kaj Boga, Koj go dal."
               (Propovednik 12:7)

Дали некаде реков дека има зборови во Библијата што не се боговдахновени? Банално е такво прашање да ми поставуваш.

Не ми одговори на прашањето. Сакам да ми објасниш ти како го сфаќаш тој стих што ми го посочи.

И друга работа, зошто кога ви одговара, бирате цитати од Стариот Завет, а кога не ви одговара тоа на вашето мислење, а православните ви покажуваат цитати од Стариот Завет, вие велите дека пу пу не важи?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 00:53

Kako prvo, ti go postaviv toa prasanje Maranata zatoa sto rece vaka , citiram :

"KINGDAVID, буквалното фаќање за збор од Библијата е идолопоклонички однос кон Библијата.".

Dobro , neka e prasanjeto banalno, vo red.Znaci veruvas vo sekoj zbor vo Biblijata deka e vdahnoven.

Vtoro, ti rece vaka, citiram:

"Инаку, учењето за митарствата е содржано и во самата Библија."

Zatoa jas te prasav , a ne dobiv odgovor na prasanjeto:

)2)Kade se spomnati mitarstvata vo Biblijata? Posoci mi Bibliski stihovi da proveram ako moze. OK? AMA TE MOLAM POSOCI MI STVARNO SAKAM DA VIDAM !!! OK?

Za tvojata posledna konstatacija, citiram:

"друга работа, зошто кога ви одговара, бирате цитати од Стариот Завет, а кога не ви одговара тоа на вашето мислење, а православните ви покажуваат цитати од Стариот Завет, вие велите дека пу пу не важи?"

Prvo , zosto zboruvas za mene vo mnozina? Dali mi persiras? Jas bi sakal da mi se obrakas so ti a ne so vie.

Kade jas sum rekol deka nekoj citat od Biblijata ne vazi?
.

Ako najdes nekakov takov odgovor ili post od mene te cestam sto sakas. Nemoj da zboruvas napamet nekoi raboti.

P.S. Sto se slucuva so dusata otkako covek ke umre pisuva vo Biblijata:

"I ke se vrati pravot vo zemjata, kako sto si bil; a duhot ke se vrati kaj Boga, Koj go dal."
               (Propovednik 12:7)

Za ovoj stih ako ti treba tolkuvanje, togas ne znam sto da kazam .... Toj stih i malo dete ke go razbere. Go mislam tokmu toa sto tamu go pisuva.

Sepak ajde da "protolkuvam" : Covekot koga ke umre se vrakja vo zemjata, a dusata odi kaj BOG. Sega dali ima mitarstva ili ne, toa vo Biblijata ne go pisuva,jas ne velam ni da ni ne, ne sum siguren bas i zatoa tebe te prasav kako poiskusna vo Pravoslavnata vera.

I edna informacija draga sestro vo Hrista: Jas sum Pravoslaven Hristijanin i te molam da ne me napagas oti se ke se istrebime eden so drug

I odgovori mi so Bibliski stihovi za mitarstvata, po tretpat te zamoluvam .Pozdrav!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 02:28

Библијата е само средство за да се стигне до Господ, а не Самиот Господ.

Библијата не е некаков трамвај со кој ние патуваме до Господ. Библијата е Божји Збор! А патот до Бог, тоа е Исус Христос! Ако некој пред самата смрт искрено се покае и искрено поверува во Исус Христос - тој ќе стигне до Бог и без да ја прочита целата Библија.

Со тоа што човек се држи буквалистички до Библијата, ја прави идол.

Зарем не бевте вие тие кои буквалистички толкуваа дека лебот и виното во Господовата вечера се буквално телото и крвта Христови?

А ако и самиот видиш, во Библијата не го пишува зборот Света Троица, а сепак веруваш во тоа (ако не се лажам).

Библиските христијани не веруваат во зборот "Света Троица". Зборот не им значи ништо. Денес велат Троица, утре велат Тројство, задутре Троедин Бог итн. Тие не веруваат во зборот, туку со тој, веќе постоечки збор, изјавуваат дека веруваат дека Таткото е Бог, дека Синот е Бог и дека Светиот Дух е Бог и дека сите овие Тројца се едно. Тоа е Библиска вистина, а не вистина која дошла подоцна со преданието.

Во Библијата не се запишани сите работи што апостолите ги правеле, сите нивни практики и сите нивни зборови,

А зошто мислиш дека христијаните би ги интересирало на каква перница спиел Павле, што појадувал, или пак што муабети правел на пазар со тезгарџиите?
Кога би ги имале на хартија сите зборови што ги кажале Исус и апостолите и сите дела што ги направиле, ќе ни требаат десетици животи на земјава само за да го прочитаме тоа, а уште повеќе и за да го спроведеме тоа на дело. Затоа Бог благоволил во Светото Писмо да не ни пишува секакви детали, туку само оние најбитните, за да имаме правилна вера во Него и да преку таа вера добиеме живот вечен.

"И многу други чудеса изврши Исус пред учениците Свои, што не се запишани во оваа книга. А овие се запишани, за да поверувате дека Исус е Христос, Син Божји, и верувајќи да имате живот во Неговото име"
(Јован 20:30-31)

Доколку не се следи и Светото Предание, т.е. оние практики и зборови кои не се запишани и се пренесуваат усмено,

Мараната, ме интересира, дали некогаш како дете си ја играла играта "Расипан телефон"? среќа

и Библијата и Светото Предание се Господови

Ако Светата Библија и преданието се Божји Збор, тогаш зошто подоцнежното предание не влегло во кориците на Библијата? Зошто после последната библиска книга "Откровение" следува корица? Дали знаеш што значи зборот канонизација на Светото Писмо?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 14:40

Mapko 5:39 И кога влезе, им рече: “Што сте се развикале и расплакале? Детето не е умрено, туку спие.”

Па ако мене ме сметаш за големо дете што не може да разбере еден стиг, јас како мала те прашувам повторно, кое тврдење е точното и зошто? Нели има повеќе стихови кои за една иста тема кажуваат различни работи? Зошто ти си го избрал тој стих, а не стихот дека душата после смртта спие?

И ти така си го сфати стихот? Евааа што би рекол ДДарко!!! Смешки.

Исус тука кажува дека тие си мислат дека тоа е умрено. Гледај вака: има неколку медицински состојби кои наликуваат на смрт. Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично.

Тука воопшто не се зборува за дали душата спие или не. Вели дека детето не е мртво, а не дека умрело, па сега душата спие.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 14:53
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Mapko 5:39 И кога влезе, им рече: “Што сте се развикале и расплакале? Детето не е умрено, туку спие.”

Па ако мене ме сметаш за големо дете што не може да разбере еден стиг, јас како мала те прашувам повторно, кое тврдење е точното и зошто? Нели има повеќе стихови кои за една иста тема кажуваат различни работи? Зошто ти си го избрал тој стих, а не стихот дека душата после смртта спие?

И ти така си го сфати стихот? Евааа што би рекол ДДарко!!! Смешки.

Исус тука кажува дека тие си мислат дека тоа е умрено. Гледај вака: има неколку медицински состојби кои наликуваат на смрт. Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично.

Тука воопшто не се зборува за дали душата спие или не. Вели дека детето не е мртво, а не дека умрело, па сега душата спие.

Мило, а зошто во пракса ви преоѓа да пикате некому во уста со сила нешто што го нема кажано?

Како што гледаш, мила моја, прашањето е: Како покрај толку различни стихови на иста тема, КингДавид (а и останатите), знаат кој да го изберат како веродостоен? Или имаш проблем со разбирање на малку поделикатни прашања?

А дека детето умрело, јасно е кажано:

Матеј 9:18 Додека Он им говореше за тоа, ете некаков началник се приближи до Него, Му се клањаше и велеше: “Ќерката ми умре сега; туку дојди, положи ја раката Своја над неа и таа ќе оживее.”
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:08

А дека детето умрело, јасно е кажано:

Матеј 9:18 Додека Он им говореше за тоа, ете некаков началник се приближи до Него, Му се клањаше и велеше: “Ќерката ми умре сега; туку дојди, положи ја раката Своја над неа и таа ќе оживее.”

Јасно е кажано од оние кои мислеле дека детето е умрено, но тоа не значи и дека биле во право. Исус и во двете евангелија им рекол:

"Зошто викате и плачете? Детето не е умрено, туку спие!" (Исус во Марко 5:39)
„Отстранете се, зашто девојчето не е умрено, туку спие.” (Исус во Матеј 9:24)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:32
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А дека детето умрело, јасно е кажано: Матеј 9:18 Додека Он им говореше за тоа, ете некаков началник се приближи до Него, Му се клањаше и велеше: “Ќерката ми умре сега; туку дојди, положи ја раката Своја над неа и таа ќе оживее.”

Јасно е кажано од оние кои мислеле дека детето е умрено, но тоа не значи и дека биле во право. Исус и во двете евангелија им рекол:

Христос вели дека детето СПИЕ. Зарем ако СПИЕ, другите тоа нема да го забележат?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:36

А дека детето умрело, јасно е кажано: Матеј 9:18 Додека Он им говореше за тоа, ете некаков началник се приближи до Него, Му се клањаше и велеше: “Ќерката ми умре сега; туку дојди, положи ја раката Своја над неа и таа ќе оживее.”

Христос вели дека детето СПИЕ. Зарем ако СПИЕ, другите тоа нема да го забележат?

Ај прочитај подолу што реков.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:44

Ај прочитај подолу што реков.

Ајде според ваша тактика - твоите претпоставки не ме интересираат. Дај цитат од Библијата каде се вели дека

„Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично.“   
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:48
И да ти пишам нема да ми поверуваш. Ти не и веруваш на Библијата, туку на житијата и отците, а нив немам намера да ги цитирам. Пробав со медицината, ако не сакаш да разбереш, повторно; тоа е твој проблем.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:53

Евангелие според Јован
Глава  11

11 Ова им го кажа, а потоа им рече: “Лазар, пријателот наш, заспал; но ќе отидам да го разбудам.”

12 Тогаш учениците Негови рекоа: “Господи, ако заспал, ќе стане.”

13 Исус го рече тоа за смртта негова, а тие мислеа дека говори за заспивање со сон.

14 Тогаш рече Исус отворено: “Лазар умре.

15 Но се радувам заради вас, зашто не бев таму, та да поверувате - туку, да отидеме при него.” .....

---------

И кај Православните Христијани за поимот “(биолошко) умирање“ се користи терминот “успение“ (т.е. заспивање), бидејќи знаеме дека разделбата на душата од телото при биолошката смрт не значи апсолутен крај за личноста.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 15:58

И да ти пишам нема да ми поверуваш. Ти не и веруваш на Библијата, туку на житијата и отците, а нив немам намера да ги цитирам. Пробав со медицината, ако не сакаш да разбереш, повторно; тоа е твој проблем.

Упс, ти пропадна некако твојата небиблиска медицина со цитатите од Православие

п.с. а сега може да одговориш - кога има толку многу различни стихови во Библијата за иста тема, а некои од нив и се „контрадикторни“, од каде знаеш кој да го прифатиш како реална претстава за односното нешто?

Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2009 во 16:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 16:01

Упс, ти пропадна некако твојата небиблиска медицина со цитатите од Православие

Реков јас дека не се читаш. Сестро, завршив со дискусија.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 16:44
Rita.MD ona shto velish tamu DDarko, shto velam jas?
Mislish na ona " evaaaa" inaku vo Shtip taka se veli ako si vchudoneviden: vo nekoj gradovi se veli "malee" kaj nekoj " leleee" kaj drugi "iiiiiiiii"... Lele, treba da otvoram shkola za dijalekti, samo shto Dzimi crnecot, Evangelistot mi go zazede mestoto vo k - 15.тага

I od temava svativ: Protestantite bile idolopoklonici, ne nie!

Изменето од DDarko - 20.Септември.2009 во 16:44
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.