|
Идолопоклонички однос кон Библијата |
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Автор | ||||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Дали некаде реков дека има зборови во Библијата што не се боговдахновени? Банално е такво прашање да ми поставуваш. Не ми одговори на прашањето. Сакам да ми објасниш ти како го сфаќаш тој стих што ми го посочи. И друга работа, зошто кога ви одговара, бирате цитати од Стариот Завет, а кога не ви одговара тоа на вашето мислење, а православните ви покажуваат цитати од Стариот Завет, вие велите дека пу пу не важи? |
||||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Kako prvo, ti go postaviv toa prasanje Maranata zatoa sto rece vaka , citiram : "KINGDAVID, буквалното фаќање за збор од Библијата е идолопоклонички однос кон Библијата.". Dobro , neka e prasanjeto banalno, vo red.Znaci veruvas vo sekoj zbor vo Biblijata deka e vdahnoven. Vtoro, ti rece vaka, citiram: "Инаку, учењето за митарствата е содржано и во самата Библија." Zatoa jas te prasav , a ne dobiv odgovor na prasanjeto: )2)Kade se spomnati mitarstvata vo Biblijata? Posoci mi Bibliski stihovi da proveram ako moze. OK? AMA TE MOLAM POSOCI MI STVARNO SAKAM DA VIDAM !!! OK? Za tvojata posledna konstatacija, citiram: "друга работа, зошто кога ви одговара, бирате цитати од Стариот Завет, а кога не ви одговара тоа на вашето мислење, а православните ви покажуваат цитати од Стариот Завет, вие велите дека пу пу не важи?" Prvo , zosto zboruvas za mene vo mnozina? Dali mi persiras? Jas bi sakal da mi se obrakas so ti a ne so vie. Kade jas sum rekol deka nekoj citat od Biblijata ne vazi? . Ako najdes nekakov takov odgovor ili post od mene te cestam sto sakas. Nemoj da zboruvas napamet nekoi raboti. P.S. Sto se slucuva so dusata otkako covek ke umre pisuva vo Biblijata: "I ke se vrati pravot vo zemjata, kako sto si bil; a duhot ke se vrati kaj Boga, Koj go dal." (Propovednik 12:7) Za ovoj stih ako ti treba tolkuvanje, togas ne znam sto da kazam .... Toj stih i malo dete ke go razbere. Go mislam tokmu toa sto tamu go pisuva. Sepak ajde da "protolkuvam" : Covekot koga ke umre se vrakja vo zemjata, a dusata odi kaj BOG. Sega dali ima mitarstva ili ne, toa vo Biblijata ne go pisuva,jas ne velam ni da ni ne, ne sum siguren bas i zatoa tebe te prasav kako poiskusna vo Pravoslavnata vera. I edna informacija draga sestro vo Hrista: Jas sum Pravoslaven Hristijanin i te molam da ne me napagas oti se ke se istrebime eden so drug I odgovori mi so Bibliski stihovi za mitarstvata, po tretpat te zamoluvam .Pozdrav! |
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Библијата не е некаков трамвај со кој ние патуваме до Господ. Библијата е Божји Збор! А патот до Бог, тоа е Исус Христос! Ако некој пред самата смрт искрено се покае и искрено поверува во Исус Христос - тој ќе стигне до Бог и без да ја прочита целата Библија.
Зарем не бевте вие тие кои буквалистички толкуваа дека лебот и виното во Господовата вечера се буквално телото и крвта Христови?
Библиските христијани не веруваат во зборот "Света Троица". Зборот не им значи ништо. Денес велат Троица, утре велат Тројство, задутре Троедин Бог итн. Тие не веруваат во зборот, туку со тој, веќе постоечки збор, изјавуваат дека веруваат дека Таткото е Бог, дека Синот е Бог и дека Светиот Дух е Бог и дека сите овие Тројца се едно. Тоа е Библиска вистина, а не вистина која дошла подоцна со преданието.
А зошто мислиш дека христијаните би ги интересирало на каква перница спиел Павле, што појадувал, или пак што муабети правел на пазар со тезгарџиите?
Кога би ги имале на хартија сите зборови што ги кажале Исус и апостолите и сите дела што ги направиле, ќе ни требаат десетици животи на земјава само за да го прочитаме тоа, а уште повеќе и за да го спроведеме тоа на дело. Затоа Бог благоволил во Светото Писмо да не ни пишува секакви детали, туку само оние најбитните, за да имаме правилна вера во Него и да преку таа вера добиеме живот вечен.
"И многу други чудеса изврши Исус пред учениците Свои, што не се запишани во оваа книга. А овие се запишани, за да поверувате дека Исус е Христос, Син Божји, и верувајќи да имате живот во Неговото име"
(Јован 20:30-31)
Мараната, ме интересира, дали некогаш како дете си ја играла играта "Расипан телефон"?
Ако Светата Библија и преданието се Божји Збор, тогаш зошто подоцнежното предание не влегло во кориците на Библијата? Зошто после последната библиска книга "Откровение" следува корица? Дали знаеш што значи зборот канонизација на Светото Писмо?
|
||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И ти така си го сфати стихот? Евааа што би рекол ДДарко!!! Смешки. Исус тука кажува дека тие си мислат дека тоа е умрено. Гледај вака: има неколку медицински состојби кои наликуваат на смрт. Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично. Тука воопшто не се зборува за дали душата спие или не. Вели дека детето не е мртво, а не дека умрело, па сега душата спие. |
||||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Мило, а зошто во пракса ви преоѓа да пикате некому во уста со сила нешто што го нема кажано? Како што гледаш, мила моја, прашањето е: Како покрај толку различни стихови на иста тема, КингДавид (а и останатите), знаат кој да го изберат како веродостоен? Или имаш проблем со разбирање на малку поделикатни прашања? А дека детето умрело, јасно е кажано: Матеј 9:18 Додека Он им говореше за тоа, ете некаков началник се приближи до Него, Му се клањаше и велеше: “Ќерката ми умре сега; туку дојди, положи ја раката Своја над неа и таа ќе оживее.” |
||||||
|
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Јасно е кажано од оние кои мислеле дека детето е умрено, но тоа не значи и дека биле во право. Исус и во двете евангелија им рекол: "Зошто викате и плачете? Детето не е умрено, туку спие!" (Исус во Марко 5:39)
„Отстранете се, зашто девојчето не е умрено, туку спие.” (Исус во Матеј 9:24) |
||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Христос вели дека детето СПИЕ. Зарем ако СПИЕ, другите тоа нема да го забележат? |
||||||
|
||||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ај прочитај подолу што реков. |
||||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ајде според ваша тактика - твоите претпоставки не ме интересираат. Дај цитат од Библијата каде се вели дека „Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично.“ |
||||||
|
||||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И да ти пишам нема да ми поверуваш. Ти не и веруваш на Библијата, туку на житијата и отците, а нив немам намера да ги цитирам. Пробав со медицината, ако не сакаш да разбереш, повторно; тоа е твој проблем.
|
||||||
|
||||||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Евангелие според Јован 11 Ова им го кажа, а потоа им рече: “Лазар, пријателот наш, заспал; но ќе отидам да го разбудам.”
12 Тогаш учениците Негови рекоа: “Господи, ако заспал, ќе стане.” 13 Исус го рече тоа за смртта негова, а тие мислеа дека говори за заспивање со сон. 14 Тогаш рече Исус отворено: “Лазар умре. 15 Но се радувам заради вас, зашто не бев таму, та да поверувате - туку, да отидеме при него.” ..... ---------
И кај Православните Христијани за поимот “(биолошко) умирање“ се користи терминот “успение“ (т.е. заспивање), бидејќи знаеме дека разделбата на душата од телото при биолошката смрт не значи апсолутен крај за личноста.
|
||||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Упс, ти пропадна некако твојата небиблиска медицина со цитатите од Православие п.с. а сега може да одговориш - кога има толку многу различни стихови во Библијата за иста тема, а некои од нив и се „контрадикторни“, од каде знаеш кој да го прифатиш како реална претстава за односното нешто? Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2009 во 16:00 |
||||||
|
||||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Реков јас дека не се читаш. Сестро, завршив со дискусија. |
||||||
|
||||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Rita.MD ona shto velish tamu DDarko, shto velam jas?
Mislish na ona " evaaaa" inaku vo Shtip taka se veli ako si vchudoneviden: vo nekoj gradovi se veli "malee" kaj nekoj " leleee" kaj drugi "iiiiiiiii"... Lele, treba da otvoram shkola za dijalekti, samo shto Dzimi crnecot, Evangelistot mi go zazede mestoto vo k - 15. I od temava svativ: Protestantite bile idolopoklonici, ne nie! Изменето од DDarko - 20.Септември.2009 во 16:44 |
||||||
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |