Испечати | Затвори го прозорот

Идолопоклонички однос кон Библијата

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18648
Датум на принтање: 13.Декември.2024 во 09:17
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Идолопоклонички однос кон Библијата
Постирано од: makarios
Наслов: Идолопоклонички однос кон Библијата
Датум на внесување: 09.Април.2009 во 13:27
Пронајдов еден текст од еден отец на православната Црква, кој порано бил припадник на некоја од протестантските деноминации. Во оваа тема, ќе ставам одломки од текстот, и ќе се обидам да ги коментирам.

Целта на темава е да разграничиме употреба од злоупотреба на нештата, па колку и да се свети, како што е Светото Писмо, и како кон ова може да се гради идолопоклонички однос.

Па, да почнеме. Отецот во воведниот дел вели:

Цитирај
Во моите рани христијански години, поголемиот дел од моето религиозно образование, го стекнував со сопствено читање на Библијата. Кога бев на колеџ, џебното издание на Светото Писмо ми беше постојан придружник. Омилените делови од Светото Писмо ги учев напамет, и си ги рецитирав кога бев во искушение, или на други, кога сакав да ги приближам до Христа.

Библијата за мене и до ден денес е најважната книга, некогаш објавена. Од сето свое срце со апостол Павле можам да кажам: „Целото Писмо е од Бога вдахновено и полезно за поука, за изобличување, поправање и поучување во правдата“ (2. Тим. 3, 16).

Тоа се добри вести!

Лошите вести се во тоа што секогаш јас за себеси одредував што кажува Писмото. На пример, бев толку воодушевен знаејќи дека Исус е мој близок и личен пријател, па мислев дека мојата свест за Неговото присуство е сè што ми треба. Затоа ги подвлекував стиховите за Исус со својот жолт фломастер, но поминував покрај деловите за Бог Отец или за Црквата, или за крштевањето.

Значи, како размислувал отецот пред да стане православен. Тој сметал дека самиот тој е доволен за да биде црква. Се раководел самиот на патот до познанието, и мислел дека начинот на кој тој си го толкува писмото, е највистинскиот начин.

Тоа доаѓа оттаму што протестантските (и сличните ним) деноминации сметаат дека со самото тоа што поверувале, станале свети, дека се веќе спасени, очите им се отвориле, умот им се просветлил, а помислите им станале свети. Па, по оваа логика, тие сметаат дека се најблиски до Христа, и дека тоа што го читаат од Писмото, и си го толкуваат како сакаат е она највистинското.

Но, нивната светост многу лесно може да се провери, ако се види нивната реакција. Кога ќе им кажеш, ама јас не мислам баш така, јас поинаку мислам, тогаш ќе видиме дека таквиот кој до сега беше свет и просветлен, одеднаш избувнува и почнува да се расправа. Тоа пак ни кажува за лажното смирение, односно за потиснување на страстите, а не  нивно преобразување, и на крај, се гледа дека тие имале високо мислење за себе си. Па, малце ги чепнеш, веднаш се гледаат реакциите, односно се гледа дека сакаат да си го одбранат тоа високо мислење.

Да се разбереме, тоа не е нешто што е туѓо и кај православните. И кај нас го има тоа високо мислење за себеси, па еве, чепнете некој православен, ќе видите дали е свет или не, по неговата реакција. Меѓутоа, сепак има разлика. Православните знаат за своето високоумие, и тие сакаат да се избават од него, да се смират пред својот духовен отец (крајна цел е да се смируваат пред сите), и во рамките на послушанието, да го очистуваат срцето од страстите, а со тоа полека, високото мислење за себе си да го менуваат (тоа не е ништо друго, туку покајание), и да почнат за себе си да мислат дека се грешни (а таква е всушност и реалноста), и со прозби да го повикуваат Бога за помош (молење).

Значи, тоа е едната поента од воведниот дел. Високоумието. Другата поента е идолопоклонството кон Светото Писмо, односно како што протестантските деноминации го нарекуваат Библија, т.е. Книга, а себе си се сметаат за библичари, односно книжници. Но, за идолопоклонството кон Библијата ќе зборуваме малку подоцна, кога ќе ги видиме и другите размислувања на посочениот отец.

Најпрвин би сакал да размислиме за високоумието, односно себељубието, кое е заедничко за кој било човек, без разлика на која верска деноминација припаѓа.

Коментари:
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 03:11
Цитирај
Библијата ја гледав како небесен прирачник со упатства. Не мислев дека ми е потребна Црква, освен како место за нови пријателства, или да се научи нешто повеќе за Библијата, за да се биде уште подобар „направи сам“ христијанин. Почнав да мислам дека сиот свој живот, како и Црквата, ќе ги изградам со помош на Книгата. Сакам да кажам дека само Светото Писмо го сфатив најсериозно! Историјата на спасението ми беше јасна: Бог го пратил Својот Син, заедно со Него и Светиот Дух, тогаш се создал Новиот Завет за да ни го објасни спасувањето и на крајот се развила Црквата.

Блиску, можеби, но не и доволно блиску до вистината.

Да побрзам и да кажам дека Светото Писмо е она што сакал Бог да биде. Не е проблемот во Библијата. Проблемот е во начинот на кој јас ја индивидуализирав, субјективизирав во своите лични толкувања, од кои некои не се особено лоши, други пак, особено добри.

Значи, верниците од протестантските деноминации Светото Писмо го сметаат доволно само по себе за спасение. Тие сметаат дека не е потребна Црквата, и дека е возможно спасение и надвор од неа - доволно е само да го имаме прирачниот - Библијата!

На овој начин, овие верници ја занемаруваат соборната димензија на Црквата. А што вели Писмото за тоа:

„За да бидат сите едно, како што си Ти Оче, во Мене, и Јас во Тебе; па така и тие да бидат во Нас едно, и да поверува светот дека Ти си Ме пратил“ (Јован 17, 21)

Црквата е соборна заради својата врска со Бог Отецот, со Христа и со Светиот Дух. Зборот соборност (или католичност) означува полнота на која ништо не и` недостасува. Само Бог е полна и потполна реалност; и само во Бога ништо не недостасува.

Нашиот личен молитвен подвиг, потврден во Светата Евхаристија, има соборно-космички димензии и ја засегнува целата Црква, се` создадено. Нашата правилна личносна заедница со Бога е неизбежен услов за градење на вистинска заедница со која било друга личност.

Еве што вели Владимир Лоски за соборноста во Црквата:
Цитирај
Каква би била Црквата, доколку би можеле да си претставиме една, света, апостолска, но не и соборна Црква?

Штом ќе го поставиме тоа прашање, веднаш можеме да ја видиме огромната празнина: таквата Црква би била Црква без Вистината, без точното познавање на податоците од Откровението, без свесното и непроменливо искуство на Божествените тајни.

Ако таа сепак го задржи своето единство, тоа би било единство на множество мненија (би било унија, а не едно), создадени од различни човечки култури и начини на мислења, единство коешто во својата основа ја има административната принуда или релативистичка едноличност.

Ако таа Црква, лишена од увереноста во вистината, би ја запазила светоста, тоа би била несвесна светост – некаков пат кон осветување без благодатно просветление.

Ако таа ја запази апостоличноста, тоа би била само слепа верност кон апстрактен принцип лишен од внатрешна смисла.

И така, ние православните, веруваме дека соборноста претставува неодвоиво својство на Црквата затоа што таа во себе ја има вистината. Може, дури, да се каже декак соборноста е квалитет на христијанската вистина.

А исто така, во овој дел, повторно се гледа застапеноста на високоумието, затоа што Светото писмо се субјективизира и индивидуализира, а високото мислење за себеси доаѓа оттаму што тие што така прават, сметаат дека тоа што го истолкувале е токму најпотребното, отфрлајќи притоа што кажале еден куп светители, кои Светото Писмо не само што го толкувале, туку и го посведочиле со своите дела, со својата смиреност, па дури и со својата крв, притоа секогаш повикувајќи се на други Отци (за да не паднат во прелест), или на апостолите или на Христос, запазувајќи го она што им било оставено во Предание.

Во Православната Црква, инстант духовноста не е позната како поим. Православниот верник кој чекори кон патот на Богопознанието, пролева многу капки пот, трпи навреди, исмевања, пролева многу солзи... макар сето тоа и аскетски, се става во послушание кон духовен отец, и постојано го призива Бога. Ова православниот верник го прави не заради  некаква награда, не заради тоа што Бог е суров, па мора така да се прави (небаре сме ние роботи), туку просто - заради љубовта кон Бога и ближните. А во вистинската љубов нема барање, туку само давање, себедавање и тоа до самозаборав.

Алгоритамското исполнување на зборовите од Писмото, односно гледањето на Библијата како единствен критериум за спасение, не е ништо друго, туку типичен идолопоклонски однос, каде што идолопоклоникот е целосно заробен од својот идол и прави така како што му е мило на идолот. Во идолопоклонството нема љубов, има заробеност. И многу исправно вели отецот - „уради сам“ прирачник! Такво е поимањето на верниците од протестантските (и ним сличните) деноминации за Светото Писмо.

Тоа е исто како некое дете во училиште самиот да си се поучи како да решава математика, притоа не барајќи помош од никого, затоа што, како што толкуваат протестантите - учебникот по математика е доволно разбирлив сам по себе. Но, како тоа дете би знаело да собере два едноцифрени броеви, кога истото тоа сеуште не го сфатил концептот на број, или пак операторот собирање? Та нели попрво тоа дете би се научило од преданието на своите родители: на земјата ќе се наредат две купчиња од ореви, секое купче го претставува бројот, за на крај кога двете купчиња ќе се стават на едно место - се добива збирот.

На овој начин се постигнува и соборност, и љубов, и жртва...

Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 03:41
Добар осврт брате Макариос

Ме натера да размислам малку за гордостта.

Гордоста е сушта спротивност на Светиот Дух и со Него нема асплутно ништо. Гордоста е помрачување на умот или духовно слепило и сега се прашувам како е можно горд, односно слеп правилно да ја користи библијата ако некок кој е духовно просветлен не го упати. нели кога слеп ке води слеп и двајцата ке паднат во јама.
Тие духовно просветлени луге за Православната Црква се светите Отци, кои го поминале тој пат на очистување на срцето од страстите, просветлението на умот и обожувањето на целата личност. Тие се нашите авторитети кои тој нивни авторите го покажале на дело преку нивниот живот и биле носители и сведоци на Светиот Дух во себе.

А дека треба толкувачи сведочат и светите апостоли. Св ап. Петар сведочи дека списите на св.ап. Павле се тешки за разбирање и некои луге од незнаење ги испревртуваат и можат да и послужат за погибел па затоа треба и толклување ( намерно не користам буквални цитати туку парафрази за да не го сведочам и јас тој идилокпклонички пристап кон библијата) исто и св.ап. Павле кога се обратил најпрвин почол кај св.ап. Јаков, бидејки овој Бил Епископ на Јерусалим, за да му ја проверат верата)...

Е сега пак и друго нешто се прашувам. Која голема гордост покажуваме ние кои сме сеуште на првиотр степен од духовниот живот, горди, слепи, помрачени... кога ке се дрзнеме да се издигаме како афторитети да мафтаме со библијата како целата да ја имаме и носиме во срцето, а го порекнуваме и отфрламе па и злозбориме против тие авторитети на Црквата кои биле докажани и посведочено во тоа време...

И што е уште полошо, Светото Писмо си го прилагодуваме според нашите потреби, односно сфакања. Си вадеме цитати од контест и си креоме цитатчиња само она што ни е потребно...

-------------
Господи Исусе Христе помилуј не

Постирано од: vaskapraska
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 09:39
Има многу идолопоклоници кон Библијата.

Ја ставаат на највисокото место во домот.

Ја целуваат.

И прават метании.

И палат дури и свеќи.

Ама не дај Боже да ја отворат. Тоа било голема клетва.

Страшна работа е тоа идолопоклонството кон Библијата.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 09:56
Во православните цркви, за време на нивните неделни богослужби (ткн. литургиии) постои и свечено влегување на евангелието, при што сите присутни ПОКЛОНУВАЈЌИ му се го БАКНУВААТ, а потоа свештеникот пее од него.
Пеењето исто така го сметам за идолопоклонство бидејќи не се става акцент на содржината на текстот, туку му се дава некое мелодично значење кое тоа ја немало во својата оригинална форма. (Небаре Исус од бродчињата и пеел на насобраната публика на бреговите на Галилејското езеро среќа)

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 11:32
Тоа палање свеќи на светото писмо и слични дејанија постои само во твојот ум т.с во твојата престава за тоа какви се православните.
А види има уште еден работа,па има луѓе кои ја читаат библијата нон-стоп и знаат да цитираат на памет а пак не го исполнуваат тоа што пишува таму да се прави!
Е сега кој мислиш дека ќе има посеризоен проблем во неговиот духовен живот,оној кој не ја чита библијата или оној кој нон-стоп ја чита, но СЕЛЕКТИВНО!
А за тоа што евангелос го вели дека мелодијата ги замајувала верниците до толку што го заборааваат текстот, само ќе го потцетам да види како се изговараат молитвите во еврејската синагога па да видиме дали тоа пеење(или поточно рецитирање) го измислиле православните или си постоело уште во старозаветната црква.

<(Небаре Исус од бродчињата и пеел на насобраната публика на бреговите на Галилејското езеро>

А ја би додал небаре апостолите свиреле гитари у позадина како фон на проповедата.Уште и синтисајзер и хор може имало како што се прави во некои верски зедници кои се нарекуваат ткн."ептен Библиски" христијани.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 10.Април.2009 во 12:28
Цитирај
Не помина долго време, од моето преобратување во христијанство, кога сфатив дека сум се вплеткал во збрка на религиозно секташтво, во која христијаните се делат по едно или друго прашање. На пример, изгледаше дека за Второто Христово доаѓање има толку мислења колку што има луѓе кои учествуваат во дискусијата. Затоа сите се повикувавме на Писмото. „Јас верувам во Библијата. Ако тоа го нема во Библијата, не верувам во тоа“, беше мојот борбен вик. Тоа што не го сфатив е дека и сите други го зборуваат истото што и јас! Не беше Библијата, туку личното толкување на секого од нас, тоа што станало наш најголем авторитет. Во времето кога силно се нагласуваат мислењето и самодовербата постанував самиот свој папа!

Отецот овдека можеби и најотворено зборува за неправилниот однос на протестантите и сличните ним деноминации кон Светото Писмо.
Самоувереноста, вели, до толку може да го ослепи човекот што може да си постане папа сам на себе. Да појасниме дека римокатолиците сметаат дека учењето на папата е непогрешливо. Тој е ВД претставник на Господ овде на земјата. Па, истото мислење за себеси го имаат и протестантите. Како пример ќе го посочам Велс, како што велеше архимандрит Данаил од Велс за историјата на Црквата во Велс:
Велшаните од православие отпаднале во римокатолици, но набргу потоа ја увиделе суровоста на таа вера, па реформаторски преминале во некја од протестантските деноминации.
Но, луѓето од својата преголема самоуверена ревност, мислеле дека она што тие го кажуваат е највистински, непогрешливо. Дека Христос ним лично им се јавил, и им го потврдил она што тие го толкуваат. Лични другарчиња се со Него, па не може, нема шанси да толкуваат погрешно (вакво размислување имал и Ариј). Од тоа нивно високоумие, тие почнале да се препираат, па почнале да се делат меѓусебе, и секоја една група почнала да си формира своја црква, обвинувајќи ги другите за еретици. Последица од сето тоа - денеска Велс е обезбожена нација, никој не оди на црква, и христијанството го сметаат за традиција, а не за Вистина. А зошто се обезбожиле? Едноставно - нема соборност, нема љубов...

Ако се присетиме, истото се случуваше и со баптистите, кога Томас Хелвис се одделил од Џон Смит, и го обвинил за ерес. Тоа се случило во самиот зародиш на баптизмот.

Каде ја гледаме соборната димензија овде? Каде овдека можеме да ја препознаеме љубовта во Христос? Овдека може да се види само следење на сопствената интуиција, како јас си го замислувам Христос, и Неговото учење.

Датум на внесување: 10.Април.2009 во 20:01
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

А за тоа што евангелос го вели дека мелодијата ги замајувала верниците до толку што го заборааваат текстот, само ќе го потцетам да види како се изговараат молитвите во еврејската синагога па да видиме дали тоа пеење(или поточно рецитирање) го измислиле православните или си постоело уште во старозаветната црква.

Повеќето псалми се песни и затоа нормално е песните да се пеат. Тие се пееле во старозаветните синагоги, тие се пеат и во денешните синагоги.
Она што НЕ Е НОРМАЛНО е да се пее на пример беседата на Христос на гората на блаженствата (Ев. Матеј 5,6 и 7) каде што Христос проповедал јасно и гласно, а не пеел како што тоа го прават денешните православни свештеници кога читаат од евангелието за време на литургиите. Ете за тоа идолопоклонство зборував јас.

-------------

Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 21:19
лака логика, нема што.

Баш спотивното.

Тоа што го тврдиш ти е еден вид на идолопоклонство. Неразумно поклонување на она што е во библијата.

Не значи дека ако Исус Христос и апостолите не пееле дека и ние не смееме да создаваме мелодија од нивните зборови а ид друга страна самите ние да смее да си пишуваме и компонираме песнички само затоа што не се од Светото Писмо...

нели е ова малку нелогично?

Тоа е создавање на идолопоклонички или робски однос кон библијата.

-------------
Господи Исусе Христе помилуј не

Датум на внесување: 10.Април.2009 во 21:58
Во православието Библијата се нарекува и "пишана икона". Ова е уште еден доказ дека кон него не се пристапува како нешто што треба да биде читано, разбрано и применето, туку како нешто кон што треба да се иконопоклонуваме, да го целиваме, да му вршиме метании, да го пееме и сл.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Април.2009 во 03:46
Bi ve zamolil da diskutirate za temata, a ne za chlenovite koi zemaat uchestvo vo nea. Restriktirajte se od psihoanalizi, etiketiranja i potsmevanja. Ova e forum za veroispoved.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 11.Април.2009 во 11:59
Мислам дека поповите пеат, за да не ги разбере некој што испеале. Оти, ако разберат, им отиде бизнисот.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 11.Април.2009 во 12:46
Начелото што ме раководеше и што го користев при толкувањето на Светото Писмо изгледаше многу едноставно, кога е очигледно здраворазумското значење на Писмото, немој да бараш никакво друго значење! Верував дека оние кои се вистински доследни и чесни во следењето на ова начело мора да дојдат во христијанско единство. За мое изненадување, овој „здраворазумски“ пристап не водеше до зголемување на христијанската јасност и единство, туку пред сè, до духовна „борба на сите против сите“. Тие кои најсилно нагласуваа дека се потпираат „само на Библијата“ беа склони да станат најизвештачени, најсклони кон поделби, најкавгаџии меѓу христијаните - можеби ненамерно. Навистина, ми изгледаше дека некој колку повеќе се држи до Библијата, како единствен извор на духовен авторитет, тој сè повеќе станува извештачен и склон кон секташење. Вообичаено ни беше жестоко да се караме дури и околу стиховите за љубовта!

Во рамките на мојот кружок на другари кои веруваат во Библијата, бев сведок на мини експлозии на секти и шизматички движења, од кои секој тврдеше дека е „верен единствено на Библијата“ и секој беше во огорчен судир со сите други. Сериозни судири се јавуваа околу било што, што може да се замисли: харизматичните дарови, пророштвата и исправниот начин на богослужење, причестувањето, управувањето со Црквата, учењето, црковната дисциплина, моралот, одговорноста, евангелизирањето, општественото делување, односите меѓу верата и делата, улогата на жената, екуменизмот. Списокот е бескраен. Било кое прашање можеше, и сè уште ги доведува христијаните до поделби. Плод на секташкиот дух е јавувањето на илјадници независни цркви и деноминации.

----------------

Овој дел, отецот ни дава јасна слика за идолопоклонството. Идолопоклоникот му служи само на својот идол. Тој има робовски однос со идолот, дури и уште полош однос... опседнатост, нездраворазумско расудување, нечисто срце, злоба, и склоност кон расправии спрема секој кој не се поклонува на неговиот идол.

Ако се има ваков пристап спрема Светото Писмо, резултатите се исти: идолатрија - наместо да му се поклонуваме на Христос - би се поклонувале на Библијата. Наместо Христос Распнатиот, а потоа и Воскреснатиот да ни биде критериум - критериум ни станува Светото Писмо. Целосно промашен концепт. И навистина, ако погледнеме во западната цивилизација, каде што преовладува протестантското општество, ќе ја видиме таа лоша интерпретација: илјадници деноминации, помеѓу себе гледаат со недоверба и омраза, се жестат на се`, а поради толкавото отсуство на љубов - пополека почнува човекот и да се обезбожува - за на крај сосема да го отфрли Бог, а наместо Него, за свое божество да ја има својата суета, својата емоција и својата интуиција.

Таквиот човек повеќе не се раководи според Светото Писмо, ниту се труди да го живее животот во Христа, но се води според сопствената интерпретација на Светото Писмо - онака како што тој самиот си замислува дека е исправно, на тој начин постанувајќи си сам себе црква, и сметајќи се за доволна црква.. па.. не мора да има и други луѓе тука.

Светото Писмо не е лектира која треба да ја изучуваме напамет. Светото Писмо треба да го сведочиме секојдневно, па ако треба и маченички. Светото Писмо е извор на свети догми само во онаа смисла, облик и содржина кои ни се предадени од Господ Исус Христос, и светите апостоли, а тоа е зачувано непроменето единствено во Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква.

Секташтвото кај протестантите не се користи како термин за навреда - туку за да се опише нивната падната состојба: гледаат со недоверба кон секого кој не мисли како нив; се расправаат во недогледни и бесплодни расправии; се затвараат за сите заборавајќи ја втората Божја заповед - а лека полека се потиснува и првата, затоа што едната без другата не може. Исто како што Крстот Христов има и хоризонтала и вертикала, така и овие две заповеди - хоризонталата е личносен и здрав однос и љубов кон сите луѓе, а вертикалата е синовски, личносен и здрав однос и љубов кон Бога.

Датум на внесување: 11.Април.2009 во 13:10
Што вели Свети Јустин Ќелиски за робовскиот однос кон Светото Писмо:

Да се чува Божјото Свето Писмо во неговата божествена полнота и чистота, и непогрешно да се толкува неговата божествена вистина, може само Црквата Христова, која живее, мисли, се движи и е со Духот Свети. Свети Иполит вели: „Единствено духот на Црквата може и е раководител во чувањето и толкувањето на Светото Писмо.“

Во толкувањето на Светото Писмо, како божествен извор на догматите, не може да биде критериум и мерило ништо човечко. Никој од луѓето, затоа што сите создадени,  ограничени, огрешени; а вистината на Светото Писмо е севечна, себезгранична и сесвета. Ништо човечко - затоа што се што е човечко е релативно, огревовено; а вистината на Светото Писмо е сеапсолутно, бескрајно и безгрешно.

Некои сметаат дека раководство во толкувањето на Светото Писмо може да биде САМО Светото Писмо. Но и ова поимање е обременето со погубни последици. Затоа што, Светото Писмо не е живо суштество, за да ги слуша нашите прашања, недоумија и да одговара на нив. Да се зема Светото Писмо како раководител во толкувањето на самото тоа, во суштина значи - посредно да се земе за раководител својот сопствен разум, којшто човекот по своето знаење, поврзува и спојува одредени делови од Светото Писмо со други, и на тој начин ги објаснува.

Но, при таквото начело за раководење во толкувањето на Светото Писмо, доаѓаме до заклучок дека толкувањето на Светото Писмо е толкаво, колку што има и луѓе кои го толкуваат. Овој метод на контекстуално толкување може да биде и доста корисен, но не во неговото рационалистичко издание, туку исклучиво под раководство на Црквата, како непогрешив раководител низ сите длабочини и висини на вечната божествена вистина на Светото Писмо.

Без благодатното раководство на Црквата, ништо не е полесно на човекот од тоа - да залута во душепогубна заблуда (прелест) при толкувањето на вистината за Светото Божјо Откровение.
Тоа е својствено кај сите еретици, затоа што земајќи се самите себеси за раководители, паѓаат во бездната на своите мечти и гинат во своите трулежни мисли.

Не е доволно само да се повикуваме на Светото Писмо, туку треба да се повикуваме на Писмото преку Црквата и со Црквата. Свети Илариј (изворен христијанин) вели: „Нема еретик, кој не се повикува на Светото Писмо, но повикувајќи се на него, еретиците всушност го вреѓат и го хулат.“

Датум на внесување: 12.Април.2009 во 01:35

Интересен е индирекниот пристап на некои верски заедници кон Светото Писмо преку одредени посредници. Тука би ги спомнал адвентистите, католиците, православните, прахристијаните и мормоните. Во оваа листа влегуваат и многу други верски заедници, но јас ќе се задржам само на овие колку за илустрација.

Адвентистите веруваат дека Светото Писмо е порака до нив, но порака која тие во целост не можат да ја разберат, порака која има запечатени пророштва за последните денови и кои целосно се објавени и протолкувани преку нивната пророчица Елена Голд Вајт во нејзините дела меѓу кое најважно е "Зраци на Светлината". Елена Вајт е таа која им го толкува Светото Писмо на нејзините следбеници и над него им дава и дополнителни пророштва/објави.

Католиците и православните, слично на нив, исто така веруваат дека Светото Писмо е порака до нив, но дека тие не можат да ги разберат вистините објавени во него и дека за тоа им се потребни и неопходни толкувањата на одредени луѓе (ткн. "свети отци"). Меѓу нив најпознати се Грирориј Палама, Јован Дамаскин, Василиј Велики, Антониј, Симеон итн.  Овие луѓе, покрај толкувањата, им оставиле на своите следбеници и дополнителни објави околу начинот на служење во храмовите, практикувањето на верата, обредите, ритуалите, молитвите, постот итн.

Прахристијаните (верската заедница Универзален Живот) пак верува дека Светото Писмо не е сочувано низ вековиве и дека истото претрпело сериозни измени и дека како такво е некорисно, безполезно, па дури и штетно доколку човек се придржува до него (Одобрувањето на јадењето месо во Библијата е непоимливо за нив).
Тие веруваат дека Бог преку нивната современа пророчита Габриеле им го поправа она што луѓето го измениле во Светото Писмо, им го толкува Светото Писмо, но им дава и дополнителни објави за сегашното време и иднината.

Мормоните пак, слично на прахристијаните, веруваат дека Светото Писмо било многу видоизменето низ вековите и дека Бог одново го објавил на нивните пророк Џозеф Смит преку ткн. ангел "Мормони". Џозеф Смит, исто така, покрај повторната објава на Светото Писмо (сега под име "Книгата на Мормони") им дал и дополнители објавиё на своите следбеници.

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 02:24
Originally posted by vaskapraska vaskapraska напиша:

Има многу идолопоклоници кон Библијата.

Ја ставаат на највисокото место во домот.

Ја целуваат.

И прават метании.

И палат дури и свеќи.

Ама не дај Боже да ја отворат. Тоа било голема клетва.

Страшна работа е тоа идолопоклонството кон Библијата.

Jas moram da se slozam so toa deka idolopoklonicki odnos kon Biblijata e tokmu gore navedenoto.

Zarem e grev ako se cita Biblijata? Nekoi raboti se mnogu jasni vo nea, no ima i nekoi raboti sto ne se jasni.

Togas e vo red da se procita sto velat Svetite Otci za toj del od Biblijata, ili pak nekoi drugi Hristijanski brosuri, zatoa sto toa se luge koi imale molitven zivot i bliska zaednica so Boga , pa Bog im otkril so Svetiot Duh nekoi raboti.

Pogolem grev e da ne se cita Svetoto Pismo, i da se postapuva sprotivno na napisanoto vo nego, otkolku voopsto da ne se cita. Isto taka sum protiv tolkuvanjeto na stihovite od Biblijata. Koga Biblijata veli ne pravi preljuba, toa e mnogu jasno. Tuka nema sto da se tolkuva!

Samo vo Evangelijata moze da se sretneme so ISUS HRISTOS nasiot Gospod, a ne preku svoi zamisli i tolkuvanja na drugi luge za odredeni stihovi koi se poveke od jasni i direktni...

BIBLIJATA moze da ja razbere i covek so najmalo obrazovanie , kako i covek so najvisoko obrazovanie. Vo nea e Bozjata mudrost i taa ni e pat kon Hrista i kon vecniot zivot. AMIN!

P.S. Ne sakam da zazemam strana vo ova tema, zatoa sto ne treba da se odi vo krajnosti i vo ednoto i vo drugoto razmisluvanje...

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 03:23
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Zarem e grev ako se cita Biblijata? Nekoi raboti se mnogu jasni vo nea, no ima i nekoi raboti sto ne se jasni.

Togas e vo red da se procita sto velat Svetite Otci za toj del od Biblijata, ili pak nekoi drugi Hristijanski brosuri, zatoa sto toa se luge koi imale molitven zivot i bliska zaednica so Boga , pa Bog im otkril so Svetiot Duh nekoi raboti.

Isto taka sum protiv tolkuvanjeto na stihovite od Biblijata. Koga Biblijata veli ne pravi preljuba, toa e mnogu jasno. Tuka nema sto da se tolkuva!

Ne sakam da me razberesh pogreshno, no naogjam ochigledna kontradikcija vo tvoite zborovi odbelezhani so zelena, sina i crvena boja.

Ako ima i nekoi raboti sto ne se jasni, pa togash za tebe se vo red tolkuvanjata od Svetite Otci ili po nekoi drugi Hristijanski brosuri, togash kako mozhesh istovremeno da si protiv tolkuvanjeto na stihovite od Biblijata? Zarem onoa sto rekle Svetite Otci ili sto mozhe da se prochita po nekoi Hristijanski brosuri ne se svoi zamisli i tolkuvanja na drugi luge za odredeni stihovi?

Ako e tolku ednostavno pa BIBLIJATA moze da ja razbere i covek so najmalo obrazovanie , kako i covek so najvisoko obrazovanie bidejki vo nea e Bozjata mudrost i taa ni e pat kon Hrista i kon vecniot zivot , zoshto ima tolku razlichni razbiranja za nea megju lugjeto, imame tolku mnogu hristijanski denominacii, pa na krajot od kraishtata i nie tuka imame tolku razlichni tolkuvanja za nea ?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 03:39

Brate messi, mozebi ne se izraziv mnogu precizno, no voopsto ne bev kontradiktoren. Jas sum protiv tolkuvanjata na jasnite stihovi vo Biblijata, kako sto nasociv gore so eden primer.

Ne rekov deka treba da se tolkuva , tuku nesto ako ne ni e jasno na pr. ubavo e da procitame sto na taa tema kazale nekoi drugi luge sto ja citale Biblijata, ili da porazgovarame so nekoj i da sporedime so drugi stihovi vo Biblijata, dali e toa taka.

Ne treba da se pravime deka se znaeme, duri i eden Sokrat rekol: Jas znam deka nisto ne znam.

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 03:55
KINGDAVID, izgleda neshto ti bega od predvid... Jas tebe potpolno te razbiram kako sto napisha prviot pat i kako sto s epovtoruvash sega:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ne rekov deka treba da se tolkuva , tuku nesto ako ne ni e jasno na pr. ubavo e da procitame sto na taa tema kazale nekoi drugi luge sto ja citale Biblijata, ili da porazgovarame so nekoj ...

Po definicija toa e tolkuvanje.

Po definicija, site hristijanksi denominacii se posledica na razlichnoto tolkuvanje na Biblijata.

Po definicija, istoto vazhi i za site nashi diskusii tuka na forumot.

Toa e TOLKUVANJE i nishto drugo, iako ti mozhesh da koristish druga terminologija ili struktura na rechenici za da go kazhesh istoto bez toa da zvuchi tokmu taka.

Leka nok!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 11:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako e tolku ednostavno pa BIBLIJATA moze da ja razbere i covek so najmalo obrazovanie , kako i covek so najvisoko obrazovanie bidejki vo nea e Bozjata mudrost i taa ni e pat kon Hrista i kon vecniot zivot , zoshto ima tolku razlichni razbiranja za nea megju lugjeto, imame tolku mnogu hristijanski denominacii, pa na krajot od kraishtata i nie tuka imame tolku razlichni tolkuvanja za nea ?

Различните толкувања на одредени делови од Библијата се најмалата причина за постоењето на различните христијански деноминиации и поделбата меѓу христијаните.
Најчеста причина за тоа се различните извори на вистините за верата кои христијаните од различните деноминации ги сметаат за боговдахновени. Или со други зборови, различните авторитети за вистините за верата се главната причина за разните поделби и деноминации меѓу христијаните.

Па така, на пример, главната причина за моите несогласувања со православните не се различните толкувања на Светото Писмо, туку различниот авторитет за вистините од верата. Додека кај мене тоа е Божјиот Збор - Библијата, кај нив тоа се пишувањата/толкувањата на, како што они ги нарекуваат, "светите отци". Тие очекувано ќе ме обвинат деа јас имам идолопоклонички однос кон Библијата затоа што и се поклонувам (т.е. сум послушен) на секоја нејзина заповед, вистина, објава и сл., но јас пак во иста насока ќе кажам дека тие пак имаат идолопоклонички однос кон светите отци бидејќи тие не слушаат што им вели Библијата, туку што светите отци им велат дека им вели Библијата. Значи идолопоклонички однос има и кај двете групи, но секој може да избере дали ќе се поклонува на Божјиот Збор, или пак на човечкиот т.е. зборовите на светите отци.
(п.с. можеби некој нема да се сложи дека Библијата е Божји Збор, но бидејќи дискусијава е меѓу христијани, затоа си дозволувам таква аксиома тука)

Слично, не се различните толкувања главната причина меѓу разиденувањето помеѓу, на пример, Адвентистите и Прахристијаните, туку тоа се различните авторитети на вистина. Додека кај првите авторитет се пишувањата (толкувањата, новите објави) на нивната пророчица Елена Голд Вајт, кај вторите (прахристијаните) тоа е современата пророчица Габриеле. Па така, доколку присуствувате на библиска расправа помеѓу некој адвентист и прахристијанин, неминовно ќе забележите како дискусијата полека од Библијата се пренесува кон тоа што кажале Елена и Габриела, и кога тоа добро ќе се издиференцира, дискусијата обично завршува со зборовите: Ок тоа се твоите убедувања, но барем прочитај ја оваа книга од Елена Вајт (Габриеле) и ќе се увериш дека вистината е содржана во неа.

Слична е и дискусијата помеѓу некој библиски христијанин и православен. Тие речиси секогаш почнуваат со расправа околу некој библиски цитат, но како што дискусијата навлегува подлабоко, обично едниот вели "Но Исаија вели вака, а и Павле ваму вели вака", а другиот пак вели: "Но Св. Јован Дамаскин вели вака, а и Св. Григориј Палама вели вака." И дотука тече разбирањето се додека не сфатат дека не се на иста (боговдахновена) фрекфенција среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 14:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Слична е и дискусијата помеѓу некој библиски христијанин и православен. Тие речиси секогаш почнуваат со расправа околу некој библиски цитат, но како што дискусијата навлегува подлабоко, обично едниот вели "Но Исаија вели вака, а и Павле ваму вели вака", а другиот пак вели: "Но Св. Јован Дамаскин вели вака, а и Св. Григориј Палама вели вака." И дотука тече разбирањето се додека не сфатат дека не се на иста (боговдахновена) фрекфенција

Поентава на темава која ја започна макариос е како еден т.н "библиски" христијанин сфатил дека нешто не е во ред со неговата фрекфенција па почнал да истражува која е таа вистинска боговдахновена фрекфенција.
Затоа за твое и наше добро препрочитај го тоа.
Макариос дури и ги болдирал најинтересните делови ,за да не кажете дека е многу долго

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 14:48
Такви биографии makarios може да си постира на некој свој православен блог, а тука, на овој граќански форум, ние си имаме обичај да дискутираме на темите, и доколку тие немаат отворено и јасно поставено прашање за дискусија (како што е обичај и правило на православните БЛОГ теми), тогаш дискутантите се приморани самите да си отвараат дискусии поврзани со насловот на темата.

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 15:07
Ни најмалку не те интересира зашто Џејмс Бернштајн т.с "библиски христијанин" почнал да се сомнева во своето "библиско христијанство" за на крај да стане дури и православен свештеник??

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 15:16

На еден таков има 1000ци православни што се ослободиле од прангите на православието и денес се библиски христијани. Поготово кај нас, во нашиве простори, сите библиски христијани своето сведоштво го започнуваат со зборовите: Јас поттекнувам од православно семејство. Порано палев свеќи, се молев на светци, пред икони итн... Сакаш и јас да отворам такви тема/теми, те интересира зошто тие се посомневале во православието и станале христијани? среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 15:40
Со огледа на тоа дека твојата верска зедница брои 100 души,не знам од каде ги ископа тиа 1000 преобратеници.
Ваљда е дека у изворните ги рачунаш и пентакосталците и евангелистите. Ама ако е така се поставува прашање ако сите се изворни оти сте така поделени?
Ете пентакосталците и евангелистите немаат свој пророк како адвентистите и прахристијаните а сепак се поделени на повеќе групи.Ако веќе сте се ослободиле од "прангите на православието" зашто не сте зеадно у "библиското" славење на Бога?
п.с
а колку јазици зборуваш?(нели освен ангелскиот секако)

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 16:50

Различните толкувања на одредени делови од Библијата се најмалата причина за постоењето на различните христијански деноминиации и поделбата меѓу христијаните.

Па така, на пример, главната причина за моите несогласувања со православните не се различните толкувања на Светото Писмо, туку различниот авторитет за вистините од верата. Додека кај мене тоа е Божјиот Збор - Библијата, кај нив тоа се пишувањата/толкувањата на, како што они ги нарекуваат, "светите отци".

Vrti-suchi, upotrebi vakvi ili onakvi termini i formi na izrazuvanje, kazhi kako sakash... fakt e deka site ja tolkuvaat/razbiraat Biblijata na razlichni nachini, bez obzir dali se obichni sekojdnevni lugje od ulica, "sveti otci", filozofi, ateisti... i t.n i t.n. Taka bilo ushte na zarodishot na hristijanstvoto, a denes e ushte povekje. Togash pochnalo samo so nekolku sekti, a denes imame stotici denominacii i milioni lichni i personalni razbiranja na vistinata za verata.

Ushte eden primer deka vistinata e samo interpretacija na onoj koj ja doznava.

-------------

Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:31
Eden vic, (t.e. ova e zhiva vistina) koj mozhe da pomogne, koga za edno prosto logichko prashanje imame tri razlichnio - izdrzhani odgovori.....i odi vo prilog na tvrdenejto deka kolku denominacii tolku tolkuvanja:

A mathematician, an accountant and an economist apply for the same job.

The interviewer calls in the mathematician and asks "What do two plus two equal?" The mathematician replies "Four." The interviewer asks "Four, exactly?" The mathematician looks at the interviewer incredulously and says "Yes, four, exactly."

Then the interviewer calls in the accountant and asks the same question "What do two plus two equal?" The accountant says "On average, four - give or take ten percent, but on average, four."

Then the interviewer calls in the economist and poses the same question "What do two plus two equal?" The economist gets up, locks the door, closes the shade, sits down next to the interviewer and says "What do you want it to equal?"

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:39
Messenger, не знам каде бев нејасен во мојот коментар, но главната поента, која неколку пати ја повторив и поткрепив со примери, ми беше тоа дека различните толкувања воопшто не се причината за разликите меѓу христијанските деноминации.
Јас верувам дека ако некој христијанин во Африка и друг во Америка го читаат Светото Писмо, без некој "свет отец" или некој современ "пророк" да им го изџвакува прочитаното, нивните убедувања ќе бидат речиси (доволно!) идентични. Можеби тие ќе имаат минимални, споредни и неважни разлики, на пример, околу дарот за зборувањето на непознати јазици, околу симболите во Откровението или на пример кај пророкот Даниел, околу некои интерпретации во Создавањето, околу разбирањето на недоволно објаснетите детали околу новото Небо, новата Земја, Небесното Царство, воскреснатите тела и сл. Но сите овие второ и третостепени разлики воопшто не би довеле до сериозни поделби и анатемисувања како што тоа се правело во историјата на официјалната црква.

На пример, православниот верник не се моли пред икони, не се поклонува и не целива икони затоа што различно "толкува" одреден дел од Библијата (во која воопшто не се ни спомнуваат икони), туку затоа што така им уредиле одредени "свети отци" на чело со Јован Дамаскин. Истото важи и за обожавањето на Марија, истото важи и за молењето кон светците, и за палењето свеќи, и за митарствата, и за сите други особености на православието.

Колку е само смешно кога децата ги учат дека православните и католиците се поделиле заради тоа што едните веруваат дека Светиот Дух излегува само од Таткото, а другите од Таткото и Синот. Бре бре, непремостлива разлика... "демек". А факт е дека тие се поделиле првенствено од политички, а потоа и од јазични и еконмски причини.

Имајќи го овој пример, а и многу други слични на него, ве молам поштедете ме од каузата дека тие се разделиле заради тоа што Библијата е толку тросмислена и дека секој си ја толкува како сака па затоа и повеќе цркви и деноминации.

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 18:10
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Со огледа на тоа дека твојата верска зедница брои 100 души,не знам од каде ги ископа тиа 1000 преобратеници.
Ваљда е дека у изворните ги рачунаш и пентакосталците и евангелистите. Ама ако е така се поставува прашање ако сите се изворни оти сте така поделени?
Ете пентакосталците и евангелистите немаат свој пророк како адвентистите и прахристијаните а сепак се поделени на повеќе групи.Ако веќе сте се ослободиле од "прангите на православието" зашто не сте зеадно у "библиското" славење на Бога?
п.с
а колку јазици зборуваш?(нели освен ангелскиот секако)

Бре, баш ме интересира што верска заедница е ова што брои 100 души во цел свет.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:12
EvAngelos, iako ne se slozhuvam so tvojot obid na objasnuvanje, ne ti go odzemam pravoto da mislish deka si vo pravo (sto bi rekol KINGDAVID).

Ti si ubeden vo onoa sto go pishuvash vo svojata replika bidejki si, isto taka, ubeden oti tvoeto veruvanje e onoa pravoto i deka ako sekoj ja chita Biblijata bukvalno (onaka kako sto e napishana) togash site kje ja razberat kako sto ja razbirash i ti, bidejki taa e bukvalno Bozhji Zbor namenet i napishan da bide razbran od sekoj obichen chovek (se razbira bez nekoi mesta koi gi navede kako ne bash tolku ednostavni i razbirlivi )

Vo oganot na svojata sopstvena ubedenost, ti ne si vo sostojba da razberesh deka toa e SAMO TVOJA INTERPRETACIJA, koja mozhebi e originalno tvoja ili si ja pozajmil od nekoj drug.

Bidejki ja imash prifateno dogmata deka postoi Apsolutna Vistina, deka taa e otelotvorena vo Boga, deka Bog go prakja svojot zbor preku profetite, deka ovie toa go zapishuvaat vo svoite pisanija, deka ovie pisanija se sobrani vo knigite narecheni Star i Nov Zavet, ti INTERPRETIRASH deka seto onoa sto e napishano vo tie knigi se egzaktnite i nepromenlivi Bozhji zborovi do nas koi, kako takvi, se ednoznachni, jasni i nedvosmisleni i sekoe drugo nivno interpretiranje, koe e porazlichno od tvoeto, e samo nechija politika.

Ako razbra sto ti velam OK, a ako ne razbra pak e OK.

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:22
Единствено толкување што јас го користам е тоа дека Божјиот Збор е порака за секој човек, и за филозофите, научниците, доктирите, и за рибарите, сточарите, браварите, саатичиите, па и за стечајците, косоварите, грците итн. Јас верувам/толкувам дека доколку Бог решил да се објави на човештвото преку пишан збор , верувам дека тој пишам збор е упатен до сите луѓе, а не само за некоја елита ткн. "свети отци" и великодостојници кои треба на нас обичните смртници да ни го изџвакаат и "протолкуваат" тој Божји Збор.
Ако веруваш дека ова е мое толкување, тогаш ОК, ако пак не, тогаш пак ОК среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:27
Jas potpolno te razbiram koga velish:

Јас верувам/толкувам дека...

Nikogash ne sum se somneval vo toa. Samo sakav ti lichno samiot toa da go afirmirash.

-------------

Постирано од: Pravoslavna hristijanka
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 06:14

Единствено толкување што јас го користам е тоа дека Божјиот Збор е порака за секој човек, и за филозофите, научниците, доктирите, и за рибарите, сточарите, браварите, саатичиите, па и за стечајците, косоварите, грците итн. Јас верувам/толкувам дека доколку Бог решил да се објави на човештвото преку пишан збор , верувам дека тој пишам збор е упатен до сите луѓе, а не само за некоја елита ткн. "свети отци" и великодостојници кои треба на нас обичните смртници да ни го изџвакаат и "протолкуваат" тој Божји Збор.

Ne stanuva zbor za nekakva "elita", tuku Bog gi stvoril lugjeto unikatni i Sam im dava razlichni darovi, i ne e sekomu dadeno da go tolkuva Svetoto Pismo, kako shto sekoj ne mozhe da bide hirurg. Odnosno, kako shto na hirurgot mu e potrebna ljubov za chovekot i soodvetno medicinsko znaenje, za da izvrshuva uspeshni hirurshki operacii, taka i tolkuvachot na Svetoto Pismo treba da bide opiten vo Bozhjata sluzhba i da ima teoloshko znaenje. No prvo i osnovno, chovekot treba da bide ovlasten za svojata rabota. Znachi prashanjeto ne e dali chovekot neshto mozhe, tuku dali smee, zemajki vo obdzir deka Hristos ja zabranuva anarhijata i go osuduva chovechkoto samovolie. Dali nekoj nevraboten diplomiran hirurg vo otsustvo na privatna zakonska medicinska klinika, smee da izvrshuva hirurshki operacii? Togash, zoshto mislish deka sekoj chovek, koj veruva deka mozhe samovolno da go tolkuva Svetoto Pismo, smee da go chini toa, bez da ima ovlastuvanje od nadlezhna ustanova, vo ovoj sluchaj - Pravoslavnata Crkva?

Crkvata Hristova ne mozhe ni da se zamisli bez poslushanie i potchinetost kon pretpostavenite. Vo Carstvoto Nebesno postoi hierarhija, kade shto angelot ne mozhe da bide pogolem od arhangelot, nitu blazhenoupokoeniot pravednik mozhe da bide pogolem od Bozhjata Majka, i nikoj ne e pogolem od Boga, t.e. sekoj ima svoj chin (dostoinstvo), svoe mesto i svoja funkcija. Svetite Otci bile Hristova Crkva i imale vlast dadena od Boga za rabotata shto ja vrshele. Vprochem, Hristos i go veti Svetiot Duh na Svojata Crkva, a ne na sekoj poedinec, koj misli ili veruva deka mozhe da go tolkuva Svetoto Pismo. Samovolieto vo bilo koja forma e sprotivno na Hristovoto uchenje. Drvoto se poznava po plodot, a hristijaninot po svoite dela. Inaku, i gjavolot veruva vo Boga i naizust ja znae Biblijata, no vo svojata gordost i samovolie odbiva da mu sluzhi na Boga i ne ja ispolnuva voljata Bozhja. Koja e razlikata pomegju gjavolskoto i chovechkoto samovolie? Ako ti tvrdish deka si "izvoren hristijanin", t.e. so zbor se povikuvash na imeto Hristovo, no tvoite dela se sprotivni na uchenjeto na Hrista, togash kakva mozhe da bide tvojata vera?

Датум на внесување: 14.Април.2009 во 08:41
Originally posted by Pravoslavna hristijanka Pravoslavna hristijanka напиша:

Ne stanuva zbor za nekakva "elita", tuku Bog gi stvoril lugjeto unikatni i Sam im dava razlichni darovi, i ne e sekomu dadeno da go tolkuva Svetoto Pismo, kako shto sekoj ne mozhe da bide hirurg. Odnosno, kako shto na hirurgot mu e potrebna ljubov za chovekot i soodvetno medicinsko znaenje, za da izvrshuva uspeshni hirurshki operacii, taka i tolkuvachot na Svetoto Pismo treba da bide opiten vo Bozhjata sluzhba i da ima teoloshko znaenje. No prvo i osnovno, chovekot treba da bide ovlasten za svojata rabota. Znachi prashanjeto ne e dali chovekot neshto mozhe, tuku dali smee, zemajki vo obdzir deka Hristos ja zabranuva anarhijata i go osuduva chovechkoto samovolie. Dali nekoj nevraboten diplomiran hirurg vo otsustvo na privatna zakonska medicinska klinika, smee da izvrshuva hirurshki operacii? Togash, zoshto mislish deka sekoj chovek, koj veruva deka mozhe samovolno da go tolkuva Svetoto Pismo, smee da go chini toa, bez da ima ovlastuvanje od nadlezhna ustanova, vo ovoj sluchaj - Pravoslavnata Crkva?

Најубавата логика е онаа, кога аргументите на „противникот“ ќе се употребат против него.

Слично како нашата соговорничка, и Јован си помисли дека најважното во верата е овластувањето и авторитетот на Апостолите над СИТЕ. Така, сретна еден човек кој проповедаше за Христос, ама не бил „овластен“, ниту им се потчинувал. Во својата суетност и тој како и нашата соговорничка му рече на Исус: „Учителе, видовме еден, кој во Твое име изгонува демони, а не врви по нас; и му забранивме, зашто не оди по нас.”

Но Исус, како што му одговори на Јована, и „реплицира“ и на нашата соговорничка:

Не бранете му...

-------------

Постирано од: Pravoslavna hristijanka
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 10:09
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by Pravoslavna hristijanka Pravoslavna hristijanka напиша:

Најубавата логика е онаа, кога аргументите на „противникот“ ќе се употребат против него.Слично како нашата соговорничка, и Јован си помисли дека најважното во верата е овластувањето и авторитетот на Апостолите над СИТЕ. Така, сретна еден човек кој проповедаше за Христос, ама не бил „овластен“, ниту им се потчинувал. Во својата суетност и тој како и нашата соговорничка му рече на Исус: „Учителе, видовме еден, кој во Твое име изгонува демони, а не врви по нас; и му забранивме, зашто не оди по нас.”Но Исус, како што му одговори на Јована, и „реплицира“ и на нашата соговорничка:Не бранете му...

Vadenje od kontekst na evangelski tekst, so cel da se dokazhe nekoja svoja subjektivna i zamislena pravdina, ni malku ne e hristijanski akt, a pretstavuva manipulacija i zloupotreba na Svetoto Pismo, vo koe, Hristos mnogukratno go zabranuva i osuduva sekoe chovechko samovolie i bezzakonie, naglasuva deka zakonot stoi povisoko od chovekot i povela poslushanie kon postavenata duhovna i svetovna vlast, duri i Sam ni dade primer na ispravno hristijansko odnesuvanje, koga beshe izveden pred svetovniot sud, po baranje na judejskite prvosveshtenici. Hristos smireno gi primi stradanijata i nepravedniot sud, potchinuvajki se na vlasta. No, koi ste vie shto krevate tolkava vreva i tvorite anarhija vo imeto na nekakva "pravdina"? Ili, mislite deka ste pogolemi od Hrista?!

Датум на внесување: 14.Април.2009 во 12:21
И благодарам на Pravoslavna Hristijanka која, како претставничка на православието, ја потврди мојата предходна дискусија околу различните авторитети помеѓу, во случајов, библиските христијани и православните.
Да појаснам, терминот "библиски христијани" го употребувам за сите оние христијански групации и деноминации кои го користат Светото Писмо како единствен боговдахновен извор за вистините на верата и како краен авторитет на истата.
За подобра прегледност, во прилог ќе ви оставам една листа на неколку христијански заедници и нивните крајни авторитети кон кои се послушни.

Христијанска заедница - Краен Авторитет
Библиски христијани - Божјиот Збор (Светото Писмо)
Католици - Зборовите на папите и толкувањата на ткн. "свети отци"
Православни - Толкувањата на ткн. "свети отци"
Адвентисти - Толкувањата и објавите на Елена Гоулд Вајт
Прахристијани - Толкувањата и објавите на Габриеле
Мормони - Објавата на Џозеф Смит.
Јеховини Сведоци - Објавите на водечкото тело - Стражарска Кула
Итн.

Од оваа листа можеме да видиме кој на кого му се поклонува т.е. кој е "идолот" на различните христијански деноминации во однос на послушноста кон објавите кои тој ги нуди.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 18:16
EvAngelos, ama rabotata e deka site tie zaednici velat deka tokmu toa e Bozjiot Zbor. Za eden mormon nedvosmisleno e deka otkrovenijata koi gi dal angelot Mormoni e Bozji Zbor, a za svedocite na Jehova jasno e kako den deka Biblijata tokmu tie najdobro ja istrazile i protolkuvale...

Kako sto ti velis ponekogas na pr. "koj to toa vi rekol deka Hristos rekol taka i taka? Gabriele neli?" taka i nie mozeme da ti kazeme na pr. - "a koj rekol deka bibliskite hristijani kako kraen avtroitet go imaat Bozjiot Zbor? biblijskite hristijani neli?"

Imeno TI si toj sto toa go velis! Vo sekoe vreme nekoj moze da kaze: kade tvoite tvrdenja se potkrepeni so predanijata na svetite otci na crkvata pravoslavna? So knigata na Mormonite? So tolkuvanjata na Elen Vajt? Hindu spisite? I obratno... pa taka vo krug.

Датум на внесување: 14.Април.2009 во 18:31
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

"a koj rekol deka bibliskite hristijani kako kraen avtroitet go imaat Bozjiot Zbor?
Imeno TI si toj sto toa go velis! 

Така е Мајкл. Проблемот кај протестантските деноминации и кај баптистите е што тие самите си се критериум за тоа што пишува во Светото Писмо, или како што самите го нарекуваат Книга (а себеси книжници). Па така, тие самите себеси си се сметаат за просветлени, светители, преподобни, веќе спасени, со опростени гревови до крајот на животот и тн.

Но, тоа е високоумието за кое што зборувавме порано. И во тоа се состои идолопоклонството. Принесуваат идолска жртва на својата сопствена суета.

Датум на внесување: 14.Април.2009 во 19:24
Bez namera da vleguvam vo debatava , voochuvam kako “sprotivstavenve” strani na eden drug topic go citiraat Avgustin ( za ednite e svet, za drugite blazhen, no ok, toa i ne e bitno vo dadeniov slichaj).
Ovde na ovoj topic se poschi na ‘avtoritetite’ koi imale presudno vlijanie vo odnos na verosipovesta, vistinata, ( i.t.n.) t.e. za ednite toa e Biblijata, dodeka za drugite toa bile svetite otci, t.e. crkvata.
Ajde da vidime nekolku stavovi na golemiot Avgustin ( mozhebi i najgolemiot hr. filozof, teolog ) okolu ova “prashanje”:
- Toj nikogash ne se dvoumel da izjavi - deka veruva vo Evangelijeto zatoa shto Crkvata taka veli (mu nareduva da veruva )!
- Za Avgustin najuzhasen grev bila shizmata !
- Go izedenachuval patot kon spasenieto so zhivotot na Crkvata i zatoa do krajot na zhivotot se borel da se sochuva edinstvoto na Golemata Crkva.
- Svetosta na Crkvata voopshto ne zavisi od sovrshenstvoto na sveshtenstvoto i vernicite, tuku od milosta Bozhja shto se prenesuva so svetite tajni, odnosno spasonosnata mokj na svetite tajni ne zavisi od verata na onoj shto gi prima.
- Svetcite na Crkvata koi ja “sochinuvaat” se predodredeni ushte pred sozdavanjeto na svetot , toj pogjal od konceptot deka milosta ( koja e neogranichena) e sloboda na Boga da dejstvuva bez nikakva nadvoreshna potreba, ( koncept za predodredenost).

Mislam deka dovolno se indikativni posochenive sublimirani stavovi na Avgustin !

PS. A koga sme vekje kaj Avgustin, za nego vredi i cel topic da se otvori, osobeno za negovarta Bozhja drzhava, kade se veli deka vistinskiot poziv na hristijaninot e potraga po spasenie a negovata krajna i konechna pobeda e Civitas Dei, ( ova e pishuvano pred padot na zapd. rimsko carstvo) , kade jasno posochuva deka site istoriski katastrofi se bez duhovno znachgenje , deka na hristijanite ( so bozja intervenicija) im pretstoi konechna pobeda na Bozhjata Drzhava nad civilizacijata na lugjeto, no taa pobeda nema da se sluchi vo istorisko vreme duri i siot svet da stane hristijanski….pa negovite tezi deka drzhavite i carevite ne se delo na gjavolot , tuku rezultat na prvobitniot grev, …pa negovarta teorija za prokletstvoto za decata koi kje umarat nekrsteni i t.n…..i da zavrsham so sl. citat (prafraziram): celokupnoto tvoreshtvo na Avgustin ni pokazhuva deka i najgolemite ucheni lugje na Crkvata ne se osobodeni od ovaa ambivalentnost (plodovite i tezhinata od velichinata i slabosta na Sveti Avgusin) koja trae vekje XVI veka, ….no ova e vekje poinakva ( rafinirana ) tema!

Датум на внесување: 14.Април.2009 во 23:38

EvAngelos, ama rabotata e deka site tie zaednici velat deka tokmu toa e Bozjiot Zbor.

Одлично. Ми се допаѓа ова како основа за понатамошен разговор. Тоа што досега никој не сакаше да го признае е дека проблемот не е во различното толкување на Св. Писмо, туку во различниот краен авторитет.

Сега гледаме дека полека следуваат признавања дека тоа  е така.

Браво.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 01:23
A sto pravi sekoj avtoritet, ako ne interpretira (tolkuva) sto e zapishano vo Svetoto Pismo ?

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 03:34

A sto pravi sekoj avtoritet, ako ne interpretira (tolkuva) sto e zapishano vo Svetoto Pismo ?

Многу добро кажано братче. Од ова заклучуваме дека верниците на протестантските и баптистичките деноминации, кои самите си го толкуваат Светото Писмо, испаѓа дека самите на себе си се авторитет.

Надвор од себе си, тие не бараат друг авторитет.

Вистинскиот критериум е Христос, а не нашиот сопствен разум.
Оние луѓе кои имаат просветлен ум, правилно го разбираат Светото Писмо, односно не само што го разбираат, туку тие и го живеат, и со дела го сведочат.

Тие се во непрестајна молитвена заедница со Бога, исполнети се со благодат и љубов, и тие се стекнуваат со големо богопознание, кое не е мерливо со никое човечко мудрување.

Нормално е таквите луѓе да ги сметаме така да кажам - авторитативни, затоа што во нив ја препознаваме Божјата љубов, и знаеме дека тие правилно ни ја пренесуваат верата, посведочена со маченичка крв, со благодатна молитва, и со дела на покајание.

Ако самите си се сметаме за таков авторитет - ние сме западнале во една голема духовна самоизмама...

Проштевајте.

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 04:28

Можеби тие ќе имаат минимални, споредни и неважни разлики, на пример, околу дарот за зборувањето на непознати јазици, околу симболите во Откровението или на пример кај пророкот Даниел, околу некои интерпретации во Создавањето, околу разбирањето на недоволно објаснетите детали околу новото Небо, новата Земја, Небесното Царство, воскреснатите тела и сл. Но сите овие второ и третостепени разлики воопшто не би довеле до сериозни поделби и анатемисувања како што тоа се правело во историјата на официјалната црква.

Зошто би биле тие разлики ако може да се толкува Писмото само од себе?!

А вам кој ви ги толкува овие нејасни делови? Ако се нејасни, сите вие што се од баптистиве, би имале различни ставови (од нејасноста на деловите). Но, вие како од пушка рецитирате еден уникатен став, значи некој ви ги разјаснил тие делови, односно ви ги истолкувал (некој по ваши мерила АВТОРИТЕТ!).

Но, тоа повлекува и друго прашање. Како што видовме во темата за баптисти, тие потекнуваат од 16ти век, основани се од Џон Смит.  Значи, овие работи можеби се истолкувани во вашата заедница од тоа време. Е сега, за да се пренесат до денешно време такви какви што биле тогаш, мора да следите некое предание. Инаку, ако тоа не е така, тогаш вие сте сосема нова деноминација, од 21ви век.

И повторно, како може да има нејасни делови во нешто што самото од себе се разбира и толкува?

Зарем новата земја и новото небо и воскреснатите тела се небитни разлики???????? Заради тие „небитни разлики“ јеховините сведоци имаа погрешна претстава за рајот, а пентакосталците околу јазиците.

А ова како ќе го објасните?
Мојсеј го изведува Израилот од египетското ропство. збунетост

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 08:32

Тоа навидум е така.

Но, еве земи го на пример најблатантниот пример во православието: иконопоклонството.

Повеќето православни ќе ти го истакнат учењето на Јован Дамаскин за основа на одбраната на иконите. Но Јован Дамаскин, воопшто не се труди да ги одбрани преку Светото Писмо. Тој измислува некоја разлика помеѓу обожување и почитување и таа разлика филозофски ја воспоставува како догма. Тука не се работи за толкување, туку за измислување. Јасно е како солза дека таа разлика е вон-Библиска.

Значи, Светото Писмо како темел, може да произведе само мали теолошки разлики (какви што постоеле и меѓу Апостолите, и меѓу „отците“ и меѓу денешните следбеници на изворното христијанство). Тие мали разлики се во рамките на правоверието и „отците“ ги нарекувале хетеродоксија, а не ерес.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 10:24
Originally posted by nePravoslaven nePravoslaven напиша:

Значи, Светото Писмо како темел, може да произведе само мали теолошки разлики (какви што постоеле и меѓу Апостолите, и меѓу „отците“ и меѓу денешните следбеници на изворното христијанство). Тие мали разлики се во рамките на правоверието и „отците“ ги нарекувале хетеродоксија, а не ерес.

Каква е таа теолошка разлика меѓу јеховините сведоци и останатите? Или мормоните и останатите? Или протестантите и останатите?

Зошто кога ви се поставуваат суштински прашања, одбегнувате да одговорите?

Впрочем, кога ги набројуваме кои се изворните христијани повторно молчите, притоа не наведувајќи ниеден христијанин после апостолите, да видиме од кое учење вие тоа денеска сте наследиле. Па да го разглобиме тоа учење, и да видиме колку сте блиску или далеку од учењето.

Во изворно христијанство, малце ги начнавме делата на Свети Игнатиј. Како што можевме да видиме, вие баптистите ни малце не сте од тоа христијанство што тој го исповедал.

И повторно на крај, во немање реални аргументи за дискусија, повторно се сврте кон напад на православната Црква. А прашањата за дискусија беа:

1. Зошто би биле тие разлики ако може да се толкува Писмото само од себе?! Притоа и тоа со хетеродоксија не ти држи вода, АКО ПИСМОТО СЕ ТОЛКУВА САМО ПО СЕБЕ, ТОА ТРЕБА ДА БИДЕ ЕГЗАКТНО И ЕДНОЗНАЧНО.

2.
А вам кој ви ги толкува овие нејасни делови? Повторно, дали со тоа што велите дека нејасните делови вие можете да ги толкувате, имате АВТОРИТЕТ на којшто се повикувате?

3.
Зарем новата земја и новото небо и воскреснатите тела се небитни разлики???????? ВО ОВИЕ РАЗЛИКИ ВО ТОЛКУВАЊАТА ИМА ЕДЕН КУП ДЕНОМИНАЦИИ.

4. Кое е толкувањето за Мојсеевото избавување од ропството на Израилот?

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:05
Originally posted by makarios makarios напиша:

Каква е таа теолошка разлика меѓу јеховините сведоци и останатите? Или мормоните и останатите? Или протестантите и останатите?

Зошто кога ви се поставуваат суштински прашања, одбегнувате да одговорите?

Мислам дека се правиш дрско енглез, па ќе ти цитирам еден доста солиден одговор, кој не сметам дека треба да се надградува.

Христијанска заедница - Краен Авторитет
Библиски христијани - Божјиот Збор (Светото Писмо)
Католици - Зборовите на папите и толкувањата на ткн. "свети отци"
Православни - Толкувањата на ткн. "свети отци"
Адвентисти - Толкувањата и објавите на Елена Гоулд Вајт
Прахристијани - Толкувањата и објавите на Габриеле
Мормони - Објавата на Џозеф Смит.
Јеховини Сведоци - Објавите на водечкото тело - Стражарска Кула
Итн.

Од оваа листа можеме да видиме кој на кого му се поклонува т.е. кој е "идолот" на различните христијански деноминации во однос на послушноста кон објавите кои тој ги нуди.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:12
Неправославен, се додека не дадеш добар одговор на четирите поставени прашања, дискусијава е бесплодна, и се вртиме во круг.

А на тоа што си го одговорил, и самиот знаеш дека јас тоа не го барам од тебе.
Ти рече дека поради „малите разлики“, нема ерес, а јас ти кажувам дека поради „малите разлики“ има ерес, и како пример ти ги посочив наведените групи. Јас многу добро знам кои се разликите меѓу христијанските деноминации.

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:21
Originally posted by nemakarios nemakarios напиша:

Зошто би биле тие разлики ако може да се толкува Писмото само од себе?!

Зарем новата земја и новото небо и воскреснатите тела се небитни разлики????????

Да, тие се сосема небитни разлики. Работата е во тоа што тие работи Бог благоволил да не ни ги објасни доволно и во детали, но љубопитството на човекот оди дотаму што разни луѓе си прават различни (ментални) слики за овие работи. Вие православните си имате една претстава за воскреснатите тела, адвентистите друга, католиците треба, но вистинскиот христијанин не си прави не си прави догма од нешто што не е експлицитно кажано во Божјиот Збор и вели: "Не знам точно какви ќе бидат воскреснатите тела, но знам дека ќе бидат бесмртни, духовни, поинакви од овие денес, итн." и ќе се задржи само на она што го вели Божјиот Збор, а за своите претпоставки ќе рече: "Можеби ќе бидат вакви, мислам дека би биле вакви, претпоставувам дека ќе прават вака, онака" но никогаш нема да прави од своите претпоставки догма и да се расправа со оние кои имаат различни претпоставки за она што не е експлицитно кажано во Божјиот Збор.
Бог има суверено право да ни открие тоа што сака, тоа што нам ние потребно за спасение, но не е должен и да го задоволува нашето љубопитство за небесните и идните нешта. Ни открил колку што ни открил и фала Му за тоа.

Како што видовме во темата за баптисти, тие потекнуваат од 16ти век, основани се од Џон Смит.
Прв пат слушам за овој Џон Смит и не знам како го поврзуваш него и баптистите во тековната дискусија?

А ова како ќе го објасните?
Мојсеј го изведува Израилот од египетското ропство. збунетост

Што е нејасно тука? Што вели кривославното "толкување" за горната изјава?

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:28

Ne se fakajte za Jehovinite Svedoci, tuku ucete od niv kako treba da se odnesuva eden hristijanin i kako treba verata da se pokazuva so dela, da se bide krotok i primeren hristijanin(ne navleguvam vo doktrinite nivni)

A ovie drvja i kamenja sto si gi frlate eden na drug sigurno ne go raduva Hristos, nasiot Gospod....

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:45

Неправославен, се додека не дадеш добар одговор на четирите поставени прашања, дискусијава е бесплодна, и се вртиме во круг.

А на тоа што си го одговорил, и самиот знаеш дека јас тоа не го барам од тебе.
Ти рече дека поради „малите разлики“, нема ерес, а јас ти кажувам дека поради „малите разлики“ има ерес, и како пример ти ги посочив наведените групи. Јас многу добро знам кои се разликите меѓу христијанските деноминации.

Слушај момок, тоа што некои кристално јасни работи ти се нејасни, не треба да го припишувам на неподготвеноста да ти се одговори. Понекогаш, не е до професорот - до студентот е.

Немој да почнеме да спориме за „разликите“ во размислувањата меѓу „отците“, затоа што разликите меѓу нив, се далеку поголеми од разликите меѓу Библиските писатели. Многу е лошо кога со еден стап со кој сакаш да тепаш, ќе промашиш и ќе те плесне по муцка. Кај си добил ќутек, си изгубил и достоинство. Затоа, препораката од мене ти е, да оладиш малку, оти се впушташ во води за кои си очигледно аматер.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:53

Слушај момок,тоа што некои кристално јасни работи ти се нејасни, не треба да го припишувам на неподготвеноста да ти се одговори. Понекогаш, не е до професорот - до студентот е.

Каква смиреност,просто ме поразува!!!А ова со професорот вицов, ти демек си професорот?!!

Немој да почнеме да спориме за „разликите“ во размислувањата меѓу „отците“, затоа што разликите меѓу нив, се далеку поголеми од разликите меѓу Библиските писатели.

многу ме интересира кои се тие библиски писатели..најброј ми некои од нив те молам.

Кај си добил ќутек, си изгубил и достоинство. Затоа, препораката од мене ти е, да оладиш малку, оти се впушташ во води за кои си очигледно аматер.

Ова нешто од лично искуство збориш зашто гледам вицкаст си нешто откако се врати од коматозна состојба послем некои твои бламирања тука на форумов.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 11:57

Ke imaat moderatorite mnogu rabota za da brisat postovi.

SHALOM lugje! Smirete se.....

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 12:04

Да, тие се сосема небитни разлики.

Е како небитни, кога околу ова прашање пркнале илјадници деноминации и сите меѓусебе се сметаат за исправни, а останатите ги обвинуваат за еретици.

Вие православните

Е што се буните тогаш кога на неправославен му се обраќам така како што му се обраќам? Па самите вие цело време за нас велите дека сме православни.

си имате една претстава за воскреснатите тела, адвентистите друга, католиците треба, но вистинскиот христијанин не си прави не си прави догма од нешто што не е експлицитно кажано во Божјиот Збор и вели: "Не знам точно какви ќе бидат воскреснатите тела, но знам дека ќе бидат бесмртни, духовни, поинакви од овие денес, итн." и ќе се задржи само на она што го вели Божјиот Збор, а за своите претпоставки ќе рече: "Можеби ќе бидат вакви, мислам дека би биле вакви, претпоставувам дека ќе прават вака, онака" но никогаш нема да прави од своите претпоставки догма и да се расправа со оние кои имаат различни претпоставки за она што не е експлицитно кажано во Божјиот Збор.

Јас пак ќе повторам е дека вие велите дека БИБЛИЈАТА е разбирлива самата по себе. Што се вадиш сега дека имало и делови кои не се разбирливи. Па сега ти најдобро објасни како настанале сите протестантски и неопротестантски групи: со зборчето „можеби“.

Прв пат слушам за овој Џон Смит и не знам како го поврзуваш него и баптистите во тековната дискусија?

Ајде да те потсетам, прочитај http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16518 - тука . Темата беше отворена од ноември 2008. А препрочитај што напишав, ќе ти стане јасно која е неговата поврзаност со темата.

Што е нејасно тука?

Па еве, има на некои ова им е нејасно. Обасни го тоа, што претставува.

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 12:45

Речиси никој таков "толкувач" на Библијата не сопрел само со толкување, туку во својата духовно толкувачка гордост преминал кон додавање на нови објави над Светото Писмо.
Земи ги на пример адвентистите. Елена Вајт почнала со толкување на одредено пророштво од Библијата, а завршила со една цела низа од нови "откровенија".
Земи ги исто така и ткн. "свети отци" во православието и католицизмот. И тие почнале со толкување на одредени делови од Библијата, а повеќето завршиле со цели книги од нови објави околу начинот на служење во храмовите, практикувањето на верата, обредите, ритуалите, молитвите, постот, иконите, митарствата, монаштвото итн.
Земи го исто така и примерот со Џозеф Смит и мормоните. Тој воопшто не се повргнал кон свое толкување на Библијата, туку си направил нова "Библија" и им рекол на своите следбеници дека некаков ангел му се појавил и му рекол дека старата Библија пу пу не важи и дека ова е правата.
Слично е и со прахристијаните. Габриеле прво си земала за право да им поцрта што е Божји Збор во Библијата, а што е човечка измислица/додаток. Потоа земала да им го толкува тој селектиран Божјиот Збор, и потоа почнала да им дава нови објави од она што Христос го порачува денес за човештвото.

Како што можеш да забележиш од наведените примери, крајните авторитети на разните христијански деноминации воопшто не се задржале само кон толкување на Библијата, туку и кон додавање на свои објави НАД неа.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 13:05

Вие православните

Е што се буните тогаш кога на неправославен му се обраќам така како што му се обраќам? Па самите вие цело време за нас велите дека сме православни.

Братче, гледам многу бараташ со вие, тие, ние, да не те знаев подобро, ќе речев од љубезност персираш. голема%20насмевка

Што рекол и кој рекол во мое име, ниту знам ниту ме интересира. Јас сум си православен, односно правилно ја славам и почитувам Христијанската вера. Не труј на секоја тема со истата тупа агенда да менуваш нечиј идентитет и самочувство. Ако твојот идентитет е расклиман, не значи дека другите се подготвени да го менуваат по волја на некојси петко-станко. Ако мислиш дека за некој е забуна обајцата да користиме ист термин со драстично различно значење, предлагам да се прекрстите во Поранешна Православна и Христијанска Црква, за да немаме недоразбирања. Јас мојот идентитет не го менувам бидејќи е цврство втемелен не само во подолга традиција, туку и во правилните учења на Христос.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 14:51

Речиси никој таков "толкувач" на Библијата не сопрел само со толкување, туку во својата духовно толкувачка гордост преминал кон додавање на нови објави над Светото Писмо.
Земи ги на пример адвентистите. Елена Вајт почнала со толкување на одредено пророштво од Библијата, а завршила со една цела низа од нови "откровенија".
Земи ги исто така и ткн. "свети отци" во православието и католицизмот. И тие почнале со толкување на одредени делови од Библијата, а повеќето завршиле со цели книги од нови објави околу начинот на служење во храмовите, практикувањето на верата, обредите, ритуалите, молитвите, постот, иконите, митарствата, монаштвото итн.

Oд каде знаеш каква е постапката за крштевање на човек кога тоа не е опишано во Светото Писмо? Кажано е како Свети Јован крштевал, но тоа било покајно крштевање, но каде ја пишува постапката?

Или пак, каде е опишан чинот на венчавање??

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 14:53
Originally posted by неPravoslaven неPravoslaven напиша:

Јас мојот идентитет не го менувам бидејќи е цврство втемелен не само во подолга традиција, туку и во правилните учења на Христос.

Па нели вие баптистите се буневте против православната традиција т.е. Светото Предание??

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 15:14

Oд каде знаеш каква е постапката за крштевање на човек кога тоа не е опишано во Светото Писмо?

Доволно е кажано за крштевањето во Светото Писмо. Кажано е тоа да се извршува со потопување во вода и во Името на Таткото, Синот и Светиот Дух. Тоа Бог сметал дека е доволно, така правеле и апостолите, така правеле и првите христијани.

Но не и ткн. "православни" кои над ова измислија и додадоа уште стотици церемонии. Прво одредија цена за крштавањето, потоа измислија доктрина дека ако бебето не се крсти и почине ќе гори вечно во пеколот и на тој начин си обезбедија еден куп муштерии од загрижените родители. Потоа додада палење свеќи во процесот на крштавањето. Потоа измислија и титула "кум" кој посредува при крштевањето, Потоа некакво "одрекување од ѓаволот" со трократно плукање над рамото на кандидатот за крштевање среќа
И што уште не, наспроти библиското крштевање кое е толку едноставно и убаво, но ете некој сакал да ја задуши неговата суштина со еден куп обичаи и ритуали тага

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 15:53
Душичко, многу си интересен. Никогаш не одговараш за работите што денеска се извршуваат, а не се наведени во Светото Писмо.

Церемонијата со крштевање не е со просто потопување. Имаме слики и од твојот сајт, каде што може да видиме дека пасторот држи нешто во рацете и чита, дека е специјално облечен, дека тој што се крштева е во бели алишта.

Е сега, зошто го одмолкна делот за венчавањето?

Во Светото Писмо не е кажано како се поставува епископ или презвитер освен што е кажано дека се ракоположува, додека пред извесно време гледавме дека кај вас баптистите, новиот пастор марко беше облечен како дипломец и му врачија диплома. Тоа, според апостолите така се прави?

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:07
Мене ми се обраќаш makarios? збунетост

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:12
Да, EvAngelos, душичке, токму тебе!
Меѓу твојот и мојот пост немаше други дискутанти.

Ќе ми одговориш сега?

За крштевањето, за венчавањето и ракополагањето на епископи? Од кај знаеш каква е церемонијата, кога тоа не е кажано во Светото Писмо?

А сепак, и вие си практикувате церемонии. Какви такви - имате церемонии, кои не се експлицитно кажани во Светото Писмо.

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:21
Jasna e edna rabota so ne mi se svigja,Sekogas Kako Mine Vremeto Lugjeto dodavaat nekoj raboti povekje i povekje primer...slusni muzika od 60setite kakva bila i sega cuj...porano bilo sramno da se baknez a sega se prodavaat porni4i i mn drugi raboti znaci zborot mi e kako mine vekot taka lugjeto dodavaat nes povekje na odredena rabota ama toa naj malku treba da se pravi so bozjiot zbor...ako e zapisano da se krsteva vo imeto na ISUS so potopuvanje vo voda taka treba i da ostane a ne od togas do sea izmislija use milion drugi ceremonii so vika Evangelos...Bozji Blagoslov.

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:26

Ок, не бев сигурен, во твојот коментар помислив дека ме помеша со некој друг.

Тоа што е кажано во Светото Писмо за крштевањето, венчавањето и ракополагањето на надзорниците (епископ е грчки збор), тоа треба да се направи. А тоа какви цвеќиња ќе има, како ќе бидат облечени луѓето, со каква храна ќе се почастат потоа, за тоа е смешно да дискутираме дека има некаква врска со ткн. "церемонии" како што ти милуваш да ги кажеш.
Некој при крштевањето си се облекува во бело, некој во црно, некој може да се облече во жолто и тоа нема никаква врска со самиот чин на крштевање. Воопшто не е потребен некаков "свет отец" да каже како треба да се облечеме при крштевањето, бидејќи е јасно дека тоа нема благе везе со самиот чин заповедан во Библијата.
На пример, во некои евангелски цркви крштевањето се врши во сопствени крстилници, некои одат до најблиската река или езеро, некои го прават тоа посвечено, некои пак не. Некои држат кратка проповед пред самиот чин на крштевање, некои не. Некои прават гезме после крштевањето, некои не. Но СИТЕ (зборувам за библиските евангелски цркви), сите крштеваат со потопување во вода и во Името на Таткото, Синот и Светиот Дух т.е. онака како што е заповедано во Библијата.

Значи, доволно ни е Светото Писмо или пак ќе настојуваш дека ни требаат дополнителните објави на ткн. "свети отци"?

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:43
Чекај сега, зошто пак одбегнуваш за она што не е напишано во Светото Писмо?

Зошто не кажеш од каде знаеш како треба да се венчаваат луѓето? Што е кажано за крштевањето, венчавањето и ракополагањето на епископи?

Па јас не би рекол дека крштевањето е секој како што ќе му текне. Еве, и во верската заедница на која што припаѓаш ти, има строго определени правила како се крштева:

2007ма година

2006та година

Како што гледам од сликите, тие што крштеваат, се облечени во строго одредени наметки (одежди, или како сакаш наречи ги), а тие што се крштеваат се строго облечени во маички на кои што пишува ВЕРУВАМ.
И во двата случаи од две различни години, крштевањето се одвива во истиот базен, а во позадина има публика присутна на крштевањето.

Но, тоа колку да видиш дека и вие се придржувате на церемонии и традиции кои не се наведени во Светото Писмо. Значи, имате предание!!! Инаку не би знаеле неколку години по ред како во точно одредени рамки да го изведувате крштевањето со овој церемонијал.

Но! Зошто не ми одговараш за венчавањето и ракополагањето на епископи?

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 16:45
makarios, да не си ме помешал со некој? голема%20насмевка

Убаво ти објаснив околу крштевањето, венчавањето и ракоположувањето на надзорници. Не знам каде бев нејасен. Цитирај ме од мојот коментар што не ти е јасно и ќе ти дообјаснам, иако верувам дека за разумен човек нема потреба од тоа.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:02

Originally posted by неPravoslaven неPravoslaven напиша:

Јас мојот идентитет не го менувам бидејќи е цврство втемелен не само во подолга традиција, туку и во правилните учења на Христос.

Па нели вие баптистите се буневте против православната традиција т.е. Светото Предание??

Тебе уште не ти дојде памет со ова вие тие ние... Постои и еднина во родовите, ако си избегал од тој час по македонски.

Јас овде не одговорам за никого, освен за себе и за својата православна вера.

Реков втемелена во подолга традиција, токму за вас, кои љубите со такви аргументи да се китите. Вака, не ви остана ништо, па сега се чудиш зошто и тој аргумент сум го искористил? Сум можел, на моја страна бил и сум го искористил. Просто и јасно.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:05

Тебе уште не ти дојде памет со ова вие тие ние... Постои и еднина во родовите, ако си избегал од тој час по македонски.

Јас овде не одговорам за никого, освен за себе и за својата православна вера.

газење%20од%20смеењеаплауз

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 17:57
Smirete gi strastite vo razgovorite. Ne sakam da editiram i brisham postovi, a uhste pomalu da suspendiram chlenovi.

Pravoslaven, kako sto ti svrte vnimanie i zidarski, chesto odish tochno po linijata megju dozvoleniot i neodozvoleniot nachin na komuniciranje. Zabelezhuvam deka chesto tvoite repliki gi pochnuvash so rechenica na ... potsmev. I ne se pravdaj povekje so onoa "ama toj prv pochna, moram da mu vratam, ako molcham vie nema da go opomente i t.n."

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 18:13

makarios, да не си ме помешал со некој? голема%20насмевка

Убаво ти објаснив околу крштевањето, венчавањето и ракоположувањето на надзорници. Не знам каде бев нејасен. Цитирај ме од мојот коментар што не ти е јасно и ќе ти дообјаснам, иако верувам дека за разумен човек нема потреба од тоа.

Ништо не објасни. Ама баш ништо.

п.с. Не сум те помешал со никој.

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 18:15

Se slozhuvam deka nekoi tolkuvachi (interpreti), vo sledenjeto na svoeto tolkuvanje, gi minuvaat granicite postaveni od limitot na objavenite pisaniva vo Biblijata.

Toa ne go gledam samoto po sebe kako neshto neminovno tragichno zatoa sto jas lichno smetam deka ne e Biblijata Alfa i Omega, tuku Onoj koj bil inspirator za nejzinoto pishuvaje. Bidejki inspiratorot za nejzinoto sozdavanje ne mozhe nikogash da se sobere vo edna kniga, stavot deka Biblijata e pochetok i kraj na seto znaenje i deka prosvetluvanjeto e omegjano edinstveno so nejzinite korici, ednostavno ne drzhi voda.

Inaku SITE koi ja chitaat istovremeno i ja tolkuvaat bez da se svesni za toa. Onie pak, koi velat deka toa ne go pravat, sledat tolkuvanja od drugi lugje, koi vo minatite milenijumi gi zgotvile site "potrebni" tolkuvanja za niv, ili ovaa kniga ja razbiraat bukvalno, nebare e slikovnica za predshkolska vozrast.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 18:15
Еве, бидејќи ме нарекувате недоветен, прост, ве молам, со прости зборови објасни:

1. Kако знаеш како треба да се венчаваат луѓето?
2. Каде е тоа опишано во Светото Писмо?
3. Зошто при венчавање, се користите со работи кои ги нема во Светото Писмо?

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 22:01

Pravoslaven, kako sto ti svrte vnimanie i zidarski, chesto odish tochno po linijata megju dozvoleniot i neodozvoleniot nachin na komuniciranje. Zabelezhuvam deka chesto tvoite repliki gi pochnuvash so rechenica na ... potsmev. I ne se pravdaj povekje so onoa "ama toj prv pochna, moram da mu vratam, ako molcham vie nema da go opomente i t.n."

Не се правдам воопшто со тоа. Точно е дека во моите изјави има доза на хумор. Ова е форум, пред се забава.

Жал ми е ако некој го сфатил форумот како состанок на Г-8.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 22:51
Jas toa ne go gledam kako humor, tuku kako potsmevanje i igranje majtap so drugite chlenovi koi ne go delat tvoeto mislenje. Istoto go zabelezha i zidarski, svrte vnimanie i KINGDAVID, a reagiraat i onie chlenovi na koi im se obrakjash so takviot "humot".

Kako sto gledam i tebe ne ti se dopagja koga nekoj humoristichno te oslovuva so Nepravoslaven ili neshto slichno.

Da ne shirime ponatamu, znaete kakvi se pravilata.

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:00
Како што реков, ова е форум, а на форум се забавуваме. Јас сум дојден овде, пред се, јас да се забавувам. Тоа и го правам.

Ако некој па мисли дека ова е Г-8, нека лечи комплекси на друго место. Жално е кога луѓето не знаат да се насмејат самите на себеси. Замислете си босанците би биле гневен народ, пошто сите вицови се за нив.

Мило ми е што забележа дека сум „одел по линијата“, но никогаш не ја преоѓам. Мојот хумор го разбираат оние на кои им се смешен, а на останатите, им посакувам повеќе радост во животот и тие да го разберат. Ако не го разбираат, не сакам и јас да се депресирам во животот заради нив.

Прости за уште еден оф топик, а што убава тема е, и што „убави“ прашања имаме од макариос.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 23:37

Како што реков, ова е форум, а на форум се забавуваме. Јас сум дојден овде, пред се, јас да се забавувам. Тоа и го правам.Ако некој па мисли дека ова е Г-8, ...
Ne e G-8. Forumot e G-10330, i imaj pocit kon ostanatite 10329 ako sakas i tie da imaat respekt kon tebe.

Жално е кога луѓето не знаат да се насмејат самите на себеси. Замислете си босанците би биле гневен народ, пошто сите вицови се за нив.

Sto se odnesuva do vicot za bosancite(pa i policajcite) sekoj treba da se prasa sebe si dali e vo red vo takva forma da se raskazuvaat vicevite? Kakvi misli siri so toa?(mislite se energija, a energijata ne se gubi) Zaremn ne bi bilo podobro so nekoe poopsto imenuvanje? Na pr. "Si bile dvajca tpici" ili "Si bile dve budali"(neznaeme koi, neznaeme nacionalnost, no vicot ce bide smesen).

Мило ми е што забележа дека сум „одел по линијата“, но никогаш не ја преоѓам. Мојот хумор го разбираат оние на кои им се смешен, а на останатите, им посакувам повеќе радост во животот и тие да го разберат. Ако не го разбираат, не сакам и јас да се депресирам во животот заради нив.Прости за уште еден оф топик, а што убава тема е, и што „убави“ прашања имаме од макариос.
Ona sto sakate vam da vi go pravat, pravete im go i vie na drugite - Isus od Nazaret.

Dali sakas tebe da te ismevaat?

Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:09
Додека чекаме одговор од Евангелос, во врска со венчавањето, крштевањето и ракополагањето на епископи, а исто така остана должен да го објасни избавувањето на Израилот од египетското ропство од страна на Мојсеј, да видиме што вика авва Јустин во врска со Светото Писмо:

За апостолското учење за Црквата како единствена сигурна и непогрешна раководителка во толкувањето на Светото Писмо, Викентиј Лерински вели:

„Ако е пишаното слово Божјо е свето, совршено и потполно разбирливо, при поврзувањето на одредени места од Писмото со други, која е потребата на тоа да се додаде и авторитетот на црковното разбирање на Светото Писмо?

Таа потреба се состои во тоа што, Светото Писмо поради самата негова возвишеност, не го сфаќаат сите во една и иста смисла, туку некој ги толкува зборовите на еден, а друг на друг начин, така што изгледа како, од Светото Писмо да можат да се извлечат скоро толку поимања, колку што има и луѓе.

Светото Писмо според својот разум го објаснуваат Новацијан, по свој разум Савелиј, по свој Донат, Ариј, Евномиј, Македониј, Фотин, Аполинариј, Прискилијан, Јовинијан, Пелагиј, Келестин, и на крај, според свој разум Несториј.

Поради ова, при ваков голем број на разноразни заблуди, безусловно и неопходно е раководењето да ни биде по црковна и севселенска норма при поимањето и толкувањето на пророчките и апостолски Писма.

Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:12

Жално е кога луѓето не знаат да се насмејат самите на себеси. Замислете си босанците би биле гневен народ, пошто сите вицови се за нив.

Sto se odnesuva do vicot za bosancite(pa i policajcite) sekoj treba da se prasa sebe si dali e vo red vo takva forma da se raskazuvaat vicevite? Kakvi misli siri so toa?(mislite se energija, a energijata ne se gubi) Zaremn ne bi bilo podobro so nekoe poopsto imenuvanje? Na pr. "Si bile dvajca tpici" ili "Si bile dve budali"(neznaeme koi, neznaeme nacionalnost, no vicot ce bide smesen).

За ваков тип на луѓе зборував, што и хуморот би го укинале. Вам ви треба малце да оладите и да се опуштите. Не сме овде да ги разрешиме светските дилеми, ниту глобалната светска криза. Пред се забавувајте се, и ќе видите дека поголема меѓусебна почит од тоа нема да може да изградите, од тоа убаво да си подружите.

Иначе, на твоето прашање, немам проблем кога некој добро ќе ме стокми со шега на моја сметка. Ако истата е интелегентно сместена, не само што нема да се навредам, туку и слатко ќе се насмеам.

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:22
Тоа е твоето видување на работите...
Но - форумов и темата која се обработува тука е доста чувствителна, затоа - внимавајте како се обраќате, затоа што не секој има ист праг на толеранција.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:36
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Тоа е твоето видување на работите...

А кое е другото видување? Дека овде сме да ги решиме проблемите меѓу религиите?

Да не се занесуваме. Мислам дека ако некој така го замислува форумов, нека оди на доктор.

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2009 во 00:51

Pravoslaven, ne sme tuka da gi reshime problemite megju religiite, no ne sme tuka nitu da bideme ismevani.

Dovolno beshe so razjasnuvanjata, pa sekoe natamoshno zboruvanje okolu ova kje bide smetano kako spamiranje i komentiranje nadvor od temata.   

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2009 во 01:07
Ова е последно делче што ќе го постирам од авва Јустин, понатаму ќе продолжам конкретно со одломките не првично споменатиот отец, а на крај ќе приложам историски осврт како се градел канонот за Стариот и Новиот Завет.

Значи, авва Јустин вели:

На крај, некои сметаат дека начелото со кое се раководиме при толкување на Писмото е озарувањето со Духот Свети. Но, такво начело отавара широк пат за разноврсни чудби во толкувањето на Писмото. Секој може, според својата волја, да објави дека извесно свое расположение е всушност озарување со Светиот Дух, и таквиот понатаму ќе бара неговото толкување на Светото Писмо да се прима како такво!

Тоа всушност и се случува помеѓу протестантските секти, кои ги користат овие методи при толкување на Светото Писмо. Тие обично се противречат еден со друг, и со тоа посведочуваат дека сопственото самоволно толкување на Светото Писмо го имаат прогласено за вистинито.

Навистина, постојат евангелски средства, со кои толкувач на Светото Писмо може да потвди дека неговото толкување е точно и правило, а тоа е: вистински чудеса. Но, тоа не е случај со нив, па нивните толкување засекогаш остануваат самоволен производ на нивните фантазии.

Освен тоа, во овој метод е скриена сатанска гордост, која ги пустоши душите на ваквите толкувачи на Светото Писмо, затоа што тие, опијанети со тоа, самопоуздано, и самоволно ги прогласуваат своите различни состојби за озарување со Светиот Дух.

А познато е, и посведочено е со Светото Писмо и Светото Предание, дека Духот Свети се дава во изобилство на вистински смирените, и на вистински светите луѓе, и тоа на Црквата, и во Црквата. (Дела 2, 1-4; 8,18-23; 1,14; 1 Петар 5,5; Јаков 4,6.)  

За правилно толкување на Светото Писмо, потребно е благодатно просветлување со Светиот Дух, но тоа поради многу евангелски подвизи, се дава во Црквата, а што е покажано со пример од многу свети Отци. Свети Јован Златоуст вели: „На оние кои го испитуваат Писмото, потребно им е просветлување одозгора, за да го најдат тоа што го бараат, и да го сочуваат тоа што го нашле.“

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:10
Да продолжиме со исповедта на отецот, кој порано бил протестант:

Кога во најголема мерка ме завладеа секташкиот дух, мојот радикализам се зголеми, и почнав да верувам дека сите цркви се небиблиски: да се стане член на било која црква би значело да се издаде верата. За мене, „црквата“ значеше: „Библијата, Бог и јас!“

Непријателството кон црквите добро се совпаѓаше со моето еврејско потекло. По природа бев недоверлив кон црквите, бидејќи чувствував дека го издале Христовото учење, учествувајќи или пасивно превидувајќи го прогонот на Евреите низ историјата. Но, колку повеќе бев секташки настроен - до таа мера што станав неподнослив и антисоцијален - сè повеќе сфаќав дека нешто длабоко не е во ред со мојот пристап кон христијанството. Мојот духовен живот не функционираше.

Очигледно, моето лично држење до верувањето во Библијата и тоа што таа учи ме одведуваше од љубовта и заедницата со моите ближни христијани, а со тоа, ме одведуваше од Христа. Како што пишува свети Јован Евангелистот: „Кој не го љуби братот свој кој го гледа, како може да го љуби Бога, кој не го видел?“ (1. Јов. 4, 20). Поделбата и непријателството не беа тие што ме приведоа до Христа. Знаев дека одговорот не е во негација на Верата или во отфрлањето на Писмото. Нешто мора да се менува. Можеби треба јас да се променам.

Се свртев кон изучување на историјата на Црквата и Новиот Завет, надевајќи се дека тоа малку ќе го осветли начинот на кој би требало да им пристапам на Црквата и Библијата. Резултатите воопшто не беа онакви како што очекував.

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:15
БИБЛИЈАТА Е ИДОЛ НА ЦЕЛИОТ ЗАПАДЕН СВЕТ!!!

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:21
А што е тоа "идол" според вас?

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:35

А што е тоа "идол" според вас?

Идол во случајот е “АВТОРИТЕТ“!

Бидејќе е невозможно да се одрекува она пред и она после библијата.

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:39
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Идол во случајот е “АВТОРИТЕТ“!

Па зарем за православните Божјиот Збор (Библијата) не е авторитет? изненадување

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:41
Идолот во денешниот современ паднат свет е робување на страстите. Та заради тие страсти, постои самоволие, и „себецрквие“, односно ЈАС, ЈАС, ЈАААААААААС, ЈАААААААААААААААААААС.

Во таквата погибелна суета е и мислата дека сме просветлени, и дека ЈААААААААААААС знам се`, дека ЈААААААААС сум најпаметен и дека ЈАААААААААС го знам Светото Писмо највистински.

Свето Предание, Црква, светители, маченици, маченичка крв, вистинско, а не декларативно живеење и сведочење? Ма што е тоа? ЈААААААААААС и само ЈАААААААААС сум доволен.

Но, отецот тоа многу убаво го објаснува. Мислам дека тој дел го расчистивме, сега ќе следуваат малце историски податоци (не се бугарски, не се секирајте).

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:41
па едно е „АВТОРИТЕТ„,  а друго е „АВТОРИТЕТ ИДОЛ„

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:47

Сега си ми малку нејасен. Па ти рече дека идол е авторитет. Како сега велиш дека едно е авторитет, а друго е авторитет идол? размислување
Што е ова, игри на зборови? Ако е тоа, барем вметни повеќе зборови со различно значење, за да имаме поголема можност за маневрирање среќа

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:53

Сега си ми малку нејасен. Па ти рече дека идол е авторитет. Како сега велиш дека едно е авторитет, а друго е авторитет идол? размислување
Што е ова, игри на зборови? Ако е тоа, барем вметни повеќе зборови со различно значење, за да имаме поголема можност за маневрирање среќа

црвенеењеголема%20насмевкацрвенеење

Мислам дека треба да ја разбереш играта на зборови - не секогаш 2+2=4...

тоа е старо правило, тоа го има и во БИБЛИЈАТА...
треб малку мистицизам ...

а за идолите има многу теми

црвенеење

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 01:57

Па зарем оваа тема не е за идолите? Па и самиот наслов го содржи зборот "идолопоклонички"... но ок, ако не ти се дискутира те разбирам, битно нели 2+2 не е секогаш 4. среќа

Добра ноќ пријателе големо%20гушкање

п.с. Ако уште еднаш те гушнам, те частам кафе намигнување

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 02:03
па мислам дека сме разбрани луѓе...
добра ноќголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 21:35
Idolopoklonichki odnos kon Biblijata !
Dosta interesantana tema !
I fariseite bile posveteni na zakonot na Mojsej pa sporele so Hristos. Nishto chudno i segashnive vernici koi se posveteni na Biblijata, vo nekoja hipotetichka situacija, ako Bog lichnio im se pojavi, i tie da sporat so Nego?

Chovek koj e posveten na Biblijata t.e.veruva vo svetoto pismo kako edinstveno izdrzhano e typichen idolopoklonichki odnos- koj se manifestira so misticizam i zabrana na istrazhuvanje na samiot zhivot, od prichina deka toa se sakrementi i sakralni raboti, i nema tuka shto da se istrazhuva i da se postavuvaat logichki prashanja !
Ok, neka bide taka , eve da pojdeme od pretpostavkata deka Bog ni go dal zhivotot.   I shto so taa pretpostavka, eve neka bide definirana i kako fakt. I shto so toa, shto mozheme od toj fakt - naveden vo Biblijta da nauchime za nas, za nashata priroda, za zhivotot, za smrtta, za toa kako se manifestira fizichkoto pole ( 1. Gravitacijata, vo Biblijata nikade ne se spomenuva kako edna od elementarnite sili shto e direkta determinanta vrz sitot materijalen, i nematreijalen svet na zemjata, 2. Elektro Magnetni branovi, 3.Jaki nuklearni sili, 4.Slabi nuklearni sili)
No zatoa se naveduva deka vo prviot den - vidi Bitie, e sozdaden denot i nokjta a posle tri dena e sozdadeno sonceto, samo ne e jasno kako se merel denot pred da se sozdade sonceto.
No sepak , iako vo samiot uvod na Biblijtata gi ima ovie nelogichki raboti, sepak toa ne im smeta na vernicive da veruvaat i da ja idologiziraat.

A tek koga kje prochitam kako so kamenja odozgora gi gagjal Kaanancite, zarem Onoj koj ja sozdal anomalijata kaj vodata, fotosintezata, spektakularni neshta, da ne zboram za zhivotot, zarem istiot Toj so kamnja kje frla kalo posleden primitivec…ili pak onaa sluchka koga vodata ja pretvoril vo vino, ili pak izjavata kade se odobruva opshtestvena – ROBOVSKA - nepravda- Na Cezar Carevoto , na Boga Bozhjoto, kako da e Cezar nekoj so posbeni potrebi i od Boga mu e dadeno toa pravo - da mu pripagja "neshto" i da bide servisiran na spec. nachin. Izjavata jasno ukazhuva na soodvetno odobruvanje na takvata sostojba ( ovaa izjava ednashka ja napishav, sepak ja doobjasniv povolno za vernicive – objasnuvanjeto beshe deka taa izjava znachela sugestija kon vlastodrshcite da ne se positovetuvaat so Boga. No i vo ova objasnuvanje se gleda deka sepak nepravdata e tolerirana...).

Kakava poraka i logikata ni prezentira Biblijata - koja e polna so moralni poraki za POVEDENIETO na lugjeto, no za zhal ne spomenuva, nitu sugerira, nitu pak ja nagovestuva idejata - Chovekovoto POVEDENIE da bide usmereno kon organiziranje na podostoinstven zhivot (od prichina sto chovekot pred se e subjekt - lichnost so chuvstva i potrebi, i na koj mu se neotugjivi elementarnite prava, a ne da se propagira deka treba da se pochituvaat zemnite zakoni na elitite, krajno nep[ravedni prema pogolemiot del od narodot). Pa neli Bog ne stvoril kako lugje a ne kako zhivotni !
Pa celata smisla i logika e za podostoinstven zhivot i popravichen svet, ama za zhal, za takov "luksuz" ovde na zemjata malku morgen od relig. pisania...

A da ne komentiram za greshno rodeni, zamislete, koga eden mlad barchen par pravi planovi za svojata prinova, koja sesuhte ne e ni zachnata no postoi vo mislite i zhelbite, sepak taa e greshna, ushte ne zachnata, ushte kako idea e osudena da bide greshna ....ama toa e :)))
Koja e logikata da bidesh posveten na Biblijata, osven za nekoi etichki kodeksi koi sega, vekje zavisat od meterijalniot progress i opshtestveniot moral i ureduvanje…..taka da mnogu e izvesno deka onie koi se posveteni na Biblijata, ne se nishto drugo tuku edna 'kopija' na istite onie koi bea posveteni na Mojseeviot zakon ! od prichina shto bea ednostavno zgazeni od vremeto i progresot, od nemokj da se razbere i da se bide vo tek so novnastanatata sostojba i dadeniot opshtestven mig...toa e rezultat na bilo koe idolopoklonstvo !

Vekje napishav, sekoja naredna veroispovest so pravo ja obvinuva prethodnata za idolopoklonstvo !

Ova e logichki zakljuchok od prichina shto iako vernicite smetaat deka toa e slovoto Bozhje, sepak zhivotot e posilen znak od sekoe pisanie, pa taka iskustvata imaat i te kakva uloga.
Porano bogovite zhiveele tamu - pokraj lugjeto, bile manifestirani preku nekavi formi na zhivotni - totemski klanovi, pa kako se razvivale civilizaciski taka i bogovite moralo da se distanciraat podaluku - vo shumite, planinite, morinjata, pa na neboto....i t.n.
Analogno na ovie fakti prezentirani od antropologijata, istorijata i sl. mozheme sobodno da potenciramne deka vo zavisnost na stepenot na razvoj na materijal. sili i naukata, kako i na moralnite kodeksi, razumot, logikata, svesta za sebesi i okolinata, kako i nivoto na oraganiziraniot opshtestven zivot, site zaedno ja determiniraat i ja definiraat 'religiskata komponenta na chovekoviot zhivot', kako i obratno, ...i da zavrsham so nesomneniot zakljuchok deka samo istrazhuvanjata - soznanieto so koe ja otkrivame nashata priroda od site mozhni aspekti treba da ni bide neprikosnovenata vodilka....seto drugo e samo zachin ....

Датум на внесување: 09.Мај.2009 во 12:03
PS. Bonus post kako prilog na prethodniot:

КРИТИКА НА РЕЛИГИОЗНИОТ УМ
Малку познато писмо потпишано од Алберт Ајнштајн, открива дека овој генијалец, вербата во Бога ја сметал за ништо повеќе од обично “детско суеверие”. Бонус: Не верувал дека Евреите се некаков посебно избран народ.

Коментарите во писмото од 1954-та година, кое наскоро ќе биде дадено на продажба во Лондон, всушност се одговори испратени до филозофот Ерик Гуткинд.    

”За мене, зборот Господ е само обичен израз и продукт на човековата слабост а Библијата е збирка од достојни за почит, но сепак примитивни легенди кои ми звучат детски”, му напишал Ајнштајн.

Таткото на теоријата на релативитетот, кој и самиот е Евреин, ја отфрлил и идејата дека еврејскиот народ е избран од Бога.

”Сметам дека религијата на Евреите е иста како и сите други, поточно инкарнација на нај детските суеверија. Еврејскиот народ, на кој со гордост му припаѓам и кон чиј менталитет имам длабоки афинитети, немаат различен квалитет од останатите луѓе. Како што ми покажува моето искуство, тие не се воопшто подобри од другите човечки групи”, пишува во писмото.

Често се случува атеистите и верниците, погрешно да ги толкуваат ставовите на Ајнштајн кон религијата. Неговиот познат афоризам: “Науката без религијата е осакатена, религијата без науката е слепа” е извор на бескрајни дебати помеѓу нив.

izvor: http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=813AC5EBF0A36D46B167DEC8EFDF0FB7 - http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=813AC5EBF0A36D46B167DEC8EFDF0FB7

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 09.Мај.2009 во 23:52
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... Gravitacijata, vo Biblijata nikade ne se spomenuva kako edna od elementarnite sili ...

Маре, само затоа што не ги познаваме доволно Светите Писма и Моќта БОЖЈА и сме направиле од нешто (на пример од книгите, сознанието, институциите, технологијата, парите и тн.) идол, тоа незначи дека навистина во Библијата никаде не е спомената гравитацијата ... и дека нема да се исполни сё што БОГ го предскажал преку Св. Пророци и Апостоли!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 15:22
Spire, od Marko - Mare ne odi, ...ok, da se vratime na diskusijava.

I fariseite bea posveteni iskljuchivo na svetite knigi, i tie se povikuvaa na niv..., slichno sega mi replicirash - ne sme gi razbrale Svetite Knigi. Ja gledash li slichnosta ....a za kakva gravitacija zborish 'crni spirose'? Do Galileo nemale pojma, a duri so Njutn rabotite pochnaa da stanuvaat pojasni ...taka da, vo deneshni uslovi da bidesh posveten na Biblijta i so nejzina pomosh i logika da go objasnuvash svetot, ne e nishto drugu tuku eden REFRESH na slikata shto ja ostavija onie koi sporea ...

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 23:26
Марко - Маренко - Маре, со    Тој што ... ја закачил земјата на ништо    и за кого сведочи Писмото од својата прва до последна страна, не е убаво да се шегуваме и да понижуваме, бидејќи Писмото и Моќта НЕГОВА недоволно ја познаваме.

Оној истиот татко на теоријата на релативитетот (од еврејско потекло) што го спомена ти во предходните постови а јас го ценам како научник - чие што човештво кон својата жена и татковство во однос на своите родени деца, било навистина релативно - од добра причина воопшто не му пишувал на г-ин Гуткинд (името во превод значи: Добро-дете) за истото.

Што сакам со ова да кажам?

Ништо маре несакам повеќе да кажам од она што е запишано во Библијата на следново место :1 Коринтјаните 13:2
Без разлика дали е некој теолог, астролог, биолог, археолог, ... без ЉУБОВТА, што е тој?
Што сум - посебно - јас?

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 23:40
Spire, dobro e, muabetov ni odi...:)) vo toj kontekst, na zadovolstvo na site hr. vernici, a Bogami i za onie koi ne se :)), kako prilog kon diskusijava i obostarano razbiranje kje go akcentiram sl.:

Vo knigata na Sozdavanjeto se veli deka "svetot bil sozdaden od Slovoto Bozhjo“.
Evangelieto spored Jovan zapochnuva so rechenicata: „Vo pochetokot beshe Slovoto, i Slovoto beshe vo Boga, i Bog beshe vo Slovoto“.
Nishto vo svetot nemashe da se sluchi, kje otpadnea site civilizaciski i kulturni vrednosti
dokolku izostaneshe zborot….

Neshtoto go nema ako zborot ne prisustvuva. Zborot ja daruva prisutnosta. Ovie zborovi (prepishani od Hajdeger) bukvalno sozdavaat edna granica ( pomedju govorot i nishtoto, prisustvoto i otsustvoto) istopvremeno svedokjejkji i za nivniot odnos: Onamu kade shto prestanuva govorot ( prisustvoto) zapochnuva nishtoto( otsustvoto).

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 23:47
...

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 21:32
Светото Писмо не е тоа кое ствара идолопоклонички однос кон него, самиот човек може да се доведе до таква ситуација, затоа што во Светото Писмо ги има сите одговори и се е разјаснето онака како што треба, тоа е Света книга, а не предмет за чување мислејќи дека ни држи среќа...

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk