|
ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД .... |
Внеси реплика | страница <1 7891011 18> |
Автор | |||
demon
Нов член Регистриран: 15.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 28 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jaс прашав Христијаните на форумов да ми го објаснат проблемот со кој се соочив, им благодарам и на муслиманите, но нема они што да ми објаснат, кога не веруваат во тоа.
Од членовиве на форумов доби исто толку интерпретации на тројството колку и текстови што прочитав, па навистина сакаеќи да си го разјасанм проблемот јас си доотежнав, и се збунив максимално, посебно кога ја читав Марија магдалена, каде вели така и така го разбирам тројството и точка, па некако мислев да не се срами да каже како верува, или и самат незнае како верува, па во недостиг на објанувања, се крие зад напад на други мислења, а своето воопшто неразбирливо мислење го гледа како најточно... Навистина ништо од вас недобив, и се чудам како сте испишале волку страници за религија, со никакви аргументи. Секаде читам дека треба верба а не логика, треба верба а не размислување, БЛАГОДАРАМ ЗА МЕНЕ ВЕРБА И ВЕРА Е НАА КОЈА МОЖАМ ДА ЈА СВАТАМ, РАЗБЕРАМ И ПРАКТИКУВАМ. БЛАГОДАРАМ НА ВАШАТА НЕГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ, БЛАГОДАРАМ НА зидарски КОЈ ПО СЕКОЈА ЦЕНА ИЗБЕГНУВА ДА ГОВОРИ ЗА ТРОСЈТВОТО, ШТО МИ СТАВА СОМНЕЖ ДЕКА НАВИСТИНА НЕШТО НЕ ШТИМА ВО ТОА ТРОЈСТВО, знам дека негово одговор ќе биде дека има доста теми, али на тие теми никаде не најдов објаснување за тројството, ова е само криење на зидарски исто така во недостиг на објаснувања, а исто така и држење на христијанската маса во темнина, демек треба дасе верува не да се разбира.... ЗНАМ ДЕКА ИЛИ ЌЕ МЕ ИЗБРИШЕ ПОСЛЕ ОВОЈ ПОСТ ИЛИ ЌЕ МЕ БАНИРА, со оглед на тоа што го читав по темиве, мисалм дека катастрофа од модератор ставиле, да не им помага на свои а не пак на туѓу луѓе, скав само објанувања, а он постојано со некои ниски удари дена несм искрен о намери,дека сум атеист, дека сум муслиман.... и сето тоа подкрепено со неговиот сомнеж.... БРУКА !!!! |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Shumadinche na idejata deka Bog mozel se da im napravi ke ti odgovoram so dve tri recenici- kratko i jasno Prvo, Bog stanal covek. Primil covecki karakteristiki samo poradi nas da ni pokaze kako treba da ziveeme( znaeme deka samo Hristos e bezgresen). Znaci Bog stanuva covek. Vtoro Hristos poradi svojata skromnost(koja e edna od doblestite koi sakal da ni gi pokaze) stanal vistinski Sluga. Ova ke ti go pokazam samo preku citatite koi najdobro ja pokazuvaat smirenosta i poniznosta na Hrista. Matej 26,39: Oce Moj, ako e mozno, neka Me odmine ovaa casa; no ne kako Jas sto sakam, tuku kako Ti Matej 26,42: Oce Moj, ako ne moze da odmine od Mene ovaa casa, da ne ja ispijam, togas neka bide voljata Tvoja! I Apostol Pavle za nego veli vo Poslanieto do Evreite 5,5 " Taka Hristos ne se proslavi Sam Sebesi, za da bide prvosvestenik, tuku Go proslavi Onoj, Koj Mu rece: Ti si Sin Moj, Jas Te rodiv denes" i Poslanie do Evreite 5,8 " Makar i Sin, On se nauci na poslusnost preku ona, sto postrada. Znaci vo toa e poentata zosto Hristos ne se proslavi , a go slavese Otecot, koj pak, go proslavi Sinot. A inaku Hristos im kaza na Evreite deka ke voskresne, ama tie ne go razbraa. I mnogu od prorocite govorea za Hristos i za negovoto doaganje, kako na primer Isaija, Jeremija i slicno. Eve sto veli prorokot Malahija. Citaj Malahija 3,1: I ete, Jas ke go ispratam angelot Svoj, i toj ke go prigotvi patot pred Mene, i nenadejno ke dojde vo hramot Svoj Gospod, Kogo go barate, i Angelot na zavetot, kogo vie Go pozeluvate; ete, On ide, veli Gospod Savaot. Znaci mnogu jasno kazuva prorokot. Ama sepak poslusaj go sovetot na moderatorot zidarski, zemi prvo i citaj a eve i jas ti se stavam na raspolaganje, ako imas nesto nejasno slobodno prasaj, ke probam da pomognam. Pozdrav |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=demon] Jaс прашав Христијаните на форумов да ми го објаснат проблемот со кој се соочив, им благодарам и на муслиманите, но нема они што да ми објаснат, кога не веруваат во тоа.
Од членовиве на форумов доби исто толку интерпретации на тројството колку и текстови што прочитав, па навистина сакаеќи да си го разјасанм проблемот јас си доотежнав, и се збунив максимално, посебно кога ја читав Марија магдалена, каде вели така и така го разбирам тројството и точка, па некако мислев да не се срами да каже како верува, или и самат незнае како верува, па во недостиг на објанувања, се крие зад напад на други мислења, а своето воопшто неразбирливо мислење го гледа како најточно... Навистина ништо од вас недобив, и се чудам како сте испишале волку страници за религија, со никакви аргументи. Секаде читам дека треба верба а не логика, треба верба а не размислување, БЛАГОДАРАМ ЗА МЕНЕ ВЕРБА И ВЕРА Е НАА КОЈА МОЖАМ ДА ЈА СВАТАМ, РАЗБЕРАМ И ПРАКТИКУВАМ. БЛАГОДАРАМ НА ВАШАТА НЕГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ, БЛАГОДАРАМ НА зидарски КОЈ ПО СЕКОЈА ЦЕНА ИЗБЕГНУВА ДА ГОВОРИ ЗА ТРОСЈТВОТО, ШТО МИ СТАВА СОМНЕЖ ДЕКА НАВИСТИНА НЕШТО НЕ ШТИМА ВО ТОА ТРОЈСТВО, знам дека негово одговор ќе биде дека има доста теми, али на тие теми никаде не најдов објаснување за тројството, ова е само криење на зидарски исто така во недостиг на објаснувања, а исто така и држење на христијанската маса во темнина, демек треба дасе верува не да се разбира.... ЗНАМ ДЕКА ИЛИ ЌЕ МЕ ИЗБРИШЕ ПОСЛЕ ОВОЈ ПОСТ ИЛИ ЌЕ МЕ БАНИРА, со оглед на тоа што го читав по темиве, мисалм дека катастрофа од модератор ставиле, да не им помага на свои а не пак на туѓу луѓе, скав само објанувања, а он постојано со некои ниски удари дена несм искрен о намери,дека сум атеист, дека сум муслиман.... и сето тоа подкрепено со неговиот сомнеж.... Ti dadov primer so sonceto toj specijalno za tebe go napisav proveri ponazad malku. A ako treba uste mozebi ke najdam uste nekoj. Pozdrav |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Демон, ја обвинуваш Марија и велиш да не се срами да каже во што верува... Марија многу отворено зборува за тоа во што и како верува.
За разлика од тебе! Се срамиш да кажеш дека си муслиман, па се преправаш дека си христијанин? Нема зошто да се срамиш од тоа - и со муслимани дискутираме на форумов сосема отворено и без никакви ограничувања. Ако беше искрен во своите намери - ќе постапеше така како што те посоветував и јас, а и неколку други членови на форумов. Но бидејќи не си - продолжи си ти во твојата темнина, а останатите - секој си знае за себе. Лажесвидетелството е тежок грев, во секоја една религија! Секогаш имај го тоа на ум! |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pozdrav Изменето од ShumadinChe - 22.Јули.2008 во 21:52 |
|||
Nothing Remains !!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, но само Исус е безгрешен! Само Исус е совршениот пример (според Христијанството)! На второто прашање ти одговорив веќе - Бог нема име - Тој е Се. Тој Е Тој Што Е! Зарем можеш да го ограничиш во едно име Него - Семоќниот?! |
|||
|
|||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во основа концептот на Бога треба да му биде јасен и на најмало дете а камоли на возрасни луѓе. Но за жал начинот на кој вие го објаснувате тој концепт е толку испреплетен што не верувам дека некој ќе го најде почетокот за да стигне до крајот. macedon_alex велиш дека ( цитирам ) :Bog stanal covek. Primil covecki karakteristiki samo poradi nas da ni pokaze kako treba da ziveeme( znaeme deka samo Hristos e bezgresen). Znaci Bog stanuva covek. Со ова твое објаснување автоматски му го одзеде атрибутот на Бога на совршеност и го спушти на исто рамниште со Бога. Погледни ја добро Библијата кога зборува за Божјите атрибути ( да не ти ги набројувам сега) и ќе видиш дека ова толкување не ти држи вода. Понатаму: Vtoro Hristos poradi svojata skromnost(koja e edna od doblestite koi sakal da ni gi pokaze) stanal vistinski Sluga. Ova ke ti go pokazam samo preku citatite koi najdobro ja pokazuvaat smirenosta i poniznosta na Hrista. Matej 26,39: Oce Moj, ako e mozno, neka Me odmine ovaa casa; no ne kako Jas sto sakam, tuku kako Ti Matej 26,42: Oce Moj, ako ne moze da odmine od Mene ovaa casa, da ne ja ispijam, togas neka bide voljata Tvoja! Јас би рекол дека Христос во своите зборови кои тој ги изговорил ( а не апостолите) на многу јасен начин кажува самиот за себе дека не е ништо друго туку Божји Пратеник и дека се што правел правел со Божја воља и одредба.Тој дури во многу случаи е немоќен и директно ја повикува Божјата помош како што истото се потврдува во погорните два библиски пасуси кои ти ги посочи.Зарем ги забораваш неговите легендарни зборови кои ги изговорил на голготскиот крст : " Господе, Господе, зошто ме оставаш ( напушташ)! " Понатака: I Apostol Pavle za nego veli vo Poslanieto do Evreite 5,5 " Taka Hristos ne se proslavi Sam Sebesi, za da bide prvosvestenik, tuku Go proslavi Onoj, Koj Mu rece: Ti si Sin Moj, Jas Te rodiv denes" i Poslanie do Evreite 5,8 " Makar i Sin, On se nauci na poslusnost preku ona, sto postrada. Znaci vo toa e poentata zosto Hristos ne se proslavi , a go slavese Otecot, koj pak, go proslavi Sinot. Е овде лежи зајакот.Кај Апостол Павле. Не сакам да навлегувам во неговата мисија затоа што ќе ги повредам вашите чувства но патем само ќе спомнам дека целата заслуга ( читај кривица) ја има тој за представувањето на Исуса како Бог. Само да те прашам: -кому му веруваш ти на Исус или на Павле? Ако му веруваш на Исус, дај ми еден единствен цитат каде што тој рекол дека е бог. Ако му веруваш на Павле, тогаш нека ти е со среќа.Павле доволно направил, би рекол ја исполнил својата мисија. |
|||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Конечно во нешто да се сложиме. Точно така! Зарем можеш да го ограничиш во едно име Него - Семоќниот?! Секако дека не! - Па според тоа следува констатацијата дека Исус не е Бог. Затоа што Бог нема име а Исус има.А према тоа Бог е неограничен а Исус ограничен. Значи... Изменето од deshad - 22.Јули.2008 во 22:03 |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дешад - ајде едно едноставно прашање...
Дали е Бог Семоќен? Семоќен = во состојба СЕ да направи. |
|||
|
|||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ok, Zarem Isak, Mojsie, Noe..... Itn Itn Int Pred Isusa Hrista Greshnici Bea ? |
|||
Nothing Remains !!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
(За погорниот пост - Исус е човечката манифестација на Бог и како таква мора да има име.)
|
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А си прочитал нешто за животот и делата нивни? |
|||
|
|||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Togash Koj e Svetior Duh - ? I Toj Se Pojavil Na Zemjava Samo Ne Vo Covecko Telo Tuku Vo Telo Na Sushtestvo Shto Leta Ili Kratko Receno Ptica. Ima Li Svetiot Duh Ime, Iako Bil Na Zemjava, Vo Telo Na Ptica. Shto Se Sluchuva So Nego. Kako Se Vika Toj.? |
|||
Nothing Remains !!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако сакате - одговорете прво на многу едноставното прашање - Дали е Бог Семоќен?!
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 7891011 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |