Испечати | Затвори го прозорот

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14552
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 00:51
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
Постирано од: demon
Наслов: ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 00:46
Вака пошо сум нов на форумов, сум ве читал доста и мислам дека од вас ќе добијам одговор на едно мое прашање: пред оваа недела одам во црква и го прашувам попот:

отецот синот светиот дух = на Бог , сите три се едно, и он ми вика ДА !!!

прашувам: Богородица - света Марија, мајкаму Господова така? и он вика ДА!!!

Изјавата од Библијата дека светиот дух ја осена Марија и Таа забремении, па бидееќи светиот Дух е еден од тројцата а сите три се едно, значи Бог ја осенал Св. Марија и она го раѓа Синот Божји Исус ???   и он вика пак ДА !!!

Па го прашувам Ако Бог ја осенал Марија, која ја викаме Богородица, значи го родила синот Божји, нели Единородениот Син, па после Исус е нели Бог , и пак он вика ДА!!!

Е викам ДАЛИ Е МОЖНО БОГ ДА ЈА ОСЕНАЛ МАРИЈА, ДА ОНА БИ РОДЕЛА СИН КОЈ ВЕЌЕ ПРЕДХОДНО ЈА ОСЕНАЛ, БИДЕЕЌИ ОН Е БОГОТ,

БОГ ЈА ОСЕНУВА БОГОРОДИЦА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ КОЈ Е БОГ ???

И попов ме избрка од црква, па сега навистина барам од вас кој може да ми го објасни ова да му кажам на Попот дека немислам за ова дека е невозможен инцест туку дека таква смисла се добива, а јас сакам само правилно да верува, да сватам, да ја сватам верата православна.

Најдобро намерно ве молам објаснетеми за овој мој проблем

Коментари:
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:02
Zemi ja biblijata citaj ja i ce ti stane jasno .... ne pretpostavuvaj procitaj..

Ne se igraj so zborovi zasto naslovot na tvojot post i tvojot nick na prvata stranica davat edno drugo znacenje na toa sto sakas da go kazes...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:19
абе остави тоа никот, ми е од кантер страјк, многу играм кантер, па од таму и ми остана во навика, нема врска тоа, дај бе објаними ако можеш одтави никот навистина ми треба одговор, да му кажам на попот дека имам одговор а он нема

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:23
Glupavo e da ti objasnuvam ajde procitaj eve ti http://www.mkbible.net/ - link tamu mozes ubavo da procitas ako posle ne ti e jasno ce diskutirame...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:23
Абе ова изгледа стварно нашиов модератор го банирал Атеистот, па сега овој се прикачува со нов ник? Откачени работи... Моде, го пратиш ли ова? Како ти стое?

-------------
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:25
Ако ти е поентата да му докажеш нешто на попот, тогаш не знам дали има смисла да ти се објаснува тука... Овде сме за сопствени знаења, а не за... чалам...
Доколку сериозно сакаш да разбереш повеќе за оваа тема, побарај низ форумов има доста написи на тема Троиство. За да можеш да го разбереш концептот на зачнувањето на Марија и раѓањето на Исус, треба да ја разбираш пред се идејата за Троиството. Не би сакал да навлегуваме во повторно објаснување тука во оваа тема, затоа што е премногу зборувано за ова.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:26
Не е баниран Атеист, само имаше опомена - иако и јас за истото се замислив... Ќе почекаме, ќе видиме...

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 01:38
де бе луѓе не ве разбирам, каков атеист, јас сум роден христијанин, неве разбирам како тоа сум се сменил ....

Јас само прашувам за имам одговор да му кажам на попот и да ми даде да влегувам во црква повторно, вака неможам да влезам.

Ве молам бе луѓе објансетеми детално да сватам, кај сега д барам теми во еден куп овде, дај ако зане некој неками одговори детално и решен проблем

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 03:01
Жалам, но нема да навлегуваме во дискусија за Троиството повторно. Ти дадов доволно упатство што да побараш, ако си искрен во намерите, ќе го најдеш одговорот.
Ниеден свештеник не смее да те избрка од црквата која ја посетуваш, освен ако не правиш проблеми за време на литургија. Ако ти забранува да одиш на литургија без причина, тогаш можеш да се жалиш во МПЦ.

-------------

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 06:11
Да ви кажам искрено и јас не ја сфаќам доктрината за Светото Тројство. Но, и покрај тоа верувам во Троединиот Бог. До пред извесно време бев загрижен зашто тоа (барем така мислев) оди контра на сета здрава логика. Ама подоцна сфатив дека најверојатно никој не може да го разбере Бог. Кога ќе успее некој да го стави морето во чаша вода тогаш ќе го разбере и Него! Едноставно нашите ограничени умови не можат да го опфатат Неограничениот. Нормално штом ја створил логиката ќе биде надвор од неа. Како и да е тоа никогаш не ме спречило да живеам Христолико и да се трудам секојдневно да се подобрувам. Бог сигурно не гледал причина да ние Него Го осознаеме. Ние треба само да живееме онака како што Тој вели и да веруваме дека Исус на крстот умре за нас грешните. Секогаш кога ќе западнам во искушение да протолкувам како тоа Три во Едно, но разделени, па со посебна волја итн итн се редат безброј прашања се тешам самиот себеси со она претходното. Па се надевам дека нема да бидам критикуван заради мојата искреност како што се надевам дека постов ќе послужи на сите оние кои имаат дилеми околу ова прашање на ваков начин да ги разрешат.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 06:25
AлДра - има на форумов неколку одлични објаснувања на Троиството - неколку од ЕвАнгелос, од Сард и од неколку други членови (и јас имам неколку објаснувања, и тоа со прикажување на доста поедноставена идеја).
Причината заради која не сакам да навлегувам повторно во таа дискусија е затоа што поминавме месеци и месеци во лути расправии, особено со муслиманските членови на форумот кои целосно го отфлраат Троиството како идеја.
Искрено - многу е едноставно да се разбере Троиството... навистина лесно... мислам дека непотребно се комплицира целото прашање.

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 13:48
е дај бе зидарски ако имаш едноставни објанувања, дај објасни без некојд а ти репицира, значи нама да ја водиме темава во расправија туку само ќе ми дадеш одговор за кој мислиш дека е најдобар.

А ја да се жалам во МПЦ нема фајде, Попов ќе каже дека неверувам во тројството и завршен чин.

Абе дај одговорими ако занеш, незнам зашто избегнуваш на некој кој те прашува да му одговориш, страв ли тие, и ти ли неверуваш во тројството што е работава?

Алдра, гледам некако ти имаш објаснување за темава, ајде ако нети е тешко пишими или на лична порака или овде,што занеш може ќе биде од корист за мене

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 15:21
demon,

religijskite raboti ne se objasnuvaat so logika, filozofija, matematika, fizika i t.n., iako lugjeto sekogash se obiduvaat toa da go storat tokmu na toj nachin. Religijata e duhovnost, koja prilega poveke na poezija otkolku na nauka.

Religijskite raboti se osoznavaat i se otkrivaat vo sebe si, razvivajkji ja svesta za sepostoechkoto i za nas samite kako negov nedeliv element. Vo momentot koga ke se obidesh istata da ja svedish na chista logika, si ja spushtil na nivoto na umot, a toj kako takov nema nikogash da ti ja otkrie tajnata na postoenjeto, tuku samo ke ti dade edna interpretacija koja edinstveno ke go reflektira nivoto na svesta sto ja poseduva chovekot vo migot na taa umstvena konteplacija.

Umot vo momentot na analizata ke ti dade onakov rezultat kako sto ti posakuvash da dobiesh ili onakov kakov sto odgovara na nivoto na tvoeto razbiranje.

Koristejki ja takvata umstvena analiza jas mozham ednostavno da ti dokazham deka Isus ne mozhel nikako podrugo da bide zachnat osven na voobichean chovechki nachin, deka nikogash ne mozhel da bide Bog, deka ne umrel na krstot, deka ne voskresnal, deka prodolzhil da zhivee i propoveda vo drugi kraishta na svetov, deka umrel so prirodna smrt i deka mu se znae kade e grobot. Taka ke ja zadovolam tvojata chovechka ljubopitlivost i zasekogash ke ja zatvoram vratata na duhovnosta. Bidejki religioznosta ne se zemni prikazni, zemna logika i zemni razmisluvanja. So takvoto objasnuvanje ke se unishti sushtinata na duhovnosta koja nemozhe da se vrami vo edno obichno smrtnichko logistichko analiziranje na neshtata koi sushtinski go premavnuvaat ovoj materijalen svet. Taa svest, taa duhovnost, go sodrzhi materijalniot svet vo sebe, a ne obratno. Zatoa alatite koi se upotrebuvat vo ova nasha sekojdnevna realnost (logika, filozofija i t.n.) ne mozhat da go objasnat onoa vo sto se sodrzhat. Naprotiv, vazhi obratnoto.

P.S. zidarski, ova e samo edno moe sluchjano doagjanje na forumov. Verojatno ne ke mozham da odgovoram na eventualni prashanja.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 16:06
Според Месинџер, нетреба да барам да го разберам тројството и Исусовото раѓање, и тоа дали е Бог или не, треба само да верувам во тоа...

Ај ќе почекам Зидарски да ми даде и негово мислење па да споредам, и да земам нешто да испринтам за да иамам доказ пред попот, дека се трудам да сватам....

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 17:05
Напротив - според Месинџер треба да го разбереш Троиството, но не со умот, туку прво со Душата!
Пак ќе ти речам - попот не може да те избрка од црквата ако имаш дилеми околу Троиството (иако многу муслимани си мислат дека е тоа така...).

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 18:21
Според моето верско убедување, објаснението кое по смисла е изложено во објавата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„ е следно:

Марија, телесната мајка на Исус, е всушност инкарнација на серафимот на божественото Милосрдие. Таа не зачнала од Светиот Дух, туку преку природен пат како што сите луѓе во тоа време(и денес) зачнуваат - прекиу полов однос со маж.

Меѓутоа бидејќи луѓето со милениуми половите односи ги пренасочиле за задоволување на своите ниски страсти који пак се автоматска последица на одалечувањето од божествениот извор на енергија, во нив несвесно се оформила представа дека самиот сексуален чин е нешто нечисто и грешно. Па одтаму нема шанси да некој толку духовно важен како Исус од Назарет да бил зачнат на грешен начин преку сексуален однос. Таа представа се задржала кај многу луѓе и ден денеска.

Секој маж и жена кои се трудат да живеат според повисока духовна етика и морал - зачнуваат физичко тело од несебична љубов, и привлекуваат во инкарнација светла душа. Но доколку мажот и жената преку своите мисли, зборови и постапки живеат во грев така што живеат сосема спротивно од духовните упатства (на пр. изложени во во 10-те Божји заповеди и Беседата на Гората)тогаш тие и зачнуваат во грев и привлекуваат душа оптоварена со повеќе сенки (од претходните инкарнации) која потоа се раѓа како човек. Тоа е така бидејќи од духовен аспект сличностите се привлекуваат.

Накратко кажано кога Хритос(првородениот син Божји, воедно од пред 2000години избавител на сите луѓе и души) требало да се отелотвори во Исус од Назарет, тоа се случило по биолошки пат преку Марија и Јосиф, но Светиот Дух со своето се-присутно зрачење ги раководел работите.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 18:26
Само една напомена, за да не настане забуна - погорново мислење не е православното толкување на ова прашање...

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 18:28
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Само една напомена, за да не настане забуна - погорново мислење не е православното толкување на ова прашање...

Да, мислам дека нагласив дека тоа е моето убедување - не православно или протестантско и се темели на книгата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега „ а таа книга не ја издала ни католичката ни православанат црква.

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 18:46
BОГ ЈА ОСЕНУВА БОГОРОДИЦА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ КОЈ Е БОГ ???

AJ VE MOLAM OBJASNETI MI SO PO PROSTI ZBOROVI INTERESNOO E AMA NIKAKO DA GO SVATAM

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 18:47
Пентакосталец - каков е односот на твојата деноминација кон Троиството? Сериозно прашувам, немам информација за тоа...

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 19:01
Sega jas veruvam deka svetoto trojstvo e vistinsko i ne znam kako ama toa go svkjam

kako sto jajceto ima Zolcka,belka,iluspa a edno samo Jajce

taka veruam i deka TATKOTO,SINOT I SVETIOT duh se edno i prestavuvaar BOG i jas vo crkvata so odam
istoto go veruvaaat.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 21:44
Jajceto e jace, a Bog e Bog - neli? No zolckata ne e jajce, tuku e del od jajceto. Isto taka ni belkata ne e celoto jajce, tuku e del. Isto i luspata. No hristijanstvoto (pa i pentakostalniot protestantizam) uci deka Hristos e 100% Bog isto kako sto e i celata Troica. I Otecot e 100% Bog, a ne samo del od nego. Isto taka i Duhot... Znaci analogijava e problematicna.

Znam deka na dolgo i na siroko e raspravano za ova na forumov - tolku dolgo i tolku siroko sto ne se usuduvam da se fatam za tie temi, oti znam deka kje mi otidat saati i eden kup nervi...

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:21
Originally posted by Al_Masih_Qam Al_Masih_Qam напиша:

Jajceto e jace, a Bog e Bog - neli? No zolckata ne e jajce, tuku e del od jajceto. Isto taka ni belkata ne e celoto jajce, tuku e del. Isto i luspata. No hristijanstvoto (pa i pentakostalniot protestantizam) uci deka Hristos e 100% Bog isto kako sto e i celata Troica. I Otecot e 100% Bog, a ne samo del od nego. Isto taka i Duhot... Znaci analogijava e problematicna.

Znam deka na dolgo i na siroko e raspravano za ova na forumov - tolku dolgo i tolku siroko sto ne se usuduvam da se fatam za tie temi, oti znam deka kje mi otidat saati i eden kup nervi...

e , да ваков одговор ми треба во овој стил, се надевам дека од тебе ќе добијам одговор, ајде те молам стависе на мака, и дај објани како ја да сватам со мозок, со душа сум сватил, но сакам да знам да одговорам во најмала рака самиот на себе.

Однапред ти благодарам за твојата одлука

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:25
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

AJ VE MOLAM OBJASNETI MI SO PO PROSTI ZBOROVI INTERESNOO E AMA NIKAKO DA GO SVATAM

Е па и јас тоа викам, не ми е јасно нити логично да:

ИСУС КОЈ Е БОГ !, ЈА ОСЕНУВА МАРИЈА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ ИСУС ! КОЈ ВЕЌЕ ПРЕДХОДНО БИЛ БОГОТ КОЈ ЈА ОСЕНАЛ МАРИЈА.
Па си викам во главава, дали е можно ова да е инцест над инцестите, или невозможен инцест, во нормален свет, нели никој неможе самиот себе да се направи па да се роди, затоа викам невозможен инцест

Но бидееќи бев советуван од зидарски и од месинџер дека неможе логика да ставаме во вера, па ќе почитувам дека е така, но би сакал да добијам и некој барем малку задоволувачки одговор...

Аман зарем ќе ме оставите да лутам, па си признавам незнам и барам помош од вас, каде да барам помош на друг форум, ќе ме препорачате ли ако вие незнаете на некој друг форум ???

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:30
Ja veruvam deka ISUS e BOG ama ne svkjam voa

za ziva glava ne svkjam

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:35
Е ако вие на сфаќате,сакате да ви објаснам јас од исламска перспектива?

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:36
Абе ни јас не го сфакјам вака како што е напишано...

Кој го напишал нека ти одговори

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:37
Originally posted by deshad deshad напиша:

Не, фала

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:40

Не, фала

Тогаш, ок.

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:45

Не, фала

Тогаш, ок.

И после исламот не бил толерантен - свашта! Селам Дешаде

-------------

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:49

До Пентакосталец:
види што вика Ал-Масих , дека сите од тројството се 100% Богови, или еден Бог, а не само дел од Богот, па затоа велам дека дека Богот ја осенал, за да се роди Исус кој е син Божји нели од Бога, па потоа и самиот Бог.

А како сваќаш ти пентакосталец ???
Како веруваш во тројството, дај секоја информација е добредојдена, сакам само да научам и ја да сватам

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:52

НЕ благодарам, како ти муслиман ќе ми кажеш за светото тројство, и така вие незнаете што е свето тројство...

Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:53

Не, фала

Тогаш, ок.

И после исламот не бил толерантен - свашта! Селам Дешаде

Алејкум селам. Да бе, прикаски.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 00:00
Originally posted by demon demon напиша:

Е па и јас тоа викам, не ми е јасно нити логично да:
Па си викам во главава, дали е можно ова да е инцест над инцестите, или невозможен инцест, во нормален свет, нели никој неможе самиот себе да се направи па да се роди, затоа викам невозможен инцест

...но би сакал да добијам и некој барем малку задоволувачки одговор...

...каде да барам помош на друг форум, ќе ме препорачате ли ако вие незнаете на некој друг форум ???
Демон, а мојот Одговор на стр. 2 не ти е некако логичен? Не е православен додуша, но јас лично го сметам за најлогичен. Само прашувам, не се љути...

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 00:19
Сега баш со внимание те читав, и да ти кажам право добро објаснето, ако е така, ок прифаќам како така да било.

Значи Исус зачнат по најприроден пат од мајка Женат и татко Маж Јосиф и марија, под вдаховение или присуство на светиот дух. А кога ја добива божественоста, уште при самото раѓање или кога ???

И ако од медицинска гледна точка гледаме, пошто сум студент на медицина , се поставува прашањето, секој ли од сперматозоидите бил Исус, или пак како ???

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 00:40

... А кога ја добива божественоста, уште при самото раѓање или кога ???

И ако од медицинска гледна точка гледаме, пошто сум студент на медицина , се поставува прашањето, секој ли од сперматозоидите бил Исус, или пак како ???

Суштинската духовна природа на секој човек(и маж и жена)е божествена, но треба повторно да ја откриееме преку чистење на својата подсвест и своите души.

Христос како првороден син Божји уште пред да се инкарнира бил и е божествен - но не бил и не е самиот Бог, Пра-изворот, Се-создателотот кого духовно небесните битија го нарекуваат и Отец.

Добро прашање за сперматозоидите! Сперматозоидите се само еден елемент, запчаник ако сакаш, во процесот настанување човек. Но за да човекот(бебето) се оформи во целост и се роди потребна е душата, која пак е нематеријална. Соодветно каква е душата(темна или светла)таа е магнетично привлечена од соодветен генетски материјал(кој го носат родителите) кој потоа го обележува нејзиното физичко тело. Значи не биле сите сперматозоиди Христоси но генетскиот материјал кој тие го носеле не бил( и никогаш не е) случаен. (Повеќе за ова е опишано во книгата „Неговото Око:Божјото Книговодство - Микрокосмос во Макрокосмосот

И да напоменам уште еднаш, објаснувањава не се православни, ниту протестантски, тие произлегуваат од духовното добро што е примено преку пророкот за денешно време. Незнам баш колку ќе го воодушевиш попот ако вака „еретички„ му ги објасниш работите

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 00:46
Eve vi najednostavno objasnuvanje na trojstvoto a bidejci site tuka sme vernici koi ete poznavaat mnogu eve povelete objasnuvanje na trojstvoto:

1 x 1 x 1 = 1

Infinity + infinity + infinity = infinity

prasanja ???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 00:59
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Eve vi najednostavno objasnuvanje na trojstvoto a bidejci site tuka sme vernivci koi ete poznavaat mnogu eve povelete objasnuvanje na trojstvoto:

1 x 1 x 1 = 1

За почеток една терминолошка забалешка - православното богословие претпочита да зборува за „Троица“ а не за „Тројство“. Зошто? Затоа што „Троица“ укажува на тоа дека станува збор за конкретни личности - и тоа 3 на број. И тука имаш проблем со математичката операција, бидејќи кога зборуваме за Троица - мислиме точно на три личности. Во 1х1х1 имаш само единица која се множи со себеси (и тоа може да го прави до бескрај, а не само три пати) - но останува единица и на никој начин не е троица. Имаш повторување на математичката операција, но не и умножување на вредноста (т.е. на личностите). Следствено останува еден Бог (1), кој е само еден Бог (х1) и ништо друго освен еден Бог (х1), значи Едееен! (=1) - тоа е твојата математичка операција. Така што и овој доказ, за жал, паѓа...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:08
Se nadevam razbiras angliski pa ce razberes deka ne si vo pravo .....

6. If there are three persons, why are there not three Gods?

The co-equal and distinct persons of the Father, the Son, and the Holy Spirit are not three Gods because they share the same essence in complete unity. This is difficult to grasp because we have no comparison that we can experience empirically or with our five senses.

For example, the patriarchs Abraham, Isaac, and Jacob are three distinct persons and beings. They do not share the same essence or being or divine attributes. However, the doctrine of the Trinity says that the Father, the Son, and the Holy Spirit share the same being or essence, and this is where the human example of the three patriarchs and the divine nature must part company. So the human analogy fails to describe the Trinity and would in fact confuse this doctrine if we took the example seriously.

Augustine comes up with an analogy that is deep: the lover, the beloved, and love (The Trinity, Books VIII.14; IX.2, and XV.10). As we saw at the baptism of Jesus, the Father says that he loves the Son, and at that very moment, the Spirit descends and rests on Jesus (see no. 1, above, and Matt. 3:16-17). Augustine seems to say that the Father loves the Son, who receives his love and returns it, for example, in his willingness to obey the Father and die on the cross, while the Spirit communicates the love between them. This image of a triad of love expresses how Christians believe the Father, the Son, and the Holy Spirit existed before the creation of time and the universe, and how the three persons will forever exist. It is into this love that the Trinity welcomes all believers and all who have received the love of God, through Christ and by the power of the Holy Spirit.

Augustine’s analogy is profound, because we have all experienced love from a lover, and we have returned the same love. But it still does not adequately explain how the one God shares this divine attribute of love and all the other divine attributes in three persons. Our human love is but a poor reflection of divine love. We cannot observe this with our eyes, so all analogies from nature and humanity ultimately fail in illustrating the Trinity. Analogies from nature cannot reach up to heaven so that we can connect them to the Trinity. Our finite and limited mind cannot grasp this mystery, even after our minds have studied the doctrine for years.

To clarify further why there are three persons, but not three Gods, God’s essence is not divided equally into three parts; it is not one-third, plus one-third, plus one-third. Also, the three persons are not added on to God’s essence or being, as if they are tacked on to the outside of God. Rather, all three persons share the same essence, fully God in one being, in total and perfect unity.

Thus, basic Christian doctrine teaches that one God exists in three persons: the Father, the Son, and the Holy Spirit, not in three Gods, which is called tritheism.

7. However, doesn’t 1 + 1 + 1 = 3? So isn’t belief in the Trinity irrational?

The previous section just asserted that all natural analogies fail, and so do mathematical ones. However, since these questions reflect Muslim polemics against this doctrine (a Muslim emailer wrote this to me), we should get into the mathematical arena and answer them.

First, multiplication works better with integers:

1 x 1 x 1 = 1

Second, the exponent comes out the same:

1na(tretta)3 = 1

Third, how about an infinite number of sets of things? This works better:

Infinity + infinity + infinity = infinity.

Let us say that we add an infinite number of red books to an infinite number of white books, and still add an infinite number of blue books to the red and white books. Despite adding these three sets of infinite numbers of books together, we have not augmented or increased infinity by even one book. Such is the mystery of infinity; we cannot figure it out.

However, these three mathematical analogies of the Trinity ultimately fail because, among other reasons, the three infinite sets of books have different properties, because they do not exist in perfect unity in one essence, and because we do not "add up" or even "multiply" the three persons of the Trinity.

But the infinity analogy does reveal the utter mystery of things that we have never experienced with our five senses. And we have never experienced an actual infinite number of things. Even time is finite, since the so-called Big Bang, which states scientifically that the universe has a beginning.

Thus, infinity is a mystery, and so is the Trinity. Belief in the Trinity is not irrational, but transrational—above our puny minds to figure out, ultimately.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:12
Tи се восхитувам на мудроста и занењето Ал Масих, се андевам дека ќе ми објансиш подетално, или со текот на темава ќе сватам , се надевам....

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:18
А ти темпларус што е ова, ја непрашав за тројството, видиго моето прашање, јас си верувам, но немие јасно тоа што прапав најпрво на темава.

И несакам ја дами пишуваш преземени текстови од некои неправославни секти, ја сакм чисто православно, неми требаат протестанти или незнам што

Се надевам Ал масих ќе ми даде објанување, некако најпаметен ми е на темава

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:21

Infinity + infinity + infinity = infinity

Откако коментирав, ја ажурираше пораката па го додаде и ова. На прв поглед пофино изгледа, ама пак зрибува, само на друго место. Имаш собирање на три позитивни бесконечни броја, кои заедно даваат бесконечност. Операцијата е точна, ама проблемот е во тоа што тие апсолутно во ништо не се разликуваат. Ти слободно можеш да ги скратиш двете одвишни „infinity“ од лево и да напишеш „Infinity = infinity“ - нема разлика. Можеш од лево да додадеш уште 20 други Infinity + infinity + infinity (х20)... - и пак ќе го добиеш истото! Зошто тогаш „Троица“, кога може „дваесетмина? Математички е исто.

И уште еден проблем - како што кажавме имаш собирање на исти вредности, а трите божествени личности не се исто: Отец „не е еднакво“ на Син „не е еднакво“ на Свети Дух. Ако ги собираш - пак ќе добиеш три конкретни личности а не една вредност, која ќе биде истовремено еднаква на секоја одделно. Така што ни математичката операција „собирање“ не врши работа...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:24
Jas vaka mislam za demon d eka ti si doen tuka da se zafrkaas koo so nas

kako aj objasnite mi pa tuka jas ne gleam so treba da ti objasnam i za cabe nickov ne ti e DEMON ako bese hristianin
za toa pozzzz od mene

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:30
Темлар, го прочитав текстот, но освен што ги наведува и опишува математичките операции (што и ти ги наведе), не кажува ништо дополнително. И најмалку ги зема предвид тешките контрадикции кои ти ги наведов. Зошто толку малку луѓе на форумов сакаат да читаат и да размислуваат за прочитаното? (добронамерно реторско прашање)

Без да ја должиме многу со ова - сакам единствено да ти кажам дека математика тука не поминува! Светите оци (ако ти значат нешто, а колку што разбрав православен си) на тотално друг начин зборуваат за Троицата...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:32

kako aj objasnite mi pa tuka jas ne gleam so treba da ti objasnam i za cabe nickov ne ti e DEMON ako bese hristianin
za toa pozzzz od mene

Ет мајтапчија демоно’... то’ му е работа!    

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:35

za toa pozzzz od mene

Е од кај сега овааа???

Па кажав дека никот ми е од кантер, па несмислено го ставив , еве ако мислиш дека е така нека смени некој од модераторите ја незнам како иде тоа, нека смени во РОКИ

И не се зафркавам со никој туку барам одговор, а ти ако незнаеш најдобро воздржисе од коментар, еве гледаш дека има паметни од типот на Ал. Масих

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:39

za toa pozzzz od mene

Е од кај сега овааа???

Па кажав дека никот ми е од кантер, па несмислено го ставив , еве ако мислиш дека е така нека смени некој од модераторите ја незнам како иде тоа, нека смени во РОКИ

И не се зафркавам со никој туку барам одговор, а ти ако незнаеш најдобро воздржисе од коментар, еве гледаш дека има паметни од типот на Ал. Масих

Бегај од мене сатано! Само со душмани така се зборит! Еј гјаолска работа...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:40
е сега ова несфаќам, за мене ли велиш или ???

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 07:21
Демон - аналогијата со инцестот не ти е точна, затоа што се обидуваш Бог да го објасниш во човечки рамки.
Ако мислиш дека Бог е некој белобрад дедо кој седи горе на небото и има човечки карактеристики... тогаш, седни и убаво размисли околу основните принципи на религијата, верата, Бога... од тоа како ти ја разбираш идејата за оплодувањето на Марија, разбирам дека отприлика таква ти е идејата за Бог, а тоа значи дека имаш далеку поголеми проблеми и понејасни прашања отколку Троиството.
Да објаснам и јас со математичка аналогија - Троиството е виша математика... ти имаш уште проблем со обичните дропки.

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 12:54
Jас на почетокот кажав дека овде сум дојден да бара објанувања, а не да ми судиш што и како треба да правам, јас знам дека треба доста да учам, да се надоградувам, да сватам све како треба, па затоа сум овде, јас сум ограничен со знаењата, од тоа што ќе добијам само од мојата црква каде идам , за друга литература се плашам, да читам пошо незнам да одценам која е од јеховини сведоци, од протестанти и незнам што, несакам да залутам, па дојдов овде да добијам некаков одговор на моите прашања, и скромни знаења за религијата.

Но изгледа сум се излажал, се надевам уште на Ал Масих , дека ќе ми објсни , во него гледам дека има доста знање, па и од него ако нема ништо ќе барам на друго место на друг форум...

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 16:49
Не те судам, ти дадов препорака... Не барај објаснување за Троиството пред да го разбереш принципот на Бог, и пред да имаш идеја што е Бог. Побарај објаснување за тоа и првата литература која можеш да ја прочиташ, а која не зависи од различните деноминации - се разбира е Библијата.

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 16:51
Пентакосталец - држи се до темата, те молам.

п.с. Демон - интересно е што онака како што го даваш твоето објаснување за работите, имаш доста муслимански поглед на целата работа...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 17:35
samo bez navrediii kazuvas protestantiii ko nie dame cudovista ama ae

Inaku uubavo e toa so se plasisi samo ne potenciraj od koj se plasis zs drugi moze da pomislat nie smeee cudovista

btw:jas ni prasajate nego svkjam i toes niso od temaa ne svkjam
:D:D

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 17:58

Пентакосталец - држи се до темата, те молам.

п.с. Демон - интересно е што онака како што го даваш твоето објаснување за работите, имаш доста муслимански поглед на целата работа...

ајде сега, еднаш атеист ме направи сега муслиман, утре кој знае што,абе сакав само да знам, да разберам, и напоменав дека знаење за религиите имам само од тоа што попот ни кажал, друго не, па он не советуваше да не читаме све и свашта, оти имало многу секти, па почитувам што он кажува.

Абе каде е овој Масих, дај бе он неками одговори, мисламд ека он знае само енсака да ми одговори

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 18:29
Назад на тема! Офф-топик постови не дозволувам!

Демон - јас убаво ти објаснив од каде да почнеш, но ти упорно се обидуваш да започнеш дискусија за Троиството. Затоа - лично сметам дека имаш други намери, а не да стекнеш знаење за оваа тема.
Ќе ја оставам темава до вечер. Ако е исцрпена дискусијата, ќе ја затворам.

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 19:57
Aко мислиш така уште сега затворија, не е само овој форум во македонија, ќе најдам друг, а на вас ќе ви бидам благодарен за „гостопримството“

Сомнежи и само сомнежи, кој ти дава право само на база на сомневање , да ме окарактеризираш како нечесен, или моите намери нечесни, кој те ставил тебе модератор на подфорумов ???

Треба доказ ако сакаш да ме окарактеризираш како нечесен , а д тогаш барам извинување од тебе за тоа што го изнесе за мене, да би ми релечел некој член на форумов ок, али ти модератор да зборуваш вакви работи, навистина срамно и жално.

Барам јавно да ми се извиниш, во спротивно ќе одам од форумов !

Знам дека тоа чекаш само да ме снема, но нека ти служи на чест тоа што се сомневаш во нешто што немаш доказ, па го препишуваш на некој.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 20:03
Да, како доказ за твоите намери ми е тоа што ти дадовме неколку коментари, доста корисни во врска со твојата дилема и јас лично ти кажав дека имаш прашања кои треба да ги расчистиш многу пред да дојдеш до прашањето за Троиството. Но... ти упорно зборуваш само за тоа и воопшто не ги ни зема во предвид останатите коментари. Тоа ме наведува да мислам дека единствена цел ти е да предизвикаш повторна дискусија за Троиството каква што имавме многу пати тука на форумов. Освен тоа - информацијата која ја принесуваш не е точна - не може поп да те избрка од црква, освен ако не се исмеваш со него или со црквата. Доколку го направил тоа без да има причина - треба да се пожалиш во епархијата, затоа што нема право на верник да му се забрани влез в црква. Но - и тоа ти го кажав веќе, ама ти реши да го прескокнеш и упорно да дискутираш за Троиството... Тоа до сега беше практика на муслиманските членови, затоа и така искоментирав, како што виде.
Така што - не објаснувај многу многу за основани и неосновани сомнежи, а разјасни си самиот прво што точно сакаш да постигнеш тука.

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 21:24
леле ама си горделив, барав да се извиниш а не да ми солиш памет, абе сакаш да те носам кај попот па да сватиш дека намерите ми се чисти и дека не лажам ???

Ај пишими лп и ќе ти кажам од кадесум и ќе те носам кај попот ајде....

Тоа ми е прашањето и темаваа разбери другото ми е јасно, нејасно ми е како ероден Исус

Па незнам како да ти објансам тебе, и нете прашав на крај краева лично тебе, остави некој кој зане неками одговори и завршен чин, што ти толки си се засекирал што и како, ако веруваш верувајси никој не ти бран на каков сакаш начин, ја сакам на чист православен начин да разберам КАКО Е РОДЕН ИСУС и точка.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 21:29
Демон - ти објаснив убаво - за да ти стане јасно како е роден Исус, треба прво да го разбереш принципот на Бог и неговото постоење и функционирање. Потоа занимавај се со Троиството. За почеток - проучувај ја Библијата... Инаку - и да ти се даде едноставен одговор, пак ќе се вртиш во круг со своето прашање, затоа што проблематиката има неколку слоеви. Затоа - дали ти е намерата сериозно да го разбереш ова? Ако да - тогаш седни и учи...

-------------

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 21:39
П сум ја прочитал Библијата и не сватив, и ако се свачаше толку едноставно немаше да бидам овде со тебе да кинам нерви !!!

Сакав само некој еднсотавно да ми објасни како треба да гледам на работите, дали Исус е роден од татко Јосиф и мајка Марија или не, или од Бога вдахвение или како, а сега ти ... лелеееее

дај бе остави некој неками објани не току ми реплицирај

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 23:43
Procitaj ja biblijata uste ednas ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 23:47

А ти темпларус што е ова, ја непрашав за тројството, видиго моето прашање, јас си верувам, но немие јасно тоа што прапав најпрво на темава.

И несакам ја дами пишуваш преземени текстови од некои неправославни секти, ја сакм чисто православно, неми требаат протестанти или незнам што

Се надевам Ал масих ќе ми даде објанување, некако најпаметен ми е на темава

hahahahaha Zidarski e vo pravo so negovata pretpostavka sekoja cest Zidarski .....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 23:57
Ал Масих - дај му објаснување, остана во недоумица човекот...

-------------

Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 02:26
Демон - имаш опомена за последниот коментар.

-------------

Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 16:49

Ал Масих - дај му објаснување, остана во недоумица човекот...

Абе ја на дугме сум, работава...

Ти лепо рече:

...за почеток - проучувај ја Библијата (можеш и светите отци и современи православни богослови - отиди во книжарница Икона во Скопје, имаат неколку убави изданија на македонски јазик - забелешка од Al Masih Qam)... Инаку - и да ти се даде едноставен одговор, пак ќе се вртиш во круг со своето прашање, затоа што проблематиката има неколку слоеви. Затоа - дали ти е намерата сериозно да го разбереш ова? Ако да - тогаш седни и учи...

Во моментов немам што да додадам на ова.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 17:47
Sekoe umstveno racionaliziranje na svesta nema da ve odvede nikade. Ne mozhe svesta i duhot da se analiziraat so um bidejki tie se nad nego. Svesta mozhe da go analizira i vrednuva umot, no obratnoto ne vazhi.

Zatoa sekoj obid da se upotrebi matematika, logika, filozofija ili bilo sto drugo sto e chovechki umstven produkt, nema nikogash da dade potpolno zadovoluvachki odgovor i sekogash ke otvara novi vrati za "filozofiranje" i logichki nadmudruvanja koi ne se nishto drugo osven kopanje dupka vo voda.

P.S. Navedeniot pop ne e nikakov Bozhji avtoritet, pa taka negoviot navoden odnos mozhe da se prifati samo kako negova lichna chovechka reakcija.тага

P.P.S. Se ushte na odmor.среќа

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: the king
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:20
ocigledno brakava nemaat odgovor.....

bratce demonce tebe bi ti preporacal da si ostanes vo bessoynanie, taka sakaat da bides tvoive istovernici...

drugo care i ti nema...

ili mislam deka ti ostanuva uste edno care....

da si zemes ti i malku k*ran da procitas....

vednas se ce ti stane jasno so prvoto citanje.....

samo moja preporaka....

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:23
Ете - твојот соверник ти даде добар совет...

-------------

Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:31
mislam deka ne bas!!!!!

ne mi gleda na nas...

no ednostavno sekogas e taka, koga ne se moze da se najde odgovor vo biblijata toj lezi vo k*ranot koj e sovrsen....

-------------

Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:33
За муслиманите, да... особено за оние кои поставуваат прашања со подмолни намери... ама тоа е друг муабет.

-------------

Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:47
dobbro i toa e podobro od tvrdoglavoto bladanje na istite prasanja po milion pati.

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 14:19
Vaka. Ke probam da ti ja objasnam Svetata Troica preku eden primer na Sveti Kiril( koj malku ke go detaliziram) a go slusnav vo Crkva.
Zemi go Sonceto. Sonceto se sostoi od Nebeskoto telo( ili poednostavno topka), svetlina i toplina. Iako krugot svetlinata i toplinata se razlicni tie sepak se SONCEVI( od isto BITIE). Krugot e SONCE, no ne e svetlina i toplina.Svetlinata e Sonce, no ne e toplina i krug. Toplinata e sonce no ne e krug i svetlina. Krugot e Otecot, Svetlinata Sinot a toplinata svetiot Duh, a tie sepak se EDNO ( BOG ), a Tri. Svetlinata vecno "se ragja" od KRUGOT, a TOPLINATA VECNO "PROISHODI" od KRUGOT. Znaci sepak TRI, ama EDEN VO SUSTINA.( ima i drugi primeri)
Se nadevam poednostaviv neso okolu Sveta Troica. Taka da Sveta Troica vecno postoi. Sinot stana covek se voploti vo plot, za Slavata na Boga Otca i preku Svetiot Duh. Sto znaci nema incest i slicni raboti bidejki Sinot e vecen a stana samo plot, i toa ne preku nekoi si cin ( polov ili ne znam kakov) tuku preku Svetiot Duh, a se rodil( dosol na Zemjata kako covek) preku Deva Marija, Presveta Bogorodica koja bila i ostanala devica. Inaku, kako i drugite, ti preporacuvam da ja procitas Biblijata pa potoa da zemes i da citas pravoslavna literatura. Ako imas prasanja,poveli.

Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 18:27
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Vaka. Ke probam da ti ja objasnam Svetata Troica preku eden primer na Sveti Kiril( koj malku ke go detaliziram) a go slusnav vo Crkva.
Zemi go Sonceto. Sonceto se sostoi od Nebeskoto telo( ili poednostavno topka), svetlina i toplina. Iako krugot svetlinata i toplinata se razlicni tie sepak se SONCEVI( od isto BITIE). Krugot e SONCE, no ne e svetlina i toplina.Svetlinata e Sonce, no ne e toplina i krug. Toplinata e sonce no ne e krug i svetlina. Krugot e Otecot, Svetlinata Sinot a toplinata svetiot Duh, a tie sepak se EDNO ( BOG ), a Tri. Svetlinata vecno "se ragja" od KRUGOT, a TOPLINATA VECNO "PROISHODI" od KRUGOT. Znaci sepak TRI, ama EDEN VO SUSTINA.( ima i drugi primeri)
Se nadevam poednostaviv neso okolu Sveta Troica. Taka da Sveta Troica vecno postoi. Sinot stana covek se voploti vo plot, za Slavata na Boga Otca i preku Svetiot Duh. Sto znaci nema incest i slicni raboti bidejki Sinot e vecen a stana samo plot, i toa ne preku nekoi si cin ( polov ili ne znam kakov) tuku preku Svetiot Duh, a se rodil( dosol na Zemjata kako covek) preku Deva Marija, Presveta Bogorodica koja bila i ostanala devica. Inaku, kako i drugite, ti preporacuvam da ja procitas Biblijata pa potoa da zemes i da citas pravoslavna literatura. Ako imas prasanja,poveli.

Јас имам.Од ова твое објаснување за Сонцето што го даде ти зборуваш за три различни нешта. Било како било,кажи ми во ова твое толкување што е Исус?

Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:15
Дешад - пишува во објаснувањето. Од друга страна - ако тргнеш буквално да го споредуваш Троиството, односно Бога со сонцето, тогаш значи дека имаш проблем со идејата за Бог, а не само со Троиството.
Никогаш преку обични материјални термини нема да сме во состојба да го објасниме Него. Затоа - служејќи се со симболи и алегории, можеме да направиме само споредба, за да го разбереме концептот, ништо повеќе.
И не навлегувајте во дискусија за Троиството, затоа што за тоа има неколку други теми! Доволно е зборувано - и нека ви стане еднаш засекогаш јасно дека муслиманите и христијаните нема никогаш да имаат единствено мислење на оваа тема!

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 12:30
Deshad, mislam deka ubavo i jasno stoi vo primerot( koj patem bese napisan za demon), no sepak stom moderatorot rece da ne navleguvame vo ponatamosni diskusii mislam deka ne treba da prodolzime za da ne go narusime redot i mirot na forumot.

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 12:36
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Deshad, mislam deka ubavo i jasno stoi vo primerot( koj patem bese napisan za demon), no sepak stom moderatorot rece da ne navleguvame vo ponatamosni diskusii mislam deka ne treba da prodolzime za da ne go narusime redot i mirot na forumot.

Ок, ти се потруди да појасниш и ти благодарам за тоа.Но,јас сметам дека Светото Тројство или Света Троица е најнеобјаснивата догма во христијанството која што многумина ги фрла во сомнеж.Кога станува збор за оваа догма вие повеќе си верувате по принципот: Верувај ама не прашувај!, наместо сериозно да му пристапите на ова прашање.

Пошто оваа тема е нешто друго,сметам дека ќе имаш доблест на соодветна тема да ја продолжиме дискусијата за Светото Тројство.

Ти благодарам.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Постирано од: fileo
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 13:11
мравката нека се обиде да го разбере човекот како дише, како гледа со тие очи, зошто човекот не живее во земја како мравката?

човекот е посовршено суштество од мравката, мравката може да разбере толку колку што и собира умот.

нели сме ние како мравки во споредба со Бога?

Постирано од: gospel
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:06
ДЕШАД,

Ме интересира една работа, зошто секаде низ к*ранот кога Алах се обраќа вели „Ние“ а не „Јас“? Зошто зборува во множина, а не во еднина?
Ако Алах е еден тогаш треба да каже Јас, а ако е множина тогаш Ние.

Еве само еден пример, да не ги набројувам бидејќи ги има премногу.

Ние на Муса му дадовме Теврат (Тора), и по него испративме ред пејгамбери (пратеници), од синовите Израилеви.
И на Иса (Исус) синот на Мерјем му дадовме јасни чуда и го поддржавме со Џебраил.......

Сура Ел-Бекара 87 ајет(Стих)

Ти ги објавивме, о Мухамед, Нај јасните ајети, кои ја докажуваат вистинитоста на твоето пратеништво...
(Сура Ел-Бекара 99 ајет)

Се употребуваат зборовите НИЕ, МУ ДАДОВМЕ, ТИ ГИ ОБЈАВИВМЕ, ГИ ПОДДРЖАВМЕ, ИСПРАТИВМЕ.
Инаку да нагласам дека овие зборови се „на Алах“.

Поздрав.

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:29
gospel

so ova dokaza deka ne go znaes nacinot na koj bile objavuvani objavite do pratenicite....

iako e ova veke objasneto da ne talkas po forumov ke ti objasnam nakratko....

dzebrail e melek (angel) koj e stvoren od strana na edinstveniot bog samo za taa namena, da mu gi dostavuva knigite na pejgamberite...

znaci ti sega tuka citirase zborovi koi bog mu gi kazal na dzebrail i ovoj mu gi dostavil i mu gi kazal na muhammed s.a.v.s.....

za da nemas dvoumica eve ti izvadok sto k*ranot kazuva za edinstveniot bog vo sure ihlas...

reci bog e eden
on e utociste na se
niti e roden
niti rodil
i nikoj ne mu e raven.

so ovie nekolku aeti(recenici) mnogu jasno kratko i ednostavno e kazano bitieto na edinstveniot bog i poveke ni duh ni sin ni nisto eden i edinstven...

so izvinuvanje do moderatorite...

da ne talka covekot mnogu...

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:36
Originally posted by gospel gospel напиша:

ДЕШАД,

Ме интересира една работа, зошто секаде низ к*ранот кога Алах се обраќа вели „Ние“ а не „Јас“? Зошто зборува во множина, а не во еднина?
Ако Алах е еден тогаш треба да каже Јас, а ако е множина тогаш Ние.

Еве само еден пример, да не ги набројувам бидејќи ги има премногу.

Ние на Муса му дадовме Теврат (Тора), и по него испративме ред пејгамбери (пратеници), од синовите Израилеви.
И на Иса (Исус) синот на Мерјем му дадовме јасни чуда и го поддржавме со Џебраил.......

Сура Ел-Бекара 87 ајет(Стих)

Ти ги објавивме, о Мухамед, Нај јасните ајети, кои ја докажуваат вистинитоста на твоето пратеништво...
(Сура Ел-Бекара 99 ајет)

Се употребуваат зборовите НИЕ, МУ ДАДОВМЕ, ТИ ГИ ОБЈАВИВМЕ, ГИ ПОДДРЖАВМЕ, ИСПРАТИВМЕ.
Инаку да нагласам дека овие зборови се „на Алах“.

Поздрав.

Иако прашањето ти е оф топик,сепак ќе ти објаснам,бидејќи ова појаснение е потребно поради оние читатели кои не го разбираат духот на арапскиот јазик. Аллах џ.ш. за Себе го користи првото лице на множина НИЕ,а исто така и првото лице на еднина ЈАС. Причината за тоа лежи во одликите на арапскиот јазик.Во арапскиот а и во некои други јазици (староеврејски, види цитати од Стариот Завет,каде Бог исто така се обраќа во прво лице множина )приликом искажување почит и величенственост, понекогаш се користи и прво лице множина НИЕ, која всушност се однесува на прво лице еднина ЈАС. Како што во нашиот јазик,така и кај мнозинството останати јазици од почит кон соговорникот вообичаено се користи второ лице множина ВИЕ, наместо второ лице еднина ТИ. Е за разлика од ова во арапскиот има и за себе такво нешто, а тоа е како што спомнав употребата на прво лице множина НИЕ наместо прво лице еднина ЈАС кога станува збор за себе.

Тука не станува збор за никаква множина на богови или алузија на Светото Тројство.

Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:37
Ова важи и за Кинг.    

-------------

Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:55

Вака пошо сум нов на форумов, сум ве читал доста и мислам дека од вас ќе добијам одговор на едно мое прашање: пред оваа недела одам во црква и го прашувам попот:

отецот синот светиот дух = на Бог , сите три се едно, и он ми вика ДА !!!

прашувам: Богородица - света Марија, мајкаму Господова така? и он вика ДА!!!

Изјавата од Библијата дека светиот дух ја осена Марија и Таа забремении, па бидееќи светиот Дух е еден од тројцата а сите три се едно, значи Бог ја осенал Св. Марија и она го раѓа Синот Божји Исус ???   и он вика пак ДА !!!

Па го прашувам Ако Бог ја осенал Марија, која ја викаме Богородица, значи го родила синот Божји, нели Единородениот Син, па после Исус е нели Бог , и пак он вика ДА!!!

Е викам ДАЛИ Е МОЖНО БОГ ДА ЈА ОСЕНАЛ МАРИЈА, ДА ОНА БИ РОДЕЛА СИН КОЈ ВЕЌЕ ПРЕДХОДНО ЈА ОСЕНАЛ, БИДЕЕЌИ ОН Е БОГОТ,

БОГ ЈА ОСЕНУВА БОГОРОДИЦА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ КОЈ Е БОГ ???

И попов ме избрка од црква, па сега навистина барам од вас кој може да ми го објасни ова да му кажам на Попот дека немислам за ова дека е невозможен инцест туку дека таква смисла се добива, а јас сакам само правилно да верува, да сватам, да ја сватам верата православна.

Најдобро намерно ве молам објаснетеми за овој мој проблем

Izvini.. Buraz.. Ti chekash nekoj da ti odgovori na Vakva Zbrka ?

Odgovorot ke go dobiesh na 21.12.2012 голема%20насмевка

-------------
Nothing Remains !!

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 16:00
Според предвидувањата на Маите.

Е кај ти текна Шумадинче на ова.

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 18:16
Убаво викам ја дека не треба да влегуваме во дискусија за Троиството.

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:40

Демек со ова му влегуваш в положение на Госпел.Демек има индикации за тоа и во к*р,анот. Жал мие што ќе ве разочарам АМА НЕМА. А за другото појаснив погоре зошто така се употребува заменката, а ти моде ако се држеше до критериумите кои ти ги прилепи Маре на темата за Стариот Завет ќе имаше доблест да го потврдиш мојот одговор,затоа што тоа е така.
А во овој случај...ме разочара

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:41
Vidi vaka, Svetata Troica e malku teska za razbiranje, posebno za pripadnicite na drugite religii( sto e sosem normalno neli-barem spored mene). A toa deka nie si veruvame vo principot koj go kaza ne se soglasuvam, zatoa sto seto nase veruvanje ne e spored toa kako na nekoj ke mu se soni noke, tuku e potkrepeno so citati od Biblijata i so mosne seriozen priod kon toa prasanje od strana na Svetata Crkva.

A za ponatamosno prodolzuvanje na diskusijata se solgasuvam, samo kazi tema, potocno postavi ja , za da bide se vo soglasnost so redot i poredokot na ovoj forum. I ne se raboti za doblest tuku za dobra volja i megusebna pocit...sto se nadevam site ke ja pokazeme.

Pozdrav

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:50

Демек со ова му влегуваш в положение на Госпел.Демек има индикации за тоа и во к*р,анот. Жал мие што ќе ве разочарам АМА НЕМА. А за другото појаснив погоре зошто така се употребува заменката, а ти моде ако се држеше до критериумите кои ти ги прилепи Маре на темата за Стариот Завет ќе имаше доблест да го потврдиш мојот одговор,затоа што тоа е така.
А во овој случај...ме разочара

Де бе Дешаде, мора ли стално негативен контекст да ми наоѓаш... сакав да кажам - подобро е да не навлегуваме во дискусија за Троиството, зашто пак ќе почнат старите дискусии и расправии, а добро знаеме дека никаде нема да не одведат... имаме веќе искуство со тоа. Никаде и никогаш не сум рекол, нити помислил дека во к*ранот има Троиство...

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:19
ДЕШАД,

Е ПА НИЕ ВЕЛАМ ДЕКА НЕ Е ТАКА. НИЕ МИСЛАМ ПОИНАКУ ОД ВАС.

АКО И к*рАНОТ ГО РАЗБИРАТЕ КАКО ШТО НИЕ НАПИШАВ, ТОГАШ СТЕ СВРШИЛЕ ГОЛЕМА РАБОТА.

(инаку каде што стои НИЕ треба да биде ЈАС)

ова го напишав од почит кон соговорникот, па затоа користев Ние и Вие.

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:48

ДЕШАД,

Е ПА НИЕ ВЕЛАМ ДЕКА НЕ Е ТАКА. НИЕ МИСЛАМ ПОИНАКУ ОД ВАС.

АКО И к*рАНОТ ГО РАЗБИРАТЕ КАКО ШТО НИЕ НАПИШАВ, ТОГАШ СТЕ СВРШИЛЕ ГОЛЕМА РАБОТА.

(инаку каде што стои НИЕ треба да биде ЈАС)

ова го напишав од почит кон соговорникот, па затоа користев Ние и Вие.

Се гледа дека си ги испомешал лончињата во главата,ама нејсе постов нека остане како сведоштво на твојата интелигенција и разбирање на арапската граматика, која овде маестрално глупо ни ја преведи на македонски.

П.С. Уште да се обидеш да му вметнеш падежи на македонскиот јазик ќе бидеш печен за Нобеловата награда.

-------------

Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:58
Јас ништо не преведив сам од себе. Како што ми го објасни, така и го преведов....
...и навистина глупо излезе.

А за тоа кој ги испомешал лончињата во главата, се гледа според објаснувањата...

Со почит, Госпел.

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 00:00

Јас ништо не преведив сам од себе. Како што ми го објасни, така и го преведов....
...и навистина глупо излезе.

А за тоа кој ги испомешал лончињата во главата, се гледа според објаснувањата...

Со почит, Госпел.

Ха,хаха, ајде нека стои како што е.Оние кои се разбираат ќе сфатат кој погрешил. Да ја оставиме темата да си тече понатака...

Секое добро.

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 02:04
Alo bre muslimani vie ne ste go razbrale i nema da go razberete Svetoto Trojsvo kako sto pak nie nema da razberem nekoi raboti za vasata religija .....pa dajte bre dosta vece ko pijani tuka se zanesuvame so trojstvoto dajte da diskutirame za nesto drugo zasto ovaa diskusija ce vodi samo kon novi banovi plukanja i navredi ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 11:57

Alo bre muslimani vie ne ste go razbrale i nema da go razberete Svetoto Trojsvo kako sto pak nie nema da razberem nekoi raboti za vasata religija .....pa dajte bre dosta vece ko pijani tuka se zanesuvame so trojstvoto dajte da diskutirame za nesto drugo zasto ovaa diskusija ce vodi samo kon novi banovi plukanja i navredi ....

]"Верата е здрав разум, а секој оној што нема здрав разум нема ни здрава вера." (Алија р.а. - четвртиот исламски праведен халифа / владар )

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:06

Што дочекавме, муслимани да ни кажуваат за Тројството.

Имаш право, ова само води до уште поголема нетрпеливост, особено од страна на муслиманите на кои Тројството им е прво на удар во секоја дискусија на тема “Вера“. Никој никого овде нема да убеди некого дека сопственото верување е најточно, колку и да плука и да омаловажува.

Тројството е христијанскиот концепт за Бог, и ТОА Е ТАКА. Безброј пати взалудно објаснето, аргументирано....

Во најмала рака, она што може да го сторат оние кои имаат поинаков концепт за Бог е барем да ги почитуваат верувањата на оние чиј концепт е заснован на Тројството.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:14
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Што дочекавме, муслимани да ни кажуваат за Тројството.

Имаш право, ова само води до уште поголема нетрпеливост, особено од страна на муслиманите на кои Тројството им е прво на удар во секоја дискусија на тема “Вера“. Никој никого овде нема да убеди некого дека сопственото верување е најточно, колку и да плука и да омаловажува.

Тројството е христијанскиот концепт за Бог, и ТОА Е ТАКА. Безброј пати взалудно објаснето, аргументирано....

Во најмала рака, она што може да го сторат оние кои имаат поинаков концепт за Бог е барем да ги почитуваат верувањата на оние чиј концепт е заснован на Тројството.

Ги почитуваме вашите верувања, но не го почитуваме начинот на кој тоа го објаснувате. Еден еднаш рече дека Светиот Дух не бил Господ.Друг рече дека Исус не е Господ, трет рече: Не бе, Исус е само Божји син,четврт рече : Сите тројца се едно, а сето тоа е Исус Христос нашиот Господ. Ова се христијански толкувања, а не муслимански.

Ако ние муслиманите за БОга имавме толку различни концепти помеѓу себе, верувај дека исти прашања ќе слушавме и од ваша страна. Затоа токму така, немојте да дозволувате муслимани да ви го објаснуваат концептот на Тројството, соберете се , и решете еднаш што представува за вас Тројството и излезете со заеднички став. Се додека помеѓу христијанските деноминации има разлика во толкувањето на ОСНОВНИОТ ФУНДАМЕНТ НА ВЕРАТА, тогаш нешто не е во ред со тој концепт.

Секое добро.

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:27
Бектеши, Шиити, Сунити...не знаев дека кај муслиманите имало единствени толкувања. Зар Шиитите не се дел од вашиот умет? Па што се колат со Суните?
Решете си ги прво прашањата со вашите концепти, па потоа занимавајте се со христијанските деноминации.

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:33

Бектеши, Шиити, Сунити...не знаев дека кај муслиманите имало единствени толкувања. Зар Шиитите не се дел од вашиот умет? Па што се колат со Суните?
Решете си ги прво прашањата со вашите концепти, па потоа занимавајте се со христијанските деноминации.

Ете, во твојот очај пак напиша да не речам глупост. Прашај било кого од спомнатите за концептот на Бога, сите до еден ќе ти речат ДЕКА ТОЈ Е ЕДЕН. Значи, разлика нема. А КАДЕ СТЕ ВИЕ?

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:40

Да беше вашиот концепт в ред и добар, немаше да имате такви катастрофални проблеми со “уметот“.

Нешто затаило, нели?
Не ќе да е се до лидерите, нафтата, експлоатацијата...Сите муслимани по светот имаат исти проблеми....Пак има нешто тука и со верувањето, к*ранските одредби...нешто затаило овде.намигнување

А каде сме ние? Ти убаво знаеш.

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:45

Да беше вашиот концепт в ред и добар, немаше да имате такви катастрофални проблеми со “уметот“.

Нешто затаило, нели?

Не ќе да е се до лидерите, нафтата, експлоатацијата...Сите муслимани по светот имаат исти проблеми....Пак има нешто тука и со верувањето, к*ранските одредби...нешто затаило овде.намигнување

А каде сме ние? Ти убаво знаеш.

Јас се извинувам,ама ти почна да бегаш од темата. Ти почна сега конфузно да го браниш твојот став. Значи смири се,вдиши чист воздух и фокусирај се на она што е предмет на расправа.

Зборуваме за концептот на Бога.

Јас реков дека вие христијаните ( вклучувајќи ги сите деноминации ) немате ист концепт за Бога,поготов за Светото Тројство, и тоа е факт. Разубеди ме во спротивното.

Наместо одговор, од тебе добив дека и ние муслиманите сме поделени на бекташии, шиити, сунити итн.

Ок, не е проблем тоа, ете така е. Ама јас ти велам дека концептот за Бога кај сите овие е ист.

Убеди ме во спротивното.

Биди достојна и биди на ниво.Без непотребни маневри.

-------------

Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:57

И достојна сум, и на ниво сум, омер фарук, ама незнам во што сакаш да те убедам. Јас всушност и никогаш никого не убедувам во нешто, си го знам своето, го кажувам кога ќе бидам, прашана, ама не убедувам никого во ништо.

Многу пати сум пишувала за ова.

Потсетување: БОГ=Бог Татко+Св. Дух+Синот
Ако некој верува во нешто друго, нека ти објасни.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk