IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Теорија на Еволуцијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Теорија на Еволуцијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 18:53
Атеист - без непотребни драми...
Многу добро знаеш зошто те опоменив, ти можеш да го видиш постот кој го скрив, додека останатите не. Тоа што го изнесуваш нема никаква врска со вистина, нема дури ни врска со потсмевање - а е прилично вулгарна изјава и директна навреда.
Демократија на форумов постои - но треба првин да провериш што точно означува тој поим...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 19:09
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Атеист - следниот пат за таков коментар ќе те банирам... тоа е нарушување на најосновните верски чувства и на Христијани и на Муслимани!

Ауууу навредив нечии чувства? Е драги мои верничиња, Боли вистината нели?
Така јас гледам на работите и тоа е мојот став, не мора никој да се сложи. Не употребувам вулгарности и не се подбивам како некои овде на форумов (нема да им го спомнам името, ќе се препознаат сами) и тоа повторувајќи исти работи повеќепати, небаре ако го кажат истото барем 100 пати ќе стане вистина. Таа работа Мр. Ев. не оди така.

А ако постои демократијана форумов, (почнувам да се сомневам дека постои) ќе можам слободно да си го искажам своето мислење по било која тема. А за бан господине зидарски можете, некој ви го дал тоа право и ако некое мислење не ви се допаѓа, тоа право може и да го искористите. Се нешто ме потсетува на инквизицијата или на Орвеловата „1984-та“........

Него, ти викам јас овие модераториве немаат благе везе од толеранција! Треба господине Атеисту да се покрене иницијатива за банирање на модераторите, еве за почеток на една недела, како образовно-воспитна мерка. А после може и на подолго. За нов модератор може да те предложиме тебе (јако ќе биде - модератор на подфорум религија со ник „Атеист“). Кажи, нели е јако!

...

AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 19:13
А сега назад на темата! Никој не ми одговори на муабетот за Образовната програма на МТВ, „Баравте-гледајте“ и тезата дека „човекот настанал од орев“? Ате, вака меѓу нас, тезава со мали модификации може супер да ти се уклопи во светогледот... Поработи на случајот!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 19:48
Originally posted by Al_Masih_Qam Al_Masih_Qam напиша:

А сега назад на темата! Никој не ми одговори на муабетот за Образовната програма на МТВ, „Баравте-гледајте“ и тезата дека „човекот настанал од орев“? Ате, вака меѓу нас, тезава со мали модификации може супер да ти се уклопи во светогледот... Поработи на случајот!

И јас ја гледав таа епизода на „баравте-гледајте„ , прилично е стара но:

Тоа е несобролив доказ, се работи за сензационално откритиие! Погледнете го само оревот без лушпа. Не ви личи на мозок? А со лушпата личи на мозок во главата, а нели мозокот е најважен... во процесот на еволуцијата додуша бубрезите се развиле од грав - зрно грав нели ви личи на бубрег 99%?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 20:04
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

И јас ја гледав таа епизода на „баравте-гледајте„ , прилично е стара но:

Тоа е несобролив доказ, се работи за сензационално откритиие! Погледнете го само оревот без лушпа. Не ви личи на мозок? А со лушпата личи на мозок во главата, а нели мозокот е најважен... во процесот на еволуцијата додуша бубрезите се развиле од грав - зрно грав нели ви личи на бубрег 99%?

Значи една порција турли-тава содржи мање-више цел човек! И после се фолирате - не требало да се јаде месо! Па ова ти е поморбидно бе брат од похован млад јагнешки мозок или мешани изнутрици на кромид (тииивко укрчкани... со рузмарин)!    

Изменето од Al_Masih_Qam - 14.Јули.2008 во 20:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 21:21

Значи една порција турли-тава содржи мање-више цел човек! И после се фолирате - не требало да се јаде месо! Па ова ти е поморбидно бе брат од похован млад јагнешки мозок или мешани изнутрици на кромид (тииивко укрчкани... со рузмарин)!    

Тоа само објаснува зошто не се развиле со еволуцијата други видови слични на луѓето туку постојат само варијации(раси) како што има и варијации на оревите нпр, индијски орев, морски орев итн...
Имено не се развиле други слични видови затоа што ние постојано ги јадеме и не дозволуваме да се развијат, се работи за своевиден канибалски-зеленчукоцид!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 21:30
И... ајт назад на тема... зашто вака ептен ќе избегаме...

Многу фасцинантен е моментот што атеистите од верниците секогаш бараат конкретен, јасен, несоборлив доказ за постоењето на Бог, и многу често главен аргумент е - каде е да го видиме? Но, од друга страна, кога ќе се побара истото во однос на еволуцијата - конкретен, јасен, несоборлив аргумент - е тогаш, нема одговор или се цитираат статии кои самите се претпоставки или како што доста од научниците кои се занимаваат со таа проблематика милуваат да речат "ова е тоа што најверојатно се случило"...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2008 во 21:40

И... ајт назад на тема... зашто вака ептен ќе избегаме...

Многу фасцинантен е моментот што атеистите од верниците секогаш бараат конкретен, јасен, несоборлив доказ за постоењето на Бог, и многу често главен аргумент е - каде е да го видиме? Но, од друга страна, кога ќе се побара истото во однос на еволуцијата - конкретен, јасен, несоборлив аргумент - е тогаш, нема одговор или се цитираат статии кои самите се претпоставки или како што доста од научниците кои се занимаваат со таа проблематика милуваат да речат "ова е тоа што најверојатно се случило"...

Моде, баш си партибрејкер! Таман ни тргна муабетот... Како ти стои тебе ова со оревиве - стварно го имаше на МТВ. Ете и тоа е „нешто што најверојатно се случило“. Ате после ова остана без речи. Еве више неколку саати го нема - гарант сега интензивно ја премозгува целата работа со турли-тавата и осталите зарзавати (или ти ќутенката си го банирал со надеж дека нема да приметиме! )
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:20
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Атеист - следниот пат за таков коментар ќе те банирам... тоа е нарушување на најосновните верски чувства и на Христијани и на Муслимани!

Ауууу навредив нечии чувства? Е драги мои верничиња, Боли вистината нели?
Така јас гледам на работите и тоа е мојот став, не мора никој да се сложи. Не употребувам вулгарности и не се подбивам како некои овде на форумов (нема да им го спомнам името, ќе се препознаат сами) и тоа повторувајќи исти работи повеќепати, небаре ако го кажат истото барем 100 пати ќе стане вистина. Таа работа Мр. Ев. не оди така.

А ако постои демократијана форумов, (почнувам да се сомневам дека постои) ќе можам слободно да си го искажам своето мислење по било која тема. А за бан господине зидарски можете, некој ви го дал тоа право и ако некое мислење не ви се допаѓа, тоа право може и да го искористите. Се нешто ме потсетува на инквизицијата или на Орвеловата „1984-та“........

Ateist ne se sekoraj zivotot e pred tebe sega koga si mlad i zelen mislis deka si cool ako ete se sprotivstavis na nesto staro i nesto sto go imaat ludjeto a toa e Verbata vo boga sigurno se osecas mnogu silno dodeka na nekoj mu se pravis fraer i go negiras boga i koga site te slusaat dodeka ti uzivas vo svoeto ego ali pazi da se bide mlad ne e da se negira staroto tuku da se pocituva i da se uci da se ima verba vo boga ne e nisto loso eden den koga ce se najdes vo tesno (zivotot e k*rva) koga ce nema nikoj da ti pomogne koga site opcii na tvojot sloboden ce gi snema ce poglednes kaj neboto siguren sum deka togas ce go najdes boga ili toj tebe se edno a sega ako vo red e furaj ubavo e da bides ateist zasto podocna mnogu poubavo ce veruvas vo boga.....ne se luti na boga ogledaloto neka ti gi objasni rabotite, ziveeme vo toa sto ziveeme....

Velis si navredeil necii cuvstva pa da si navrededil ama ne so toa sto ne veruvas, toa e tvoj problem, navreduvas so toa sto plukas vrz onaa vo sto nekoi veruvaat - eve ti primer ti si ja sakas majka ti i veruvas deka e najdobrata zena na svetot, no vidis jas ne sum na toa mislenje nitu pak nekoj drug sem tvoite braca i sestri nema da se na toa mislenje, taka da, vidis deka si navredil necii cuvstva....

Ovdeka na frumov nikoj ne te tera da veruvas tuka se diskutira za religijata ama se gleda deka si vo pogresna kategorija vletal i sam znaes no sepak mislis deka ako odis zestoko deka nesto ce postignes...nisto ne si postignal....i ne ti e kriv sudijata sto ti gubis nikako sudijata ti veli samo da ne igras valkano...

Baras demokratija hahahaha definiraj mi ja demokratijata - dali si siguren deka demokratijata ti dava za pravo da go iskazes svoeto mislenje ??? I jas mnislam sekoj misli sekoj saka da kaze no ima edna razlika demokratijata ja izmislil covekot dodeka civilizacijata covestvoto - mozebi e demokratski da mozes da kazes sekakvi gluposti i gadosti i toa da bide prifateno kako demokratsko pravo , no razmisli ima edna religija koja coveckata civilizacija ja isturkala na svoji pleci i sega ti zboruvas so kontra argumenti kon taa religija i nejzinoto veruvanje toa e vo red no kolku si fer vo toa zboruvanje, (pameten si ti znaes istorija) civilizacijata pak stvorila pravila, pravilata stvorile opstestveni ureduvanja pokraj drugite i tvojata demokratija i ti doadjas i se odnesuvas necivilizirano bas poradi taa tvoja demokratija koja vidis si ja sfatil pogresno, za zal ne si edinstven....

Pozdrav i nemoj ovaa da te navredi
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2008 во 11:29

Jубилеј на тероијата за еволуцијата

Во почетокот на јули 1858 година, на состанокот на биолошкото друштво Линеан во Лондон, прочитан е трудот на Чарлс Дарвин во кој за прв пат е изложена теорија за природната селекција како и клучниот механизам на еволуцијата кај растителниот и животинскиот свет. - Радикално раскинување со дотогаш доминантната теорија дека човекот и целиот растителен и животински свет ги создал Господ

Пред 150 години на 1 јули 1858 година во Лондон за прв пат е изнесена научната идеја која долго беше контроверзна, посебно во црковните кругови - теоријата за еволуцијата на растителниот и животински свет, која британскиот научник Чарлс Дарвин ја обработил во своето дело „За потеклото на видовите“ (Тhe Origin of Species).

Тој ден, на состанокот на биoлошкото друштво Линеан, во Лондон прочитан е трудот на Дарвин во кој за прв пат била изложена теорија, според која, сите растителни и животински видови настанале по еволутивен пат и природна селекција од еден заеднички предок.

Веќе во 30-тата деценија од минатиот век, Дарвиновата теорија стана општо прифатена во научните кругови затоа што со неа е дадено единствено, можно и логично објаснување за разновидноста и богатството на животот.

Идејата дека растителните и животинските видови се создаваат и исчезнуваат по пат на природна селекција - така што преживуваат тие кои се во состојба да се прилагодат на средината - претставувало радикално раскинување со до тогаш доминантното сваќање дека човекот и целиот растителен и животински свет, токму како што ни се познати денес, ги создал Господ.

Кога пред 150 години теоријата на Дарвин за прв пат била изложена, малкумина во тој момент забележале колку е таа револуционерна. 

Професорот по генетика на Универзитетскиот колеџ во Лондон, Стив Џонсон по тој повод, во едно интервју за британската телевизија Би-Би-Си објасни  дека Дарвин работел на идејата за еволуција или како што тој ја нарече „наследување со промени“, подолго од 20 години.

- Имаше намера да напише огромна книга во која оваа теорија би ја разработил до најситните детали, а тогаш ненадејно добил писмо од човек кого воопшто не го познавал - од научникот Алфред Расел Волас, кој живеел на Далечниот Исток. Волас јасно ги изнел сосема истите идеи кои ги замислил Дарвин! Дарвин бил очаен. Во писмо кој во тоа време го испратил на еден пријател се пожалил дека е „уништена оригиналноста“ на неговата идеја, вели професорот Џонс.

- Многу научници денес би побрзале оваа теорија да ја објават под свое име. Но, Дарвин бил вистински господин - признал дека Волас има исти идеи како него, па тие двајца зедно го напишале трудот кој пред 150 години за прв пат бил прочитан во Лондон, додава тој.

Во првиот момент никој од друштвото Линеан не се возбудил премногу. Дури година и половина подоцна, кога Дарвин ја објавил книгата „За потеклото на видовите“, на сите им станало јасно колку неговата теорија била значајна. 

Професорот Џонс истакнува дека често се случува луѓето веднаш да не можат да го препознаат моментот во кој се создава историјата, па така било и со Дарвиновото дело кое постепено придобиваше се повеќе истомисленици. 

За изминатиот век и половина од состанокот во Лондон, пронајдени се неброени докази кои ја потврдуваат!! научната теорија на Дарвин. Сепак и ден денес се наоѓа по некој да ја негира - главно од верските!! средини, тврдејќи како целиот растителен и животински свет и човекот, се создадени од Бога, а не по пат на еволуција. 

Меѓутоа, според мислењето на професорот Џонс, теоријата за еволуција и верското убедување не се во спротивност една на друга. На југот во Англија тој истражува зошто за последните 20 години во овој регион се зголемил бројот на полжавите со определени орнаменти на нивната лушпа. 

- Убеден сум дека е тоа поради глобалното затоплување, на кое лесно се прилагодуваат полжавите со вакви орнаменти, вели професор Џонс.

Ако успее да докаже дека навистина е така, ова секако ќе биде уште еден доказ за вистинитоста на теоријата на Дарвин за природната селекција и еволуцијата......................

You live only ONCE!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2008 во 14:52
Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

...почетокот на јули 1858 година, на состанокот на биолошкото друштво
Линеан во Лондон, прочитан е трудот на Чарлс Дарвин ... Радикално
раскинување со дотогаш доминантната теорија дека човекот и целиот
растителен и животински свет ги создал Господ

Погрешно. Дарвин НЕ негирал дека целиот растителен и животински свет се создадени од Господ, туку дека механизмот на создавањето била еволуцијата!

Јас лично, не верувам ни во Дарвиновата теорија ни дословно во тоа дека материјалниот свет - планетата Земја, галаксиите, човека итн. ги создал Господ. Материјалниот универзум е последица на турбуленциите кои се одиграле пред многу милијарди години започнати поради нашето отпаѓање од Бога. Трагичен процес за кој некои зборуваат и како Падот на ангелите.

Честит јубилеј атеист!

Изменето од Majkl - 16.Јули.2008 во 14:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2008 во 15:01
. Радикално
раскинување со дотогаш доминантната теорија дека човекот и целиот
растителен и животински свет ги создал Господ

ziti teorijata,
ne mnogu porano ,imalo i teorija deka zemjata bila plosnata kako tepsija,
i lezela na grbovite od cetiri slona
ili zelki
sto i da e!
a,i koga podobro ke razmislis i toa e poverojatno od ona,
neka bide..........
i bidnalo,газење%20од%20смеење,

za sest dena,
pa neka bide i za sest milijardi,
ako saka,смеење
You live only ONCE!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2008 во 16:16

Индоктринизацијата во нашите простори и хипнотизирањето на учениците уште во школските години беше присутна до пред неколку години, кога конечно беше срушен посткомунистичкиот период и вратите на слободната мисла и објективната вистина конечно беа отворени во образовниот систем. Тоа беше еден мрачен период во образовниот систем во нашите простори, една мрачна индоктринизација и тесноглед во кој беа хипнотизирани учениците, при што им беше вбризгувано во главите дека еволуцијата е научно докажана апсолутна вистина и дека се друго е мит, религија. Биографиите на научниците-верници беа цензурирани и скоро и никој не знаеше дека Исак Њутн, Роберт Бојл, Јоханес Кеплер, Олјер, Менделеј и други големи научници покрај тоа што беа научници, беа и верници (во случајов христијани). За Исак Њутн, на пример, е познато дека има поголем број верска литература напишано отколку научна, а сепак одвај некој ученик знаеше дека тој бил верник. Колку тажно зарем не?

Сепак се радувам што тој период успешно помина и дека денес индоктринизацијата го доживува својот бродолом. Веќе неколку години во учебниците по биологија можеме да ги прочитаме двете рамноправни теории (претпоставки) за настанокот на човекот:
1. Еволуционистичката (моделот на Дарвин)
1. Креационистичката (Библискиот модел)

Ова е голем чекор за вистината. Сега секој ученик може да види дека еволуцијата е само една обична претпоставка на Дарвин. Доколку еволуцијата беше научно докажана, таа немаше да го дели своето место со Креационистичкиот модел, туку јасно ќе пишуваше дека човекот настанал по пат на еволуција.  Но е е така, без разлика колку ateist е убеден дека еволуцијата е научна теорија, научниците, министерството за образование итн. не мислат така, туку признаваат дека таа е само една теорија (приказна на Дарвин), како и Кант-Лапласовата теорија за настанокот на Земјата и сл.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2008 во 16:25
-i bog recee,
 taka rece.
 taka neka bide,
i,
taka bidnaa!
!!

смеењеima li pogolema prikaska od ovaa,a?!изненадување

You live only ONCE!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.