IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и алкохолот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и алкохолот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:24
da, blagodaram efendijo :)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:30
Zatoa velam deka vernik e onoj koj gi sledi site verski zakoni i preporaki. Ne mozhe nekoj da se smeta za vernik samo ako teoretski se deklarira kako takov. Najgolemiot broj lugje se izjasnuvaat kako nekakvi vernici edinstveno zatoa sto poteknuvaat od vernichko semejstvo ili zatoa sto nekoj nekogash im rekol oti "negovite lugje" odele/odat vo nekakov duhoven hram (crkva, dzhamija, sinagoga...).

Zatoa jas ne smetam deka ima dobri i loshi vernici. Mozhe samo da ima ili da nema vernici. Zatoa jas samiot ne se smetam za vernik i verojatno zatoa nema nikogash da bidam vernik.

E ajde sega na zdravje! Ako za Isus vinoto beshe dobro, edna chashka ke bide dobra i za mene.

Изменето од Messenger - 20.Февруари.2008 во 15:31
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Zatoa velam deka vernik e onoj koj gi sledi site verski zakoni i preporaki. Ne mozhe nekoj da se smeta za vernik samo ako teoretski se deklarira kako takov. Najgolemiot broj lugje se izjasnuvaat kako nekakvi vernici edinstveno zatoa sto poteknuvaat od vernichko semejstvo ili zatoa sto nekoj nekogash im rekol oti "negovite lugje" odele/odat vo nekakov duhoven hram (crkva, dzhamija, sinagoga...).

Zatoa jas ne smetam deka ima dobri i loshi vernici. Mozhe samo da ima ili da nema vernici. Zatoa jas samiot ne se smetam za vernik i verojatno zatoa nema nikogash da bidam vernik.

E ajde sega na zdravje! Ako za Isus vinoto beshe dobro, edna chashka ke bide dobra i za mene.

Па кога не се сметаш за верник што го спомнуваш Исуса,мавни си две...три....сто...колку сакаш..немој да се ограничуваш само на една,па ти си неверник,ти се можеш,ти немаш багаж на твоите плеќи,за разлика од нас кутрите кои не знаеме ништо.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:44
Pa ti velam jas celo vreme, izlezi nadvor na sonce - vratata ti e otvorena... a ti ne me slushash. E trpi sega!

Inaku, znash kako veli starata mudrost: onoj sto premnogu pie i premnogu jade, ne znae nitu da pie i nitu da jade.. Ne postoi mudrost koja veli nemoj da piesh i nemoj da jadesh.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:45

Zatoa jas ne smetam deka ima dobri i loshi vernici
. Mozhe samo da ima ili da nema vernici. Zatoa jas samiot ne se smetam za vernik i verojatno zatoa nema nikogash da bidam vernik.

Treba da smetas I to Kako deka Ima Dobri vernici,a za Losi Vernici da i jas vikam deka nema-Takvite gi vikam GRESNICI..

Vikas ako za Isus bese dobro vinoto,i za tebe edna caska e ubava-Ako se Vladas prema Hristijantvoto-Togas Super ke ti e taa caska,no ako se vladas prema Islamot-Togas za Isus ne bilo dobro Vinoto-Isus go Mrazel Vinoto..

Zatoa ako ti se pie Vino,nemoj da go spomnuvas Isus,poso Nie vikame deka ne Piel,tie vikaat deka si Piel,i taka da Mesi-ako gi pocituvas dvata stavovi-ke si ostanes i bez Vino
Poso neli za da bidis ramnopraven kon dvete strani

Eve na pr-Jas ke ti Vikam Isus ne piel,Evangelos ke ti kaze piel-i ako ti se napies-Togas si so Evangelos
Ako ne pies togas si kon mene, Evangelos ke ti se luti...

Zatoa ko ti se pie,nemeasaj Isusa,,stegaj kolku sakas Vino...

P.s.Imale togas Casi??

Изменето од Halid ibn Velid - 20.Февруари.2008 во 15:48
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:48
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

. Mozhe samo da ima ili da nema vernici. Zatoa jas samiot ne se smetam za vernik i verojatno zatoa nema nikogash da bidam vernik.

Treba da smetas I to Kako deka Ima Dobri vernici,a za Losi Vernici da i jas vikam deka nema-Takvite gi vikam GRESNICI..

Vikas ako za Isus bese dobro vinoto,i za tebe edna caska e ubava-Ako se Vladas prema Hristijantvoto-Togas Super ke ti e taa caska,no ako se vladas prema Islamot-Togas za Isus ne bilo dobro Vinoto-Isus go Mrazel Vinoto..

Zatoa ako ti se pie Vino,nemoj da go spomnuvas Isus,poso Nie vikame deka ne Piel,tie vikaat deka si Piel,i taka da Mesi-ako gi pocituvas dvata stavovi-ke si ostanes i bez Vino

Eve na pr-Jas ke ti Vikam Isus ne piel,Evangelos ke ti kaze piel-i ako ti se napies-Togas si so Evangelos

Zatoa ko ti se pie,nemeasaj,stegaj kolku sakas Vino...

P.s.Imale togas Casi??

Pa zatoa jas celo vreme velam deka ne sum nikakov vernik na nikoja religija.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:50

P.s.Imale togas Casi??

Pa zosto Togas se Vladas prema Isus,kako rekol od Aspekt na Hristijanstvoto???

Neli si kontradiktoren??? na ovie zborovi koi sega gi pisa????

Ako ne si vernik,togas nema da ti bide Gajle kako rekol Isus(spored Hristijanstvoto) edna casa ili dveste ili trista...Ke si stegas i nikomu niso..neli???

E spored toa so go pisa pogore za Isus deka rekol edna caska e dobra,Togas si Hristijanin,a spored ova so go pisa sega deka ne si vernik na niedna vera..Togas ke ti kazam deka se drzis na dve granki...Prema potrebata..
P.s. Pazi da ne ti se skrasat grankite

Изменето од Halid ibn Velid - 20.Февруари.2008 во 15:53
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 16:23

Во ред...но постои и следниов стих, Лука 22:18 “..зашто нема да пијам од лозовиот плод додека не дојде царството Божјо“...

Лозов плод...а не вино...

По што сме сигурни дека Исус пиел вино, а не можеби-неферментиран лозов плод?

Бидејќи и Самиот во Лука 21:34 вели “амо пазете се вашите срца да не бидат оптоварени со прејадување и пијанство и грижа за овој свет-за да не ве затече оној ден ненадејно“....

Не гледам од ова дека Исус е благонаклонет кон пијанството.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 16:37
Amante be lugje, ostavete go chovekot da se napie edna chasha vino...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 16:58
Во ред зидарски, немам ништо против ако тоа се однесува на нашиот Месинџер, но чувствував дека морав да појаснам поради вакви размислувања...
Originally posted by STEPSKI-VOLK STEPSKI-VOLK напиша:

[
Eve za ater tvoj ne go narekuvame pijanica.Sto ama ako covekot si mavnuval po caska -dve i sega nie odma nemu pijanica.od ljubomora toa ozbilno.(za malku sto ne puknav od smeenje)    [/QUOTE]

Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 19:37

Pa ti velam jas celo vreme, izlezi nadvor na sonce - vratata ti e otvorena... a ti ne me slushash. E trpi sega!

Inaku, znash kako veli starata mudrost: onoj sto premnogu pie i premnogu jade, ne znae nitu da pie i nitu da jade.. Ne postoi mudrost koja veli nemoj da piesh i nemoj da jadesh.

Ej Mess. vo Quranot, ima stih koj veli..." Jadete i pijte, ama ne preteruvajte....."
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 20:41
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ej Mess. vo Quranot, ima stih koj veli..." Jadete i pijte, ama ne preteruvajte....."

Mnogu umno.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 21:01

P.s.Imale togas Casi??

Pa zosto Togas se Vladas prema Isus,kako rekol od Aspekt na Hristijanstvoto???

Neli si kontradiktoren??? na ovie zborovi koi sega gi pisa????

Ako ne si vernik,togas nema da ti bide Gajle kako rekol Isus(spored Hristijanstvoto) edna casa ili dveste ili trista...Ke si stegas i nikomu niso..neli???

E spored toa so go pisa pogore za Isus deka rekol edna caska e dobra,Togas si Hristijanin,a spored ova so go pisa sega deka ne si vernik na niedna vera..Togas ke ti kazam deka se drzis na dve granki...Prema potrebata..
P.s. Pazi da ne ti se skrasat grankite

Abre Halide... nemoj rabotite vo zhivotot da gi gledash taka crno-belo, pa ako smetam deka edna ideja od Isus e dobra da me napravish hristijanin, ako smetam deka nekoja ideja od k*ranot e dobra da me napravish musliman, a ako spojam dve raboti da velish deka se drzham za dve granki. Svetot ne e parcijaliziran taka kako sto si go zamisluvash. I zoshto mora chovek da odi po nechij tugj pat, stapka po stapka?

Jas si go odam mojot pat, onaka kako sto jas go gledam, onaka kako jas go osoznavam. Sum gi videl drugite i blagodaram, ama ne odam po niv. Ne velam deka ne chinat. Sekomu spored potrebite i razbiranjata. Zatoa imam pochit prema site, se dodeka ne mi se istoporat pred mene i ne pochnat da mi popuvaat kako sum moral da odam po nivniot "najispraven" avtopat.

Ete, tuka se razlikuvame jas i ti. Jas ne mu se smeam nikomu, ne ponizhuvam nikogo, ne se smetam za podobar od nitu eden koj ne se slozhuva so mene. Nikogash ne tvrdam deka jas sum sekogash 100% vo pravo, ne posegnuvam po nikoj avtoritet samo za da si dadam samiot podrshka za neshto sto sum naumil da pravam i sekogash sum spremen da se koregiram, da se otkazham od raboti koi sum uvidel deka ne se ispravni i da prifatam novi.   

Ete, toa jas go pravam. Zhiveam onaka kako sto govoram, a govoram onaka kako sto mislam. Ako mi se dopagja uchenjeto na Isus, togash se obiduvam da go razberam i da go inkorporiram vo moeto zhiveenje. Ako mi se dopagja neshto od Muhamed, go pravam istoto. Ako vidam deka Buda imal dobro razbiranje za nekoi raboti ke go razgledam i toa. Na krajot ona najvazhnoto, ke vidam kako me uchi zhivotot i dali onoa sto nekoj nekogash neshto rekol vazhi istoznachno i denes. Ako vidam deka toa veke e arhaichno, nevazhno ili pogreshno vednash go brisham od mojata kniga. Da Halide, jas ne se plasham od Bozhjata kazna da izbrisham onoa sto ne vredi i da napisham onoa sto vredi.

I znaesh shto? Taka bilo odsekogash. Odsekogash rabotite se menuvale i sekogash se dopishuvalo, se menuvalo i se brishelo. Gledaj go toa kako sakash, narechi go kako sakash, no toa e toa. Pochnuvajki od Avram i zavrshuvajki so Osho i Dalaj Lama.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 02:25
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ако алкохолот е забранет во к*ранот, а се вели
" Jadete i pijte, ama ne preteruvajte....." -тогаш под “пијте“ сигурно не се мисли на алкохол...

Па така и во Библијата...
Ако за Исус велеле дека “јаде и пие со грешници“, а во
Лука 22:18 “..зашто нема да пијам од лозовиот плод додека не дојде царството Божјо“...каде гледате тогаш дека Исус пиел вино?

Или каде тоа Исус рекол да се пие-но умерено?

Што е умерено? 1чашка, 2, 5?
“Првата за концентрација
Втората за зафрканција
Третата пред спиење за броење овци
Четвртата директ за Бардовци?“

Токму затоа што човек не знае за умерено-таква мера за умерено не е спомената.

Неферментиран гроздов сок во краевите каде живеел Исус на земјата се пие и денес.

Изменето од maria_magdalena - 21.Февруари.2008 во 02:25
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.