Библијата и алкохолот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11654
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 17:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Библијата и алкохолот
Постирано од: efendija
Наслов: Библијата и алкохолот
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 17:54
Eve uste edna tema interesna za razmisluvanje!
Poznato e deka sirum svetot postojat instituti,dispanzeri i kliniki za zastita vo borbata protiv alkoholizmot.Vostanoveno e deka povece se pie vo zemjite so pogolem standard.Prema toa,i pokraj site dostignuvanja vo naukata i prosvetata,alkoholnite pijaloci i ponatamu se pijat,a brojot na zavisnici od den na den e vo se pogolem porast.
Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje,no zatoa me interesira stavot na Biblijata. Gi povikuvam site dobronamerni hristijani da dadat svoj doprinos vo ovaa tema so svoite izlaganja,koi preporacuvam da bidat potkrepeni so Bibliski citati.
Odnapred vi blagodaram!
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:01
efendija, site hristijani ne pijat alkohol, site sto pijat ne se opijanuvaat, pijat i ateisti, se opijanuvaat i tie kako i site lugje od site veri i t.n. i t.n. Rabotata e sto toa e sloboden izbor na sekoj chovek.
Nikoj vo verata ne e prisiluvan da pravi bilo sto i vo demokratskite zemji nema verska policija koja so pendreci ke odi i ke vteruva zakon i moral.
Mislam deka poentata ti e promashena, ama ti poagjash od strogo muslimansko gledishte, pa verojatno ova ti e mnogu logichno.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:04
Messenger напиша:
efendija, site hristijani ne pijat alkohol, site sto pijat ne se opijanuvaat, pijat i ateisti, se opijanuvaat i tie kako i site lugje od site veri i t.n. i t.n. Rabotata e sto toa e sloboden izbor na sekoj chovek.
Nikoj vo verata ne e prisiluvan da pravi bilo sto i vo demokratskite zemji nema verska policija koja so pendreci ke odi i ke vteruva zakon i moral.
Mislam deka poentata ti e promashena, ama ti poagjash od strogo muslimansko gledishte, pa verojatno ova ti e mnogu logichno.
|
Temava e Biblijata i Alkoholot Mesinger,
A ne e Hristijanite i Alkoholt..
ako si ja razbrall..
poz.....
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:05
Messenger напиша:
|
Poentata messenger mie namesto,ne poadjam samo od islamsko glediste,interesno e sto i Biblijata zboruva za alkoholot,i toa vo mnogu citati,pa sega cekam nekakov rasplet od hristijanite da mi prokomentiraat poopsirno malce na ovaa tema,ce vidis deka ne e tolku ednostavno.
P.S. Povod za temava mie edna kniga napisana od hristijanski teolog pod naslov:BIBLIJA I OPOJNA PICA,vo koja kniga avtorot navistina dava mnogu Bibliski citati po ova prasanje.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:06
efendija напиша:
Vostanoveno e deka povece se pie vo zemjite so pogolem standard.
! |
so ova ne se soglasuvam vo kontekstot na temava....
------------- http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:09
Jas samo prenesov citat od pogore spomnatata kniga.Mozebi si vo pravo.
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:18
Според Библијата, конзумирањето алкохол е дозволено но во контролирани мери.
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 18:46
zasto da ne, znaci nema ogranicuvanja tuku vo mala mera... poznato e deka vo vinoto e mnogu zdravo za piewe poradi antioksidansite sto gi sodrzi pravoslavnite hristijani ne piat cesto, toa e sosema vo umereni kolicini...
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 19:31
Pa jas sekogash velam ako vinoto bilo dobro za Isus, togash sigurno ke e dobro i za mene.
Da ne shiram sega tuka za site polezni raboti vo nego, bidejki ke odam off-topic, pa ke mora samiot da se brisham.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 20:02
Се извинувам Ефендија.
Мислев дека е некој друг , не сум видел.
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 21:48
MAKEDON-FILIP II напиша:
efendija напиша:
Eve uste edna tema interesna za razmisluvanje!
Poznato e deka sirum svetot postojat instituti,dispanzeri i kliniki za zastita vo borbata protiv alkoholizmot.Vostanoveno e deka povece se pie vo zemjite so pogolem standard.Prema toa,i pokraj site dostignuvanja vo naukata i prosvetata,alkoholnite pijaloci i ponatamu se pijat,a brojot na zavisnici od den na den e vo se pogolem porast.
Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje,no zatoa me interesira stavot na Biblijata. Gi povikuvam site dobronamerni hristijani da dadat svoj doprinos vo ovaa tema so svoite izlaganja,koi preporacuvam da bidat potkrepeni so Bibliski citati.
Odnapred vi blagodaram! |
Незнам што е ама еве го пак.
Муслиман отвара тема за христијанство .
Незнам за другите ама за мене тоа се цинични навреди од ваша страна.
Отварајте си теми за муслиманство и внесете ги вашите толку познати знаења да видиме што толку знаете вие за сопствената ви вера. |
Ako imas nesto da prokomentiras vo vrska so temava bujrum,ako si dojden za nekomu da solis pamet,toa zadrzi si go za sebe.Jas neslucajno ja otvoriv ovaa tema i najlubezno se obrativ za mislenje.A ti soncepokloniku mozes slobodno da postavis tema za Islamot,pa ce go vides naseto znaenje.
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 21:56
Кај нас алкохолот е добро да се конзумира но во умерена количина а библијата си нема врска со тоа.
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 22:02
Ok,toa sie tvoe mislenje,me interesira da cujam nekoj Bibliski citat po ovaa tema.
P.S. primeno e tvoeto izvinuvanje
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 22:15
Lot i negovite cerki
30 A Lot izleze od Sigor, i se nastani
vo planinata so dvete cerki svoi;
zasto se plasese da zivee vo Sigor.
I ziveese vo pestera so dvete cerki
svoi.
31 A postarata i rece na pomladata:
„Nasiot tatko e star, a nema maz vo
zemjava za nas, kako sto e obicaj po
celata zemja.
32 Ajde da mu dademe na tatkoto nas
vino, za da se opie; pa da legneme so
nego, za da go zacuvame potomstvoto na
naciot tatko!”
33 I mu dadoa vino na tatko si vo onaa
noc; i vleze postarata i legna so tatkoto
svoj; a toj ne seti ni koga legnala
taa, ni koga stanala.
34 A utredenta i rece postarata na
pomladata: „Ete, noceska bev so svojot
tatko. Da go opieme so vino i vecerva:
pa vlezi i ti legni so nego, i ce socuvame
potomstvo od tatkoto nac!”
35 I taa noc mu dadoa na tatko si
vino; i vleze pomladata i spiece so
nego; a toj ne razbra ni koga taa legnala,
ni koga stanala.
36 I obete cerki Lotovi zacnaa od
tatkoto nivni.
37 I postarata rodi sin, i go narece
Moav (velejci: „Od tatko mi e.” Toj e
pratatko na Moavcite do denes.
38 A i pomladata isto rodi sin, i go
narece Ben-Ami (velejci: „Toj e sin od
mojot rod”.) Toj e pratatko na Amoncite
do denes.
Ovde ne sakam da zboruvam za incestot,za toa e pisuvano mnogu pati,no,mene na oci mi padja edna rabota povrzana so temava,a TOA E VINOTO!
Od ovie citati jasno se razbira deka vinoto e pricina za incestot koj Lot BEZ DA OSETI go napravil so negovite dve cerki.
Ovde sakam nekoj da mi objasni KAKO MOZE DA SE TOLERIRA NESTO STO MU STETI NA COVEKOT,I DA SE KONZUMIRA ISTOTO KOGA EVE VO SAMATA BIBLIJA JASNO E ZAPISANO DEKA VINOTO BILO PRICINA ZA INCESTOT NA LOT SO NEGOVITE CERKI?
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 22:46
Самата библија е напишана од човечка рака и од крај до крај самата се контрира , се е различно.
Докажано е дека виното не е штетно туку е здраво но во умерени количини.
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 22:50
Neznam koj toa go dokazal,jas mislam sosema sprotivno,no dali bi mozel Filipe da mi kazes nekoj podatok koj sto odi vo prilog na vinoto?
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 22:52
Edna Japonska pogovorka veli:"Vo prvata casa covekot go pie vinoto,a vo vtorata casa vinoto go pie vinoto,a vo tretata casa vinoto go pie na covekot>"
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 23:12
Kniga Solomonovi izreki 20 (red 1-3) Vinoto e potsmevka, rakijata buntovnik i sekoj koj im e potcinet Ne e razumen!!!
Sekoj eden covek koj ima zelba nekogash da si se napie , nema granici vo negovoto pienje, nevikam deka sekoj den se pianci, no mnogu e teshko da se odolee na alkoholot koga se ima dobra volja za podnapivanje, e od ova proiszleguva deka samo vo Amerika ima okolu 20 miljoni Hronicni Alkoholicari, i 40 miljoni polualkoholicari,ako se zeme vo obzir i opojni sredstva kako drogi marihuani cifrite se zacuduvacki, vo Amerika sekoj vtor covek barem ponekogash koristi marihuana, a isto i kaj nas vo Mak. dosta e popularno toa, i deckite koi koristat takvi sredstva se cool decki a site ostanati se smetaat za zaostanati seljaci....
Ako na se ova go dodademe citatot od Biblijata koj veli:
(Матеј, 7: 15 – 23)Па така, секое добро дрво дава добри плодови, а лошо дрво да¬ва лоши плодови; не може добро дрво да дава лоши плодови, нити лошо дрво да дава добри плодови. Секое дрво што не дава добар плод го сечат и го фрлаат во оган. И така, по нивните плодови ќе ги познаете.
Pa sega ako sudime spored ovoj citat sledi presudata deka vo site Hrstijanski drzavi imame najgolem broj Alkoholicari, najgolem broj narkomani najgolem broj siluvanja najgolem broj ubistva.... I od Bibliskiot citat dobivame deka Hristijanskite zemji vo ovoj pogled se losho drvo koe dava loshi plodovi, i toa drvo se frla vo OGAN!!!
Ako sporedime Amerika i iran ke dobieme deka za vreme od 1 den vo Amerika = na edna godina vo Iran, bilo koj pogled od gorenavedenite raboti... Americkite statistiki kazuvaat deka sekoja minuta ima po edno ubistvo i po edno siluvanje, e toa go ima i vo iran ali za vreme od edna godina....
Ps. pa sami videtegi statistikite vo ovoj pogled i presudete koe drvo dava dobri plodovi koe drvo dava loshi plodovi, Koe drvo treba da se frli vo ogan a koe ne!!!
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2008 во 23:55
Alkoholot gi obora mladite vo nivnata polna sila,
maskosta vo nejzinata moc,starite vo nivnata slabost.Toj prouzrokuva slabost,a ne sila;bolest a ne zdravje;smrt,a ne zivot.Toj gi pravi zenite vdovici,decata siraci,tatkovcite djavoli,a se zaedno:bednici i pitaci...
Alkoholot gi polni zatvorite,sirotistata i sklonistata.Toj sozdava raspravii,predizvikuva karacki,pokrenuva nasilstvo.Toj gi polni popravnite domovi,a svoite zrtvi gi vodi na gubiliste...
Alkoholot e sobir na bedata,tatko na kriminalot,majka na prezirot i uzasot.Alkoholot e najdobiot Sotonin prijatel a najlos Gospodov neprijatel.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 00:12
Temata e "Biblijata i Alkoholot", a ne e dali alkoholot e shteten ili ne i dali Amerika ima poveke alkoholichari od Iran. Isto taka, ne apsolutizirajte deka vo takanarechenite "hristijanski" drzhavi zhiveat samo hristijanski vernici. Od druga strana, ne zaboravajte deka vo tie zemji alkoholot ne e zabranet za prodavanje, pa ne samo sto go kupuvaat hristijani, tuku i site drugi "nevernici" i tamu ne sheta verska policija koja ke go uapsi bilo koj sto ke se fati za chashka rakija, garantirajki ne samo deka nikoj nema da pie (bez obzir dali saka ili ne), tuku i deka nema nitu teoretski nekoj da se opijani.
Drzhete se do temata i ne ja digresirajte vo politika, stil na zhiveenje i medicinski soveti.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 00:38
Se raskazuva deka ednas Djavolot gi povikal na sostanok svoite najbliski sorabotnici-demonite.Na sednicata trebalo da se pronajdat najpogodnite metodi za unistuvanje sto pogolem broj ludje,zeni i deca,zosto glavniot vodac na demonite,Djavolot,ne bil zadovolen so dotogasnite rezultati.
Eden demon se javil za zbor i predlozil deka treba da se predizvikaat sto poglem broj na nesreci vo prometot na kopno,voda i vozduh,i deka pogolem broj na demoni treba da se specijaliziraat za taa rabota.
Djavolot ne se zadrzal mnogu na ovoj predlog,tuku mu dal zbor na drugiot demon kojsto vece ja imal podignato rakata za zbor.
Vtoriot demon predlozil deka treba da se zgolemi brojot na razved na brakovi i deka na toa pole treba povece da se napravi zosto na takviot nacin se gadja domot kako osnovna edinica na opstestvoto.Demonot smetal,ako na toa pole se potrudat,ce go razurnat srecniot zivot na sopruznicite,a decata ce im bidat prepusteni na ulicata i kriminalot.
"Dobar e ovoj predlog",odgovoril Djavolot,"i vece postignavme vidni rezultati kaj poedini narodi na toa pole;posebno mie drago sto i medju vernicite(muslimanite,hristijanite i ostanatite)vo posledno vreme postignuvame golemi uspesi,no tuka uste treba da se zajakne nasata aktivnost!"
Se javil tret demon i rekol:"Ako sakame da postigneme pogolemi rezultati vo odvojuvanjeto na mladite i starite od Boga,da razvedeme sto povece brakovi,da napravime sto pogolem broj na deca bednici i kriminalci,da unistuvame zivoti na soobracajnite ulici i rabotnite mesta,razrusuvame domovi i upropastime ludje,zeni i deca,predlagam da NAPRAVIME SE,STO POVECE PREKRASNI PLODOVI NA GROZJE,OVOSJE I ZITARKI SE PRETVORAT VO ALKOHOLNI PIJALOCI.Ako nema dovolno plodovi,treba i secerot da go pretvorime vo alkohol!"
Posle ovie zborovi Djavolot stanal i so zadovolstvo se nasmeal.I izjavil:"TOJ E NAJDOBRIOT METOD ZA DA UNISTIME CELI SEMEJSTVA,NARODI I MLADI GENERACII;TOJ E VISTINSKI POGODOK VO SRCETO I GLAVATA,SO KOJ NEMA DA PROMASEME!ZATOA,DA TRGNEME VEDNAS NA RABOTA SO LOZINKATA:
'...da jademe i pieme,zosto utre ce umreme!' (Isaija:22,13)i 'Zivotot e kratok,a smrtta e sigurna'".
So ovaa lozinka Djavolot otsekogas lazel milioni ludje,vodejci gi vo sigurna propast!
CE UJDISAME LI PO NEGO?
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 00:42
efendija dali prikaznata ti e od Biblijata ili ne?
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 00:45
efendija, dali sledniot citat e od Biblijata:
'...da jademe i pieme,zosto utre ce umreme!' (Isaija:22,23)i 'Zivotot e kratok,a smrtta e sigurna'".
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 00:45
Osnovata e ottamu,i e potkrepena so bibliski citat!
Da,da citatot e od Biblijata,dobro pisuva od kade e zemen!
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 01:10
efendija напиша:
Se raskazuva deka ednas Djavolot gi povikal na sostanok svoite najbliski sorabotnici-demonite.Na sednicata trebalo da se pronajdat najpogodnite metodi za unistuvanje sto pogolem broj ludje,zeni i deca,zosto glavniot vodac na demonite,Djavolot,ne bil zadovolen so dotogasnite rezultati.
Eden demon se javil za zbor i predlozil deka treba da se predizvikaat sto poglem broj na nesreci vo prometot na kopno,voda i vozduh,i deka pogolem broj na demoni treba da se specijaliziraat za taa rabota.
Djavolot ne se zadrzal mnogu na ovoj predlog,tuku mu dal zbor na drugiot demon kojsto vece ja imal podignato rakata za zbor.
Vtoriot demon predlozil deka treba da se zgolemi brojot na razved na brakovi i deka na toa pole treba povece da se napravi zosto na takviot nacin se gadja domot kako osnovna edinica na opstestvoto.Demonot smetal,ako na toa pole se potrudat,ce go razurnat srecniot zivot na sopruznicite,a decata ce im bidat prepusteni na ulicata i kriminalot.
"Dobar e ovoj predlog",odgovoril Djavolot,"i vece postignavme vidni rezultati kaj poedini narodi na toa pole;posebno mie drago sto i medju vernicite(muslimanite,hristijanite i ostanatite)vo posledno vreme postignuvame golemi uspesi,no tuka uste treba da se zajakne nasata aktivnost!"
Se javil tret demon i rekol:"Ako sakame da postigneme pogolemi rezultati vo odvojuvanjeto na mladite i starite od Boga,da razvedeme sto povece brakovi,da napravime sto pogolem broj na deca bednici i kriminalci,da unistuvame zivoti na soobracajnite ulici i rabotnite mesta,razrusuvame domovi i upropastime ludje,zeni i deca,predlagam da NAPRAVIME SE,STO POVECE PREKRASNI PLODOVI NA GROZJE,OVOSJE I ZITARKI SE PRETVORAT VO ALKOHOLNI PIJALOCI.Ako nema dovolno plodovi,treba i secerot da go pretvorime vo alkohol!"
Posle ovie zborovi Djavolot stanal i so zadovolstvo se nasmeal.I izjavil:"TOJ E NAJDOBRIOT METOD ZA DA UNISTIME CELI SEMEJSTVA,NARODI I MLADI GENERACII;TOJ E VISTINSKI POGODOK VO SRCETO I GLAVATA,SO KOJ NEMA DA PROMASEME!ZATOA,DA TRGNEME VEDNAS NA RABOTA SO LOZINKATA:
'...da jademe i pieme,zosto utre ce umreme!' (Isaija:22,23)i 'Zivotot e kratok,a smrtta e sigurna'".
So ovaa lozinka Djavolot otsekogas lazel milioni ludje,vodejci gi vo sigurna propast!
CE UJDISAME LI PO NEGO? |
efendija, velish deka osnovata na prikaznata e od Biblijata. Te molam navedi go delot od Biblijata vo koj pripagja ovaa prikazna.
Za citatot sto go naveduvash od Stariot Zavet pogledni vo Prvoto poslanie na Svetiot Apostol Pavle do Korintijanite (15.32). Vaka, kako sto si go izvadil ti od kontekstot, zvuchi sosem poinaku.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 01:18
Citatot e od Isaija,22:13.
Pogore e stamparska greska .
A eve ti go sega vo celost citaot:
13 No, ete, veselba i radost! Ubivaat
volovi i kolat ovni; jadat meso, pijat
vino i velat: „Da jademe i da pieme,
zasto utre ce umreme!(Isaija,22:13)
A anegdotata e prenesena od knigata:Biblija i opojna pica,
Knjizara:Preporod,BEOGRAD 1986.
Mislam deka ova tie dovolno!
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 01:51
OK, sega e pojasno, deka prikaznata ne e od Biblijata, tuku e izmislena kako ilustracija za nekakvi religiski veruvanja. Toa e golema razlika. Na forumov ima lugje koi ke se najdat navredeni ako se navedat raboti za koi se veli deka se od Biblijata, a vsushnost ne pripagjaat tamu. Za citatot, povtorno ti velam, ako se pogledne vo Korintijanite ke se dobie vistinskata slika za tie zborovi. Vaka izlaga deka se osuduva jadenjeto i pienjeto, a ne e taka.
Se nadevam deka hristijanskite chlenovi nema da bidat zasegnati od onoa kako si go komentiral i kako zvrshuvash so poslednite dve rechenici.
|
Постирано од: Lolita
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 02:53
Eve nekolku bibliski citati za alkoholot
Исаија: - 5:22 Тешко им на оние кои се силни во виното и јунаци во мешањето на силните пијалаци;
Ефесјани: - 5:18 И не се пијанете со вино, во кое е разузданоста, туку полнете се со Духот!
1 Тимотеј: - 5:23 Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.
Moj zaklucok: Dozvoleno e da se pie malku alkohol, vo umereni kolicini, no opivanjeto e zabraneto. Dokolku nekoj ima problem so umerenosta, podobro ic da ne pie.
------------- Your sweetest nightmare
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 11:03
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 23:10
Бев лани Дубаи у Шератон хотел
И се чуда момци ќе се изнаљокаа до коска, и после че преспија ден два до отрезнуење, и ни лук јале ни лук мирисале.
И това биле мусљамини? Еееееееееееееејјјјјјјјјј гиди
Шчо е темава, ал па сакате да кажите оти кај рисјаните е дозволено?
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 23:15
efendija напиша:
Edna Japonska pogovorka veli:"Vo prvata casa covekot go pie vinoto,a vo vtorata casa vinoto go pie vinoto,a vo tretata casa vinoto go pie na covekot>" |
Добро а што вика к*ранот за тоа?
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 23:55
Jasen e stavot na k*r,anot,alkoholot e zabranet vo celost,NITU KAPKA.No,temata e Biblijata i Alkoholot,ako imas nesto po temata kazi,ako ne gooo sleep!
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:04
Ne mi se kazhuvashe, ama ajde ke kazham...
Prashanje:
Vo koja zemja najmnogu se prodava "Cologne 4711" ?
Prashanjeto go dobiv od komercijalist sto raboti vo germanskata firma sto ja proizveduva kolonskava voda.
|
Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:18
Ne mi se kazhuvashe, ama ajde ke kazham...
Prashanje:
Vo koja zemja najmnogu se prodava "Cologne 4711" ?
Prashanjeto go dobiv od komercijalist sto raboti vo germanskata firma sto ja proizveduva kolonskava voda.
I sto ima vrska toa? Plus forumov ne e bizniz i marketing?
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:20
Ima smisla, ima. Koga ke doznaesh nema da veruvash, kako sto ne veruvav nitu jas.
Ajde pogagjajte.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:21
Ako mislis na kolonskata voda,toa ne e alkohol messenger!
Inteligenten si,i razbiras sto sakam da ti kazam.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:22
Е ај де кажи, па да легна...ама претпоставујам, некој шчо му је забрането тоа најмногу го купује
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:38
Ajde, ne e fer da ve drzham vo neizvesnost, pa da ostanete bez spienje.
Imav prilika sluchajno da se sretnam so eden komercijalist od firmata sto ja pravi kolonskata voda i taka vo muabet, koga mu rekov deka navistina mi se dopagja nivniot proizvod, me prasha:
- Znaesh li koj najmnogu go kupuva nahiot proizvod?
Jas se mislam, sto da mu odgovoram? Od kade znam koj najmnogu ja saka nivnata kolonska voda?
- Francija ? - mu kazhav onoa sto prvo mi padna na um.
- Neee... - pochna da se smee - Tie si imaat premnogu svoi parfemi, osobeno onie koi se praveni so razni hemikalii i sintetski materijali. Nashata e samo od prirodni neshta - mi se pofali kako sto mozhe samo germanec da se fali za svoj proizvod.
- Ne znam - mu rekov.
- Saudiska Arabija! - izvika chovekov kako da ja otkril Amerika.
- Bree... tolku go sakaat toj miris ? - go prashav zachudeno.
- Go sakaat, ama ne poradi mirisot - prodolzhi komercijalistov - Vo Saudi Arabija ne smee da se uvezuva alkohol, pa zatoa ja uvezuvaat nashata kolonska voda kako parfimerijski produkt. Za toa ne postojat nikakvi zabrani. Kolonskata voda ne ja koristat za da se mirisaat, tuku za pienje!
Ne mozhev da veruvam na sopstvenite ushi. Chovekov ne mozheshe da se zadrzhi od smeenje koga go vide izrazot na moeto lice. Mi reche deka toa e javna tajna megju povisokite sloevi na drzhavata i site se pravat na tosho deka nishto ne znaat. I volcite siti i ovcite na broj.
E sega, sakam vednash da kazham deka sum 100% ubeden oti ne pijat site saudijci kolonska voda i deka ne mislam deka oti onie sto go pravat toa se vistinski muslimani. No kako i vo site opshtestva i site organizirani religii, nikogash site vrenici ne se 100% vernici, neli ? Sakam ova da go kazham za rekord, za da ne se javi nekoj chlen koj ke tvrdi deka sum rekoj oti site saudijci piele kolonska voda kako surogat za alkoholni pijaloci. Se razbravme ?
|
Постирано од: ARMAGEDDON
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:40
Nekoliko stihova ohrabruje ljude da se klone alkohola (Levitski zakon 10:9, Brojevi 6:3, Ponovljeni zakon 14:26, 29:6, Suci 13:4,7,14, 1 Samuel 1:15, Izreke 20:1, 31:4,6, Izaija 5:11,22, 24:9, 28:7, 29:9, 56:12, Mihej 2:11, Luka 1:15). Međutim, Pismo ne zabranjuje nužno kršćaninu konzumiranje piva, vina ili drugog pića koje sadrži alkohol. Ono zapovijeda kršćanima da izbjegavaju pijanstvo (Efežanima 5:18). Biblija osuđuje pijanstvo i njegove efekte (Izreke 23:29-35). Također im zapovijeda da ne dopuštaju svojim tijelima da ičim budu vođena (1 Korinćanima 6:12, 2 Petrova 2:19). Pismo također zabranjuje kršćanima da čine išta što bi uvrijedilo ili poticalo druge kršćane na grijeh protiv vlastite savjesti (1 Korinćanima 8:9-13).
imajki gi vo predvid site ovie principi navistina bi bilo tesko dase kaze deka pijat alkohol za bozja slava.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:41
Јасно...
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:44
Nisto ne se razbravme! I navistina mie cudno ti da nasednes na takva glupost!Da bidis 100% ubeden deka toj komercijalist jadel l....,
O,Boze kako moze covek da nasedne na vakvi gluposti.
Ako podrazmislis podlaboko,za da se izbegne potsmev na tvojot post,najdobro tie da go izbrisis sose mojov.Najdrugarski ti velam.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:53
Ne efendija, ke stoi i tvojot i mojot post.
Uchime dodeka sme zhivi, neli ?
A za toa dali e glupost ili ne za tebe i dali nekoj ke poveruva ili ne, ostavam sekoj chlen da si zakluchi za sebe. Lugjevo na podforumov ne se deca pa da im delime znaenje i vistini so chajna lazhichka kako da ne mozhat samite da rasuduvaat.
Genijalno se setile saudijcive. Iskreno efendija, mene nemashe nikogash da mi padne neshto takvo na um, a kako sto gledam nitu na bilo koj od vas.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 01:55
Neka ostane,neka bide dokaz na toa kolku ludjeto ponekogas mozat da bidat zlobni vo iznesuvanjeto nevistini.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 02:00
efendija, ne presuduvaj koga ne si siguren vo neshto. Ne si gi proveril site saudijci dali pijat ili ne obichna rakija i ne mozhes da garantirash 100% nitu za toa, a da ne zboruvame za drugo.
Razbiram da kazhesh deka ne ti se veruva i deka ne e spored k*ranot (tuka i bi mozhel da se slozham so tebe), ama da tvrdish deka kazhanoto e nevistina i deka e spomnato od zloba... ehhhh.
Ama ajde, imam dobra dusha, pa ti prostuvam. Neka bide po tvoe.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 02:05
Messenger напиша:
efendija, ne presuduvaj koga ne si siguren vo neshto. Ne si gi proveril site saudijci dali pijat ili ne obichna rakija i ne mozhes da garantirash 100% nitu za toa, a da ne zboruvame za drugo.
Razbiram da kazhesh deka ne ti se veruva i deka ne e spored k*ranot (tuka i bi mozhel da se slozham so tebe), ama da tvrdish deka kazhanoto e nevistina i deka e spomnato od zloba... ehhhh.
Ama ajde, imam dobra dusha, pa ti prostuvam. Neka bide po tvoe. |
Messenger:Vo nekolku posta nanazad si defacto offtopic,pisuvas za nesta koi nemaat vrska so temata,i so toa ni davas primer kako treba vo idnina i nie da pisuvame.
A toa so kolonskata voda e ironija bez presedan od tvoja strana,da ne recam cista glupost.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 13:07
човеков кој не знам кој е (Messenger), зборува за некој разговор (што незнаеме дали се случил навистина) со некој комерцијалист (што исто така незнаеме кој е) од некоја фирма за увос на колонска вода (што исто така незнаеме која е) и за некои саудијци (кои не знаеме кои се и дали навистина се). . . !
Ова се муабети воопшто не поддржани со ништо кои само ги читаш, се смееш на нив и не значат ништо таков е твојов коментар господине Messenger.
И уште нешто Господине Messenger, темата е Библијата и Алкохолот, темата не е колонската вода и саудиска арабија, темата не е разговор меѓу тебе и некој комерцијалист, темата не е саудијците . . . темата не е кажување прикаски од твојот живот. Вие господине, како модератор треба да го забележите и да го знаете тоа подобро од сите нас тука и да не го правите ова . . . коментирање надвор од темата!
Се разбравме?
Извинете што ви го одзедов вашето време читајќи го мојов коментар, но се надевам дека тој ќе биде поучен за тебе во понатамошното твое модерирање па и однесување.
Благодарам Господине, се најдобро.
-------------
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 13:40
vd напиша:
човеков кој не знам кој е (Messenger), зборува за некој разговор (што незнаеме дали се случил навистина) со некој комерцијалист (што исто така незнаеме кој е) од некоја фирма за увос на колонска вода (што исто така незнаеме која е) и за некои саудијци (кои не знаеме кои се и дали навистина се). . . !
|
ма немаш ти појма од ништо
-------------
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 13:43
20Vinoto e potsmevka, rakijata -
buntovnik; i sekoj, koj im e pot-
cinet, ne e razumen.(Izreki,20:1)
Za pijanicata
29 Na nekogo - ah, na nekogo - oh, na nekogo
- kavga, na nekogo zal, na nekogo
rani bez pricina, na nekogo zacrveneti
oci?
30 Na onie, sto zasednuvaat okolu vino,
koi odat da baraat vino so aromi.
31 Ne gledaj go vinoto kako se crvenee,
kako toa iskri vo casata, kako
ubavo se lee;
32 otposle toa ce kasne kako zmija i
ce `ilne kako otrovnica;
33 ocite tvoi ce gledaat prividenija,
i srceto tvoe ce pocne da govori nerazumno;
34 i ti ce bides kako zaspan srede more
i kako zadreman na vrvot od jarbol,
35 pa ce reces: „Me tepaa i ne me
bolese; me turkaa i ne cuvstvuvav. Koga
ce se razbudam, pak ce go baram istoto.”(Izreki,23:29-35)
Molam nekoj hristijanin da mi gi objasni ovie citati,ako moze nekoj od protestantite,ako nema takov,togas bilo koj?
Blagodaram!
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 16:05
Ako beshe vinoto dobro za Isus, togash e dobro i za mene. (Izreki, Messenger, idividi podforum, veroispoved)
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 16:11
ubavo e "drvo" da se napravish,....taka pishuva,...koj kako ja chita,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 16:35
Messenger напиша:
Ako beshe vinoto dobro za Isus, togash e dobro i za mene. (Izreki, Messenger, idividi podforum, veroispoved) |
Ti si defacto outside od hristijanstvoto,zatoa ce cekam nekoj po adekvaten da mi odgovori. ...mozebi Sard...ili adzija...
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 17:50
Alhoholot e korisna rabota. Se koristi i vo medicinata. Neznam shto koristat vo bolnicite vo muslimanskite dezavi kako sredstvo za dezinfekcija???
Ponatamu alhohlot e korisen za digestivniot sistem. Pomaga da se razlozat holesterolite - vinoto osobeno. Vo tekot na ruchek kade se konsumira vkusno svinsko ili mlado prasechko pechenje pozelno e da se konsumira i crno vino - go namaluva rizikot od infarkt.
Alhoholot se koristi i vo hemiska industrija. Na primer raznite parfemi se na baza od alhohol.
Alhoholot e mozen energens na idninata. Motorite so vnatreshno sosgoruvanje rabotat bez problem na alhohol. Biodizelot ne e nishto drugo tuku alhohol
E sega vistinskoto ime na temeva trebashe da bide "Biblijata i etilalhoholot" ili "Biblijata i metilalhoholot" Vaka ne e precizno kazano pa chovek neznae za shto da pishuva...
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 18:02
Anthony напиша:
Alhoholot e korisna rabota. Se koristi i vo medicinata. Neznam shto koristat vo bolnicite vo muslimanskite dezavi kako sredstvo za dezinfekcija???
Ponatamu alhohlot e korisen za digestivniot sistem. Pomaga da se razlozat holesterolite - vinoto osobeno. Vo tekot na ruchek kade se konsumira vkusno svinsko ili mlado prasechko pechenje pozelno e da se konsumira i crno vino - go namaluva rizikot od infarkt.
Alhoholot se koristi i vo hemiska industrija. Na primer raznite parfemi se na baza od alhohol.
Alhoholot e mozen energens na idninata. Motorite so vnatreshno sosgoruvanje rabotat bez problem na alhohol. Biodizelot ne e nishto drugo tuku alhohol
E sega vistinskoto ime na temeva trebashe da bide "Biblijata i etilalhoholot" ili "Biblijata i metilalhoholot" Vaka ne e precizno kazano pa chovek neznae za shto da pishuva... |
Temata Anthony e Biblijata i alkoholot, pa koga sakaz da dokazes nesto potvrdigo toa so fakti potkrepeni od samata Biblija, a ne kako ti gi gledas rabotite.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 18:54
efendija напиша:
Messenger напиша:
Ako beshe vinoto dobro za Isus, togash e dobro i za mene. (Izreki, Messenger, idividi podforum, veroispoved) |
Ti si defacto outside od hristijanstvoto,zatoa ce cekam nekoj po adekvaten da mi odgovori. ...mozebi Sard...ili adzija... |
efendija, ti znachi forumov go gledash kako bojno pole megju religii, a chlenovite kako verski vojnici ???
Pa ne mora da se deklariram kako hristijanski vernik, pa da prochitam vo Noviot Zavet deka Isus piel vino ! Zatoa velam, ako spored Noviot Zavet najsvetlata hristijanska lichnost piela vino i bilo dobro za nea, zoshto ne bi bilo dobro za mene ? Zarem ke ima nekoj hristijan koj ke go osudi Isus?
A dali go osuduvash ti ?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 19:13
Messenger напиша:
efendija напиша:
Messenger напиша:
Ti si defacto outside od hristijanstvoto,zatoa ce cekam nekoj po adekvaten da mi odgovori. ...mozebi Sard...ili adzija... |
efendija, ti znachi forumov go gledash kako bojno pole megju religii, a chlenovite kako verski vojnici ???
Pa ne mora da se deklariram kako hristijanski vernik, pa da prochitam vo Noviot Zavet deka Isus piel vino ! Zatoa velam, ako spored Noviot Zavet najsvetlata hristijanska lichnost piela vino i bilo dobro za nea, zoshto ne bi bilo dobro za mene ? Zarem ke ima nekoj hristijan koj ke go osudi Isus? |
Subhanallah!(Slaven neka e Allah)! -Jas forumov Messenger go gledam kako pole za natprevar so argumenti,a clenovite gi gledam kako inteligentni sustestva od koi treba da naucime mnogu nesta.Temata e Biblijata i Alkoholot,i taa ne e slucajno otvorena!Imam dosta poznavanje za ovoj problem i samo edno ce ti kazam deka protestantite i pravoslavnite hristijani imaat razlicni stavovi po ova prasanje.Zatoa sakav da go slusnam nivnoto mislenje,zosto navistina ima mnogu da se kaze po ovaa tema.Eve posto ti se vladees po Noviot Zavet,po najsvetlata Hristijanska tocka koja sto piela vino,da te prasam nesto:KAKVO VINO KONZUMIRAL ISUS PREVRIENO ILI NEPREVRIENO?(zosto tuka ima ocigledna razlika,prvoto e alkohol a vtoroto sok)!
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 19:16
efendija напиша:
Messenger напиша:
efendija напиша:
Messenger напиша:
Pa ne mora da se deklariram kako hristijanski vernik, pa da prochitam vo Noviot Zavet deka Isus piel vino ! Zatoa velam, ako spored Noviot Zavet najsvetlata hristijanska lichnost piela vino i bilo dobro za nea, zoshto ne bi bilo dobro za mene ? Zarem ke ima nekoj hristijan koj ke go osudi Isus? |
Subhanallah!(Slaven neka e Allah)! -Jas forumov Messenger go gledam kako pole za natprevar so argumenti,a clenovite gi gledam kako inteligentni sustestva od koi treba da naucime mnogu nesta.Temata e Biblijata i Alkoholot,i taa ne e slucajno otvorena!Imam dosta poznavanje za ovoj problem i samo edno ce ti kazam deka protestantite i pravoslavnite hristijani imaat razlicni stavovi po ova prasanje.Zatoa sakav da go slusnam nivnoto mislenje,zosto navistina ima mnogu da se kaze po ovaa tema.Eve posto ti se vladees po Noviot Zavet,po najsvetlata Hristijanska tocka koja sto piela vino,da te prasam nesto:KAKVO VINO KONZUMIRAL ISUS PREVRIENO ILI NEPREVRENIENO?(zosto tuka ima ocigledna razlika,prvoto e alkohol a vtoroto sok)! |
Znam deka piel vino, a ako ima neshto poveke okolu toa, poveli objasni. Ke bide interesno chetivo za site.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 19:26
Ke objasnam koga ce dojde vreme,ne brzaj se!
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 19:34
Sto chekash efendija... raspravii? Kazhi sto znaesh i sprechi nepotrebni nedolichni komentari. Nekoj edvam cheka na toa... od obete strani. Koj ke brishi cel den?
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 20:07
Ti ic ne sekiraj se,nema da ima nikakvi raspravii.Cekam samo nekoj dobar poznavac na hristijanstvoto od tipot na Sard da se proiznese po temava.
P.S. Kaj se be protestantite so nivniot stav?
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 23.Јануари.2008 во 22:20
Anthony напиша:
E sega vistinskoto ime na temeva trebashe da bide "Biblijata i etilalhoholot" ili "Biblijata i metilalhoholot" Vaka ne e precizno kazano pa chovek neznae za shto da pishuva... |
Batka idi do bilo koj lekar i ke ti kaze deka na rana nese stava Alkohol bideeki Alkoholot gi unishtuva keliite i ranata ne zazdravuva tuku se nadraznuva!!!!
Alkoholot vo digestivniot sistem e shteten , go unishtuva crniot drob!!!
A da ne zborime deka Alkoholot e majka na site zla, a toa go potvrduva i Quranot i Biblijata, a koj nemoze da se otkaze od Alkoholot sekogash ke si naoga neshto za shodno da bi ja opravdal zelbata za piancenje.
E sega koga pocna da objanuvash za svinskoto meso, togash vie imate problem da se zashtituvate od mesoto so najmnogu holesterol koe e najgolem predizvikuvac na infarkti, i kardio vaskularni zaboluvanja!!!
Nie Muslimanite nejademe, a i vas Biblijata vi zabranuva da jadete Svinsko meso, no ete si pocituvate samo toa shto vi odgovara... Nejse vashe pravo.
Znaci nema potreba so vino ili rakija da se lecime od problem koj moze da go izbegneme....
Muhammed s.a.v.s rekol NE BARAJTE LEK VO TOA SHTO E HARAM
Pa Medicinata go potvrdi ova!!!
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 17:45
Posto gledam deka EvAngelos se vratil na forumot,sakam toj da dade mislenje po ovaa tema.KAKOV E PROTESTANTSKIOT STAV VO VRSKA SO ALKOHOLOT?
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 23:39
efendija напиша:
Posto gledam deka EvAngelos se vratil na forumot,sakam toj da dade mislenje po ovaa tema.KAKOV E PROTESTANTSKIOT STAV VO VRSKA SO ALKOHOLOT? |
О мухамеданецу, дообјасни се, сакаш мое мислење на темава или протестантскиот став?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 23:47
EvAngelos напиша:
efendija напиша:
Posto gledam deka EvAngelos se vratil na forumot,sakam toj da dade mislenje po ovaa tema.KAKOV E PROTESTANTSKIOT STAV VO VRSKA SO ALKOHOLOT? |
О мухамеданецу, дообјасни се, сакаш мое мислење на темава или протестантскиот став? |
Bez nervozi be EvAngelos,prvo vidi sto ti pisuva na temata,vrati se nanazad na postovite,pa fino lepo procitaj go moeto prasanje i odgovori,jas kolku sto gledam prasanjeto e mnogu cisto i jasno:KAKOV E STAVOT NA PROTESTANTITE VO VRSKA SO ALKOHOLOT?[/B
P.S. Zarem ti ne si protestant?(najseriozno te prasuvam)
I uste edno:NE SUM MUHAMMEDANEC,TUKU MUSLIMAN!-Ima ocigledna razlika tuka.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 23:53
Епа тогаш јас сум протестант колку што си ти мухамеданец
Ја разгледав набрзака темава, воопшто не ми задржи око, како и секоја муслиманска тема отворена за христијанството.
Јас го споделувам библискиот став напишан од Lolita.
Lolita напиша:
Eve nekolku bibliski citati za alkoholot
Исаија: - 5:22 Тешко им на оние кои се силни во виното и јунаци во мешањето на силните пијалаци;
Ефесјани: - 5:18 И не се пијанете со вино, во кое е разузданоста, туку полнете се со Духот!
1 Тимотеј: - 5:23 Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.
Moj zaklucok (И мој заклучок ): Dozvoleno e da se pie malku alkohol, vo umereni kolicini, no opivanjeto e zabraneto. Dokolku nekoj ima problem so umerenosta, podobro ic da ne pie. |
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 23:59
I jas bi ja zapechatil temava so edna mudra misla koja veli:
Koj premnogu jade i premnogu pie, ne znae nitu da jade nitu da pie.
Za takvite najdobri se strogite zakoni. Ili ushte podobro stapot...
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2008 во 00:00
Kako sega vaka,Adzija ce ti se luti...
Vidi:osnovata na ovaa tema lezi vo edna kniga koja ja imam citano,a koja glasi:BIBLIJA I OPOJNA PICA od avtorot JANKO POLJAK,izdadena od ADVENTISTICKATA KNIZARA vo Belgrad, vo 1986 god. Vo knigata avtorot kazuva deka i Biblijata go zabranuva alkoholot,i pojasnuva deka Isus ne piel PREVRIENO VINO,itn....itn....Neznam dali knigata ja ima na internet,inaku so zadovolstvo bi ti ja preporacal da ja procitas.Jas samo pastirav eden mnogu,mnogu mal del od nea i go posakav mislenjeto na hristijanite.
Vo sekoj slucaj ti blagodaram i tebe sto se javi so svoeto objasnuvanje!
P.S. Najdobronamerno ti velam deka se si mislev oti si protestant poradi mnogute tvoi razlicni stavovi so nekoi pravoslavni na forumov.
|
Постирано од: fichot
Датум на внесување: 26.Јануари.2008 во 23:46
efendija напиша:
Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje |
Мене не ми е познато. Мислам, знам дека е као забрането, ама зошто-како, не баш. Пошто немам Кyран при рака, ако може некој да паста линк или во кратки црти да објасни, би му бил благодарен.
Иначе, мојот став е дека во ништо не чини да се претерува, т.е. секој треба да знае до кај му е мерката. И од вода пиење и од јаболки јадење, човек може да „пукне“ па не се дига многу прашина околу тоа :) напротив.
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2008 во 23:53
Mozes slobodno na ovoj sajt da go procitas islamskiot stav po ova prasanje:
http://www.iltizam.org/index.php?ime=tekstovi&tekstovi=tekst&id=872174221
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 22:57
Eve uste eden bibliski citat koj odi vo prilog na moeto tvrdenje :
15 Zasto toj ce bide golem pred Gospod
i nema da pie vino ni zestok pijalak,
a ce se ispolni so Duh Sveti uste
vo utrobata na majka si;(Luka,1:15)
Ne e li ova prorostvo koe direktno se odnesuva na Isusa,Isa a.s.,i ne e li ova jasno svedostvo deka Isus nema da pie alkohol?
Bas bi sakal sega nekoj od hristijanite da mi go protolkuva ovoj citat.
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:07
efendija напиша:
15 Zasto toj ce bide golem pred Gospod i nema da pie vino ni zestok pijalak, a ce se ispolni so Duh Sveti uste vo utrobata na majka si;(Luka,1:15)
Ne e li ova prorostvo koe direktno se odnesuva na Isusa,Isa a.s.,i ne e li ova jasno svedostvo deka Isus nema da pie alkohol? Bas bi sakal sega nekoj od hristijanite da mi go protolkuva ovoj citat. |
Исус пиел алкохол.
Тоа пророштво не се однесува на Исус, туку на Јован Крстителот.
|
Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:09
Originally posted by efendija
15 Zasto toj ce bide golem pred Gospod i nema da pie vino ni zestok pijalak, a ce se ispolni so Duh Sveti uste vo utrobata na majka si;(Luka,1:15)
Ne e li ova prorostvo koe direktno se odnesuva na Isusa,Isa a.s.,i ne e li ova jasno svedostvo deka Isus nema da pie alkohol? Bas bi sakal sega nekoj od hristijanite da mi go protolkuva ovoj citat.
Исус пиел алкохол.
Тоа пророштво не се однесува на Исус, туку на Јован Крстителот.
A so sto go potvrduvas tvojot stav deka se odnesua na Jovan Krstitel??
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:13
Pustinski-Lav напиша:
A so sto go potvrduvas tvojot stav deka se odnesua na Jovan Krstitel?? |
Со цитирање на целиот контекст од каде што е искубан стихот:
"Но, ангелот му рече: „Не бој се, Захарија! зашто е услишана твојата молитва! Твојата жена Елисавета ќе роди син, кому треба да му го дадеш името Јован. Ќе се радуваш и ќе се веселиш, и мнозина ќе се зарадуваат на неговото раѓање. Зашто ќе биде голем пред Господа - нема да пие ни вино ни опојни пијалаци; и ќе се наполни со Светиот Дух уште во утробата на својата мајка;"
(Лука 1:13-15)
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:18
[QUOTE=EvAngelos] Исус пиел алкохолQUOTE]
Na koja osnova tvrdis deka Isus piel Alkohol???Imas li barem eden pasus kade Isus direkno kazuvat deka piel Alkohol??
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:18
Vo red EvAngelos,ajde prokomentiraj mi ja ovaa tema:
Hrist je bio apstinent i od vina i od mesa
Tematski naslov je dosta lepo postavljen,... Neki su se potrudili da odmah, bez dubljih osvrta, 'negiraju' da Isus nije konzumirao vino,...
Isus dakako nije konzumirao ni meso, ni vino, ni bilo koje žestoko piće, šeker. Kao i Jovan Krstitelj. Andjeo Jovanovom ocu Zahariji, i pre njegovog začeća, najavljuje za njega: "... Neće piti ni vina ni žestoka pića, a Duha Svetoga napuniće se još u utrobi majke." (Luka, 1:15) - U Q-tekstu taj ukaz je dat jasnije, u originalu: "...Biće veliki u očima Gospodnjim, i niti će uzimati mesne hrane, niti piti žestoka pića. I ispuniće se Duhom Svetim u samoj utrobi svoje majke." - To isto se ukazuje i za Hrista prilikom Arhandjelovog obraćanja blagoslovenoj Mariji: "...Ne treba mesa da jedeš niti žestokog pića da piješ, jer Dete će biti posvećeno od majčine utrobe, i niti mesa niti žestokog pića ono ne treba da uzima, niti britva treba da predje njegovom glavom" (2:7).
U kom kultu posvećenici nisu konzumirali meso i vino, i nisu šišali kosu, odnosno nosili su je dužu: jasno je u nazirskom/nazirejskom kultu. Gospod preko proroka Amosa kori Izrael "Ja podigoh proroke medju vašim sinovima i n a z i r e j c e medju vašim mladićima. /.../ Ali vi nagnaste nazirejce da piju vino, a prorocima narediste: 'Ne prorokuje'!" (3:11.12) - Preko proroka Isaije Gospod osudjuje razuzdane gozbe, i korišćenje mesa i vina: "... Gle: 'radost' i 'veselje', ubijaju goveda i kolju ovce, jedu meso i piju vino." (22:13) - I u knjizi 'Ben Sire' se poziva na umerenost u uzimanju vina: "U vinu se nemoj junačiti jer je mnoge oborilo vino." (31:25)
U 'Knjizi brojeva', koja je kao i cela Tora pretrpela brojne redaktorske i interpolacione tekstualne zahvate, tek bledo se skica nazirejski zavet, koji je mogao biti doživotni i privremeni (dakako, Isus, Jovan Krstitelj i Jakov Pravednik bili su doživotni naziri); pa se tako kaže: "Ako ko, bilo čovek ili žena, položi nazirejski zavet te se posveti Jehovi, neka se suzdržava od vina i svakoga opojnoga pića." (6:1-2) - Nazireju je bilo zabranjeno da uzima (čisto) vino, žestoko piće, meso, odnosno ni njegove ruke ni usne nisu smele da dotiču lešinu.
Isus, Ješu han-Nocri je bio doživotni nazir, još u utrobe, i pre začeća, posvećen Bogu, odnosno predvidjen za svet život, koji je u sebi uključivao aspstinenciju od mesa i vina. Mnoge istinske nazire, posvećenike, imalo je hrišćanstvo, dok je nazirstvo u slu\benom judaizmu bilo tek senka i karikatura od istinskog zavetništva. Od istinskog, ranog, mojsijevskog nazirstva, kada je se judaizam survao u paganski idolopoklonizam najbolje oličen u preuzimanju krvnih žrtvi, naziri su se našli u posebnu sledbu, poseban kult: poznati su bili kao nazareni (čije jako uporište je bilo galilejsko selo Nazaret), eseni i terapeuti. Za esene rekabovce koji su živeli van sveta Gospod preko proroka Jeremije ima samo reči pohvale: "I mi poslušasmo glas oca Jonadaba, sina Rekabova, u svem što nam je zapovedio: da nikad vina ne pijemo, ni mi ni žene naše, niti sinovi naši, ni kćeri naše,..." (Jeremija, 35:8)
Ne naziva se Isus na mnoga mesta u Evandjeljima i Delima apostolskim uzalud Nazaren: "... I došavši nastani se u gradu zvanom Nazaret; da se ispuni ono što su rekli proroci: Nazaren će se zvati." (Matej, 2:23) - Šta znači biti nazaren? Znači biti Božiji posvećenik, a svet život je u sebi uključivao i zakonitu, biljnu ishranu, bez žestokih pića. Apostol Pavle takodje naglašava: "Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina,..." (Rimljanima, 14:21) - Te: "...Ne opijajte se vinom, u čemu je raskalašenost, nego se punite Duhom." (Efescima, 5:18) Rano hrišćanstvo je imalo puno svetih ljudi, koje Pavle često pominje u svojim poslanicama, a temelj njihove svetosti uz čiste misli bila je i zakonita, biljna, netoksična ishrana.
Isus koji je počeo svoj život kao nazir, nazaren, završio ga je kao nazaen: nad njegovim krstom Rimljani postavljaju natpis koji puno govori: "Isus Nazaren, car judejski." (Jovan, 19: 19) - Kada raspetome Isusu Nazarenu pružaju vino pomešano sa žuči, on odbija da ga pije: "... I okusivši ne htede da pije." (Matej, 27:34)
Nazaren i apstinent od vina bio je i Isusov brat Jakov Pravednik, za koga Eusebije naglašava: "... Bio je svеt jоš оd majčinе utrоbе. Nijе piо vina ni piva, nijе jео mesnu hranu, brijač sе nijе dоtakaо njеgоvе glavе,... (Istorija Crkve, II, 23) - Neupućenima iskrsava 'problem': ako su rani hrišćani, tačnije njihovi sveti sveštenici, bili apstinenti od vina, kako su se onda pričešćivali, kako su prinosili svetu žrtvu od hleba i vina? Jednostavno oni nikad u euharistiji nisu koristili čisto vino, već uvek presečeno, velikim delom pomešano sa vodom. I vino pomešano sa vodom nije se računalo u žestoko piće, pa su ga kao takvo koristili i nazareni i rani hrišćani. Neke poapostolske apstinenske sekte, koje nisu razumele da sveti prinos ide samo na beskvasan hleb i pomešano vino, odricale su se čak u potpunosti od euharistije, svete žrtve zahvalnice.
Kada se pominje svadba u Kani Galilejskoj, na kojoj je Isus pretvorio vodu u vino, tu se jasno vidi da On ne pije od toga vina: "Tada im reče: zahvatite sad i nosite trpezaru." (Jovan, 2:8) Ako ga i pije, ono će opet biti presečeno vodom.
--------------------------------------------------------------------------------
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:21
Прво да сакам да видам едно "благодарам" што ви ги објаснувам заблудите, па потоа ќе продолжам да ви објаснувам
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:23
Demek Isus piel vino, a vamu se objasnuva deka Jovan nema da pie alkohol (kako cuvanje od nemoralno dejstvie)?!
Ili ne sum vo tek....
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:25
EvAngelos напиша:
Прво да сакам да видам едно "благодарам" што ви ги објаснувам заблудите, па потоа ќе продолжам да ви објаснувам |
Prvo objasni mi ja i ovaa zabluda koja ja iskubav od tvoite braca,pa posle ce dobies od mene ne EDNO tuku DVE blagodaram!
P.S. Mislam na tekstot pogore sto ti go pastirav.
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:31
efendija напиша:
Prvo objasni mi ja i ovaa zabluda koja ja iskubav od tvoite braca,pa posle ce dobies od mene ne EDNO tuku DVE blagodaram! |
Тоа не се мои браќа, ниту крвни, ниту по вера. Тоа е заблуда и за мене, така што ќе мора да се обратиш лично до нив да ти објаснат зошто веруваат така како што веруваат.
Ајде сега давај ваму едно "благодарам"?
п.е. Немаш нииии благодарамм, се што ти објаснив се ми зема лалалалла... немашш нииии благодараммм
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:34
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:37
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:40
EvAngelos напиша:
|
Ajde da ne bidam ne fer:
DVA PATI TI BLAGODARAM!
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:49
efendija напиша:
EvAngelos напиша:
|
Ajde da ne bidam ne fer:
DVA PATI TI BLAGODARAM! |
A zosto mu zablagodaruvas,ne ti dade odgovor...dobro..ajjj.neka bide taka
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:50
Ништо, ништо efendija, повели кога сакаш, ако знам и ако имам време со задоволство ќе ти објаснам некоја потешкотија во Библијата.
Еве заради твоето благодарам, ќе му објаснам и на твојот брат Halid.
Halid ibn Velid напиша:
EvAngelos напиша:
Исус пиел алкохол | Na koja osnova tvrdis deka Isus piel Alkohol???Imas li barem eden pasus kade Isus direkno kazuvat deka piel Alkohol?? |
"Зашто дојде Јован Крстител, кој ниту јаде леб, ниту пие вино, а вие велите: „Демон има!” Дојде Човечкиот Син, Кој јаде и пие, а вие велите: „Ете, јадач и пијаница, пријател на цариниците и грешниците!"
(Исус во Ев. Лука 7:33-34)
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:54
Кој јаде и пие, а вие велите: „Ете, јадач и пијаница,Ova za Isus e????
A Isus duri i pijanica bil a ???A NELI NEKADE IMAVTE SPOMNATO DEKA PIJANENJETO E ZABRANETO???DOZVOLENO DEMEK BILO MALKU PODPIVNUVANJE,A PIANENJE NIKAKO..A ISUS SEGA...
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:56
"...Biće veliki u očima Gospodnjim, i niti će uzimati mesne hrane, niti piti žestoka pića. I ispuniće se Duhom Svetim u samoj utrobi svoje majke." - To isto se ukazuje i za Hrista prilikom Arhandjelovog obraćanja blagoslovenoj Mariji: "...Ne treba mesa da jedeš niti žestokog pića da piješ, jer Dete će biti posvećeno od majčine utrobe, i niti mesa niti žestokog pića ono ne treba da uzima, niti britva treba da predje njegovom glavom" (2:7). (Od postot na Brat Efendija)
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:56
Halid, сега и тебе не ти објаснувам се додека не ми дадеш едно "благодарам" за услугата
п.с. Мореее ќе ве научам јас вас на ред и култура
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:58
xaxaxax....a u Bituse da gi naucis aa???Evangeloss...???
Efendija---Evangelosce--komsija ni e
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 23:58
E ajde brate frli mu i ti edno blagodaram,inaku igra KUBUROT.
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:01
Neka nie be brate,nema zijan od vakvi komsii,a mozebi eden den ce se sretneme NA KARAULA.
P.S. Jas ce ve castam Radicka pastrmka,posto ribolovot mie hobi.
(Nemoj sega EvAngelos da mi pobaras citat od Muhammeda a.s.,kade toj jadel pastrmka )
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:01
efendija напиша:
E ajde brate frli mu i ti edno blagodaram,inaku igra KUBUROT. | Edno ili na duplo da mu "frlam"
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:02
Halid ibn Velid напиша:
efendija напиша:
E ajde brate frli mu i ti edno blagodaram,inaku igra KUBUROT. | Edno ili na duplo da mu "frlam" |
More troduplo vezi mu!
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:04
Отиде јабана и оваа тема javascript:void%280%29;">
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:09
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:22
A pricina si ti be Bitusance...izbegavas od Odgovorite..koga nemas odgovor izigruvas Klovn,Mozebi Agija taka te naucil....Mora da se slusa Ucitelot
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:27
Арачиновче, ај врати се од оваа страна уназад 1-2 страни ќе видиш дека на секое прашање ви одговорив, дури и тебе ти објаснив една заблуда иако остана неблагодарен ц ц ц, па уште и имаш уста да збориш.. иди скри се
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:30
cuj:Aracinovce...a da znaes deka samo dva rida ne delat... Ama ajde dosta bese so segi,bidete seriozni i drzete se za temata,INAKU CE JA ZATVORAM SEDNICAVA!
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:39
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:46
Halid ibn Velid напиша:
Na koja osnova tvrdis deka Isus piel Alkohol???Imas li barem eden pasus kade Isus direkno kazuvat deka piel Alkohol?? |
EvAngelos напиша:
"Зашто дојде Јован Крстител, кој ниту јаде леб, ниту пие вино, а вие велите: „Демон има!” Дојде Човечкиот Син, Кој јаде и пие, а вие велите: „Ете, јадач и пијаница, пријател на цариниците и грешниците!"
(Исус во Ев. Лука 7:33-34) |
И кој е во заблуда сега? Ти, кој не ја познаваш Библијата а си земаш за право да се правиш паметен околу неа, или јас кој морам цело време да трчкам по вас и да ви ги објаснувам лапсузите околу Библијата?
Неблагодарнику!
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:52
Кој јаде и пие, а вие велите: „Ете, јадач и пијаница,
Ova za Isus tie Evangelose????
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:55
Да, што не ти е јасно тука?
Исус си пиел умерено, а некои го нарекувале пијаница. Значи "некои", a не Тој, го нарекле пијаница. Некои од завист и љубомора го нарекувале и опседнат од демон, ама тоа што некој ќе те нарече и тоа што си нема благе везе.
|
|