IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 146>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 21:11
PS Najdov go Hrvatot - Vinko Pribojevic

Najdov mu ja i knigata. Sega da vidime dali toa shto si go napishal e vistina.

Utre ke kazham koe shto e.
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 21:14
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

1. Кој е тој Хрват?
2. Зошто си напишал во загради славјано-македонски, кога кај Пулевски е насекаде с.македонски?

Дај малку повеќе за Хрватот, искрено ме заинтересира.

Засакав да ви го срушам и овој мит. 100% не е баш така, како што го представуваш.

ПС пораката е до Депо

Јасно е што значи с.македонски нема потреба да ми кажуваш како да го напишам. Во повеќе дела има разјаснето за тоа.

Митот нема да го срушиш, меѓутоа знам каде ќе се обидеш да удриш. И покрај Римските ,Бугарките, Српските, Византиските, Турските и други владеења и напади врз Македонија и Македонците тие си останале тоа што биле со векови. (И покрај потпаѓањето на одредени луѓе под соседните пропаганди и постојаните обиди за однародување во сите векови).

Еве штом си се заинтересирал читај. http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=3344:-1532-&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8

Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 21:28

Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Имаше еден англичанец кој бил во Охрид и тој град според него бил грчки и таму живееле само грци.Книгата и овие автори патеписци не се мерило за она што е вистинска слика.

Имате прекрасен труд од Академик Александар Матковски кој ги има пронајдено скоро сите патеписци кој оставиле записи за Македонија од 13 век до Балканските војни.

Ама кој да ги чита,има преку 10000 страни.
п.с.Јас ги имам и ги имам прочитано останува на вас да трагате

Ti zapochna da kriesh izvori? Pokazhi gi da ti gi demantirame. Do sega shto i da si pokazhal e vo shteta na makedonizmot.
A za Grcite vo Ohrid - NEKA NE TE CHUDI. Toa go pishuva i Dzhinot - skoro site vo negovo vreme bile grkomani. A eden od patepiscite od 18 vek duri objasnuva zoshto nekoi Bugari se izdavale za Grci. Slichni raboti pishuva i Paisij.
Imam go na kniga, prevedena, veruvam 'e go ima patepisot i vo starite knigi na Internet.

За оние мали деца што не те познаваат,на секаде пишиш дека ми симнуваш капа,а овде глумиш.
Птицо нема македонизам тоа е само во болните глави има Македонска борба за независна Македонија.

А вие и вашите браќа по омраза кон Македонецот можите да изјавувате што сакте нашата кауза е позаната.
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 21:30

Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Тебе треба да ти се верува така???

Зошто мене? На Енциклопедија Британика.
Да де кога е во служба на бугаштината тогаш и се верва,а ако пиши нешто надвор од тоа одма е сумливо
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 22:56
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 02:41

Изменето од Македон - 13.Јули.2010 во 02:42
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 09:03
Originally posted by depo depo напиша:

1. Кој е тој Хрват?
2. Зошто си напишал во загради славјано-македонски, кога кај Пулевски е насекаде с.македонски?

Дај малку повеќе за Хрватот, искрено ме заинтересира.

Засакав да ви го срушам и овој мит. 100% не е баш така, како што го представуваш.

ПС пораката е до Депо

Јасно е што значи с.македонски нема потреба да ми кажуваш како да го напишам. Во повеќе дела има разјаснето за тоа.

Митот нема да го срушиш, меѓутоа знам каде ќе се обидеш да удриш. И покрај Римските ,Бугарките, Српските, Византиските, Турските и други владеења и напади врз Македонија и Македонците тие си останале тоа што биле со векови. (И покрај потпаѓањето на одредени луѓе под соседните пропаганди и постојаните обиди за однародување во сите векови).

Еве штом си се заинтересирал читај. http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=3344:-1532-&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8

Знаев дека пак е некој меур од сапуница тоа со Хрватот од 16 век. Сега имам работа, за почеток на Депо ќе му покажам само ова.

Материалот од линкот е за лековерни, како што и очекував.

Изменето од Каснакоски - 13.Јули.2010 во 09:04
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 10:44

Знаев дека пак е некој меур од сапуница тоа со Хрватот од 16 век. Сега имам работа, за почеток на Депо ќе му покажам само ова.

Јас ти покажав за Македонците и за Македонскиот јазик, а ти ми даваш забелешка т.е. појаснување која сигурно се однесува на тема Македонија. Пишува за Македонците и нивниот јазик и тоа како не биле Грци. Тоа ми го коментирај а не забелешки за именување на територии и провинции.

Изменето од Македон - 13.Јули.2010 во 13:01
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 12:19
Убаво ти пишува дека тоа некогаш било Македонија а Бугарите ја окупирале
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 13:09
Originally posted by depo depo напиша:

Јас ти покажав за Македонците и за Македонскиот јазик, а ти ми даваш забелешка т.е. појаснување која сигурно се однесува на тема Македонија. Пишува за Македонците и нивниот јазик и тоа како не биле Грци. Тоа ми го коментирај а не забелешки за именување на територии и провинции.

Oдлична забелешка depo! А дека не станува збор за ненакво етничко име говори и фактот што се говори дека Бугарија била позната порано како Македонија, додека Мизија не е Бугарија, иако таму живееле Бугари.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 16:27
Депо покажа еден материјал,кој е смукан од прстите /не знам вие како му викате/.
Во Материалот пишува дека во книгата на Прибојевич не се ни спомнува Бугарија, сабајле ви покажав дека тоа не е вистина.

И Депо, ти ништо не си покажал од Прибојевич, покажал си нешто, што некој напишал за Прибијевич. А дали е точно, не те интересира.

Не знам зошто не се појавува Пат, но имаше една дискусија ПРИМАРНИТЕ ИЗВОРИ.
Читај примарните извори, а ако не си во состојба да сватиш, тогаш веќе чекај некој како Кобура да ти објаснува што сакал да каже Прибојевич.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 16:32

Депо покажа еден материјал,кој е смукан од прстите /не знам вие како му викате/.
Во Материалот пишува дека во книгата на Прибојевич не се ни спомнува Бугарија, сабајле ви покажав дека тоа не е вистина.

И Депо, ти ништо не си покажал од Прибојевич, покажал си нешто, што некој напишал за Прибијевич. А дали е точно, не те интересира.

Не знам зошто не се појавува Пат, но имаше една дискусија ПРИМАРНИТЕ ИЗВОРИ.
Читај примарните извори, а ако не си во состојба да сватиш, тогаш веќе чекај некој како Кобура да ти објаснува што сакал да каже Прибојевич.

Ти досега многупати покажа извори од книги, голем дел и бугарски книги издадени од Македонскиот Ненаучен Институт и разно-разни бугарски автори, па потоа кога говоревме дека се неприфатливи (ако се сеќаваш на дискусиите за ВМРО(об)), ти веднаш говореше дека имала рецензенти книгата, дека не е измислувано и слично, а сега кога нешто не ти се допаѓа, веднаш говориш дека изворите не се примарни. Овде луѓето се писмени, такви манипулации не успеваат, жалам.

Изменето од Македон - 13.Јули.2010 во 16:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 16:36
Makedone, toa shto go pokazha Depo ne e kniga, a neshto od nekogo. Dali razlikuvash kniga so avtor, tochen citat, navedeni izvori i t.n. i pishuvanje od nekojsi na Internet?

Da otvorime tema za Vincenzo Pribevo?
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 16:48

Грчко македонски речник од 1907 година
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.