|
ЦЕЛИБАТ |
Внеси реплика | страница <1 678910 16> |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski, не се прави поголем "бог" од Бог. Ако Бог дозволил епископот да има жена, тогаш кој фактор си ти или православието да забранувате? |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jako e toa
ono se zavetuvat vo celibat pa posle vatikan plakja osteti za pedofilii, orgii i drugi trakataski so casni sestri da ne se zaVETUVAAT , vatikan kje zastedese bajagi od parite |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Евангелос - смешно ми е мене да ти кажувам што пишува во евангелието - ама прочитај убаво што пишува Тимотеј (стихот на кој цело време се повикуваш). Не зборува дека епископот треба да е женет, туку вели - дека треба да е добар и примерен човек...
Православието смета дека за да биде некој навистина добар - треба да практикува целибат. Многу едноставно. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И мене ми е смешно, а воедно и жално да ти постирам еден ист стих по 10 пари...
"Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена,"
(1 Тимотеј 3:2) |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Евангелос - претходниот стих вели:
1 Верно е словото: кој ревнува за епископство, добра служба посакува. И соодветно, бидејќи е тоа добра служба, во вториот, а и во наредните неколку стихови, дава опис што тоа претставува добар човек (за да ја исполнува таа служба). Дава неколку објаснувања, не само тоа. Е сега... Павле, вели дека женет е добро, ама неженет е подобро (за оние кои можат да издржат). Значи - уште подобро е ако е епископот неженет. Или ти бираш - ти се допаѓа тоа од Тимотеј, ама не ти се допаѓа тоа од Павле, па ќе го прескокнеш, а?! Или можеби треба да бираме недоволно добри за да бидат епископи?! |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Според тоа, ЕПИСКОПОТ треба да биде: непорочен, маж на една жена,"
(1 Тимотеј 3:2) Павле вели дека ЕПИСКОПОТ треба да биде маж на една жена, а не "добриот човек".
zidarski... те разбирам како ти е. Тешко е да се бранат антибиблиски догми со помош на Библијата
|
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи според тебе, епископот не треба да е навистина добар верник? Или советите на Павле ги прескокнуваме по потреба? Мислам, чисто библиски прашувам...
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А зошто па само епископите да се добри верници? Зарем во 1 Коринтјаните 7 Павле само за епископите збори или општо за сите верници? Па во тоа поглавје зборот "епископ" воопшто и не се спомнува , а онаму каде што се спомнува епископот, Павле за него вели:
"Според тоа, ЕПИСКОПОТ треба да биде: непорочен, маж на една жена,"
(1 Тимотеј 3:2) И ако сакате мудрувајте до утре сабајле, вие нема да го надмудрите Бог. Штом Бог не заповедал целибат на епископите, православието има да ќути и да трае. Ако Бог сметал дека е подобро епископите тогаш Тој преку Павле ќе рекол:
"Според тоа, епископот треба да биде непорочен, неженет..."
(квази-евангелие на православните)
Ама за ваше големо разочарување, Бог не рекол така, туку рекол:
"Според тоа, ЕПИСКОПОТ треба да биде: непорочен, маж на една жена," (Божји Збор, 1 Тимотеј 3:2) Изменето од EvAngelos - 19.Септември.2008 во 20:45 |
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
treba da ima zena
oti i sinodot kje treba da plakja debeli otsteti za svoite milenici |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас познавам еден епископ што живее вонбрачно со својата жена, а знам и еден таков што се "мува" со девојки. Една од нив лично ми призна дури и детали Изменето од EvAngelos - 19.Септември.2008 во 20:56 |
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
go bivase li popov???
mislam od detalite da izvedes zaklucoci |
|
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e abe dajte nekoj konkreten odgovor...da e jasno ednash za sekogash...
evangelos aj brat kazi sho veli biblijata za ova prashanje..dali ostava mesto za izbor ili pak dava naredba da bidaesh vo celibat ako si sveshteno lice ili kako odi toa tamo.. |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ma so znae biblija
taa nee antisexualen priracnik |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 678910 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |