IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЦЕЛИБАТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЦЕЛИБАТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 12:09

zidarski, не се прави поголем "бог" од Бог. Ако Бог дозволил епископот да има жена, тогаш кој фактор си ти или православието да забранувате?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 12:17
jako e toa
ono se zavetuvat vo celibat
pa posle vatikan plakja osteti za pedofilii, orgii i drugi trakataski so casni sestri

da ne se zaVETUVAAT , vatikan kje zastedese bajagi od parite

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 12:29
газење%20од%20смеење
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 19:13
Евангелос - смешно ми е мене да ти кажувам што пишува во евангелието - ама прочитај убаво што пишува Тимотеј (стихот на кој цело време се повикуваш). Не зборува дека епископот треба да е женет, туку вели - дека треба да е добар и примерен човек...
Православието смета дека за да биде некој навистина добар - треба да практикува целибат. Многу едноставно.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 19:22
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Евангелос - смешно ми е мене да ти кажувам што пишува во евангелието - ама прочитај убаво што пишува Тимотеј (стихот на кој цело време се повикуваш). Не зборува дека епископот треба да е женет, туку вели - дека треба да е добар и примерен човек...

И мене ми е смешно, а воедно и жално да ти постирам еден ист стих по 10 пари...

"Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена,"
(1 Тимотеј 3:2)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:11
Евангелос - претходниот стих вели:

1 Верно е словото: кој ревнува за епископство, добра служба посакува.

И соодветно, бидејќи е тоа добра служба, во вториот, а и во наредните неколку стихови, дава опис што тоа претставува добар човек (за да ја исполнува таа служба). Дава неколку објаснувања, не само тоа.
Е сега... Павле, вели дека женет е добро, ама неженет е подобро (за оние кои можат да издржат). Значи - уште подобро е ако е епископот неженет. Или ти бираш - ти се допаѓа тоа од Тимотеј, ама не ти се допаѓа тоа од Павле, па ќе го прескокнеш, а?!
Или можеби треба да бираме недоволно добри за да бидат епископи?!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:25
"Според тоа, ЕПИСКОПОТ треба да биде: непорочен, маж на една жена,"

Павле вели дека ЕПИСКОПОТ треба да биде маж на една жена, а не "добриот човек".
zidarski... те разбирам како ти е. Тешко е да се бранат антибиблиски догми со помош на Библијата среќа
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:27
Значи според тебе, епископот не треба да е навистина добар верник? Или советите на Павле ги прескокнуваме по потреба? Мислам, чисто библиски прашувам...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:44
А зошто па само епископите да се добри верници? Зарем во 1 Коринтјаните 7 Павле само за епископите збори или општо за сите верници? Па во тоа поглавје зборот "епископ" воопшто и не се спомнува голема%20насмевка, а онаму каде што се спомнува епископот, Павле за него вели:

И ако сакате мудрувајте до утре сабајле, вие нема да го надмудрите Бог. Штом Бог не заповедал целибат на епископите, православието има да ќути и да трае. Ако Бог сметал дека е подобро епископите тогаш Тој преку Павле ќе рекол:

"Според тоа, епископот треба да биде непорочен, неженет..."
(квази-евангелие на православните)

Ама за ваше големо разочарување, Бог не рекол така, туку рекол:

(Божји Збор, 1 Тимотеј 3:2)

Изменето од EvAngelos - 19.Септември.2008 во 20:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:46
treba da ima zena
oti i sinodot kje treba da plakja debeli otsteti za svoite milenici
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:56
Originally posted by anakin anakin напиша:

treba da ima zena
oti i sinodot kje treba da plakja debeli otsteti za svoite milenici
аплауз

Јас познавам еден епископ што живее вонбрачно со својата жена, а знам и еден таков што се "мува" со девојки. Една од нив лично ми призна дури и детали намигнување

Изменето од EvAngelos - 19.Септември.2008 во 20:56
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:57
go bivase li popov???
mislam od detalite da izvedes zaklucoci

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 20:57
e abe dajte nekoj konkreten odgovor...da e jasno ednash za sekogash...
evangelos aj brat kazi sho veli biblijata za ova prashanje..dali ostava mesto za izbor ili pak dava naredba da bidaesh vo celibat ako si sveshteno lice ili kako odi toa tamo..
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 21:02
ma so znae biblija
taa nee antisexualen priracnik

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.