IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Науката против Веронауката
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Науката против Веронауката

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 27>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 08:59
Originally posted by Ghost Ghost напиша:

Ахх, ајде уште некој збор тука: Евангелос бате, филмови си гледал???? WinkWinkWink Цела библија е опфатена во филмови, да не речам бајки и научни фантастики, пошто такви жанрови се тие WinkWinkWink Не мора да ја читам библијата, доволно е да дојде некој голем христијански празник, и ќе си гледаш интересни филмчиња WinkWinkWink ај доста беше тука, ајт ќе ве оставам вас да си реплицирате меѓусебно, заминав јас во другите подфоруми WinkWinkWink

и ја имам гледано филмови... „ден потоа“... на пример...
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 09:48
Originally posted by аџија аџија напиша:

Ех Чорбаџија Чорбаџија... залудно се обидуваш да ме убедиш дека е подобро денес, затоа што јадеме МекДоналдс, наместо да јадеме јајца од домашната фарма...

Науката, ниту може, ниту ќе може во иднина да го направи човекот посреќен. Значи јас зборував за реални појави на нашето технолошко доба, а ти почна да се вртиш околу тоа дека сега побрзо стигаме од дома до работа... Јаката придобивка нема што!

За мене науката не придонела ГРАМ за човекот да живее посреќен, поисполнет, подоблесен живот. Таа се занимава со технолошкиот дел, кој човекот ниту го прави посреќен, ниту потажен. За жал, илузијата на рационализмот е таа која го уништи социјалниот дел од човекот, и токму смртта на вистинската социјализација на човекот е причината за Психијатарските болници, за самоубиствата и за депресиите...
Ако некогаш се убивавме со нож и камен, и секоја капка туѓа пролеана крв ја почитувавме како лузна врз сопственото срце, денес со едно копче можеме да го разнесеме пола багдад, без грам почит за жртвите, за мртвите, ниту пак да ја почувствуваме крвта во своите ноздри. Ако ова е придобивката на науката, тогаш боље ни беше со мастило и перо...

Нешто Мекдоналдс и одење дома не се лајт мотиви на современото општество и не беа мојата поента но ти така ги сфаќаш затоа што си
тажен и несреќен, затоа го гледаш светот така црно, се чуствуваш дека си го промашил животот, па затоа “вината“ ја гледаш во околината и сегашноста. Посакуваш да си се родил порано (иако не знам на које порано мислиш) пошто ти оставил впечаток некој филм или серија која тие некои “среќни“ времиња ти ги прикажа романтично наивни. Психички проблеми секогаш постоеле само што денес науката знаи да ги објасни и лекува (порано тоа беа ѓаволи влезени во телото и се лекуваа со оган) Пошто војните за кои така романтичарски тагуваш во минатото не ги знаеш освен можеби по називи и дати, знај дека цели градови беа ставани под нож, се што диши беше колено, спалувано и освојувано, описи на набивање на колец, на километри патишта од двете страни наредени со распнати луѓе, во различни фази на умирање или распаѓање додека реата се ширеше неиздрживо, тела кои горат обесени во ноќта. Војната и злосторствата не се измислица на науката, тие се генетски вградени во човекот, да нема денес пиштол, луѓето ќе се убивале со камен, со стап, со раце. Но сепак гледам не се откажуваш од ниедна придобивака на науката денес. Иако тоа е твој избор, дали ќе ја користам или не. “Проклетствата“ на современиот свет, добро ти ја вршат работата.
“Старото добро време“ е интересно за читање, земи прелистај некој класик, види што Херодот, Плиниј, Павзаниј, Јустин, Флавиј.... и како и колку “обичниот човек“ живееше и беше среќен и во “предност“ од денешниот
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 09:55
LOLLOLLOL абе ти си изгубил секој допир со реалноста... LOLLOLLOLLOLLOLLOL

пушти одвреме на време А1 вести, да видиш за што зборам, можда ќе се треснеш од ТВ и ќе сфатиш...

А можда и не, којзнае...Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 12:29
Гледаш телевизија??? користиш научни достигнувања во својот дом??? Ако е за тебе несреќа да имаш сознанија секојдневни од целиот свет тогаш си замисли ги кутрите луѓе кои пред векови не знаеле дека постојат други земји. Предноста е што ЗНАЕШ а не што НЕ ЗНАЕШ е сега на пример, во 12сти век не знаеа никој во Македонија на пример дека во Јужна Америка на богот на сонцето му се жртвувани десетина иљади луѓе, ниту пак Абориџаните знаеа за големата чума која го десеткува населението на Византија во 7ми век. Не разбираш, во тогашна ете да ја земиме Византија со свои се вкупно ни 5-6 милиони жители, и денешна германија од 100 милиони жители колкав е процентуалниот број на убиства или жртви или психички проблеми ? Ист или помал. Јас мислам дека е помал. Ако е денес човекот несреќен и беден, зошто живее двојно повеќе во просек од неговите претци? Јас на Телевизија слушам за војни и убиства за кражби за проневери, но истото го читам и во делата на класичните автори. И таму се зборува за големи војни за големи болести, за несреќи. Само пак ти велам денес не има 70 пати повеќе населениа а ти се чудиш што има повеќе војни и убиства?? Па човекот во своите гени е таков глобално, се тепавме со камења се тапавме со стапови со копја мечови, стрели кубури револвери автоматски пушки ќе се тепаме и со ласери и неутрински пиштоли.... тоа е само еден дел од науката која ЧОВЕКОТ одлучува како ќе ја (зло)употреби.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 12:34
Знаењето е моќ. Но моќта развратува, а апсолутната моќ развратува апсолутно.... Е затоа знаењето не е среќа... Технологијата не е новиот Месија, Чорбаџија... Таа не го подобрува човекот, ниту може да го подобри. Денес што ако човекот живее до својата 80-сета, кога во овој свет веќе нема вредности, нема љубов меѓу луѓето, нема семејство, нема почит кон постарите, нема вреднување на општестовто во кое некој се родил, нема лојалност... Итн итн... Ако не си свесен дека ова се појавите на денешното доба, тогаш уклучи дел од тие „научни достигнувања“ и просветли се...

Науката не го учи човекот на добро и не му дава среќа. А сега ти запени се ако сакаш, ама нема да ја промениш вистинитоста на таа изјава...

Изменето од аџија - 04.Мај.2007 во 12:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 12:44
Кизнај во каков свет ти живеееш....... Кај нас е поарно.
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 13:02
Originally posted by аџија аџија напиша:

Денес што ако човекот живее до својата 80-сета, кога во овој свет веќе нема вредности, нема љубов меѓу луѓето, нема семејство, нема почит кон постарите, нема вреднување на општестовто во кое некој се родил, нема лојалност...

AKO dozivee 65-66 moze ke dozivee 80Winki toa ke bide chista sreka ako ne e osamen starec vo malo stancheWinkCry

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 13:19
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Кизнај во каков свет ти живеееш....... Кај нас е поарно.

Епа кажи ми ти, еве дали ние сме посреќни и подобри луѓе од нашите прадедовци, само затоа што место свеќа користиме сијалица?

јас мислам не сме...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 15:14
Ако ти е тебе сијалицата поим за наука....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 16:27

Ако ти е тебе сијалицата поим за наука....

добро...

ајде друго...

дали сме подобри луѓе затоа што знаеме дека гравитацијата има забрзување од 9.8м/с, и како тоа влијае врз нашата среќа?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 18:05
Мене се што ќе научам ново, ме прави среќен, дали е тоа законот за гравитација дали е тоа принципот на работа на парна машина, дали е тоа познавање на математика.... се она што го запознавам што го откривам, што го спознавам, те прави среќен.
Законот за гравитацијата, практички значеше еден чекор понапред и е темел денес на авијацијата, космонаутиката.
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 18:10
понекогаш треба еден чекор напред па два назад и да се открие сушноста на работата.и каква космо.....или гравитација.за скоро ќе ги нема па после кај ќе бараш логика во тоа.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 19:29

Мене се што ќе научам ново, ме прави среќен, дали е тоа законот за гравитација дали е тоа принципот на работа на парна машина, дали е тоа познавање на математика.... се она што го запознавам што го откривам, што го спознавам, те прави среќен.
Законот за гравитацијата, практички значеше еден чекор понапред и е темел денес на авијацијата, космонаутиката.

дали сме ПОДОБРИ луѓе, заради тоа што

денес знаеме како функционира системот на фотосинтеза, за разлика од оние во минатото кои не знаеле, ама знаеле многу подобро од нас да го почитуваат и чуваат природниот свет?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 21:10
А бе ти тоа се вртиш од еколошка гледна точка... не и тогаш луѓето ја испоснувале земјата, сечеле шуми, копале руди, исушувале реки...
Еве ти уште еден историски факт (стигнат до тебе по пат на научните достигнувања од областа на електроника и информатика) Европскиот лав е истребен како вид за време на Римското владеење. Го користеа масовно за гладијаторските борби, се до последниот примерок. Пак ќе ти кажам, човештвото за да опстане троши, што повеќе сме тоа повеќе трошиме, дали така ќе се уништиме ? можеби,  а дали можиме да престаниме да трошиме и понатаму да се развиваме - не. Како што бактеријата која се храни со органска материја умира кога ќе ја исцрпи така и ние. Но гледај го тоа од светла точка, за некои 5 милијарди години, сонцето ќе ја уништи земјата (во процес на настанување на црвен џин) така да ќе паднат во вода сите човечки желби и стремежи да освои педа земја плус и да ја прогласи за своја, сите истории, политики, љубови, разочарувања, таги, сомневања, сите емоции што ги живееме и што ќе ги живееме ќе бидат збришани за секогаш и земјата ќе  плови низ бескрајниот ладен и мрачен универзум, сува пуста бежживотна.
Јас лично сум прилично среќен, и затоа што знам како функционира фотосинтезата, и затоа што сум ги читал книгите на  Кнут Хамсун и заради поезијата на Ѓео Богза, и затоа што сум го гледал Седмиот Печат, и затоа што сум се возел со авион и затоа што возам мотор, кола, и затоа што  ги слушам Steppenwolf и затоа што имам пристап на интернет, и затоа што фрижидерот добро ми работи и затоа што имам 70 канали на кабловска телевизија, и затоа што гравитацијата ми дава одговор на некои прашања, и затоа што Еглонил ми помогна кога си го расипав стомакот и затоа што се слушам со моите блиски по телефон, и затоа што навечер по дожд не треба да излегувам надвор в грмушки по нужда и затоа што ми е топло и пријатно на зима........................

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.