IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали начинот на облекување има врска со верата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали начинот на облекување има врска со верата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
Автор
Порака
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 19:44
Нај морално е еден маж да има 4 жени

k*ran ot veli ozenetese samo so edna zena,

zenete se so onie zeni koi sto vi se dozvoleni so po dve so po tri i so po ceteri!a ako stravuvate deka nema da bidete pravedni togas samo so edna(en nisa3)

ovj citat od k*ran treba dobro da go razberete , isalmot ni dozvoluva so 2 3 4 zeni no pod uslov da se bide praveden so niv,
vo drug citat na en nisa veli;
vie nema da mozete kon zenite svoi potpolno ednakvo da postapuvate, kolku i da go sakate toa''

ovde zaklucuvame deka ova nee pravilo tuku isklucok
zatoa    veli togas ozenetese samo so edna
toa e dovolno

a sto pravime so onoj koje ozenet a bludnici so drugi
zarem ne spaga toa vo golem grev ,

kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 19:46
Што мислиш за Талибанските правила, дали ги сметаш за доследно спроведување на Исламот?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 19:52
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

:
Originally posted by Ebu Muaz Ebu Muaz напиша:

'О веровеснику, речи им на жените свои, и на ќерките свои, и на
жените на верниците
нека ги спуштат фустаните свои низ се. ...
Originally posted by Ebu Muaz Ebu Muaz напиша:

..."И речи им на верничките нека ги соборуваат своите погледите ...

Zlatnik, ova ne se zakoni, tuku preporaki koi nekoi vernici si gi interpretiraat kako zakoni.

Zatoa ima muslimani koi se oblecheni kako shto dolikuva na sovremenoto vreme, vremenskite uslovi i nivnite potrebite.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:10
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Со други зборови, програмата што ја применуваат Талибанците, да?

sega begas od temata
a stoe so onie koi se tamu i vojuvaat protiv niv sto majka barrat vo tuga drzava zboruvam za cia za mosad za amerika   za nato demek tie   voveduvaat red spored mene tie najgolemite zolumkari koi samo pravat spletki i ubivaat nevini luge

http://www.youtube.com/watch?v=yyDafO6lW_Qhttp://www.youtube.com/watch?v=-Dzc8PWrqi8

http://www.youtube.com/watch?v=F0gAVXNvbVg

Изменето од el_kevser - 18.Ноември.2009 во 20:16
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:14
maria ne govori za vojnata, tuku za rezhimot na talibancite, zakonite shto gi sproveduvaat za oblekuvanjeto na zhenite i kako toa go sproveduvaat...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:17
Ех да е само до облеката која е пропагираат талибаните.
Ами другите ограничувања?
Пример забрането е на женскиот пол да одат во училиште.

За друго да не прајме муабет.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:17
e konecno nekoj da ja opomeni
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:20
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

e konecno nekoj da ja opomeni

Значи ги поддржуваш?
Во правилата стои дека жена не смее да вози велосипед, да оди на машки кројач, да лакира нокти, да патува сама без роднина, да носи широка панталона и под бурка....
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2009 во 20:24
OK, da se drzhime za temata. Tuka govorime za oblekuvanjeto...

Kako shto vidovme, navedenite citati ne se zakoni, tuku preporaki. Spored toa, vernicite ne se obvrzani da gi ispolnuvaat i tie ne mozhat da bidat valorizirani ili kaznuvani spored nachinot na oblekuvanjeto.

Изменето од Messenger - 19.Ноември.2009 во 01:03
Кон врв
Ummu_Usame Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2008
Локација: Afghanistan
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ummu_Usame Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 02:37
http://www.youtube.com/watch?v=ZWueNl6na5E

Pogledneto go videovo..tuka vi e objasneto dali oblekuvanjeto ima vrska so verata..
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 04:51
Chovekov zboruva s'e i seshto, ama ne odgovori onoa shto go prashaa.

Ova video treba da go pogledaat site, osobeno muslimnskite vernici. Videte kako govori chovek koj e apsoluten fundamentalist i religijski fanatik, koj mrazi s'e sto ne e onaka kako shto veruva ili kako shto posakuva toj i koj vo nedostatok na fakti se koristi so potcenuvanje i potsmevanja, izigruvajki super-star pred nasobranite navivachi.

Kje povtoram usjte ednash. Posochenite citati ne se zakon, tuku preporaka. Nivnata osnovna pouka e skromnost vo oblekuvanjeto i odnesuvanjeto.

Skromnosta ne mozhe da se naredi so zakon. Taa se neguva.

Skromnosta ne se oblekuva kako odelo, a odeloto se odbira spored potrebite i vremenskite uslovi. Zatoa ne postoi zakon za oblekuvanje.

I koga ovie ednostavni raboti kje se razberat, lugjeto kje se razbudat od hipnozata vo koja gi vnesuva chovekot na videoto.

-------------

Ova me potsekja na sin mi... Koga beshe mal. Imashe obichaj da gi obue moite chevli, da dojde do mene i da mi kazhe:

- Sega jas sum tato!

- Da be sine - mu velev - ti samo obuvaj gi tatkovite chevli i misli si deka si tato... dodeka ne porasnesh.

-------------

Mozham da si zamislam kako bi izgledale hristijanite denes ako odat po logikata - ako Isus se oblekuval onaka kako shto se oblekuval, togash mora i nie da pravime taka ako sakame da bideme vistinski hristijani.

I da se donese amandman na nekoi od preporakite vo Biblijata, pa da rechat:

- Site hristijani mora da se pokrivaat samo so bela tunika od pamuk i da ne stavaat na nozete nishto osven sandali. Koj nema da se oblekuva taka toj nema da se smeta za vistinski hristijanin.

-------------

Problemot se ragja od nekritichkoto i bukvalnoto razbiranje na napishanoto. Koga kje se pochne taka, a potoa se kalemat i raznorazni interperetacii i idei, koi imaat samo sporadichni dopirni tochki so prvichnata originalna misla, kroce po kroce se odi tolku daleku shto po izvesno vreme od drvata povekje ne mozhe da se vidi shumata.

Tokmu zatoa prosvetlenite lugje NIKOGASH NE PISHUVALE. Tie znaele deka sekogash kje se najde nekoj koj ili bukvalno kje gi sfati nivnite zborovi ili kje gi izvitoperi preku sekakvo prepoznavanje.

Изменето од Messenger - 19.Ноември.2009 во 05:21
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 05:14
Луѓето без љубов - заробени од фанатичките страсти и себељубието го губат својот реален идентитет и осет за околината и човекот до него (или другиот(те) до него )... и на тој начин таквиот човек за да ја ужива своја апатија, должен е против неговата волја (волјата на срцето и здравиот разум) на сила да го ограничува своето право на слобода и разум ... Тогаш логично е од таквиот човек да произлезе фанатизам и осуда... да ги осудува на смрт сите што не мислат како него и не се дел од неговиот фанатизам и да измислува секакви работи (горе-наведени во предходните коментари) за до ја задоволи својата фанатичка страст...

Од таквите произлегува и начинот на унифирмирање на своите истомисленици, демек гледајте ме и плашете се...

А начинот на облекување според мене не ја определува духовната состојба на човекот во даден момент ... бидејќи суштината на човекот е неговата душа и тело како целина а не облеката... Нормално е дека секој треба да запази некои критериуми поставени од некои институции... каде што предходно има определени правила која како да биде облечен,... сепак тоа не е ограничување, а право на избор... Никој на сила не те тера да влегуваш во некоја институција (каде постојат стандарди и правила на облкување) а ти не си пристојно или прописно облечен за таму... Сепак тие не се виновни, а ти имаш право на избор....

п.с.
Во џамија се влегува бос... ако не сакаш да се соблечеш, никој не те тера на слиа да влезеш таму... тоа е еден добар пример,

Изменето од Tetratka - 19.Ноември.2009 во 05:15
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 08:25
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... a odeloto se odbira spored potrebite i vremenskite uslovi. Zatoa ne postoi zakon za oblekuvanje. ...

Ова ме поттикна да размислам за една друга работа во врска со облекувањето.
На телевизија гледаме како претставниците на политичките, културните, бизнс и др. кругови од арапските, африканските, но и од некои азиски земји (Индија...), на разните самити по светот одат со нивните традиционални народни носии. Која е поентата на тој начин на нивно облекување во тие прилики? Неприфаќање на општоцивилизациските норми на облекување, пропагирање на нивната култура и традиција во облекување, самодокажување ...??? Во што би се претвориле тие самити ако секој претставник се облече во неговата народна носија? Замислете го германскиот претседател во германска народна носија од Тирол (оние бермуди со широки рамки и шешир со пердув) или Меркел со оние широки фустани (или сукњи), или Обама, кој има повеќе опции, да се облече како каубоец или со индијански обележја на поглавица или трета опција (ако си ги следи корените) со неколку листови околу појасотголема%20насмевка. Или пак некој мексикански претставник да дојде со пончо и сомбреро ... или некој наш претставник да се облече во наша народна носија (или комитсканамигнување) ... Во што би се претвриле тие средби ако сите ја применат истата филозофија на облекување како некои кои ете, се склони на таков, ај да го наречам, фанатизам?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 10:53
Шоуменот од погорното видео не одговори ама баш ништо освен што си ја хранеше суетата со аплаузи, а гледам и тангите не му се странихи,%20хи...

Јас ќе го повторам прашањето, дали правилата на Талибанците кои конкретно се однесуваат на облекувањето (како на жена така и на маж) ги сметате за исламски? Дали би сакале такви правила да има во државата во која живеете? Можете поопширно за другите аспекти и на другата тема која ја отворив, за Талибанците, овде само за облеката.

Кевсер гледам дека нешто не ти било јасно, сега сфатив, не ме опоменува никој туку ТЕБЕ ти укажуваат на суштината на моето прашањесреќа.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.