Дали начинот на облекување има врска со верата?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20774
Датум на принтање: 30.Ноември.2024 во 01:00 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Дали начинот на облекување има врска со верата?
Постирано од: Ebu Muaz
Наслов: Дали начинот на облекување има врска со верата?
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 01:51
Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno. Nekoi naviki koi lugeto gi imaat i od koi ne se sramat ne se odliki na vernici. (najtesko tuka mi e definicija na zbor vernik, zasto toa moze da bide sirok poim ssekoj vo nesto veruva) ama ajde da zemame za primer sostojbata vo nasata drzava. Imate li vie hristijani propis kako treba da se oblecete za da pokazete deka ste poduhovni i deka ste hristijani, po shto ve poznavaat na ulica? Kaj nas e jasno kakov e musliman: so brada, uredno potsisan, o pristojna garderoba, pantoloni malku pod gluzd ili iznad, da ne e tesna oblekata, od nakit samo srebro, za zenata da e pokriena se, osven liceto i dlankite a koja saka podobro e da se pokrie sve, samo ocite da se gledaat Nie mislime deka toa ne identifikuva kako vernici i na nekoj nacin ne stiti od toa da ni priogat sekakvi.posebno za zenite.
|
Коментари:
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 02:36
JAS mislam deka lugjeto sto veruvaat vo BOG treba da se pristojno obleceni,mnogu im go cenam na Jehovinite svedoci oblekuvanjeto
Licno jas se nosam mnogu urbano no mislam deka toa ne me odale4uva od BOG:)
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 05:29
Da... postojat i vernichki uniformi.
Da sme sigurni koi se "nashi"... sluchajno da ne ni prijde nekoj koj e "tugj" pa da ja nagazime...
Za zhenite da ne zborime, tie se "nasha" sopstvenost i ako treba kje gi napravime da bidat takvi shto nikoj nema da saka da gi pogledne...
Izvini, no kako shto gledash nemam nikakov respekt prema uniformite, bez obzir dali se vojnichki ili verski. Tie se napraveni samo da gi razdeluvat lugjeto, a ne da gi zblizhuvaat.
Patem, chovekot ne go pravi oblekata... taa mozhe samo da go rasipe.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 07:02
Ebu Muaz напиша:
Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno. Nekoi naviki koi lugeto gi imaat i od koi ne se sramat ne se odliki na vernici. (najtesko tuka mi e definicija na zbor vernik, zasto toa moze da bide sirok poim ssekoj vo nesto veruva) ama ajde da zemame za primer sostojbata vo nasata drzava. Imate li vie hristijani propis kako treba da se oblecete za da pokazete deka ste poduhovni i deka ste hristijani, po shto ve poznavaat na ulica? Kaj nas e jasno kakov e musliman: so brada, uredno potsisan, o pristojna garderoba, pantoloni malku pod gluzd ili iznad, da ne e tesna oblekata, od nakit samo srebro, za zenata da e pokriena se, osven liceto i dlankite a koja saka podobro e da se pokrie sve, samo ocite da se gledaat Nie mislime deka toa ne identifikuva kako vernici i na nekoj nacin ne stiti od toa da ni priogat sekakvi.posebno za zenite.
|
Ахахаха олку одамна се немам смеано. Од желба секој да се покаже што повеќе, не е битно дали како верник, посветен работник, родител, бизнисмен итн. како да не е тоа доволно, па сега треба да се делиме по тоа и како се облекува еден христијанин. Ако мене ми е убаво, јас и гол на сред улица ќе се шетам и ич око нема да ми трепне за другите. (Ама, баталете ме мене, не сум религиозен, ова е само мое мислење.)
И облеката не е репер за тоа кој колку е религиозен. Ако еден поп се пијанчи по цел ден и не допринесува за ширење и пренесување на учењата за религијата, што е тој подобар од голиот човек на улица?
-------------
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 12:25
Има. Не доликува на Христијанка да го покажува својот папок или да е полугола во општеството.
-------------
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 19:00
znaci treba da bide kako kalugerkata stoe oblecena taka e relano neli , a kalugerkata nee slicna kako sto muslimankata e oblecena (hidzab) znaci se slozuvas so toa deka taka e realno da se bide oblecen zboruvam za ponezniot pol.
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 22:10
el vekser секој човек кој се нарекува следбеник на Господ треба да знае која е границата и до каде може да се оди во било која свера од животот. Така да, машко, женско нема врска, пристојноста е многу важна во Христијанството. А за жената муслиманка не знам, но да го кријат своето лице знам една легенда, како жената го изневерувала својот маж со архитектот на џамијата која ја градела за поклон на мажот и. Тогаш мажот и наредил да носат таква облека за да не може друг маж да ги гледа и да изврши прељуба.
-------------
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 15.Ноември.2009 во 22:45
el_kevser напиша:
znaci treba da bide kako kalugerkata stoe oblecena taka e relano neli , a kalugerkata nee slicna kako sto muslimankata e oblecena (hidzab) znaci se slozuvas so toa deka taka e realno da se bide oblecen zboruvam za ponezniot pol. |
Си ја вртиш водата на своја воденица, за што сведочи и другата тема на која пишуваше муаз ( http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20773 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20773 . Ако ти не можеш да ги контролираш своите нагони-каков човек си ти? Сакаш да кажеш-тебе се те соблазнува, биди сигурен и сите жени да се облечат како калуѓерки уште позаинтригиран ќе бидеш да ѕирнеш што кријат одоздола, впрочем како што те соблазнуваат и безобразни погледи под хиџабите.
Се е до главата. Ако окото ти е чисто-и душата ќе ти биде таква, и обратно.
И да, има норми како треба да биде облечена христијанката-да не звецка со накит, да не се кити како елка, да биде пристојна....хммм, обратно од она што го гледам кај жените со хиџаб.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 13:21
Jas osven na telezija sto sum videl kalugerki vo zivo nemam videno devjoki taka da se oblakaat (a taka treba neli). Zassto e toa taka? I kalugerkata e hristijanka i kako taja moze da se oblaka pristojno, a drugite hristijanki ne?
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 14:41
Zatoa sto hristijanstvoto ne e vera na prisila.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 14:46
Ebu Muaz напиша:
Jas osven na telezija sto sum videl kalugerki vo zivo nemam videno devjoki taka da se oblakaat (a taka treba neli). Zassto e toa taka? I kalugerkata e hristijanka i kako taja moze da se oblaka pristojno, a drugite hristijanki ne?
|
Мое мислење е дека секој човек на оваа планета треба да се облекува пристојно како што долукува. Без разлика дали е верник или неверник. Облеката не го прави човекот човек, затоа треба да ја носиме повеќе од хигиенски значења, а не од естетски.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 15:01
Darko, potpolno se slozhuvam deka oblekata ne go pravi chovekot.
Od druga strana, onoa za esetetikata, ne e neshto sto mozhe taka lesno da se amputira od sekojdnevniot zhivot zatoa shto vo osnova e povrzano so chovekovata inteligencija i krativnost, onoa shto ne razlikuva od zhivotnite.
Zhivotnite nemaat chuvstvo za umetnost, estetika, muzika, harmonija i t.n.
Zaedno so slobodata, Bog mu gi podaril i mu gi garantira ovie neshta na chovekot za da gi koristi, a ne da gi zapostavuva.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 17:08
Messenger напиша:
|
znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NE Taa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 21:12
Messenger напиша:
Darko, potpolno se slozhuvam deka oblekata ne go pravi chovekot.
Od druga strana, onoa za esetetikata, ne e neshto sto mozhe taka lesno da se amputira od sekojdnevniot zhivot zatoa shto vo osnova e povrzano so chovekovata inteligencija i krativnost, onoa shto ne razlikuva od zhivotnite.
Zhivotnite nemaat chuvstvo za umetnost, estetika, muzika, harmonija i t.n.
Zaedno so slobodata, Bog mu gi podaril i mu gi garantira ovie neshta na chovekot za da gi koristi, a ne da gi zapostavuva. |
Messenger, daj tolku da ne se ponizhuvame nie lugeto deka sme razlichni od zhivotnite samo po umetnosta, estetikata, muzikata, harmonijata i t.n. Pa nashata obleka e isto od zhivotinsko i od sintetichko poteklo. Nas svesta ni e " chaos zhivotno, jas sum chovek "... Ne oblekata. Nishto ama bash nishto ne se razlikuvame od zhivotnite po oblekata osven koga nosime sintetika...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 21:19
Ebu Muaz напиша:
Messenger напиша:
| znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NETaa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz. |
Za kalugjerkata taa obleka e uniforma. Taa ne mozhe da obleche drugo.
Onoa shto go rekov za tebe na pochetokot od temata, vo odnos na oblekuvanjeto i gledanjeto, vazhi i za zhena ti, kako i za site drugi lugje...
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 21:26
Messenger напиша:
Ebu Muaz напиша:
Messenger напиша:
| znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NETaa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz. |
Za kalugjerkata taa obleka e uniforma. Taa ne mozhe da obleche drugo.
Onoa shto go rekov za tebe na pochetokot od temata, vo odnos na oblekuvanjeto i gledanjeto, vazhi i za zhena ti, kako i za site drugi lugje... |
Bog ne n'e ogranichuva na bojata ili uniformskiot izgled na oblekata. Samo se bara od nas da oblecheme neshto so shto ke si ja prekrieme sramotata i neshto shto nema da bide nitu Krapinsko, a nitu Homo Sapiensko Sapiensko Sapiensko tuku neshto normalno kako shto dolikuva na eden Homo Sapiens. Ispeglano, pristojno, higiensko, ne mora da bide obleka od 10000 denari, mozhe da bide obichno parche od Shutka ili Bit Pazar, dovolno e da e Bogougodno, t.e bez zverski nalepnici na oblekata i nekoj si malogragjanski formi na rakavite i jakite.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 21:31
Sigurno.
Oblekata ne mora da bide skapa, no sekako deka mozhe da bide spored vkusot i afinitetite na chovekot shto ja nosi, pa ne mora da e nekakva uniforma kako shto zapishal nekoj vo nekoja kniga i vo nekoe vreme.
Oti oblekata ne go pravi chovekot, neli?
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 21:42
Messenger напиша:
Sigurno.
Oblekata ne mora da bide skapa, no sekako deka mozhe da bide spored vkusot i afinitetite na chovekot shto ja nosi, pa ne mora da e nekakva uniforma kako shto zapishal nekoj vo nekoja kniga i vo nekoe vreme.
Oti oblekata ne go pravi chovekot, neli? |
Vo zhivotot imam dve beli uniformi... Ednata mi e kimonoto vo karate i ednata ke ja imam za edna godina koga ke bidam vtora godina medicinski mantil. Ete, nekoj nemal rabota zapishuval kako treba da se oblechuva dreven karatist vo japonija vo 16 vek ili nekoj doktor kako treba da bide higienski natrupan so eden kup tekstil. Vo osnova mojata uniforma e standardna kako za eden pristoen Hristijanski tinejdzer, veruvam deka e Bogougodna, zoshto ne se sluchuvalo da bidam raspushtenik i neogranichen chovek vo oblekuvanjeto primer da izlagam so spushteni farmerki do kolena ili da nosam zalepeni majci za mene prezentirajki si gi muskulite.
Vo princip...
Sekoj chovek se oblekuva taka kako shto mu kazhuva umot.
Nie si go kreirame zhivotot, kako shto kazha vo edna tema Messenger, po mislite se vodime, e sega teshko na onoj koj e nepristoen vo oblekuvanjeto. Oblekuvanjeto ne go pravi chovekot chovek, no toa dovagja od svesta, a ako chovek nema pristojna svest i chisti misli, nema nitu pristojno dostoinstvo nitu pristojna stabilnost.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2009 во 22:10
Se slozhuvam deka oblekata ne go pravi chovekot.
Za uniformite voopshto ne zboruvame, iako se indikativni za temava. Ako oblecham bel mantil toa nema da me napravi lekar, neli? No lekar kje obleche takov mantil bidejkji toa mu e uniformata. Ima dobri prichini zoshto toa e mantil i zoshto e bel.
Se slozhuvam i so stavot deka vo poshiroka smisla oblekata odbelezhuva neshto za chovekot. Rabotata e sto kaj onoj drugiot, ono koj ja gleda taa obleka, ovaa mu ja reflektira NEGOVATA SOPSTVENA SVEST.
Nekoj koj oblekol malu poshiroka obleka za da mu bide pokomotno, mozhe da bide protolkuvan od drug kako nemaren, raspushten i nediscipliniran. Od tamu, pa do okarakteriziruvanjeto na toj chovek kako neprosvetlen, greshnik i bezbozhnik, ne e mnogu daleku, osobeno ako ne pripagja na nashata vera i nacionalbnost.
Onoa shto go nabljuduvame, kako i reakcijata sto se javuva vo nas od toa nabljuduvanje, e refleksija od NASHATA svest.
Da se razbere oti drugite gi sudime i procenuvame spored nash*te lichni arshini koi se temelat na nasheto veruvanje, religija, moral, tradicija, iskustvo i znaenje e eden od prvite chekori vo prosvetluvanjeto.
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 02:09
Ebu Muaz напиша:
Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno....
|
Штотуку ја забележав темава, а веќе мине 2 часот и па затоа многу кратко ќе одговорам со едно прашање: Во што се состои суштината на верата? Дали суштината на едно верување е во тоа секој внатре во себе да си верува во тоа што сака и мисли дека е правилно, или поважно е да се покаже пред другите (другите да видат) што е тој/таа? Дали тој „униформиран“ верник е поголем верник од оној кој не носи „униформа“?
To be continued!
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 02:44
Ebu Muaz напиша:
Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno. |
Zosto moram da mu pokazuvam/dokazuvam nekomu kakov vernik sum jas, za sto da vika vidi ja Sunny bravo, golem vernik e taa, prav hristijanin, tri-cetiri pati odi vo crkva nedelno, redovno se pricestuva....
Dali toa sto vo ocite na drugite se gledam kako prav vernik me pravi vistinski vernik?
Ebu Muaz напиша:
Imate li vie hristijani propis kako treba da se oblecete za da pokazete deka ste poduhovni i deka ste hristijani, po shto ve poznavaat na ulica? Kaj nas e jasno kakov e musliman: so brada, uredno potsisan, o pristojna garderoba, pantoloni malku pod gluzd ili iznad, da ne e tesna oblekata, od nakit samo srebro, za zenata da e pokriena se, osven liceto i dlankite a koja saka podobro e da se pokrie sve, samo ocite da se gledaat Nie mislime deka toa ne identifikuva kako vernici i na nekoj nacin ne stiti od toa da ni priogat sekakvi.posebno za zenite.
|
I sega pak se vrakame na ova prethodno... Zosto mislis deka nacinot na oblekuvanje ja odreduva mojata duhovna sostojba? Sigurno aludiras na toa kolku se otkrieni zenite i kako "kradat" pogledi od drugite... i pak ke prasam, dali pokrienite, poveke veruvaat vo Bog, od taa sto ne nosi samija na glava?
I najmnogu sto me interesira vo temava e: Zosto mora da se dokazuvame pred lugeto? Vistina da se dokazime so dela, ama ne mojte dela da gi rastrubam na site, tesko tie luge, bedni po dusa, sto pomagaat za cel grad da gi znae, blaze si ni so takvi vernici
A siniot del od postot epten me potsetuva na onie od CNN sto gi gledame kako bombasi samoubijci (epten dobri dela ), a za srebroto ako e taka... bar jas tie muslimani so gi imam videno se nakiteni so zlato, ko elki novogodisni
p.s. prostete ako imam pecatni greski, docna e i mnogu sum umorna, utre ke editiram, ako ne zaboravam Dobra nok!
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 11:51
Крајно лицемерно е начинот на облекување да служи како мерило за тоа колку е некој верен и “поштен“ а колку некој “расипан“. Обично тие кои најмногу судат за ова и изиграваат моралисти се најголемите лицемери, за што сведочи и побарувачката на хируршка реконструкција на химен најчесто од страна на жени кои не се христијанки, дури и постоење вештачки химен за што првпат скоро слушнав, тек откако владата во Египет го забранила. А скоро еден доктор на ТВ зборуваше за аналниот секс и се запрепастив кога кажа дека најмногу го применуваат припадници на религии кај кои сексот пред бракот е забранет.
Значи, ваму покриена и несоблазнителна,позади расцветана а напред крпена и со потврда за невиност од гинеколог. Порасипано и полицемерно нешто нема.
Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 11:54
maria_magdalena напиша:
и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб
|
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 12:21
smejte se vije :) samo smejte se.
koj vika deka toj sto e oblecen e podobar ili po los vernik ama treba i mora da se oddeluva od masata po nesto za da ne bide ist kako site koi naokolu setaat kako ******* polu goli. znaete li kollku takanareceni vernici mozat da se vidat vo uzasno izdanie, i tuka ne zboruvam samo za hristijani tuku i za nasi tkn muslimanki a tuka mi igra na spotovi polu gola. Toa treba sve da se nishti!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 12:28
Кој си ти да одлучуваш дали треба да се ништи некој зашто не носи униформа која тебе ти е угодна?
Од кого би тргнал во “ништењето“?
|
Постирано од: Dzingis Kan
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:09
maria_magdalena напиша:
Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб
|
А дали тебе твојот сакан те има однесено на гинеколог за да види колку закрпи имаш, што вака нас не упатуваш каде да се обратиме?
------------- " Get united… I came here not to divide but to unify "
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:13
што има врска начинот на облекување ? ........ никаков ........
тоа воопшто не е доказ онаков каков некој сака да претстави дека е .....
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:14
За мене не се секирај, не сум муслиманка. Мојата вера не познава двојни стандарди. Нема крпење и работи од зад грб. Или си “поштена“ или не си, важи за двете страни, а она што е крпено брзо се кине.
Патем, одмори уште малку, таман те пуштив ама...не за џабе ти бил трајниот бан од админите.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:18
сега ми стана јасно за што станува збор тука ......... за крпењето
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:20
Крпењето него што... Вештачки химени, крпења а потоа потврди од гинеколози. Кој го прави тоа?
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:25
некој кој доцни некои 7 векови .......
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:30
Мејд ин Чајна, Гигимо се викал производов. Толку трошен-кај најпокриените што владата решила да го забрани. И сега некој овде ќе ми продава морал и поштење.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:31
уф ........ кој пазар имаат кинезиве , не се нормални
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:36
Се прашувам, дали овдешниве со униформи го користат како посовремен метод во замена за “шиењето“
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:41
отвореноста на пазарите носи големи можности
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 13:57
maria_magdalena напиша:
Значи, ваму покриена и несоблазнителна,позади расцветана а напред крпена и со потврда за невиност од гинеколог. Порасипано и полицемерно нешто нема.
Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб |
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 14:00
Ajde da se vratime na temata "Dali nacinot na oblekuvanje ima vrska so verata?"
Mislam deka so dosegasnoto diskutiranje e jasno oti lugjeto ne ja smetaat oblekata kako faktor koj definitivno odeduva kakov vernik ili nevernik e nekoj chovek.
Od druga strana, razbirlivo e oti nekoi vernici na ova prashanje gledaat moshne seriozno bidejki nivnata vera odreduva kodeks na oblekuvanje - uniformiranje na svoite sledbenici.
Druga rabota e zoshto se odreduva vernichka uniformiranost.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 18:14
Ebu Muaz напиша:
... koj vika deka toj sto e oblecen e podobar ili po los vernik... |
Кој вели? Па ти велиш. Еве прочитај овде неколку реда подолу што си пишал:
Ebu Muaz напиша:
... znaete li kollku takanareceni vernici mozat da se vidat vo uzasno
izdanie, i tuka ne zboruvam samo za hristijani tuku i za nasi tkn
muslimanki a tuka mi igra na spotovi polu gola. ... |
Зарем од ова не се гледа дека за тебе тие „ткн муслиманки“ се полоши верници (помалку муслиманки)?
Ebu Muaz напиша:
... ama treba i mora da se oddeluva od masata po nesto za da ne bide ist kako site... |
А ова горново за мене е најстрашно, најзапрепастувачко што една религија може да го предизвика, а тоа е поделбата меѓу луѓето. Дали си се запрашал зошто мора да има поделба? Зошто мора луѓето да се разликуваат? Или и тоа не смееш да го прашуваш за да не си грешиш душа пред бог? Или можеби сакаш да се докажеш пред свештениците или пред твоите соверници дека ете, и ти си добар верник, добар муслиман? Ако бог сакал да има разлика меѓу луѓето по верска определба, ќе ја направел уште со самото негово раѓање. Ете, како што сакал на пример со расите! Дали можеш да направиш разлика, ако пред тебе стават некое штотуку родено бебе, што е тоа по вера? Дали е муслиман, христијанин, будист, џудист ...? Што? Таа разлика меѓу луѓето си ја прават самите луѓе, создавајќи и криејќи се зад некакви религиозни (теолошки) догми!
Ebu Muaz напиша:
... koi naokolu setaat kako ******* polu goli. ...
|
Веројатно под ова ******* мислиш „к*рви“?! Слободно пиши не е ништо страшно. Ти веќе во мислите го имаш помислено тој збор и веќе гревот ти е направен, па дали ќе речеш (пишеш) или не, сеедно е. Многу ме чуди зошто, како и во многу други теми, луѓево одат од крајност во крајност? Демек не е убаво да се гледаат (полу)голи жени*, па затоа муслиманите треба целосно да ги блиндираат! Зарем за вас нема некоја средина? Нешто што би се рекло нормално? Ниту „скрос“ разголено, ниту „скрос“ затворено! И, зошто сето ова го правите само и исклучиво во однос на жените? Зошто вие мажите не се покриете од глава до петици? Зарем вие во очите на жените не предизвикувате „грешни мисли“? Сте ги прашале ли жените за овие нивни чувства? Или воопшто не треба да се праша жената? Таа нема и не смее да има чувства?! Таа мора да го слуша мажот! Ама исто така сте се запрашале ли вие мажите, дали жените не фрлиле некое окце по друг
туѓ маж? Сигурни ли сте што гледа женското око од под „сигурносното“ платното (зар,
фереџе, како се вика незнам)?
* - Колку е убаво чувството кога вие мажите, си се бањате во морето во гаѓи за бањање (купаќи гаќи), кога така голи ќе се истегнете на песокот и си се сончате на плажа ... толку сте си релаксирани од удобствата, ама и од погледот на разголените девојки кои весело си трчкаат и рипкаат околу вас. Дали во тие моменти вие ставате превез преку очите или ја збуцувате главата во песокот за да не гледате, или „на момент“ заборавате на теолошките убедувања? Ама кога се однесува за сопствената жена, неееее, таа во морето мора да се бања со оној комплет како нинџа (извинете, ама незнам како се вика наметката). Ова посебно е изразено во арапските земји. Таа мора во секое време да биде муслиманка! Неа не смее никој да ја види! И што од тоа ако некој ја види? И што од тоа што вие, муслиманските мажи ги гледате другите немуслимански жени разголени? Нешто им фали на истите од тоа што вие ги гледате? Нешто ќе им фали на муслиманките ако некој друг ги гледа? Што?
Ebu Muaz напиша:
... Toa treba sve da se nishti!
|
Браво! Многу убава констатација. Многу убава лекција за/од муслиманското учење. Да се ништи, да се убива! После кога некој ќе рече дека муслиманството е насилна религија, вие се лутите. Зошто да се ништи, зошто да се убива некој кој не е како вас? Што би се случило ако некој друг ја примени вашата теолошка доктрина на ништење, па рече: „ муслиманите треба да се ништат“? До каде ќе доведе тоа? Светот, ако не сте приметиле, оди напред. Немојте да живеете како луѓето пред илјадници години. Некои понапредни муслимани тоа го согледаа и го прифатија па затоа тие во вашите очи се „таканаречени“. Но, сакале или не, еден ден бројот на тие кои сеуште слепо се држат на традиционалните вредности на муслиманството ќе се намали. Сакале вие тоа да го признаете или не, тоа е неминовен процес. Завртете се околу вас. Погледнете ги муслиманите во поразвиените земји!
Ebu Muaz напиша:
... smejte se vije :) samo smejte se.... |
Подучен од зборовите во претходниот цитат, ме интересира дали овие зборови со смеењето е закана (за ништење на тие кои се смеат) или само предупредување кон останатите дека еден ден сите ние (на планетава) ќе станеме муслимани, па „ќе видиме“ тогаш, ќе дојдеме на „твоето“!?!?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:05
Zlatnik напиша:
Зарем од ова не се гледа дека за тебе тие „ткн муслиманки“ се полоши верници (помалку муслиманки)? |
Da! Poloso e da znaes kako saka tvojot Gospodar Allah dz.sh. da se oblekuvas a ti namerno ne go pravis toa, zgora na toa snimas muzika i razgoleni spotpvi sto e zabraneto vo islamot, i plus toa javno kazuvas deka si muslimanka! Podobro kuti! Ne e grev za taa sto ne znae pa ete gresela, ama znaat i pak teraat po nivno, togas podobro da se se narece taja muslimanka
Zlatnik напиша:
Дали си се запрашал зошто мора да има поделба? Зошто мора луѓето да се разликуваат? Ако бог сакал да има разлика меѓу луѓето по верска определба, ќе ја направел уште со самото негово раѓање. Ете, како што сакал на пример со расите! |
Sum se prasal.Nemoze site da sme na vistinski pat, vo pogled na verata, mora da ima samo edna vistina, i sledbenicite na vistinata mora da se dvojat od drugite, ova e najkratko sto mozam da odgovaram, i da vi davam citati od k*ranot, znam deka ne gi citate.
Zlatnik напиша:
И, зошто сето ова го правите само и исклучиво во однос на жените? Зошто вие мажите не се покриете од глава до петици? Зарем вие во очите на жените не предизвикувате „грешни мисли“? Колку е убаво чувството кога вие мажите, си се бањате во морето во гаѓи за бањање (купаќи гаќи), кога така голи ќе се истегнете на песокот и си се сончате на плажа ... Ама кога се однесува за сопствената жена, неееее, таа во морето мора да се бања со оној комплет како нинџа (извинете, ама незнам како се вика наметката). Ова посебно е изразено во арапските земји. Таа мора во секое време да биде муслиманка! Неа не смее никој да ја види!
|
Ne e samoza zeni i za mazite ima pravilo kako treba da se obleceni, treba da mu bide pokriveno ispod polov organ, neznam kako da vi objasnuvam podobro, znaci podolga kosula , ama retko koj se nosi tuka so takvi tuniki, toa poveke vo arapskite zemji. Na musliman ne mu e mesto na javna plaza polna so se i sesto, toj ke ja zeme zena mu i ako veke tolku sakaat ke najdat skrisna plaza kade sto ke se kapat i soncaat. Koj saka da najde skrisno mesto navaga, jas licno vo Struga sum bil i sme imale privatnos so zenata na skriena plaza. A zenata muslimanka ne go pokazuva svoeto telo na sekoj, zzato ne se banjaat kako nekoi polu goli. Teloto na zenata muslimanka e kako biser vo skolka i nemoze sekoj da zjapa.
Ebu Muaz напиша:
... Toa treba sve da se nishti!
|
Браво! Многу убава констатација. Многу убава лекција за/од муслиманското учење. Да се ништи, да се убива! После кога некој ќе рече дека муслиманството е насилна религија, вие се лутите. Зошто да се ништи, зошто да се убива некој кој не е како вас? Ne da se nisti narod, tuku praktikata na snimanje na takvi spotovi i tie pejacki, sve da se zabrani da se ukinuva, da nepostoi takvo nesto.Radikalno, jeste, ali neophodno! Ako za sve vikame deka e dobro, kaj ke odi ovoj svet!
Ebu Muaz напиша:
... smejte se vije :) samo smejte se.... |
Подучен од зборовите во претходниот цитат, ме интересира дали овие зборови со смеењето е закана (за ништење на тие кои се смеат) или само предупредување кон останатите дека еден ден сите ние (на планетава) ќе станеме муслимани, па „ќе видиме“ тогаш, ќе дојдеме на „твоето“!?!? [/QUOTE] Ne sum se zakanuval, samo vikam smejte se, ama ke vidime koj ke se smee na kraj I ne vikam ova kako zakana, jes da vie edvaj cekate nekoj musliman da komentira vaka, i odma da se proglasuva toj za terorist i zakanuvac! Znam deka uste mn. moi zborovi ke bidat izvrteni, ama ako, taka se slucuva mn.pati muslimanite da go jadat podebeliot kraj zasto im se izvrtuvat zborovite. A deka ke ima kraen obracun toa e jasno, i nema zasto moeto ukazuvanje na toa da se smeta kako zakana. Do krajna borba mora da dojde, ne sum go napisal toa jas.Jas normalno kako musliman poinaku go svakam toa, i navistina sakam mojata vera da e edinstvena, zasto veruvam deka toa e eden i prav pat za vecen zivot.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 21:20
Sunny напиша:
maria_magdalena напиша:
Значи, ваму покриена и несоблазнителна,позади расцветана а напред крпена и со потврда за невиност од гинеколог. Порасипано и полицемерно нешто нема. Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб | |
marija nesto izopaceno zboruvate
voopsto nemate nikakvo odnesuvanje a da ne zboruvam za karkternost,
zarem vaka li hirstijanstvoto vi nareduva da zboruvate, so drugite narodi da gi ponizuvate i da gi umalozuvate
jas sum 100% siguren deka to sto go zboruvate go govoite so omraza prema drugite narodi i religii
pa sto ima loso ako zenata muslimanka e oblecena vo hidzab
zareme podobra onaa sto ne nosi ili onaa sto nosi
ili podobra e onaa hristijanka stoe pokriena kako kalugerkite ili onaa sto nee , sekoj si ima svoe razmisluvanje
pa nemojte da imate ne covecnost i omraza prema drugite zasto citajki vo ovoj forum gledam deka imas nesto sto e nareceno omraza sprema muslimanite iako toa ne go kazuas javno no toa izleguva odnatre pa te molam bidi malku pokorektna vo toa, bas toa sto si moderator, i temata e dali nacinot na oblekuvanje ima vrska so verata ane da zboruvate za ginekelozi i sakrpi ida se podsmevate vo toa,
dobrinata i pokornosta se znak na veruvanjeto a drdorlivosta i lekomisleniot govor se znak na dvolicnosta.
pozdrav marija do najgolemiot moderator
i nemora tolku smeskovci da postirate
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 21:30
Воопшто не се работи за омаловажување, секој има право да се носи како сака и како му налага неговата вера, но проблем настанува кога некој ги осудува оние што не се како него. Со други зборови, ако сакаш некој да го почитува твојот кодекс, почитувај го и ти неговиот. Нема потреба двосмислено и индиректно да ги критикуваш оние кои не ти се облечени по твој ќеф, тие не се ништо помали или поголеми верници. Напротив, тоа е едно големо лицемерие да се оценува нечија верност и продуховеност како што велиш по облеката.
Па така, убаво ти кажав, човек прво треба да си замете пред својата порта а потоа да гледа дали е чисто кај другите. Ти си тој што си има проблем, ти се чувствуваш соблазнето поради твојата слабост, а не поради облеката на некои жени. А штом си таков подеднаквои ќе те соблазне мантија, бурка, буркина...
Ако ти е окото чисто-и душата ќе ти биде чиста. Перцепцијата зависи од умот, предрасудите кои ти ги наметнала среднината-овој носи вака- не е верен а таа што се покрива е добра. Како што гледаш, тие химени и реконструкции најмногу се дешаваат кај покриените, зар не ти кажува тоа нешто?
Па така, нема потреба од подлост и иронија, а уште помалку да ми кажуваш што ќе постирам.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:16
maria_magdalena напиша:
Воопшто не се работи за омаловажување, секој има право да се носи како сака и како му налага неговата вера, но проблем настанува кога некој ги осудува оние што не се како него.Со други зборови, ако сакаш некој да го почитува твојот кодекс, почитувај го и ти неговиот. Нема потреба двосмислено и индиректно да ги критикуваш оние кои не ти се облечени по твој ќеф, тие не се ништо помали или поголеми верници. Напротив, тоа е едно големо лицемерие да се оценува нечија верност и продуховеност како што велиш по облеката.Па така, убаво ти кажав, човек прво треба да си замете пред својата порта а потоа да гледа дали е чисто кај другите. Ти си тој што си има проблем, ти се чувствуваш соблазнето поради твојата слабост, а не поради облеката на некои жени. А штом си таков подеднаквои ќе те соблазне мантија, бурка, буркина...Ако ти е окото чисто-и душата ќе ти биде чиста. Перцепцијата зависи од умот, предрасудите кои ти ги наметнала среднината-овој носи вака- не е верен а таа што се покрива е добра. Како што гледаш, тие химени и реконструкции најмногу се дешаваат кај покриените, зар не ти кажува тоа нешто?Па така, нема потреба од подлост и иронија, а уште помалку да ми кажуваш што ќе постирам.
|
bludstvoto na ocite e gledanjeto, bludstvoto na jazikot e govorot, dusata custvuva zelba i kopnes a organite toa ke go potvrdat ili negiraat,.
da sekoj si ima pravo da se nosi kako saka i kako mu nalaga religijata no kako sto gledam nikoj ovde ne gi osuduva onie sto ne se kako nego zamene sekoj si ima pravo na sve oblekuvanje no temata e dali oblekuvanjeto ima vrska so religijata bez raslika koja religija i nikoj posebno musliman ne sme na nikogo da omolazi
ke se posluzam so eden citat od muhamed a.s
gledanjeto so strast e blud, ako zenata se razubavi i otide na mazki sobir za da se pokaze toa e blud kako i gledanjeto so kopnes.
pa ako zenata e pokriena kako sto treba t,e hidzab
kako maskoto ke go obzema strast voopsto nema ni da pomisli na toa hidzabot kako obleka mora da bide ispolnet so hidzabot na srceto, ocite mislenjeto, toj go oddalecuva nacinot na koj licnosta zboruva se dvizi nacinot na koj se odnesuva t.e hidzabot e moralno oblekuvanje za da gi zastiti id ponizuvanje i voznimiruvanje na ulica .
da vo pravo si nemojte da im gi vrlate vlice greskite na lugeto , posebno ako i samite gi imate , ako go pocituva tvojot kondekst pocituvajgo i ti i nikoj nengi kritikuva onie koi se obleceni na poinakov nacin
no kako sto ja razbiram temava e dali onie koi se obleceni t.e razgoleni so toa go potiknuvaat ponizuvanjeto svoe i so toa po moe mislenje se doveduva do voznemirenost ke se izrazam so zborot siluvanje cesto onie koi se razgoleni se siluvani od razni manjaci sluvaci pa ke gi prasam site maski
imame dve zgodni devoji ednata e kalugerka koja si go pocituva nejzinoto veruvanje i epropisno oblecena
i drugata oblecena kako sto se denesnive devojki razgolena , koja od ove dve devojki ke vi go privlece vnimanieto,
i ne zaboravaj deka covekot e sozdaden slabicok
kade muhamed,a,s rekol
koj ke mi garantira deka jazikot i poloviot organ moze da gi zacuva mu garantiram dzenet.
tokmu taka marija ako okoto tie cisto i dusata ke ti bide cista no ete pusto oko koga maskoto ke vide nekoja zena razgolena koj gi pokazuva nejzinite ubavi on ke pogledne a so toa voedno i napravil blud , nema masko a da ne pogledne toj sto ke ti rece ne gledam on te lazi zarem ima pogolem licemer od nego , za da ne gledan strasno maskoto zatoa e pokrivkata na zenata i propisno da e oblecenakade sto vo k*ran veli hudzabot e preventiva od zlostavuvanje ,
da jasno mie deka i onie koi se pokrieni go pravat toa za mene se tie dvolicni zeni gi imalo i ke gi ima
no so sigurnot vi tvrdam deka se pomalu brojn i od drugite sega zasega
no muhamed rekol deka toa ke se prosiri i ke zema golem zamav pa i kaj muslimanite,pa allah ne predupredil
KAZI IM NA VERNICITE DA GO SOBORAT OPULOT SVOJ I DA GI CUVAAT SRAMNITE MESTA SVOI, ETE TOE POCESNO ZA NIV ALLAH NAVISTINA E IZVESTEN ZA ONA STO GO RABOTAAT I NE PRIBLIZUVAJTESE KON BLUD, TOA NAVISTINA E RAZVRT I PAT LOS (EN NUR30,EL ISRA32)
pa marija zboruvaj vo vrska so toa ane da gi omalozuvas onie koi nosat hidzab i za nejzinite zakrpi
od nekojsi ginekolozi
zarem nema da se slozis so mene deka ova e omalozuvanje i da se potsmevas na toa ,
zarem nee toa necovecnost, i govor koj ne drzi voda
pozdrav
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:24
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:30
емил напиша:
Во некои религии да. |
vo koi religii
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:32
Intereno e i slednovo : ako jas JA SAKAM mojata zena i kerka, normalno deka ke sakam da gi zastitam od nedolicni pogledi i za nivno dobro ke im kazuvam da ja pokrijat svojata ubavina. Majka ili tatko koj sam go pustil svoeto dete razgoleno nadvor, go omalovazil! Da, da. Jas ako ja pustam kerkata takva da izleze prvo jas sum vinoven zasto ne treba da ja ostavam taka da odi, ako taa e verenicka treba da go pokaze toa. Kako ne svakate deka samo DOBRO moze da proizleguva od pokrivanje na telata, i za mazi i za zeni...pomalku gresni misli, pomalku cenenje spored nadvoresen izgled- toj nosel Versace a drug nosel made in Bit Pazar, pomalku diskriminacija na zenata i nejzino koristenje kako parce na meso za i seksualna esploatacija
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:33
el_kevser напиша:
maria_magdalena напиша:
Воопшто не се работи за омаловажување, секој има право да се носи како сака и како му налага неговата вера, но проблем настанува кога некој ги осудува оние што не се како него.Со други зборови, ако сакаш некој да го почитува твојот кодекс, почитувај го и ти неговиот. Нема потреба двосмислено и индиректно да ги критикуваш оние кои не ти се облечени по твој ќеф, тие не се ништо помали или поголеми верници. Напротив, тоа е едно големо лицемерие да се оценува нечија верност и продуховеност како што велиш по облеката.Па така, убаво ти кажав, човек прво треба да си замете пред својата порта а потоа да гледа дали е чисто кај другите. Ти си тој што си има проблем, ти се чувствуваш соблазнето поради твојата слабост, а не поради облеката на некои жени. А штом си таков подеднаквои ќе те соблазне мантија, бурка, буркина...Ако ти е окото чисто-и душата ќе ти биде чиста. Перцепцијата зависи од умот, предрасудите кои ти ги наметнала среднината-овој носи вака- не е верен а таа што се покрива е добра. Како што гледаш, тие химени и реконструкции најмногу се дешаваат кај покриените, зар не ти кажува тоа нешто?Па така, нема потреба од подлост и иронија, а уште помалку да ми кажуваш што ќе постирам.
|
bludstvoto na ocite e gledanjeto, bludstvoto na jazikot e govorot, dusata custvuva zelba i kopnes a organite toa ke go potvrdat ili negiraat,.
da sekoj si ima pravo da se nosi kako saka i kako mu nalaga religijata no kako sto gledam nikoj ovde ne gi osuduva onie sto ne se kako nego zamene sekoj si ima pravo na sve oblekuvanje no temata e dali oblekuvanjeto ima vrska so religijata bez raslika koja religija i nikoj posebno musliman ne sme na nikogo da omolazi
gledanjeto so strast e blud, ako zenata se razubavi i otide na mazki sobir za da se pokaze toa e blud kako i gledanjeto so kopnes.
kako maskoto ke go obzema strast voopsto nema ni da pomisli na toa hidzabot kako obleka mora da bide ispolnet so hidzabot na srceto, ocite mislenjeto, toj go oddalecuva nacinot na koj licnosta zboruva se dvizi nacinot na koj se odnesuva t.e hidzabot e moralno oblekuvanje za da gi zastiti id ponizuvanje i voznimiruvanje na ulica .
da vo pravo si nemojte da im gi vrlate vlice greskite na lugeto , posebno ako i samite gi imate , ako go pocituva tvojot kondekst pocituvajgo i ti i nikoj nengi kritikuva onie koi se obleceni na poinakov nacin
no kako sto ja razbiram temava e dali onie koi se obleceni t.e razgoleni so toa go potiknuvaat ponizuvanjeto svoe i so toa po moe mislenje se doveduva do voznemirenost ke se izrazam so zborot siluvanje cesto onie koi se razgoleni se siluvani od razni manjaci sluvaci pa ke gi prasam site maski
imame dve zgodni devoji ednata e kalugerka koja si go pocituva nejzinoto veruvanje i epropisno oblecena
i drugata oblecena kako sto se denesnive devojki razgolena , koja od ove dve devojki ke vi go privlece vnimanieto,
kade muhamed,a,s rekol
koj ke mi garantira deka jazikot i poloviot organ moze da gi zacuva mu garantiram dzenet.
tokmu taka marija ako okoto tie cisto i dusata ke ti bide cista no ete pusto oko koga maskoto ke vide nekoja zena razgolena koj gi pokazuva nejzinite ubavi on ke pogledne a so toa voedno i napravil blud , nema masko a da ne pogledne toj sto ke ti rece ne gledam on te lazi zarem ima pogolem licemer od nego , za da ne gledan strasno maskoto zatoa e pokrivkata na zenata i propisno da e oblecenakade sto vo k*ran veli hudzabot e preventiva od zlostavuvanje ,
da jasno mie deka i onie koi se pokrieni go pravat toa za mene se tie dvolicni zeni gi imalo i ke gi ima
no muhamed rekol deka toa ke se prosiri i ke zema golem zamav pa i kaj muslimanite,pa allah ne predupredil
KAZI IM NA VERNICITE DA GO SOBORAT OPULOT SVOJ I DA GI CUVAAT SRAMNITE MESTA SVOI, ETE TOE POCESNO ZA NIV ALLAH NAVISTINA E IZVESTEN ZA ONA STO GO RABOTAAT I NE PRIBLIZUVAJTESE KON BLUD, TOA NAVISTINA E RAZVRT I PAT LOS (EN NUR30,EL ISRA32)
pa marija zboruvaj vo vrska so toa ane da gi omalozuvas onie koi nosat hidzab i za nejzinite zakrpi
od nekojsi ginekolozi
zarem nema da se slozis so mene deka ova e omalozuvanje i da se potsmevas na toa ,
pozdrav
|
Не, никако не е омаловажување. Можеби подиректен пост, јас незнам така завиено да врткам,но никого не омаловажив. Јас не ги омаловажив СИТЕ кои
носат хиџаб, но оние кои носат заради покажување духовност и продавање
морал, а во суштина се расипани.
Со сигурност тврдиш дека тие се
помалубројни, но статистиките покажуваат спротивно, зар ти не си ја
прочитал веста дека во Египет е забранета употребата на оваа справа?
Значи се користела толку масовно што дури владата ја забранила, а ние
овде дури првпат разбравме дека постоело такво нешто. Па секако
процентуално во Египет се носи хиџаб повеќе од Македонија, нели?
И мислиш дека стапката на силувања таму е помала?
Сакаш
да гледаш спотчиња а? А потоа да ги осудуваш танчерите. Можеби сакаш и
стомачен танц-дали сите тие се расипани и сметаш дека треба да се
поништат?
Размисли само...
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:37
el_kevser напиша:
емил напиша:
Во некои религии да. |
vo koi religii
|
Муслиманството
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:38
Nema religija MUSLIMANSTVO, religijata e I S L A M a vernikot MUSLIMAN/KA
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:41
Добре.Во исламот облекуванjето има везе според религиjата.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:45
Da vidime sto znaes, napisi kakva vrska ima
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:45
maria_magdalena напиша:
el_kevser напиша:
maria_magdalena напиша:
|
kade muhamed,a,s rekol
od nekojsi ginekolozi
pozdrav
| Не, никако не е омаловажување. Можеби подиректен пост, јас незнам така завиено да врткам,но никого не омаловажив. Јас не ги омаловажив СИТЕ кои
носат хиџаб, но оние кои носат заради покажување духовност и продавање
морал, а во суштина се расипани.Со сигурност тврдиш дека тие се
помалубројни, но статистиките покажуваат спротивно, зар ти не си ја
прочитал веста дека во Египет е забранета употребата на оваа справа?
Значи се користела толку масовно што дури владата ја забранила, а ние
овде дури првпат разбравме дека постоело такво нешто. Па секако
процентуално во Египет се носи хиџаб повеќе од Македонија, нели?И мислиш дека стапката на силувања таму е помала? Сакаш
да гледаш спотчиња а? А потоа да ги осудуваш танчерите. Можеби сакаш и
стомачен танц-дали сите тие се расипани и сметаш дека треба да се
поништат?Размисли само... |
и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб ,,,
toa na kogo se odnesuva za site koi nosat hidzab
mnogu dobro ti kazav deka ke ima rasipanost i nemoral pa i kaj muslimankite no malku mina se onie koi se iskreni vernici , no ti go upotrebuvaz zborot hidzab so sto gi omalozuvas i onie koi se iskreni vernici i vernicki ,
i sega te prasuvam sto vistinski i vo religiozen plan kako treba zenata da bide oblecena kazimi od hristijanska strana odgovorot ke bide da bide pokriena soodvetno propisite ili kako denesno vreme da se prati modata za razgoluvanje sto doveduva razgolenosta a sto pokrienata zena,
i ne zaboravaj imame iskreni vernici i dvolicni vernici i vernicki koi prodavaat moral a se rasipani kako sto velis.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:47
Токму така, мислам на последната твоја реченица.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:49
емил напиша:
el_kevser напиша:
емил напиша:
Во некои религии да. | vo koi religii |
Муслиманството |
a sto hristijanstvoto vi veli da se razgoluvate kako sto znam jas toa voospto ne go veli tuku spored (prvoto poslanie na pavle do korintjanite 11,6 veli
AKO ZENATA NE SAKA DA SE POKRIE TOGAS NEKA SE STRIZI; AKO PAK E SRAMNO DA SE STRIZE ILI BRICE TOGAS NEKA SE POKRIE ..
na sto vi zboruva ova
na razgolenost ili na pokrivka
da zemem primer kalugerkite
za drugite hristijani ne vazat ok ako taka mislite toa sie vase razmisuvanje
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:51
maria_magdalena напиша:
Токму така, мислам на последната твоја реченица.
|
i ako imaz covecnost baram od tebe da se izvinis do site onie kjoi nosat hidzab muslimanki
blagodaram
pozdrav
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:51
Ebu Muaz напиша:
Da vidime sto znaes, napisi kakva vrska ima |
Па жените во исламскиот свет одат забулени.Даже во Близкиот Исток им се видат само очите.И тоа ако нее мода сврзана со религиjaта, што е?
ПП:Зошто не одат тако како во Турциja ,например?Нели и Турциja е исламска држава?Зошто они копират Европа ,а Во Близкиот Исток одат така ке им се смее цел свет?
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:52
емил напиша:
Добре.Во исламот облекуванjето има везе според религиjата. |
i vo hristijansto ima vese so religijata no prasanjetoe koj kolku go pocituva toa
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:55
el_kevser напиша:
i vo hristijansto ima vese so religijata no prasanjetoe koj kolku go pocituva toa |
Тука нема прашанje....муслиманите го почитуват на 1000%.А христиените ич
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:57
емил напиша:
Ebu Muaz напиша:
Da vidime sto znaes, napisi kakva vrska ima |
Па жените во исламскиот свет одат забулени.Даже во Близкиот Исток им се видат само очите.И тоа ако нее мода сврзана со религиjaта, што е?
ПП:Зошто не одат тако како во Турциja ,например?Нели и Турциja е исламска држава?Зошто они копират Европа ,а Во Близкиот Исток одат така ке им се смее цел свет? |
da za zal taka e muhamed ne predupredil na toa kade rekol;
moite sledbenici ke se razbolat so bolestite od site narodi zaprasaa; koi se tie bolesti'a toj rece
drskost razusdanost natprevar vo imot natprevaruvanje vo trgovija omraza i zavidnost duri i blud.
kako turcija sto ja navede kopira od evropa ddmek ima nesto ubavo vo toa
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 22:58
емил напиша:
el_kevser напиша:
i vo hristijansto ima vese so religijata no prasanjetoe koj kolku go pocituva toa |
Тука нема прашанje....муслиманите го почитуват на 1000%.А христиените ич | znaci se slozuvas so mene deka i hristijankite ako sakaad da bidat spaseni spored vie kako sto tvrdite treba da nosat pokrivka i da bidat propisno obleceni
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:03
el_kevser напиша:
kako turcija sto ja navede kopira od evropa ddmek ima nesto ubavo vo toa
|
Мислам ке има убаво.Младите луге сакат да изгледат попривлекателно ,по модерно ,по ослободено.И во истото време си почитат религиjата. Докад во Саудитска Арабиja знаеме какое.Може ли во 21 век жената да нема право на глас.Да се облекува како сака...Да живи нормален живот?
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:08
Ebu Muaz напиша:
Intereno e i slednovo : ako jas JA SAKAM mojata zena i kerka, normalno deka ke sakam da gi zastitam od nedolicni pogledi i za nivno dobro ke im kazuvam da ja pokrijat svojata ubavina. Majka ili tatko koj sam go pustil svoeto dete razgoleno nadvor, go omalovazil! Da, da. Jas ako ja pustam kerkata takva da izleze prvo jas sum vinoven zasto ne treba da ja ostavam taka da odi, ako taa e verenicka treba da go pokaze toa.Kako ne svakate deka samo DOBRO moze da proizleguva od pokrivanje na telata, i za mazi i za zeni...pomalku gresni misli, pomalku cenenje spored nadvoresen izgled- toj nosel Versace a drug nosel made in Bit Pazar, pomalku diskriminacija na zenata i nejzino koristenje kako parce na meso za i seksualna esploatacija
|
Ako ti gi SAKASH tvojata zhena i kerka, nema da im diktirash sto e arno za za niv. Odzemanje na nivnata slobodna volja, afiniteti i zhelbi e poslednoto sto chovek bi go napravil ako navistina SAKA nekogo.
Na strana od toa, bi te prashal kako mislish tvojata kjerka da si najde momche ako e pokriena od glava do peti i sedi doma za da ne ja vidi nekoj?
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:08
el_kevser напиша:
znaci se slozuvas so mene deka i hristijankite ako sakaad da bidat spaseni spored vie kako sto tvrdite treba da nosat pokrivka i da bidat propisno obleceni |
По тоа начин што го кажуваш воопште не се сложувам со тебе.Ако некоjа христиенка сака да биде религиозно облечена ,она мора да не носи минижуп,предизвикателни дреи,да не покажува голота.Тоа е.А не да биде спакувана во чаршаф и да гледаш сеедно оди призрак по улиците....
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:09
емил напиша:
el_kevser напиша:
kako turcija sto ja navede kopira od evropa ddmek ima nesto ubavo vo toa |
Мислам ке има убаво.Младите луге сакат да изгледат попривлекателно ,по модерно ,по ослободено.И во истото време си почитат религиjата. Докад во Саудитска Арабиja знаеме какое.Може ли во 21 век жената да нема право на глас.Да се облекува како сака...Да живи нормален живот? |
epa dve ljubenici pod miska ne se nosat ili religija koja ti nalaga kako da se odnesuvas ili pratigo ona sto ti nagovara strasta
a kakva e zapdnata prikazka za zenskata sloboda
prostitucija
homosehsualizam
lezbejtizam
obicno sredtvo za racete na tie sto baraat zadovoluvanje na strastite na sex bosovite
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:13
Очигледно во Турциjа се носат две лjубеници под една мишка и државата им изгледа многу светка.Не живеат во едно затворено општество каде да не се допуштат нови подобри перспективи за живот.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:15
емил напиша:
el_kevser напиша:
znaci se slozuvas so mene deka i hristijankite ako sakaad da bidat spaseni spored vie kako sto tvrdite treba da nosat pokrivka i da bidat propisno obleceni |
По тоа начин што го кажуваш воопште не се сложувам со тебе.Ако некоjа христиенка сака да биде религиозно облечена ,она мора да не носи минижуп,предизвикателни дреи,да не покажува голота.Тоа е.А не да биде спакувана во чаршаф и да гледаш сеедно оди призрак по улиците.... | a kalugerkite sto nosat
pred neko den vidov kalugerka kako nosi mantija crna ne procirna celata pokriena i glavat i bese celosno pokriena
ako saka ili taka treba
znaci kaj vas koja kako saka si ja praktikuva religijata
koj saka noi koj saka nenosi ili samo kalugerkata treba da nosta ali vo biblijata ne veli samo kalugerkata tuku kazuva za site onie koi ja sledat religijata
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:19
el_kevser напиша:
prostitucija homosehsualizam lezbejtizam
obicno sredtvo za racete na tie sto baraat zadovoluvanje na strastite na sex bosovite
|
Аjде аjде...на вас тоа ви е супер интересно.Пошто ви е забранено.Зошто мажите муслимани бараат платен секс кога са во странство?Нели сте многу религиозни?Хомосексуализмот го има и каj вас.Ама само ке човекот го е срам да си призна......
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:23
И сите што ja следат религиjата да поjдат као калугерки ли?.........Тоа ке си облечен као калугерка не те прави поголем христиенин од другите...А вие облеклото го използвате као отличителен белег.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:26
емил напиша:
Очигледно во Турциjа се носат две лjубеници под една мишка и државата им изгледа многу светка.Не живеат во едно затворено општество каде да не се допуштат нови подобри перспективи за живот. |
tuka se zalazuvas se nosi samo edna ljubenica pod miska
pa vo turcija ednite si se opredelile za ednoto a drugite za drugoto ili religijata ili strastite
vo verata nema vodeno religii i strasti
NO NE! ONIE NAPRAVIJA ZULUM GI SLEDEA ZELBITE SVOI BEZ ZNAENJE PA KOJ KE GO UPATI ONOJ KOGO ALLAH ZABLUDA GO SKRSNAL?I ONIE NEMAAT PODRZNICI
I NE BIDI POSLUSEN KON ONOJ CIE SRCE GO POTEMNAVME I KOJ NE SE SPOMNUVA I KOJ JA SLEDI STRASTA SVOJA A NEGOVATA POSTAPKA MUE PREKUMERNA.
KADE MUHAMED NE PREDUPREDIL
NAJMNOGU OD STO SE PLASAM ZA SVOJOT UMER (NAROD)
E SLEDENJETO NA STRASTA I DOLGATA NADES; SLEDENJETO NA STRASTA TE ODVRAKA OD VISTINATA A DOLGATA NADES DONESUVA ZABORAVANJE NA AHIRET
PAMETEN E ONOJ KOJ SAM SO SEBE GI SVEDUVA SMETKITE I RABOTI VO ZIVOTOT ZA PSOLE SMRTA, ASLAB E ONOJ KOJ KE IM SE PREDADE NA STRASTITE NADEVAJKISE DEKA ALLAH ZELBITE KE MU GI ISPOLNI.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:31
емил напиша:
И сите што ja следат религиjата да поjдат као калугерки ли?.........Тоа ке си облечен као калугерка не те прави поголем христиенин од другите...А вие облеклото го използвате као отличителен белег. |
ne sum jas koj treba da ve upatuvam vo sto da veruvate i kako da se oblekuvate no citatot spored pavle do korintjanite 11,6 veli za site hristijani tuka ne veli kalugerkite a drugite ne, demek drugite treba razgolei
ti sto mislis kako kalugerkite ili kako sega sto se oblekuvaat t.t razgoleni
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:37
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:40
Човеко ,види,живиме во 21 век.Светот се развива.И лугете покраj него.Ни е нормално колкои да си религиозен да живиш уште во камената ера....А вие тоа го правите.Сте се фатили за религиjата и повеке ништо не постоj на вас......
Пп:Ми е интересно и сакам да те питам ,а како во муслиманскиот свет децковците си бараат жени.Кога се има во предвид ке им се видат само очите?И као попадне на некоja грда као волк ,он што прави.....?
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:45
ДУХОТ е одлучувачкото и е многу поважен од начинот на облекувањето!
Има мажи што секој ден гледаат туѓи голи жени и жени кои што секој ден гледаат туѓи голи мажи, но поради ДУХОТ ХРИСТОВ во себе, тие се почисти и од тие што потполно се покриваат и самите се прогласуваат за прави верници!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:47
spiros напиша:
ДУХОТ е одлучувачкото и е многу поважен од начинот на облекувањето!
Има мажи што секој ден гледаат туѓи голи жени и жени кои што секој ден гледаат туѓи голи мажи, но поради ДУХОТ ХРИСТОВ во себе, тие се почисти и од тие што потполно се покриваат и самите се прогласуваат за прави верници!
|
ima sekakvi
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:57
el_kevser напиша:
ima sekakvi
|
Тамам! Облеката не е тоа што верникот го прави вистински верник, но вистинскиот верник води сметка да не соблазни никого што се ниша во верата !
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 00:04
емил напиша:
Човеко ,види,живиме во 21 век.Светот се развива.И лугете покраj него.Ни е нормално колкои да си религиозен да живиш уште во камената ера....А вие тоа го правите.Сте се фатили за религиjата и повеке ништо не постоj на вас......
Пп:Ми е интересно и сакам да те питам ,а како во муслиманскиот свет децковците си бараат жени.Кога се има во предвид ке им се видат само очите?И као попадне на некоja грда као волк ,он што прави.....? |
http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20451&PN=1 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20451&PN=1
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 00:12
Izgleda nekoi raboti ne se razbiraat...
Religijata e LJUBOV!
Ne postoi druga religija od onaa za LJUBOVTA. Seto drugo e demagogija, politika i iskrivena slika za Svetov sozdaden od Boga.
Ljubovta e neshto sto se spodeluva so site, a ne se krie zad zidini, vrati i prevezi. Chovek koj LJUBI nema sto da krie. Se krijat samo kradcite i onie koi zgreshile, oti se plashat da ne bidat fateni.
LJUBOVTA ne e prostitucija, homoseksualizam i lezbejstvo. Toa se zborovi za onoa shto religijata ili opshtestvoto reshilo da ne go vrednuva.
No LJUBOVTA veli deka treba da gi ljubish i onie koi reshile svojata sloboda, garantirana od Boga, da ja upotrebat onaka kako sto religioznite dogmi i zakoni ne preporachuvaat.
Oti LJUBOVTA mozhe da bide EDINSTVENO INKLUZIVNA, a nikako ekslkuzivna. Ultimativno e koga LJUBOVTA vo sebe kje go zdomi siot svet, bez obzir shto velat ovie ili onie za toa. Tokmu ova e porakata na Isus i tokmu toa go napravile sufkinjata Rabija.
LJUBOVTA ne sudi i ne presudiva, taa samo prifakja i podaruva.
Toa e LJUBOV.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 02:13
Ebu Muaz напиша:
... Teloto na zenata muslimanka e kako biser vo skolka i nemoze sekoj da zjapa....
|
Верувај ми, телото на муслиманките е ист бисер како и кај жените од
другите религии и кај атеистките. И што лошо ги снашло сите тие
милијарди жени кои се бањаат полу голи? Ги гледале мажите?! Голема
работа. Дури, да ти кажам право, многу по провокативно за мене барем, е
ако видам некоја жена која е во сукња, малку над колена, (нормално, со
убави прави нозе),
да има не така изразено деколте од кое се наѕираат ... отколку кога се
наоѓам на плажа, каде не полу голи како што велиш ти, туку целосно голи
се бањаат. Е сега, од време на време, ако ептен некоја ми падне во око,
едноставно ќе се свртам со ... овај ... со стомакот кон песокот и ...
готово!
Ebu Muaz напиша:
... I ne vikam ova kako zakana, jes da vie edvaj
cekate nekoj musliman da komentira vaka, i odma da se proglasuva toj za
terorist i zakanuvac!
|
Грешно си ме проценил. Јас со вакви ставови се обраќам кон сите
припадници на разни теолошки заедници кои даваат такви или слични
изјави, не само кон муслиманите. Релативно си млад на форумов и
очигледно не си прочитал постари постови.
Ebu Muaz напиша:
... A deka ke ima kraen obracun toa e jasno, i nema zasto moeto ukazuvanje na toa da se smeta kako zakana. |
Да, таа закана за „краен обрачун“ ти не ја измислуваш, туку само „укажуваш“ на неа и ја пренесуваш од колено на колено.
Ebu Muaz напиша:
... Do krajna borba mora da
dojde, ne sum go napisal toa jas.Jas normalno kako musliman poinaku go
svakam toa, i navistina sakam mojata vera da e edinstvena, zasto
veruvam deka toa e eden i prav pat za vecen zivot. |
Од ова се заклучува дека ти како муслиман ја прифаќаш таа теза за „конечен обрачун“ и согласно „твоето сфаќање како муслиман“
ти ќе го прифатиш повикот на твоите верски лидери кон таа „света“
војна, која треба да ја водите против сите кои не се како вас и да им
го наметнете вашето верување. После пак ние сме биле криви зошто ве
обвинуваме за религија која прифаќа насилство.
А зошто не речеш, чекајте бе луѓе, зошто да има борба, кој сака нека си
верува во тоа што сака? Зошто да му го наметнувам своето верување на
некој друг.
Ами што ќе се случи ако тој другиот е посилен од вас (муслиманите) и ве победи? Или нема тоа да се случи оти Алах е со вас, а?
И сега, дали после овие горенаведени цитати, вие муслиманите се осмелувате да напаѓате припадници на други религии со овие зборови:
el_kevser напиша:
marija nesto izopaceno zboruvate
voopsto nemate nikakvo odnesuvanje a da ne zboruvam za karkternost,
zarem vaka li hirstijanstvoto vi nareduva da zboruvate, so drugite narodi da gi ponizuvate i da gi umalozuvate
... jas sum 100% siguren deka to sto go zboruvate go govoite so omraza prema drugite narodi i religii
... |
Да, во вашата религија вакво нешто као понижување, омаловажување, омраза кон другите религии ... видовме нема! Вие директно, „конечен обрачун“ и се е решено.
И на крај, нешто што започнав во мојот претходен пост, но на што не добив одговор, едно прашање за муслиманите. Што мислите, ако порано, пред, да речеме 100-200 години, немало муслиманска жена која носела некоја друга облека освен онаа вашата муслиманска наметка со која целосно се покрива жената (едноставно како да не постои како човечко суштество), а денес во многу развиени, но и помалку развиени муслимански држави се поголем е бројот на муслиманки кои избегнуваат нсоење на таква облека, која е веројатноста во идните 100-тина години да се носи оваа нинџа наметка?
Р.Ѕ. Ма младите нема што да се гледаат и да се бендисуваат. Тука се нивните родители!
|
Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 02:18
maria_magdalena напиша:
емил напиша:
Пп:Ми е интересно и сакам да те питам ,а како во муслиманскиот свет децковците си бараат жени.Кога се има во предвид ке им се видат само очите?И као попадне на некоja грда као волк ,он што прави.....? | http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20451&PN=1 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20451&PN=1 |
mare navistina si banalna veke. Tvoeto zaenje za islamot se ogranicuva vo samo 2 tocki
1. Deka pokrineite muslimnski zeni ,,go sijat svojot himen,,
2.Deka mulimnite se zemat so bratucdite- tvoi izvori bidejki jas kako takov nemam videno i cueno, averojatno ti se pojaki od iznorite na A1.
Celo vreme si nastroena ,,uvreduvacki ,, kon islamot, a ako imas nesto protiv nego ,tvoja rabota, a kako administrator treba da znaes deka izleguvas od tema- dali nacinot na oblekuvanje ima vrska so verata. I tvojot komentar treba da bide da ili ne i po koja vera, zosto e taka, a ne da gi napagjas muslimankite, bidejki se raboti za nasi majki i sestri i direktno ne uvregjas. Ne mozam a i ne moram da ti kazam pa sto pravat ,,hrisitjankite,, a ne daj boze hindusite- kama sutra. Zosto mare, eve malce psihologija- ako ti se oblekuvas so ,,wide open,, dekolte- sto mislis deka potsvesno ti e celta- deka toa e moda-ne. Vistinata e deka ti sakas da gi pokazes niv za da bludnicis . Ili zosto moras da obleces ,,minic do bubrezi,, - oti ti e toplo -NE , pak pricinata e ista. Taka sto koga ke zboris za nekoja religija , a ne za nekoi individi od tipot ,,rekla -kazala, nemoj da generaliziras, please . i so poladna glava citaj gi postovite bidejki si moderator majku mu stara
caos
------------- I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 08:35
Bachıos, јас зборувам за лицемерието. Примерот што го наведов се однесува на лицемерието кое секако ме нервира кај секој кој едно зборува а поинаку делува.
Па така, ако ги читаше постовите, можеби забележа работи од типот дека муслиманките и калуѓерките се изедначуваат по облека да не речам чесност, се осудуваат разголените а истовремено се сака да се погледа некој спот, едниве се школка (другиве што се?), едниве се облекуваат да намамат на блуд а другите не и слично.
Или, ја спомна камасутра, хинду храмовите се украсени со скулптури на испреплетени тела и тоа е дел од нивната религија, и што сега треба да ги осудуваме?
Зар сите што се декларираат христијани навистина се тоа-или муслимани, но Бог знае што има во срцето на вистинскиот верник, затоа ние како луѓе не смееме да одредуваме кој е поголем верник од другиот.
Тоа се веќе генерализации.
Лицемерието е страшна работа-насекаде, а којзнае можеби мене посебно ме нервира па затоа сум му се настрвила. Жалам што не сум секогаш разбрана онака како што би сакала да бидам, сепак електронскиот начин на изразување не е совршен, не може се да се стаса да се објасни, напише, изрази...
Впрочем, драго ми е што мојот пост те “намами“ да не посетиш овде и да не удостоиш со реплика, навистина недостасуваш на подфорумов долго време, а убаво дебатираш.
Поздрав и до тебе
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 10:11
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 10:19
МАРШАЛ напиша:
а што правиме со оние кои не се облекуваат според пропишаното во к*р’анот ? .......... со , на пример припадничките на исламска вероисповед кои се облекуваат како сиот модерен свет ? ........ миничи и тако то ......... дали тоа ги прави помалку муслиманки за разлика од оние со мантили и слични партали на себе |
Па вече го дискутираме со дечкото погоре.Според него тоа е 2 льубеници под една мишка ,а според мене тоа е интеграциja на младите луге кон модерниот свет ,но со мисла и за религиjaтa.Сепак немалце муслимани сакаат да изгледат красиво,секси и модерно.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 11:38
дали во тој случај , женското од исламска вероисповед кое сака да изгледа убаво и секси е срам и брука за своето семејство
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 11:48
МАРШАЛ напиша:
дали во тој случај , женското од исламска вероисповед кое сака да изгледа убаво и секси е срам и брука за своето семејство |
Наjвероватно да....Во нивниот свет и живот жените немат право на глас и желба....Како пишува во нивната книга такая ке одат...
А да ти кажам вистина и ич и не им смета многу.Они уште од мали су возпитани така и за тоа е нешто нормално.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 12:48
МАРШАЛ напиша:
дали во тој случај , женското од исламска вероисповед кое сака да изгледа убаво и секси е срам и брука за своето семејство |
Sekoja mlada devojka koja sebe se smeta za muslimanka, i go cita k*ranot, znae sto e kazano od Allah dz.sh. preku pratenikot Muhammed s.a.v.s vo vrska so oblekata na vernickite zeni. Eve procitajte!
'О веровеснику, речи им на жените свои, и на ќерките свои, и на
жените на верниците нека ги спуштат фустаните свои низ се. Така
најлесно ќе се препознаат па нема непочитувани да бидат. А Аллах
простува и сомолосен е' (Aл-Азаб, 59)
"И речи им на верничките нека ги соборуваат своите погледите и нека
ги чуваат своите срамни места и нека покажуваат од своите украси само
она што е очигледно (надворешно). И нека ги спуштат намотките низ се..." (Нур, 31).
E sega da vidime sto proizlaga od ova? Ajde da razgledame. Ako zenata / devojkata gi znae ovie raboti, i toa deka toa se naredbi od nejziniot Gospodar, taa nema da se misli dali da izlgleda sexy i da gori vo dzenet ili da se odnesuva po volja na nejziniot Gospodar i da odi vo dzenet Zasto sama na sebe da se kaznuva so razgoluvanje i nemoral ,ako znae koi se propisite vo Islamot? Znaci taa devojka ako e saglam vospitana nema sansa da saka da bide sexy i da i pravi ligi na "kucinjata" na ulica, taa ke bide sexy kaj maz i doma ! Kako e podobro ajde kazete? Ima pogovorka koja vika : Pokrien zadnik nikoj ne go zadeva....ne ja kazale za dzabe
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 15:19
Ednash na gosti kaj mojot shura pristigna edno momche (mislam togash beshe 12 godini staro) od Makedonija.
Posle nedela-dve se sretnav so edno od decata na shurata:
- Tetin, vchera Trajche ukrade velosiped!
- Kako toa UKRADE ? - go prashav iznenadeno - Znae li toj deka ne se krade, deka vie garantirate i so toa krivichno odgovarate za nego, deka ako go fatat vednash kje go deportiraat, kje go vnesat vo policijskata komopjuterska datoteka i povekje nikogash ne kje mozhe da dojde tuka?
- Mu go rekov toa, a znaesh sto mi reche toj? Ne bil kriv, bidejki ne go ukral. Velosipedot go nashol ostaven na trevata i si go zel... nemalo nikoj naokolu da kazhe deka e negov, pa znachi bil ostaven oti na nikoj ne mu trebal.
Ne e kriv Trajche shto ukral, krivo e onoa nepoznato dete shto si go ostavilo velosipedot na trevata pred kukjata koga otishlo doma da se napie voda.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 15:20
Ebu Muaz напиша:
МАРШАЛ напиша:
дали во тој случај , женското од исламска вероисповед кое сака да изгледа убаво и секси е срам и брука за своето семејство | Sekoja mlada devojka koja sebe se smeta za muslimanka, i go cita k*ranot, znae sto e kazano od Allah dz.sh. preku pratenikot Muhammed s.a.v.s vo vrska so oblekata na vernickite zeni. Eve procitajte! 'О веровеснику, речи им на жените свои, и на ќерките свои, и на
жените на верниците нека ги спуштат фустаните свои низ се. Така
најлесно ќе се препознаат па нема непочитувани да бидат. А Аллах
простува и сомолосен е' (Aл-Азаб, 59)"И речи им на верничките нека ги соборуваат своите погледите и нека
ги чуваат своите срамни места и нека покажуваат од своите украси само
она што е очигледно (надворешно). И нека ги спуштат намотките низ се..." (Нур, 31).E sega da vidime sto proizlaga od ova? Ajde da razgledame. Ako zenata / devojkata gi znae ovie raboti, i toa deka toa se naredbi od nejziniot Gospodar, taa nema da se misli dali da izlgleda sexy i da gori vo dzenet ili da se odnesuva po volja na nejziniot Gospodar i da odi vo dzenet Zasto sama na sebe da se kaznuva so razgoluvanje i nemoral ,ako znae koi se propisite vo Islamot? Znaci taa devojka ako e saglam vospitana nema sansa da saka da bide sexy i da i pravi ligi na "kucinjata" na ulica, taa ke bide sexy kaj maz i doma ! Kako e podobro ajde kazete? Ima pogovorka koja vika : Pokrien zadnik nikoj ne go zadeva....ne ja kazale za dzabe |
Me interesira dali citiranive neshta se zakoni ili preporaki?
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 15:46
Toa se raboti sto zenara muslimanka mora da gi praktikuva. Ne e koj kako saka, nema tuka sto da ne se slozuva nekoj i da razmisliva dali da prifati toa sto e jasno napisano vo k*ranot vo vrska so ovoj slucaj.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 15:59
Zlatnik напиша:
Да, таа закана за „краен обрачун“ ти не ја измислуваш, туку само „укажуваш“ на неа и ја пренесуваш од колено на колено.
И на крај, нешто што започнав во мојот претходен пост, но на што не добив одговор, едно прашање за муслиманите. Што мислите, ако порано, пред, да речеме 100-200 години, немало муслиманска жена која носела некоја друга облека освен онаа вашата муслиманска наметка со која целосно се покрива жената (едноставно како да не постои како човечко суштество), а денес во многу развиени, но и помалку развиени муслимански држави се поголем е бројот на муслиманки кои избегнуваат нсоење на таква облека, која е веројатноста во идните 100-тина години да се носи оваа нинџа наметка?
Р.Ѕ. Ма младите нема што да се гледаат и да се бендисуваат. Тука се нивните родители!
|
Tocno taka, jas ne se zakanuvam samo ukazuvam na toa deka ke ima borba kako sto ja narekov kraen obracun, ama toa e tema za krajot na svetot, a i drugoto sto prasavte dali ke opagja brojot na muslimankite sto ke bidat pokrieni, i toa e eden od predznacite za dovagjanje na kraj na svetot, zasto ke ima raspad na moralot i vo islamot ke otpagaat od verata taka da jas mislam deka ke ima i takvi sto ke otfrlaat da bidat pokrieni, vprocem imalo i ke ima. nema da odgovaram podetalno zasto ne e za ovaa tema odgovorot.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 16:03
Ebu Muaz напиша:
Toa se raboti sto zenara muslimanka mora da gi praktikuva. Ne e koj kako saka, nema tuka sto da ne se slozuva nekoj i da razmisliva dali da prifati toa sto e jasno napisano vo k*ranot vo vrska so ovoj slucaj.
|
Stom te prashuvam znachi mene ne mi e jasno. Stom toa ne go sledat stotici milioni muslimani znachi i nim mozhebi ne im e jasno...
Ima mnogu PREPORAKi i vo Biblijata za koi lugjeto smetaat deka se zakoni.
Znachi, jas te prashuvam ushte ednash, dali navedenite citati se ZAKONI ili se PREPORAKI ?
Ako sigurno go znaesh odgovorot togash kazhi go so argumenti, ako ne si siguren kazhi "ne sum siguren, no za mene pretstavuvaat zakon".
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 16:22
“Кога Аллах и
Пратеникот Негов нешто ќе одредат,тогаш ни верникотниту верничката
немаат право по свое налагање да постапат.А кој Аллах и Неговиот
Пратеник не ѓо послуша,тој сигурно скршнал од вистинскиот пат“
Znaci zakon e.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 16:38
Ebu, ili ne me razbirash ili ne sakash da razberesh.
Ne te prashav da mi dadesh bilo kakov opsht citat od k*ranot koj mozhesh da go stavish kade shto sakash i taka da opravdash shto sakash. Takvi citati od Biblijata mozham da ti iznastavam kolku sto milivash.
Toa ne e odgovor na moeto prashanje.
Jas te prashuvam dali imash fakt kade shto Alah veli deka konkretnite citati se ZAKON, a ne PREPORAKA.
Ako znaesh odgovori, a ako ne znaesh kazhi deka ne znaesh.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 16:39
OK, sega gledam deka toa e tvoja interpretacija.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 17:33
Ebu Muaz напиша:
МАРШАЛ напиша:
Sekoja mlada devojka koja sebe se smeta za muslimanka, i go cita k*ranot, znae sto e kazano od Allah dz.sh. preku pratenikot Muhammed s.a.v.s vo vrska so oblekata na vernickite zeni. Eve procitajte!
'О веровеснику, речи им на жените свои, и на ќерките свои, и на жените на верниците нека ги спуштат фустаните свои низ се. Така најлесно ќе се препознаат па нема непочитувани да бидат. А Аллах простува и сомолосен е' (Aл-Азаб, 59)
"И речи им на верничките нека ги соборуваат своите погледите и нека ги чуваат своите срамни места и нека покажуваат од своите украси само она што е очигледно (надворешно). И нека ги спуштат намотките низ се..." (Нур, 31).
E sega da vidime sto proizlaga od ova? Ajde da razgledame. Ako zenata / devojkata gi znae ovie raboti, i toa deka toa se naredbi od nejziniot Gospodar, taa nema da se misli dali da izlgleda sexy i da gori vo dzenet ili da se odnesuva po volja na nejziniot Gospodar i da odi vo dzenet Zasto sama na sebe da se kaznuva so razgoluvanje i nemoral ,ako znae koi se propisite vo Islamot? Znaci taa devojka ako e saglam vospitana nema sansa da saka da bide sexy i da i pravi ligi na "kucinjata" na ulica, taa ke bide sexy kaj maz i doma ! Kako e podobro ajde kazete? Ima pogovorka koja vika : Pokrien zadnik nikoj ne go zadeva....ne ja kazale za dzabe
|
сакаш да кажеш дека во тој случај таа не припаѓа на исламската вера од причини што не се придржува кон кажаното од страна на господарот или пак можеби оправдување постои во тоа што го нема прочитано к*р’анот .. и дека што понатуфтана со гардероба тоа почесна
особено е интересен овој опис : ako e saglam vospitana nema sansa da saka da bide sexy i da i pravi ligi na "kucinjata" na ulica ........
па после се лутите кога некој некого нарекува така само поради тоа што зјапа по секси женски ........... а всушност , зјапањето е одраз на некултура и заостанатост ...... не начинот на облекување
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 18:00
Во ред би било, ако веќе се дискутира за морал, сега гледан од аспект на облекувањето, да се дискутира и за моралот на муслиманите и во однос на други работи, бидејќи ако си морален, треба во се да биде морален, а не само во тоа што нему (муслиманскиот маж) му одговара. Еве, на пример, следново мене ми е многу „морално“:
Ebu Muaz напиша:
'О веровеснику, речи им на жените свои, и на ќерките свои, и на
жените на верниците нека ги спуштат фустаните свои низ се. ... |
Нај морално е еден маж да има 4 жени!
А за рамноправноста меѓу мажот и жената да не зборуваме. (додуша, оваа нерамноправност ја има и во христијанството, но во подруга форма)
Ebu Muaz напиша:
..."И речи им на верничките нека ги соборуваат своите погледите ... |
Незнам, дали да дадам коментар на ова или секој за себе да си протолкува! (Како нему му одговара)!
Р.Ѕ. Дали според вас сите жени на светов кои не се облекуваат (покриваат) од глава до петици, се неморални?
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 18:07
Zlatnik напиша:
Р.Ѕ. Дали според вас сите жени на светов кои не се облекуваат (покриваат) од глава до петици, се неморални?
|
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 18:08
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 19:31
maria_magdalena напиша:
Bachıos, јас зборувам за лицемерието. Примерот што го наведов се однесува на лицемерието кое секако ме нервира кај секој кој едно зборува а поинаку делува.Па така, ако ги читаше постовите, можеби забележа работи од типот дека муслиманките и калуѓерките се изедначуваат по облека да не речам чесност, се осудуваат разголените а истовремено се сака да се погледа некој спот, едниве се школка (другиве што се?), едниве се облекуваат да намамат на блуд а другите не и слично.Или, ја спомна камасутра, хинду храмовите се украсени со скулптури на испреплетени тела и тоа е дел од нивната религија, и што сега треба да ги осудуваме?Зар сите што се декларираат христијани навистина се тоа-или муслимани, но Бог знае што има во срцето на вистинскиот верник, затоа ние како луѓе не смееме да одредуваме кој е поголем верник од другиот.Тоа се веќе генерализации.Лицемерието е страшна работа-насекаде, а којзнае можеби мене посебно ме нервира па затоа сум му се настрвила. Жалам што не сум секогаш разбрана онака како што би сакала да бидам, сепак електронскиот начин на изразување не е совршен, не може се да се стаса да се објасни, напише, изрази...Впрочем, драго ми е што мојот пост те “намами“ да не посетиш овде и да не удостоиш со реплика, навистина недостасуваш на подфорумов долго време, а убаво дебатираш.Поздрав и до тебе
|
opsto gledano ako covekot pogledne nekoja zena koja ne mue dozvolena za gledanje, obvrska mue vednas da go spusti pogledot i da ne gleda vo nea, bes razlika dali pritoa niz glavata mu pominala nekoja losa i necista misla ili ne,,,
ednostavno i zavrsen citat na temava onaa zena koja e propisno oblecena bez razlika koja religija e t.e kako stoe hidzabot sto go nosat muslimankite , go sprecuva zlostavuvanjeto kon samite niv da se zaStitat od ponizuvanje i voznemiruvanje , so ova mozam slobodno da kazam deka k*ranot poseduva kopmpletna programa na odnesuvanje na poedincite i opstestvoto ,,ke zavrsam so citato od el bekara18 kade veli
'' GLUVI SE I SLEPI SE NIKAKO DA SE OSVESTAT''
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 19:40
Со други зборови, програмата што ја применуваат Талибанците, да?
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 19:44
Нај морално е еден маж да има 4 жени
k*ran ot veli ozenetese samo so edna zena,
zenete se so onie zeni koi sto vi se dozvoleni so po dve so po tri i so po ceteri!a ako stravuvate deka nema da bidete pravedni togas samo so edna(en nisa3)
ovj citat od k*ran treba dobro da go razberete , isalmot ni dozvoluva so 2 3 4 zeni no pod uslov da se bide praveden so niv,
vo drug citat na en nisa veli;
vie nema da mozete kon zenite svoi potpolno ednakvo da postapuvate, kolku i da go sakate toa''
ovde zaklucuvame deka ova nee pravilo tuku isklucok
zatoa veli togas ozenetese samo so edna
toa e dovolno
a sto pravime so onoj koje ozenet a bludnici so drugi
zarem ne spaga toa vo golem grev ,
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 19:46
Што мислиш за Талибанските правила, дали ги сметаш за доследно спроведување на Исламот?
|
|