IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Карактер или интелигенција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Карактер или интелигенција

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:29
mamce, da ti kazam pravo,
mojot e takovљубов

i toa bas po toj redoled

Изменето од kejt-d-grejt - 30.Октомври.2008 во 13:30
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:35
тогаш ти кејт си најсреќна жена на светов
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:37
Originally posted by fiks fiks напиша:

тогаш ти кејт си најсреќна жена на светов

среќаznaes sto? mi dade ideja!
bas sega kje mu se javam na telefon ni toa kje mu go kazam!

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 18:52
Добрината и интелигенцијата немаат баш многу допирни точки, но можат да дружат без проблем , ко што можат и да опостојуваат посебно.
Значи сите комбинации помеѓу се возможни.
Претпочитам луѓе со просечна или благо натпросечна интелигенција кои се ментално здрави и позитивни. Застарнети негативци, високо интелигентни не ги добацуем исто како и исклучително добри но прости луѓе. Ни со едните ни со другите не можам да комуницирам непречено бидејќи не работиме на иста фреквенција.
Пријателите ми се многу слични на самата мене, делиме слични размислувања, начин на живот, вредности.
Многу се воодушевувам на ликот на Д-р Ханибал Лектор,врвен генијалец и би дополнила дека тој сепак внимателно си ги бира жртвите,не јаде се и секого
но сепак е психопат.
Како позитивен генијалец би го издвоила Гил Грисом форензичарот од SCI-Las Vegas.Тој тип ми е неверојатна инспирација.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2008 во 14:44
koku mnogu gi ima so IQ....
eheeee.......
ama karakter...
e toa....
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 22:24
ubo rekoaсреќа

so koj si, takov siголема%20насмевка

so koj si????збунетост
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 05:34
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Знаеме дека двете заедно во комбинација се идеални, но премногу често за мој вкус принудени сме кога избираме пријатели да одбереме со едното својство бидејќи го немаат другото. По мене на прво место е карактерот, а потоа интелигенцијата. Точно е дека може некој ќе каже дека се поврзани, но и премногу често се среќава и да се одврзани т. е. наметливи т.н. интелигентни луѓе без трунка смисол за тактичност и склоност кон ментални заболувања кои најчесто им го загорчуваат животот на најблиските, а и пошироко доколку наиде на плодно тло, плусирано од фактот дека таа т.н. интелигенција повеќе ја злоупотребуваат наместо да се посветат на креации.По мене интелигенцијата е збир на меморирани фикции кои со своето наталожување сами од себе прават пермутации и супституции така да ние и немаме некое големо влијание. Значи се работи за автоматизам на кој мозокот е склон и кој поседува доволно информации за обработка т.е информациите се храната на мисловните способности. Кратко кажано интелигенцијата не преставува нешто посебно и може секој да ја стекне, тоа е само алатка или оружје во зависност од карактеротНо, позитивниот карактер е сосема нешто исклучително кое може да се нарече дарба. И самиот Исус е доказ за тоа. Никого не наведе да прави зло ниту некому направи зло, ниту беше наметлив, беше над  тоа. Никаде не постои јасно упатство како да се биде позитивен и пријатен, само некои магловити недоречености од т.н. мудреци кои со клоци ги учеле своите ученици во некое минато кое се обидуваме да ја сместиме колевката на мудроста.Значи прашањето е дали би одбрале интелигентен психопат за пријател или неук, но пријатен човек кој никогаш не би се обидел да ве навреди, испровоцира или вметнува во шизофрени сплетки, туку наместо тоа да искрено да ве почитува кое истовремено го прави голем во вашите очи.

Mashala, Zbunet... Odlicno postavena tema, koja voopsto ne ne dvoumi sto da odbereme... I tesko deka od nesto si zbunet, barem i malku...
DeepBlue
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 13:45
Dobar karakter i da ne e popameten od mene
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 13:53
dobar karakter veke e pola inteligencija, drugata polovina e prasanje na mrza t.e. kolku sme bile volni da rabotime na sebe
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2008 во 17:25
Bi odbrala intelegencija,bez dvoumenje....
Los karakter obicno imaat ljuge koj se brzi vo svoite reakcii,strogi spema drugite,nerealni,so golemo ego,precustvitelni,histericni itn...
No karakterot e nesto sto se uci,a bidejki e intelegenten za relativno kratko vreme dramaticno ke se smeni,se razbira so necija pomos.I posle ke intelegenten i prijaten.I ke cekori samo napred,moze svetot da go osvoi,ako saka.
Dodeka pak intelegencijata ne se uci,ili ja imas ili ja nemas.Mozebi so edukacija malku ke se prefriga,no ne e toa toa...I toj covek si ostanuva prijaten,pa mozebi i interesen no kaj tesen krug na ljuge.

~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 03:00
Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

Los karakter obicno imaat ljuge koj se brzi vo svoite reakcii,strogi spema drugite,nerealni,so golemo ego,precustvitelni,histericni itn...
No karakterot e nesto sto se uci,a bidejki e intelegenten za relativno kratko vreme dramaticno ke se smeni,se razbira so necija pomos.I posle ke intelegenten i prijaten.I ke cekori samo napred,moze svetot da go osvoi,ako saka.
Dodeka pak intelegencijata ne se uci,ili ja imas ili ja nemas.Mozebi so edukacija malku ke se prefriga,no ne e toa toa...I toj covek si ostanuva prijaten,pa mozebi i interesen no kaj tesen krug na ljuge.

Карактерот не е нешто што се учи.
Како најважно обележје на личноста (збир на емоционални, психолошки, морални, социолошки карактеристики на човекот, по кои тој комуницира со средината и се разликува од другите), на карактерот може да се “работи“ во смисла на подобрување, но целосно, од корен да се смени, тешко... Во формирањето на карактерот улога има и минатото на личноста, а некои траги од него тешко се искоренуваат... Посебно ако личноста не е склона на соработка т.е. на автоанализа и самокритичност.

Џабе ми е мене да имам пријател со докторат од физика, ако во исто време човекот има параниочен или хистеричен карактер, кој не остава место за искрено пријателство...намигнување

Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 08:17
Originally posted by anastea anastea напиша:

Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

Карактерот не е нешто што се учи.
Како најважно обележје на личноста (збир на емоционални, психолошки, морални, социолошки карактеристики на човекот, по кои тој комуницира со средината и се разликува од другите), на карактерот може да се “работи“ во смисла на подобрување, но целосно, од корен да се смени, тешко... Во формирањето на карактерот улога има и минатото на личноста, а некои траги од него тешко се искоренуваат... Посебно ако личноста не е склона на соработка т.е. на автоанализа и самокритичност.

Џабе ми е мене да имам пријател со докторат од физика, ако во исто време човекот има параниочен или хистеричен карактер, кој не остава место за искрено пријателство...намигнување

Naslovot na temata e karakter ili intelegencija,ako ne idat zaedno sto bi odbrale...
Trgnuvam od toa deka i dvajcata se dobri luge,samo sto edniot e karakterno stabilen i neintelegenten,a drugiot intelegenten so los karakter.
Vo prethodniot post kazav sto znaci spored mene los karakter i si stojam pozadi toa.
Paranojata zaedno so sizofrenijata,imbecilnosta,idiotizmot,manijakalnoto odnesuvanje itn. spagaat vo grupata na psihozi i se teski dusevni zaboluvanja i toa veke ne e los karakter toa e teska bolest koja e prasanje e dali se leci..
Histerijata,precustvitelnosta,preteranata egocentricnost,nervniot slom itn.se neurozi koi se blagi dusevni zaboluvanja koi se mnogu zastapeni kaj populacijata i koj se lecat.
So lecenje na neurozata covekot go menuva karakterot,a so toa i negoviot zivot drasticno.
Precustvitelnite luge,lugeto so preterana egocentricnost treba da ja sogledaat realnosta,no da ne go izgubat svoeto jas koe sto go imaat vo ogromni kolicini.
Sprotivno od toa,histerijata i nervnite slomovi se lecat so toa sto licnosta treba da se svrti kon sebe i da ne bide prerealna.
Celiot trik se sostoi vo toa sto treba da se najde balans pomegu sebe i nadvoresniot svet.
Covek so mnogu visoka intelegencija(potencijalen genijalec so IQ nad 140) ili so visoka intelegencija(IQ megu 111-120)se menuva za mnogu kratko vreme i tuka ima mesto za iskreno i dlaboko prijatelstvo,sekako dokolku toa go sakaat.
Dodeka covek koj sto e fizioloski tup (IQ pomegu 70-89)no koj sto ima dobar karakter,mene moze da mi bide samo drag poznanik,zatoa sto kolku i da sakam da mi bide prijatel znam deka ne bi uspealo.
A koga ke se razmisli  malku ,tie luge so premnogu dobar karakter se pomalku dosadni, neli ?
~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 15:22
Лотус, тргнуваш од претпоставката дека и двајцата се добри луѓе...збунетостшто не мора да е точна. Стабилен карактер не значи во исто време и добар човек.
Сите состојби кои претходно ги спомна, психози или неурози, се душевни болести и состојби кои дефинитивно ги одредуваат цртите на карактерот на еден човек, како параноичен, агресивен, хистеричан, невротичен, нарцисоиден... карактер. Не може да се изолира состојбата на душевна болест, на пример параноја, манијакално однесување, претерана егоцентричност од карактерот и од комуницирањето на личноста со средината, а тука спаѓа и пријателството. Со лечење на овие состојби може многу да се постигне, но прашање е колку личноста е спремна да признае дека и е потребно лечење... и колку ние сме спремни да прифатиме такви личности за пријатели и да чекаме некој да си го менува карактерот за да ни стане пријател......
Не мислам дека менување на карактер зависи од степенот на интелигенција... Секако дека има влијание и дека со повисок IQ може побрзо да се дојде до трансформација, но само ако кај личноста постои реално согледување на проблемот и желба за тоа, а тоа пак не зависи само од степенот на интелигенција...

Јас го почитувам твојот став, сите различно го сфаќаме пријателството, затоа и со сите не можеме да бидеме пријатели или другари...голема%20насмевка

А што подразбираш под премногу добар карактер, не те разбрав... Ако мислиш на стабилен карактер, урамнотежен, без екстремности, без душевни пореметувања, без пороци и маани... можеби донекаде си и во право...намигнување
Не верувам дека мислеше на добрината како доблест или карактерна црта, не мора да значи дека добрите луѓе се истовремено и досадни...

Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:11
Inteligentniot moze itro da ti skroi nesto za da ti nasteti,no mozeme da se zastitime od takviot ako sme dovolno mudri na vreme da procenime dali ni e vistinski prijatel.A toj pak so pomala inteligencija,moze nesakajki da ni nasteti i da ne stavi vo nevolji,pa posle kako prav prijatel da se izvinuva,ama vekje da bide docna
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.