|
Свето Предание пренесено преку Светите Отци |
Внеси реплика | страница <1 678910 21> |
Автор | |
Ангелче
Група Регистриран: 20.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu mnogu mislis zidarski, ama malku tojest nikakvi dokazi ne prilozuvas.
|
|
1 2 3
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Докази?! Дури и линкови ставивме кон делови од тоа Свето Предание. Има уште десетици линкови, на различни јазици каде може да се прочита. Што очекувате - да го има целото предание на интернет? Посочи ми еден единствен линк каде што ја има целата светска историја на едно место. Ама целата - историја на Кина, Јапонија, Македонија, Англија, Франција, Африка, Јужна Америка - и тоа детална - не википедија формат...
А ти посочив место каде што може да се најде во писмена форма целосното предание. Ако не веруваш - оди во Москва, провери сам. Само што не е целта на муабетов да се докаже или покаже нешто - а да се растури дискусијата и темата. А сега - назад на тема - Свето Предание пренесено преку Светите Отци. Се што нема да е на темата ќе бришам. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СТЕФЧО, ако си толку паметен, брат, зошто цело време ми го избегнуваш прашањето за омоусиос(единосуштен)?????? Кажи каде во Библијата го пишува тој збор???????
|
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski, ako nemas LINK so sodrzinata na predanieto (znaes sto e sodrzina taka? onaa strana vo knigite sto opisuva sto ima vnatre!) togas imal li barem link do podatok deka postoi takva sodrzina?
aj so prasanjeto ne e odgovoreno, tuku i samiot sebe se ubeduvas deka si odgovoril nesto sto nema odgovor. covece ke izludis ako ne se sozemes. maran ata, ne ni znaev deka prasanjeto e do mene. so sakas ti sea so toa omousios? |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti smetas deka Biblijata e edinstven izvor na verata taka li e ??? |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Стево - празни муабети тераш сега и само ја развлекуваш темава...
Не, немам линк кон таква содржина. Ако нема линк - значи не постои? Интересен критериум... Имам дома на библиотекава барем едно стотина книги кои не може да се најдат никаде на интернет и нема никакви линкови кон нив (дури и како наслови не може да се најдат)... дали тоа значи дека не постојат иако јас ги гледам тука пред мене?!?!?! |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Cinik
Група Регистриран: 24.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovie izgleda barat "izbrani dela od svetoto predanie" I II i III tom, kako nekogas shto bea "izbrani dela o druga Titi" mozebi imaat prazno mesto vo regalot
Jas kako sto mozam da svatam svetoto predanie bi bilo seta ziva istorija na crkvata, taka? Изменето од Cinik - 09.Октомври.2008 во 01:56 |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Alo stevo ajde be barem na edno prasanje tolku prosto odgvori mi .... ne se plasi...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nemas velis link, toa go utvrdivme. toa go znaev i pred da kazes. eve za tebe sega povtorno go spustiv kriteriumot, sega ne baram ni link, tuku link do strana sto barem ke zboruva deka takov dokument MOZEBI nekade postoi. covece, vo celo pravoslavie, vo site svetski biblioteki, crkvi, manastiri, sinodski podrumi i katakombi sakas da mi kazes deka nemate podatok sto e predanieto? aj da mi kazes nemate podatok za kolku vernici ima vo selo Konopiste, ama za eden vaka sustinski del od verata??? ne zboruvam ovde za nekoi anonimusi vo tvojata biblioteka, tuku za svetoto crkovno predanie covece!!! ne postoi nitu traga ni glas od nego, zar e mozno? |
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Стефчо, моето прашање се однесува до сите оние кои го порекнуваат Преданието, а го исповедаат Никео-Цариградскиот Символ на верата!
Е ајде сега брат библиец, кажи ни каде тој збор се содржи во Библијата! Кажи во која книга од Светото Писмо, која глава и кој стих!!! |
|
|
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za predanieto И така, браќа, стојте и држете ги преданијате, што ги научивте било преку нашето слово, било преку вашето послание. 2Sol.2.15 ...откако го примивте слушнатото од нас слово Божјо, примете го не како човечко, а како слово Божјо... 25 А има и други работи што ги изврши Исус, и кои, ако би се напишале по ред, ми се чини, не би можеле да се сместат во целиот свет напишаните книги. Амин(Jovan 21:25). 30 И многу други чудеса изврши Исус пред учениците Свои, што не се запишани во оваа книга. 31 А овие се запишани, за да поверувате дека Исус е Христос, Син Божји, и верувајќи да имате живот во Неговото име. Jovan 20:30-31 1 Чедо мое, потсилувај се во благодатта, што ти е дадена од Христа Исуса. 2 и се, што си чул од мене пред многу сведоци, предај го на верни луѓе, кое се способно и други за научат. (2Тим. 2:1-2). Св.Јован Златоуст (347-407) Не се епредадено од Апостолите преку Евангелијата и писмата, а многу е предадено и без писание но и едното и другото се еднакво достојни за верата, затоа ние сметаме дека достојно за верата е Преданието, ако има Предание - не барај ништо повеке. о. Сергиј Булгаков Основата на црковното предание е единото битие на Црквата, движено о Светиот Дух во сите времиња. Изменето од belichka - 09.Октомври.2008 во 02:56 |
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski, во право е stevompc, никаде на планетава (а и пошироко) не постои документ каде што е дефинирано што е тоа "свето предание". Тоа што ја спомнуваш библиотеката во Москва ти е само еден ефтин трик за да го заобиколиш прашањето (морам да ти признам дека махер си за тие работи).
Еве ти еден линк каде што можеш да прочиташ едно интервју со директорот (Првосвештеникот Отец Борис Даниленко) на Синодската Библиотека во Москва каде што тој збори токму за православните библиотеки. Ќе приметиш дека во огромното интервју, тој никаде не се "пофали" дека тие ја имаат комплетната светска листа на свети преданија или свети отци, ниту пак вели дека постои такво нешто. Да тој зборува за "огромниот број на црковна литератира", но никаде не го вели тоа што ти го велиш.
Мараната, доста замараш со оф-топик прашања. Никој од христијаните не рекол дека го порекнува Никео-Цариградскиот Символ на верата, туку забележивме дека тој не кажува ништо ново/дополнително од тоа што го има во Библијата. Тој Символ е составен како одбрана од еретиците, а не како некоја "дополнителна" вера за правоверните библиски христијани кои и онака си ги знаеле тие вистини уште од апостолско време.
Она што христијаните го порекнуваат е тоа дека ткн. "свето предание" (кое ни вие не знаете што ви значи) се некакви дополнителни Божји објави. Многу христијани си читаат и од апокрифните книги, и од делата на Евзебиј, Иринеј, Тертулијан, Поликарп, Кирил Александриски, од Дидахето, од Талмудот, од разни секуларни историчари итн, но разликата е во тоа што тие не го читаат сето ова како Божји авторитативен Збор, туку само како надворешна вонбиблиска историја која може да се согласува, но и да не се согласува со Светото Писмо.
Дали ти е сега јасен ставот на библиските христијани спрема вонблиските христијански и секуларни книги?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А бе брат, што се правиш толку паметен, и зборот ОМОУСИОС (ЕДИНОСУШТЕН) е вонбиблијски!!!
Ете толку знаете вие баптистите што ви е верата, и сами несвесно си порекнувате дека ја следите само Библијата! Изменето од Maran Ata - 09.Октомври.2008 во 03:06 |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што си се фатила па ти адвентиске една за тој збор како слеп за стап? Ни се цепаш дека знаеш старогрчки? Сакаш да ти поставам едно најобично прашање на старогрчки па да видиме дали ќе одговориш?
Шо има везе дали дословно тој збор го има или го нема во Библијата. Па ни зборот "Тројство" го нема во Библијата, а сепак библиските христијани веруваат во тоа. Значи библиските христијани не веруваат во "буквите" и "зборовите" на Библијата, туку во учењето кое произлегува од неа. Едносушноста на Синот со Таткото произлегува од учењето на Библијата. Сметам дека е сувишно да го објаснувам тоа, ама ако налета некој петтоодделенец на форумов, со задоволство ќе му го објаснам тоа
Изменето од EvAngelos - 09.Октомври.2008 во 03:24 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Внеси реплика | страница <1 678910 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |