IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали христијанството е монотеистичка рели
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали христијанството е монотеистичка рели

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
Автор
Порака
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:29
iskreno ne mi pravi zadovolstvo, samo me cudi kako ne svakate tolku ednostavna rabota.
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:34
Чуди се...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:37
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

iskreno ne mi pravi zadovolstvo, samo me cudi kako ne svakate tolku ednostavna rabota.

Apsolutno istoto se prashuvam i jas za vas...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:37
izgleda sum ogranicen, kako jas ne svakam deka hristijanstvoto e monoteisticka religija, koga se raboti za trojca!!!!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:39
Pa ne se sekiraj tolku mnogu i ostavi ja veke ednash taa rabota. I onaka ne e tvoja vera. Sto ti e gajle vo kakva zabluda se hristijanite...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 17:52
pa eve ve ostavam vo zabludata, ne se sekiram poveke.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:16
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Apsolutno istoto se prashuvam i jas za vas...

Види вака Зидарски,ајде да речеме дека Тројството го објаснивте,и нам на муслиманите тоа ние несфатливо затоа што се коси со нашето верување кое експлицитно заговара верување во ЕДЕН И ЕДИНСТВЕН ГОСПОД КОЈ НЕМАЛ НИТУ СИН,НИТИ САМИОТ Е РОДЕН НИТИ ПАК РОДИЛ НЕКОГО!Еве јас потполно ве разбирам дека е тоа дел од вашата христијанска догма,која повеќе си ја почитувате според она старо правило:ВЕРУВАЈ АМА НЕ ПРАШУВАЈ ЗОШТО!

Било како било,тоа си е ваша вера,јас би сакал да прашам само во контекстот на вашето ПРАВОСЛАВНО ВЕРУВАЊЕ вие имате и некои работи за кои сакам да ми појасните ДАЛИ ИМААТ ПОДЛОГА ВО БИБЛИЈАТА?-Еве вака:

-крштевање бебибња,
-присуство на ИКОНИ,
-мирисање на моштите од светците,
-исповедање пред свештеник

За почеток толку.
Однапред ти благодарам.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:28
I chetirite primeri shto gi davash nemaat vrska so monoteizmot (ili vo nekoja tvoja verzija mozhebi imaat), odnosno nemaat vrska so ovaa tema. A za konkretnite primeri - vekje se otvarani temi i e odgovarano na niv i detalno objasnuvano.
Pak kje recham - ostanuvam so vpechatok deka ne e celta da se nauchi neshto za drugata vera, odnosno da se zbogatime so znaenja, tuku ednostavno da se naogja neshto na koeshto da se protivorechi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:33
*Крштевање бебиња.
Исус се крстил пред да ја започне својата служба, значи некаде во својата 30-та година.
*Блазе си му на оној кој поверува и се крсти“ се вели во Јован...
Значи-бебе дефинитивно неможе да поверува па да донесе одлука да биде крстено.
Идеално би било тоа да го стори кога ќе потпорасне, т.е. кога вистински ќе поверува. Самото крштевање е само-надворешен печат на внатрешната вера. е сега поповите тоа го објаснуваат вака “Ама бебижата се крштеваат за во случај да умре бебето, да бидеме сигурни дека ќе оди во рајот“. Значи ете од каде доаѓа крштевањето бебиња.
Од заблудата на црквата.

*За иконите-општа должност на секој христијанин е да живее богоугодно. Животот на многу христијани може да ни послужи за пример. Но за жал, таа почит не треба да биде таква каква што денеска ја оддаваат луѓето. Полезно е да го знаеме животот на светците, да ги споменуваме-но не е баш правилно да им се молиме-оти молењето припаѓа на севишниот Бог.
На некои светци им се припишуваат и такви работи за кои нема никаква историска поткрепа.
Му се молиме на Бог.

*За моштите
Паганите верувале дека душите на умрените се маткаат околу гробовите, па тие ги обожувале јунаците, им посветувале храмови, внесувале болни пред ликовите на јунаците особено пред Ескулап (татко на лекарите...)
Во 4-от век христијаните од Египет ги балсамирале телата на христијаните и ги чувале по куќите...зацарувало суеверие, по баснословни цени се продавала на пример грутка земја од Палестина, заб од “светец“...За време на крстоносните војни овие заблуди уште повеќе зеле замав. Католиците веруваат дека имаат глави од апостоли, капки од Христовата крв, коса од дева Марија.........................
Токму затоа Бог скришум го погребал Мојсеј преку ангелите, за да не му се поклонуваат на гробот.
Па размислете сега за ова.

*Исповедување на свештеник
“Ако кажеме дека немаме грев, се лажеме сами себе и вистината не е во нас“ (1 Јован 1:8)
Исповедувањето носи олеснување.
Во почетокот се исповедувало за поука и совет
Денес...
Што знам, ја сне се исповедувам на свештеник, да бе, да ме каже после на овој оној...ете ти бељаголема%20насмевка
Но Христос е насекаде, тој е мој исповедник, мој духовен лекар...Одам при Него и наоѓам мир за душата (Јован 6:37, Матеј 11:28-30)

Изменето од maria_magdalena - 07.Февруари.2008 во 18:46
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:42
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Ова е објаснувано, објаснувано...цели томови имаш на вероисповед за ова.Вода во три агрегатни состојби-мраз, течна и гасовите.

Magdalena ako sudime spored tvijava izrecena teorija deka : kako shto vodata moze da bide vo 3 sostojbi tecna, tvrda -mraz i gasovita-parea, isto taka moze i Boga da bide i sin i bog i svet duh....

kako prvo ako pogledneme vo sostavot na vodata, vo site tri sostojbi vodata e H2O, i sega ako sporedime so Boga, ke dobieme:

Bog=n Bitie za koe nemame poznavanja kakkva sostojba zavzema
Svetiot duh = Duh, dushevno bitie
Isus = Koza, krv , koski , telo....

I seto ova e razlicno, spored tvojata teorija na sporedba, zatoa seto ova ide u voda draga magdalena, sporedbata ne gi zadovoluva potrebite na zdraviot razum, a sekako deka koj saka moze da si veruva vo toa shto go kaza ti, ili toa shto go pobiv jas
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:48

Изменето од Sahih Bukhari - 07.Февруари.2008 во 18:49
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:50
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 19:58
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:51
I seto ova e razlicno, spored tvojata teorija na sporedba, zatoa seto ova ide u voda draga magdalena, sporedbata ne gi zadovoluva potrebite na zdraviot razum, a sekako deka koj saka moze da si veruva vo toa shto go kaza ti, ili toa shto go pobiv jas

Па затоа и кажав-мојот одговор како и одговорите на другите христијани со далеку поголеми познавања од моите нема да те задоволи ни тебе ни твоите браќа по вера (иако сите сме некакви браќа и сестри судејќи по заедничките прародители)

Така да-секому своето.
ионака еден ден ќе се најдеме сите на едно место па ќе видиме чие верување не било здраворазумно.
Дотогаш-останува бар да се почитуваме едни со други.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 18:52
Многу намигаш Букхари, некој...ишарет ми даваш?голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,235 секунди.