IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Како се чита Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како се чита Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:52
A mene veruvaj mi bas me interesira kako ce mi odgovoris na moite prasanja,posto ocigledno i vecerva NAPRAVI PRESKOK.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:55
Не се секирај ќе одговорам само едно по едно...
патем можеш ли да ми кажеш каде ти беше поставено прашањето пред 7та страна на овој топик.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 03:01
prasanjeto mi bese postaveno na druga tema:Biblijata koj ja napisal?,na 14 stranica,no,jas go premestiv i ovde.A ti kade sakas tamu odgovoraj,seedno mie.

Изменето од efendija - 15.Јануари.2008 во 03:01
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 03:23
Во ред ама чудно ми е тогаш зошто велиш дека сум го прескокнувал тоа прашање кое ти си го отворил на топик на кој јас не сум учествувал и може и да не сум го отворил досега. Еве да ти поставам прашање на којзнае кој топик па ти ќе чуди се кога насекаде ќе прашувам „зошто не ми одговараш на прашањето“.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 03:53
Цитирај
Jas seuste od tebe Sard go cekam odgovorot na prasanjeto: DALI BIBLIJATA IMA VERODOSTOEN LANEC NA PRENESUVACI?-nekako kako namrno da mi go preskoknuvas prasanjevo!

Кога се работи за некој емпириски податок, никогаш не можеме емпириски да докажеме дали тој е оригинал или лажен. Бог е тој кој некогаш и сега ја чува и ја потврдува веродостојноста. За да бидеме сигурни за тоа дека нешто денес е исто како оригиналот треба да сме го следеле секоја секунда до денес за да обезбедиме дека некој некогаш во нешто не го изменил оригиналот. А тоа не го може ниеден човек освен Бог. Ако Бог не го чува Писмото, нема шанси на било каков начин тоа да биде зачувано. Не постои кодирање, не постои јазик кој тоа може да го обезбеди. Како што Бог им говорел на Старозаветните пророци, така Бог им говорел на Апостолите, така и денес им говори на Светите луѓе. Ако пророците биле избрани за да пренесат Божјо Слово дотолку повеќе таква власт ја имале Апостолите избрани од отелотворениот Бог. Таквата власт на Светиот Дух се пренесува од Апостолите, на епископите т.е. на Црквата. Црквата ја основал Бог и во неа го вдахнал Светиот Дух кој ја води Црквата, толкува и помага во се што е потребно. Со цел да има што помалку сомневања Бог веднаш со самото запишување на книгите од Новиот Завет поттикнал такво нивно копирање што до ден денес имаме огромен број на копии на разни јазици стари само неколку децении од моментот на запишувањето. Од друга страна копиите се толку многу што може со нивно споредување да се извлече заклучок кои се компатибилни со другите делови од Новиот Завет а кои се лажни и подметнати. Првата целосна Библија Септуингата потекнува од втори век иако целата Библија може да се состави и од постарите делови најадувани на разни места. Како за ориентација најстарото постоечко парче од Qur'an от е старо 250 години од моментот на запишувањето и се работи за многу мал манускрипт. Што значи помеѓу тие 250 години од запишувањето до најдената копија можело да се случиле секакви измени.
Како што Бог се грижел да не дојде до никаква измена на Старозаветниот Запис на Библијата истото важи и за Новиот Завет. Посебна приказна е за скумранските записи кои отфрлија секаков сомнеж во можноста Стариот Завет да е пишуван заедно со Новиот Завет, што е посебно значајно со оглед на многуте пророштва кои го навестуваат спасението на Господ Христос. Меѓутоа за мене најдобриот одговор за исправноста на Библијата е потврдата на нејзиниот концепт во реалниот свет. Способноста да го измени умот и духот на човекот во правецот кој таа го тврди. Затоа што и други книги го менуваат човекот но не во правецот кој ти го објавуваат туку во друг прикриен правец. Способноста на внесувањето на мисли и однесување соодветни на објавената христијанска љубов во самата неа се потврдата дека Библијата е токму она кое таа самата го тврди.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 04:09
Ако Бог му говорел на пророк Мојсеј и преку него е запишано Петтокнижието, ако Бог говорел преку пророк Давид, Тој како сезнаен што барал да се запишува Неговиот Свет збор ако знаел дека тоа ќе биде изменето од луѓето.

Библијата го има за потврда сеопфатниот историски доказ бидејќи е создавана во долг временски период како ниедна друга книга. Ако демонот сака да создаде некое свое учење тој се обидува да го прилагоди што може повеќе на вистината, но бидејќи не е Бог не знае се и не опфаќа се тој успева во еден дел да нагоди некои работи, а во поголемиот дел неговото учење е нескладно и промашено. Лесно е одеднаш да се создаде „света книга“ која ќе се обидува да се прилагодува кон вистината, но да се создава Света книга низ човекова историја пишувана од многу свети луѓе кои живееле во различни времиња, таква можност има само на сеопфатниот Бог.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 04:16
Кон врв
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 07:49
Znaci neverojatno e kako uspevas so dolgi tekstovi da go zaobikolis problemot среќа Ne znam zosto imase potreba da go prepisuvas cel nov zavet tuka, koga problemot e skoncentriran samo vo nekolku stiha.

Originally posted by sard sard напиша:

Ако Марко мислел на целосно распнување на крст тогаш зачудувачки е да направил превид дека третиот час го распнаа, а го предал духот во деветтиот час. Зарем 6 часа бил распнат се додека Христос не го напуштил телото.

Sto ima zacuduvacki vo toa? Da Hristos bil raspnat 6 casa se dodeka ne go napustil duhot.

Можеби забуната која доаѓа кај тебе е

Јован 19
14 Тогаш беше петок пред Пасха, околу шестиот час. И им рече Пилат на Јудејците: “Еве Го вашиот Цар!”
15 Но тие викаа: “Земи, земи, распни Го!” Пилат им рече: “Царот ваш ли да Го распнам?” Првосвештеците одговорија: “Ние немаме цар, освен ќесарот.” (Јован)

Но тоа не е истиот настан за кој се зборува во другите Евангелија. Тој момент е во претходната глава

Јован 18
39 Но при вас е обичај да ви пуштам по еден за Пасха. Сакате ли да ви Го пуштам Царот Јудејски?”
40 И пак повикаа сите, велејќи: “Не Овој, а Варава.” Варава, пак, беше разбојник. (Јован)

Ako dosega ne primeti sega ke ti kazam: Kaj mene zabuna nema среќа Jovan 18 glava e prvata sredba na Isus so Pilat, a Jovan 19 e vtorata. Sepak i dvete se vo Petokot i ubavo si pisuva deka vtorata sredba e okolu 6-ot cas, vo vremeto koga spored drugite evangelisti Isus se naogjal veke 3 casa na krstot. Tolku li ne go gledas ova?

15:25 Беше третиот час, и Го распнаа. (Марко)

под распнување се мисли на почеток на страдањата, се до шестиот час кога Христос е предаден да биде однесен на Голгога.

sard, zborot "raspnaa" e odamna izmislen zbor i nema potreba ti da ni kazuvas sto toj zbor znaci i sto se misli pod nego. Da raspnes nekogo znaci da mu gi zakovas racete i nozete na krst i da go nabies krstot vo zemja za raspnatiot da visi vertikalno. Zborot "raspnaa" e vo minato svrseno vreme. Isus go raspnaa vo tretiot cas. Sto ne ti e jasno tuka?

14 Тогаш беше петок пред Пасха, околу шестиот час. И им рече Пилат на Јудејците: “Еве Го вашиот Цар!” (Јован)

истовремено

15:33 А во шестиот час настана темнина по целата земја, до деветиот час. (Марко)

Ete tuka lezi problemot vo tvoeto objasnuvanje. Kako e mozno istovremeno Isus da e pred Pilat vo edno evangelie i Isus da e na krstot vo drigite tri evangelija (bidejki temninata nastanuva dodeka Isus e na krstot)? среќа

Namesto da se macis so iljadnici stihovi, zosto ne go prifatis ova kratko i kristalno jasno objasnuvanje sto ti go dadov. Ke se postedis od mnogu nelogicnosti veruvaj намигнување

Цитирај
Тука нема ни "К" од контрадикција. Се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин:
Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа.
Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот. Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот, а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти Лолита го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра. намигнување

Изменето од Lolita - 15.Јануари.2008 во 07:51
Your sweetest nightmare
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 09:57

Ако Бог му говорел на пророк Мојсеј и преку него е запишано Петтокнижието, ако Бог говорел преку пророк Давид, Тој како сезнаен што барал да се запишува Неговиот Свет збор ако знаел дека тоа ќе биде изменето од луѓето.

Za da im dokaze na Sudniot Den deka ne se izbraniot narod i deka zaradi delata nivni rasipani kje bidat frleni vo pekolot uzaren i razgoren!!!

Лесно е одеднаш да се создаде „света книга“ која ќе се обидува да се прилагодува кон вистината, но да се создава Света книга низ човекова историја пишувана од многу свети луѓе кои живееле во различни времиња, таква можност има само на сеопфатниот Бог.

Demek, nie ne mozeme da kazeme ni lazna ni vistinita e knigata, a koj veruva kje zae deka e vistinita. Aha, znaci vrtenje vo krug. Togas onoj koj ne veruva ne mozes da mu dokazes, ni edno ni drugo!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:09
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Za da im dokaze na Sudniot Den deka ne se izbraniot narod i deka zaradi delata nivni rasipani kje bidat frleni vo pekolot uzaren i razgoren!!!

Demek, nie ne mozeme da kazeme ni lazna ni vistinita e knigata, a koj veruva kje zae deka e vistinita. Aha, znaci vrtenje vo krug. Togas onoj koj ne veruva ne mozes da mu dokazes, ni edno ni drugo!

леле Даија, ти изиграваш Бог и си даваш право да судиш?
од каде си толку сигурен? каде пишува дека христијаните не се избраниот народ? Кои дела нивни се расипани?
верувај, ништо не те разбирам
ова го сфаќам како да си исфрустриран и како да ти е извадено од ракав,озбилно тага

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:11
и гледам темава излегла од контекст
доколку толку сакате да го прашувате сард со оф топик прашања, правете го тоа на соодветна тема или отворете нова

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:18
Devojko, ne stanuva zbor za hristijanite, tuku za Evreite.
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:19

Библијата го има за потврда сеопфатниот историски доказ бидејќи е создавана во долг временски период како ниедна друга книга. Ако демонот сака да создаде некое свое учење тој се обидува да го прилагоди што може повеќе на вистината, но бидејќи не е Бог не знае се и не опфаќа се тој успева во еден дел да нагоди некои работи, а во поголемиот дел неговото учење е нескладно и промашено. Лесно е одеднаш да се создаде „света книга“ која ќе се обидува да се прилагодува кон вистината, но да се создава Света книга низ човекова историја пишувана од многу свети луѓе кои живееле во различни времиња, таква можност има само на сеопфатниот Бог.
„Можев со многу самодоверба да расправам за разликите меѓу вавилонскиот и ерусалимскиот Талмуд, се продлабочував во заплетканотисте на библиските егзегези, наречени Таргум, токму како да сум предодреден за рабинска кариера.“

Е ако некој ваков си признава, зошто слепо браните нешто што не е саглам?!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:43
Originally posted by Lolita Lolita напиша:

sard, bidejkji gledam deka ne komentiras poveke za slucajot so raspnuvanjeto, sakam da ti kazam deka jas go imav odgovorot uste na pocetokot голема%20насмевка Sakav samo da go procitam i pravoslavnoto objasnuvanje na ovoj "problem" vo biblijata. Sakav samo da vidam kako vie pravoslavnite ja citate Biblijata i da go sporedam toa so drugi citateli na Bibljata (hristijanite, muslimanite, ateistite).
Dokolku te interesira drugo objasnuvanje za gorniot problem, poveli procitaj go. Toj sto mi go dade ova objasnuvanje go procita i tvoeto, pa zatoa smetav deka e fer i jas da ti go dadam negovoto. pozdravce големо%20гушкање

Цитирај
Тука нема ни "К" од контрадикција. Се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин:
Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа.
Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот. Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот, а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти Лолита го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра. намигнување

а чие е тоа објаснување? не е твое?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.