|
Математика |
Внеси реплика | страница <1 678910 23> |
Автор | ||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
н---ти е буква а секое бројче пред н ти е размак на буквите од текстот ако правилно ја користиш формулата програмерче ќе го добиеш конечниот резултат а текстот почнува од "ај вака....а завршува прекрасно" е па доволно е објаснување мислам |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
е па тоа рече дека си де ајде сеа решавај |
||
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од anakin - 17.Април.2008 во 02:37 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Santijago
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
хехехеххе.........ја освоивме ТРОЈА....... добро е што си признаваш....така полесно се поднесува пораз значи не ја решаваш сеа задачата...???? ок ќе оставиме некој друг да реши |
||
|
||
Santijago
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
е зш ги смена сеа одговорите.....
а баш си беа на место уште конечниот резултат да кажеше .... |
||
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
konecen rezultat e deka .... tvojata zadaca e totalno neinteresna
izvini koj saka da resava dosada |
||
|
||
Santijago
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
хм......напротив баш е многу интересно
ај утре можда ќе има кандидати за решавање кои btw ќе имаат малце помош и од мене се разбира |
||
|
||
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сети се дека темава се вика Математика, а не Бројке и слова!!! Е сеа, кога ќе ги исфрлиш твоите "слова" од каде што не им е местото, ќе видиш дека математички и логички и двете мои решенија на твојот проблем се точни! А ограниченоста ја дава ТЕМАТА а не мојот ум!!! |
||
Dark HaCkeR
Сениор Хакериште Регистриран: 20.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 683 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
abe po grda tema ne mozese da ti tekne ccccccccccccccccccc
|
||
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дечки помагајте, никако не можам да сфатам каде се користат комбинации а каде варијации во веројатност А освен тоа ги мешам к и n во формулите, поточно не знам да одредам класа .
Еве како за пример задачава: Одеднаш фрламе четири коцки за играње. Одреди ја веројатноста на сите коцки да се појави ист број. HELP!!! |
||
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Здраво Монушка мај френд
Со задоволство ќе ти објаснам која е разликата меѓу комбинации и варијации.
Комбинации (без повторување) од n елементи и k-класа се бројот на сите подмножества со број на елементи k кои можат да се добијат од главното множество со n елементи, при што еден елемент од .главното множество може само еднаш да се појави во подмножествата на комбинациите.
Знам дека се ежиш од зборовите: множества, подмножества.. затоа ќе ти појаснам со пример:
Пример имаме едно главно множесво: A={1,2,3,4,5} Ова множество се состои од n=5 елементи. Ние сега сакаме да пресметаме видиме колку комбинации без повторување и од класа k=3 можат да се направат од ова множество. Класата ни кажува колку елементи ќе има во подмножествата. На тој начин ги добиваме следниве комбинации:
{ (1,2,3), (1,2,4), (1,2,5), (1,3,2), (1,3,4), (1,3,5) ... ... (3,4,5) }
Приметуваш дека во комбинацииве еден елемент од множеството А само еднаш се појавува во одредена комбинација. Доколку се појавува повеќе пати (пр. (1,1,2), (2,2,2) (2,3,3) итн) тогаш тоа се комбинации со повторување. Секако дека нивниот број е далеку поголем од комбинациите без повторување.
Како што примети во комбинациите нема врска по кој редослед влегуваат елементите од множеството А. Така што нема врска дали ќе напишеме (2,3,5) или пак (5,2,3) - тоа не се две, туку една иста комбинација.
Значи тоа се комбинации, каде редоследот на елементите во комбинационите множества е ирелевантен.
Додека кај ВАРИЈАЦИИТЕ, тоа не е така. Кај варијационите множества битен е и редоследот на елементите. Така на пример кај варијациите (2,4,5) и (4,2,5) не е едно те исто (како кај комбинациите) туку тоа се две посебни варијации.
Значи тоа е разликата меѓу комбинациите и варијациите. Кај првите не е битен редоследот, а кај вторите е битен.
Оваа задача се решава со комбинации (со повторување) затоа што не е битен редоследот како ќе паднат коцките т.е. дали ќе падне (2,2,4,5) или пак (4,5,2,2). Комбинациите се со повторување затоа што е можно да паѓаат исти броеви кај коцките т.е. можни се и следниве комбинации (4,4,1,3) (5,5,5,1) итн.
Веројатноста ќе ја определиме откако ќе го пресметаме бројот на поволните комбинации (сите коцки имаат ист број) и тој број ќе го поделиме со бројот на сите можни комбинации.
Бројот на поволните комбинации е 6 т.е. (1,1,1,1) (2,2,2,2).... (6,6,6,6)
Бројот на сите можни комбинации е "(n+k-1) над k" каде n=6, а k=4. (затоа што располагаш со множеството {1,2,3,4,5,6} и од него треба да правиш подмножества од по 4 елементи (1,2,3,5) (2,2,4,1) (6,6,6,6) итн.
"(n+k-1) над k" = "(6+4-1) над 4" = "9 над 4" = 9!/(9-4)!4! = 9!/5!4!
= 9*8*7*6/4*3*2 = 126
И конечно за веројатноста да паднат 4 исти коцки имаме:
V = 6/126 = 1/21 = 0.048
Се надевам сега ти е појасно.
Поздрав Мonushka
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,...mene ne mi e ,.pojasno,....ama ,vo sekoj sluchaj mi,...olesna!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ЕвАнгелос фала, навистина многу ми помогна, сега ми е појасно, конечно знам да одередам к и n
|
||
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |