IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 780781782783784 824>
Автор
Порака
Ташко Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2012
Локација: МАКЕДОНИЈА
Статус: Офлајн
Поени: 217
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 00:06
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Доста со глупостите. Кажав ти како стојат работите и Мисирков го објаснил

Постоiаната борба /на словените- б.м./ рамо за рамо со бугарите и напраи ниф iеден народ со бугарцко име, но со словенцки iазик. Бугарцкото име мег'у словените беше попул'аризирано од грците, и оно, прво, означааше само бугарите — монголите, после нивните воени соiузници, после бугарцките поданици и наi после стана етнографцки термин за бугарцките словени.

И јас викам ДОСТА СО ГЛУПОСТИТЕ од тебе овде!

Мисирков многу убаво напишал и за СРПСКОТО, и за РИСЈАНСКОТО, КАУРСКОТО име, ама нешто не ти одговара тоа па не го покажуваш.

Јас сум многу консолидиран, вооружен со безброј факти и те чекам и ти да се консолидираш.
Каде виде јас да се оградувам од нешто?
Ти каѓувам просто и јасно - нашиот народ е формиран од Бугари, Словени, Траки и други какви имало.
Го носи името на Бугарите и го зборува јазикот на Словените, кој исто така долги векови се нарекува бугарски јазик.

Во тој ќуп бевте и вие. Има нема 1000 години.

Па и јас ти кажувам просто и јасно, нашиот македонски народ е формиран од Македонци и Словени и други какви имало.
Што не ти е јасно?

И наместо да посегнуваш по туѓото не се срами да си ги видиш ВИСТИНСКИТЕ браќа и сестри што одамна те чекаат во ќупот.

http://www.bulgars.ru/be.htm

.

Изменето од Ташко - 25.Август.2012 во 03:44
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 00:12

Бугарската историографија никаде не тврди дека Кирил и Методиј биле Бугари, особено туркомонголски. Бугарската историографија тврди дека татко им бил византиски службеник, а мајка им најверојатно била Славјанка.
Тоа е лага број 1.

Зошто ЛАЖЕШ, не ли ти е срам?!?

Защо Кирил и Методий са българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=487912

Кој е тој "бугарски јазик" на кој преведувале Кирил и Методиј?!?
Бог да чува и да брани...

Цела нација сте збрлавени, или што е работава?!?

.

Изменето од Ташко - 25.Август.2012 во 03:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 00:20
Originally posted by goran-twin goran-twin напиша:

Originally posted by Ташко Ташко напиша:

Ајде ти господине, повели покажи ми еден оригинален документ, едно оригинално писмо на некој од нашите македонски револуционери во кое се споменува тоа наводно име на организацијата, можеш ли?

Ако не можеш, би те замолил да престанеш со траги-комичново пренесување и ширење на бугарските небулози овде.

Од тој факт неможат да избегаат ни македонците.Повели:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B2_%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

Ти наместо да си информиран за делата македонски,ти си информиран за македонската пропаганда!

Сите вие сте патриоти македонски.
Јас тоа не го оспорувам.
Но знајте дека сите вие сте поголеми македонски патриоти и од самиот Гоце Делчев!

Господинче, ти поставив едно мошне јасно и гласно прашање.
Еве ќе ти го повторам пак:

Повели покажи ми еден оригинален документ, едно оригинално писмо на некој од нашите македонски револуционери во кое се споменува тоа наводно име на организацијата, можеш ли?    

Ако не можеш, би те замолил да престанеш со траги-комичново пренесување и ширење на бугарските небулози овде.

Ќе се потрудиш да ми одговориш, или ќе спамираш со глупости кои не си ги ни прочитал.
Википедија ли ти е тебе изворот од каде учиш историја?
Па дури и во тоа што си го приложил да го прочиташе ќе видиш дека има сериозни контрадикторности и проблеми за некој како тебе здраво за готово да си ја вергла овде бугарската небулоза која ја застапуваш.

Немој да ми објаснуваш кој каков патриот е, туку обиди се да ми одговориш на прашањето.

Изменето од Ташко - 25.Август.2012 во 00:21
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 03:11
pa ima gi site ustavi na organizaciata be Tashko

samo treba da gi prochitash

ima i spomenite na Tatarchev i Gruev

originalot e na bugarski se razbira

Изменето од d4 b3 - 25.Август.2012 во 03:18
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 07:36
Ајде да видиме што професорот Николај Попов, при универзитетот во Софија ќе напише за предусловите за националната свест:

“Всушност, бугарскиот културен препород започна во 1762 година кога се појави книгата насловена Славјано-бугарска историја. Ова дело беше напишано од манахот Паисиј Хилендарски (1722-1773). Во неговиот труд Паисиј ги претставува сите бугарски ханови и царови од првата и втората бугарска држава и му кажува на народот дека и тој има стара историја, потекло и јазик. Погледнато од денешен историски аспек Славјано-бугарската историја има многу неточности и неодржливи факти.

Меѓутоа, големината на ролјата на Паисиј ќе биде во тоа што тој ќе ги постави темелите на новата културна оријентација, вклучувајќи го бугарскиот народ во сеевропскиот контекст и растечкото национално осознавање. Писиј беше првиот кој ја формулира идеата за компетабилност меѓу Бугарите и сите останати.

Следниот значаен чекор беше да се воведе компаративно образование. Тоа се спроведе за прв пат во 1824 година од Петер Берон.

........

Првиот бугарски магазин и весници ќе се појават во 1840 година.

Комапаративно образовни материјали се печатеа од кои 80 публикации во прелибералниот печат.

Најголем избор е руски со 24%, турски 21%, германски 18%, фрацуски 15%, американски 8%, англиски 6%, српски 4% и швајцарски 3%“

За каква 1000 годишна историја и словенобугарско постоење зборува Коснакоски?!

Па нели беше тој Љубен Каравелов кој се жалеше дека му фали писмо и стандардизиран јазик? Па нели беше тој Љубен кој твореше на српски?

словенобугарите незборуваат за оваа хомогенизација, туку прават проекција уште 1000 години нананзад. Тие биле прости и неписмени во 19 век, а ваму трујата дека бугарскиот бил основата за словенската пименост.

Глупост, до глупост, бугарска работа!   

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 08:46
Ташко, за да те прифатам како сериозен соговорник како НГРМКД, треба да се извиниш за следното

Цитирај Зошто ЛАЖЕШ, не ли ти е срам?!?

Во пропагандата покажана од НГРМКД се работи за БУГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЈА.
Ако весник „Труд“ и глупостите на Б. Димитров се за тебе бугарската историјографија, не би сакал да разговарам со тебе, освен на темите за Македонскиот јазик пред 77 иљади години, спиритуелни состаноци со духот на Александар, расата македоноиди и се што е од тој поредок.

Мислам дека тука е сериозен подфорум, не е за заебаници.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 11:41

Ташко, за да те прифатам како сериозен соговорник како НГРМКД, треба да се извиниш за следното

Цитирај Зошто ЛАЖЕШ, не ли ти е срам?!?

Во пропагандата покажана од НГРМКД се работи за БУГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЈА.
Ако весник „Труд“ и глупостите на Б. Димитров се за тебе бугарската историјографија, не би сакал да разговарам со тебе, освен на темите за Македонскиот јазик пред 77 иљади години, спиритуелни состаноци со духот на Александар, расата македоноиди и се што е од тој поредок.

Мислам дека тука е сериозен подфорум, не е за заебаници.

Јас да ти се извинам на тебе, а за што тоа?

Чекај сега Божидар Димитров не ли е "б'лгарски историк"?
Не ли има титула "доктор по историја" и "научен соработник" од бугарски универзитет?

Што ќе правиме ако најдам други бугарски историци што во бугарски книги по историја исто така пишувале дека Кирил и Методиј биле "Бугари"?

Или тоа туку-така е дојдено во главата на секој еден Бугарин, може од небо им паднало?

Јас апсолутно се сложувам дека е ова сериозен подфорум, и те замолувам да не тераш заебанции.

.

Изменето од Ташко - 25.Август.2012 во 12:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2012 во 19:13
Секој историк може да започне да пишва глупости. Таков е случајот и со Б.Д.

Човекот започна да пишува и да продава книшки со фантази историја и никој не го смета за сериозен научник.
Дали ќе најдеш некоја од комерциалните негови книшки со рецензија од некој историчар? Дали некој историчар му кажал „ашколсун Божо, пишувај и понатака вакви измислици“?

Зборуваме за сериозна наука, за официална историографија.
Ако Божо бил некогаш сериозен, сега веќе не е.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 09:31

Секој историк може да започне да пишва глупости. Таков е случајот и со Б.Д.

Човекот започна да пишува и да продава книшки со фантази историја и никој не го смета за сериозен научник.
Дали ќе најдеш некоја од комерциалните негови книшки со рецензија од некој историчар? Дали некој историчар му кажал „ашколсун Божо, пишувај и понатака вакви измислици“?

Зборуваме за сериозна наука, за официална историографија.
Ако Божо бил некогаш сериозен, сега веќе не е.

Мило ми е што си признаваш дека вашите бугарски историчари се фантазери и пишуваат глупости.

Тоа е вредно признание.

И која ви е таа "официјална историографија", изданијата на БАН ли?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 09:53
Ајде најди некој како тебе да си пишувате глупости. Штом не можеш да разбереш што сум ти напишал, нема смисла да навлегуваме надлабоко со тебе.
Прочитај нешто од сериозната историографија, па тогаш дојди да разговараме.

До тогаш можеме за 77 000 години македонски јазик и расата македоноиди.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 10:46
Разбирам дека си ја имаш мувата на капата, ама џабе го повторуваш тоа.
Тие што кај нас ги кажуваат тие работи немаат титули "Доктор по историја", ниту па биле министри во македонската влада.

Туку ај да се вратиме на темата.

Адмирал о.з. Иван Добрев

България се нуждае от стабилна национална политика

Роден съм във варненското гагаузко село Кичево (До 1934 год. името на селото е Джеферли), нося гагаузкото в себе си и се чувствам българин повече от всички, твърди известният в недалечното минало командващ българския военноморски флот и заместник-министър на народната отбрана

...

- Родом сте от варненското село Кичево (До 1934 год. името на селото е Джеферли), където открай време живеят гагаузи?
- Да, по бащина линия и аз нося гагаузкото в себе си. И до днес в родното ми селото живеят гагаузи, но все по-рядко се чува гагаузка реч. Благодарение на близостта на Кичево до Варна всички мои съселяни можаха да получат образование и независимо от гагаузкото си потекло живеят с дълбоко българско самосъзнание.
- На какъв език говорят гагаузите помежду си?
- На гагаузки, език от тюркската група, който е много близък до турския.
- Значи ли това, че те са турци?
- В никакъв случай. Самите българи-гагаузи, които неизвестно от кога живеят с българско самосъзнание и православната вяра, приемат само тази истина, че са истински българи (аслъ булгар),т.е.чисти българи, прабългари и тежко томува, който ги нарече турци.
- Според вас гагузите какви са- прабългари, българи или турци?
- Откровено казано винаги ме е огорчавал този факт, че българската наука и държава до ден-днешен не са поставили точка над и-то и не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите. Има десетки теории и хипотези. Една от тях твърди, че гагаузите са потомци на аспаруховите българи (които са също от тюркско потекло). Друга, че те са племе, което принадлежи към тюркската огузка група. Трета, че гагаузите са българи, които по време на османското иго са приели турския език, като са запазили православната си вяра. Може би последната версия е най-близо до истината. Това поне потвърждават всички факти, свързани с принадлежността на гагаузите.
- И какви са по народност гагаузите?
- Да се оспорва българското у гагаузина е все едно да се доказва, че шопът не е българин. По време на турското робство гагаузите са проявявали силно непокорство и ненавист срещу поробителите. Турчин не е можел да замръкне в гагаузко село. Затова пък те са били подлагани повсеместно на преследвания и кланета от турците. Едва ли някой български държавник и до ден-днешен има представа какво представлява гагаузинът който не е друг етнос и народност, а просто прабългарин, който говори и гагаузки език.
- Като че ли Тодор Живков за пръв път прояви интерес към гагаузите?
- Да, това се случи инцидентно по време на една от визитите на Сюлейман Демирел у нас. Тодор Живков го беше поканил във Варна. Както е редно по протокол имаше почетен караул и други официални церемонии, които организирах като командващ военноморския флот. На обеда в Евксиноград протоколът ми отреди място редом до мадам Демирел, срещу двамата държавни глави. Отначало тя ме заговори на френски език, като запита на какъв език ще говорим. Отвърнах й, че зная малко английски, но че бихме могли да говорим и на турски. Тогава тя ми подхвърли някоя и друга реплика и след като й отговорих се обърна на всеуслушание към Демирел: "Сюлейман, Сюлейман, този адмирал говори много добре турски!" Заинтригуван той ме попита на турски пред слисания Живков откъде зная езика. Казвам: "Аз съм български гагаузин, но не съм турчин!" ( в турския език има само една дума за "тюрк=турчин"). "А,- казва - гагаузите са наши хора. С тях сме едни и същи". След тази реплика Живков се засмя със своя пословичен смях: "Ха-ха-ха-а, ти откъде знаеш турски бе, Добрев?"- обърна се той към мене. "Ами нали съм от Кичево бе, другарю Живков". Така станах център на внимание. Заобиколиха ме турски журналисти, а по-късно по всички приеми турските дипломати не пропускаха случай да ме наобиколят и да обменят с мене някоя и друга дума.
- По всичко изглежда, че Тодор Живков е имал доста вярна политика по националния въпрос, щом е назначил за зам. министър на отбраната на България един гагаузин?
- Тодор Живков едва ли е знаел нещо повече за гагаузите от своите историци гагаузоведи, а назначението на един командващ военноморския флот за заместник-министър не винаги е издигане.

...

http://old.duma.bg/2007/0207/080207/obshtestvo/ob-2.html

.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 10:58
И?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ташко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 11:34
И ништо де, јас си постирам според темата.
Ти икај си.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2012 во 11:36
На темата го има најмалку 5 пати постирано. Што сакаш да кажеш со тоа?

ПС - сакам да прашам дали веќе се дозволени кривите букви на форумов?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 780781782783784 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,937 секунди.