![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 777778779780781 824> |
Автор | ||
дуле ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Васил Кънчов е написал един фундаментален труд:Македония. Етнография и статистика.
Може да се каже што тоj е наj големиот познавач на македонското землиште. Бил е во секоjа паланка. С една дума: учен-енциклопедист. |
||
![]() |
||
Vladimir88 ![]() Сениор ![]() ![]() "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
|
Поима немам ![]() |
||
![]() |
||
дуле ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
|
Влади е прав: На долниот лев агал на картата има надпис: d'apres Vasil Kanchov. Знаеш ли Влади коj е Васил Кънчов?
|
||
![]() |
||
Vladimir88 ![]() Сениор ![]() ![]() "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
|
Картата е од Карнегиевиот извештај.. Ако не ти се верува провери ;) |
||
![]() |
||
ntg2003 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 483 |
|
Многу, многу. Цела сюрия.. ![]() |
||
![]() |
||
|
уф тежки прашаньа
![]() |
||
![]() |
||
m__g__ ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
|
ейй
ама колко сте? много ли сте? |
||
![]() |
||
pol.B.Drangov ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 87 |
|
a da znae6 sluchaino kolko bulgari sa stradali po zatvorite iz macedonsko i srabsko?ta dage i v bg ako ne sa se pisali "macedonci"ti strada6 i az stradam dai da stradame zaedno.i kato ti znae6 za6to imate takova otno6enie kam nas mi obqsni ako moi6!ok? |
||
![]() |
||
ntg2003 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 483 |
|
Тук сме ![]() ![]() |
||
![]() |
||
m__g__ ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
|
ади де
што стана??? де сте ве? |
||
![]() |
||
|
я още гатанки
Привикала Влаина; „Ела, ела Гркино! Удаифме јунака.” ![]() Го кренала Гркино, Носила го носила До стрет бело Дунава; Привикала Гркино: „Ела, ела Бугарке! Удаифме јунака.” ![]() Се загнала Бугарка, Чукнало го, пљуснала, ![]() На свој бели рамена, Носила го. носила, Из крај бело Дунава. Неа јунак си зеде. ![]() |
||
![]() |
||
|
кога сме кай гатанките
Љубика платно белеше Покрај белего Вардара, Ми поминае винари, Винари вино носее; Љубика лепо говорит: „Винари, лепи вардари! Не прашете ми платното, Оти је платно даровно.” ,,Љубико, бела Бугарко! Аљ сакаш, вино ракиа? „Винари, бела вардари! Јас нејкум вино ракиа, Тук сакам бела винарче, Што одит напрет прет коњи Со црвениот џамадан.” кой? кой? кой? защо?защо?защо? ама как? ама как? ама как? и леко с реакците да не стане някой автогол Изменето од m__g__ - 01.Февруари.2008 во 18:30 |
||
![]() |
||
|
– Дух мой, посещението твое ме ужасява, разтреперява; биенията на сърцето ми стават чести, недугави; креч овладева нервите ми и мишците ми; зная че си дошъл да ми наложиш нещо. Но защо си се така погрубил, нахмурил? Дали некако разгневил съм те? Каква ли дължност не съм изпълнил? В какво ли можеш да ме прокудиш? Колко ласкателно ти ми се представи в Атина, когато пред университета минаха к вечеру костурските работници и си се разговаряха по матерния, по свещения, по българския язик. Помниш како студентите, като чуха българския язик, презреха говора и говорителите и казаха "Ето минуват воловете."
Тога колко ласково ти ме потрепа по плещите и ми каза: отмъсти им! отмъсти им за Костур и за целия български народ! ---- гатанка: Коj е писал ова? |
||
![]() |
||
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 777778779780781 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |